Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Dragon Age 2

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  BioWare

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  EA

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  CD Media

 • PEGI

  18+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η BioWare, χωρίς να χρονοτριβεί, μας δίνει τη συνέχεια των Dragon Age: Origins και Awakening με το Dragon Age II να είναι όλα όσα ήταν το πρώτο μέρος και ακόμα περισσότερα! Ένα κλασσικό squad-based action RPG με καλοφτιαγμένη ιστορία, χαρακτήρες με ξεχωριστές προσωπικότητες, βάθος σεναρίου, εντυπωσιακά γραφικά και δεκάδες ώρες gameplay μέχρι το τέλος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Ξεκινώντας το, το παιχνίδι μας υποχρεώνει να διαλέξουμε ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, ονόματι Hawke, ο οποίος ανήκει στην ανθρώπινη φυλή, με τις διαθέσιμες επιλογές μας να αφορούν το φύλο και τη κλάση του μεταξύ τριών διαθέσιμων: Warrior, Mage και Rogue. Αν και η ιστορία του παιχνιδιού δε συνδέεται άμεσα με αυτή του πρώτου, εφόσον έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο παιχνίδι, ερωτούμαστε για το αν θέλουμε να κάνουμε import τα βασικά στοιχεία της ιστορίας, ώστε το Dragon Age II να εξελιχθεί με βάση τις επιλογές που έχουμε κάνει. Για όσους δε τελείωσαν ή δεν έπαιξαν καν το παιχνίδι, οι προγραμματιστές έχουν συμπεριλάβει μερικές επιλογές πάνω στις οποίες θα βασιστεί η συνέχεια της ιστορίας.

Dragon Age 2 Image 01

Τα γεγονότα του Dragon Age 2 ξεκινούν από την πόλη του Lotherin κατά τη διάρκεια του blight που γνωρίσαμε στο πρώτο μέρος, με τον Hawke να φεύγει από το χωριό λίγο πριν αυτό καταστραφεί, μαζί με την οικογένειά του. Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης, ο ήρωας χάνει ένα από τα δυο του αδέλφια (είτε τη Bethany που είναι μάγος, είτε τον Carver που είναι warrior, ανάλογα με το class που επιλέγουμε αρχικά), κάτι που τον στιγματίζει. Από εκεί και πέρα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ξεκινάει η ιστορία του παιχνιδιού την οποία ζούμε μέσα από την αφήγηση ενός εκ των μελλοντικών συντρόφων του. Η εξέλιξη της ιστορίας λαμβάνει χώρα σε μια χρονική διάρκεια 10 ετών, όπου ο Hawke καλείται να ολοκληρώσει μια σειρά μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας αποστολές στην ευρύτερη περιοχή των Free Marches. Η ιστορία ξετυλίγεται σιγά σιγά μπροστά μας, αφήνοντας την αποκάλυψη αρκετών μυστικών προς το τέλος, δεν έχει όμως την επική αύρα της ιστορίας των Grey Wardens στο Dragon Age: Origins.

Dragon Age 2 Image 02

Το Dragon Age 2 είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη, το πρώτο εκ των οποίων είναι ο πρόλογος που έχει σκοπό να μας μάθει τα βασικά συστατικά του gameplay. Στη συνέχεια έρχονται τα τρία κεντρικά κεφάλαια, μέσα από τα οποία ζούμε την ανέλιξη του Hawke από έναν απλό πολίτη στον champion του Kirkwall, τη πόλη στην οποία λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα. Οι μηχανισμοί του τίτλου έχουν μείνει παρόμοιοι σε μεγάλο βαθμό με το interface να είναι ιδιαίτερα γνώριμο. Το παιχνίδι το απολαύσαμε στην έκδοση για υπολογιστές, η οποία είναι και η ανώτερη σε επίπεδο γραφικών, με τη χρήση ποντικιού και πληκτρολογίου να είναι αυτή που αρμόζει στο συγκεκριμένο σύστημα. Παίζοντας στο PC, όλα φάνηκαν αμέσως γνώριμα και δε χρειάστηκε καν να δώσουμε σημασία στις ενδείξεις του tutorial που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του προλόγου. Το interface είναι γνώριμο, αν και η BioWare έχει μικρύνει αρκετά τόσο τα εικονίδια που απεικονίζουν τα skills όσο και τις φωτογραφίες των μελών της ομάδας. Γενικότερα, η εταιρεία έχει προσπαθήσει να κρατήσει όσο μεγαλύτερο μέρος της εικόνας «καθαρό» από άλλες πληροφορίες, ώστε ο παίκτης να εστιάζεται στο «κυρίως πιάτο», δηλαδή τους διαλόγους και τις μάχες. Μάλιστα, πατώντας το πλήκτρο V, τα πάντα εξαφανίζονται και το μόνο που μένει στην οθόνη, είναι το περιβάλλον. Αξίζει να αναφέρoυμε πως η ομάδα ανάπτυξης χρησιμοποιεί μια βελτιωμένη έκδοση της μηχανής γραφικών, η οποία είναι συμβατή με την έκδοση 11 των DirectX, κάτι που φέρνει ένα εξαιρετικό οπτικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον στα συστήματα που  μπορούν να το υποστηρίξουν.

Όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και στο Dragon Age 2 η ομάδα μας μπορεί να απαρτίζεται από τέσσερα άτομα, τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε ανά πάσα χρονική στιγμή. Κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού, βρίσκουμε περισσότερους χαρακτήρες και έτσι θα πρέπει να επιλέγουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας τα υπόλοιπα τρια μέλη. Μάλιστα, στην παραγωγή επιστρέφουν κάποιοι χαρακτήρες από το Origins και το Awakening, όπως η Izabella και ο Anders. Φυσικά, καθένας από τους εικονικούς ήρωες που γίνεται μέλος της ομάδας, έχει τα δικά του προτερήματα και προσωπικότητα, με αποτέλεσμα οι πράξεις μας να έχουν αντίκτυπο στη σχέση του με τον Hawke. Επιπλόν, όλοι οι χαρακτήρες προσφέρουν τις δικές τους αποστολές.

Dragon Age 2 Image 03

Κατά τη διάρκεια των μαχών έγινε φανερό ότι η τεχνητή νοημοσύνη των μελών της ομάδας έχει βελτιωθεί αρκετά, αφήνοντάς μας έτσι το περιθώριο να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην ίδια την μάχη πάρα στην τακτική. Πάντως, τα tactic slots έχουν παραμείνει για τους λάτρεις του συγκεκριμένου τρόπου συμμετοχής, παρά το γεγονός πως η αξιοποίησή τους δεν είναι το ίδιο απαραίτητη. Στο τομέα των μαχών, η βελτίωση είναι τεράστια, αφού πλέον η ταχύτητα των μελών της ομάδας είναι αυξημένη και οι μάχες φαντάζουν περισσότερο ζωντανές, αγγίζοντας επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του Mass Effect 2. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και τα πολλά νέα animations που έχουν προστεθεί στις κινήσεις επίθεσης και άμυνας, αλλά και τα εξαιρετικά γραφικά του παιχνιδιού κυρίως σε επίπεδο εφέ των spells. Τα spells των μάγων, τα backstabs των rogues και οι εντυπωσιακές κινήσεις των fighters προσφέρουν ένα περισσότερο action στοιχείο στο παιχνίδι, ανεβάζοντας την ευχαρίστηση στο μέγιστο επίπεδο.

Dragon Age 2 Image 04

Βελτιωμένο είναι και το σύστημα αναβάθμισης επιπέδων καθώς και το skill tree του κάθε χαρακτήρα, με απώτερο στόχο την ευκολότερη χρήση από παίχτες που δε θέλουν να αφιερώνουν χρόνο στο τομέα αυτό ή δε ξέρουν τι ακριβώς να επιλέξουν.  Μια σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με το inventory της ομάδας, καθώς πλέον μόνο ο κεντρικός πρωταγωνιστής μπορεί να αλλάξει πανοπλία/γάντια/μπότες, με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να έχουν τέσσερα σλοτ βελτίωσης της υπάρχουσας φορεσιάς τους, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δε μπορεί να παραμετροποιηθεί από τον παίκτη. Ο Hawke βέβαια δεν έχει αυτό τον περιορισμό και έτσι μπορεί να αλλάζει εμφανίσεις που ταιριάζουν στην επιλεγμένη κλάση. Όσον αφορά στα όπλα, τα δαχτυλίδια και τα amulets, όλοι οι χαρακτήρες μπορούν να εξοπλιστούν με νέα, μερικά από τα οποία είναι δυνατόν να αναβαθμίζονται αξιοποιώντας τα διάφορα runes και τους αντίστοιχους NPCs που κάνουν αυτή τη δουλειά.

Dragon Age 2 Image 05

Όσον αφορά στον τομέα της δημιουργίας potions και άλλων τέτοιων αντικειμένων, το μάλλον αποτυχημένο σύστημα του πρώτο μέρους άλλαξε ριζικά. Πλέον, δε χρειάζεται να μαζεύουμε ασταμάτητα υλικά και να τα έχουμε στο inventory μας, παρά μόνο να βρούμε ένα προκαθορισμένο αριθμό διαφορετικών ειδών του ίδιου υλικού και απλά να αξιοποιήσουμε την εκάστοτε συνταγή. Κάτι ακόμα που το Mass Effect 2 έχει προσφέρει στο παιχνίδι, αφορά στους διαλόγους. Η λογική παραμένει η ίδια, με κάθε διάλογο να προσφέρει μια σειρά διαφορετικών απαντήσεων και κάθε μια από αυτές να παίζει το δικό της ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και στην εξέλιξη της ιστορίας.

Η BioWare όμως αποφάσισε να προσφέρεται μια διευκρίνιση για το τι κατηγορίας είναι η κάθε διαθέσιμη ερώτηση/απάντηση του πρωταγωνιστή με τη μορφή ενός εικονιδίου. Οι επιλογές μας στους διαλόγους παίζουν σημαντικό ρόλο κυρίως στις σχέσεις του κεντρικού ήρωα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, χωρίς φυσικά να λείπει και η δυνατότητα ένας τέτοιος διάλογος να οδηγήσει στο… κρεβάτι τον ήρωα, με κάποιον άλλο χαρακτήρα του ίδιου ή και άλλου φύλου. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας χαρακτηρίζονται από μια μπάρα με τις ενδείξεις «friend» και «rival» στα δύο άκρα, προβάλλοντας έτσι κατά πόσο φιλικοί οι εχθρικοί είναι απέναντί μας. Ο δείκτης προς τη μια ή την άλλη πλευρά μετακινείται ανάλογα με τις επιλογές μας στο παιχνίδι και τα πιστεύω του κάθε χαρακτήρα.Όσον αφορά στα voice overs, είναι πολύ πλούσια, ακολουθώντας πιστά τη πεπατημένη του Origins ενώ και η μουσική και τα cutscenes βοηθούν, ώστε να δημιουργηθεί το καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Τέλος, όσον αφορά στη διάρκειά του, αυτή είναι μικρότερη από του Dragon Age: Origins, κυρίως όσον αφορά στην ολοκλήρωση του main quest. Η ύπαρξη όμως δεκάδων side-quests αυξάνει το χρόνο ολοκλήρωσής του, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις 35 ώρες, τουλάχιστον στο Normal επίπεδο δυσκολίας. Συνολικά, το Dragon Age 2 θα ικανοποιήσει κάθε gamer που λάτρεψε το πρώτο μέρος, και θα τον βάλει να το απολαύσει τουλάχιστον μια φορά ακόμα.


 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε πρώτοι όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
22 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Scott_Pilgrim
  • 9?? ΑWESOME!!!! :D Αρχίζω το διάβασμα!! Δημήτρη στο πρώτο πόσο θα έβαζες;

   Y.Γ Χωρίς αν το έχω διαβάσει ακόμα μπράβο Δημήτρη! Το περιμέναμε πως και πως το συγκεκριμένο.. Στο πρώτο πόσο θα έβαζες;

  • FonikhSoupia
  • Απλα τέλειο!!! Το περιμένω πως και πως να μου έρθει!!!!
   Και το ντεμο το οποιο δοκίμασα το βρήκα εκπληκτικό!

  • Scott_Pilgrim
  • Λοιπόν τώρα που το διάβασα το κείμενο έχω τα εξής ερωτήματα.

   1)Οι βοηθοί μας μπορούν να αλλάξουν όπλο, ή παραμένουν με αυτό, και η επίθεση του αλλάζει με το τι stats τους ανεβάζουμε;

   2) Εκτός της πόλης όπου θα παίξουμε για ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού, μπορούμε να επισκεπτούμε και άλλα μέρη εκτός αυτής; Δηλαδή όπως κάναμε και στο πρώτο, για να μαζέψουμε τους υπόλοιπους.

   3)Υπάρχει περίπτωση οι βοηθοί μας να μας προδώσουν;; Στο πρώτο την είχα πάθει με τον Zevran έτσι στο τέλος..

   4)Στο demo πρόσεξα πως ο μάγος ήταν καρα overpowered, και ο warrior ήταν το μαύρο πρόβατο των κλάσεων. Αυτό έχει διορθωθεί ή απλά εγώ είμαι noobάκος; :P

   Αυτά τα ολίγα. Σόρρυ αν σε κούρασα απλά έχει κάνει τόσες αλλαγές η bio, που δεν ξέρω τι να περιμένω...

  • Djibril
  • Τ-Ρ-Ο-Μ-Ε-Ρ-Ο !-!-!
   Δημήτρη, συγχαρητήρια και για το review σου, φίλε. :)

  • Dimcar
  • Η βαθμολογια στο πρώτο θα ήταν πάλι 9, και τα δυο με έχουν ενθουσιάσει . Όπλα αλλάζουν κανονικά. Ο κόσμος έξω από τη πόλη είναι πολύ μικρός και τα περισσότερα quest είναι μέσα σε αυτή. Τώρα για τη προδοσία, φαντάζομαι θα έχει να κάνει με τις επίλογες του κάθε παίχτης. Bioware είναι αυτή, who knows. Ένα δεύτερο play through θα μας λύσει την απορία. Ο μάγος είναι όντως δυνατός αλλά τα bosses χωρίς fighter δε βγαίνουν. Πάντως, όπως και στο πρώτο, στα μεγάλα level οι μάγοι κανουν παπαδες :)

  • plutonick
  • Τα bold τυχαία τα βάζεις? Γιατί έχει bold μόνο το warrior και τα άλλα δύο class είναι χωρίς bold?

  • Dimcar
  • και μια σημείωση, που θα έπρεπε να έχει μπει στο κείμενο, αλλά το αμέλησα. το παιχνίδι το έπαιξα στην έκδοση για υπολογιστές, με όλα τα εφέ γραφικών στο μέγιστο και σε ανάλυση Full HD. το video review είναι φτιαγμένο επίσης έτσι. δοκίμασα και την έκδοση του PS3, αλλά -όπως και στο πρώτο- πιστεύω ότι και αυτό είναι περισσότερο φτιαγμένο για PC gaming (προσωπική άποψη, για να μη παρεξηγούμαστε :) ).

  • Scott_Pilgrim
  • Εννοείται απλά ποιος δίνει τόσα λεφτά για επεξεργαστές και κάρτες γραφικών ;p

  • Sephiroth
  • Τα bold δεν έχουν να κάνουν με σημεία που αξίζουν να τονιστούν στο κείμενο, είναι καθαρά θέμα του μηχανισμού του site και καλύτερης αναζήτησης της ιστοσελίδας.

  • Ashirogi
  • Πολύ ωραίο το review! Κάψιμο σου έρχομαι, περιμένε με!!! :Ρ

  • nfs_maniac
  • Πολύ όμορφο το review, και έξυπνη η προσθήκη των wallpapers. Τώρα για το παιχνίδι, οκ δε περίμενα κάτι λιγότερο

  • lovesfool
  • Έχει βγει πουθενά κανένα demo, μην το αγοράζουμε άδικα αν δεν μπορεί να το σηκώσει ο υπολογιστής μας (δεν έχουμε όλοι PC της NASA σαν τον Καρέτσο...).

   Το πρώτο μου έπαιξε μία χαρά και αν και παραμένω πιστός στο ME, δεν θα έλεγα όχι σε μία δεύτερη εξόρμηση στον κόσμο του Dragon Age.

  • Dimcar
  • το demo κυκλοφορεί εδώ και 2-3 εβδομάδες, οπότε μπορείς να το δοκιμάσεις. αλλά δε χρειάζεται PC της NASA για να παίξει :) δοκιμάστηκε και σε normal PC με μια 4870 σε 1440x1050 και έπαιξε μια χαρά με όλα max (DX10 όμως)

   και μια σημείωση. πήγα χτες να βάλω τα hi-res textures που κυκλοφόρησαν από τη Bioware, και παρατήρησα ότι η έκδοση που είχα, τα περιελάμβανε ήδη. άρα, μάλλον δεν είχαν προλάβει να τα βάλουν στη Gold και γι αυτό βγήκε το σχετικό patch.

  • ViLb
  • δεν με έπεισε καθόλου το παιχνίδι.
   απλοποίηση στα menu, στο leveling και στο inventory.
   χαρακτήρες δίχως ενδιαφέρον.
   μόνο human race.
   δεν έχει κάμερα από επάνω όπως το προηγούμενο.
   τελειώνει με cliffhanger, προφανώς για να μας αρμέξουν μετά στα DLCs.
   σχεδόν μισό σε διάρκεια από το πρώτο.
   όλο το παιχνίδι είναι μέσα σε μια περιοχή και ξαναχρησιμοποιεί συνεχώς τα ίδια και τα ίδια μέρη. καμία σχέση με το τεράστιο ταξίδι του 1ου παιχνιδιού.

   το τελείωσα σήμερα το πρωί, το έκανα uninstall και το έβαλα στο κουτί του. ένα καλούτσικο ACTION rpg το οποίο όμως δεν φτάνει κανένα από τα προηγούμενα παιχνίδια της Bioware. κρίμα, πάρα πολύ κρίμα. έμεινα με το παράπονο και ελπίζω μονάχα το Witcher 2 να με σώσει :( :( :(

  • saertna
  • Πολύ ωραίο Review και το παιχνίδι γυσικά είναι στον δρόμο για το σπίτι. Το Demo μου άφησε θετικά στοιχεία και μέσα απο το Review πιστεύω οτι θα το ευχαριστηθώ. Θα δείξει.

  • petroscy13
  • Dokimasa to demo na pw tin alitheia den ine pexnidi tou style mou ..

  • romanos.romaidis
  • Προχειροδουλειά της Bioware,κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε μια εταιρία που μας έχει προσφέρει διαμάντια,και όπως είναι γνωστό για αυτό φταίει η ΕΑ που πίεζε την Bioware να βγάλει νωρίτερα το game...η προχειροδουλειά φαίνεται παντού..θα συμφωνήσω με ViLb σε όλα..ειδικότερα στην επανάληψη ίδιων περιοχών συνέχεια..εμένα με χάλασαν και τα γραφικά αρκετά,πολλά low res textures σε πολλά σημεία του παιχνιδιού,κακός σχεδιασμός στα faces των περισσότερων χαρακτήρων που συναντάς στην πορεία...τι να πώ δεν περίμενα κάτι τέτοιο..α ρε ΕΑ παντού χώνεσαι και τα χαλάς..ακόμα κανα χρόνο αμα το ανέπτυσσαν το παιχνίδι ίσως άξιζε και 9..προς το παρών παίρνει ενα 7 σπο εμένα με το ζόρι...!Για τα γραφικά παραπάνω αναφέρομαι στις εκδόσεις για τις κονσόλες..στον υπολογιστή οπως βλέπω είναι καλύτερα τα πράγματα.αλλα και πάλι δεν πιστεύω πως σώζει την κατάσταση..

  • Scott_Pilgrim
  • Από εμένα 8.. Τα μόνα που με έχουν πειράξει είναι οι gay companions που στη πέφτουν χωρίς καρδιά, και η επανάληψη των περιοχών...

  • TheBlackDogGR
  • Εξελισεται σε αμφιλεγομενο παιχνιδι απ'οτι βλεπω, love it or hate it...

  • zodiakos
  • Πολυ καλή συνέχεια του Dragon Age. Το μονο που με στεναχώρησε λίγο ήταν τα επαναλαμβανόμενα επίπεδα αλλά κατα τα άλλα ήταν πολυ καλό. Συμφωνώ με τη βαθμολογία

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!