Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Αρχίζει το μέλλον του gaming;

*
Ο Λεωνίδας Μαστέλλος σχολιάζει το Google Stadia και σημειώνει πως η ιδέα, ναι, είναι μαγευτική, η πράξη όμως φαίνεται να βρίσκεται πολύ μακριά ακόμη.

Έναν ενθουσιασμό τον νιώθω, δεν το κρύβω. Η ανακοίνωση της Google για τη νέα υπηρεσία Stadia μοιάζει να ικανοποιεί κρυφούς μου πόθους για ένα μέλλον χωρίς κονσόλες και περιορισμούς. Για ένα μέλλον που όλοι θα μπορούν να ασχολούνται με τα videogames εκεί που τους βολεύει περισσότερο, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες. Η Google δείχνει να προσφέρει μια ουτοπία, την αρχή μιας νέας τάξης πραγμάτων.


Ας προσγειωθούμε όμως. Όσο φαντασμαγορική και αν δείχνει η πρόταση της Google, υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, αν θέλουμε να μιλάμε για μια βιώσιμη λύση. Φυσικά οι συνδέσεις του internet είναι ένα από αυτά (ίσως το βασικότερο). Θυμίζω ότι το Stadia είναι/θέλει να γίνει το Netflix των games. Μια συνδρομητική υπηρεσία που θα προσφέρει στους παίκτες το παιχνίδι που θέλουν μέσω streaming, σε όποιο μηχάνημα και αν χρησιμοποιούν. Θα γλιτώσουν από τα ενοχλητικά updates, από όλα τα διαδικαστικά που εμποδίζουν την απόλαυση, από την ανάγκη αγοράς ξεχωριστού μηχανήματος. Η ιδέα, ναι, είναι μαγευτική, η πράξη όμως -σε μένα τουλάχιστον- φαίνεται να βρίσκεται πολύ μακριά ακόμη.

Παρά τα εντυπωσιακά specs που ανακοίνωσε η εταιρεία, το μεγάλο στοίχημα παραμένει ίδιο: θα μπορέσουν οι χρήστες να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη νέα υπηρεσία; Τι γίνεται με το lag και το latency; Οι δυνατότητες του δικτύου που υπάρχει στο μέσο σπίτι είναι αρκετές για να σηκώσει τις αυξημένες απαιτήσεις του Stadia; Ναι; Όχι; Θα δείξει. Κανείς δεν είναι σίγουρος και αυτό προκαλεί δυσπιστία. Ναι, είναι αρχή ακόμη, αλλά η παρουσίαση ζωγραφίζει μια ιδανική κατάσταση που νομίζω αργεί πολύ ακόμη από το να γίνει πραγματικότητα. Μένει επίσης να δούμε την υποστήριξη των developers. Φυσικά η Google τους δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουν μεγαλύτερο κοινό, αλλά κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η αντίδρασή τους. Θετική η δημιουργία δικού της studio που λογικά θα αναλάβει να δείξει το δρόμο στους υπόλοιπους, θετική και η προσέγγιση μεγάλων ονομάτων όπως αυτό της Ubisoft. Τίποτα όμως δεν προδιαγράφει επιτυχία. Δυσπιστία είπα πιο πάνω, αυτή είναι η συνέπειά της.

Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Google έχει όραμα. Τα σχέδιά της είναι πιο μεγαλεπήβολα, πιο συναρπαστικά από όσα μας έχουν προσφέρει μέχρι τώρα οι τρεις παραδοσιακές εταιρείες. Και σίγουρα δημιουργεί μια αρχή, μια νέα περίοδο που μπορεί να μην την ολοκληρώσει η ίδια με επιτυχία, αλλά σίγουρα ανοίγει δρόμους, δημιουργεί την απαραίτητη αμφιβολία (κι αν μας κάτσει;) που προκαλεί την ανάγκη δοκιμής και πειραματισμού.

Οι περισσότεροι θα ασχοληθούν τις επόμενες ημέρες με τα διαδικαστικά. Συμπιεσμένη εικόνα, lag, specs, κυκλοφορίες, συμφωνίες κ.ο.κ. Που, ναι, είναι σημαντικά και πρέπει να τα γνωρίζουμε μήπως και ξεπεράσουμε τη δυσπιστία. Εμένα, για την ώρα τουλάχιστον, μου αρκεί η προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, χωρίς να με ενδιαφέρει το ποιος θα το κερδίσει. Καιρό είχαμε να ακούσουμε για κάτι τόσο συναρπαστικό και νέο. Ακόμη και αν το εγχείρημα αποδειχθεί αποτυχία, είναι θετικό που κάποιοι συνεχίζουν να προσπαθούν για κάτι καινούριο. Έστω και αν μιλάμε για μια εταιρεία που παραδοσιακά δεν με πείθει αυτόματα, δεν έχει κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου.

Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Κατάφεραν να μου ανοίξουν την όρεξη, μένει να δούμε το πιάτο. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*