Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ENTERNITY    
        
** ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Diablo III

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Blizzard Entertainment

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Blizzard Entertainment

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  CD Media

 • PEGI

  18+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Είναι πάντα άχαρο να γράφεις review για ένα παιχνίδι που η μοίρα του είναι προαποφασισμένη. Το Diablo III, μετά από τόσα χρόνια αναμονής, αλλαγών, προετοιμασίας και καθυστερήσεων, είναι εδώ. Οι προπαραγγελίες του έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αθροιστικές πωλήσεις άλλων πρωτοκλασάτων τίτλων, ορδές παικτών γονατίζουν καθημερινά τους servers και η Blizzard μετρά τα κέρδη της. Η σημασία και επίδραση του τίτλου, αναμφισβήτητα τεράστια, γίνεται πλήρως κατανοητή μόνο αν προσεγγιστεί από πολλές πλευρές: καθαρά σαν παιχνίδι, φαινόμενο της ποπ κουλτούρας, οικονομικό μοντέλο, ορόσημο στα συναφή είδη. Για καθεμιά από αυτές τις απόψεις μπορούν να γραφούν πολλά. Τα hack ‘n’ slash έχουν αλλάξει πολύ από την εποχή του Diablo II. Το World of Warcraft και άλλα MMORPGs έχουν αφήσει μια τεράστια, πολυεπίπεδη κληρονομιά που διέπει πια όλη τη βιομηχανία και από την άλλη, αν και κανένα δεν κατάφερε να καθίσει στο θρόνο του Diablo, πολλά παιχνίδια έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην εξέλιξη ενός ιδιόμορφου είδους.

Diablo III Image 01

Ειδικά η τρέχουσα χρονιά, με Torchlight 2, Path of Exile, Dark Souls, Grim Dawn (εντάξει, αυτό του χρόνου) και αρκετούς άλλους τίτλους για PC, όλα με τις δικές τους προτάσεις και καινοτομίες, θέτουν ουσιαστικό ερώτημα για το πόσο σχετικό θα είναι ένα παιχνίδι με μακρά περίοδο ανάπτυξης. Προχωρώντας, το οικονομικό μοντέλο του auction house και του always online έρχεται να νομιμοποιήσει μια τουλάχιστον αμφισβητούμενη κατάσταση στο χώρο των multiplayer παιχνιδιών και να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις. Το θεμελιώδες ερώτημα τίθεται ως εξής: τι είναι τελικά το Diablo III; Το Diablo III είναι ένα auction house με ένα παιχνίδι πάνω του. Προτού συζητηθούν όλα τα παραπάνω όμως, είναι απαραίτητη μια παρένθεση για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει τον τίτλο από πολύ κοντά ή δεν πρόλαβαν τους προκατόχους του. Το Diablo III είναι ένα action RPG (hack ‘n’ slash όπως λέγονταν παλιά) που βάζει τον παίκτη ενάντια στους δύο τελευταίους Άρχοντες της Κόλασης, το Belial και τον Asmodan. Στο δρόμο του εμφανίζονται οι κλασσικότεροι χαρακτήρες των δύο προηγούμενων τίτλων, όπως ο Αρχάγγελος Tyrael, ο Deckard Cain, η μάγισσα Adria  και ένα νέο πρόσωπο, η νεαρή προστατευόμενη του Cain Leah. Οι διαθέσιμες classes είναι Barbarian, Demon Hunter, Monk, Wizard και Witch Doctor, με το Monk να πολεμά σώμα με σώμα βασιζόμενος σε dodge και support και το Witch Doctor να βασίζεται στα πλάσματα που καλεί. Οι χάρτες είναι σε μεγάλο βαθμό σταθεροί, με μικρές αλλαγές στα assets τους (ειδικά στους εξωτερικούς χώρους που είναι σχεδόν ταυτόσημοι) και με μόνα πραγματικά  τυχαία στοιχεία κάποια μπουντρούμια, sub-quests και spawns.

Diablo III Image 02

Ανάμεσα στην πλήρη τυχαιότητα του Diablo I και την πλήρη στατικότητα του Diablo II βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο τελευταίο, με την επανάληψη να είναι φανερή. Περιέχουν checkpoints και waypoints ενώ αν πεθάνει ο παίκτης η μόνη συνέπεια είναι η πτώση του durability των όπλων -δε χάνονται αντικείμενα, χρυσός ή XP- ενώ αναγεννιέται στο κοντινότερο checkpoint. Στο gameplay έχουν καταργηθεί τα mana potions, καθώς πλέον η ενέργεια για ικανότητες είτε ανανεώνεται αυτόματα είτε κατά τη μάχη, και έχουν εισαχθεί health globes που εμφανίζονται τυχαία όταν ο ήρωας πολεμά. Τα health potions υπάρχουν ακόμα, χρησιμοποιούνται με πλήκτρο (τέρμα στις ζώνες) και έχουν cooldown. Έχουν προστεθεί XP bonuses για ενέργειες του παίκτη, όπως το να σκοτώσει πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα ή συνεχόμενα, να καταστρέψει πολλά αντικείμενα ή να επιβιώσει οριακά. Οι έμποροι υπάρχουν ακόμα, μαζί με ένα σιδερά και έναν κοσμηματοποιό. Ο πρώτος παίζει το ρόλο του crafter, όπου τα αντικείμενα έχουν τυχαίες ιδιότητες αλλά δεδομένες σε αριθμό (πχ 3 τυχαίες).

Diablo III Image 03

Ο παίκτης αποκτά συστατικά καταστρέφοντας μαγικά αντικείμενα και μετά τα χρησιμοποιεί στην κατασκευή νέων. Ο κοσμηματοποιός παίζει το ρόλο του Horadric Cube του Diablo II, συνδυάζοντας πετράδια χαμηλότερης αξίας σε υψηλότερης (οι ρούνοι έχουν καταργηθεί) και βγάζοντας πετράδια από τα sockets των όπλων, χωρίς να καταστρέφεται ούτε το μεν ούτε το δε. Και οι δύο έμποροι εκπαιδεύονται με σχεδιαγράμματα και τόμους που βρίσκει ο παίκτης ώστε να κατασκευάζουν καλύτερα αντικείμενα. Το Diablo III επίσης απαιτεί μόνιμη σύνδεση στο Internet. Κάθε φορά που θέλει να παίξει κάποιος, είτε single player είτε multiplayer, συνδέεται στο Battle.net. Το single player έχει ενοποιηθεί με το co-op, καθώς σε κάθε παιχνίδι μπορούν να βρίσκονται από ένα μέχρι τέσσερα άτομα. Η διαφορά είναι πως αν το παιχνίδι δεν έχει σημανθεί ως public μπορούν να μπουν μόνο όσοι είναι στη friend list του παίκτη, ενώ αν είναι public ο οποιοσδήποτε.
Η κατανομή γίνεται ανάλογα με τις αποστολές στις οποίες είναι χωρισμένη η κάθε Act και το επίπεδο δυσκολίας. Η λογική είναι drop in-drop out, με τους minions να γίνονται πιο ισχυροί ή αδύναμοι ανάλογα με το πώς αλλάζει ο αριθμός των παικτών, ενώ ο δημιουργός δε δεσμεύεται. Προς το παρόν δεν υπάρχει PvP. Το loot είναι ατομικό για κάθε παίκτη αλλά επιτρέπονται οι ανταλλαγές στο group, οπότε αποφεύγονται ποικίλα προβλήματα. Η άλλη σημαντική προσθήκη είναι το auction house. Θα υπάρχουν δύο μορφές. Η πρώτη θα λειτουργεί με πραγματικά χρήματα, μέσω PayPal ή κάρτας, αλλά προς το παρόν δεν έχει ανοίξει στο κοινό (αναμενόμενη ημερομηνία η 29η Μαΐου τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές). Η δεύτερη, που λειτουργεί κανονικά, αφορά συναλλαγές με χρυσό του παιχνιδιού. Ο παίκτης μπορεί να πάρει μέρος σε δημοπρασίες αγοράζοντας και πουλώντας αντικείμενα. Μπορεί να βάλει σε δημοπρασία μέχρι 10 αντικείμενα, με κάθε item να μένει ανοιχτό για δύο μέρες.

Diablo III Image 04

Αυτό είναι, με αδρές γραμμές το πλαίσιο του Diablo III. Προχωρώντας στο καθαρό gameplay, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα δυσκολίας, τα Normal, Nightmare, Hell και Inferno. Το καθένα ανοίγει με την ολοκλήρωση του προηγούμενου ενώ προστίθενται νέα στοιχεία, όπως ισχυρότερες και περισσότερες ικανότητες των τεράτων, νέα στατιστικά στα αντικείμενα και buffs στον παίκτη. Η δυσκολία και η όλη εμπειρία αλλάζει σημαντικά ανάμεσά τους, απαιτούνται ριζικές προσαρμογές σε skill sets, εξοπλισμό και τακτικές για να ανταπεξέλθει κάποιος, ενώ το Hell είναι πραγματική πρόκληση και το Inferno σχεδόν απλησίαστο. Το character building έχει υπεραπλουστευθεί. Καταρχάς δεν υπάρχουν attribute points ή skill trees καμίας μορφής. Τα πρώτα ανεβαίνουν αυτόματα με το level up ενώ τα δεύτερα ξεκλειδώνουν σταδιακά ανά level μέχρι το 60, το τρέχον cap. Κάθε skill έχει ένα σετ ρούνων που ξεκλειδώνουν επίσης ανά level και του προσθέτουν επιπλέον δυνατότητες, ενώ είναι χωρισμένα σε επτά κατηγορίες. Κάθε κατηγορία αντιστοιχεί σε ένα hotkey (πλήκτρα 1-4, αριστερό κλικ, δεξί κλικ) με την έβδομη να είναι passive abilities. Με άλλα λόγια ο παίκτης δεν κρατά πόντους για να τους ξοδέψει αργότερα, δε λειτουργεί στα πλαίσια αλυσίδων skills, απλά βάζει τις ικανότητες που τον εξυπηρετούν στα πλήκτρα και ξεκινά.

Diablo III Image 05

Έχουν καταργηθεί επίσης τα requirements των αντικειμένων, με εξαίρεση το απαιτούμενο level. Άμεση συνέπεια των παραπάνω είναι το πολύ μικρότερο δέσιμο με το χαρακτήρα. Για τον παίκτη δεν είναι πια ο Wizard «του», με τα δικά του στατιστικά και ικανότητες που τον έχει φτιάξει με τα χεράκια του, αλλά κάτι τελείως εύπλαστο. Έτσι αφαιρείται ένας επιπλέον παράγοντας δυσκολίας, η πιθανότητα να στηθεί άσχημα ο χαρακτήρας αλλά και το κίνητρο να αναπτυχθούν χαρακτήρες για δοκιμή builds. Από την άλλη υπάρχει πολύ περισσότερη ευελιξία στις δύσκολες καταστάσεις. Ένας Barbarian μπορεί να αλλάξει από melee tank σε πιο ranged build αμέσως και να λύσει το πρόβλημά του, ειδικά αν πρόκειται για μετάβαση από το ένα επίπεδο δυσκολίας στο άλλο που είναι αρκετά ανώμαλη. Σε τελική ανάλυση είναι θέμα γούστου -όσοι έλιωσαν στο World of Warcraft ή δε μπορούν να αφιερώσουν χρόνο στη δοκιμή συνδυασμών θα το βρουν θετικό, όσοι αρέσκονται σε μαθηματικούς υπολογισμούς και πολυπλοκότητα θα χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Ένα ολόκληρο τμήμα gameplay πάντως απλά δεν υπάρχει και δεν αντικαθίσταται με κάτι άλλο χωρίς παράλληλα να αποδεικνύεται πως ήταν άχρηστο, ενώ η νέα εναλλακτική φαντάζει κάπως ασύδοτη και καταχρηστική  -ένα penalty θα συμμάζευε τα πράγματα.

Diablo III Image 06

Προχωρώντας, τα skills μαζί με τα runes τους δεν αναβαθμίζονται, δεν επηρεάζονται από τα στατιστικά και το μόνο που μένει είναι το ανηλεές grinding και ο εξοπλισμός. Από τη στιγμή μάλιστα που ο παίκτης προσαρμοστεί στα επίπεδα δυσκολίας και αποκτήσει τα κατάλληλα αντικείμενα, το μόνο που μένει είναι runs. Αφ’ ενός ένας και μόνο χαρακτήρας φτάνει για να δοκιμάσει κάποιος όλους τους διαφορετικούς συνδυασμούς και αφ’ ετέρου οι βιώσιμοι συνδυασμοί μειώνονται όσο αυξάνει η δυσκολία. Για τα ίδια τα skills, είναι σχεδόν όλα τους και χρήσιμα και χρηστικά και περιλαμβάνουν ό,τι θα περίμενε ο συνειδητοποιημένος παίκτης action RPGs, PvP και PvE. Το θέμα των builds και της ποικιλίας τους δε μπορεί να συζητηθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει PvP και οποιαδήποτε εικασία για την αντοχή στο χρόνο θα είναι παρακινδυνευμένη. Το σίγουρο είναι πως, από τη στιγμή που οι πολλαπλασιαστές των skills είναι πάντα σταθεροί, τα optimal builds θα έχουν καθοριστική επίδραση στην ποικιλία των συνδυασμών που θα χρησιμοποιούν οι παίκτες και του τελικού βάθους του νέου συστήματος.
Όσον αφορά το loot, είναι εντελώς τυχαίο είτε από drops είτε από crafting ενώ παρατηρήθηκε κάτι περίεργο με την αύξηση της δυσκολίας. Οι elite, unique ή champion εχθροί που εμφανίζονται τυχαία ρίχνουν rare ή legendary αντικείμενα με μεγαλύτερη συχνότητα από τα σεναριακά bosses και mini bosses, που μετά την πρώτη φορά περιορίζονται σε magic (μπλε) αντικείμενα. Επίσης, από πλευράς πρόκλησης, τα πρώτα είναι πολύ δυσκολότερα από τα δεύτερα με εξαίρεση τα final bosses κάθε Αct. Πηγαίνοντας στη μάχη, εδώ η κατάσταση είναι επίσης πολύ διαφορετική από το παρελθόν αλλά σαφώς βελτιωμένη. Η πληθώρα διαθέσιμων skills φέρνει πλουραλισμό και αρκετή ποικιλία πέρα από το ανελέητο κλικ και πάνω στα cooldowns τους έχει στηθεί όλος ο μηχανισμός μάχης. Με ολοφάνερα δάνεια από το World of Warcraft, η επιλογή τους παίζει κυρίαρχο ρόλο στη μάχη. Κάθε class είναι απολύτως διακριτή από την άλλη, με τη δική της φιλοσοφία και ιδιαίτερες ικανότητες αλλά όλοι έχουν κάποιας μορφής crowd controlling, area of effect abilities κλπ απλά σε διαφορετικό βαθμό.

Diablo III Image 07

Για παράδειγμα, ακόμα και ο βάρβαρος έχει ένα summoning skill, ενώ κάλλιστα μπορεί να ξεκινήσει τη μάχη με ένα shout boost, να μαζέψει λίγο fury με το primary attack skill του, να κάνει stun, να χρησιμοποιήσει το area of effect του, κα κάνει heal με retaliate skill, αν ζήσει κάποιος να χρησιμοποιήσει knockback για να τους ξαναρίξει στο area of effect ή με ranged attacks να αποτελειώσει όποιον ξέφυγε. Σαν εμπειρία είναι πολύ διαφορετική από το παρελθόν, συγγενεύοντας περισσότερο με arena PvP παιχνίδια ή MMORPGs λόγω των γρήγορων αντανακλαστικών που απαιτούνται. Το κυρίαρχο στοιχείο της μάχης είναι ο φρενήρης ρυθμός της. Εκτυλίσσεται πάρα πολύ γρήγορα σε συνδυασμό με μια άκρως επιθετική AI που δεν αφήνει περιθώρια για πολλή σκέψη, αλλά όσο αυξάνει η δυσκολία ο στρατηγικός παράγοντας μπαίνει περισσότερο. Και αν σε solo παιχνίδι υπάρχει περιθώριο ανάπαυλας, σε τετραπλό co-op η ταχύτητα είναι τέσσερεις φορές μεγαλύτερη -δηλαδή ΠΟΛΥ μεγάλη. Οι classes λειτουργούν το ίδιο καλά και σε solo και σε co-op, αλληλοσυμπληρώνονται, υπάρχει ουσιαστική συνεργασία μέσω των ικανοτήτων τους (auras, area of effect, crowd control κλπ) με τους ρόλους να είναι ξεκάθαρους και επιτρέπουν διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τα solo builds.

Diablo III Image 08

Σε co-op επίσης αναδεικνύονται περισσότερο οι διάφορες στρατηγικές τύπου kiting ή luring. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ομάδες από ίδιους χαρακτήρες, όπως 2 monks και 2 wizards ή… 4 demon hunters. Σαν εμπειρία είναι πολύ διασκεδαστική, εθιστική με τον τρόπο ενός φαντεζί action game, με καθαρές arcade αναφορές και βηματισμό, και αποτελεί το βασικότερο ατού του gameplay. Είναι χαρακτηριστικό το πώς αλλάζει η προσέγγιση του παίκτη απέναντι σε elite εχθρούς από το ένα επίπεδο δυσκολίας στο άλλο, ακόμα και με το ίδιο skill set. Την αίσθηση συμπληρώνει η καλά αξιοποιημένη φυσική, με πλάσματα να πηδούν και να σκαρφαλώνουν, πτώματα να καταρρέουν, να λιώνουν ή να πετάγονται στο πλάι και μέλη να σκορπίζονται παντού, καθώς και οι παγίδες στις τοποθεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του παίκτη. Φανερή πρόθεση της Blizzard είναι να μη χαλαρώνει πουθενά ο ρυθμός και κυρίως το grinding, οπότε έχουν καταργηθεί τιμωρητικές λογικές όπως απώλεια ΧΡ, χρυσού ή επιστροφής στην πόλη. Τα προβλήματα που δε σχετίζονται με το always online σκέλος είναι μικρά θέματα χειρισμού. Δεν υπάρχει δυνατότητα equip δεύτερου σετ όπλων και εναλλαγής και δεν υπάρχει δυνατότητα γρήγορης αλλαγής των skills του ποντικιού, όπως στον προκάτοχό του.

Diablo III Image 09

Όλα τα παραπάνω καταλήγουν στο auction house. Με αυτή την κίνηση η Blizzard πετυχαίνει πολλά πράγματα μαζί. Πρώτον, αναγκάζει κάθε παίκτη να συνδέεται στο Battle.net ακόμα και αν θέλει να παίξει solo για μισή ωρίτσα. Δεύτερον, προστατεύει τους πελάτες της από hacks, dupes και λοιπά προβλήματα του gameplay. Τρίτον, εγκολπώνει και νομιμοποιεί την πρακτική και νοοτροπία του farming, που καλώς ή κακώς είναι γενικευμένη και θα υπήρχε ούτως ή άλλως (άσχετο αν ο γράφων τη θεωρεί ένα αρρωστημένο καρκίνωμα). Τέταρτον, και πιο σχετικό με το gameplay αυτό καθεαυτό, δημιουργεί ένα τεράστιο metagame με λογική χρηματιστηρίου που και καθοδηγεί και υπερβαίνει το κανονικό παιχνίδι. Τα δύο πρώτα έχουν αυτονόητες συνέπειες. Το solo παιχνίδι έχει πια τα προβλήματα ενός online, με δυσλειτουργίες λόγω των servers, lag, υψηλό latency που οδηγεί σε προβλήματα στη μάχη όπως αργή ανταπόκριση στο χειρισμό, ή απλά αδυναμία σύνδεσης. Αν μάλιστα ο παίκτης μείνει ανενεργός τότε αποσυνδέεται, ενώ είναι αυτονόητο το τι συμβαίνει αν πέσει η γραμμή του.
Η κατάσταση των servers σταδιακά βελτιώνεται αλλά ποτέ δε θα είναι απροβλημάτιστη, ήδη έχουν υπάρξει κρούσματα hacking και οι θάνατοι λόγω lag  είναι σταθερό φαινόμενο. Δε δίνεται καν η δυνατότητα παιχνιδιού σε offline υπολογιστή, έστω μόνιμα αποκλεισμένου από τα online features. Είναι καθολικά απαράδεκτη και αδικαιολόγητη κίνηση που δημιουργεί τραγικό προηγούμενο και, κυρίως, βλάπτει ουσιαστικά και μόνιμα την εμπειρία. Το τρίτο σκέλος δε μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια ενός review καθώς αφορά περισσότερο τη βιομηχανία και τη στάση του κοινού, ειδικά από τη στιγμή που το real money auction house δεν είναι διαθέσιμο. Φόβοι για pay-to-win καταστάσεις υπάρχουν αλλά προς το παρόν δε μπορεί να ειπωθεί κάτι. Το τέταρτο σκέλος είναι, στα σημεία, το πιο απρόσμενο. Είναι κατανοητό, αν και όχι αποδεκτό, το πλεονέκτημα του παίκτη που χρησιμοποιεί το auction house απέναντι σε αυτόν που δεν το χρησιμοποιεί (ο πρώτος έχει άμεση πρόσβαση σε εξοπλισμό της αρεσκείας του ενώ ο δεύτερος επαφίεται στα random drops και πολύ λιγότερο στο crafting).

Diablo III Image 10

Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο είναι το πώς το Diablo III ωθεί στη χρήση του auction house από πολύ νωρίς μέσω των μηχανισμών του. Η δομή της μάχης είναι τέτοια που ο παίκτης δε σταματά δευτερόλεπτο να κάνει grinding, ούτε για να ελέγξει στατιστικά ούτε για να κάνει crafting ούτε, απλά, για να πάρει μια ανάσα. Τα αντικείμενα που συλλέγει μπορεί να τα κάνει δύο πράγματα in-game: είτε να τα πουλήσει στους vendors έναντι εξευτελιστικού πραγματικά αντιτίμου είτε να τα διαλύσει και να αποκτήσει crafting ingredients. To πρώτο από νωρίς αποδεικνύεται ανούσιο γιατί το ποσό από πωλήσεις είναι ένα μικρό κλάσμα του χρυσού που έχει συλλεχθεί, και το δεύτερο είναι εξαιρετικά επισφαλές. Ο παράγοντας τυχαιότητας στο crafting είναι τεράστιος, χωρίς τα υλικά να παίζουν ρόλο στις τελικές ιδιότητες ή  τα στατιστικά του αντικειμένου. Μετά από 10 συνεχείς προσπάθειες, ο γράφων δεν είχε καταφέρει να αντικαταστήσει τα bracers του, βγάζοντας μάλιστα άχρηστα αντικείμενα. Το ίδιο και με τα sockets, γιατί υπάρχουν μόνο τέσσερα πετράδια με πολύ περιορισμένη χρησιμότητα (τέρμα το ατέλειωτο κυνήγι runes και rune words). Η κατάσταση με το χρυσό είναι παρόμοια. Μόλις εκπαιδευτούν οι δύο τεχνίτες, ο παίκτης μόνο σε ψώνια μπορεί να τον χρησιμοποιήσει - με τη διαφορά πως τα διαθέσιμα αντικείμενα εναλλάσσονται πάρα πολύ αργά στους εμπόρους, είναι απαράδεκτης ποιότητας με εξαίρεση κάποια φυλακτά και άρα η όλη διαδικασία δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Diablo III Image 11

Η άνοδος της δυσκολίας από το τέλος του Nightmare μέχρι και το Inferno είναι τέτοια που τα αξιόλογα drops δεν επαρκούν καν για να μπορεί να επιβιώσει ο χαρακτήρας, πόσο μάλλον να είναι ανταγωνιστικός και να περάσει σε άλλο επίπεδο δυσκολίας. Με άλλα λόγια, δε φτάνει αποκλειστικά το loot για να στηθεί ένας χαρακτήρας με τον οποίο μπορεί έστω να ολοκληρωθεί το τρέχον επίπεδο δυσκολίας. Δεν πρόκειται για nerf στην ποιότητα ή την ποσότητα των αντικειμένων αλλά για το πολύ απλό γεγονός πως οι πιθανότητες να έχει ένα αντικείμενο πχ. 150 strength όταν η συντριπτική πλειοψηφία κυμαίνεται από 50 ως 100, να ταιριάζει στην class του παίκτη και να δένει και με τον υπόλοιπο εξοπλισμό του είναι απειροελάχιστες , συν το ότι τόσο καλός εξοπλισμός απαιτείται από την αρχή. Το magic find αφορά μόνο την ποιότητα (normal, magic, rare, legendary) και όχι τα stats τους, οπότε η μόνη επιλογή είναι το δημοπρατήριο ή ατέλειωτες εβδομάδες θανάτων.

Diablo III Image 12

Η Blizzard έστησε ένα ατέλειωτο μηχανισμό random grinding (ή, γιατί όχι, χρηματιστήριο) όπου παίκτες ελέγχουν συνέχεια τους πίνακες για να πετύχουν το κατάλληλο item και τα ποσά κυμαίνονται σε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες gold. Αν ακούγεται σα τζόγος είναι γιατί δεν απέχει πολύ. Όλα αυτά θα ήταν πολύ εύκολο να παραβλεφθούν αν το auction house λειτουργούσε όντως επικουρικά, για τον παίκτη που ήθελε να κερδίσει χρόνο ή χρειαζόταν συγκεκριμένα αντικείμενα, και δεν είχε στηθεί σε βάρος ενός εσκεμμένα κουτσουρεμένου gameplay. Στο δια ταύτα, όποιος θέλει να είναι απλά επαρκής ακόμα και για solo Nightmare runs θα καταφύγει υποχρεωτικά στο εν λόγω παραμάγαζο. Πρόκειται για εξωγενή διαδικασία που μπορεί να είναι και αδιάφορη σε κάποιον μα είναι πρακτικά υποχρεωτική, ακόμα και για όποιον δε θέλει να ασχοληθεί και δεν τον ενδιαφέρει. Είναι εύκολο στη χρήση; Πολύ. Εξυπηρετεί; Πολύ. Είναι υπέρ της τελικής εμπειρίας; Το αντίθετο γιατί είναι στημένο ακριβώς πάνω στην αποδόμησή της, είναι να σα συγκρίνεται ένας επαρχιακός δρόμος με μια Autobahn. Και με το PvP να αναμένεται ίσως δούμε έκτροπες καταστάσεις.
Για το τέλος έμεινε ο τεχνικός τομέας πέρα των online στοιχείων. Είναι από τα αδύναμα σημεία του τίτλου. Τεχνικά, τα γραφικά είναι μέτρια, κυρίως τα textures, με το πιο άσχημο στοιχείο να είναι τα particle effects. Το animation είναι πολύ ζωντανό, ειδικά με την αξιοποίηση της μηχανής φυσικής Havoc που δίνει και άλλο αέρα στις μάχες. Σώζονται όμως από τη μεγάλη λεπτομέρεια της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και την προσοχή που έχει δοθεί στο παραμικρό, ζωντανεύοντας αποτελεσματικά το διάκοσμο. Περί τίνος πρόκειται όμως; Η Blizzard επένδυσε υπερβολικά στο παράγοντα της νοσταλγίας. Από τις τέσσερεις Acts οι τρεις είναι παρμένες από το Diablo II και μόνο η τελευταία και συντομότερη είναι νέα σύλληψη. Ο παίκτης θα βρεθεί να περνά πάλι από μεσαιωνικά ερείπια και υψίπεδα, ερήμους και ορεινά οχυρά, όπως ακριβώς πριν από 12 χρόνια -όσο νοσταλγικός και να είναι κάποιος καταντά κουραστικό, παρά το αναμφισβήτητο λίφτινγκ.

Diablo III Image 13

Ακόμα και το ότι το 75% του τίτλου όμως (και οι περισσότεροι εχθροί) είναι ίδιο με το παρελθόν όμως θα ήταν ανεκτό αν είχε γίνει κάποια δουλειά στο σενάριο. Χωρίς να υπάρχει καμία απαίτηση για κάτι μεγαλεπήβολο, εδώ η Blizzard αποδεικνύει το ότι δεν την παρακίνησε η νοσταλγία μα η βεβαιότητα της πεπατημένης, στο βαθμό που κάθε προσπάθεια απουσιάζει. Όχι μόνο το σενάριο είναι ανιαρό αλλά εκτυλίσσεται με αφάνταστα μονότονο και επαναλαμβανόμενο τρόπο, περιλαμβάνοντας κοινά τμήματα με τον προκάτοχό του. Ο ήρωας θα καταστρέψει καταπέλτες, θα ψάξει τάφους μάγων, θα περάσει στο Shadow Realm, θα επιδοθεί σε ατέλειωτα fetch quests και θα ζήσει ένα μεγάλο déjà vu. Ελπίδα για νέες περιοχές υπάρχει με την αύξηση του level cap και την κυκλοφορία expansions, αν και το σενάριο και οι πίστες είναι τα τελευταία που παίζουν ρόλο. Τα voice overs είναι στα ίδια επίπεδα, ενώ οι διάλογοι αγγίζουν τα όρια του cult. Τα ηχητικά εφέ είναι αρκετά καλά χωρίς εξάρσεις ενώ η  μουσική παγερά αδιάφορη. Στο φλέγον ζήτημα της ατμόσφαιρας, τοποθετείται μεταξύ του Diablo I και του Diablo II. Δε φτάνει σε καμία περίπτωση το πρώτο, με την τελείως απόκοσμη ατμόσφαιρά του, γνωστή και σα «σατανίλα», ενώ έχει τόσες ομοιότητες με το δεύτερο που μόνο η τελευταία Act το ξεχωρίζει.

Diablo III Image 14

Τελικό συμπέρασμα; Η Blizzard προσπάθησε να επανεφεύρει το είδος χωρίς να πείθει πλήρως για την επιτυχία της ή την ανάγκη για κάτι τέτοιο. Το πιο εξόφθαλμο αλλά τεράστιο πρόβλημά του είναι η υποχρεωτική σύνδεση στο Battle.net, η οποία προκαλεί πολλά προβλήματα στο solo game, χαλά την εμπειρία και εισάγει θέματα που δεν έχουν καμία σχέση μαζί του όπως το lag και η αδυναμία να παίξει κάποιος αν κατέβουν οι servers. Η επιλογή αυτή βλάπτει ανεπανόρθωτα το παιχνίδι σε μόνιμη βάση, ειδικά από τη στιγμή που τα τεχνικά προβλήματα είναι ακόμα αρκετά, η κατάσταση ομαλοποιείται με αργούς ρυθμούς αλλά και προκύπτουν νέα όπως η πρόσφατη υποκλοπή λογαριασμών. Το auction house σα σύλληψη θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις, ενώ η απουσία PvP και επιπλέον περιεχομένου, μετά από τόσες καθυστερήσεις, αναμονή και μια πολύ επεισοδιακή και μακροχρόνια beta, αφήνει πολύ άσχημη γεύση δείχνοντας πως υπήρχαν ακόμα πολλά που έπρεπε να γίνουν για να είναι ο τίτλος πλήρης και λειτουργικός. Τα updates, DLC ή expansions δεν είναι απάντηση μα ένας τρόπος να κρατηθεί το ενδιαφέρον του κοινού σε μήκος χρόνου. Ο τεχνικός τομέας επίσης δίνει λαβή σε κάθε είδους κριτική, αν και είναι το τελευταίο που απασχολεί. Σαν παιχνίδι, το βάρος πέφτει σε δύο σκέλη. Το ένα είναι τα παρεχόμενα κίνητρα για μακροπρόθεσμη ενασχόληση (θεωρώντας πως το PvP θα έρθει) και το άλλο οι αλλαγές στους μηχανισμούς. Για το πρώτο, οι διαθέσιμες classes αν και σωστά σχεδιασμένες είναι λίγες (έστω πάλι πως θα αυξηθούν μελλοντικά), και το gameplay αποτελείται αποκλειστικά από μάχη και loot που καταλήγει στο auction house. Λείπουν οι μικροί εμβόλιμοι στόχοι όπως το κυνήγι συστατικών ή το ουσιαστικό crafting, αλλά και οι μεγαλύτεροι όπως η ανάπτυξη χαρακτήρων για δοκιμή builds. Η διάρκειά του είναι λοιπόν ένα μεγάλο ερωτηματικό που δε μπορεί να απαντηθεί αν δεν αποκαλυφθούν όλα τα features  -όσον αφορά το solo και co-op, πιθανόν να αποδειχτεί μικρότερη από του προκατόχου του ή με λιγότερο κοινό.



Για το δεύτερο, το Diablo ΙΙΙ είναι φανερά απλουστευμένο, αν όχι απλοϊκό, σε σχέση με το μέσο action RPG και δίνει πολύ μεγαλύτερο βάρος στον πρώτο όρο από το δεύτερο. Προσφέρει πολύ καλύτερη εμπειρία στη μάχη, άμεση, εθιστική και σε γνώριμα πλαίσια για μια γενιά παικτών που μεγάλωσε στα Battlegrounds και όχι στο Cow Level. Δεν είναι όμως κάτι νέο. Η απουσία character building λειτουργεί απελευθερωτικά για μια μερίδα παικτών και καταδικαστικά για μια άλλη. Επιπλέον λείπει όλο το βάθος των μαθηματικών εξισώσεων και της βέλτιστης σταδιακής δόμησης ενός χαρακτήρα, κάτι εγγενές ως τώρα στην κατηγορία. Η Blizzard αντιμετώπισε ωμά αυτό το κομμάτι σαν περιττό βάρος. Σε ένα είδος που έχει ταυτιστεί με το αφαιρετικό gameplay, την επανάληψη, την απλότητα, το Diablo ΙΙΙ πηγαίνει αυτές τις έννοιες στα άκρα παίζοντας με την κενότητα. Για την εμπορική του επιτυχία, τα κέρδη της Blizzard και τις ορδές που θα συρρεύσουν στο Battle.net δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία. Εν τέλει όμως δεν είναι το Απόλυτο Παιχνίδι  που θα σβήσει τον ανταγωνισμό και θα λατρευτεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Μένει σημείο αναφοράς αλλά για άλλους λόγους, σχετικούς περισσότερο με το εμπορικό του μοντέλο και λιγότερο με τις αρετές του. Και, σύντομα, θα πρέπει να σταθεί στην ίδια πλατφόρμα δίπλα σε μικρούς και μεγάλους διεκδικητές που δείχνουν όλο και πιο απειλητικοί. Ένας διασκεδαστικός, ευχάριστος και προκλητικός τίτλος, βασισμένος στη συνεργασία και την εύκολη πρόσβαση, στον οποίο πολλοί -περισσότεροι από κάθε άλλη φορά- θα βρουν κενά.


 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε πρώτοι όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
66 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Sephiroth
  • Για να μη ρωτήσει κανείς, video review next week κατά πάσα πιθανότητα :)

  • zaitsev
  • Δεν θα κάτσω να συγκρίνω με το προηγούμενο, πάνε πολλά χρόνια και η μνήμη έχει ασθενήσει.

   Για μένα δεν υπάρχει RPG χωρίς character builder. Είναι όλη ουσία. Με μόλις 2 μέρες παιχνιδιού έχω ήδη βαρεθεί να ανοίγω Portal να πηγαίνω να πουλάω, να σπάω, αναβαθμίζω crafter και να συνεχίζω. Δεν λέω ωραίο είναι....αλλά να μην είναι μόνο αυτό...συνέχεια...
   Δεν είχα μπει σε beta, είχα διαβάσει λίγα πράγματα πριν το αγοράσω αλλά η αλήθεια είναι ότι περίμενα κάτι διαφορετικό, οχι δυσκολότερο αλλά περισσότερο πολύπλοκο. Να ακονίσουμε το κεφάλι μας περισσότερο, να λιώσουμε στις κουβέντες γα το καλύτερο στήσιμο του χαρακτήρα . Είναι λίγο WoW αυτά που λέω αλλά νομίζω ότι θα έδινε άλλο χρώμα στο παιχνίδι.

   Υ.Γ Όσο για τους διαλόγους, όπως λέει και η Τασούλα: TRAGIC!!!!

  • ThaSeVrw
  • Αν το παιχνίδι αυτό δεν είχε τα διακριτικά Diablo και Blizzard ούτε το 1/20 των πωλήσεων δεν θα είχε.

  • Plisken
  • 1.Δεν συμφωνω με τον βαθμο. Θεωρω οτι εισαι υπερβολικα επικριτικος και αυστηρος. Οχι γιατι αυτα που γραφεις ειναι λαθος,αλλα γιατι ειναι σαν να επεσες απο τον ουρανο. Αν δεν υπηρχε το wow στην αγορα για την BLizzard σιγουρα το diablo 3 θα ηταν καλυτερο. Ουτε το χρονο,ουτε τους πορους υπηρχε περιπτωση να διαθεσει η εταιρια διοτι δεν την ενδιαφερει να αποσπασει το κοινο της απο ενα παιχνιδι με monthly subscription και να το παει σε ενα free παιχνιδι με μοναδικο κοστος αυτο της αγορας.

   2."Η απουσία character building λειτουργεί απελευθερωτικά για μια μερίδα παικτών και καταδικαστικά για μια άλλη. "Και πριν απο 10 χρονια το ιδιο συνεβαινε. Τοτε ξενερωναν αυτοι που επρεπε να φτασουν lvl 30 για να καταλαβουν οτι διαλεξαν τα λαθος skills αλλα γυρισμος δεν υπαρχει,οποτε παλι απο την αρχη.

   3."Το πιο εξόφθαλμο αλλά τεράστιο πρόβλημά του είναι η υποχρεωτική σύνδεση στο Battle.net," Η εταιρεια εχει δαπανησει ενα καρο λεφτα για να φτιαξει το battle.net. Το οποιο επιτρεπει να εχεις ενα κοινο λογαριασμο για ολα της τα παιχνιδια. Μπορει να το εφταιξε στην ουσια για να μην μπορεις να παιξεις τα παιχνιδια της σπασμενα αλλα προσφερει ενα καρο αλλες υπηρεσιες που δεν τις βρισκεις πουθενα αλλου. Ε δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα. Συμφωνω οτι η απουσια του offline mode ειναι μεγαλη απο την αλλη ομως το battle.net προσφερει παρα πολλα σε αυτους που αρεσκονται να παιζουν online παιχνιδια με φιλους. Και μπορει σε καποιους να μην αρεσει,αλλα η Blizzard σε αυτους απευθυνεται. Αυτο ειναι το κοινο της.

   4. Το παιχνιδι αυτο ανεκαθεν ηταν ενα ατελειωτο farming. Σε ολα τα επιπεδα. ΓΙα να μπορεσεις να ανεβεις επιπεδο πρεπει να φαρμαρεις το ιδιο boss ξανα και ξανα μεχρι να σου ριξει το item που θες. Πολυς κοσμος ασχολειτε με το ΑΗ διοτι 10 χρονια ειναι πολλα ... Και οι περισσοτεροι δεν ξερουν πως λειτουργει το παιχνιδι. Και επειδη δεν φαρμαρουν τα boss παρα μονο μια φορα και παμε παρακατω,μετα τρεχουν στο ΑΗ να αγορασουν κανενα αντικειμενο για να μπορεσουν να ανταπεξελθουν. Με συγχωρεις αλλα αυτο δεν ειναι αδυναμια του παιχνιδιου. Αυτο ειναι το easy mode που ψαχνουν καποιοι οπου ουτε farming θελουν να κανουν,ουτε στο ΑΗ να πανε,αλλα να εχουν το καλυτερο gear στο παιχνιδι. Ε δεν γινεται.

   5. Στο θεμα των γραφικων δεν θα συμφωνησω διοτι αν τα γραφικα ητανε πολυ καλυτερα θα το επαιζαν λιγοτεροι. Και σε ενα δικτυακο παιχνδι αυτο ειναι κατασροφικο. Αλλωστε αν παρεις αντιστοιχα παιχνιδια στον τομεα αυτο, τα πραγματα ειναι πολυ χειροτερα (βλεπε Torchlight). Στο θεμα του ηχου θα συμφωνησω. Νομιζω οτι λειπει το σκοτεινο κομματι του παιχνιδιου αρκετα και σε αυτο μεγαλο ρολο παιζει και η μουσικη.

   6. Οι διαλογοι επισης δεν ειναι καλοι οπως λεει και ο φιλος επανω. Φτωχοι το λιγοτερο. Ενω και το στορυ σχεδον ανυπαρκτο απο ενα σημειο και μετα.

   7.Το crafting ειναι επισης αδυναμο ,αλλα ακομα δεν εχω φτασει στο 60 για να ξεκινησω το farming σε recipes για να ειμαι 100% σιγουρος.

   Εγω προσωπικα θα του εβαζα ενα 8.5 .

   Θα επανελθω με περισσοτερα αυριο. Κουραστικα :P

  • Sephiroth
  • Θα απαντήσω μόνο στο 3 φίλε Plisken, γιατί περί των υπολοίπων δεν έχω άποψη, καθώς δεν έχω παίξει τον τίτλο. Η σύνδεση στο Battle.net είναι τραγική για το single player κομμάτι. Το always online σε ένα offline game δεν έχει ΚΑΜΙΑ θέση. Στο φινάλε, εγώ που το έχω αγοράσει αυθεντικό γιατί να μου βγει η Παναγία; Όταν ο άλλος σου λέει ότι επειδή η γραμμή του έχει θόρυβο και έχει υψηλά pings κτλ, έχασε γιατί δεν τράβηξε data από το server ο τίτλος. Δεν υπάρχουν αυτά, για μένα το φάουλ είναι τεράστιο και εκπίπτει στην κατηγορία του DRM της Ubisoft που στην τελική έκανε κακό ΜΟΝΟ σε όσους το αγόρασαν αυθεντικό. Βάλε 10 διαδικασίες authentication, βρες μια λύση. Απλά αυτό το πράγμα είναι η χειρότερη...

  • Plisken
  • Μα ποιος ειπε οτι ειναι ενα offline game? Το 1999 δεν υπηρχε καν ιντερνετ στα περισσοτερα σπιτια και επιπλεον δεν υπηρχε το battle.net που ξερουμε σημερα. Υπηρχε απο πισω μια αλλη ομαδα παραγωγης και η εταιρια ηταν πολυ διαφορετικη. Θα δεχομουν ολα αυτα αν δεν το ηξερες. Δηλαδη ο κοσμος που αγορασε το παιχνιδι δεν ηξερε οτι δεν υπηρχε offline mode? Ποσοι ηταν αυτοι? 5% του συνολου?

   Και θα ξαναπω, αν εχετε ασχοληθει σοβαρα με παιχνιδια της Blizzard θα καταλαβεται οτι το battle.net παιζει το σημαντικοτερο ρολο στο social part των παιχνιδιων της. Αναγκαστικα απο την στιγμη που υπαρχει η υπηρεσια αυτη ηταν αναμενομενο οτι θα επρεπε να προσαρμοστει και το Biablo 3. Οπως εκανε και το SC2. Εγω συμφωνω οτι θα μου αρεσε να υπηρχε το offline mode αλλα δεν γινοτανε κατω απο αυτες τις προυποθεσεις.
   Και μπορει αυτο να ειναι ενα αρνητικο στοιχειο του παιχνιδιου αλλα εγω μπορω να σου πω οτι μπορει ετσι να εχανα την δυνατοτητα του chat με τους φιλους μου απο το wow και to sc2 ,την δυνατοτητα να βλεπω το progress τους κ.τ.λ.

  • ner0
  • Ο προλαλήσαντας ξέχασε να αναφέρει και τα πρόσφατα hacking μαντάτα που χτυπούν την πόρτα της Blizzard και του "ανέγγιχτου" battle.net. Αλλά πέραν αυτού, όχι και να λαγκάρεις όταν παίζεις ΜΟΝΟΣ σου στο single player βρε αδερφέ. Και μόνο απ' αυτό παίρνει ένα βαθμό κάτω. Συμφωνώ και για το character build ΑΠΕΙΡΑ,.RPG χωρίς κόπο και ιδρώτα για να στήσεις το χαρακτηράκι σου και να εξυπηρετείς ένα συγκεκριμένο pvp/pve ,σκοπό δεν υφίσταται απλά και θεωρώ ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα.

   Κάτι άλλο που δεν έπιασα.Καλά όλα με το Auction House που είναι αντιγραφή wow προφανώς, αλλά αυτό το "pay2win" ενδεχόμενο με τσίτωσε άσχημα. Δηλαδή τι φάση, θα πωλείται gear απ' την blizzard με ρευστό? Αν ισχύει , καραφλιάζω τώρα.

  • Plisken
  • Βασικα δε ξεχασα να αναφερω κατι, απλα δεν ειναι κατι καινουργιο. Οταν αγοραζεις gold απο sites ,βαζεις των κωδικο σου εκει που δεν ξερεις,η ψαρωνεις σε δηθεν e-mail της Blizzard και σου κλεβουν τους κωδικους σου ε τοτε ναι,θα υπαρχουν hackers που θα κλεβουν λογαριασμους. Τοσα χρονια στο wow αυτο γινεται. Το αποτελεσμα? Χανεις το account σου απο λαθος δικο σου 9/10 και το παιρνεις πισω ξανα 9/10 μαζι με ολα αυτα που ειχες και τελειωνει εκει το θεμα.

   Οταν παιζεις Online σε γεματο server,ειτε παιζεις μονος ειτε οχι,ενα lag θα παιξει. Οπως ειπα και σε αλλο ποστ τα online games παντα στις αρχες επικρατει χαμος. Και το Diablo πλεον εινια καθαρα Online παιχνιδι.

   ΥΣ. Aγοραζοντας ενα authenticator (ειναι πολυ φτηνο) αποφευγεις καθε κινδυνο hacking. Simple.

  • ThaSeVrw
  • Φίλε Plisken

   1. Διαφορετικό προϊόν το ένα διαφορετικό το άλλο. Το Diablo III δανείστηκε στοιχεία από τα σύγχρονα MMORPG και αυτό του στοίχισε σαν τίτλο. Έφυγε από τις ρίζες του χωρίς να προστεθεί κάτι ουσαστικό ή κάτι καινούργιο. Το όλο στήσιμο μοιάζει σαν μια προσπάθεια της Blizzard να κάνει μια γερή μπάζα. Χάρηκα που δεν έδωσα 60 ευρώ για το Diablo III γιατί κατά τη γνώμη μου έχει μικρό replay value.

   2. Πιστεύω ότι η ομογενοποίηση των χαρακτήρων αφαιρεί χρόνο ζωής από το παιχνίδι. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα retalent system όπως του Diablo II (μπήκε στο τελευταίο patch) που τα retalent υπήρχαν αλλά ήταν περιορισμένα.

   3. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Sephiroth.

   4. Θα συμφωνήσω μαζί σου εν μέρει. Ναι το παιχνίδι ήταν πάντα ένα ατελείωτο farming. Αλλά με το Diablo III η Blizzard είχε την δυνατότητα να προσθέσει νέα στοιχεία και να εξελίξει το παιχνίδι. Αντ' αυτού προτίμησε να κρατήσει όλα τα στοιχεία που θα φέρουν το μεγαλύτερο κέρδος στο auction house.

  • Plisken
  • 1. Μπορει να ειναι διαφορετικο προιον αλλα ανηκει στην ιδια εταιρεια. Ολα στην Blizzard γυριζουν γυρω απο το wow. Και το diablo 3 αλλα και το starcraft 2 βγηκαν στην αγορα σαν κατι επιπροσθετο. Οχι για να στηριχτει πανω τους. Και τα δυο βγηκαν σε καλοκαιρινους περιοδους οπου το wow παντα εχει πτωση και πριν απο το επομενο expansion. Τυχαιο ειναι? Ναι το παιχνιδι δεν ειναι σε καμια περιπτωση επικο. Καμια αντιρρηση. Αλλα για 7.5 δεν ειναι. Οχι με αυτα τα παιχνιδια που κυκλοφορουν εκει εξω. No way.

   2. Προσωπικα πιστευω οτι επρεπε να υπηρχε η επιλογη του respec. Oποιαδηποτε στιγμη. Απο την στιγμη ομως που προφανως δεν ηπηρχε χρονος για κατι τετοιο αλλα και διαθεση (βλεπε 1),τοτε προτιμω αυτο απο να μην μπορεις καθολου.

   3. Whatever :-)

   4. Αν εννοεις το απλο ΑΗ δεν το θεωρω κακο. Ουτε θεωρω οτι ωθησε κανεναν εκει. Αν εννοεις με τα πραγματικα λεφτα,αυτο ειναι αλλη κουβεντα πολυ μεγαλη.

  • ner0
  • Aπό που κι ως που το Diablo είναι καθαρά online παιχνίδι? Παλιά δεν ήτανε, και η εμπειρία αυτή άλλωστε ΠΡΕΠΕΙ να προσφέρει επιλογές για solo run. Γιατί θα πρέπει να λαγκάρω, να τρώω disconnect στη μάπα για διάφορους λόγους (με το πιο pathetic να με kickάρει το ίδιο το παιχνίδι όταν είμαι afk...) όταν παίζω μόνος μου, αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω ειλικρινά. Όσον αφορά το θέμα hacking, όλοι οι χρήστες που την πατήσανε ξύπνησαν ένα πρωϊ και τα βρήκανε όλα κολυμπηθρόξυλο, δεν είπε κανείς ότι έδωσε pass κάπου. Εκτός κι αν έχουμε να κάνουμε με πρώϊμη προπαγάνδα, τότε πάω πάσο ^^. Στο μόνο που κερδίζει η Blizzard είναι η πειρατία και πουθενά αλλού. Και όπως φένεται όλα για την τσεπούλα της τα έκανε, μιας και μέρα παρά μέρα όλα δείχνουν πως πρόκειται για ένα πολύ δυνατό remake με περισσότερες "αφαιρέσεις", για να νερφαριστεί η δυσκολία, παρά προσθήκες. Προσωπική γνώμη πάντα για να μη παρεξηγούμαστε και γι' αυτό υπάρχουν τα forum άλλστε, για να τα συζητάμε μεταξύ μας.

  • ThaSeVrw
  • Σαν αυτόνομο τίτλο θα του έβαζα ακόμα χαμηλότερη βαθμολογία. Επαναλαμβανόμενο gameplay, ανύπαρκτο story, μονότονη ατμόσφαιρα, μηδενικό replay value. To γεγονός οτί το θεωρείς ως κάτι επιπρόσθετο στο WoW επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου. Το Diablo III όπως έχει είναι ένα διάλλειμα από το WoW και μια μηχανή εσόδων για όσους μείνουν. Οι περισσότεροι περίμεναν να το Diablo III ως κάτι επικό που θα αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο του gaming,όπως ακριβώς έκανε ο προκάτοχος του.

   Ναι για το auction house εννοούσα με τα πραγματικά λεφτά αλλά έχεις δίκιο είναι μεγάλη συζήτηση για τις 3:00 το βράδυ. :P

  • Plisken
  • Καλα σιγα μην παρεξηγηθουμε,αλιμονο.

   Online παιχνιδι δεν ητανε,αλλα εγινε. Και δεν εγινε τωρα,μετα το release. Το ξεραμε καιρο και οσοι δεν το γνωριζαν οταν αγοραζαν το παιχνδι θα επρεπε να το διαβασουν. Δεχομαι να μην αρεσει σε καποιον αλλα το αγορασες εν γνωση. Μετα προς τι ολη αυτη η φασαρια; Ολα τα Online παιχνδια εχουν τετοιου ειδους προβληματα. Kαι για να μη παρεξηγηθω τα προβληματα με τα disconnect κτλ ηταν απαραδεκτα για μια εταιρεια σαν την Blizzard.

   Καλα στο θεμα hacking,ασε το εχω ζησει πολλες φορες. Κανενας δεν εδωσε τιποτα σε κανενα. Μονο που αν παραδεχτεις οτι εδωσες, δεν παιρνεις πισω το account. Σε φωτισα καθολου?

   Σε αυτο που λες "μιας και μέρα παρά μέρα όλα δείχνουν πως πρόκειται για ένα πολύ δυνατό remake με περισσότερες "αφαιρέσεις", για να νερφαριστεί η δυσκολία, παρά προσθήκες" θα συμφωνησω απολυτα. Εξηγω και πιο πανω και τον λογο.

  • ner0
  • Στα του hacking: Συμφωνώ και τα έχω δει με τα μάτια μου, απλά μου φένεται περίεργο κάποιος να τσόνταρε σε άγνωστο το pass του μέσα στην πρώτη βδομάδα ( μη σου πω και γνωστό apo real life). Ούτε το 1/10 της εμπειρίας δεν θα χε προλάβει να βιώσει.
   Το παιχνίδι δεν το χω αγοράσει ακόμη για λόγους αδύναμου hardware.

  • Plisken
  • "Το Diablo III όπως έχει είναι ένα διάλλειμα από το WoW και μια μηχανή εσόδων για όσους μείνουν."

   Βασικα αυτο ηθελαν να κανουν. Ετσι εκαναν και με το SC2. Εγω πιστευω οτι θα συνεχισουν να το παιζουν πολυ κοσμος για αρκετο καιρο το παιχνιδι.

   "Οι περισσότεροι περίμεναν να το Diablo III ως κάτι επικό που θα αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο του gaming,όπως ακριβώς έκανε ο προκάτοχος του. "

   Εδω διαφωνω. Οι περισσοτεροι δεν περιμεναν κατι τετοιο. Και οσοι το περιμεναν μαλλον δεν ειχαν επαφη ειτε με την ιδια την εταιρεια εδω και χρονια,ειτε με την προετημασια του τιλτου. Κατι το οποιο δεν το βρισκω κακο ουτε περιεργο αλλα η αληθεια ειναι οτι νομιζαν λαθος.

  • PetrifieD-
  • Τελικά τα 60 ευρώ αξίζει να τα δώσει κανείς ή δεν αξίζει; Το pay2win σίγουρα είναι άδικο και εκνεβριστικό. Θα μπορέσεις ίσως να βγάλεις και εσύ κάποια λεφτά από αυτό το ΑΗ αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Ηθελα να το αγοράσω αλλά μετά απο αυτά που διάβασα λέω να το ξανασκεφτώ. 10 χρόνια το φτιάχνανε υποτίθεται. Επρεπε να είναι τέλειο, δεν υπάρχει δικαιολογία περί αυτού. Κακώς κάνανε τόση επανάληψη από τα προηγούμενα. Επίσης εφόσον η μουσική ειναι κακή ακυρώνουν και ένα κομμάτι του collector's το οποίο περιλαμβάνει το cd με τα soundtrack. Διαλόγους ούτε το WoW είχε ποτέ. Γενικά κακό voice acting στα παιχνίδια της Blizzard. Από τα βιντεάκια που έχω δει, το περίμενα πιο σκοτεινό από ότι είναι. Diablo λέγεται στο κάτω κάτω. Πρέπει να είναι σκοτεινό το κλίμα και η μουσική να σε κρατάει σε εγρήγορση.

   Ο γράφων εν τέλει τι έχει να πει για το αν αξίζει ή όχι τα 60 ευρώ; Εγώ έχω μπερδευτεί.

   Υ.Γ.1: Το άρθρο το βρήκα πού καλό και βοηθητικό. Καλά κάνει και είναι αυστηρός (όπως πολύ σωστά κανει και με τα reviews των ταινιών). Λέει τα πράγματα όπως είναι. Δεν βρίσκω λόγο να τα κάνει να φαίνοντε καλύτερα από ότι είναι. Να ενημερωθεί σωστά και ο κόσμος.

   Υ.Γ.2: @Plisken. Δεν κατάλαβα γιατί όσο καλύτερα γραφικά έχει ένα παιχνίδι, τόσο λιγότεροι θα το παίζουν. Μπορείς να το εξηγησεις λίγο; (Δεν ειρωνέυομαι, πραγματικα δεν το καταλαβα). Εγώ χαίρομαι όταν τα παιχνίδια έχουν όσο καλύτερα γραφικά γίνεται. Αν εννοείς ότι δεν θα τα σηκώνουν πολοί υπολογιστές, τότε ας βάλουν κλίμακα (low, medium, high, ultra) για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

  • djpar
  • εγώ έχω να πω ότι οποίος κλαιγετε δεν είχε λιώσει Diablo 2.το παιχνίδι είναι και χαρά και πουλάει μια χαρά τώρα οποίος κλαίει για τα 60 ευρώ να μάθει το Σκρουτζ,οποίος κλαίει για το online το ότι θα έχει μόνιμο online ότι σημαίνει αυτό το ξέραμε πριν την beta όπως και όλα τα κακα του review.Διαφωνώ με το αρνητικό στο leveling μιας κ πλέον μπορείς έστω και με έναν χαρακτήρα να λιωνεις μιας και κανείς άπειρα πειράματα στο d2 έπρεπε να μπούμε internet με 56κ να βρούμε site να μας πει τι να αναβαθμίσουμε,εγώ έσβησα barbarian λόγο τρελής ανάπτυξης στο bash αυτά τώρα δεν υπάρχουν ευτυχώς.Τέλος το ότι δίνουν οι πωλητές λίγα χρήματα είναι σούπερ σπαστικό κ γενικά το παιχνίδι αν δεν αλλάξει τότε όλοι οι κινέζοι/Ιάπωνες θα μας σκισουν στο pvp μιας και είναι όλοι τους inferno κ λιώνουν ασύστολα έχουν τέρμα αντικείμενα που τα πουλάνε κ έχουν άπειρα λεφτά επίσης έχει κακό search το ah κ έτσι εμείς με απλά αντικείμενα αν κ καλά δεν πουλάμε αλλά δεν βρίσκουμε κ φτηνά εύκολα.Με κάποιες διορθώσεις το παιχνίδι θα γίνει τέλειο όσο για το αν το παιχνίδι τα σπάει εγώ θα πω πείτε μου κάποιο άλλο hack n slash RPG τόσο καλό γιατί ότι έχω παίξει τελευταία (έστω κ απλό RPG) είναι πιο μέτριο ειδικά το story πχ kingdom of amalur,dragon age 2 κτλ.

   συγνωμη για τους τόνους/λάθος γράφω από κινητό

  • Plisken
  • Δεν ειχε σημασια μπορει να συντρεχουν ενα καρο λογοι. Μπορει να του ειχαν χακαρει το account πιο πριν και να περιμεναν την εναρξη του diablo (για χρηστες του wow η του starcraft), να εκανε Login απο ιντερνετ καφε , να εκανε εγγραφη σε καποιο φορουμ και απο εκει να βρηκαν το e-mail του και να του ζητησαν πληφοριες με το προσχημα οτι ειναι η ιδια η Blizzard κ.τ.λ. Τρεχα γυρευε

   Αλλα και hacking στην Blizzard να εγινε,εχει την εμπειρια να ανταπεξελθει. Εδω γινονται hacks στους servers της εθνικης ασφαλειας των ΗΠΑ...που το παραξενο?

  • Plisken
  • @PetrifieD

   Καταρχην πριν απαντησω σε αυτο που με ρωτησες να σου πω οτι το παιχνιδι δεν βρισκοταν σε εξελιξη για 10 χρονια. Το 2007 μπηκε η ιδεα να φτιαξουν το 3 και στην ουσια απο το 2009 ξεκινησε. Αυτο σαν στατιστικο.
   Τωρα απο εκει και περα ο λογος που δεν δινουν βασει στο να δημιουργησουν τα τελεια γραφικα ειναι για να μπορει να τρεχει σε ολους τους υπολογιστες. Αυτο που λες με την κλιμακα δεν παιζει,διοτι 1) οταν εισαι online τα γραφικα επιβαρυνουν την αποδοση και την δικη σου και των αλλων. Αρα δεν μπορεις απλα να το κανεις tune κατω και τελος. 2) Αν γινοταν αυτο το tune τοτε καποιοι θα γκρινιαζαν οτι δεν μπορουν να ευχαριστηθουν το παιχνδι το ιδιο με καποιους αλλους και αυτο σημαινει λιγοτερες πωλησεις. Το τραγουδι "Για τα λεφτα τα κανεις ολα" το ξερεις υποθετω ;-)

   @djpar

   "εγώ θα πω πείτε μου κάποιο άλλο hack n slash RPG τόσο καλό γιατί ότι έχω παίξει τελευταία (έστω κ απλό RPG) είναι πιο μέτριο ειδικά το story πχ kingdom of amalur,dragon age 2 κτλ."

   +1000

   Γι'αυτο αλλωστε πιστευω οτι η βαθμολογια ειναι μικρη. Στο ειδος του,ακομα και ετσι ειναι σαφεστατα πολυ καλυτερο απ'οτι υπαρχει σημερα στην αγορα.

  • ThaSeVrw
  • Καλύτερο story σε hack'n'slash:Sacred 2. Άμα επεκταθούμε και σε άλλα RPG θα ξημεροθούμε. Επίσης το θέμα δεν αν το παιχνίδι σου κόστισε 40,60 ή 160 ευρώ αλλά το πόσο θα σε ικανοποιήσει σαν τελικό προϊόν. Πέρα από το όνομα δεν έχει τίποτα που να το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα MMO της αγοράς. Προσωπικά το Diablo III το θεωρώ μια ξεπέτα. Και πίστεψε με η λέξη λιώσιμο δεν είναι αρκετή για να περιγράψει το χρόνο που αφιέρωσα στο Diablo II.

  • PetrifieD-
  • Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση Plisken. Απλά το ανέφερα επειδή και το WoW έχει παρόμοιο μηχανισμό. Σε ενα καλό υπολογιστή αν το βάλεις στο ultra δεν πέφτουν τόσο δραματικά τα fps ουτε ανεβαίνει αισθητά το latency. Φυσικά και ξέρω το τραγούδι αλλά και την απληστία της Blizzard σαν εταιρία. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες άπληστες είναι έτσι και αλλιώς.

   To καινούριο Lineage (ποτέ δεν μου άρεσε σαν παιχνίδι) φαίνεται πολλά υποσχόμενο hack 'n' slash. Ωραία γραφικά και ενδιαφέροντες μηχανησμοί. Δυστηχώς όμως η Blizzard τείνει να έχει το μονοπόλιο στις κατηγορίες παιχνιδιών που αναπτύσσει. Δεν νομίζω ότι θα εκθρονιστούν ποτέ το WoW και το Diablo απο κάποιο άλλο παιχνίδι, παρά μόνο αν είναι και αυτό της Blizzard. Γι αυτό και καθορίζει τις τιμές και κάνει γενικώς ότι θέλει, πράγμα το οποίο δεν είναι καλό φυσικά. Ηλπιζα ότι με το SWOTR θα γίνει μια αρχή για το τέλος αυτού του μονοπολίου ώστε να έρθουν προσφορές και να πέσουν οι τιμές και να δούμε και πιο ποιοτικά πράγματα και από την Βlizzard. Αλλά όποιος βιάζεται σκοντάφτει (αχ ρε EA, γιατί τόση βιασύνη;)

   Ξαναγυρνάω στο Diablo III. Πείτε γενικώς γνώμη αν αξίζει τα λεφτά του. Και ναί djpar 60 ευρώ δεν είναι λίγα για πολλούς ανθρώπους τώρα. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να τα δώσω αν αξίζει, αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος θα είναι Σκρούτζ αν είναι λίγο επιφυλακτικός.

  • Diablo82
  • Το DIABLO 2 και το xpansion του , όπως άλλωστε φαίνεται κι απο το nickname μου, ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι.
   Και τον τελευταιο καιρό το παιχνίδι που μου έχει θυμίσει DIABLO είναι το Path of Exile (κι ας ειναι σε closed beta) κι οχι το DIABLO 3...

  • Shepard
  • Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο και με τον βαθμό! Από το demo φαινόταν ότι η Blizzard ήθελε να φτιάξει ένα παιχνίδι που θα είναι περιτύλιγμα του Auction House.
   Με τον τρόπο που πάιζεις πλέον, προσπαθεί να σε κρατήσει όσο πιο ευτυχισμένο γίνεται ώστε να κάνεις transactions μέσω του AH!

   Από θέμα ευκολιών LAN, μη χρήση του Ιντερνετ και άλλων, απλά το παιχνίδι παίρνει 0/10 και άμα δεν είχε το όνομα Diablo, θα το είχαν κράξει όλοι!

  • k850stratos
  • 10 απο εμένα το παιχνίδι τα σπάει απλά.

  • silver_knight
  • Για ένα άτομο που είχε λιώσει το Diablo 2, που περίμενε 11 χρόνια για το 3, και που ακούει οτι βρίσκεται 5 χρόνια στη παραγωγή, όπως εγώ και ΠΑΡΑ πολλοί άλλοι, το παιχνίδι είναι απλά ντροπή..Ντροπή για την ιστορία του....Μου μοιάζει σαν προχειροδουλειά και αρπαχτή και τίποτα παραπάνω...Και μόνο η έλλειψη character building να υπήρχε ,χωρίς κανένα αλλο πρόβλημα, φτάνει και περισεύει...Αν οι νέοι χρήστες δεν μπορούν να χτίσουν χαρακτήρα ή βαριούνται να το ξεκινήσουν από την αρχή, να υπήρχε το SUPER EASY FUN KIDS MODE να τελειώνουμε...

  • Moriginal
  • 5 πράγματα που θέλω να σημειώσω
   - Το παιχνίδι ότι και να είναι (online η μη) εγώ ήθελα να παίξω. Και μάλλον αυτός που πιάστηκε απροετοίμαστος ήταν h blizzard και όχι οι καταναλωτές. Γιατί οι περισσότεροι πάνω απο τα pc τους ήταν, απλά οι servers είχαν πέσει.
   -Το randomization των dungeon και των item μόνο random δεν είναι και αυτό θα δείξει πολύ γρήγορα τις επιπτώσεις του φοβάμαι στο replayability
   - Soundtrack-voice overs.... Αν του έχει μείνει κανενός κανένα χαρακτηριστικό τραγούδι ας μ το πει και εμένα.
   - Πέρα απ όλα αυτά όμως τίποτα σε όλα αυτά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το κακό που θα φέρει το AH. Ελπίζω να βγω λάθος... Οχι για την blizzard.. για μένα που δεν θα υπάρχει και πολύ λόγος να πάω να φαρμάρω items απο την στιγμή που παίζει να τα βρω με μικρότερο κόστος στο AH..
   - Δεν είμαι πολύ σίγουρος οτι υπάρχει πολύ solo play σε hell kai inferno dific.

  • djpar
  • Sacred 2 ειχε καλη ιστορια χειροτερο gameplay φανηκε κιολας,το καλο ηταν οτι βγηκε σε κονσολες.Εγω ενα ξερω και δεν ακουω κανεναν πλεον μου ελεγαν ολοι για το kingdom of amalur και εκανα την βλακεια και το αγορασα...ακομα κλαιω μιλαμε 0 story και εδω στο diablo 3 κλαψα του αιωνα και μιλαμε για σουπερ παιχνιδαρα(για μενα),αλλο παραδειγμα FiFa 12 το παιχνιδι του αιωνα κτλ το πηρα καμια σχεση με το προ που παιζω,ΑΡΑ γιατι να καθομαι να αγοραζω οτι λενε οι αλλοι και να μην αγοραζω οτι γουσταρο εγω αρα μαγκες μουρμουριστε οσο θελετε και οταν με τον καιρο δουμε τι πουλια πιανει και το diablo ξαναμιλαμε

  • Tobajaras
  • Το κείμενο ανέβηκε 12 το βράδυ

   Μερικά δεδομένα.

   1) Μια χαρά υπάρχει solo παιχνίδι σε Hell και Inferno. Σε Hell το καταφέρνουν όλοι οι χαρακτήρες με σωστό gear ενώ σε Inferno (solo Diablo) το έχουν καταφέρει ελάχιστα άτομα, ξέρω μόνο μια περίπτωση με Wizard. Με party βέβαια έχει άλλη χάρη. Χωρίς auction house, με το ζόρι υπάρχει solo σε Nightmare - το προσπάθησα και απέτυχα.

   2) Για τα αρνητικά, την απουσία character building τη θέτω καθαρά σα ζήτημα γούστου και ΔΕΝ την προσμετρώ στα καθαρά αρνητικά. Αν τα κάνω πενηνταράκια, έκοψα δύο βαθμούς για το always online (όταν ανέβηκε το κείμενο ζτες το βράδυ οι servers ήταν κάτω, η δεύτερη φορά που πέφτουν μετά το χάλια launch και μέσα σε 10 μέρες) και τα features του, ένα βαθμό για την απουσία PvP (τι πάει να πει θα βγει μετά?) και μισό βαθμό για τα γραφικά.

   3) Plisken, για το famring που αναφέρεις και συμφωνώ και διαφωνώ. Επί προσωπικού, απολαμβάνω πολύ περισσότερο το κυνήγι set items και crafting materials από το κυνήγι σούπερ ντούπερ s είτε για την class μου είτε για άλλη. Να δεχτώ πως προχωράς από Act σε Act φαρμάροντας τους ίδιους 10 εχθρούς μέχρι να ετοιμασείς κάπως για την επόμενη. Οι vendors γιατί έχουν σκουπίδια? Και γιατί στο κάτω κάτω να μπεις σε αυτή τη διαδικασία όταν μπορείς με σκέτο gold να προχωρήσεις το παιχνίδι? Το αντίβαρο στο super easy είναι το super hard, το Inferno. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως η blizzard δε θέλει να σε κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα δυσκολίας και να φαρμάρεις (ό,τι γινόταν μέχρι τώρα) αλλά να παίζεις σε Hell - Inferno και να τροφοδοτείς το auction house. The game is rigged λοιπόν, απλά όποιος γουστάρει μπορεί και τώρα να σπάει πέτρες ενώ οι άλλοι αγοράζουν χαλίκι.

   4) Καμία διαφωνία για την ύπαρξη και σημασία του Battle.net, αλλά βάλε offline mode και ας με αποκλείσεις από co-op και auction house. Δώσε μου την επιλογή.

   5) Για το αν αξίζει τα χρήματά του, φίλε μου διάβασε το κείμενο, δες lets play ή το video review μας και σκέψου το πόσο σου αρέσει το στυλ του. Είναι πολύ παρακινδυνευμένο αλλά μου έφερε στο νου MAME τίτλους σαν το Shock Troopers ή ένα isometric...Darksiders, δεν ξέρω πώς αλλιώς να στο πω.

  • Tobajaras
  • Ώπα, λάθος. Επειδή πριν τις 12 δεν ξέρω καλή πρόσθεση, έκοψα

   2 βαθμούς για always online και απουσία PvP
   0,5 για γραφικά, ήχο κλπ.

   Αλλά πού θα πάει, δε θα περάσω τη Δευτέρα Δημοτικού?

  • silver_knight
  • Γιάννη μια ερώτηση...Πως γίνεται να μην θεωρείς αρνητικό την έλλειψη character building??RPG είναι και όχι action game....Δεν στη λέω..απλά τη δική σου οπτική γωνία θέλω να μάθω..Εγώ το θεώρησα μέγιστο αρνητικό (δεν θεωρώ οτι αυτό που λέω είναι σωστό-συζήτηση ανοίγω)

  • djpar
  • οπως εχουν αλλαξει οι εποχες ετσι εχουν αλλαξει και τα παιχνιδια εμενα πχ μου την εσπασε ο fateweaver στο kingdom of amalur γιατι τωρα δεν θα παιξω ξανα μιας και ηθελα να παιξω με μαγο και τον δοκιμασα στο τελος τελικα

  • PetrifieD-
  • Το κειμενο το διαβασα και μου φανηκε πολυ χρησιμο. Γιατι αν ακουγα τους φιλους μου που λεγανε οτι ειναι τελειο και flawless και να μην δινω σημασια στο ΑΗ, θα ξενερωνα αν τα διαπιστωνα ολα αυτα κατοπιν αγορας. Τωρα τουλαχιστον ξερω που παταω και που βρισκομαι. Για να πω την αληθεια το παιχνιδι το περιμενα πολυ καλυτερο. Αλλα απο οτι φαινεται το βγαλανε για να γεμισουν το καινο αναμεσα στα expansion του wow. Δεν θα μ κανει εντυπωση αν expansion του Diablo βγει αναμεσα σε μεγαλα patch του MoP. Σιγουρα δεν θελανε να απομακρυνουν τον κοσμο τους απο ενα παιχνιδι με μηνηαια συνδρομη. Ολα για τα λεφτα λοιπον. Αν εκανε 40 ευρω ισως να αξιζε περισσοτερο. Το σιγουρο ειναι οτι αν δεν ειχε το ονομα Diablo και δεν ηταν η Blizzard απο πισω θα ειχε παει απατο.

  • Whitey
  • Μου θυμίζει το Dungeon Siege που αγόρασα πρόσφατα για το Xbox και μπορώ να πω ότι αν το αγοράσω θα κολλήσω. Προς το παρόν πιστεύω ότι είναι υπερεκτιμημένο..

  • Scott_Pilgrim
  • όχι απλά υπερεκτιμημένο, αλλά καράυπερεκτιμημένο πιστεύω. Κάποιοι απλά θέλουν να ρίχνουν συνεχώς στάχτι στα μάτια τους γιατί φέρει το όνομα Diablo και Blizzard. Επίσης όταν έχεις σκάσει 60 ευρώ για ένα online παιχνίδι δεν επιτρέπεται η εταιρεία να σου ζητάει και άλλα για να κάνεις authentication το acc σου.

  • Plisken
  • @Tobajaras

   3) Το παιχνιδι εχει 16 tier sets. Πες μου ποσους εχεις δει να φορανε εστω και ενα κομματι απο οποιοδηποτε set και ποσα εχεις δει στο ΑΗ. Εγω δεν εχω δει κανεναν, ενω στο ΑΗ υπαρχουν 2-3 κομματια τα οποια ειναι και τα ιδια. Το ιδιο συμβαινει και με τα legendary. Μετρημενα στα δαχτυλα. Για πιο farming μιλαμε? Κανενας ακομα δεν εχει φαρμαρει τιποτα. Αλλα τιποτα ομως. Η λογικη του θα παω στο ΑΗ να αγορασω μπορει να ισχυει για το progression αλλα δεν ισχυει για την αποκτηση του καλυτερου gear στο παιχνιδι. Εκτος αν δεν θελατε να υπαρχει ΑΗ οποτε παω πασο. Αλλα αυτο και παλι το γνωριζατε απο πριν.

   4) Μα εχει μια συγκεκριμενη πλατφορμα και την χρησιμοποιει σε ολα της τα παιχνδια,εδω γιατι να κανει εξαιρεση? Επειδη καποτε ηταν αλλιως? Καιγω θα ηθελα το offline mode αλλα ηξερα απο την αρχη οτι δεν θα υπηρχε γιατι παιζω και αλλα παιχνιδια της εταιρειας. Δηλαδη στα παιχνιδια της Microsoft δεν ξερεις οτι πρεπει να συνδεθεις στο
   αθλιο games for windows? Ναι δεν ειναι καλο αλλα δεν μπορω να αγοραζω ενα παιχνιδι που ξερω οτι θα ειναι ετσι και μετα να το κραζω γι'αυτο. Αλλωστε ποια η ουσια του να γραφετε preview για ενα παιχνιδι?

   Κατα την γνωμη μου υπαρχει πολυς κοσμος που ηρθε σε επαφη με το πραγματικο online gaming και υπηρχουν πραγματα που τα αγνοουσε. Εκτιμω οτι αν ειχαμε ενα smooth launch στις 15 του μηνα τωρα πολλα σχολια θα ηταν διαφορετικα. Βεβαια με 3.5 μυρια να προσπαθουν να κανουν Login δεν ξερω και κατα ποσο καλυτερα θα ηταν τα πραγματα,αλλα σιγουρα καλη δουλεια δεν εγινε εκει. Ολα τα υπολοιπα περι offlone mode,AH,classes,farming τα ξερατε (και αν οχι δικο σας προβλημα) και τωρα δνε καταλαβαινω γιατι το κραξιμο. Απο αυτους που δνε το αγορασαν εξαιτειας ολων αυτων δεχομαι το κραξιμο. Απο αυτους που το αγορασαν δεν το καταλαβαινω.

   Οσο αφορα τον ηχο,τα disconnects,το crafting, το στορυ κτλ μαζι σας. Γι'αυτο και του βαζω 8-8,5 και οχι 9 η 10.

  • djpar
  • γιατι αναφερετε συνεχεια την τιμη 60 ευρω? skroutz μπαινουμε αν οχι περαστικα λοιπον (και δεν αναφερομαι μονο σε παιχνιδια αλλα γενικα σε πολλα προιοντα παντα ψαχνω skroutz και ναι τα μικροτερα μαγαζια ειναι πιο αμεσα με e-mail για τυχον αποριες και τα σχετικα)

  • ASIMODRAKOS
  • το παιχνιδι δεν αξιζει παραπανω απο 20 25 εθρω πραγματικα...καταλαωαινω καποιουσ που το πληρωσαν και θελουν να δικαιολογισουν την αγορα τουσ αλλα το παιχνιδι εχει πολλα πολλα προβληματα σε πολουσ τομεισ και εχει και λαθοσ φιλοσοφια.δεν ανεχομαι να με κοροιδευει καμια εταιρια...και να μην μου προσφερει και ασφαλεια...αυτο το παιχνιδι πραγματικα δεν εχει καμια σχεση με το diablo 2...το χαοσ.κριμα(τα γραφικα ειναι το μονο που δεν με ενοχλει διοτι τα γραφικα δεν κανουν το παιχνιδι αλλα οχι σε καποια σημεια να μου βαζεισ καρτουνιστικα wowιστικα γραφικα.θα μασ τρελλανεισ)

  • djpar
  • ενω το torchlight 2 φυσαει που το εχουμε κανει την παιχνιδαρα του αιωνα

  • Plisken
  • @ASIMODRAKOS
   Εγω που το πληρωσα φιλε μου ηξερα τι αγοραζα. Δεν επεσα απο τον ουρανο. Γιαυτο και δικαιολογω αυτα που δικαιολογω. Btw το πηρα δωρεαν με το annual pass του wow. Και το παιχνιδι δεν εκανε μονο 60 ευρω...

  • ASIMODRAKOS
  • εσυ ισως...εγω που ειμαι φαν επεσα ομωσ...οπως και παρα πολοι...κοιτα μετακριτικ.οσο για το torch 2 θα μυρισω τα νυχια μου και τα πω:)

  • Scott_Pilgrim
  • Το Torchlight δεν είναι σίγουρα η παιχνιδάρα του αιώνα. Ούτε υπερεκτιμημένο είναι. Παιχνιδάρα όμως σίγουρα είναι.

  • Shepard
  • @djpar μην ξεφεύγουμε από το τόπικ, που είναι το Diablo3, αλλά το Torchlight 2 ΣΙΓΟΥΡΑ θα είναι καλύτερο σε πολλά επίπεδα! Εγώ είμαι πανσίγουρος!

   Τέλος offtopic (στο forum αν θες συνέχεια!)

  • Tobajaras
  • 10 μέρες μετά το launch μόνο για progression farming μπορείς να μιλάς. Από legendary items μου έπεσαν από normal ως hell 6 - 7 που τα κράτησα για ενθύμιο και είδα και κάποιον να φορά set item από . Όλος ο κόσμος πάντως κυκλοφορεί ντυμένος με rare από auction house. Επίσης το υποχρεωτικό always online πουθενά δεν το θεωρώ θετικό, ενώ το ότι ξέραμε από πριν τι features θα υπήρχαν δε σημαίνει ούτε ότι είναι στο απυρόβλητο ούτε ότι δεν πρέπει να κριθούν και να σχολιαστούν. Αν κάποιος πάλι αγόρασε χωρίς να ξέρει και τώρα διαμαρτύρεται, εκεί πάω πάσο.

   Για το user score στο metacritic έπεσε το γνωστό bashing που επειδή ο κόσμος δε μπορούσε να παίξει στο launch, έμπαινε metacritic και έριχνε ζερά. Μερικά user reviews έχουν ωραία σχόλια αλλά γενικά πολύς φόβος και πολύ πάθος, δε βγαίνει συμπέρασμα έτσι ούτε είναι ενδεικτικό.

   Για το Torchlight 2 όλοι στην αναμονή είμαστε, μπορεί να είναι αριστούργημα μπορεί να είναι και μεγάλη φόλα, κανείς δεν ξέρει, οπότε ας μη λέμε διάφορα.

  • Nestos
  • http://i.imgur.com/qMWdI.jpg
   http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/4255986_460s.jpg

   αυτές οι 2 φωτογραφίες περιγραφούν αψογα το D3. Δεν το αγορασα ακομα εχοντας δοκιμασει την beta εκδοση , παρολο που μαι τερμα καμένος με το D2. Συμφωνω με την αναλυση του Γιάννη σχεδόν σε όλα και για καποιον που του αρεσει το HnS single player χωρις να ενδιαφερεται για το online κομματι εχει καλυτερες επιλογες απο το να παιξει ενα wow κλωνο.

  • ASIMODRAKOS
  • δε μιλαω μονο για τις αποσυνδεσεισ που ειναι φυσικο μιλαω γενικα για τα προβληματα που εχει το παιχνιδι.γιαυτο ειπα μετακριτικ ...οσο για το βαθμο χαιρομαι γιατι ολα τα περιοδικα του βαζουν 9 και 10 και σε μεγαλα site σε αυτο το reviw τουλαχιστον εγινε καλη δουλεια...

  • Plisken
  • @Nestos

   φοβερες φωτο. Ακριβεστατες και ου δυο. Omg...

   Αυτο μου θυμιζει βιντεο στο youtube οπου οι φαν καποιου παιχνιδιου προσπαθουν αν αποδειξουν οτι ειναι καλυτερο απο καποιο αλλο και παρουσιαζουν τα στοιχεια οπως τους βολευει. Απλα, LOL.

   "Επίσης το υποχρεωτικό always online πουθενά δεν το θεωρώ θετικό, ενώ το ότι ξέραμε από πριν τι features θα υπήρχαν δε σημαίνει ούτε ότι είναι στο απυρόβλητο ούτε ότι δεν πρέπει να κριθούν και να σχολιαστούν. "

   1.Ναι πρεπει να σχολιαστουν αλλα δεν μπορεις να στηριζεις το review σου εκει,διοτι οπως ειπα παραπανω τοτε τι δουλεια εχει να γραφει κανεις preview. Θα τα δεχομουν ολα αυτα αν η εταιρεια σου ειχε υποσχεθει κατι αλλο και αλλο σου παρουσιασε.

  • Alucard
  • @Plisken

   Τα τελικά χαρακτηριστικά ενός τίτλου κρίνονται με βάση την ποιότητα της εμπειρίας που προσφέρουν, όχι με βάση το αν συνάδουν με τις ανακοινώσεις της εκάστοτε εταιρείας.

  • Plisken
  • @Alucard

   Δηλαδη αν σου ελεγε οτι θα ειχε 6 class καισυ εμπαινες και εβλεπες 5 δεν θα το σχολιαζες? Αν επαιζες την Beta και την "εβρισκες" με το ΑΗ και αγοραζες τον τιτλο και δεν υπηρχε δεν θα το σχολιαζες? Με συγχωρεις αλλα βρισκω ακυρο το σχολιο σου. Οταν αγοραζεις ενα παιχνιδι και γνωριζεις τι σου προσφερει δεν μπορεις μετα να βγαινεις και να γκρινιαζεις γιατι υπαρχει το ΑΗ και γιατι εχει μονο 5 class. Οσο αφορα τα τεχνικα σημεια του τιτλου,ναι αυτα σιγουρα θα κριθουν οταν βγει το παιχνιδι.

  • djpar
  • παιχνιδαρα θα ειναι καλυτερη απο το diablo 3 δεν ξερω αλλα για 20 ευρω αξιζει στο μεγιστο αλλα για 20 ευρω για 46 που εδωσα για diablo 3 δεν τα δινω για το torchlight 2 με τα χαλια γραφικα με το παλιο στυλ potion/scroll και το παλιο στυλ diablo ...οι εποχες αλλαξανε αυτο τονιζω οποιος καταλαβε καταλαβε

  • Spahar
  • Plisken είσαι λάθος στο συγκεκριμένο θέμα, το γεγονός ότι το ήξερε κάποιος ότι το παιχνίδι απαιτεί να είναι online και ότι ακολουθεί την "φιλοσοφία" της Blizzard δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτό θα περάσουν στο απυρόβλητο. Παίζεις single player και έχεις lag, το ήξερες δεν το ήξερες δεν έχει καμμία σημασία, σου χαλάει την εμπειρία και πρέπει να κριθεί ανάλογα.

  • Nestos
  • @Plisken
   και στη Blizzard να δουλευες 12 δημοσιεύσεις υπεράσπισης της δεν χρειάζονταν για να κατανοήσουμε τις θεσεις σου πανω στο νεο τροπο λειτουργιας του παιχνιδιου. Επειδη τα κειμενα μας ειναι ολα υποκειμενικα κατανοησε οτι και το review ειναι μια υποκειμενικη αποψη ενος ανθρωπου δεν εχει τιποτα να κερδισει λέγοντας την . Οποτε δεν χρειαζεται να σου αρεσει απλα λαμβανεις αποψεις απο ανθρωπους που βλεπουν διαφορετικα την συνεχεια του παιχνιδιου. Δεν εχει σημασια ουτε οι βαθμολογιες που βαζουν , ουτε ποσοι το αγορασαν , ουτε ποσες καινοτομιες θα εχει....σημασια εχει εσυ οταν το παιξεις για 2-3...χ ωρες τη ημερα θα το ευχαριστιέσαι και δεν θα χαλαστεις για τα χρηματα που δαπανησες . Για μενα βαση των στοιχειων που εχω , δεν με καλυπτει σαν τιτλος να τον αγορασω.

  • Plisken
  • @Nestos

   Καταρχην αν εχεις διαβασει παλιοτερα ποστ μου και για το Diablo αλλα και για το WoW θα καταλαβαινες ποσο υπαρασπιζομαι την Blizzard η οχι. Απο εκει και περα εγω ειπα την προσωπικη μου αποψη οτι ο βαθμος ειναι σχετικα χαμηλος με βαση και το τι υπαρχει στη αγορα. Απο εκει και περα δεν προσπαθω να αλλαξω τις αποψεις κανενος. Αν θελεις βαλε του και 0 και πες οτι ειναι οτι πιο ελλεινο εχεις παιξει. Αλλο αυτο ομως και αλλο να χρησιμοποιουμε ακυρα επιχειρηματα για να το στηριξουμε. Αν εσυ αγορασες ΒMW και νομιζες οτι θα πηγαινει σαν Ferrari ειναι λαθος δικο σου. Επισης λυπαμαι που καποιοι δεν θα το παιξουν τζαμπα αλλα τι να κανουμε,thats life.

   Και μενα δεν μου αρεσε το ΑΗ με τα αληθινα χρηματα και σε παλαιοτερα ποστ εδω το εκραξα 100 φορες. Οπως και για το character building. Απο την στιγμη ομως που το αγορασα τελικα το παιχνιδι ειναι τελειως ακυρο να λεω οτι ειμαι απογοητευμενος επειδη δεν τα εχει. Ειναι τοσο δυσκολο να το καταλαβεις?Αυτο εξηγω σε ολα τα ποστ μου. Αν δεν σας αρεσει ειναι δικαιωμα σας. Εσυ για παραδειγμα δεν σε καλυπταν αυτα που προσεφερε το παιχνιδι και δεν το πηρες. Τοσο απλο.

  • thanarus
  • να ειστε καλα παιδες ολα αυτα τα ειχα διαβαση και παλια , τωρα τα επιβεβαιωνετε και εσεις
   δε νοειτε χακ ν σλας χωρις character building , στατιστικα οπλων και ολα αυτα τα καλουδια που ξερουμε, μελετες στησιματος κλπ κλπ.
   τα φραγκα υπερανω ολων!!!
   δε προκειται καν να ασχοληθω μαζι του , ελπιζω το torchlight 2 να ειναι το diablo 3 που περιμενω !!

  • drizzt
  • Τι παει να πει hack n slash και τι σκετο rpg και οτιδηποτε αλλο υπαρχει..... το θεμα οταν παιζεις ενα παιχνιδι ειναι να βλεπεις το βαθμο διασκεδασης που σου προσφερει. Το συγκεκριμενο καταφερνει να διασκεδασει εν μερει τον παικτη που θα ασχοληθεί αλλά και ταυτοχρονα να τον εξοργίσει αφάνταστα! Οποτε το 7,5 ειναι αρκετο!
   Το οτι η Blizzard πονταρει στα εκατομμύρια πρόβατα που θα τρεξουν να το αγορασουν μονο και μονο επειδή είναι Blizzard τα λεει όλα.... γιαυτό λοιπον μην παραπονιεστε όταν βλεπετε χαρακτηριστικά τύπου always online single player!

  • Alucard
  • @Plisken

   Αυτά που λες ισχύουν για την περίπτωση ενός καταναλωτή που αγόρασε το παιχνίδι και γκρινιάζει επειδή περίμενε άσχετα πράγματα με αυτά που ανακοινώθηκαν. Ακόμα όμως δεν έχω καταλάβει τι σχέση έχει αυτό με το ρόλο ενός review, το οποίο εξετάζει καθαρά την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Δεν περιμένουμε να συμφωνήσουν όλοι με οποιοδήποτε review, αλλά εδώ δείχνεις να μην έχεις κατανοήσει το ρόλο του. Πώς γίνεται να μην σχολιαστούν αρνητικά κάποια πράγματα στο review, μόνο και μόνο επειδή "ξέραμε ότι θα υπάρχουν"; Επειδή, "εντάξει, μας το είχαν πει τα παιδιά"; Οι όποιοι βαθμοί δεν κόπηκαν από πράγματα που μας υποσχέθηκαν και δεν βρήκαμε, αλλά από πράγματα που ξέραμε ότι θα υπάρχουν και είτε -σύμφωνα με τον Γιάννη- ήταν αρνητικά από τη σύλληψή τους (απλοποίηση character building) είτε εφαρμόστηκαν με σοβαρά προβλήματα (always on).

  • johnares
  • Καταρχάς συγχαρητήρια για το ειλικρινές review (όχι όπως κάτι άλλα που του βάζουν 9-10). Προσωπικά πιστεύω οτι τα εθιστικά χαρακτηριστικά του diablo 2 τα εχουν αφαιρέσει στο 3, π.χ μεγάλη ποικιλία στα skills (και συνεπώς στα builds), ενώ στο 3 έχουν μόνο 6 skill διαθέσιμα per build. Το οτι τα γραφικά είναι copya απ'το wow (ακούγονται και φήμες οτι θα βγει και στις "αδύναμες" κονσόλες), και πρόσθεσαν και real money auction house δείχνει νομίζω τις προθέσεις τους. Όμως η Blizzard λογαριάζει χωρίς τον ανταγωνισμό που ανοίγεται (Grim Dawn, Torchlight 2, Path of Exile). Και μην νομίζετε οτι τα γραφικά διαφέρουν πολύ απ΄των υπολοίπων.

  • darklimbo
  • Πολυ καλο review σωστος ο βαθμος και ισως ηθελε και χαμηλοτερα. Μετριο για Diablo

  • Plisken
  • @Alucard

   "Ακόμα όμως δεν έχω καταλάβει τι σχέση έχει αυτό με το ρόλο ενός review, το οποίο εξετάζει καθαρά την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Δεν περιμένουμε να συμφωνήσουν όλοι με οποιοδήποτε review, αλλά εδώ δείχνεις να μην έχεις κατανοήσει το ρόλο του."

   Μαλιστα,δεν εχω καταλαβει. Εξηγησε μου σε παρακαλω πρωτα την αξια του preview και μετα θα σου πω εγω πως καταλαβαινω αυτη του review.

   Επισης,

   "Αυτά που λες ισχύουν για την περίπτωση ενός καταναλωτή που αγόρασε το παιχνίδι και γκρινιάζει επειδή περίμενε άσχετα πράγματα με αυτά που ανακοινώθηκαν."

   Ναι αυτα που λεω γι αυτους ισχυουν. Ειπα κατι αλλο? Για το αρθρο ειπα οτι σε πολλα συμφωνω αλλα ακομα και με αυτα κατα την γνωμη μου δεν ειναι για 7,5 αλλα για 8-8,5. Ολα τα αλλα μου ποστ αναφερονται σε κοσμο που αγορασε το παιχνιδι. Το review προφανως απευθυνεται σε ολους γι'αυτο και δεν εμεινα τοσο σε αυτο.

  • George1991
  • Παιδες το ερωτημα ειναι ΕΝΑ : Άξιζε τον χρονο της αναμονης ή οχι ;

  • Alucard
  • @Plisken

   Γράφεις εξαρχής ότι θεωρείς τον βαθμό αυστηρό, "όχι γιατί αυτά που γράφει ο συντάκτης είναι λάθος, αλλά γιατί είναι σαν να έπεσε από τον ουρανό" και αναφέρεις και αργότερα ότι το review καλό θα ήταν να σχολιάζει αυτές τις ελλείψεις, αλλά όχι να στηρίζεται σε αυτές. Σαν άποψή σου είναι σεβαστή, όμως αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι ότι δεν λειτουργεί έτσι ένα review. Για να μην επαναλαμβάνοναι, σε παραπέμπω στο δεύτερο μισό του προηγούμενου post μου.

  • Plisken
  • @George1991

   Αν το περιμενες εδω και 10 χρονια πως και πως τοτε σαφεστατα και οχι. Παραμενει ομως,κατα την γνωμη μου παντα, ενα πολυ διασκεδαστικο παιχνιδι και στο ειδος του ακομα το καλυτερο.

   @Αlucard

   Μα το λες και εσυ και εγω. Να σχολιαστουν αρνητικα. Μεχρι εδω δεκτο. Απο εκει και περα εστιαζεις σε αλλα προβληματα του παιχνιδου η στο πως δουλευουν αυτα που περιμενες να δεις. Ειδαλλως ξαναλεω,ποιος ο λογος να γραφεται preview...τοσο απλο.

  • mx1976
  • Τα Diablo και Diablo II ήταν μοναδικά RPG παιχνίδια που ξεχώριζαν από τη δημιουργία εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων τόσο μέσω του συστήματος level up όσο και μέσω της εύρεσης και δημιουργίας μιας τεράστιας ποικιλίας αντικειμένων. Το Diablo III είναι απλώς ένα RPG που μοιάζει περισσότερο με WoW παρά με τους προκατόχους του.

  • Spahar
  • @Plisken "Απο εκει και περα εστιαζεις σε αλλα προβληματα του παιχνιδου η στο πως δουλευουν αυτα που περιμενες να δεις. Ειδαλλως ξαναλεω,ποιος ο λογος να γραφεται preview...τοσο απλο."

   Φίλε Plisken τι σχέση έχει το preview; Τα preview/hands on είναι μία πρώτη επαφή με κάτι που δεν είναι καν ολοκληρωμένο. Αν δηλαδή ένα πρόβλημα έχει παρατηρηθεί από το preview δεν πρέπει να αναφερθεί ξανά στο review και να του ασκηθεί η ανάλογη κριτική/ανάλυση; Δηλαδή κάποιος που δεν έχει διαβάσει τα previews δεν πρέπει να πάρει την πλήρη εικόνα του ολοκληρωμένου παιχνίδιου στο review;

  • Plisken
  • @Spahar

   Προφανως. Απλα αναφερω τα previews διοτι εκει αναφερεται κατα ενα μεγαλο ποσοστο τι θα περιεχει το παιχνιδι.

  • PetrifieD-
  • Χάθηκε από το forum το Diablo III ή εγώ τυφώθηκα; Στο "gaming" δεν ήταν;

  • kessel
  • Τρομερό review,για ένα τρομερό παιχνίδι!!!

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!