Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Reviewer’s Blues: Βαθμολογία κατά παραγγελία

*
Ο Μάνος Βέζος γράφει στο νέο του κείμενο για τη στήλη Reviewer’s Blues μια ιδιαίτερη ιστορία με φόντο τις βαθμολογίες κατά παραγγελία...

Μια φορά κι έναν καιρό μας χτύπησε την πόρτα ένας υποψήφιος συντάκτης. Δεν ήταν πρωτάρης, αφού έφευγε από διαφορετικό μέσο, ταυτόχρονα δεν είχε και «χρόνια στην πλάτη του». Ήξερε όμως ότι ήθελε να κάνει ένα διαφορετικό βήμα. Ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, τα είπαμε για να αποσαφηνιστεί η νοοτροπία της κάθε πλευράς, τα κίνητρα, οι στόχοι και να δούμε τι πιθανότητες και δυνατότητες για συνεργασία χωρούν.


Σε εκείνο το στάδιο λοιπόν μιας είπε μια, ας πούμε, ιστορία, για τον προηγούμενο εργοδότη του. Τον οποίο εργοδότη γνωρίζαμε και ξέραμε ότι έχει «στήσει» μέσα και μέσα χωρίς να στεριώνει κανένα. Τότε δεν ήταν σίγουρη κατάληξη αλλά πλέον ξέρουμε πως έγινε το φυσικό: μετά από πολλές αναξιόπιστες προσπάθειες, απλά σταμάτησαν οι προσπάθειες. Γιατί αναξιόπιστες όμως; Θα σας πείσει η ιστορία που μας είπε ο υποψήφιος συντάκτης.

Μας είπε λοιπόν πως εκεί που ήταν έγραφε reviews και για PC και για κονσόλες, αν και ο ίδιος δηλώνει PC gamer. Τόσο που…δεν είχε κονσόλες. Τότε πως έγραφες reviews για games που δεν έβγαιναν σε PC; Απλό. Ο εργοδότης τού έλεγε τι βαθμό «πρέπει» να πάρει το παιχνίδι και του ζητούσε να γράψει το κείμενο αναλόγως, αφού ψάξει για βολικές πληροφορίες. Όμορφα πράγματα. Είδαμε όντως το όνομα του συντάκτη σε κείμενα για παιχνίδια που ήταν αδύνατο να δοκιμάσει από τη στιγμή που δεν είχε το απαραίτητο hardware. Και φυσικά θεωρήσαμε θετικό που όλη αυτή η αστειότητα αποδείχθηκε κίνητρο για τον ίδιο να σηκωθεί και να φύγει. Βλέπετε, δεν έχουν όλοι καημό να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο, οπότε ένα τέτοιο βήμα λέει και κάποια πράγματα από μόνο του.

Η κοινή πορεία μας με το συντάκτη ήταν σύντομη βέβαια, διότι μια μέρα των ημερών είδαμε βαθμό 9 σε κείμενο που έλεγε ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί το παιχνίδι λόγω game breaking bug την ύπαρξη του οποίου αναγνωρίζει η ομάδα ανάπτυξης, εργάζεται να το διορθώσει αλλά δεν υπάρχει καν χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του προβλήματος. Επειδή κάτι τέτοιο δεν ηχεί ως «9» στα αυτιά μας, ζητήσαμε από το συντάκτη να μας πει το σκεπτικό του. Η απάντηση ήταν σύντομη τουλάχιστον: «Ε, είμαι και fan της σειράς». Τότε πάψαμε να είμαστε fans του συντάκτη και οι δρόμοι μας χώρισαν.

Βέβαια το θέμα δεν είναι τι έγινε ο συντάκτης εδώ που τα λέμε. Το θέμα είναι γιατί ο προηγούμενος εργοδότης του εξασφάλιζε χρηματοδότηση, έπειθε μετά από σειρά αποτυχημένων μέσων ότι το επόμενο θα φέρει τα πάνω κάτω και για αυτό αξίζει στήριξη, για ποιο λόγο αντιμετωπιζόταν ως σοβαρός άνθρωπος γενικότερα και ποιος φαντάζεται ότι με τέτοια μυαλά υπήρχε περίπτωση να βγει ποτέ καλό αποτέλεσμα με οτιδήποτε άλλο εκτός από καθαρή τύχη; Και, επιπλέον, οι αναγνώστες πού ήταν για να πάρουν χαμπάρι πριν τα πολλαπλά αποτυχημένα λανσαρίσματα; Βέβαια πώς να έχουν εικόνα από νωρίς κι οι αναγνώστες.

Οπότε επιστροφή στις εταιρείες. Πώς γίνεται να είναι γνωστό το ιστορικό αλλά και πάλι να χτίζονται νέες συνεργασίες; Γίνεται. Διότι το ιστορικό μετρά μέχρι το σημείο που αρχίζουν οι υποσχέσεις για προσέλκυση αδιανόητου κοινού, μέχρι το σημείο που για άγνωστο λόγο εξασφαλίζεται επένδυση από τρίτους, ακόμη και από τραπεζικό fund και, μαγικά, ξεχνιούνται όλα τα άλλα.

Ξέρετε όμως ποια ήταν η κατάληξη εκείνης της φοβερής και τρομερής προσπάθειας με επενδύσεις στην πλάτη; Κάηκε γρήγορα, σαν πυροτέχνημα και το PS3 Test Kit που είχε εξασφαλίσει απλά δόθηκε στο μικρό, ταπεινό και χωρίς τραπεζικές φανφάρες Authority. Πάντα μένει χώρος για τραγική ειρωνεία. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • clapiotis
    • Έχω την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά στην ιστοσελίδα σας με τα σχόλια. Τα βλέπω αισθητά μειωμένα. Εικάζω ότι δεν έχει σχέση με την επισκεψιμότητα αλλά με τον λανθασμένο γραφιστικό σχεδιασμό.

      • Sephiroth
      • Τα σχόλια της σελίδας ποτέ δεν δείχνουν κάτι clapiotis. Δεν υπάρχει μόνο κοινό που απλά σπαμάρει παντού. Δείγμα του ότι όταν βάλουμε κάποιο διαγωνισμό με σχόλια, γίνεται μακελειό (μπαίνει και τέτοιο κοινό, καλώς ή κακώς). Υπάρχει -ευτυχώς για όσους δεν επιλέγουμε τον εύκολο δρόμο- και κοινό που θέλει να διαβάζει, να ενημερώνεται και να δίνει το "παρών" με το απλό click του. Και χωρίς να σχολιάζει.

        • vonzuchter
        • σε μερικα αρθρα παροτι κανω log-in κανονικα δεν μπορω να σχολιασω. Δοκιμασω απο ολους τους browser χωρις επιτυχια. Συμφωνω παντως με clapiotis και στο ειπα απο τη πρωτη μερα με prv μηνυμα sepiroth οτι η νεα μορφη του σαιτ δεν ειναι πολυ λειτουργικη και κουραζει.

    • T_K_L_L_LUIGI
    • Μάνο στο cyberpunk να βάλεις 9.5233235 οκ; Ωχ, δεν είναι εδω το chat! Τραγικό το συγκεκριμένο μέσο, δεν μπορείς να δίνεις κατευθύνσεις στους συντάκτες σου γιατι πλέον δεν είναι συντάκτες σου αλλά γραφιάδες.

      • yaponvezos
      • Well, να δίνεις κατευθύνσεις για το τι σημαίνει και πως χρησιμοποιείται η κλίμακα, μπορείς. Αυτό που δεν πρέπει να μπορείς είναι να τους λες ότι κάπου η κλίμακα ισχύει και κάπου όχι.

        Και στραβή να είναι η κλίμακα, παραμένει σημαντικό να είναι κανείς συνεπής σε αυτήν. Αυτή είναι μια πιο εσωτερική πτυχή της υπόθεσης βέβαια.

*