Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
* ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Πωλείται όπως είναι…

Και όλα ξεκίνησαν τόσο απλά. Μια ανακοίνωση ήταν αρκετή για τον χορό και τα σενάρια που άρχισαν από τη πρώτη στιγμή να δίνουν και να παίρνουν. Ταυτόχρονα, μέσα σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα έρχεται μια ακόμη είδηση που προοιωνίζει μαύρες μέρες αν τελικά ισχύσει. Η επόμενη γενιά συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας είναι πλέον εδώ οι πάντες επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου. Αγώνας για να εντυπωσιάσουν, να ενημερώσουν, να δημιουργήσουν φήμες, hype κ.ο.κ. Βέβαια, το πότε θα υιοθετήσει και θα «αγκαλιάσει» ο καθένας μας την νέα αυτή γενιά συστημάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Παράγοντες που έχουν να κάνουν αφενός μεν με τις προτάσεις που θα γίνουν από πλευράς κατασκευαστών, αφετέρου δε και από τις… τσέπες και τις δυνατότητες του καθενός από εμάς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Αναμφίβολα, ο σημαντικότερος αυτών που επηρεάζει την  απόφαση αγοράς ενός συστήματος είναι η τιμή στην οποία αυτό προσφέρεται. Εν προκειμένω, η Nintendo έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο με την κυκλοφορία του Wii U ένα χρόνο πριν από τα συστήματα της Microsoft/Sony - και η τιμή στην οποία αποφάσισε να το διαθέσει. Για αρκετούς η τιμολόγηση ήταν σωστή, κάποιοι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα, ενώ ακόμη περισσότεροι βρήκαν την τιμή του κάπως υπερβολική. Όποια και αν ήταν η άποψη του κοινού, η εταιρεία του Κιότο έκανε την κίνησή της και -ηθελημένα ή άθελά- έθεσε κάποια standards, τα οποία βέβαια μένει να δούμε αν (και κατά πόσο) θα τα ακολουθήσει ο ανταγωνισμός.

Αυτό που θα μπορούσαμε να υποθέσουμε με σχετική ασφάλεια να υποθέσει πως τα συστήματα των Microsoft και Sony θα κυκλοφορήσουν με μια τιμή ανάλογη αυτής του launch των Xbox 360 και PlayStation 3. Οι λόγοι είναι αρκετοί, με μεγαλύτερο από αυτούς την οικονομική κρίση και τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σε παγκόσμια κλίμακα (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Και πάλι όμως με αυτά τα δεδομένα, πόσοι θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε μια τέτοια αγορά, έχοντας σαν σταθερά την νέα οικονομική πραγματικότητα που έχει «αγγίξει» την συντριπτική πλειοψηφία του κοινού; Με ανάλογο σκεπτικό βέβαια, κάποιος θα μπορούσε επίσης να προβεί στο συμπέρασμα πως, δεδομένης της τιμολόγησης του Wii U, θα μπορούσαμε να κοιτάμε μια διαφορά της τάξης του 30-60% (προς τα πάνω) όσον αφορά τις αναμενόμενες τιμές των PS4/Xbox 720.

Κι όμως, η τιμή δεν είναι (και ποτέ δεν ήταν) ο μοναδικός λόγος αγοράς ενός συστήματος οικιακής ψυχαγωγίας. Ο μέσος gamer συνήθως εξετάζει μια σειρά από μεταβλητές όπως οι αποκλειστικότητες, το brand name, ή ακόμα και το τι θα αγοράσει η παρέα του. Τον τελευταίο καιρό βέβαια έχει προκύψει ακόμα ένα θέμα το οποίο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης - και σύγκρουσης: τα μεταχειρισμένα.

Πολλά έχουν ακουστεί, φήμες, εικασίες, αναλύσεις και ακόμα περισσότερες φήμες έχουν σκιαγραφήσει ένα θολό τοπίο. Βέβαια, τα μεταχειρισμένα αποτελούν εδώ και κάποια χρόνια το «αγκάθι» στο πλευρό των εταιρειών διανομής και ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν βγάζουν ούτε ένα cent από την αγορά των μεταχειρισμένων τίτλων που σταδιακά μεγαλώνει. Οι μεγάλοι «παίκτες» του χώρου δεν έμειναν αμέτοχοι, με το Online Pass (το οποίο εισήγαγε η Electronic Arts) να αποτελεί τη πιο διαδεδομένη (και επιτυχημένη) κίνηση. Τελευταία όμως γίνεται αρκετός λόγος για το κατά πόσο τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας της επόμενης γενιάς θα μπορούν να παίξουν μεταχειρισμένους τίτλους. Αν χρησιμοποιούσαμε σα παράδειγμα το Wii U για να κάνουμε μια εκτίμηση, αυτή θα ήταν απλά «Όχι, δε θα υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τα μεταχειρισμένα». Κι όμως, οι φήμες που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό κάνουν λόγο για το αντίθετο. Με ποιο σκεπτικό όμως; Τι θα μπορούσε να κερδίσει η Microsoft και η Sony από μια τέτοια κίνηση; Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η εύνοια των μεγάλων publishers. Σε δεύτερη φάση κοιτάζουμε μια δυνητική αύξηση των πωλήσεων τίτλων για το κάθε σύστημα. Φτάνουν όμως αυτά για να αντισταθμίσουν την ενδεχόμενη πτώση πωλήσεων μονάδων που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια απόφαση; Αυτό δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να το εκτιμήσουμε και σίγουρα το έχουν κάνει για μας οι κατασκευαστές των συστημάτων. Επίσης, έχουμε πλέον και μια ολόκληρη αγορά, με ανθρώπους και καταστήματα που δουλεύουν (ή κάνουν ένα σεβαστό ποσοστό του τζίρου τους) με τους μεταχειρισμένους τίτλους και υποστηρίζουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τη βιομηχανία. Σίγουρα, μια «απαγόρευση» των μεταχειρισμένων θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη κερδοφορία, αλλά και την ίδια τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.

Οπότε λοιπόν έχουμε μπροστά μας δύο ενδεχόμενα σενάρια. Το πρώτο όπου δε θα υπάρχει κανένα θέμα με τα μεταχειρισμένα και το online pass θα γίνει το standard (αν δεν έχει γίνει ήδη) - με μια ενδεχόμενη αύξηση στο downloadable content (DLC), σε μια προσπάθεια των εταιρειών να αποκτήσουν ένα κομμάτι από τη «πίτα» των μεταχειρισμένων με πιο… πλάγιους τρόπους. Το δεύτερο είναι η επαλήθευση των φημών που κάνουν λόγο για το τέλος της αγοράς μεταχειρισμένων. Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο… ενδιαφέροντα, αν σκεφτεί κάποιος τις επιλογές που έχει μπροστά του, δεδομένου ότι δε θέλει να υποστηρίξει τα συστήματα αυτά. Από τη μία έχουμε το Nintendo Wii U, το οποίο θα προσελκύσει ένα σεβαστό αριθμό χρηστών που μέχρι πρότινος δεν το έβλεπαν και με τόσο καλό μάτι. Από την άλλη έχουμε το Ouya, το οποίο όμως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα ως προς το κατά πόσο θα μπορεί να ικανοποιήσει τον μέσο “core gamer”. Το ίδιο ισχύει και για το Nvidia SHIELD κ.ο.κ. Τέλος μας μένει το PC - και το Steambox (κάτι που μπορούμε να θέσουμε στο ευρύτερο πλαίσιο του ορισμού της «κονσόλας», χωρίς να στραφούμε στο PC γενικότερα). Εδώ πέρα υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο “catch”. Με το Steam δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με τα μεταχειρισμένα - γιατί δεν υπάρχουν μεταχειρισμένα! Από τη στιγμή που αγοράζεις έναν τίτλο μέσω του Steam, αυτός συνδέεται αυτόματα με το account που έχεις δημιουργήσει. Σίγουρα, μπορείς να μεταφέρεις το account σου σε οποιονδήποτε Η/Υ επιθυμείς, αλλά δεν μπορείς να μεταπωλήσεις τον τίτλο που αγόρασες. Τουλάχιστον όχι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Άρα λοιπόν αντιμετωπίζουμε δύο πιθανά σενάρια, το ένα εκ των οποίων θα δυσαρεστήσει αρκετούς. Κάποιος θα μπορούσε να γράψει σελίδες ολόκληρες με τα θετικά και τα αρνητικά των δύο πλευρών, καθώς και να αναλύσει μια πληθώρα παραγόντων που καθορίζουν τις (πιθανές) εξελίξεις στη βιομηχανία των video games - και πιο συγκεκριμένα της αγοράς των μεταχειρισμένων. Τι δρόμο θα ακολουθήσουν οι κατασκευαστές ακόμα δε γνωρίζουμε, αλλά το σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις θα είναι, αν μη τι άλλο… ενδιαφέρουσες.
 
9 ΣΧΟΛΙΑ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • nkav64
  • Η αλήθεια είναι ότι πολλά έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες για τη νέα γενιά κονσολών. Ελπίζω ότι στις 20 του μήνα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν τουλάχιστον από πλευράς της SONY. Για το Xbox, εγώ τουλάχιστον παραμένω παγερά αδιάφορος. Είναι η μόνη κονσόλα που δεν έχω και δεν σκοπεύω να αποκτήσω.
   Το Wii U τραβάει το δικό του δρόμο και σίγουρα έρχονται καλύτερες μέρες για μια κονσόλα που μπορεί να μην έχει τα "τέλεια" γραφικά που αναμένονται από PS4/ Xbox, σέβεται όμως το κοινό της και δεν έχει υιοθετήσει πρακτικές τύπου "όχι στα μεταχειρισμένα". Απο την άλλη όχι μόνο έχει Backwards Compatibiility στα παιχνίδια, αλλά και στο Hardware (βλέπε Sensor Bar & Χειριστήρια). Βλέποντάς τα λοιπόν όλα αυτά δεν κρύβω την απεριόριστη χαρά μου που είμαι κάτοχος Wii U και δεν πανε να κοπανιούνται οι άλλες εταιρίες. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και με το handheld μέρος των προϊόντων της Nintendo, backwards compatibility μεταξύ 3DS & DS/DSi και όχι πειράματα τύπου SONY, το PSP με UMD και το Vita με ROM card.
   Παρόλα αυτά σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος της πίτας θα συνεχίσει να ανήκει σε SONY/ MS και αυτό γιατί πλέον δεν υπάρχουν όπως παλιά gamers που να υποστηρίζουν τα παιχνίδια και να καθοδηγούν την αγορά.

  • vonzuchter
  • αρθρογραφε γραφεις "Κάποιος θα μπορούσε να γράψει σελίδες ολόκληρες με τα θετικά και τα αρνητικά των δύο πλευρων"... τα θετικα που τα ειδες ? οι μονοι που θα κερδισουν ή για να ειμαστε πιο ακριβεις, που ΝΟΜΙΖΟΥΝ οτι θα κερδισουν, ειναι οι εταιρειες που βγαζουν τα παιχνιδια.
   Δεν υπαρχει κανενα θετικ ο σε μια κινηση που θα καταστρεψει ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΙΣ παγκοσμια μικρες κυριως αλλα και μεσαιες που ασχολουνται με το εμποριο μεταχειρισμενων και θα εξαφανισει δεκαδες χιλιαδες θεσεις εργασιας.
   Θα χασουν μακροπροθεσμα και οι κατασκευαστες κονσολων γιατι λιγοτερα παιχνιδια σημαινει λιγοτερη φθορα λιγοτερα χειρηστρια λιγοτερα περιφερειακα. Εγω πχ εχω καμια 20αρια μεταχειρισμενα και εχω παιξει αλφα ωρες... αν ειχα τα 4 αντε το πολυ 5 καινουργια ζελατινας παιχνιδια που θα αγοραζα με τα λεφτα αυτα θα ειχα παιξει 70% λιγοτερη ωρα . αρα ουτε RROD θα ειχα λογικα οποτε ακομα θα ημουνα στο πρωτο χβοχ ουτε καινουργιο χειρηστιριο θα ειχα παρει γιατι το πρωτο βγηκε οφ κτλπ. ουτε καμια δεκαρια μπαταριες μεχρι τωρα κτλπ.
   Θα ειναι μια κινηση λαθος για εμενα θα αποκλεισει εκατομυρια κοσμο απο την αγορα του γκειμινγκ γιατι πολυ απλα οι λαοι με ελαχισστες εξαιρεσεις φτωχαινουν και η μεσαια ταξη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ συρικνωνεται και φτωχοποιειται παλι με εξαιρεσεις οπως χωρες σα την ινδια που τωρα σιγα σιγα δημιουργειτεαι μεσαια ταξη και η οποια μεσαια ταξη μεχρι να φτασει να εχει την αγοραστικη δυναμη πχ της ευρωπαικης θα περασουν 30 χρονια ισως και παραπανω οποτε δε μπορουν να στηριχουν σστις αναπτυσομενες χωρες τοσο οσο νομιζουν.
   Απλα αυτο που παει να γινει ειναι η κλασσικη σιχαμερη απληστεια των νεοφιλελευθερων καπιταλιστων που θελουν ΟΛΗ τη πιτα δικια τους ΟΛΑ τα κερδη δικα τους να τα μαζευουν να αυγατιζουνν στα κειμαν και σε αλλους οφσορ παραδεισους. Εχουν πλεον τοσο συσσωρευεμνο κεφαλαιο που ειλικρινα δε ξερω το νοημα γιατι συνεχιζουν να μαζευουν. Τωρα θελουν να κλεψουν το τζιρο απο τα μαγαζακια που ζουν απο τα μεταχιρισμενα. γιατι ρε φιλε τοσα βγαζεις δε σε φτανουν? ο αλλος τις προαλλες ελεγε να μη βγαζουν ντεμος... ημαρτον δηλαδη.
   Αυτο που βλεπω εγω ειναι οτι αν ισχυσουν τελικα οι φημες θα αποδειχτει αυτο που λενε πολλα φανμπογια της νιντεντο οτι ειναι η μονη εταιρια που σεβεται τους καταναλωτες της και η μονη που θελει και αποζητα πραγματικα και το εννοει να μπει σε ολα τα σπιτια και ο κοσμος να αγαπει τις κονσολες της. τεσπα οπως και να εχει αν γινει τελικα αυτο και δε συνοδευτει με μια μειωση στις τιμες των παιχνιδων της ταξεως του 50% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ (ισως και παραπανω για τα παιχνιδια που θα αγοραζεις σε ψηφιακη μορφη) τοτε η κινηση αυτη θα αποτυχε.ι .Οσο και αν φαντασιωνονται τα μανατζερια των εταιριων βελακια προς τα πανω και μπονους και νεα σετ μπαστουνιων του γκολφ θα μεινουν με τη γλυκα και φυσικα θα τη πληρωσουν ΠΑΛΙ αυτοι που δε φταινε το προσωπικο των εταιριων που θα απολυεται οταν δεν πετυχαινοντε οι "στοχοι" ,επειδη ο καθε μανατζαρεος της πλακας και ο καθε επενδυτης νομιζε οτι βρηκε τη κοτα με τα χρυσα αυγα.

  • Connie GR
  • Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κάτι θετικό και κάτι αρνητικό. Προφανώς και εξαρτάται από ποια πλευρά το εξετάζεις, αλλά και το κατά πόσο τα δυνητικά θετικά θα εφαρμοστούν και στη πραγματικότητα. Τα γράφεις και εσύ ο ίδιος άλλωστε...! ;)

  • DrManolo
  • Έχω την εντύπωση ότι αυτό με τα μεταχειρισμένα δεν θα γίνει ποτέ. Μακάρι να βγω αληθινός.

  • diver_gr
  • Αν όντως ισχύσει τη φήμη ότι οι next gen consoles δεν θα παίζουν μεταχειρισμένα πολύ κόσμος θα το γυρίσει στη πειρατεία . Ακόμα και εγώ που από την εποχή του PS αγοράζω μόνο originall και δεν έχω τσιπάρει - φλασάρει ποτέ κονσόλα δεδομένης θα ξεκινήσω να παίζω αντίγραφα .Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας διεθνώς και άλλο τόσο στην Ελλάδα δεν βλέπω πολύ κόσμο να είναι διατεθειμένος να δίνει 60άρια για ένα game που μετά δεν θα μπορεί να πουλήσει.............

  • Shepard
  • Σωστα τα λεει ο Κωνσταντινος. Ειμαι παρα πολυ περιεργος να δω αν θα βάλουν τα χερακια τους και βγαλουν τα ματακια τους οι εταιριες μονο και μονο για να ικανοποιησουν την απληστια των publishers.

   Εγω το εχω δηλωσει παντως, εαν ισχυσουν τετοια σεναρια για τα μεταχειρισμενα, να ειναι καλα το PC gaming! Δεν θα σκασω κιολας.

   Δεν θα μου κλεψουν την χαρα οτι και αν σκεφτουν. Διοτι στην τελικη το παιχνιδι ειναι μια διασκεδαση και οχι corporate plan που το εχουν καταστησει τα τζιμανια οι γραβατωμενοι στις εταιριες οπου ουτε καν τα παιζουν.

  • vonzuchter
  • @SHEPARD τιποτα δεν ειναι τσαμπα σε αυτο το συστημα φιλε μου. πολυ συντομα και θα με θυμηθεις αποθηκευσε το λινκ σε αυτο το αθρο θα βρεπει καποιο νεοφλελευθερο γερακι που θα σκαρφιστει να φορολογηθει/πωληθει και ο αερας που αναπνεουμε. Το πιο πιθανο να εγκατασταθει ενα τσιπακι ή κατι τετοιο μια μικροσκοπικη συσκευη στον οισοφαγο στη στοματικη ή στη ρινικη κοιλοτητα που να μετρα ποσα κυβικα οξυγονο καταναλωνεις και θα χρεωνεσαι αναλογα σε φορολογια ή ακομα χειροτερα θα σου ερχεται λογαριασμος σπιτι απο ιδιωτη. (η απολυτη φαντασιωση καθε νεοφιλελευθερου καπιταλα. μια υπηρεσια απο την οποια δε θα εξαιρεθει κανεις και θα πληρωνουν υποχρεωτικα ολοι). Ειμαι σιγουρος οτι μετα το σχολιο μου θα λερωθηκαν πολλες οθονες μανατζαριων και επενδυτων διαβαζοντας αυτη την υπεροχη ιδεα. γρηγορα ενα πακετο χαρτομαντηλα

  • SAVOULIS
  • Θα τα φερουν με πλαγιους τροπους τα κολπακια τους αλλα παραμενει δυνατος ο καταναλωτης και αυτος διαμορφωνει το σκηνικο στο τελος.Και μην ξεχναμε το καλο που κανει ο ανταγωνισμος προς οφελος μας αρα μπραβο και στην Nintendo kαι σε ολους. Μπορει και να αρχισουν να μας τα χαριζουν αμα αδιαφορησουμε ολοι μαζι χααχα.

  • politis77
  • τα μεταχειρισμένα θα λειτουργούν κανονικά , αυτά που λέγονται και γράφουν είναι ιδέες......

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!