Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

DiRT 3

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Codemasters

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Codemasters

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  AVE

 • PEGI

  12+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εδώ στο Enternity είμαστε λιγότερο πολιτικά ευαισθητοποιημένοι από όσο θα έπρεπε, όμως κάθε φορά που μας ρωτούν για τα αρνητικά της παγκοσμιοποίησης, εμείς απαντάμε: «Η μετατροπή της σειράς Colin McRae Rally σε Colin McRae Dirt». Η μεταμόρφωση της αγνής εμπειρίας rally σε ένα off-road racer με buggy, φορτηγάκια και λίγο rally «έτσι για να μην ξεχνιόμαστε», έκατσε στο λαιμό των οπαδών της σειράς και οι προτροπές τύπου «Take them on, DUDE!» αντηχούν βάναυσα στα αυτιά τους ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του DiRT 2.

DiRT 3 Image 01

Ασχέτως όμως των ατυχών αποφάσεων της ομάδας marketing της Codemasters, οι προγραμματιστές της δεν ξέχασαν την τέχνη τους και συνέχισαν να προσφέρουν μία πραγματικά ποιοτική και οπτικά αναβαθμισμένη racing εμπειρία, που βοήθησε τα δύο πρώτα DiRT να παραμείνουν στην κορυφή και διατήρησε τα επίπεδα ανυπομονησίας για το DiRT 3 σε υψηλά επίπεδα. Μετά και τα παράπονα ακόμη και των ίδιων των Αμερικανών για την κατεύθυνση που είχε πάρει η σειρά, το DiRT 3 δείχνει να πλησιάζει αρκετά προς την χρυσή τομή ανάμεσα σε Αμερική και Ευρώπη, σε επίπεδο αισθητικής και -κυρίως- περιεχομένου. Πράγματι, αν και δεν λείπουν και πάλι τα αμερικανικού τύπου οχήματα και κάποια ενοχλητικά voice-overs, το τρίτο DiRT είναι το πιο «ευρωπαϊκό» της σειράς, περιλαμβάνοντας πολύ μεγαλύτερο αριθμό αγώνων και αυτοκινήτων rally και ακολουθώντας μία πιο μινιμαλιστική προσέγγιση στα μενού του.

DiRT 3 Image 02

Όταν βγείτε στις πίστες θα διαπιστώσετε ότι η Codemasters δεν έχει χάσει την ικανότητά της να προσφέρει ένα μοντέλο χειρισμού που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από τoυς τομείς της διασκέδασης και της εξομοίωσης. Δεν είναι ούτε SEGA Rally, ούτε Richard Burns Rally, αλλά κάτι ενδιάμεσο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξίσου ως «εύπεπτος εξομοιωτής» και «απαιτητικό arcade racer», όπως συνέβαινε από την εποχή των Colin McRae Rally. Η αμεσότητα στην απόκριση των οχημάτων, η συνεπής προς τον τύπο εδάφους συμπεριφορά τους, η σωστή αίσθηση πρόσφυσης των ελαστικών, το κορυφαίο damage modeling και η εξαιρετική απόδοση της αίσθησης της ταχύτητας, επιτρέπουν στο παιχνίδι να έχει απήχηση σε όλους τους οπαδούς των racing games, ανεξαρτήτως προτιμήσεων σε ό,τι αφορά την ποσότητα ρεαλισμού που προτιμούν.

DiRT 3 Image 03

Σε επίπεδο περιεχομένου, ακολουθείται πιστά η δομή των δύο πρώτων DiRT, με ένα εκτεταμένο DiRT Tour mode που χωρίζεται σε σεζόν κλιμακούμενης δυσκολίας και διάρκειας και περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα events του παιχνιδιού. Οι παραδοσιακοί αγώνες rally τύπου «point to point» έχουν την τιμητική τους και πλαισιώνονται από αγώνες σε κλειστές πίστες ενάντια σε έναν ή πολλούς αντιπάλους, με διάφορους τύπους off-road οχημάτων. Ως συνήθως, τα events αναμειγνύονται χάριν ποικιλίας, η οποία επιτυγχάμνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το DiRT 2, τόσο λόγω του μεγαλύτερου αριθμού οχημάτων, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από πρωταθλήματα rally προηγούμενων δεκαετιών, όσο και λόγω του μεγαλύτερου εύρους καιρικών συνθηκών. Ιδιαίτερα καλοδεχούμενη είναι η επιστροφή πιστών με βροχή και χιόνι, ενώ η νυχτερινή οδήγηση δυσκολεύει και ταυτόχρονα εντυπωσιάζει με την πειστική χρήση των εφέ φωτισμού.

Το στοιχείο όμως που κάνει τη διαφορά είναι η εισαγωγή των Gymkhana events, μιας σειράς δοκιμασιών που απαιτούν την εκτέλεση εντυπωσιακών κόλπων με το αυτοκίνητό σας σε πίστες τύπου sandbox με διάφορα εμπόδια και αποδεικνύουν ότι δεν είναι όλες οι αμερικανικές επιρροές αρνητικές. Drifting, άλματα, καταστροφή εμποδίων και άλλες παρόμοιες ενέργειες επιδεικτικής φύσεως εκτελούνται σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, με διάφορες δομικές παραλλαγές, παρέχοντας τον ανάλογο αριθμό πόντων ανάλογα με τις επιδόσεις του παίκτη. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσθήκη που δίνει στη σειρά νέα πνοή, αφού απαιτεί μία εντελώς διαφορετική, πιο ελεύθερη προσέγγιση σε σχέση με τους τυπικούς αγώνες racing. Η αρχή στα Gymkhana είναι σχετικά δύσκολη, όμως μετά από λίγη εξάσκηση καθίσταται εφικτή η πιστή αναπαράσταση των video επίδειξης του Ken Block, όπως αποδεικνύουν και τα ήδη πολυάριθμα uploads από εντυπωσιακά replay χρηστών στο YouTube.

DiRT 3 Image 04

Την πληρότητα του DiRT Tour έρχονται να συμπληρώσουν τα πολυάριθμα και ποικίλα multiplayer modes, τα οποία περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα events του single-player mode, ενώ καλοδεχούμενη είναι και η επιστροφή της δυνατότητας να παίξετε με ένα φίλο σας στην ίδια οθόνη, μέσω split-screen. Η προσθήκη των Gymkhana events έχει ωφελήσει ιδιαίτερα και αυτό το τμήμα του παιχνιδιού, αφού, όπως αποδεικνύεται, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που προσαρμόζεται αποτελεσματικά και δημιουργικά σε περιβάλλον πολλών παικτών. Πέρα από τα events τύπου score-attack, η ύπαρξη sandbox πιστών έχει επιτρέψει την ενσωμάτωση κάποιων «party» events, όπως το Transporter, το οποίο αποτελεί παραλλαγή του... Capture the Flag και το εμπνευσμένο από την καθολική παρουσία των ζόμπι στα videogames, Infection, όπου τα «μολυσμένα» αυτοκίνητα κυνηγούν τα υπόλοιπα.

DiRT 3 Image 05

Από τεχνικής άποψης, το DiRT 3 διαπρέπει, αφού η μηχανή γραφικών που χρησιμοποιείται από το πρώτο μέρος της σειράς έχει ωριμάσει από κάθε άποψη και -παρά τις περιστασιακές υπερβολές στη χρήση του bloom effect- προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας οπτικό αποτέλεσμα χωρίς πτώσεις στο frame rate. Ηχητικά, το DiRT 3 κινείται σε εξίσου υψηλά επίπεδα, με άψογη απόδοση του ήχου των στροφών του κινητήρα, ενώ η ενσωμάτωση τριών σχολιαστών, με ποικιλία στην προφορά τους, είναι προτιμητέα από την αποκλειστικά αμερικανική χροιά των προκατόχων. Δεν θα αποφύγετε κι εδώ πάντως εντελώς τις προσφωνήσεις τύπου «dude», όμως, σε γενικές γραμμές, η «extreme sports» οπτική και ηχητική αισθητική είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με πριν.

DiRT 3 Image 06

Παρά τις ουσιαστικές προσπάθειες ικανοποίησης των αιτημάτων των οπαδών των αγώνων rally, θα υπάρξουν και αυτή τη φορά κάποιες αντιδράσεις από τους gamers που έχουν αναπτύξει αλλεργία στη θέα των buggy και των υπόλοιπων off-road οχημάτων. Ωστόσο, με την αφαίρεση πλέον και του ονόματος του αείμνηστου Colin McRae, το Dirt 3 μπορεί να ισχυριστεί ότι πρσφέρει αυτό που υπονοεί το όνομά του: ένα πλήρες off-road racer και όχι μία πιστή αποτύπωση του WRC. Μουρμούρες ίσως προκαλέσει αρχικά και η ενσωμάτωση των Gymkhana events στο DiRT Tour mode, οι οποίες όμως θα εξασθενήσουν άμεσα μόλις οι παίκτες βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε αυτά και συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρονται.Με το DiRT 3, η Codemasters διατηρεί την φήμη της ως ενός εκ των καλύτερων δημιουργών racing games, προσφέροντας έναν τίτλο που, επιτέλους, δεν απευθύνεται αποκλειστικά στον... Τεξανό gamer, έχοντας προσαρμοστεί στα αιτήματα του κοινού. Παράλληλα, με τις βελτιώσεις σε όλους τους τομείς και την προσθήκη των Gymkhana events, συνδυάζει επιτυχημένα το παρελθόν με το μέλλον και δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να επαναπαυθεί στις δάφνες της, δημιουργώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον.


 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε πρώτοι όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
12 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Sackboy
  • Ωραιο review guys.:) Μολις πεσει η τιμουλα το τσιμπαω χωρις δευτερη σκεψη.Χαιρομαι που ακουσαv τους φανς και μειωσαν την Αμερικλανια που ειχε το Dirt 2.

  • ckalatz 93 11
  • Πολύ ωραίο review.
   Το παιχνίδι θα το νοικιάσω πρώτα να το δω και αν μου αρέσει μπορεί να το αγοράσω.

  • nfs_maniac
  • Άμα πέσει σε κανα 30άρι (που δεν θα αργήσει), τα ξαναλέμε... Παραπάνω δε νομίζω οτι τα αξίζει (αν είχε περισσότερο WRC, άνετα θα τα έδινα)

  • Scott_Pilgrim
  • Και συνεχίζει να τα πατάει όλα στο περασμά του...

  • Shepard
  • Ευχαριστούμε για το review Ηλία! Το παιχνίδι θα το τιμήσω και εγώ μόλις πέσει λίγο η τιμή, όχι ότι δεν αξίζει, αλλά πολλά λεφτά φέτος στα παιχνίδια και πρέπει να μείνουμε εντός προϋπολογισμού!

  • majorfox
  • του χρονου θα παει στα 10 ευρο θα το αγορασω

  • yiannakis
  • Εντάξει, καλοδεχούμενες οι βελτιώσεις. Πιστεύω πως οι racing fans πρέπει να το τιμήσουν ενώ για αυτούς που δεν ασχολούνται με το είδος να το νοικιάσουν πρώτα.

  • ezio auditore
  • multiplayer αγωνες απλους εχει?νομιζω πως ναι αλλα δεν ειμαι σιγουρος.

  • chris_v
  • οντως, θα γινει πρωτα ενοικιαση και μετα αν αξιζει θα γινει αγορα. ελπιζω να λεει κατι.

  • Alucard
  • Ezio ναι έχει και "απλούς" multiplayer αγώνες, είτε με ghosts είτε με φυσική παρουσία των αυτοκινήτων.

  • Nek Food
  • Πολύ ωραίο το αφιέρωμα (μόνη παρατήρηση ότι ο επίσημος όρος είναι προσομοιωτής και όχι εξομοιωτής). Είμαι φαν της σειράς αν και ομολογώ ότι και εμένα με ενοχλεί αφάνταστα η "υποχρέωση" να τρέξω με baggies και φορτηγά, αντί των κλασικών rally οχημάτων σε αντίστοιχες διαδρομές. Παρόλα αυτά και ειδικά μετά τις θετικές αλλαγές που διαβάζω το έχω ήδη στο στόχαστρο μου για αγορά.
   ThanX 4 the review.

  • MaTeKoN
  • Απλά παιχνιδάρα!! Κάθε χρόνο και καλύτερη αυτή η σειρά.

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!