Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Microsoft Windows 10 Devices Event 2015

Πριν από λίγες ώρες έλαβε τέλος το event που οργάνωσε η Microsoft για να μας παρουσιάσει τις νέες συσκευές της και την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον. Ένα event που αναμέναμε με αυξημένο ενδιαφέρον, αφού ήταν το πρώτο μετά το εντυπωσιακό λανσάρισμα των Windows 10, γύρω από τα οποία ο κολοσσός του Redmond χτίζει το μέλλον του. Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον Terry Myerson να μας παραθέτει κάποια στοιχεία και αριθμούς σχετικά με τα Windows 10.



Μάθαμε λοιπόν κι επίσημα ότι το νέο λειτουργικό έχει ήδη εγκατασταθεί σε πάνω από 110 εκατομμύρια συσκευές στις πρώτες 10 εβδομάδες ζωής του, κάτι που προσέλκυσε developers όπως την Facebook να πάρουν στα σοβαρά τη δημιουργία εφαρμογών για το Windows Store. Έτσι λοιπόν, σύντομα θα υπάρχουν ανανεωμένα Universal Apps για το Facebook, το Messenger και το Instagram, μια εξέλιξη ιδιαίτερα ευχάριστη για τους κατόχους Windows smartphones. Δεν είναι μυστικό ότι η Microsoft ποντάρει πολλά στα Universal Apps της για να ανεβάσει την mobile πλατφόρμα της, η οποία έχει περάσει από χίλια κύματα και ακόμη δυσκολεύεται να πιάσει υπολογίσιμο μερίδιο στην αγορά.



Ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα στα του Xbox One και πιο συγκεκριμένα στις limited edition που έρχονται μέχρι τις γιορτές, με αυτήν του Halo 5 να ξεχωρίζει, ενώ αναφέρθηκε ξανά πως την περίοδο των Χριστουγέννων θα έρθει και η αναβάθμιση του firmware της κονσόλας σε Windows 10. Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε το HoloLens, όπου σε μια επίδειξη παρόμοια με αυτή της Ε3 είδαμε το Project X-Ray, ένα shooter ειδικά κατασκευασμένο για τις δυνατότητες του headset. Σοφότεροι γενικά δε γίναμε, αλλά είδαμε το πρώτο περιφερειακό για το HoloLens, το οποίο στη συγκεκριμένη περίσταση χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ως όπλο. Η Microsoft το αναφέρει ως “ολόγραμμα χειρός”. Καλά τα νέα για όσους developers ενδιαφέρονται να πειραματιστούν με τα ολογράμματα, αφού η Microsoft θα έχει έτοιμο το devkit μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη, με το κόστος του να ανέρχεται στα $3000.



Αμέσως μετά περάσαμε σε μια συσκευή που είχε ήδη διαρρεύσει πριν το event, το Microsoft Band 2. Ο προσωπικός γυμναστής της Microsoft απέκτησε νέο, πιο βολικό σχεδιασμό χάρη στην κυρτή οθόνη του. Ενσωματώνει GPS, μετρητή υπεριώδους ακτινοβολίας, μετρητή υψομέτρου, βαρόμετρο ακόμη και καρδιογράφο.

Σε μια κίνηση που θυμίζει την Apple και το ρολόι της, επιτεύχθηκαν συνεργασίες με σημαντικούς οργανισμούς στο χώρο της διατροφής και της άθλησης που αναμένεται να βελτιώσουν κι άλλο την χρηστικότητά του. Το νέο Band θα κοστίζει $249 κι αναμένεται στις 30 Οκτωβρίου, ενώ ήδη είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία.



Η ώρα για την αποκάλυψη των νέων κινητών της σειράς Lumia ήρθε με επευφημίες από τους παρευρισκόμενους. Πολλά είναι τα ερωτηματικά για το μέλλον της Microsoft στα smartphones, μετά από μια σειρά αλλαγών, επανασχεδιασμών στρατηγικής και απουσίας νέας high end συσκευής για πάνω από έναν χρόνο. Ο Panos Panay υπογράμμισε ότι η εταιρεία ποντάρει πλέον πολλά στην ενοποίηση όλων των συσκευών της υπό την ομπρέλα των Windows 10 και χωρίς να χρονοτριβεί σύστησε στο κοινό το Lumia 950 και τον μεγάλο αδερφό του, Lumia 950 XL.

Οι συσκευές αυτές κάνουν χρήση δύο κεραιών για καλύτερη λήψη, ενώ χρησιμοποιούν σύστημα υδρόψυξης, κάτι που συναντάται πρώτη φορά σε κινητά κι εγγυάται την καλύτερη δυνατή λειτουργία των ισχυρών 6-πύρηνων και 8-πύρηνων επεξεργαστών τους. Οι οθόνες OLED στις 5,2 και 5,7 ίντσες αντίστοιχα έχουν πυκνότητα που ξεπερνά τα 500 ppi, ενώ, προς τέρψιν του κοινού, επαναφέρουν τη δημοφιλή τεχνολογία Glance Screen και μάλιστα με μηδαμινή κατανάλωση μπαταρίας. Η κληρονομιά της Nokia με τις εξαιρετικές κάμερες και την τεχνολογία Pureview συνεχίζεται και στις 2 αυτές ναυαρχίδες. Ουσιαστικά δεν έχουμε κάποια μεγάλη βελτίωση στα χαρτιά σε σχέση με την κάμερα 20MP που συναντήσαμε στο 930, αλλά το τριπλό RGB LED φλας και ο βελτιωμένος οπτικός σταθεροποιητής δείχνουν ότι η αφοσίωση των ανθρώπων πίσω από τα Lumia στη φωτογραφία είναι ακόμη εδώ. Στα έξτρα χαρακτηριστικά, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μνήμης με κάρτες SD, αφαιρούμενες μπαταρίες, θύρα USB-C και ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου.



Τα πιο σημαντικά νέα πάντως για τα Windows smartphones ήρθαν με την παρουσίαση του Microsoft Display Dock. Η συσκευή αυτή δίνει τη δυνατότητα να συνδέσετε το κινητό σας σε εξωτερική οθόνη μαζί με συσκευές όπως πληκτρολόγιο και ποντίκι, ενώ παράλληλα η εκπληκτική προσαρμοστικότητα του λειτουργικού και των Universal Apps, σας δίνει τη δυνατότητα να δουλέψετε ακριβώς όπως σε έναν κανονικό υπολογιστή. Η ταυτόχρονη χρήση του κινητού σαν ξεχωριστή συσκευή εξηγεί ουσιαστικά τη χρήση τόσο δυνατών πολυπύρηνων επεξεργαστών στα Lumia 950 και 950XL. Το Display Dock είναι εξοπλισμένο με τρεις θύρες USB, μια κλασική DisplayPort και μια HDMI, ενώ μπορεί να “στείλει” στην οθόνη βίντεο ανάλυσης έως και 1080p.



To “Continuum” λοιπόν το είδαμε πρώτη φορά σε κανονική λειτουργία και αποτελεί δυνατό selling point έναντι του ανταγωνισμού. Το στοίχημα είναι η επιτυχία των Windows 10 στα PC να συμπαρασύρει και τα κινητά, αφού αν οι developers ανά την υφήλιο πειστούν να κατασκευάσουν το δικό τους Universal App, ο αντίκτυπος στο «φτωχό» Windows Store θα είναι πολύ θετικός. Για το τέλος ο κύριος Panay μας φύλαγε την budget πρόταση της εταιρείας σε smartphones, το Lumia 550. Η τιμή του στα $139 είναι ένα δείγμα ότι τα Lumia θα συνεχίσουν να δίνουν αξιοπρεπείς λύσεις στη χαμηλή κατηγορία, κάτι που έχει βοηθήσει τις πωλήσεις τους σε χώρες όπου τα smartphones θεωρούνται πολυτέλεια. Μετά το χάος συσκευών Lumia σε κάθε τιμολογιακή κατηγορία τα τελευταία χρόνια, ήταν ευχάριστο ότι σήμερα παρουσιαστήκαν μόλις 3 συσκευές, με τις δύο μάλιστα να μην είναι τόσο διαφορετικές. Επικοινωνιακά το βάρος έπεσε στις ναυαρχίδες, ίσως για πρώτη φορά μετά το Lumia 920, κάτι που μπορεί να βοηθήσει την Microsoft να εδραιωθεί ως κατασκευαστής κινητών στη συνείδηση των καταναλωτών.



Την τιμητική της είχε η σειρά Surface με την ανακοίνωση του Surface Pro 4 και των αντίστοιχων συνοδευτικών αξεσουάρ, το πληκτρολόγιο και τη γραφίδα. Πολλές και ουσιαστικές οι βελτιώσεις για όλα τα προϊόντα σε πολλούς τομείς. Αρχικά, το μήκος και το πλάτος της οθόνης του tablet παρέμειναν στις ίδιες διαστάσεις, χωρέσαν όμως 0,3 ίντσες οθόνης παραπάνω. Η συσκευή έγινε λεπτότερη κι ελαφρύτερη και τιμολογιακά ξεκινάει από τα $899. Για όποιον θέλει την έκδοση όμως με i7, 16GB RAM και 1TB SSD, θα χρειαστεί να δαπανήσει πάνω από $2000. Η γραφίδα απέκτησε σβήστρα στο πάνω μέρος της και 1024 διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας για μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ η μύτη είναι πλέον αποσπώμενη και μπορεί να αντικατασταθεί, αναλόγως με την αίσθηση γραφής που επιζητεί ο καταναλωτής.
Η ακρίβεια πάντως αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά χάρη σε ένα ειδικό για την περίπτωση chipset που κατασκεύασε η Microsoft, ονόματι G5. Το πληκτρολόγιο είδε μεγάλες αλλαγές στα πλήκτρα του, που πλέον είναι πιο στιβαρά κι αθόρυβα. Το trackpad μεγάλωσε κατά 40% και επίσης ενσωματώθηκε αισθητήρας για αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Οι αλλαγές λοιπόν σε σχέση με το Surface Pro 3 δεν είναι ριζοσπαστικές, αντιθέτως έχουμε μια ολική βελτίωση και τελειοποίηση του προϊόντος. Τέλος την εμφάνισή του έκανε ένα ακόμη περιφερειακό, το Surface Dock. Η συγκεκριμένη συσκευή δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει το ογκώδες Docking Station του παρελθόντος και να προσφέρει όλες τις θύρες που μπορεί να λείπουν στους κατόχους του Surface. Συγκεκριμένα στο Dock υπάρχουν 4 θύρες USB 3.0, μια έξοδος για συσκευές ήχου, μια θύρα Ethernet και δύο mini DisplayPorts για σύνδεση σε εξωτερική οθόνη. Το Surface Dock είναι συμβατό και με το Surface Pro 3 και χρησιμοποιεί το Surface Connector για τη σύνδεση με τη συσκευή.

Γενικότερα είναι φανερό ότι στο τμήμα ανάπτυξης του Surface υπάρχει συγκεκριμένο όραμα, το οποίο υλοποιείται όλο και καλύτερα σταδιακά. Δεν ήρθε τυχαία η επιτυχία, ούτε είναι τυχαίο που ολόκληρες κατηγορίες προϊόντων γεννήθηκαν με βάση την τότε περίεργη αυτή πρόταση. Το Surface συνοψίζει ίσως όλη την στρατηγική ενοποίησης συσκευών, παραγωγικότητας και πολυμορφικότητας που θέλει να προωθήσει η εταιρεία, η οποία στρατηγική εν τέλει οδήγησε στα Windows 10.



Και φτάνουμε στην πιο αναπάντεχη και μεγάλη αποκάλυψη της βραδιάς: Το Surface Book. Πρόκειται για το πρώτο laptop κατασκευασμένο από την Microsoft. Είναι λίγο αντιφατικό το ότι οι ίδιοι άνθρωποι που πασχίζουν τόσα χρόνια να μας πουλήσουν την αντιπρόταση στα laptops, τελικά κατασκεύασαν ένα...laptop. Όμως, όπως αποδείχτηκε αργότερα, το Surface Book είναι κι αυτό μια υβριδική συσκευή, αφού η οθόνη αποσπάται πλήρως και μπορεί είτε να κουμπώσει ανάποδα, είτε να χρησιμοποιηθεί σαν tablet, αφήνοντας πίσω στη βάση όμως την ισχυρή κάρτα γραφικών της Nvidia.



Και σαν αυτόνομο tablet δεν παύει να είναι ισχυρό πάντως, αφού είναι η πιο δυνατή συσκευή που έχει κατασκευαστεί σε αυτές τις διαστάσεις και κρύβει μέσα του έκτης γενιάς επεξεργαστές i5 και i7 της Intel. Η οθόνη έχει διαγώνιο 13,5 ιντσών και είναι πλήρως συμβατή με τις γραφίδες της Microsoft. Ειδική αναφορά έγινε στο πληκτρολόγιο και την εμπειρία χρήσης του, ενώ η μπαταρία μπορεί να βγάλει έως και 12 ώρες χρήσης. Όπως μας ενημέρωσε ο Panay, για το Surface Book δουλέψαν μαζί οι ομάδες του Xbox και του Surface, καταλήγοντας στο γρηγορότερο laptop 13” που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Η Microsoft λοιπόν με τη σημερινή της παρουσίαση απέδειξε πως έχει πάρει πολύ στα σοβαρά την αγορά του hardware. Με το Surface Book σταμάτησε να κρύβεται και μπαίνει για τα καλά και στην αγορά των laptops με μια υψηλής ποιότητας πρόταση, χωρίς να φοβάται να τη συγκρίνει με τα εδραιωμένα προϊόντα της Apple. Όλα τα μέτωπα που είχε ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε τόσες αγορές hardware φαίνεται πως αρχίζουν και μπαίνουν τελικά σε μια σειρά και δεν υπήρχε πιο κατάλληλη στιγμή για να τα δείξει όλα αυτά στο κοινό, αφού το hype της κυκλοφορίας των Windows 10 έχει στρέψει μετά από πολύ καιρό τα βλέμματα στο Redmond. Μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές βέβαια...

Τεχνικά χαρακτηριστικά νέων συσκευών
Lumia 950
Τιμή: $549
Διαστάσεις: 145 x 73,2 x 8,25 mm
Βάρος: 150 γρ.
Οθόνης: 5,2”
Ανάλυση: 2560 x 1440 (564 ppi)
Τύπος οθόνης: Quad HD AMOLED, Gorilla Glass 3
Μπαταρία: 3000mAh (αφαιρούμενη)
Αποθηκευτικός χώρος: 32GB
Εξωτερικός αποθηκευτικός χώρος: microSD έως 2TB
Οπίσθια κάμερα: 20MP Zeiss, f/1.9, OIS, τριπλό LED flash
Εμπρόσθια κάμερα: 5MP, ευρυγώνιος φακός, 1080p
Video: 4K@30fps
NFC: Ναι
Bluetooth: 4.1
SoC: Qualcomm Snapdragon 808
Επεξεργαστής: Εξαπύρηνος @1,8 GHz
Μνήμη: 3GB
WiFiQ Dual Band 802.11 a/b/g/n/ac
OSQ Windows 10
Λοιπές ιδιαιτερότητες: Continuum, Windows Hello, Glance Screen, USB Type-C

Lumia 950 XL
Τιμή: $649
Διαστάσεις: 151,9 x 78,4 x 8,1 mm
Βάρος: 165 γρ.
Οθόνης: 5,7”
Ανάλυση: 2560 x 1440 (518 ppi)
Τύπος οθόνης: Quad HD AMOLED, Gorilla Glass 4
Μπαταρία: 3340mAh (αφαιρούμενη)
Αποθηκευτικός χώρος: 32GB
Εξωτερικός αποθηκευτικός χώρος: microSD έως 2TB
Οπίσθια κάμερα: 20MP Zeiss, f/1.9, OIS, τριπλό LED flash
Εμπρόσθια κάμερα: 5MP, ευρυγώνιος φακός, 1080p
Video: 4K@30fps
NFC: Ναι
Bluetooth: 4.1
SoC: Qualcomm Snapdragon 810
Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος 64-bit
Μνήμη: 3GB
WiFi: Dual Band 802.11 a/b/g/n/ac
OS: Windows 10
Λοιπές ιδιαιτερότητες: Continuum, Windows Hello, Glance Screen, USB Type-C

Surface Pro 4
Τιμή: Από $899
Πάχος: 8,45mm
Βάρος: 766 / 786 γρ.
OS: Windows 10
Οθόνη: 12,3” PixelSense display
Ανάλυση: 2763 x 1824 (267ppi)
Αναλογία οθόνης: 3:2
Επεξεργαστής: Intel m3 / i5 / i7
Μνήμη: 4 / 8 / 16GB
Αποθηκευτικός χώρος: 128 / 256 / 512GB
Θύρες: microSD, USB 3.0, Mini DisplayPort, Cover Port, Surface Connect
Εμπρόσθια κάμερα: 5MP
Οπίσθια κάμερα: 8MP, 1080p
Πομποδέκτης κινητής: Όχι
WiFi: Dual band 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth: 4.0
Επιταχυνσιόμετρο: Ναι
Γυροσκόπιο: Ναι
Αυτονομία: 9 ώρες
Περιφερειακά: Surface Pen, Surface Pro Type Cover

Surface Book
Τιμή: Από $1499 μέχρι $2699
Πάχος: 22,8mm
Βάρος: 728 γρ. (μόνο το tablet) / 1,51 κ. (με το πληκτρολόγιο)
OS: Windows 10
Οθόνη: 13,5” PixelSense display
Ανάλυση: 3000 x 2000 (267ppi)
Αναλογία οθόνης: 3:2
Επεξεργαστής: Intel i5 / i7 έκτης γενιάς
Μνήμη: 8 / 16GB
Αποθηκευτικός χώρος: 128 / 256 / 512GB
Επεξεργαστής γραφικών: Intel HD ή Nvidia GeForce
Εμπρόσθια κάμερα: 5MP
Οπίσθια κάμερα: 8MP
WiFi: Dual band 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth: 4.0
Θύρες: 2x USB 3.0, SD, Mini DisplayPort
Tablet Mode: Ναι
Αυτονομία: 12 ώρες
Περιφερειακά: Surface Pen


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Whitey
    • To Surface Book και το dock για τα κινητά έκλεψαν την παράσταση για εμένα. Μακάρι να αποδώσουν όλα τα προϊόντα απέναντι στον ανταγωνισμό.

    • madapostolis
    • Μπορω να πω οτι ηταν το ποιο ωραιο event που εκανε ποτε η microsoft και μου θυμησε πολυ την φιλοσοφια της apple και οτι δινει βαση στην ποιοτητα.
      Εγω αναμενο να αγορασω πρωτα Microsoft Lumia 950 XL (και να δωσω στον αδερφο μου το Lumia 640 XL που χρησιμοποιω τωρα) και μετα αγορα Surface book (εχω το MS Surface pro 3 και ειναι φανταστικη συσκευη).
      Μ'αρεσε και το band 2 παντως. Επειδη ειναι πολυ φθηνο σε σχεση με της apple θα το αγορασω και αυτο καποια στιγμη. Αλλα πρωτα Microsoft Lumia 950 XL.
      Παντως μακαρι να πιασουν τα προιοντα της Microsoft γιατι δεν μπορει να συγκριθει ενα full OS με android or iOS. Μιλαμε για ενα λειτουργικο που μπορεις να κανεις οτι θες σε σχεση με τις αηδιες που εχουν μονο ενα store να κατεβαζεις κατι που θες. Το μονο ερωτηματικο ειναι πότε θα ξυπνησουν οι developers να υποστηριξουν γρηγορα και δυναμικα με ωραιες εφαρμογες τα Windows 10 (dekstop, tablet , laptop or mobile)

*