Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Assassin’s Creed IV: Black Flag στο PS4

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Ubisoft

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Ubisoft

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  CD Media

 • PEGI

  18+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Όπως ξέρετε ήδη, το Assassin’s Creed IV: Black Flag είναι «μια εξαιρετική προσθήκη στη σειρά, αλλά και στον τομέα των open world games γενικότερα, συνδυάζοντας μεγάλο αριθμό ξεχωριστών στοιχείων αρμονικά και παρέχοντας έντονα την αίσθηση της περιπέτειας και της ελευθερίας, σε μια ιστορική περίοδο που επιζητούσε ακριβώς αυτό». Η έκδοση δοκιμής ήταν το PlayStation 3, ενώ ήμασταν σε θέση να δούμε και την -σχεδόν πανομοιότυπη- έκδοση του Xbox 360. Το ερώτημα που απασχολεί όμως όσους σκοπεύουν να επενδύσουν σε μία κονσόλα νέας γενιάς, είναι αν και κατά πόσο η αντίστοιχη έκδοση προσφέρει μία αξιοσημείωτη οπτική αναβάθμιση της εμπειρίας.

Assassin’s Creed IV: Black Flag Image 01

Στο press trip στην Genoa είχαμε μια πρώτη επαφή με το Black Flag για PlayStation 4, όμως αυτές τις ημέρες έφτασε επιτέλους στα χέρια μας η τελική έκδοση για τη νέα κονσόλα της Sony, ώστε να ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά σε αυτή, κάτι που θα μας επέτρεπε να βγάλουμε πιο στιβαρά συμπεράσματα μετά την ολοκλήρωση του campaign του τίτλου στα current gen συστήματα. Αξίζει τον κόπο λοιπόν η αναμονή για την συγκεκριμένη έκδοση; Η αλήθεια είναι πως το Assassin’s Creed IV είναι τόσο εντυπωσιακό για τα δεδομένα της παρούσας γενιάς που δύσκολα θα βλέπαμε κάτι το απείρως καλύτερο οπτικά στην πρώτη επαφή της Ubisoft με τις next-gen κονσόλες. Η μηχανή γραφικών είναι και πάλι η AnvilNext, η οποία όμως είναι εμφανές ότι πλέον μπορεί να «αναπνεύσει» πολύ πιο άνετα στο νέο hardware της Sony. Η υψηλότερη ανάλυση (1080p) καθιστά την εικόνα πιο καθαρή εξ ορισμού, ενώ έντονη είναι η διαφορά στα textures, από τα οποία έχει φύγει πλέον η ελαφριά θολούρα και έχει αυξηθεί σημαντικά η λεπτομέρεια και η ανάλυση. Η διαφορά είναι πιο έντονη στα ρούχα των χαρακτήρων, στις ξύλινες επιφάνειες των πλοίων και στα σχοινιά που είναι τυλιγμένα σε διάφορα σημεία.

Assassin’s Creed IV: Black Flag Image 02

Γενικά όλα τα υλικά αποδίδονται καλύτερα, αλλά η μεγαλύτερη αναβάθμιση συνολικά έχει συντελεστεί στην απόδοση της χλωρίδας και συγκεκριμένα στην βλάστηση που ο Edward μπορεί να χρησιμοποιήσει ως κάλυψη, κινούμενος σε αυτή. Πλέον, σε αυτή την περίπτωση τα φυτά δεν παραμένουν στατικά, αλλά κινούνται όταν περνάει ανάμεσά τους ο Edward, ενώ και οπτικά έχουν αποδοθεί με υψηλή λεπτομέρεια. Αντιθέτως, η πιο κοντή βλάστηση, αν και έχει επωφεληθεί από την υψηλότερη ανάλυση, δεν έχει αποδοθεί με λεπτομερέστερη γεωμετρία, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε κοιτάζοντάς την από κοντά.
Επιπλέον, έχουμε καλύτερη απόδοση της ομίχλης και των εφέ καπνού, και πλουσιότερη οπτική απόδοση της θάλασσας, λόγω κυρίως των λεπτομερέστερων αντανακλάσεων του φωτός στο νερό και του καλύτερου lighting γενικότερα. Αυτό που εξακολουθούμε να μην έχουμε, είναι καλύτερη αλληλεπίδραση των 3D μοντέλων (ανθρώπων και πλοίων) με το νερό. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στις current gen εκδόσεις, όταν ο Edward κολυμπάει φαίνεται ολόκληρος, ασχέτως του ποσοστού του σώματός του που είναι βυθισμένο στο νερό, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι αιωρείται πάνω από αυτό. Επιπλέον, το νερό δεν παραμορφώνεται ρεαλιστικά όταν ο Edward κολυμπάει ή βουτάει σε αυτό ή όταν ένα καράβι βρίσκεται σε κίνηση. Απλώς σε συγκεκριμένα σημεία τα textures «αφρίζουν», χωρίς όμως η υγρή μάζα να μεταβάλλεται όπως θα έπρεπε. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που άλλες μηχανές γραφικών έχουν καταφέρει να αποδώσουν με μέτριο έως ικανοποιητικό τρόπο και περιμέναμε έστω από την έκδοση για τις κονσόλες νέας γενιάς να είναι σε θέση να πετύχει κάτι παρόμοιο.

Assassin’s Creed IV: Black Flag Image 04

Επιπλέον, το ελάχιστο pop-up ορισμένων textures που βρίσκονται σε απόσταση μέσα στις πόλεις δεν έχει εξαλειφθεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το ελαφρό shimmering σε σημεία έντονης βλάστησης ή σε πανοραμικές απόψεις των πόλεων, αν και σίγουρα η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τις current gen εκδόσεις. Σε ό,τι αφορά τον τομέα του frame rate η βελτίωση είναι έντονη. Στις current-gen εκδόσεις η κατάσταση δεν ήταν σε καμία περίπτωση απογοητευτική, όμως οι πτώσεις στο frame rate υπήρχαν σε κάποια σημεία. Εδώ έχουμε σταθερά 30 frames per second με ενεργοποιημένο το V-Sync, χωρίς πτώσεις και tearing και η AnvilNext δεν δείχνει να ζορίζεται, όσοι NPCs και να υπάρχουν τριγύρω. Το αποτέλεσμα είναι μία έντονα ομαλότερη εμπειρία σε σχέση με το PS3 και το Xbox 360, αφού το σταθερό frame rate και η ομαλότητα της απόδοσης της μηχανής συνεπάγονται αντίστοιχη σταθερότητα και αμεσότητα στην απόκριση του χειριστηρίου. Έτσι, θα διαπιστώσετε ότι είστε πιο αποτελεσματικοί στα counters κατά τις μάχες και ότι κάνετε λιγότερα λάθη στο free running. Σε συνδυασμό με την τεράστια αναβάθμιση του χειριστηρίου, το Black Flag του PS4 αναδεικνύεται ιδιαίτερα στον τομέα του χειρισμού.

Assassin’s Creed IV: Black Flag Image 03

Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, το Assassin’s Creed IV: Black Flag στο PlayStation 4 μοιάζει με ένα καλό PC port που τρέχει σε έναν υπολογιστή μέσου κόστους. Δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο ακούγεται υποτιμητικό, όμως η συνολική εντύπωση είναι αναμφίβολα θετική και σε αυτό βοηθάει πολύ και το ιδιαίτερα ελκυστικό setting του παιχνιδιού, όπως και η συνολικά υψηλή ποιότητά του. Η cross-gen φύση του τίτλου της Ubisoft, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελεί launch τίτλο, σημαίνει ότι δεν θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό μεν, αλλά θα δείτε άμεσα τη διαφορά με τις current-gen εκδόσεις και θα ευχαριστηθείτε το gameplay σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω της ομαλότητάς του. Εν ολίγοις, δεν είναι ο τίτλος που θα σας πείσει να σκάσετε άμεσα το 400€-500€ αν έχετε δει τις current-gen εκδόσεις, αν όμως σκοπεύετε να επενδύσετε έτσι κι αλλιώς σε ένα PS4, καλό θα ήταν να περιμένετε να αγοράσετε την έκδοση για τη νέα κονσόλα της Sony.
 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε πρώτοι όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
24 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Tobajaras
  • "το Assassin’s Creed IV: Black Flag στο PlayStation 4 μοιάζει με ένα καλό PC port που τρέχει σε έναν υπολογιστή μέσου κόστους"

   :D :D :D :D :D

   Σου έχω πει ότι είσαι τεράστιος?

  • koulis21
  • πολυ καλο παιχνιδι και με αισθητη διαφορα στα γραφικα απο ps3-xbox 360
   τωρα για pc ναι δεν λεει και πολλα

  • solitude
  • Πάντως εγώ που το αγόρασα στο pc το μετάνιωσα...Με GTX680 και το vsync ενεργοποιημένο κλειδώνει στα 30 fps ενώ το pc είναι για πολύ παραπάνω...έχει γίνει πολύ κακό optimisation sto pc...κρίμα...

  • kakoskm
  • Αν δεν κάνω λάθος τρέχει στα 60fps στο PS4 σωστά?

  • Kostasmav
  • Δε ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει, αλλά ένα βίντεο απο το gameplay του παιχνιδιού με split δυο οθόνες, στη μία το παιχνίδι στο PS3 και στην άλλη στο PS4, πιστεύω θα βοηθούσε να βλέπαμε τις όποιες διαφορές έχει το παιχνίδι στις 2 κονσόλες !!!!!

  • GamingFun
  • Ίσως να μη δικαιολογείται η αγορά της κονσόλας για μόνο αυτό το τίτλο.

  • Dimcar
  • 30fps είναι στο PS4. στο PC, καλύτερα να βγάλεις το vsync, ή να ενεργοποιήσεις Vsync μέσω άλλης εφαρμογής όπως το D3DOverrider

  • solitude
  • Στο pc χωρίς το vsync έχει απίστευτο screen tearing...και στη τελική, γιατί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω άλλη εφαρμογή για να βελτιστοποιήσω τα fps;το όλο θέμα έχει να κάνει με την ubisoft και την κακή μεταφορά του τίτλου στο pc...ή αλλιώς bad port όπως λέμε...waiting for patch...

  • Alias
  • Ενταξει αναμενομενες οι μικρες σχετικα διαφορες. Στο Assassin's Creed 15 (α λα fifa 15) θα υπαρχουν σοβαρες αποκλισεις στα γραφικα

  • majorfox
  • το next gen assassins creed θα το δουμε του χρονου. Αλλα κανεις μια καλη αρχη αν θες εναν αξιοπρεπες τιτλο τωρα στις αρχες του ps4 ως που να σκασουν τα next gen.

  • Harkyn
  • Άντε να ερθει το πακετακι με ps4 και assassins creed 4!Πολύ ωραίο review Ηλία.

  • Dimcar
  • Είναι Unoptimized στο pc κάπως ωστόσο δεν είναι κλειδωμενο στα 30. Παίζει στα 60fps και αν παει κάτω από αυτά πέφτει στα 30. Ετσι έκανε και το bio shock infinite.

  • iankysyrath
  • Συγκριτικό βιντεο υπάρχει κι απο τις 4 εκδόσεις (ps3, xbox360, wiiU, ps4) και μαλιστα πολυ κατατοπιστικό διοτι επιτέλους κάνουν κάτι άλλο κι όχι το κλασσικο διπλα-διπλα!δείχνει μονή οθόνη κάθε φορά απο την κάθε έκδοση και παγώνει τα καρέ σε ένα σημείο και βάζει από πανω την άλλη έκδοση και την άλλη έκδοση κ.λ.π, οπότε το μάτι σου βλέπει κατευθείαν από slide σε slide τι αλλάζει σε κάθε έκδοση!εγώ το πηρα στο wiiU και δε μετανοιώνω καθόλου, ειδικά απο το θεμα χειρισμός, ενώ στα γραφικά όπως φαινεται και στο εν λόγω βιντεο βρισκεται μπροστά απο την current gen και πίσω από το ps4!αυτο πάντως με τα νερά που δεν φαίνονται να ματατοπιζεται ο ογκος την ωρα που κολυμπάει κάποιος είναι πολύ εκνευριστικό!

  • vonzuchter
  • μετριο παιχνιδι παντα τα εβρισκα βαρετα τα assasins

  • Koel700
  • εχοντας παιξει το παιχνιδι στο PC μπορω να πω οτι ΔΕΝ το μετανιωσα ΑΛΛΑ ναι ειναι unoptimized. Οσο αφορα για το story δεν τοσο καλο ΟΜΩΣ δεν ειναι βαρετοοοοο οπως το AC3 υπαρχει ομως ενα μεγαλο ΣΥΝ οτι ειναι εξαιρετικες οι ναυμαχιες ΚΑΙ το pirate theme που εχει να υπαρξει κατι καλο σε πολυ καιρο τωρα...και οπως ειχαν πει το 80% τον επισκεφτων στο Forum της Ubisoft...
   we don't give a crap about the story in Black Flag, the stories in AC's are boring/uninteresting since Brotherhood so at least do us gamers a favour and nail the pirate theme :-)
   κατι που νευριασε μεν καποιους της Ubisoft χεχεχε, δεν τους χαλασε

  • Amiga500
  • Παιδια ηρεμια...........μια απλη μεταφορα ειναι το παιχνιδι και μαλιστα μεσα σε περιορισμενο χρονο.
   Δεν πιστευω καποιος νοημων ανθρωπος να περιμενει να δει τις δυνατοτητες του PS4 απο ενα παιχνιδι που ειναι κατεξοχην σχεδιασμενο για τα current gen μηχανηματα.

   Εννοειτε οτι θα το παιξω στο PS4 αλλα οχι για να αξιολογησω τις δυνατοτητες του απο αυτο το παιχνιδι, αν θελω να κανω κατι τετοιο προσωπικα θα περιμενω το Αssassin's creed 5, η οπως αλλιως το ονομασουν.

  • DrManolo
  • Η διαφορά είναι αισθητή σε σχέση με τις current gen αλλά το AC4 είναι μόνο το πρώτο βήμα. Σίγουρα η μεγάλη διαφορά θα φανεί στο AC5 αλλά και τώρα μπορώ άνετα να δικαιολογήσω την αγορά PS4( ή Xbone) για να απολαύσει κανείς αυτό το game στα καλύτερα του. Πολύ καλό review και to the point. :)

  • christos_gal
  • Μακράν το καλύτερο assasin's creed, που εχει βγεί εως τώρα. θέλει PS4 full hd sony bravia 40'' και surround system.
   Και τα μυαλά στα κάγκελα :p

  • UltimatePCzone Panos!
  • παιδιά να ξέρετε ότι αν έχεις 2-3-4 κάρτες το παιχνίδι δεν θα τρέχει πολυ καλα επεισης μην σκατε να βγαζεται 100-130 fps δεν γινεται επειδη ετσι ειναι φτιαγμενο το ετρεξα με μια καρτα ετρεχε στα 61fps και με 2 πήγαινε στα 65 ι ετσι ειναι φτιαγμένο η φτενε οι drivers άλλα ετσι ειταν όλα τα assasins

  • nightlife
  • οσο περναει ο καιρος λατρευω το Assasin περισσοτερο !!

  • dimitros_w
  • Το παιχνίδι απλά τα σπάει, και για τους παλιούς και για τους νέους της σειράς AC!

  • SpyrosFgs
  • Κάθε φορά το κάνουν και καλύτερο. Τι να πεις;

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!