Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Reviewer Blues: Μια αιωνιότητα και μια (μερίδα) FIFA

*
Πριν από αρκετούς μήνες, στο λανσάρισμα του Switch, γράφτηκε για πρώτη φορά το Reviewer Blues. Ήταν κάπως περιστασιακή εξέλιξη, αλλά και τότε είχαμε πει ότι θα βρει το δρόμο της η συγκεκριμένη στήλη, που στόχο έχει να ασχολείται γενικότερα με προβληματισμούς που προκύπτουν κατά την καθημερινότητα ενός reviewer. Κάποιοι αγγίζουν τους πάντες, κάποιοι είναι ειδικοί για την ελληνική πραγματικότητα και τα περίεργά της. Για να είμαστε ειλικρινείς, το Reviewer Blues θα επιχειρήσει να παιδευτεί με πιο θεωρητικούς καημούς. Βέβαια, ούτε αυτήν τη φορά θα το καταφέρει, διότι φρόντισαν οι συγκυρίες να εστιάσουμε σε κάτι άλλο. Ας είναι καλά το FIFA 18 δηλαδή.

20 Σεπτεμβρίου. Τότε έληξε το εμπάργκο για τη δημοσίευση των reviews του FIFA 18. Το οποίο σημαίνει βέβαια ότι το παιχνίδι έφτασε σε χέρια κριτικών τουλάχιστον μερικές μέρες νωρίτερα. Όχι στην Ελλάδα πάντως. Μέχρι και την ώρα που γράφονται οι αράδες αυτές, εξακολουθεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για το αν και πότε θα εμφανιστούν review codes, είτε physical είτε digital. Και όχι επειδή δεν ενδιαφέρεται η ελληνική αντιπρόσωπος εταιρεία (Bandai Namco Partners Hellas στην προκειμένη), με την οποία το έχουμε συζητήσει το θέμα προφανώς. Και για να είμαστε και δίκαιοι, προσέφερε μια κάποια λύση που δεν τη συνέφερε την ίδια. Δηλαδή πιέστηκε και ο αντιπρόσωπος επειδή δεν έβλεπε φως από τον πελάτη του.




Θα γίνει review του FIFA 18 στο Enternity λοιπόν; Θα γίνει. Όχι χάρη στην EA, αλλά χάρη σε μια αλληλουχία παράλογων γεγονότων. Μία εβδομάδα μετά τη λήξη του εμπάργκο και τα πρώτα reviews, συγκεκριμένα μια μέρα πριν το λανσάρισμα του παιχνιδιού, άρα στις 28 Σεπτεμβρίου, έγινε το εξής περίεργο: μας ήρθε FIFA 18 για το Nintendo Switch. Από την Nintendo. Θα πείτε, ωραία, οι κωδικοί και πάλι της EA είναι, δικό της το παιχνίδι άλλωστε. Και πάλι όμως, η Nintendo πήρε κωδικούς από την EA και δεν είχε πρόβλημα να στείλει κάποιους Ελλάδα, σε αντίθεση με την καναδική εταιρεία προφανώς.

Ωραία λοιπόν. Ήρθε το παιχνίδι θα πείτε, όλα καλά, ακόμη κι έτσι. Θα ήταν αν η έκδοση του Switch ήταν πλήρης περιεχομένου. Έχει τις ιδιαιτερότητές της και για αυτό θα γίνει ειδικό review για την έκδοση αυτή. Ωστόσο της λείπει περιεχόμενο σε σχέση με τις τυπικές εκδόσεις για άλλα συστήματα, με πρώτο και καλύτερο το The Journey, το campaign δηλαδή.

Αλλά έχουμε κι άλλο περιστατικό. Ακριβώς στο λανσάρισμα του τίτλου στις 29 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται κωδικός για την έκδοση του Xbox One. Όχι από την EA. Από την Microsoft. Και όχι από την Microsoft Ελλάδος. Όχι. Είναι πιο περιπετειώδης η διαδρομή. Έφτασε στα χέρια μας από το XCN (Xbox Community Network), πρόγραμμα της Microsoft που φροντίζει να φτάσουν σε αρκετά μέσα κυρίως indie games, ενίοτε και πιο μεγάλοι τίτλοι. Ο μηχανισμός αυτός είναι ανεξάρτητος από την εγχώρια δραστηριότητα της Microsoft, παραμένει όμως πρωτοβουλία της εταιρείας γενικότερα. Κι επειδή δεν έρχονται κάθε μέρα μεγάλοι τίτλοι μέσω XCN λοιπόν, θεωρήσαμε έκπληξη την εμφάνιση του FIFA 18.

Σχεδόν 10 μέρες μετά τα πρώτα reviews στο εξωτερικό λοιπόν, είχαμε επιτέλους πρόσβαση στα απαραίτητα για να ξεκινήσει και η δική μας δουλειά.

Τι μάθαμε από αυτό το παίδεμα πάντως; Το παιχνίδια έφτασε στα χέρια μας, εις διπλούν κατά μία έννοια, από πλευρές που δεν ήταν απαραίτητο να εξυπηρετήσουν σε τέτοια περίπτωση, ούτε και ήταν προβλέψιμο από τη μεριά μας ότι θα ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη περίπτωση, πόσο μάλλον χωρίς δικό μας κυνήγι πρώτα. Δύο publishers είχαν στα χέρια τους review codes για ένα παιχνίδι που δεν είναι καν δική τους παραγωγή, ούτε καν συμπαραγωγή εδώ που τα λέμε. Ο μόνος publisher που δεν φρόντισε για κώδικες στην Ελλάδα είναι η ίδια η EA.

Η EA που κατά τα άλλα φροντίζει να έχει μερικώς εξελληνισμένα newsletters, κάνει δηλαδή κατά τόπους μια προσπάθεια να είναι πιο φιλική προς τον Έλληνα χρήστη, αλλά δεν βιάζεται και πολύ να του επιτρέψει να έχει κριτικές στη γλώσσα του. Ναι, η Ελλάδα είναι αυτή που είναι. Την ξέρουμε την ιστορία.

Αλλά όταν η Ελλάδα ήταν ακόμη πιο κάτω σαν αγορά τη συγκεκριμένη βιομηχανία, η κατάσταση με την EA ήταν καλύτερη. Και να μην ήταν, έτσι και μπούμε σε διαδικασία να συγκρίνουμε τι συμβαίνει, τι στάση κρατά η ίδια εταιρεία, σε αγορές μικρότερες τις δικής μας, είναι εύκολο να ενοχληθούμε λίγο ακόμη.

Θα σας αφήσουμε με μια σκέψη λοιπόν. Έχετε δει τις αντιδράσεις και τα σχόλια των κριτικών κινηματογράφου όταν μαθαίνουν ότι δεν θα γίνει δημοσιογραφική προβολή μιας ταινίας, άρα δεν θα υπάρξουν και κριτικές της; Στα games είναι πιο συχνό το φαινόμενο, πιο θολή η συνεννόηση και, παρόλα αυτά, παραμένουμε ευγενικοί. Δεν μπορεί, φταίει κι αυτό λίγο. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
15 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • mysterious
    • Στην Ελλαδα εβαλαν μονιμο εμπαργκο :-P να στελνουν η Nintendo και η Microsoft και οχι η ιδια η ΕΑ ειναι κωμικοτραγικο.Προσωπικα δε μ'ενδιαφερει ποτε θα βγει το εκαστοτε review αρκει να ειναι αυτο που λεει η λεξη,review και οχι αρπαχτη/σπριντ στα 100 μετρα.Οποτε οπως απολαυσα αυτο του Pes ετσι θα κανω και με αυτο του Fifa :)

    • evergrey
    • Δηλαδη σε αλλα ελληνικα site που βλεπω οτι ηδη εχουν βγει review για το Fifa 18,οι συγκεκριμενοι πληρωνουν απο την τσεπη τους το παιχνιδι για την συγκεκριμενη πλατφορμα που κανουν review?
      Η EA οπως τα γραψατε ειναι αυτη που ειναι,αλλα εχω μια απορια.Ποια εταιρια ειναι πιο "θερμη" στο να στελνει τα παιχνιδια της για review?Η ολες ετσι ειναι πανω κατω,"καθυστεριμενες"?

      • Sephiroth
      • Επειδή το θέμα "πότε ανεβάζω ένα review" είναι πονεμένη ιστορία, εμείς αναφέραμε τι ακριβώς έχει συμβεί με εμάς. Ουδείς γνωρίζει εν τέλει πότε πήρε ένα site κώδικα ή promo και ξεκίνησε να γράφει. Συνήθως οι εταιρείες στέλνυον πάνω κάτω την ίδια μέρα τα παιχνίδια. Όπως επίσης, είναι πασιφανές ποιοι κάνουν review σε 2-3 μέρες για ένα game και ποιοι όχι. Η απόφαση που πήραμε εδώ και καιρό είναι πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε review πριν την κυκλοφορία του και να το κάνουμε παρουσίαση άμεσα (λίγο πριν βγει στα καταστήματα), θα ανεβαίνει το κείμενο όταν είναι έτοιμο. Τους day 1 buyers δεν τους προλαβαίνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, οπότε να βγει ένα κείμενο αηδία ίσα ίσα για να λέμε ότι το βγάλαμε πρώτοι, δεν έχει νόημα κανένα.

        • CeR_X
        • Review Destiny και γω παιδιά το είχα στείλει day one αλλά με πίεσε η αρχισυνταξία να μείνει στον πάγο μέχρι να βγει το raid πρώτα. :(

      • Sephiroth
      • Στο θέμα που ρώτησε τώρα ποια εταιρεία είναι πιο "θερμή", τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες που στέλνουν άμεσα τα παιχνίδια τους είναι η Sony και η Nintendo. Και μας στέλνουν τα games ΙΔΙΑ μέρα με τα sites του εξωτερικού. Ως εκ τούτου έχουμε τις ίδιες πιθανότητες να βγάλουμε το review ταυτόχρονα με τα sites του εξωτερικού και να έχει και ένα νόημα να διαβάσει το κείμενο αυτός που θα πάει να αγοράσει το παιχνίδι πρώτη μέρα. Για να καταλάβεις άλλη περίπτωση, Shadow of War reviews έσκασαν χθες σε όλα τα μεγάλα sites εκτός Ελλάδος. Εμείς δεν ξέρουμε ακόμη ΠΟΤΕ θα παραλάβουμε. Και μιλάμε για παιχνίδι που πρέπει αν αφιερώσεις αρκετές ώρες.

        • SithDante
        • Επίσης σε κάποια ελληνικά site,'έσκασαν' review του destiny 2 μετά από ούτε μια βδομάδα που κυκλοφόρησε και κυριολεκτικά το έθαβαν!Χωρίς να κάνουν raid,χωρίς τίποτα.Και μετά ο αρχισυντάκτης τους ανέβασε video από γνωστό youtuber που τα περισσότερα video του είναι να κάνει angry reviews παιχνιδιών και το σχόλιο του αρχισυντάκτη:'Δικαιώθηκα!!!!'ΕΛΕΟΣ ΠΛΕΟΝ!

        • Sephiroth
        • @SithDante, όπως έχουμε πει αρκετές φορές (και γράφω και παραπάνω), δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ή να σχολιάσουμε στο πως κάνουν άλλοι άνθρωποι τη δουλειά τους. Ή εν τέλει πόσο σοβαρά την κάνουν και πόσο τους ενδιαφέρει. Απλά το ζήτημα είναι πως από την ίδια την Activision(/Bungie) είχαμε οδηγία να κάνουμε το review αφού πρώτα βγει το raid. Εμείς το ακολουθήσαμε σαν οδηγία και ειδικά σε αυτό το παιχνίδι που θέλει να γράψεις ώρες. Δεν είναι Uncharted 4, το τελείωσα, έγραψα.

        • yaponvezos
        • Απλά θα θυμίσω ότι σε αυτήν τη χώρα έχει βγει "review" Gran Turismo 24 ώρες μετά την παραλαβή του review copy.

          Και αντί να πέφτουν κεφάλια, έπεφταν high fives.

    • Sephiroth
    • Ο Μάνος γνωρίζει εδώ και καιρό πως ήθελα να γράψω κάτι για το θέμα της ΕΑ στην Ελλάδα και το blog του στη νέα στήλη είναι μια καλή αφορμή να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα γιατί έχω λάβει κατά καιρούς διάφορα PMs. Η ΕΑ εδώ και τουλάχιστον 2-3 χρόνια έχει εγκαταλείψει τα ελληνικά ΜΜΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ. Ούτε καν λαμβάνουμε ενημερώσεις γαι events που γίνονται στο εξωτερικό (κάποτε καλούσε από Ελλάδα 2-3 sites κάθε 6 μήνες για να δουν όλα τα νέα games ή τουλάχιστον τις σημαντικές κυκλοφορίες), ενώ και στις εκθέσεις μας έχουν γράψει εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Μέχρι πρόπερσι μας έδιναν έστω τη δυνατότητα να κάνουμε ένα registration σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα και να κλείσουμε ραντεβού στην Ε3 και την Gamescom να δούμε κάποια games και -εν τέλει- να κάνουμε τη δουλειά μας. Εδώ και 2 χρόνια, η Ελλάδα σε επίπεδο media είναι σαν να μην υπάρχει για την ΕΑ.

    • evergrey
    • @Sephiroth τοσο γραψιμο απο την ΕΑ ε?Μαλλον εχουν βγαλει τα "κομπιουτερακια" τους και η Ελλαδα σαν αγορα μπορει για αυτους να ειναι σαν να μην υπαρχουμε.
      Συνεχιστε τα ολοκληρωμενα και με ουσια review που κανετε εδω και χρονια και οχι οπως εγραψε ο @mysterious, αρπαχτη/σπριντ στα 100 μετρα.

      • Sephiroth
      • @evergrey, το αστείο είναι πως εδώ και 2-3 χρόνια το FIFA κατάφερε να περάσει το PES σε πωλήσεις και στην Ελλάδα. Και αντί με αυτή την αφορμή να προσέξουν λίγο περισσότερο κάποια πράγματα, έχουν κάνει το ακριβώς αντίθετο. Σκέψου δηλαδή που αν είχαμε το παιχνίδι νωρίς θα έβγαινε και το review πιο κοντά στην κυκλοφορία του PES που προηγήθηκε ημερολογιακά και όσο να 'ναι (αν εν τέλει το παιχνίδι είναι καλό) θα μπορούσε να κρατήσει κάποιους από την αγορά του ανταγωνιστικού αυτού προϊόντος.

    • yaponvezos
    • Το σαφάρι είναι συνεχές πάντως και όχι μόνο στην περίπτωση της EA. Στην πραγματικότητα η έγκαιρη συνεννόηση είναι σχεδόν η εξαίρεση πλέον.

      Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο το πότε έρχεται τι και από που, αλλά πως όταν προσπαθούμε να προγραμματιστούμε και ρωτάμε μια ώρα αρχύτερα, ο κανόνας είναι ότι δεν ξέρει κανείς να μας πει ακριβώς.

      Όταν κάποτε έμπλεκε με συνεννοήσεις για εξασφάλιση φωτογραφικών μηχανών για παρουσιάσεις, που εκεί μιλάμε και για hardware ακριβό, οι απαντήσεις που έπαιρνα ήταν πιο σαφείς. Εδώ μιλάμε για bits and bytes και τραβάμε συνέχεια κουπί για να μάθουμε αν ναι, αν όχι, πότε και πώς.

      Για το Shadow Of War ας πούμε, δεν έχουν έρθει ακόμη promos για Ελλάδα και το review embargo έχει λήξει.

    • periklis
    • Εγω δε θα διαφωνησω (δεν υπαρχει λογος αλλωστε) με οσα διαβάζω παραπάνω απο ολους. Βασικα δεν ειχα ιδεα τι γινεται με αυτα τα θέματα. Και πραγματικα γνωριζοντας το τωρα απλα διαπιστωνω ακομα περισσοτερο το ποσο γραμμενους μας εχουν σα χωρα. Δε ξερω αν φταιμε κι εμεις λιγο η πολυ αλλα το αποτελεσμα δεν αλλάζει!
      Θα σχολιάσω μονο αυτο που ειπες Παύλο oτι ολο αυτο γινεται με την ΕΑ τη στιγμη που το FIFA κανει πωλήσεις περισσοτερες απο το PES τα τελευταια χρονια και μαλιστα καθε χρονο αυξάνεται και περισσοτερο η διαφορα αυτη των πωλησεων. Σιγουρα με βαση και αυτο μπορουμε να πουμε οτι κακως η ΕΑ φερεται ετσι, ομως το ιδιο και χειροτερα φερεται η Κοναμι τοσα χρονια, ενω ο Ελληνας gamer τη στηριζε δυναμικα για πολλα χρονια. Τα Review παιζουν το ρόλο τους αλλα ας μη τρελαινόμαστε...εδω τη σημερινη εποχη μας εχουν γραμμενους σε ενα σωρό πιο σημαντικά θέματα...στα videogames θα κολλήσουν!??

    • periklis
    • Μετά το update 1.03 που κυριολεκτικα ειναι μια καταστροφη του gameplay δε μπορω να πω τπτ αλλο απο το οτι το FIFA ηδη εχει πέσει πολύ στα μάτια μου!
      Δεν ειναι δυνατον να το αγοράζω επειδη επαιξα το DEMO και μου άρεσε, και υστερα κατόπιν της αγοράς να παιζω ενα άλλο παιχνίδι! Αν ειχαν αντερα ας το εκαναν αυτό απο την αρχη.....αλλα τότε σιγα μη το αγοραζα!
      Αν δεν ενημερώσουν συντομα το παιχνιδι με νεο update διορθωτικό βλέπω να ειναι η τελευταία χρονιά που αγοράζω το τιτλο αυτο!

*