Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Batman: Arkham City

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Rocksteady

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Warner Bros. Interactive

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  Zegetron

 • PEGI

  16+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η κυκλοφορία του Batman: Arkham Asylum, πίσω στο 2009, κατέρριψε τον μύθο που ήθελε τις παραγωγές που είναι βασισμένες σε comics να είναι μέτριες -στην καλύτερη περίπτωση. Η επιτυχία της Rocksteady προκάλεσε έκπληξη καθώς ο μοναδικός τίτλος που είχε αναπτύξει το βρετανικό studio έως τότε ήταν το Urban Chaos: Riot Response. Παρ’ όλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα ήταν αρκετά εντυπωσιακό ώστε να διεκδικήσει επί ίσοις όροις το βραβείο του καλύτερου παιχνιδιού εκείνης της χρονιάς και έτσι οι προσδοκίες του κόσμου για το sequel ήταν, δικαιολογημένα, αρκετά υψηλές. Το Batman: Arkham City είναι πλέον εδώ και επιχειρεί να επαναλάβει την επιτυχία του προκατόχου του, έχοντας όμως χάσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Batman Arkham City Image 01

Το σενάριο του παιχνιδιού τοποθετείται ακριβώς ένα χρόνο μετά από τα γεγονότα του Arkham Asylum. Ο Quincy Sharp εκλέγεται δήμαρχος της Gotham City και ανακοινώνει την μεταφορά όλων των πολιτών με ποινικό μητρώο από την πόλη της Gotham στην Arkham City. Έτσι, η τελευταία μετατρέπεται σε μία πόλη-φυλακή που βρίθει από εγκληματίες, περιμένοντας τον Batman να αποδώσει δικαιοσύνη για μία ακόμη φορά. Εμπόδιο στο έργο του θα σταθούν διάφοροι γνωστοί κακοποιοί, όπως ο Clayface, o Mr. Freeze, ο Penguin, ο Mr. Zsasz και πολλοί άλλοι. Η ομάδα ανάπτυξης έδωσε μεγάλη προσοχή στην ακριβή απόδοση των χαρακτήρων που περιλαμβάνονται, από κάθε άποψη. Παράλληλα, η ιστορία παραμένει πιστή στο σενάριο του comic και -με τη βοήθεια των εξαιρετικών cut-scenes- κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του παίκτη, ξεκινώντας και κλείνοντας με πραγματικά αξιομνημόνευτο τρόπο.

Batman Arkham City Image 02

Το Batman: Arkham City ξεφεύγει από τα στενά όρια του άσυλου του πρώτου μέρους της σειράς και    παρουσιάζει ένα open-world σκηνικό, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη αλλαγή σε σύγκριση με το Arkham Asylum. Για αυτό το λόγο, οι μηχανισμοί αιώρησης έχουν εμπλουτιστεί με προσθήκες όπως το Dive Bomb, που επιμηκύνει το χρόνο αιώρησης του Batman και γενικά έχουν προσαρμοστεί καταλλήλως ώστε να καλύπτονται πιο εύκολα οι μεγάλες αποστάσεις. Με συγκεκριμένα upgrades όπως το Grapple boost, που δίνει ώθηση στο γάντζο του Batman, η αιώρηση πάνω από την Arkham City αποδεικνύεται μία πραγματικά διασκεδαστική και ευχάριστη εμπειρία. Η άφθονη ελευθερία δίνει επιτέλους την αίσθηση ότι η υποχρέωση του χρήστη ως Batman είναι να προστατεύσει την πόλη, στοιχείο που έλειπε από το Arkham Asylum.

Batman Arkham City Image 03

Κι επειδή ένα από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Batman είναι η ευρεία γκάμα από gadgets, που τον βοηθούν ώστε να καλύψει την ανυπαρξία υπερφυσικών δυνάμεων, η Rocksteady φρόντισε να εμπλουτίσει αρκετά τον εξοπλισμό του ήρωά μας. Έτσι, διευρύνεται η ποικιλία στην εξέλιξη της μάχης και στους διαθέσιμους τρόπους εξόντωσης των αντιπάλων, ενώ συγκεκριμένα gadgets όπως το Freeze Blast θα φανούν χρήσιμα σε επόμενες αποστολές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο ρόλος τους είναι κάθε άλλο παρά διακοσμητικός. Το σύστημα μάχης που τόσο αγαπήθηκε στο Arkham Asylum, γνωστό και ως Free Flow, επιστρέφει σχεδόν αυτούσιο, με μικρές αλλαγές. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η αμεσότητα και η απλότητα, που επιτρέπουν στους παίκτες να εκτελέσουν πολύπλοκες κινήσεις με σχετική ευκολία. Σημαντικό ρόλο παίζει και πάλι ο σωστός συγχρονισμός, ώστε τα combos του Batman να έχουν μία συνεχόμενη ροή. Επιπλέον, μέσω του WayneTech, του συστήματος αναβάθμισης του παιχνιδιού, διατίθενται νέα, πιο αποτελεσματικά και ακόμη πιο βίαια combos που μπορούν να ξεκλειδώσουν οι χρήστες κερδίζοντας πόντους εμπειρίας.

Batman Arkham City Image 04

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του Arkham Asylum ήταν το στοιχείο της επανάληψης. Εδώ, η Rocksteady Studios το εξαφάνισε όσο περισσότερο γινόταν, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο των αποστολών με στοιχεία puzzle και platforming. Η stealth προσέγγιση είναι πιο έντονη, με τις αποστολές της Catwoman να βοηθούν στην ανάδειξη της, αν και ο τίτλος αφήνει ελεύθερο τον χρήστη να επιλέξει τον τρόπο προσέγγισης κάθε μάχης. Μέσω του Detective Mode για τον Batman και του Thief Vision για την Catwoman, οι παίκτες είναι σε θέση να σχεδιάσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν για να κατατροπώσουν τους εχθρούς τους. Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε εδώ, είναι ότι οι αποστολές με την Catwoman, αν και πιο σύντομες από όσο θα θέλαμε, είναι μοναδικά απολαυστικές λόγω του μεγαλύτερου ρεπερτορίου κινήσεων σε σχέση με τον Batman, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ικανότητά της να κρέμεται από το ταβάνι.

Το Batman: Arkham City παρουσιάζει μία πόλη πλούσια σε λεπτομέρεια και ποικιλία στον περιβάλλοντα χώρο. Tα γεγονότα του παιχνιδιού διαδραματίζονται το χειμώνα και μόνο νύχτα. Έτσι, καθ' όλη την διάρκεια της δράσης, νιφάδες χιονιού πέφτουν απαλά σε όλη την πόλη, δημιουργώντας ένα σκοτεινό, αλλά πανέμορφο οπτικό σύνολο. Αν και το ατού του τίτλου είναι ο ανοιχτός κόσμος, ακόμα και οι εσωτερικοί χώροι είναι εντυπωσιακά λεπτομερείς. Πάνω από όλα όμως, το Arkham City διαπρέπει στην απόδοση της ατμόσφαιρας των comic. Η αίσθηση του κινδύνου είναι αποτυπωμένη σε κάθε γωνιά της πόλης, από τα τα βρώμικα στενά σοκάκια, μέχρι τα κατεστραμμένα κτίρια και αμάξια και ενισχύεται περαιτέρω από την σκοτεινή gothic αισθητική.

Batman Arkham City Image 05

Αν και η ποιότητα του animation του Arkham Asylum ήταν ήδη υψηλή, οι βελτιώσεις είναι έντονες και σε αυτόν τον τομέα. Ο Batman διαθέτει περισσότερες και ομαλότερες κινήσεις, ενώ η Catwoman κινείται στο χώρο με αρκετή χάρη ώστε να δικαιολογεί πλήρως το όνομά της, γεγονός που τονίζεται και από τον σταθερό ρυθμό ανανέωσης των καρέ σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της δράσης. Ο ηχητικός τομέας συνεισφέρει και αυτός με τη σειρά του στην συνολική ποιότητα του παιχνιδιού με ποικίλους τρόπους: οι κραυγές των ανθρώπων που ζητάνε απεγνωσμένα βοήθεια, το ατμοσφαιρικό soundtrack, τα «σκοτεινά» ηχητικά εφέ και το εξαιρετικό voice-acting συμβάλλουν σε ένα μοναδικό ηχητικό αποτέλεσμα. Ένα από τα ελάχιστα σημεία που μας ενόχλησαν στην νέα παραγωγή της Rocksteady είναι τα απλοϊκά boss fights, τα οποία δεν έχουν εξελιχθεί σε επίπεδο μηχανισμών σε σχέση με τα αντίστοιχα του Arkham Asylum. Η μάχη εξελίσσεται τις περισσότερες φορές με τον ίδιο τρόπο, χωρίς καμία εκμετάλλευση του περιβάλλοντος ή των καινούργιων gadgets που έχει στην κατοχή του ο Batman, με εξαίρεση την τελική μάχη.

Batman Arkham City Image 06

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων κυμαίνεται στα ίδια προβληματικά επίπεδα με αυτή του Arkham Asylum, αφού οι εχθροί δεν ψάχνουν συστηματικά και οργανωμένα για τον Batman, αλλά τριγυρίζουν περιμένοντάς τον να εμφανιστεί. Η ολοκλήρωση των βασικών αποστολών ανέρχεται στις 13 ώρες περίπου, με τις side-missions να επεκτείνουν την συνολική διάρκεια σε κάτι παραπάνω από 20 (ώρες). Για όσους το επιθυμούν, υπάρχει και εδώ ένα New Game Plus mode, στο οποίο όλα τα gadgets και οι αναβαθμίσεις του αρχικού save παραμένουν, με το επίπεδο δυσκολίας να είναι αισθητά πιο ανεβασμένο και κάποιες ενδείξεις από το HUD να απουσιάζουν. Έπειτα, οι παίκτες μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στα Combat Challenges ή το Predator Stealth mode και να ανταγωνιστούν με φίλους ή παίκτες από όλο τον κόσμο για την επίτευξη του μεγαλύτερου σκορ. Με δεδομένα τα παραπάνω, το replay value της παραγωγής είναι πολύ υψηλό.Η Rocksteady Studios πήρε μία ήδη επιτυχημένη συνταγή και πρόσθεσε σε αυτή νέα «υλικά», τα οποία βοήθησαν στην τελειοποίησή της. Mία Arkham City που περιμένει να την εξερευνήσετε, ένα διασκεδαστικό και συνάμα άμεσο σύστημα μάχης, περιεχόμενο που ξεπερνάει τις 20 ώρες και ένα μεγάλο cast χαρακτήρων -που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό φαν του Batman- είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τον τίτλο. Tο Batman: Arkham City στο σύνολο του, αποτίει φόρο τιμής στο σύμπαν του Batman με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θέτοντας έτσι σοβαρή υποψηφιότητα για την διεκδίκηση του βραβείου του καλύτερου παιχνιδιού της χρονιάς. Η διαφορά με το Arkham Asylum είναι ότι κανείς πλέον δεν εκπλήσσεται.


 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε πρώτοι όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
23 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Dimcar
  • τώρα που -επιτέλους- τέλειωσα το Deus EX, έρχεται η σειρά του!!!! well done boy!

  • Sephiroth
  • Το πρώτο review που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 4 το πρωί :P

  • romanos.romaidis
  • Well done αγορίνα πολύ ωραίο Review,πάει για GOTY το Arkham City άνετα.Θα το τιμήσω σύντομα.
   Γρήγορα βγήκε το Review Jamie κάηκες αρκετά,απο οτι λέει και ο Παυλίτο. :)

  • Shepard
  • @romanos και εγώ έτσι πιστεύω... GOTY ετκός απρόοπτου. Η δουλειά που έχουν κάνει είναι για σεμινάριο! Μόλις πάρω το 4S, μετά θα το χτυπήσω μέσα στο Νοέμβριο μαζί με τον Ezio! Δεν χάνονται τέτοια "ποιήματα"!

  • padelices
  • Τι να πείς για τον νυχτερίδα και την rocksteady? Ενα μεγάλο ευχαριστώ απλά που υπάρχουν και ξεχωρίζουν απτά παιχνιδάκια της οκάς που υπαρχουν..Το παιχνίδι είναι Φισέκι..Τα πάντα

  • Deathracer2009
  • Νομιζω πως το Portal 2 βρηκε τον αντιπαλο του για το GOTY. Ευχαριστουμε την Rocksteady που δημιουργησε 2 παιχνιδαρες με θεμα τον σκοτεινο ιπποτη αν και δεν ειμαι πολυ φαν του. Σιγουρη αγορα μετα Football Manager 2012.

  • DevilSpawn
  • Σαν θαυμαστής της DC αλλά και των παιχνίδιών θα το αγοράσω με κλειστά μάτια!

  • Grouvalos
  • φοβερο παιχνιδι...αξιζει να το αγορασει κανεις

  • Katerinaki
  • Πολύ ωραίο το review Δημήτρη και έχεις αποτυπώσει ακριβώς την αίσθηση που σου αφήνει το παιχνίδι!!! ΄Και όπως κατάλαβα έφαγες πολλές ώρες.... αλλά άξιζε τον κόπο!!! :)

  • Altair
  • Τι λέτε μωρέ;Κι άλλος υποψήφιος για GOTY;
   Uncharted 3,Skyward Sword,AC Revelations,Skyrim,Super Mario 3D Land,Dark Souls,Arkham City,,Modern Warfare 3,Battlefield 3,Gears of War 3,Xenoblade...μια απίστευτη χρονια για gaming φέτος.
   Περιμένω τον τίτλο από μέρα σε μέρα.

  • Scott_Pilgrim
  • Είσαι καμμένος!!!!!!!!!!!!!!!! >.< Πολύ καλή review αγορίνα μου! Το Catherine και το Deus Ex έχουν βρει ήδη αντίπαλο. Άντε καλέ μου ταχυδρόμε κάνε το θαύμα σου! *.*

  • FonikhSoupia
  • Very good ! Το παιχνίδι θα το τιμήσω κι εγώ σε λίγο καιρό!!
   όπως λέει και ο φίλος Altair, η φετινή χρονιά, αλλά και το 2012 κατά τη γνώμη μου θα είναι απο τις καλύτερες όσων αφορά το gaming!!!

  • ag3loc
  • gamato paixnidiii...dyskolo na to parw syntomaa

  • nfs_maniac
  • Αν και το φοβόμουν γιατί τι πρώτο είχε βάλει υψηλά τον πήχη, όπως φαίνεται το δεύτερο τον βάζει ακόμα πιο ψηλά

  • Spahar
  • Πολύ ευχάριστα τα όσα λέει το review. Το ότι το παιχνίδι καταφέρνει να ικανοποιεί στο μέγιστο, χωρίς πλέον την ταμπέλα της "ευχάριστης έκπληξης", είναι υπεραρκετό.

  • ckalatz 93 11
  • Το ξεκίνησα το Σάββατο,το παιχνίδι είναι απίστευτο,πολύ καλο,και επίσης το Review πολύ καλο,ένα 10 από εμενα.

  • LoneWolf
  • Μπράβο Jamie, πολύ ωραίο review. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Rocksteady συνέχισε την επιτυχία, και δημιουργεί προσδοκίες για ενα καλύτερο μέλλον(?) του Batman στα βιντεοπαιχνίδια.

  • Akrivogios7
  • Αν και ακόμα δεν το έχω παίξει, όσο το έχω δει και όσο συνεχίζω να το βλέπω, είναι από τους καλύτερους τίτλους της σεζόν!
   Μπράβο Jamie για το review!

  • KoulisHHH
  • Πολύ ωραία γραμμένο review Jamie άξιζε ο κόπος!:)
   Το παιχνίδι έτσι όπως πάει(4.6 εκ. αντίτυπα τη πρώτη εβδομάδα) θα βγάλει άλλη μια GOTY edition.Αγορά μάλλον μέσα στα Χριστούγεννα.

  • game over
  • Θα περιμένω το έπος για pc αργότερα ,όταν βγει. Και τέλος είναι απλά γάμο τα παιχνίδια !!!

  • zodiakos
  • Εξαιρετικό παιχνίδι. Πιστη αναπαραγωγή του κόμιξ. συμφωνώ με την βαθμολογία

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!