* ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Κόψε-Ράψε: Συνδρομητικά τέλη

Κόψε-Ράψε: Συνδρομητικά τέλη
Κάθε τέλος του μήνα η ίδια ιστορία. Οι Sony και Μicrosoft ανακοινώνουν τους "δωρέαν" τίτλους για τις υπηρεσίες τους και τα σχόλια κάτω από κάθε άρθρο που αναφέρεται σε αυτούς δίνουν και παίρνουν. Ανάλογα με την ποιότητα των δώρων, οι συνδρομές αξίζουν ή όχι τα λεφτά τους, τα επιχειρήματα κάθε πλευράς είναι τουλάχιστον ισχυρά και οι τσακωμοί είναι το μόνο σίγουρο.

Τελικά τι συμβαίνει; Αξίζει να πληρώνει κανείς το PSN και το Live; Η απάντηση δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Τα τελευταία χρόνια, διστάζοντας να κάνω το βήμα προς το Xbox One, έχω αφήσει πίσω μου το Live και δίνω χρήματα για το PS Plus. Φυσικά, η επιλογή των δωρεάν τίτλων από τη Sony δεν με ικανοποιεί πάντα και επειδή δεν παίζω συχνά online games (λίγο από άποψη, λίγο από περιορισμό χρόνου και λίγο από έλλειψη σχετικής παρέας) το ερώτημα με ταλαιπωρεί αρκετά συχνά. Ειδικά από τη στιγμή που όταν αποφασίσω να πληρώσω, η συνδρομή που επιλέγω είναι η ετήσια.

Όμως το πρόβλημα του συλλογισμού βρίσκεται στη βάση του. Και γι' αυτό φταίει και λίγο η Sony. Βλέπετε, το PlayStation (υπάρχει κι άλλη κονσόλα στην Ελλάδα;) έδινε κάποτε δωρεάν το online gaming και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Όταν η εταιρεία άρχισε να το χρεώνει όπως και ο μεγάλος της αντίπαλος, όλοι εστίασαν στα δωρεάν παιχνίδια. Ότι αυτά ευθύνονται για τη νέα χρέωση και η Sοny είναι υποχρεωμένη να δίνει μόνιμα εξαιρετικούς τίτλους, μεγάλες παραγωγές κ.ο.κ. Αυτή η σκέψη δεν είναι απαραίτητα εσφαλμένη. Όμως η χρέωση που επιβλήθηκε δεν επιβλήθηκε εξαιτίας των τίτλων. Η Sony προσπαθεί να στήσει μια αξιόπιστη υπηρεσία, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές του παρελθόντος και αυτή η προσπάθεια χρειάζεται λεφτά. Οι τίτλοι χρυσώνουν απλώς το χάπι, καθώς τα χρήματα που ζητάει δεν είναι και λίγα.

Θα μου πείτε ότι “ναι έχεις δίκιο, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τις μπαρούφες που έδινε επί σειρά μηνών”. Και θα συμφωνήσω μαζί σας. Ορισμένες επιλογές της ήταν ιδιαίτερα κακές ή τουλάχιστον αδιάφορες και θα μπορούσε να τις αποφύγει. Οι συμφωνίες όμως με τις εταιρείες είναι αρκετά δύσκολες και με υψηλό κόστος, οπότε υπάρχει μια μικρή δικαιολογία υπέρ της ιαπωνικής εταιρείας.

Υπάρχει; Για μένα η δικαιολογία έχει αρχίσει και εξαφανίζεται. Επειδή, όπως είπα και παραπάνω, δεν ασχολούμαι φανατικά με το online gaming, η αγορά του Plus αποτελεί πολυτέλεια. Και παρά το ότι λυγίζω τις περισσότερες φορές και προχωρώ σε ανανεώσεις, κατανοώ απόλυτα όλους όσους γκρινιάζουν, παρά το ότι εστιάζουν στους τίτλους και όχι στο αληθινό πρόβλημα.

Τα χρήματα που ζητούνται -και δεν μιλάω τώρα μόνο για τη Sοny- είναι πολλά και αφορούν μια υπηρεσία που, όπως το βλέπω εγώ από την πλευρά μου, θα έπρεπε πλέον να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε ελάχιστοι τίτλοι δεν προσφέρουν online, ενώ πάρα πολλοί είναι μόνο online. Το κόστος για τον παίκτη είναι πολύ μεγάλο. Ξεκινώντας από το αρχικό, αυτό της ίδιας της κονσόλας και συνεχίζοντας με το κόστος των παιχνιδιών που όλοι συμφωνούμε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό και φτάνοντας σε κρυφές χρεώσεις, όπως είναι τα DLC και τα διάφορα expansion, οι παίκτες πληρώνουν πολλές φορές την online υπηρεσία και ας μην το παραδέχονται ποτέ οι εταιρείες. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να ενσωματωθεί αυτό το κόστος σε ένα από τα παραπάνω, όμως κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Ναι το κόστος δημιουργίας της online δομής είναι τεράστιο, αλλά και τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι παίκτες -χωρίς να υπολογίζω τις διάφορες συνδρομές- δεν είναι λίγα και αυξάνονται διαρκώς καθώς οι πειρασμοί νέων εμπειριών (λέγε με VR, Scorpio και Pro) δεν σταματούν ποτέ.

Φυσικά οι συνδρομές είναι τυπικά προαιρετικές, αλλά στην ουσία είναι παραπάνω από υποχρεωτικές, ειδικά αν κάποιος θέλει να αξιοποιήσει πλήρως τον τίτλο που επέλεξε να αγοράσει.

Εννοείται ότι το αρχικό ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί μόνο από μένα. Αυτό που ξέρω είναι ότι όταν έρθει η ώρα, θα ανανεώσω ξανά τη συνδρομή μου, όχι επειδή είμαι φανατικός online gamer ή γιατί έχω ξετρελαθεί από τους τίτλους που μου "χάρισαν", αλλά επειδή δεν θέλω να νιώθω ότι δεν έχω τη δυνατότητα να απολαύσω πλήρως την όποια εμπειρία επιλέξω.

Ένας ελαφρύς εκβιασμός που κάποια στιγμή θα σταματήσει να με "ρίχνει". Εσάς; 
29 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • VonL
  • Θα ξεκινήσω να σχολιάζω απο Xbox360 και PS3. Μπορεί στο PS3 να μην πλήρωνες τίποτα για να παίξεις online αλλά θυμόμαστε πολύ καλά οτι το 2011 ή 2012 (Χριστούγεννα περίπου) είχε πέσει το PSN για πάνω από έναν μήνα. Την σταθερότητα και το οτι δεν έπεφτε για τόσο πολύ το Live την πλήρωνες. Η τιμή δεν μπορώ να πω οτι είναι μεγάλη, δεν είναι =πολλά τα λεφτά. 45/Έτος (Official) και αν έψαχνες ελάχιστα έπεφτες στα 32-36Ευρώ/Έτος, δηλαδή κάτι λιγότερο από έναν καφέ το μήνα. Ας δούμε τώρα στα PS4 Xbox One γίνεται. Με την έλευση του PS4 η Sony κατάλαβε οτι δεν μπορουσε να το παρέχει πλέον δωρεάν γιατί ο κόσμος θέλει σταθερότητα και ποιοτικές υπηρεσίες. Για αυτό πέταξε ως Bonus τα παιχνίδια για να χρυσώσει το χάπι, με την Microsoft να ακολουθεί. Κάποιος φορές είναι καλά κάποιες όχι, αλλά μην ξεχνάμε οτι αυτά τα παιχνίδια τα για όσο χρόνο είσαι συνδρομητής, δεν είναι δικά σου. Όσον αφορά τις τιμές, η Microsoft παραμένει ανταγωνιστική με το Live να παραμένει φτηνό, με σχεδόν σταθερή τιμή(30-36Ευρώ/Έτος). Η Sony επιλέγωντας να διασπάσει το PSN σε κάθε χώρα, μπορεί και πουλάει ακριβά την συνδρομή στα 50Ευρώ/Έτος και με λίγο ψάξιμο στα 45Ευρώ/Έτος.

   Θα ήθελα να μην υπήρχαν συνδρομές; Προφανώς και ναι, αλλά αγοράζω υπηρεσία και απαιτώ μετά να είναι σταθερή και να μην υπάρχουν προβλήματα. Είναι η τιμή ακριβή; Θεωρώ οτι ακόμα και σε καιρούς κρισης, ένας καφές τον μήνα μπορεί να χαλαστεί για να αγοράσεις την κάρτα και να επενδύσεις τουλάχιστον σε 6 ωρες διασκέδασης με τα παιχνίδια που πλέον προσφέρουν.

  • Tanno
  • Η διαφορά οικονομικά είναι τεράστια για τα πορτοφόλια. Συμφέρει περισσότερο της Sony, γιατί δίνεις €50 κάθε έτος και σου δίνουν έκπτωση ορισμένα παιχνίδια, παρά της Microsoft που ζητά €40 (μπορεί να κάνω λάθος) κάθε μήνα, κι ΟΧΙ κάθε έτος, και από πάνω δε σου δίνει καν έκπτωση τα παιχνίδια της.

   Το Steam κερδίζει τις εντυπώσεις με αυτά που κάνει. Εγγράφεις μέσα δωρεάν, και παίρνεις τρελές προσφορές στον υπολογιστή. Κι έχει και αξιόλογα παιχνίδια που ούτε οι κονσόλες δεν πρόκειται να έχουν.

   Γενικά, αυτό εξαρτάται από τα γούστα του καθενός, αλλά και το πόσο καλά ψαγμένος είναι πριν καταλήξει σε αγορά, και πρωτίστως σε συνδρομητική.

   Επίσης, θα σας συμβούλευα ν' αποφύγετε το monthy pay του Humble Bundle, επειδή δε προσφέρει αξιόλογα παιχνίδια που θες, και κοστίζει €12 κάθε μήνα και χωρίς την άδεια σου.

  • billbig
  • @Tanno

   Η Microsoft έχει πάρα πολύ συχνά εκπτώσεις για συνδρομητές Xbox Live Gold.

  • Tanno
  • Ευχαριστώ για τη διόρθωση.

  • Agitator
  • @Tanno
   ~40€ το χρόνο, όχι το μήνα

  • john-data
  • Έχω xbox one είναι πολύ καλή η υπηρεσία της Sony δεν αξίζει η συνδρομή της Microsoft.
   Έχω ps4 είναι πολύ καλή η υπηρεσία της Microsoft δεν αξίζει η συνδρομή της Sony.
   Έχω Nintendo WiiU και είμαι καλά.
   Eίμαι Ελληνας και τα ξέρω όλα.

  • PORTAL
  • Οπως λεει η τελευταια προταση, ειναι καθαρα ενας εκβιασμος. Και μπραβο που το λετε ανοιχτα.
   Υπαρχουν site που ουτε στο comment section δε βλεπεις αρνητικα σχολια για το Plus (Eurogamer), διοτι την εχουν ακουσει οτι δεν ειναι κουλ να κριτικαρεις κατι. Πρεπεινα το καταπινεις αμασητο και να λες και ευχαριστω.

   Εντωμεταξυ παντου ακους τα εξης για το Plus:
   Ειναι 50 ευρω τον χρονο ή 4 ευρω το μηνα
   Δινει δωρεαν παιχνιδια

   Το δωρεαν που πληρωνεις πρεπει να ειναι καινουργια εννοια, δεν την εχω μαθει ακομα. Οσο για τα 50 ευρω, ειναι τοσο μονο αν εμπιστευεσαι αρκετα τη Sony και προπληρωσεις για εναν ολοκληρο χρονο. Πραγμα το οποιο ειναι κοντρα στα συμφεροντα των καταναλωτων διοτι τους δινεις λευκη επιταγη να κανουν ο,τι θελουν. Κι αυτο κανουν στο τελος. Εαν παιρνεις την τριμηνη για να μην τους δινεις λευκη επιταγη, ειναι 20 ευρωπουλα το τριμηνο. Και δεν ειναι λιγα για εναν εκβιασμο.

  • lefteris58
  • Μετά από καιρό δεν ανανέωσα το plus και ούτε πρόκειται. Πρώτα απ' όλα δεν μιλάμε για δωρεάν παιχνίδια αλλά για ενοικίαση κάποιων αδιάφορων παιχνιδιών. Αν κράταγες τα παιχνίδια και μετά τη λήξη της συνδρομής θα το συζήταγα. Σε εκβιάζουν με το online και εισπράττουν εύκολο χρήμα. Πριν από ενάμιση έτος έφτιαξα pc και βρήκα την υγειά μου. Η επιλογή των Sony και MS για κονσόλες ανά τρία χρόνια με έκαναν να εκτιμήσω ακόμα περισσότερο την επιλογή μου. Εκβιασμοί τέλος. Μετάνιωσα που πήρα το ps4 στο οποίο πασάρουν του κόσμου τα remaster. Για ποιο λόγο να κάνει backwards compatibility αφού τα πουλάει με λίγη δουλειά; Την anniversary edition του titan Quest μου την έδωσαν δωρεάν! Αυτό θα πει σεβασμός στον καταναλωτή. pc και οι εκβιασμοί, οι υψηλές τιμές και όλα τα άλλα τελειώνουν. Έτσι απλά.

  • lefteris58
  • @Tanno Τα παιχνίδια της συνδρομής του humble bundle τα κρατάς και μετά τη λήξη της συνδρομής. Τα αγοράζεις δεν είναι ενοικίαση. Το αν δεν σου αρέσουν ή σου φαίνονται ακριβά είναι προσωπικό θέμα. Δεν έχω τέτοια συνδρομή αλλά τα γράφω ενημερωτική. Τα bundles του ίδιου site (όχι όλα) είναι απίστευτα.

  • Jagan90
  • Κατα την γνωμη μου αν καποιος δεν ασχολειται με το μομματι του online gaming δεν αξιζει να πληρωνει ps plus!Τα δωρεαν παιχνιδια πολυ σπανια ειναι αξιολογα και οι προσφορες ελαχιστες!Παλαιοτερα που ηταν δωρεαν το online στο ps3 ηταν μια χαρα!Ωστοσο kαι η Sony μπηκε στο τρυπακι ''το τζαμπα πεθανε''

  • Blackstorm
  • Ανακεφαλαιώνω γιατί διάβασα αρκετές μπαρούφες στα σχόλια. H ΕΠΙΣΗΜΗ τιμή ενός χρόνου Xbox Live είναι 59,99. Από εκεί και πέρα ψάχνοντας προσφορές και προπληρωμένες, κάτι που κάνω εδώ και 12 χρόνια που το έχω, αυτή τη στιγμή το βρίσκεις το φθηνότερο 40-42 ευρώ. Δεν θα μπω στη συζήτηση για τα παιχνίδια που δίνει, είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ποιοτικά ενώ και οι προσφορές για τα μέλη είναι επίσης πολύ καλές.
   H ΕΠΙΣΗΜΗ τιμή των 12 μηνών PS Plus είναι επίσης 59,99. Εδώ παίζει θεματάκι βέβαια, μιας και επειδή ψάχτηκα πολύ το καλοκαίρι μπας και βρω προσφορά, το πιο χαμηλό που βρήκα ήταν γύρω στα 48-50 και φυσικά δεν ανανέωσα και λόγω των εντελώς αδιάφορων παιχνιδιών που έδινε αλλά και λόγω του ότι γενικά παίζω περισσότερο στο Xbox.
   Σχετικά με το άρθρο του Λεωνίδα τώρα. Λεω μου ξέρεις ότι δεν πολυπαίζω myltiplayer, αλλά ο λόγος που πληρώνω ακόμη το Live είναι σχεδόν κατά 90% τα παιχνίδια και κατά 10% η συνήθεια. Στο επίπεδο κάποιου που θέλει να παίξει online ναι πρόκειται σαφώς περί εκβιασμού.

  • Tanno
  • @Blackstorm, να σε διορθώσω εδώ.

   Η επίσημη τιμή για ετήσια PS Plus είναι €50, κι όχι €59.99, δηλαδή €10 ευρώ λιγότερο απ' ότι δίνει η Microsoft. Εμείς διαλέξαμε την Sony, γιατί συμφέρει περισσότερο σε σχέση με αυτό που δίνει η Microsoft.

   Τώρα το πως το είδες ως θέμα εκβιασμού δεν ξέρω, αλλά και οι 2 εταιρείες ανταγωνίζονται η μία την άλλη, και γι' αυτό έγινε έτσι το ψηφιακό κομμάτι συνδρομητική.

  • john-data
  • Να μαζευτούμε Πειραιά Sony Vs Microsoft fan να λύσουμε τις διαφορές μας σε κοντινό υπερτούμπανο μπεργκεράδικο.

  • Tanno
  • @John-data, δεν ασχολούμαι με τα VS. Και δεν είμαι Αθήνα για να έρθω να φάω μπέργκερ. Απλώς θέτω τα πιο ολοφάνερα θέματα στο θέμα αυτό με τα οικονομικά. Δεν πρόκειται ν' ασχοληθώ με μία εταιρεία που ζητάει κι άλλα λεφτά για κάτι άχρηστο.

  • vonzuchter
  • Πλεον υπαρχουν εκατομυρια χρηστες συνδρομων λαιβ και πιεσεν που τα σκανε λογω των δωρεαν παιχνιδιων... Απο αυτους οι της σονυ ειναι ριγμενοι γιατι συνολικα οι τιτλοι που εχει δωσει η μαικροσοφτ ειναι πολυ καλυτεροι. Αυτοι που παιζουν μαλτιπλεηερ θα τα σκασουν ετσι και αλλιως οποτε αυτους δε τους αφορα και τοσο η δωρεα παιχνιδιων . Εχω πολλους γνωστους που δεν κατεβαζουν καν τα παιχνιδια ή θα κατεβασουν μονο καναν ΑΑΑ τιτλο.

  • Roronoa
  • Ολα αυτα ειναι μεχρι να δωσουν το knack, μετα ολα θα ξεχαστουν και το ps+ θα ειναι παλι μια αξιολογη υπηρεσια.

  • vonzuchter
  • @black storm 35 ευρω εχει ενας χρονος λαιβ.... Και 30 βρισκεις αμα ψσξεις. 59.99 πουλαει η μαικροσοφτ και προσωπικα δεν γνωριζω ουτε εναν Ελληνα χρηστη να αγοραζει λαιβ με 60 ευρω.
   @ταννο ο λογος που αγοραζεις PS ειναι επειδη εχεις το κολλημα που εχουν οι ελληνες παικτες με τη σονυ. Ο ελληνας θα αγορασει πλεηστεησον οπως και να εχει. Εδω ακομα και τα πρωτα χρονια ζωης του ps3 που σε ολο το πλανητη σαπιζαν στα ραφια τα ps3 ο Ελληνας παλι πλεη αγοραζε. Αυτο εμαθε... Δεν υπαρχει ΚΑΜΙΑ συγκριση μεταξυ λαιβ και πιεσεν οσον αφορα τη ποιοτητα των υπηρεσιων ουτε και των δωρεαν παιχνιδιων. Η υπηρεσια της μαικροσοφτ ειναι πολυ καλυτερη , καλα την εποχη 360 η διαφορα ηταν χαοτικη δε το συζηταμε καν.

  • Altair
  • To Plus το βάζω κυρίως για το cloud saving και τα deals σε τίτλους.Τα δωρεάν καλούδια,καλοδεχούμενα.

  • Tanno
  • @vonzucher, το κόλλημα δεν πηγάζει από τις υπηρεσίες εκεί. Πηγάζει από τον σεβασμό κάθε εταιρείας. Αν κάποια εταιρεία έχει το σεβασμό του κοινού, τότε κι εγώ πάω εκεί. Αν δω την παραμικρή ασέβεια, τότε έφυγα απ' εκεί.

   όσο για την αγορά, εν μέρει έχεις δίκιο, αλλά ο Έλληνας καταναλωτής σκέφτεται, κατά τη γνώμη μου, το χρήμα που πρέπει να σπαταλήσει για να την πάρει, την ποιότητα της κονσόλας σε τεχνικό τομέα για να μπορεί να παίζει ομαλά τα παιχνίδια που θέλει χωρίς προβλήματα και το είδος παιχνιδιού που θέλει να παίξει. Το πλέυ κυριαρχεί χρόνια εδώ, διότι της Μάικροσοφτ δεν είχε τόση απήχηση όση έχει σήμερα.

   Και δε θα συζητήσω το θέμα του Χ360 που μας άφησε σύξυλους εδώ. Αυτό ήταν ο λόγος που έφυγα από την Μάικροσοφτ, και μέχρις να μάθει να διορθώνει τα λάθη της εγώ δεν πάω εκεί. Τουλάχιστον, διορθώνει τα προβλήματα η Sony, κι αυτό με χαροποιεί. Εγώ δεν πάω σε μία εταιρεία που πουλάει άχρηστα πράγματα μόνο και μόνο επειδή θέλει να βγάλει γρήγορο κι εύκολο χρήμα. Όταν δω ότι έμαθε το μάθημα της, τότε θα επιστρέψω. Μέχρις τότε γιοκ. Αν η υπηρεσία της είναι καλύτερη, τότε γιατί δε δίνει λύσεις για τα προβλήματα που άφησε ολόκληρο πλανήτη σύξυλο;

   Επίσης, έχω ρωτήσει κόσμο και προτιμούν το πλευστέισιον, γιατί τους συμφέρει οικονομικά. Προτιμούν να σκάσουν €50 ετήσια στην Σόνυ, παρά €45 μηνιαίως στην Μάικροσοφτ. Της Σόνυ έχει καλύτερα πακέτα και πιοτικά παιχνίδια που θέλει ο κόσμος. Η υπηρεσία της Σόνυ είναι πολύ καλύτερη, γιατί ξέρει να λύνει τα προβλήματα. Φίλε μου, ο κόσμος δεν είναι ανόητος πια. Παλιά ήταν, τώρα όχι. Μετά απ' αυτό που έγινε στο Χ360, ο κόσμος έμαθε να το ψάχνει καλύτερα πριν πρόβει σε αγορές.

   Την καλημέρα μου.

  • AnimaPura
  • Κοροϊδία δεν μπορεί να είναι (γιατί σίγουρα εκβιασμός δεν είναι, αφού δεν θυμάμαι να αναγκάστηκε κανείς να αγοράσει PSN/XBL συνδρομή γιατί κάποιος του έβαλε πιστόλι στο κεφάλι) αυτά τα λίγα ευρώ ανα μήνα για να παίζει κανείς online ή να έχει πρόσβαση στις διάφορες εκπτώσεις ή υπηρεσίες.

   Κοροϊδία είναι να κλέγεται επί εικοσιτετραώρου βάσης ο Ελληνάρας που αγοράζει κάθε χρόνο το καινούργιο smartphone των €700 ότι Sony και Microsoft τον εκμεταλεύονται.

  • blackmore
  • Τα πρώτα online games που έπαιξα ηταν το Mario Kart Wii / Mario Kart 7 / Mario Kart 8, από εκεί και πέρα μια φορά έπαιξα στο xbox 360 το Resident Evil 5 (το έπαιξα χωρίς συνδρομή, δεν ξέρω αν ηταν το online εκείνες της ημέρες δωρεάν), και στο ps3 σε ένα Racing Games μια φορά....

   Πριν 2 χρόνια αγόρασα το Ps4 πακέτο με το Destiny, και έβαλα Plus για μερικούς μήνες, ήμουν αρκετά ικανοποιημένος με τα 15 ευρώ το 3μηνο, και με τα Games που έδινε, άλλα όταν το πήγαν στα 20 ευρώ το σταμάτησα...

   Σήμερα η γνώμη μου ειναι, πως τα χρήματα που ζητάνε δεν είναι απλά πολλά, είναι υπερβολικά πολλά, αν σκεφτούμε πως και τα online games κάθε τόσο ζητάνε και νέο περιεχόμενο για αγορά (το Destiny, είχε digital έκδοση στα 120 ευρώ αν θυμάμαι καλά, αν είναι δυνατόν... και μετά να συ ζητάνε και άλλα χρήματα για να το παίξεις online....)

   Περίπου ένα χρόνο τώρα κάνω συνδρομή xbox live, η αλήθεια είναι πως δεν πολύ παίζω online, άλλα παίζω που και που σήμερα, και με 7 ευρώ το μήνα (βέβαια μπορείς και με λιγότερα), και με τα παιχνιδια που παίρνεις για πάντα στο 360 + τα games για το one + το online + της προσφορές, νομίζω ότι αξίζει και με το παραπάνω το live, αν σκεφτούμε πως όποτε σταματήσει κάποιος να βάζει συνδρομή, θα του μείνουν τα games, και είναι που σημαντικό αυτο (ελπίζω βέβαια, να μην αλλάξει αυτο με κάποιο update, και τα παιχνιδια να θέλουν συνδρομή για να παίξουν και στο 360, γιατί τότε θα ξενερώσω άσχημα), το plus δεν αξίζει με τίποτα, γιατί τίποτα από αυτά που σου δίνει δεν λειτουργούν χωρίς συνδρομή....... αυτά :)

  • blackmore
  • @AnimaPura σε αναγκάζουν να κάνεις συνδρομή, για παιχνίδια που παίζουν μόνο online.....
   Κανονικά αυτά τα games θα πρέπει να πωλούνται φθηνά ή να παίζουν χωρίς συνδρομή, και όχι 100+ ευρώ το games, και + τα χρήματα για την συνδρομή, δηλαδή να σου βγαίνει 200+ ευρώ το online games που θέλεις να ασχοληθείς πολύ μαζί του (στο ps4 εχω φίλους που από το 2014 μέχρι σήμερα παίζουν το destiny πχ, εγώ σταμάτησα με αυτο το games όταν έκοψα την συνδρομή, και επειδή μου άρεσε το αγόρασα μεταχειρισμένo για το ps3, και θέλω να αγοράσω τα dlc για να το ξανά αρχίσω)

  • kexas1
  • 1)Να ρωτησω εγω κατι σαν ασχετος(κατοχος ps4).. λεμε οτι πρεπει να πληρωνουμε για το online gaming. Oi server ομως για καθε παιχνιδι ειναι θεμα της εκαστοτε εταιρίας π.χ. παιζω pro ? χρησιμοποιω τον server της κοναμι. Η σονυ για ποια ακριβως υπηρεσια θελει το νταβατζιλικι κατ'εμε για να παιξω online?
   2)To ea access που στην ουσια ειναι leasing παιχνιδιων γιατι δεν υιοθετηθηκε απο την sony?

   Αποψη μου ειναι οτι ολα γινονται για τα μπικικινια. Και το κανουν γιατι απλα μπορουν. Δεν πιστευω με τιποτα οτι αυτοι οι κολοσσοι (MS,Sony) μπορουσαν να συντηρησουν με τους σερβερ τους τις προηγουμενες κονσολες αλλα με τις νεες παρειχαν νεοτερες και ποιοτικοτερες υπηρεσιες τετοιες ωστε να δικαιολογουν την απαιτηση αντιτιμου( ποσο μαλλον για παιχνιδι που αγοραζει απο εταιρια π.χ. κοναμι και σου απαγορευεται να παιξεις στον σερβερ της)

  • mariodm22
  • Προσφατα αγορασα ενα Xbox one μονο για exclusive τιτλους και μονο για single player . To Χειροτερο ειναι πως αν δεν εχεις Gold subscription δεν μπορεις ουτε σε party chat να μιλησεις ... Δηλαδη αν ειναι δυνατον !!! Αναγκαζεσαι να πληρωσεις συνδρομη μονο για το Party chat ? Σαφως δεν το κανεις αλλα τετοια κερδοσκπια πια πρεπει να σταματησει .
   Αλλα και στις δυο κονσολες xbox one και Ps4 το να πληρωνεις ενα καρο λεφτα για την δυνατοτητα online gaming ειναι απαραδεκτο και εκβιασμος !!! Τα free παιχνιδια μονο free δεν ειναι απο την στιγμη που τα πληρωνεις ... Μιας και το πληρωνεις το ρημαδι το subscription αναγκαστικα για να παιζεις online τουλαχιστον δινεις καποια παιχνιδια . Οκ το δεχομαι ... ΑΛΛΑ μην με αναγκαζεις ομως να μπω στην διαδικασια να πληρωνω ξανα συνδρομη για να μπορω μελλοντικα να παιζω τα '' free '' παιχνιδια !!!

  • mysterious
  • Ρε παιδιά για ποιον εκβιασμό γίνεται λόγος;οι Sony/Microsoft σου λένε ξεκάθαρα ότι αν θέλεις να παίζεις online στις κονσόλες μας θα πρέπει να πληρώνεις.Το γνωρίζεις αυτό πριν τις αγοράσεις και όμως ως καταναλωτής συνεχίζεις να γκρινιάζεις.Για ποιο λόγο;για το ότι τα μηνιαία παιχνίδια της Sony είναι συνήθως της πλάκας;αυτά είναι κάτι έξτρα από την δυστυχώς ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ αν θέλεις να παίζεις online gaming.Κι απ'τη στιγμή που έχει για την ώρα την πιο ισχυρή κονσόλα και μια τεράστια βάση αγοραστών δεν έχει την υποχρέωση να βάζει παιχνιδάρες για να κρατήσει κόσμο.Ναι βρίσκει και κάνει αλλά τη τελευταία φορά που κοίταξα δεν απείλησε κανέναν να μείνει για πάντα σε αυτή.Άλλος λέει ότι μας εκβιάζει,σιγά μην έστειλε και την μαφία για να περάσει το μήνυμά της.

   Περισσότερο νόημα θα υπήρχε να γκρινιάζουν οι κάτοχοι PS3 όπου το online gaming είναι δωρεάν κι έτσι τα παιχνίδια όντως τα αγοράζεις και χωρίς καν να μπορείς να τα παίξεις δίχως ενεργή συνδρομή και είναι μια έτσι μια γιουβέτσι.Ως εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν το XBOX ONE και φυσικά το PC με το δωρεάν online οπότε δε μπορώ να καταλάβω γιατί κόσμος φωνάζει λες και τον υποχρεώνουν να μείνει στο PS4 με το ζόρι.Αν δε σε ικανοποιεί το πουλάς(για πλάκα θα βρεθούν αγοραστές στο άψε σβήσε)και αγοράζεις προϊόν εταιρίας που νιώθεις ότι σε σέβεται.Πόσο πιο απλό να είναι;

  • blackmore
  • @mysterious μα δεν γκρίνιαξε κανένας μόνο για το ps4......
   Καταρχήν δεν πρέπει να μιλαμε μόνο για το xbox live / ps plus, γιατί φταίνε και οι εταιρίες τον παιχνιδιών, οπου σίγουρα θα κερδίζουν και αυτοί κάτι από της συνδρομές......
   Δεν γίνεται το σύνολο του κάθε games να ξεπερνά τα 100 / 150 ευρώ, βάλε τα dlc - στολές - όπλα - κλπ κλπ κλπ που πουλάνε μέσω του ps plus / xbox live (που κερδίζουν όλοι φυσικά από αυτο έτσι), και να μην λένε τίποτα για τα εξρα χρήματα που πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές για να παίξουν τα παιχνιδια τους, γιατί θα μπορούσαν να πουν στην Sony / Microsoft πως αν θέλετε το παιχνίδι μου στην κονσόλα σας να κυκλοφορήσει, θα έχετε το online free... εξάλλου υπάρχουν free to play games που παίζουν online χωρίς να χρειάζονται συνδρομή....

  • Roronoa
  • @kexas1

   "Η σονυ για ποια ακριβως υπηρεσια θελει το νταβατζιλικι κατ'εμε για να παιξω online?"

   Η απαντηση στο γιατι σε βαζει να πληρωνεις συνδρομη ειναι απλη:

   Γιατι μπορει.

   Γιατι σαν gamer κονσολας εχεις μονο 2 επιλογες για να παιξεις online games (sorry αλλα το wii u δεν εχει τα ιδια games). Οποτε ναι ειναι ομηρια και "εκβιασμος".
   Cloud saves, voice chat, βαθιες εκτπωσεις κτλ ειναι ο "βασικος εξοπλισμος" στο PC για παραδειγμα. Η sony απλα θελει να πουλησει το bundle με τα "δωρεαν" games της και αν θες online gaming το αγοραζεις θες δεν θες. Δυστηχως εχει κλειδωσει τα cloud saves πισω απο το paywall, γελαει ο κοσμος, αστεια πραγματα.

   Τα "ξερεις τι αγοραζεις", "οι servers κοστιζουν" κτλ ειναι για να χρυσώσουμε το χαπι, η sony και η microsoft εχουν μοιρασει την αγορα του console gaming και κανουν οτι θελουν.

   Λυπαμε πραγματικα που υπαρχει κοσμος που δικαιολογεί τετοιες υπηρεσιες που οφελουν μονο την τσεπη των εταιριων.

  • Jim P
  • Τι γκρίνια είναι αυτή ρε τζαναμπέτηδες; ω πω πω χολή...

   Μόνο εγώ είμαι ευχαριστημένος και ενεργός συνδρομητής XBLG+PS plus;

   Ειδικά στο Plus έχω στακάρει μέχρι το 2020

   και όχι, δεν συχνάζω στο Eurogamer ¨Π

Αφόρητοι: Εν-Ωχ

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!

Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity