Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
* ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Ορυχείο: Τα νούμερα και η καρδιά των videogames

*
Στο νέο Ορυχείο ο Ηλίας Παππάς μας δίνει την εικόνα της βιομηχανίας συνδυάζοντας με sandbox τρόπο τα νούμερά της και τη συνέντευξή του με τον γνωστό ψυχολόγο, συγγραφέα και οικοδεσπότη του κορυφαίου podcast The Psychology of Videogames, Jamie Madigan.

Σχεδόν 3.000 χρόνια πριν γράφτηκε το πρώτο λογοτεχνικό έργο, το Έπος του Γκιλγκαμές, από τους πανέξυπνους Σουμέριους. Από τότε και ύστερα η λογοτεχνία είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ανθρώπινης εξέλιξης και δεν έχει σταματήσει να βελτιώνεται. Μέχρι και σήμερα, ο κινηματογράφος, το θέατρο και η τηλεόραση βασίζονται πρωτίστως στους συγγραφείς. H μουσική είναι ακόμα πιο παλιά. Αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει φλάουτα που η ηλικία τους φτάνει τα 43.000 χρόνια, ενώ η πρώτη σύνθεση έγινε από τους Σουμέριους, 4.000 χρόνια πριν. Το θέατρο ή -για να το πούμε πιο σωστά- η αρχαία τραγωδία ξεκίνησε 2.500 πριν χρόνια στην Ελλάδα. Η ζωγραφική μετράει 32.000 χρόνια στην πλάτη της, όπως τα παραδείγματα που εντοπίζουμε στη σπηλιά Chauvet Pont d'Arc στη νότια Γαλλία, ενώ μπορεί να είναι ακόμα παλαιότερη, αφού δείγματά της έχουν εντοπιστεί στη βόρεια Αυστραλία, τα οποία χρονολογούνται στα 60.000 χρόνια.

Τα videogames μετράνε πενήντα χρόνια, χοντρικά. 50. Χρόνια. Θέλω να σταθείτε και να σκεφτείτε μια στιγμή, όσο μπορείτε, πόσο ελάχιστο χρόνο είναι μαζί μας συγκριτικά με άλλες μορφές τέχνης και ψυχαγωγίας. Ακόμα και ο κινηματογράφος, αν θέλετε να τον εκλάβουμε ως ένα εντελώς σύγχρονο δημιούργημα, (άσχετα αν βασίζεται εξ ολοκλήρου στη συγγραφή και στις θεατρικές πρακτικές χιλιάδων χρόνων), μετράει τα διπλάσια και κάτι παραπάνω χρόνια: 124. Πραγματικά, ακόμα και μπροστά σε μοντέρνα καλλιτεχνικά επιτεύγματα ή μορφές έκφρασης και ψυχαγωγίας, τα videogames είναι ό,τι νεότερο, ό,τι πιο άπειρο, ό,τι πιο ανώριμο. Έχετε αυτό στο νου σας όταν γίνεστε υπερβολικά επικριτικοί, όταν απαιτείτε σενάρια κινηματογραφικού επιπέδου, όταν φωνάζετε για έλλειψη σωστά δοσμένου δράματος ή, απλά, όταν αφελώς πιστεύετε ότι η δημιουργία μιας νέας ιδέας παιχνιδιού ή μηχανισμών είναι απλή υπόθεση.

Τα videogames ξεχωρίζουν όχι επειδή χρησιμοποιούν άλλες τέχνες για να περάσουν το μήνυμά τους, αλλά επειδή προσπαθούν να τις φέρουν με τέτοιο τρόπο κοντά, ώστε να υπηρετήσουν τον πυρήνα τους όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Σταθείτε πάλι μία στιγμή και συλλογιστείτε τι ακριβώς σημαίνει αυτό: τα videogames προσπαθούν να τιθασεύσουν τέχνες και μορφές καλλιτεχνίας που είναι τόσο παλιές όσο η ίδια ανθρωπότητα και να τις θέσουν υπό τις διαταγές ενός ατίθασου, ανώριμου μωρού: του gameplay. Το ότι καν επιτρέπεται κάτι τέτοιο από τις δυνάμεις του εκφραστικού σύμπαντος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για το μεγαλείο της ανθρώπινης δημιουργίας και της ανάγκης της για έκφραση: κάθε μορφή τέχνης επιτρέπεται, αρκεί να την ανακαλύψεις.

Παρόλα αυτά, τα videogames έχουν καταφέρει κάτι πολύ παραπάνω από ότι απλά… επιτρέπεται, αφού έχουν κατακτήσει τον κόσμο, κυριολεκτικά. Είναι λοιπόν πλέον πιο σημαντικό από ποτέ, ως φίλοι των videogames, να μαθαίνουμε τον αντίκτυπο που έχουν στην καθημερινότητά μας και στην κουλτούρα μας. Είναι αναμφισβήτητο ότι όσο πιο καλά τα γνωρίζουμε αυτά, τόσο περισσότερο μπορούμε να κατανοήσουμε το εύρος και το μέγεθος των videogames και να τα απολαύσουμε πολύ καλύτερα και πολύ πιο υπεύθυνα. Αυτήν τη φορά το Ορυχείο δεν θα αναλύσει τι συμβαίνει στο εσωτερικό των videogames, όπως συνήθως, αλλά στο εξωτερικό, για να σας δώσει μια καίρια εικόνα της βιομηχανίας σήμερα σε απλά και κατανοητά νούμερα, τα οποία εντόπισε από πολλαπλές πηγές και τα διασταύρωσε για χάρη σας, ώστε να έχετε μια πλήρη και συγκροτημένη άποψη για τη βιομηχανία που αγαπάτε και, πάνω από όλα, σωστά επιχειρήματα όταν πρέπει να μιλήσετε για αυτήν.

Βέβαια, δεν θα ήταν Ορυχείο αν στέκονταν απλά και μόνο στην επιφάνεια των στατιστικών, αφού μετά από αυτά ακολουθεί και μια συνέντευξη που προσπαθεί να εντοπίσει τι υπάρχει και στο βάθος της αγαπημένης μας ασχολίας.

Ως συνήθως, πρέπει να σκάψετε για να την εντοπίσετε.Τα νούμερα
Τα παρακάτω στατιστικά προέρχονται από εξειδικευμένες εταιρείες που ασχολούνται με την ανάλυση της αγοράς των videogames σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η NewZoo, η NPD, η Statista, η ESA αλλά και από ανεξάρτητες έρευνες εταιρειών που ερευνούν, εκδίδουν και εμπορεύονται videogames, είτε παραδοσιακά είτε ψηφιακά. Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση στατιστικών σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζονται τα στατιστικά των μεγαλύτερων αγορών, αφού το μέγεθός τους μας επιτρέπει να τις θεωρήσουμε αντιπροσωπευτικά δείγματα.

Η βιομηχανία των videogames έχει πλέον περισσότερα ετήσια έσοδα από τις βιομηχανίες του κινηματογράφου και της μουσικής και τα έσοδά της για το 2018 έφτασαν το ιλιγγιώδες ποσό των $134 δις. Έχει επίσης διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που θεωρείται ως ένα οικονομικό και επιχειρηματικό θαύμα.

Υπάρχουν περισσότεροι από 2,5 δις παίκτες σε όλον τον κόσμο. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 1/3 ολόκληρου του πλανήτη.

Οι μεγαλύτερες αγορές του κόσμου είναι η Κίνα ($24,4 δις.), η Αμερική ($23,5 δις.) και η Ιαπωνία ($12,4 δις.).

H αγορά της κινητής είναι η μεγαλύτερη αγορά videogames στον κόσμο με μερίδιο αγοράς 51%. Ακολουθούν οι κονσόλες με μερίδιο 25% και το PC με μερίδιο 24%.

Οι τρεις εταιρείες με τα μεγαλύτερα έσοδα από τον τομέα των videogames το 2018 ήταν η Sony ($16,5 δις), η Microsoft ($10,4 δις) και η Nintendo ($9,9 δις.). Η μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία videogames παραμένει η Nintendo ($20,2 δις).
 
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • remalipasas
  • Φανταστικό άρθρο - συγχαρητήρια στο συγγραφέα! Συμφωνώ ότι η αντιμετώπιση από άτομα εκτός του χώρου είναι συνήθως επικριτική (ειδικά στην Ελλάδα), αλλά πιστεύω ότι θα αλλάξει σύντομα αυτό.

   Όπως σωστά γράφει το άρθρο, το σημαντικότερο πλεονέκτημα ενός παιχνιδιού έναντι μιας ταινίας / μουσικού κομματιού / βιβλίου είναι ανάμειξη του ανθρώπου - μέσω του gameplay δηλαδή. Θα ήθελα να έβλεπα στο μέλλον mixed reality games τα οποία δε σε καθηλώνουν μπροστά σε μία οθόνη...

   • Talk Show Host
   • Ευχαριστώ πολύ. Ένας από τους σκοπούς του άρθρου είναι να μπορέσουμε να αποκτήσουμε επιχειρήματα εναντίον όσων κατηγορούν άδικα τα videogames. Έχουν τους κινδύνους τους αλλά αυτούς τους ερευνούμε όλοι μαζί, με την επιστήμη. Όπως λέει και ο Dr. Madigan, οι ηθικός πανικός είναι ιδιαίτερα κακός.

  • mysterious
  • !
   Μου αρεσε που ο ψυχολογος εδινε ελαχιστη σημασια στη συνδεση βιας-videogames μιας και ο ανθρωπος νιωθει,γνωριζει,δεν παπαγαλιζει.Η βια υπαρχει παντου:στις ταινιες,στην tv,στο ιντερνετ,στα σπορ,στην καθημερινοτητα μας.Το να δαιμονοποιουνται τα videogames δεν ειναι απλα τραγικο αλλα δειχνει πολλα και για την προκαταληψη του κατηγορου.Αν πιστευει καποιος οτι μπορει να επηρεαστει κοσμος σε τετοιο βαθμο που να αποκτησει βιαιη συμπεριφορα,που δε μπορει να ξεχωρισει την πραγματικοτητα απο κατι το εικονικο ε τοτε ας κλειστουμε σε σπηλιες γιατι ολοι μας ειμαστε εν δυναμει εγκληματιες με τοσες επιρροες.

   Για τον εθισμο θα συμφωνησω με την απλουστατη λογικη πως ολα θελουν το μετρο τους.Και τα πολλα τα γλυκα κανουν κακο στην υγεια και το πολυ το φαστ φουντ,να τα καταργησουμε;

   Η πλακα ειναι οτι οι γυναικες ειχαν ανεκαθεν και μακραν την πιο αρνητικη σταση και ειναι αυτες που δεν αφηνουν παιχνιδι για παιχνιδι στα facebook και τα κινητα!!!Χαχα.Karma is a bitch :P

   Εννοειται πως τα videogames βοηθουν πολυ στην εκμαθηση των αγγλικων αφου σου δινουν το κινητρο να τα μαθεις για να κατανοησεις την ιστορια του εκαστοτε παιχνιδιου ή πιο απλα τι πρεπει να κανεις για να προχωρησεις.Ειδικα τα RPG'S και τα adventures σε κανουν προφεσορα ;)

   Τωρα οσον αφορα τα ιδια τα videogames ειναι λογικο να θεωρειται οψιμη η τεχνη τους μιας και βαδιζεται στην τεχνολογια.Και συνηθως το καινουριο,το διαφορετικο,το αγνωστο σε μας το πολεμαμε.Γι'αυτο και πιστευω πως οσο περισσοτερος καιρος περνα τοσο μεγαλυτερη θα γινεται η εξοικειωση απο τον κοσμο.Το VR gaming και το gaming everywhere που οραματιζεται η Google και η καθε Google ειναι εξαιρετικα εργαλεια γι'αυτο.

   Και μιας και η τεχνη των videogames μετρα μολις μισο αιωνα θεωρω οτι εχουν γινει τρομερα βηματα!Δε θα ξεχασω οτι καποτε παιζαμε παιχνιδια δεινοσαυρικης μορφης και τωρα εχουμε τιτλους με απιστευτα production values,ηθοποιους,ορχηστρικη μουσικη,γραφικα στον Θεο,ιστοριες ικανες για ταινια και φυσικα ολο και πιο εξελιγμενο gameplay.Καλο ειναι να εκτιμουμε αυτα που εχουμε ηδη.

   Επισης χαιρομαι για το μεσο ορο ηλικιας των gamers μιας και αυτο δειχνει οτι προκειται(και)για ενηλικη διασκεδαση και οχι απλα για παιδια.

   Τελος χαιρομαι και για τη φθινουσα πορεια της πειρατειας και θα ηταν κριμα να μην ηταν τετοια οταν πλεον τα παιχνιδια τα αποκτουμε με το κιλο!Κι εγω δε ξερω ποσες ζωες χρειαζονται για να ξεμπερδεψουμε με τις τεραστιες βιβλιοθηκες παιχνιδιων.

   Σορι για το μεγαλο ποστ και μπραβο για αλλο ενα αρθρο-τροφη για σκεψη.

   • Talk Show Host
   • Μια χαρά το ποστ, το ευχαριστήθηκα και συμφωνώ. Είναι βασικό όπως λες να μη ξεχνάμε ότι έχουν γίνει τόσα βήματα σε τόσο λίγο χρόνο! Αυτό έχει φέρει και αρνητικά, αλλά σιγά σιγά τα αντιμετωπίζουμε.

  • nkav64
  • Ωραίο κείμενο Ηλία. Once again. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τη βία στα video games και αν αυτή μεταφέρεται στην πραγματική ζωή, εγώ θα το γράψω ακόμα μια φορά και ας γίνω γραφικός. Δεν θα υπήρχε καμία συζήτηση, αν τα video games δεν έκοβαν ποσοστά τηλεθέασης, άρα διαφημιστικό χρόνο από το κάθε κανάλι. Τα ρίχνουμε πάντοτε σε αυτό που μοιάζει περισσότερο με black box. Μου θυμίζει κάτι μαστοράτζες σε μηχανουργεία την εποχή που έκανα support σε μηχανολογικά προγράμματα βιομηχανικής παραγωγής. Ποτέ δεν έφταιγε η εργαλειομηχανή, αλλά το πρόγραμμα. Ήταν πιο εύκολο το βάρος για τη δυσλειτουργία του συστήματος πρόγραμμα-μηχανή να πέσει στο πρόγραμμα, παρά στο μηχάνημα. Τη μηχανή την έβλεπαν μπροστά τους. Εργαλεια κοπής, βάσεις στήριξης, λιπαντικά υγρά, όλα ήταν στα μάτια τους. Ενώ ο κώδικας του προγράμματος; Κρυμμένος σε ένα σκληρό δίσκο. Όχι οτι και να τον έβλεπαν θα κατανοούσαν τίποτα. Καμία ικανότητα να δουν πέρα από το γράσο, τη φρέζα και τον τόρνο. Έτσι γίνεται και με τους επικριτές των video games. Δεν μπορούν να συμπαθήσουν αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν. Τις περισσότερες φορές μάλιστα από συμφέρον. Κι αυτό είναι μεγαλύτερη υποκρισία. Ο κάθε καναλάρχης χρησιμοποιεί την κάθε εφήμερη κοκότα, που όμως εχει επιρροή στη μέση νοικοκυρά, ο γιός της οποίας έχει επιλέξει τα video games και όχι το κάθε σάπιο σήριαλ που ασχολειται είτε με ανώμαλους ψυχολογικά είτε έχει να κάνει με διαφήμιση όμορφου γυναικείου κρέατος. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι όπως ο καθηγήτής που θέτουν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Το ζήτημα είναι πόσοι από τους επικριτές έχουν τη διάθεση να αφήσουν στην άκρη τον εγωισμό τους, για να υιοθετήσουν μια αντίθετη άποψη, έστω και αν αυτή είναι απόλυτα σωστή.

   Τέλος, με βάση κάτι που διάβασα στο σχόλιο του φίλου mysterious, θα είμαστε η πρώτη γενιά που μαζικά, θα αντικαταστήσει τα βιβλία στα ράφια με video games.

   • Talk Show Host
   • Ευχαριστώ! Δεν έχω στοιχεία για αυτό που λες περί διαφημίσεων αλλά, γενικά, τα ΜΜΕ πάντα στοχεύουν εύκολους στόχους για νούμερα. Το έχουν κάνει με τον κινηματογράφο και το βιβλίο και τη μουσική. Εμείς δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της υπεράσπισης δίχως επιχειρήματα, όπως δηλαδή κατηγορούν αυτοί. Η επιρροή των videogames παίζει ρόλο στην καθημερινότητα μας, πόσο και πώς είναι κάτι προσπαθούμε να εντοπίσουμε. Μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι η σύνδεση μεταξύ της βίας και των videogames είναι είτε ελάχιστη είτε ανύπαρκτη.

    Αυτό που είπες για τα βιβλία είναι ανησυχητικό αν ισχύει. Θα το ψάξω.

   • Talk Show Host
   • Και πάνω από όλα : Οταν εμείς οι ίδιοι ως ειδικός Τύπος δεν προωθούμε κείμενα και απόψεις όπως του καθηγητή, τότε ας μην παραπονουμαστε. Έχουμε μεγάλη ευθύνη κι εμείς επειδή διστάζουμε να πάρουμε θέση. Και οι εταιρείες φυσικά.

    • nkav64
    • Σε αυτό με τον ειδικό Τύπο συμφωνώ απόλυτα. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν υπάρχει δισταγμός, ανικανότητα ή άρνηση να πάρουν κάποιοι θέση.

    • nkav64
    • @yaponvezos any combination

     @Talk Show Host, στον Τύπο αναφέρομαι. Για τις εταιρείες, προτιμώ να το παίξω βωβός κινηματογράφος :D :D

   • Talk Show Host
   • Εννοείς για τον τύπο ή για τις εταιρείες; Ο Τύπος δεν το παίρνει ίσως σοβαρά; Οι εταιρείες στο εξωτερικό κάνουν κάποιες κινήσεις, αλλά στο εσωτερικό, απλά δεν καταλαβαίνουν πόσο κακό τους κάνει να μην προστατεύουν το προϊον τους.

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!