Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Δεινή Σαύρα: Μια gamer γεννιέται

Δεινή Σαύρα: Μια gamer γεννιέται
Το παρόν πόνημα βγαίνει από το πληκτρολόγιο κάποιου του οποίου το μυαλό του αυτήν τη στιγμή βρίσκεται πάνω από το κεφάλι του. Διότι εάν έχεις γίνει μόλις πριν τέσσερις μέρες δεύτερη φορά πατέρας, ε όσο να είναι ταξιδεύεις αλλού, από την χαρά, την κούραση και γιατί όχι την…τρομάρα για το μέλλον. Όμως εδώ δεν είστε για να διαβάσετε για πάνες, σελτεδάκια (υπάρχει η λέξη δεν βρίζω να περάσει), μπιμπερό και ενυδατικές κρέμες. Εδώ εγώ με αυτό το κεφάλι πρέπει να σας γράψω για games. Και αναρωτιέμαι λοιπόν, τι μπορεί να γράψει κάποιος ο οποίος για 5 μέρες ήταν ουσιαστικά κλεισμένος σε ένα μαιευτήριο;

Θα γράψει για το πόσο χαρούμενος είναι που μια -έστω και μια μικρή- μειοψηφία στην οποία ανήκω, αυτή των gamers που ασχολούνται ενδελεχώς με το άθλημα και όχι απλά για το τελευταίο CoD Pro, FIFA, LoL ή GT διαθέτει ένα πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο πολύ ανώτερο από τα μέσα χάλια της χώρας μας. Σε όσους ακούγεται περίεργο αυτό, είναι πολύ λογικό. Όποιος ασχολείται να παρακολουθήσει ένα σενάριο σε μια ξένη γλώσσα θα χρειαστεί να τη μάθει και στην πορεία θα μορφωθεί ποικιλοτρόπως. Επίσης, το gaming απαιτεί περισσότερες δεξιότητες από άλλα είδη χόμπι όπως το να χτυπιέσαι σε πίστες νυκτερινών κέντρων ή να πίνεις σφηνάκια. Επίσης απαιτεί μυαλό που να ξεπερνά σε μέσο μέγεθος το…μανταρίνι. Αν δε έχει μάθει να παίζει και σωστά multiplayer, όχι όπως ο μέσος δωδεκάχρονος Νεάντερταλ δηλαδή, θα έχει αναπτύξει και κοινωνικές ικανότητες  σε αντίθεση με το μέσο βλάκα που ξέρει απλά να βρίζει στα social media.

Για να κάνω μια αντιπαραβολή θα γυρίσω πάλι στο μαιευτήριο. Ο μέσος Έλλην θεωρεί λογικό να μπουκάρουν κατά δεκάδες σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονται ένα, δύο ή τρία βρέφη που πιθανώς να θηλάζουν, που δεν πρέπει να συγχρωτίζονται με πολλά άτομα που που που. Και όχι μόνο θα μπουκάρει, δεν θα έχει φροντίσει να βγάλει τα ρούχα που βρομάνε τσιγαρίλα, πιθανώς να έχει ξεχάσει να μη φέρει μαζί κάποιο μικρό παιδί που απαγορεύεται αυστηρά (ή θα το έχει φέρει μαζί και θα το έχει παρατήσει μόνο του να κλαίει το επτάχρονο στο σαλόνι του ορόφου γιατί ο όχλος πήγε να δει τον μπέμπη).

Ε με συγχωρείτε οι ψαγμένοι gamers που έχω γνωρίσει, από 10-60 ετών είναι 500 φορές καλύτεροι από αυτό. Δεν είναι μόνο θέμα τρόπων, είναι θέμα παιδείας, δεν είναι μόνο θέμα παιδείας, αλλά και νοοτροπίας και άλλα πολλά. Κάπου εδώ μπαίνει και η μόρφωση, χωρίς όμως να είναι απαραίτητη για να είναι κάποιος σοβαρό και υπεύθυνο άτομο. Δεν λέω ότι δεν είναι απαραίτητη, απλά δεν είναι προαπαιτούμενο. Είναι η θέληση και η πετριά του gaming που κάνουν κάποια πράγματα δυνατά.

Θα κάνω λίγο rewind στην εποχή που δούλευα ως product manager στην Nintendo (Nortec Multimedia). Εμφανίστηκε λοιπόν ένας μπαμπάς ο οποίος ζήτησε από τους τεχνικούς μας να μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο, για να τον ευχαριστήσει, κάτι εξαιρετικά σπάνιο σε αυτήν τη δουλειά που μας έβριζαν επειδή ο Κωστάκης είχε σπάσει με τσεκούρι την οθόνη του DS. Από περιέργεια πήγαμε όλοι του τμήματος marketing για να ακούσουμε. Ο μπαμπάς λοιπόν μας ευχαρίστησε διότι εξαιτίας του DS και του Pokémon ο γιος του έμαθε Γερμανικά. Πώς; Όπως ίσως θα γνωρίζετε, το Pokémon, σε προηγούμενες εκδόσεις, σου ζήταγε να βάλεις τη γλώσσα στη αρχή, η οποία δεν άλλαζε παρά ΜΟΝΟ στην αντιπροσωπεία. Ο επτάχρονος μπόμπιρας είδε τι έκανε, φοβήθηκε ότι είχε κάνει σκανταλιά και δεν είπε κάτι απλά και καλά τον έπιασε επιθυμία να μάθει γερμανικά ώσπου το ξεφούρνισε στα δέκα του στον πατέρα του.

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, όλοι εμείς (gamers και geeks) καλύτερα αγγλικά μάθαμε από τα games και τα βιβλία (και μερικοί τρελοί σαν και εμένα τα επιτραπέζια RPG) παρά από τα μαθήματα και τα πτυχία και αυτό σας το λέει πτυχιούχος του τμήματος Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το μεγαλύτερο σχολείο για μένα ήταν να ετοιμάζω sessions Call of Cthulhu και όχι κάποιο πανεπιστημιακό μάθημα.

Οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν είμαστε πια οι παράταιροι με το κουλό χόμπι. Αντίθετα το χόμπι μας αυτό μας τοποθετεί σε υψηλότερη κλίμακα από το βλάκα που πιστεύει ότι ανεβάζει το blog egoleomonoalithiapapares.com ή από το λιγούρη που κάνει κλικ σε ό,τι βίντεο δει στο Facebook και κολλάει ιούς. Α και, για να κλείσω με τα μωρά, πατέρας που είχε φράγκα έκλεισε σουίτα και κάπνιζε εκεί με το βρέφος του μέσα. Ναι συνέβη και αυτό.

Με συγχωρείτε τώρα, πάω να αγκαλιάσω την κόρη μου νο. 2. Και να αρχίσω να την κάνω gamer όπως την πρώτη. Είναι εφόδιο για τη ζωή της. 
14 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • mysterious
  • Τρομερά εύστοχο άρθρο,συμφωνώ σε όλα!Για τον κάγκουρα τον ελληναρά που ξινίζει στο άκουσμα του gaming ενώ σε χίλιες δυο πτυχές της ζωής του είναι χειρότερος και από νεάντερνταλ και πιο κενός και από την τρύπα του όζοντος αλλά και για ότι τα videogames είναι τρομερό σχολείο(με εντατικές επαναλήψεις ;))για τα αγγλικά και ειδικά με τα rpg's καλύτερα δε γίνεται...να σου ζήσει φίλε,υγεία να έχει,να χαίρεσαι τις κοράκλες σου και ναι έχεις ηθικό καθήκον να τις κάνεις gamers :)

  • abaddon77
  • Καταπληκτικό άρθρο, συμφωνώ μέχρι τελείας, κυρίως σε αυτό για τα αγγλικά. Να σου ζήσει η κορούλα :)

  • nkav64
  • Ο μεσος Έλληνας, δυστυχώς, προτιμάει για το παιδί του την αποχαύνωση της τηλεόρασης σε σχέση με το gaming. Και όταν το παιδί του δεν πάει καλά στα μαθήματα φταίει το gaming, όχι ο ιδιος που δε σβηνει για λίγο το τσιγάρο, δεν παρατάει για λίγο το σκατς ον δε ροκς για να βοηθήει το παιδί του στα μαθήματα. Το εχουν πλέον κάνει σημαία οι περισσότεροι, ότι για όλα τα δεινά της νεολαίας μας φταίνε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Λες και εμεις που παίζαμε, δεν σπουδάσαμε, δεν κάναμε οικογενεια. Λες και είμαστε από άλλο πλανήτη. Όχι κύριοι. Εδώ θα είμαστε για να σας υπενθυμίζουμε την κατάντια σας. Άραγε, αυτή η κατσίκα, ακόμα δεν βαρέθηκε να μετράει πόσες φορές τα έχει κάνει κρεμασταρια;

  • blackmore
  • Από την μια έχουμε ένα ποσοστό ανθρώπων που λέει πως τα video games κάνουν κακό, και από την άλλη ένα άλλο ποσοστό που λέει το αντίθετο, η αλήθεια είναι κάπου στην μέση όμως, γιατί και οι δυο πλευρές έχουν δίκιο.

   @nkav64 κάνεις λάθος, δεν τα ρίχνουν όλα στα video games, και για την τηλεόραση λένε, και για το pc / internet λένε, και για χίλια δυο άλλα πράγματα λένε, γιατί αν ξεφεύγουμε από το μέτρο, όλα πειράζουν.
   Aν παίζει κάποιος 1 με 2 ώρες την ημέρα πάνω κάτω, κανένας δεν θα πει πως υπάρχει πρόβλημα, αν παίζεις 7 - 10 - 15 ώρες, ο εγκέφαλος κολλάει, και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επιστήμονας, το βλέπεις από μακριά, είχα φίλους που για κάποιο διάστημα έγιναν σαν φυτά, από το κόλλημα που είχαν με τα online video games.

  • nkav64
  • @blackmore, φίλε μου, για να γράψω τα παραπάνω, το έχω ψάξει και λίγο. Δεν πέταξα απλά μια παράγραφο. Επίσης δεν μίλησα για ακραίες καταστάσεις. Εκεί είναι φως φανάρι τι συμβαίνει και είναι αποκλειστική ευθύνη του γονιού και πάλι να αφήσει το τσιγάρο και το ουΐσκι για να ασχοληθεί με το παιδί του. Όσο για τα video games, είναι γνωστή η πολεμική που δέχονται από τα τηλεοπτικά κανάλια. Ο μόνος λόγος είναι ότι όσο περισσότερο ασχολείται κάποιος με video games, τόσο λιγότερες ώρες θα δει τηλεόραση, οπότε τόσο χαμηλότερα τα νούμερα τηλεθέασης και άρα τα έσοδα από τις διαφημίσεις. Τις γνώμες ειδικών δεν τις ακούει κανείς τους. Όπως για παράδειγμα ότι τα παιχνίδια με motion controls βελτιώνουν το συντονισμό των κινήσεων των παιδιών και την απόκριση σε οπτικά ερεθίσματα.

  • blackmore
  • @nkav64 Βασικά όταν λέμε ότι η τηλεόραση πειράζει, τι εννοούμε ακριβός πως πειράζει?, γιατί εγώ νομίζω ότι φταίει πως όταν ένα άτομο είναι μπροστά σε μια οθόνη κάποιες ώρες, υπάρχει αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο, είτε βλέπει ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, είτε παίζει κάποιο παιχνίδι, είτε είναι στο ίντερνετ....
   Δηλαδή, αν δω 5 ώρες Μενεγάκη ο εγκέφαλος μου θα κολλήσει, ενω αν παίξω 5 ώρες ένα video games o εγκέφαλος μου θα στροφάρει.........?
   Το πρόβλημα είναι ο χρόνο που είναι κάποιος μπροστά σε μια οθόνη, και όχι στο τι δείχνει η οθόνη, και δεν χρειάζεται ψάξιμο σε αυτο, το καταλαβαίνουμε όλοι όταν καθόμαστε μπροστά στην tv, ή για ταινίες ή για παιχνιδια, καταρχήν το πρώτο που καταλαβαίνεις όταν είσαι σε μια οθόνη πολύ ώρα, είναι τα μάτια που κοκκινίζουν ή που τσούζουν, και μετά την κούραση του εγκεφάλου.

  • nkav64
  • Η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι μια παθητική δραστηριότητα. Τα video games όχι. Το θέμα δεν είναι η κούραση του εγκεφάλου, αλλά τι ήταν αυτό που τον έκανε να κουραστεί. Όταν ένας μαθητής/ φοιτητής/ σπουδαστής/ ερευνητής ή οτιδήποτε άλλο, διαβάζει, εννοείται ότι κουράζεται ο εγκέφαλός του. Αλλά προς την σωστή κατεύθυνση ας μου επιτραπεί η έκφραση, όχι προς αυτή της πνευματικής κατρακύλας. Ένας που λύνει σταυρόλεξα, η γρίφους, πάλι κουράζει τον εγκέφαλό του, όχι όμως με λάθος τρόπο. Όπως επίσης το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος που ξοδεύει κάποιος σε μια οθόνη, μιας και αυτό μπορεί να το κάνει για λόγους εργασίας.

  • blackmore
  • @nkav64 και η παθητική όπως το ονομάζεις, μπορεί να είναι προς την σωστή κατεύθυνση, μιας και υπάρχουν ποιοτικά προγράμματα, όπως και στα video games, υπάρχουν games που θέλουν το μυαλό να δουλεύει, και games που απλά πατά τα κουμπιά, οπου σήμερα είναι τα περισσότερα games σε αυτο το στιλ, οπότε και στης 2 περιπτώσεις, παίζει ρόλο το τι θα δεις ή το τι θα παίξεις.

  • nkav64
  • Ποιοτικά προγράμματα; Ποιά; Δεν ξέρω τι ηλικία έχεις αλλά τις αρχές της 10ετίας του '80, έστω και με 2 μόνο κανάλια, η ποιότητα της τηλεόρασης ήταν μίλια ανώτερη από τη σημερινή. Τότε η τηλεόραση είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πράγμα που χάθηκε από το '90 και μετά με την έλευση των ιδιωτικών σταθμών. Όσον αφορά την παθητική παρακολούθηση, μόνο βλαπτικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Στα των video games, ακόμα και σε αυτά που απλά πατάς κάποια κουμπιά όπως λες, θα πρέπει πρώτα να έχει κατανοήσει κάποιος το γιατί και το πότε θα πρέπει να τα πατήσει.

  • blackmore
  • @nkav64 γνωρίζω άτομα που λιώνουν στο καναπέ, βλέποντας tv, και είναι πανέξυπνα, και άτομα που λιώνουν με τα video games και είναι βλήματα, και η tv για να ανοίξει ή να αλλάξεις κανάλι, τα κουμπιά που πρέπει να πατήσει ''θα πρέπει πρώτα να έχει κατανοήσει κάποιος το γιατί και το πότε θα πρέπει να τα πατήσει'', όπως λες :)

   Για τα ποιοτικά προγράμματα, ένα ντοκιμαντέρ δεν είναι κάλο πρόγραμμα πχ?

  • vonzuchter
  • Διποντο παλι. Κορη. Συνεχισε καποια στιγμη θα ευστοχισεις απο τα 6.25 (αγορι)

  • Blackstorm
  • @vonzuchter. Ως εδώ αδερφέ. Φιογκάκι τώρα. Κόρες ήθελα ούτως ή άλλως.

  • Blackstorm
  • Επίσης δεν τα έχω καθόλου με την ποιοτική τηλεόραση. Απλά σε αντίθεση με την λογοτεχνία και το σωστό gaming δεν σου δίνει τόσα ερεθίσματα να μάθεις και να κάνεις πράγματα, ο μόνος θετικός ρόλος της είναι ο εγκυκλοπαιδικός.

  • Efkar
  • απλά ο μέσος ανεγκέφαλος μπετόβλακας θα κατηγορήσει αυτό που τον συμφέρει περισσότερο την δεδομένη στιγμή, πχ τον καιρό, τα βιντεοπαιχνίδια, τον ανάδρομο ερμή, την γυναίκα του, κλπ κλπ..., και αυτό επειδή είναι πιο εύκολο απο το ας πούμε να αναλάβει τις ευθύνες του, ή να βάλει το μυαλό του να δουλέψει, ή έστω να ακούσει τις συμβουλές κάποιου σχετικού ανθρώπου που έχει μελετήσει και έχει δει κάτι παραπάνω. ¨οοοοοοχι, πάνω απόλα η βόλεψη του, το τσιγαράκι του και η φιγούρα του

   να σ ζήσει η κορούλα και πάντα γερή και δυνατή η οικογένεια, και να κάνεις άλλα τόσα παιδάκια :) !

Αφόρητοι: Εν-Ωχ

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!

Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity