Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Console Hunter: The Metroid Saga unveiled

*
Τα Metroid games είναι από τα παλαιότερα franchises της Nintendo. Με αρωγό το Metroid του NES που λανσαρίστηκε στο μακρινό 1986, αυτή η σειρά video games έχει φανατικούς υποστηρικτές και συνεχίζεται έως και σήμερα καθώς κλείνει 35 χρόνια ζωής. Aim your arm cannon και ας ταξιδέψουμε πίσω στο timeline των 15 τίτλων!

The Story
Το concept του Metroid είναι επηρεασμένο από τα Aliens του Ridley Scott, κατά γενική ομολογία του Satoru Okada, ενός εκ των δημιουργών της σειράς. Τα Μetroids προέρχονται από τον πλανήτη SR388 και είναι παρασιτικοί πρωτόγονοι ξενιστές που μοιάζουνε με μέδουσες. Ο σκοπός τους είναι να ρουφήξουν την ζωή από οποιοδήποτε πλάσμα βρεθεί στο διάβα τους. Έχουν πέντε  στάδια ανάπτυξης και αναλόγως το ον που θα παρασιτίσουν, μπορούν να εξελιχτούν σε τεραστίων διαστάσεων τέρατα με σκοπό την καταστροφή.


Εδώ όμως έρχεται η πρώην στρατιωτικός της Galactic Federation και νυν ''κυνηγός κεφαλών'', Samus Aran για να τους χαλάσει τα σχέδια. Βασική πρωταγωνίστρια σε όλους τους τίτλους, η Samus είναι μια νεαρή, πληθωρική ξανθιά, η οποία προφυλάσεται από την high-tech power suit της και έχει περισσότερα οπλικά συστήματα και από ένα...Rafale. (σημ; γαλλικό overpowered μαχητικό αεροσκάφος που απέκτησε η Π.Α πρόσφατα) Μεγαλωμένη από άτομα της αρχαίας φυλής Chozo, η Samus έχει ορκιστεί ανελέητο κυνηγητό προς όλους τους Space Pirates καθώς ευθύνονται για τον θάνατο των γονιών της. Η Samus διακτινίζεται από τον έναν πλανήτη στον άλλο του γαλαξία πιλοτάροντας το Hunter – Class διαστημόπλοιο της και αναλαμβάνει δράση όπου υποπτευθεί δραστηριότητα από Metroids, Space Pirates  και άλλων εχθρών. Tα παιχνίδια χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τα main 2D series και τα Prime Series. Παρακάτω θα δούμε εν συντομία το timeline τους, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι.

2D MAIN SERIES
Metroid (1986, NES)
Ο πρώτος τίτλος λανσαρίστηκε σε μια από τις πιο αγαπημένες κονσόλες όλων των εποχών και σχεδιάστηκε με επιρροές από τα Super Mario Bros και το The Legend of Zelda. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα NES games που το gameplay δεν είναι γραμμικό, έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια και είναι επίσης από τα πρώτα παιχνίδια με code system για την αποθήκευση της προόδου. Fun fact πως στην αμερικάνικη έκδοση η Samus ονομαζόταν κατά λάθος ως ο Samus και γενικά δεν υπήρχαν in games spoils ότι πρόκειται για γυναίκα. Justin Bailey code input, αυστηρά για μύστες ;) Το αρχικό παιχνίδι της σειράς έφερε ιδέες που τις βλέπουμε ακόμα και σήμερα στο franchise. Από τα πρώτα λαμπρά παραδείγματα τίτλων του NES, με υψηλή πλέον συλλεκτική αξία και ένας τίτλος που παίζεται ευχάριστα ακόμα και σήμερα.



Metroid II: Return of Samus (1991, Game Boy)
Το δεύτερο μέρος της σειράς εξελίσσεται στην μικροσκοπική ασπρόμαυρη οθόνη του φορητού Gameboy και πιο συγκεκριμένα στον πλανήτη SR388, γενέτειρα των metroids. Η Samus πλέον αναλαμβάνει την αποστολή της ολικής τους εξολόθρευσης. Αυτό το Metroid game είναι έως και σήμερα από τα λιγότερα δημοφιλή, κυρίως λόγω της απεικόνισης του στο original hardware. Πολλοί fans το παίζουν σε Super Game Boy, δίνοντας μια αναβαθμισμένη NES εμπειρία, λόγω χρωμάτων, controller pad και καλύτερων σχεδιαστικά 8-bit sprites από του NES. Ήταν το πρώτο metroid που ο παίκτης σώζει την προόδο του μέσω save stations και φυσικά το μοναδικό με 40 metroid battles!



Super Metroid (1994, SNES)
Tο τι εστί Super Metroid, το έχω αναλύσει διεξοδικά στο πρώτο ελληνικό YouTube review στο κανάλι Console Hunter, που θα μπορείτε να δείτε σε λινκ στο τέλος του άρθρου και να μάθετε όσες πληροφορίες θα θέλατε για τον εν λόγω τίτλο. Bigger, better, με πλουσιότερη ιστορία, νέες κινήσεις, νέα όπλα, νέους τεράστιους εχθρούς, το νέο auto-map και μια νέα φανταστική gameplay εμπειρία, συνέθεσαν ένα από τα καλύτερα SNES games όλων των εποχών. Σε συνέχεια λοιπόν του Metroid II, η Samus κάνει έφοδο στον πλανήτη Zebes εξαϋλώνοντας Space Pirates με το Power Beam της, για να ανακτήσει το baby metroid που απήγαγαν στον τερματισμό του περασμένου τίτλου. A gem to own.



Metroid Fusion (2002, Game Boy Advance)
Πάντα αναρωτιόμασταν γιατί δεν είδαμε metroid τίτλο στο N64. Ευτυχώς μετά από οχτώ χρόνια, η 4η συνέχεια ήρθε να χαρίσει μια πολύ δυνατή εμπειρία στους κατόχους Game Boy Advance. Φανερά εμπνευσμένο και πιο καλογυαλισμένο από το Super Metroid, το Fusion διαφέρει λόγω της αλλαγής του gameplay απο μη γραμμικό σε γραμμικό αλλά και της πιο φιλικής καθοδήγησης στον παίκτη με ευκολότερους γρίφους. Αυτή τη φορά η Samus  δέχεται επίθεση από έναν παρασιτικό ιό και με τη βοήθεια του DNA από ένα metroid, η Samus αποκτάει νέες ενδιαφέρουσες δυνάμεις (οξύμωρο) και έτσι θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στο νέο εχθρό της, το X- parasite.



Metroid Zero Mission (2004, Game Boy Advance)
Το Zero Mission είναι το remake του πρώτου τίτλου και όπως συνηθίζεται στα remakes, έχει και νέες περιοχές προς εξερεύνηση. Τα γραφικά του παραπέμπουν σε μια πιο comic εκδοχή και μαζί με τα νέα επίπεδα, έχουν προστεθεί όπλα και ιδιότητες στολής από τα περασμένα metroid. Αξιοσημείωτο είναι πως η Samus μπορεί να παίξει και χωρίς την στολή της, αλλά φανερά πιο ευάλωτη. Τέλος, μετά το Game Boy Advance, η Nintendo είχε προαναγγείλει τη συνέχεια του Zero Mission, το Metroid Dread για το DS, project το οποίο ακυρώθηκε, αλλά πλέον απολαμβάνουμε στο Nintedo Switch!



Metroid: Other M (2010, Wii)
Αν και το Other M δεν είναι εξ'ολοκλήρου 2D όπως τα προηγούμενα installments, υπάρχει η 3D απεικόνιση της Samus σε 1ο ή 3ο πρόσωπο και ανήκει στην βασική σειρά των metroid τίτλων. Περισσότερο ως spin off, αν λάβουμε υπ΄όψιν ότι χρονολογικά τοποθετείται ανάμεσα στα γεγονότα του Super Metroid και του Metroid: Fusion. Εδώ υπάρχει και συχνό debate μεταξύ fans εάν είναι spin-off τίτλος ή βασικός. Ο χειρισμός είναι ιδιαίτερος και υπάρχουν συχνές εναλλαγές στη κάμερα και στη δράση. To other m είναι το  πρώτο metroid που η Samus εκτελεί σωματικές επιθέσεις και οι εχθροί δεν αφήνουν power-ups κατά την εξουδετέρωση τους. Η δράση εξελίσσεται σε ένα τεράστιο διαστημόπλοιο και η Samus ανακαλύπτει πολλά στοιχεία από περασμένα games και φυσικά αντιμετωπίζει παλιούς και νέους εχθρούς. Ενδιαφέρον!



Samus Returns (2017, 3DS)
Αλλάζοντας τη σειρά των λέξεων (από το Return of Samus) έχουμε ένα νέο και  ''ζωντανό'' λόγω 3DS τεχνολογίας metroid. Βασικά όχι και τόσο νέο ως προς την ιδέα, καθώς είναι το remake αυτούσιο του Metroid II για το Game Boy. Ένας 2.5D τίτλος που οι νοσταλγοί της φορητής έκδοσης και όχι μόνο, λατρέψανε. Εκμεταλλευόμενο την 2η touch screen αλλά και την amiibo λειτουργία, το Samus Returns μας ξαναδιηγείται την ιστορία μέσα από μια πιο ιδιαίτερη προοπτική αλλά και διασκεδαστική εμπειρία. Εξάλλου, ήταν ένας τίτλος που ζητάγαν οι fans μετά το remake του Zero Mission και επίσης προοριζόταν για το Nintendo Switch. Η δε συλλεκτική του έκδοση είναι full νοσταλγική!



Metroid Dread (2021, Nintendo Switch)
Ο πρόσφατος τίτλος ακολουθεί εν τέλη την ιστορία του Fusion και όχι του Zero Mission όπως είχε σχεδιαστεί εξ αρχής. Το Metroid Dread δανείστηκε κόλπα από το Samus Returns και εισάγει μια νέα προσθήκη στο gameplay, αυτή του stealth. Διατηρεί τα κλασικά 2D side-scrolling στοιχεία και προσθέτει έξτρα ιδέες, όπως αυτή του αλώβητου EMMI robot που κυνηγάει την Samus σε διάφορες σεκάνς κατά την διάρκεια της ιστορίας. Η Samus πρέπει να μάθει νέες τακτικές για την αποφυγή του και αυτό δίνει έναν νέο αέρα αλλαγής στο στυλ παιχνιδιού. Το Metroid Dread ανακοινώθηκε στην περσινή Ε3 μέσω Ν Direct και έγινε η πιο δημοφιλής ανακοίνωση της έκθεσης. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η συλλεκτική έκδοση του Dread έχει εξαντληθεί  στα καταστήματα εδώ και πολύ καιρό.



PRIME SERIES
Metroid Prime (2002, GameCube)
Το πρώτο 1st person shooter είναι γεγονός μέσα από το hardware του GameCube. Πριν κυκλοφορήσει και γίνει τεράστια εμπορική επιτυχία, θεωρήθηκε πως θα αποτύχει ως ένα project που δεν σέβεται το βαρύ παρελθόν του. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και προσωπικά παρότι είχα τότε ήδη 2 κονσόλες 6ης γενιάς (Dreamcast – XBOX)  πήρα και τον κύβο μόνο για το Metroid Prime και δεν το μετάνιωσα. Χρονολογικά τοποθετείται μεταξύ του  πρώτου  και του δεύτερου metroid. Η Samus προσγειώνεται στον πλανήτη Talon IV και μέσα από ένα τεράστιο κόσμο και δεκάδες γρίφους, προσπαθεί να ανακαλύψει τι είναι αυτό που σχεδόν κατέστρεψε τους Space Pirates. Η αντανάκλαση των ματιών της Samus μέσα από το κράνος της για 1η φορά, είναι αλησμόνητη. H χρήση του arm cannon και λοιπών upgrades σε προοπτική πρώτου προσώπου, ήταν τεράστια εμπειρία για τους fans που τύχαινε να παίζουν από το πρώτο metroidς. 'Ενας πολύ δυνατός τίτλος που σαφώς παιζεται άνετα ακόμα και σήμερα και υπαρχει σε τριλογία η σειρά για το Wii.


 
Metroid Prime: Hunters (2005, DS)
Το νέο metroid για την νέα φορητή κονσόλα DS, είναι η συνέχεια των γεγονότων του Prime. Το single-player concept δεν διαφέρει από τα περασμένα της σειράς και ως πρώτου προσώπου δίνεται περισσότερο έμφαση στο shooting mode και σε αυτό βοηθάει και η κάτω οθόνη ώς νέο feature. H Samus καλείται να βρει και να εξουδετερώσει άλλους bounty-hunters του γαλαξία. Επίσης, είναι το 1ο metroid με περαιτέρω in-game χρήση του Hunter-ship εκτός του γνωστού save-refill καθώς μαζί του η Samus πετάει προς διαφορετικούς πλανήτες. Το πιο αξιομνημόνευτο στοιχείο του είναι όμως το multiplayer που ήταν διαθέσιμο μέσω online play και μετά το κλείσιμο του store, μόνο local μέσω wifi. Στον στρατό, το τίμησα καλά με ένα επιλοχία παίζοντας multiplayer από τις κουκέτες μας.



Metroid Prime 2: Echoes (2004, GameCube)
To echoes συνεχίζει την ιστορία του Hunters από το DS αλλά κρατάει και την πετυχημένη συνταγή του Prime. Μεγαλύτερες περιοχές, περισσότεροι γρίφοι, δυσκολότεροι εχθροί και πιο απαιτητικό gameplay για τον παίκτη, το echoes εισάγει την μετάβαση της Samus σε δύο διαφορετικούς κόσμους, αυτούς του light και dark aether. Ανάλογα με τον κόσμο που βρίσκεται, αλλάζουν οι εχθροί, τα όπλα αλλά και η στολή της. Το παιχνίδι ήταν αρκετά δύσκολο και λαμβάνοντας το υπόψιν αυτό, οι προγραμματιστές του Retro Studios έκαναν το επόμενο κεφάλαιο ευκολότερο.



Metroid Prime: Pinball (2005, DS)
Το Pinball είναι από τις περιπτώσεις τίτλων που κάποιος μπορεί να αναρωτιέται γιατί κυκλοφόρησε. Η Samus σε θέση morph ball, πρέπει να βρει 12 artifacts για να μπει στο artifact temple και αργότερα να νικήσει το metroid prime καθώς το σενάριο είναι εμπνευσμένο από το 1ο μέρος της σειράς. Multiplayer υποστήριξη για οχτώ άτομα. Το πιο αδιάφορο metroid game κατ΄ εμέ!


 
Metroid Prime 3 : Corruption (2007, Wii)
H μεγάλη αλλαγή στον χειρισμό των video games που μάθαμε μέσω του wii remote και nunchuk, δεν άφησε ανέπαφο το 3ο μέρος της Prime σειράς. Πλέον ο παίκτης έχει μεγαλύτερη διαδραστικότητα στον χειρισμό της Samus με τα εν λόγω χειριστήρια και επίσης το σκάφος της μπορεί να ελεγχθεί μέσω της νέας command visor, ώστε να την βοηθήσει να υπερνικήσει εχθρούς και γρίφους. Το σενάριο είναι αρκετά δυναμικό, ο Meta-Ridley εμφανίζεται για πολλοστή φορά, η Dark Samus επιστρέφει και η Samus έχει για συμμάχους νέους bounty-hunters. Πολύ δυνατός τίτλος που το 2017 ανακοινώθηκε η συνέχεια του, το 4ο μέρος της σειράς το οποίο κατά προσέγγιση φημολογείται  ότι θα κυκλοφορήσει το 2023. Είδωμεν!



Metroid Prime Trilogy (2009, Wii)
Τα τρία main metroid prime games, σε ένα compilation με ανανεωμένο χειρισμό, παρουσίαση και achievement system. Ιδανικό για όσους δεν είχαν αγοράσει στο λανσάρισμα τα αντίστοιχα games και πολύ καλή επιλογή να παίξουν λίγο καλύτερα στο Wii U ως backwards compatible. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.



Metroid Prime: Federation Force (2016, 3DS)
Το πρώτο metroid για το 3DS, ο παίκτης δεν ελέγχει την Samus, αλλά marines του Galactic Federation μέσα από διάφορες αποστολές. Το campaign μπορεί να ολοκληρωθεί είτε solo είτε co-op και γίνεται χρήση amiibo φιγουρών για in-game content. Δυστυχώς δεν αγκαλιάστηκε από τους fans και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως το trailer του στο youtube από την Ε3 είχε αναλογία dislikes και likes με εννιά προς ένα! (96κ vs 11k) Ευτυχώς διορθώθηκε η κατάσταση με το Samus Returns, ένα χρόνο μετά.



The Verdict
Δεκαπέντε τίτλοι σε 35 χρόνια σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να τους πει αρκετούς για ένα τόσο δημοφιλές franchise της Nintendo, όταν πχ το Resident Evil μετράει  28 τίτλους σε 25 χρόνια. Βέβαια εδώ σίγουρα δένει το quality over quantity και η Nintendo μας έχει συνηθίσει στην ποιότητα. Τα metroid games έχουν μεγαλώσει σχεδόν τρεις γενιές gamers και έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην βιομηχανία των video games. H Samus ευχόμαστε να μην γεράσει ποτέ και να συνεχίσει να μας ταξιδεύει και να μας διασκεδάζει για άλλα 35 χρόνια στο galactic federation, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα. Να κυνηγάει metroids!

Το ελληνικό retro review του Super Metroid μπορείτε να το παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο του dedicated retro video  games  καναλιού Console Hunter  https://youtu.be/ywq5D7BxgcI και αν σας άρεσε μη ξεχάσετε να αφήσετε ένα like, ένα σχόλιο και φυσικά ένα subscribe! 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Babisdaskalos
    • Αναλυτικοτατο άρθρο το οποίο σε βάζει κατευθείαν στην ιστορία του παιχνιδιού, προσφέροντας πληροφορίες που προσωπικά δεν γνώριζα.

    • vasilas432
    • Καταπληκτικό αφιέρωμα από τον Console Hunter! Φέτος τερμάτισα το Super Metroid και πέρυσι το Dread. Το παιχνίδι του snes είναι καλύτερο. Έπος

*