Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Console Hunter: SEGA Multi-Mega

*
Ο Console Hunter μάς ταξιδεύει στις εποχές του SEGA Multi-Mega, μιας κονσόλας που ξεχώρισε για διάφορους λόγους.

Το 1994 η SEGA αποφάσισε να λανσάρει στην αγορά ένα νέο και αν μη τι άλλο εντυπωσιακό υβρίδιο κονσόλας. Η ονομασία που του δόθηκε για την αμερικάνικη αγορά ήταν CDX και για την ευρωπαϊκή αγορά Multi-Mega και ανήκε στην 4η γενιά κονσολών. Ήδη υπήρχε διαφορετική ονομασία μεταξύ Mega Drive και Genesis, οπότε χωρίς να γνωρίζουμε επ' ακριβώς τον λόγο συνέχισαν και εδώ το παιχνίδι των ονομασιών. Η ιδέα αυτής της νέας κονσόλας αποδόθηκε στο ότι το Mega Drive αλλά και τα Mega CD ήταν ήδη αρκετά δημοφιλή, αλλά και αρκετά ογκώδη ταυτόχρονα, οπότε η ένωση τους σε σε ένα μινιμάλ μηχάνημα που χωράει στη παλάμη μας, θα ήταν εμπορική επιτυχία για τους νέους υποψήφιους αγοραστές.  Δυστυχώς όμως, αν και σαν κονσόλα ήταν όντως ολοκληρωμένη και πέτυχε αυτό που είχαν κατά νου οι τεχνικοί της SEGA, δεν κατάφερε να γίνει εμπορική επιτυχία.


Διαβάστε ακόμη: Ποια είναι η καλύτερη έκδοση SEGA Mega Drive που έχει κυκλοφορήσει;

Ουσιαστικά το Multi-Mega ήταν 3 σε 1 καθώς μπορούσε να παίξει Mega Drive Cartridges, Mega CD's αλλά και ως φορητό cd player, μιας και το  Sony Discman είχε αρχίσει να γίνεται ένα αγαπημένο gadget για την νεολαία. Αυτό ήταν εφικτό μέσω 2 ΑΑ μπαταριών αλλά μόνο για την λειτουργία αναπαραγωγής CD. Συνδεδεμένο στην τηλεόραση για να παίξει ως κονσόλα ήταν απαραίτητη η σύνδεση με το τροφοδοτικό που περιλαμβανόταν στην συσκευασία του. Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι δεν προτεινόταν από την ίδια την SEGA, μπορούσε να συνδεθεί και να παίξει απρόσκοπτα με το 32Χ ακόμα και με τα Master System Converters.

To Multi-Mega είναι από τα τελευταία "περίεργα" δημιουργήματα της SEGA μαζί με το φορητό και ιδιαίτερο Nomad (που θα δούμε σε επόμενο άρθρο) προσπαθώντας να στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσε την 16-bit γενιά. Ή ίσως το προτελευταίο, καθώς το 1995 είχε βγει σε πρωτότυπη μορφή το SEGA Neptune, ένα νέο υβρίδιο κονσόλας βασισμένο σε Mega Drive 2 και ενσωματωμένο 32Χ που όμως δεν προχώρησε στην παραγωγή.

Το Μulti-Mega κυκλοφόρησε 2 χρονιές μόνο, το 1994 και το 1995 με αρχική τιμή στα 400 δολάρια. Είναι από τις κονσόλες με τα λιγότερα τεμάχια σε παραγωγή, καθώς κυκλοφόρησαν μόνο 5000 κομμάτια για την ευρωπαϊκή και 5000 κομμάτια για την αμερικάνικη αγορά! Αυτό το καθιστά αυτομάτως μια από τις πιο σπάνιες και ταυτόχρονα πιο ακριβές κονσόλες παγκοσμίως και συγκεκριμένα είναι η ακριβότερη κονσόλα της SEGA που θα μπορούσε να αγοράσει κανείς πλέον.

Η ελληνική αντιπροσωπεία της SEGA στη χώρα μας, η θρυλική ZEGETRON, εισήγαγε κανονικά το Multi-Mega, άγνωστο βέβαια σε πόσα κομμάτια. Προσωπικά είχα διαβάσει για αυτό πρώτη φορά μικρός στο αγαπημένο μου Αλμανάκο και το είχα δει επίσης μια και μοναδική φορά από κοντά, σε βιτρίνα γνωστού καταστήματος  στο κέντρο της Αθήνας. Το Multi-Mega ήταν μια πρωτοποριακή και καινοτόμα πρόταση για την εποχή του, που δυστυχώς έπεσε θύμα και αυτό από το γνωστό λανθασμένο marketing και την ασυμφωνία μεταξύ Sega of America και Sega of Japan. Είναι μια exotic retro κονσόλα που μόνο αν κάποιος την δει από κοντά και την πιάσει, θα καταλάβει το πόσο ιδιαίτερη είναι!

Στο παρακάτω βίντεο του καναλιού Console Hunter, μπορείτε να δείτε την πρώτη ελληνική παρουσίαση στο ελληνικό YouTube ενός ολοκαίνουργιου και αχρησιμοποίητου SEGA Multi-Mega υπ' αριθμόν #8131 στα 10.000. Ο Νίκος το αγόρασε από το Λονδίνο και ίσως να είναι από τις μετρημένες στα δάκτυλα περιπτώσεις παγκοσμίως που υπάρχει σε αυτή τη κατάσταση καινούργιου.
Enjoy!

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*