Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης

*
Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες συνθέτες, ο Μίκης Θεοδωράκης. Έχει γράψει τη δική του ιστορία με μουσική από όπερες, μέχρι και αρχαίο δράμα και κινηματογράφο. Πέραν της τεράστιας παρακαταθήκης που αφήνει στην ίδια την Ελλάδα, έγινε γνωστός για τη σύνθεση του πιο αναγνωρίσιμου ρυθμού παγκοσμίως, αφού το συρτάκι στην ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του 1964 έγραψε ιστορία. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως οι Μπιτλς και η Εντίθ Πιάφ, βραβεύτηκε με BAFTA πρωτότυπης μουσικής  για το Z (1969), ενώ με τη μουσική του για το «Σέρπικο» (1973) ήταν υποψήφιος για Grammy το 1975. Το «Άξιον Εστί» είναι το πρώτο μεγάλο του έργο με χορωδία.

Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο και παρουσίασε για πρώτη φορά τοέργο του σε ηλικία 17 ετών στην Κασσιανή. Στις 25 Μαρτίου 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από Ιταλούς και βασανίζεται, κυρώις για το αντιστασιακό του έργο. Το 1945 παίρνει υποτροφία στοΠαρίση και σπουδάζει μουσική ανάλυση και διεύθυνση ορχήστρας. Όσο βρίσκεται στο εξωτερικό δίνει αγώνα για την πτώση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και βρίσκει υποστήριξη από πάρα πολλούς άλλους λαούς. Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1983 του απονέμεται το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη, ενώ το 2000 είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.


Παρέμεινε πολιτικά ενεργός μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του.



Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Reader.gr "Ο Χορός του Ζορμπά είναι ένα ορχηστρικό τραγούδι, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, που συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Αλέξης Ζορμπάς (1964), το οποίο κυκλοφόρησε το 1965. To κομμάτι είχε κυκλοφορήσει και σε single, μαζί με το Στρώσε το στρώμα σου. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια του Έλληνα συνθέτη, γνωστό σε όλο τον κόσμο. Το κομμάτι μετά την κυκλοφορία της ταινίας έγινε δημοφιλές παγκοσμίως και διασκευάστηκε ή ερμηνεύτηκε από μουσικούς διαφόρων ειδών και εθνικότητας. Μερικές από αυτές τις διασκευές κατάφεραν να εισέλθουν και σε διάφορα charts. Eίναι το τραγούδι που όταν το ακούνε πολίτες του κόσμου, αναφωνούν «Ελλάδα».

Από το εν λόγω κομμάτι δημιουργήθηκε ο χορός συρτάκι, ο οποίος δεν είναι κάποιος παλιός Ελληνικός παραδοσιακός χορός. Η χορογραφία του κομματιού, την οποία έγραψε ο Γιώργος Προβιάς και θεωρείται ο δημιουργός του χορού, εμπεριέχει στοιχεία από παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, όπως το χασαποσέρβικο και χασάπικο. Το κομμάτι εμφανίζεται στην ταινία στη σκηνή της παραλίας όπου o Basil ζητά στον Ζορμπά να του μάθει να χορεύει. Το κομμάτι ακολουθεί επιτάχυνση ρυθμού, αρχικά είναι σε 4/4 και όταν μεταβληθεί στο πιο γρήγορο μέρος είναι σε 2/4."



Στις 31 Αυγούστου του 2012, το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το συρτάκι έσπασε από 5.614 ανθρώπους οι οποίοι χόρεψαν συρτάκι για πέντε λεπτά δίπλα στη θάλασσα, στην παραλία της πόλης του Βόλου στην Ελλάδα. Η ΕΚΠΟΛ (Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης & Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας) στο Δήμο Βόλου, διοργάνωσε την εκδήλωση στην κεντρική παραλία της πόλης του Βόλου κάτω από το φως της δεύτερης πανσέληνου του μήνα, στις 31 Αυγούστου. Τότε 5.614 άνθρωποι ηλικίας από 14 έως 89 χόρεψαν με τη μουσική του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη, γεμίζοντας την παραλία της πόλης. Μέρος πήραν άνθρωποι από το Βόλο, τη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, ακόμη και από τα νησιά της χώρας όπως και επίσης μέρος πήρε και η εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*