Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Cooler Master Quick Fire XTI Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Cooler Master

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Cooler Master

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Cooler Master

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Έστω ότι έχετε ένα budget στην άκρη για μια αναβάθμιση στο gaming setup που φτιάχνετε τόσο καιρό ή σκέφτεστε να ξεκινήσετε ένα και να σταματήσετε να παίζετε online παιχνίδια από το τυπικό laptop σας. Σίγουρα δεν θα κάνετε σφάλμα αν σκεφτείτε να πιάσετε στα χέρια σας το Quick Fire XTI της Cooler Master για δοκιμή. Η συσκευασία του είναι απλή και λιτή, με μοναδικά αξεσουάρ ένα πιαστράκι για αφαίρεση των πλήκτρων και ένα extra κουμπί με το λογότυπο της εταιρίας, αν θέλετε να αντικαταστήστε το πολυφορεμένο πια Windows key. Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη ξεκινά από τη συνδεσμολογία. Ένα (σχετικά) μικρό καλώδιο USB με επιχρυσωμένα άκρα, πλεκτό σε όλο το μήκος του, δείχνει τις προτεραιότητες αυτού του μοντέλου. Κάτω από το πληκτρολόγιο υπάρχουν 3 δρομολογήσεις για το καλώδιο, που το οδηγούν  μπροστά, αριστερά και δεξιά. Αυτές κάνουν αρκετά καλή δουλειά στο να κρατούν το καλώδιο στη θέση του, όμως εάν έχετε σηκώσει τα ποδαράκια, θα βρείτε το καλώδιο να αποδρά, ειδικότερα στις άκρες.



Η ποιότητα κατασκευής του περιφερειακού είναι αρίστη, με το βάρος αυτής να είναι περίπου 1 κιλό. Οι διαστάσεις του είναι οι ελάχιστες δυνατές, χωρίς να έχει γίνει έκπτωση στις αποστάσεις και τις διαστάσεις των πλήκτρων, όπως και στο αριθμητικό πληκτρολόγιο. Το υλικό κατασκευής είναι σκληρό ματ πλαστικό σε μαύρο χρώμα, που ενώ είναι όμορφο και κάνει καλή αντίθεση με το φωτισμό, λερώνεται εύκολα και καθαρίζεται δύσκολα. Οπότε ξεχάστε τις γρήγορες μπουκιές λιγδιασμένου τοστ ενώ περιμένετε το respawn. Στα χέρια δίνει την αίσθηση του ανθεκτικού και φαντάζει μάλλον απίθανο να χρειαστείτε την εγγύηση 2 ετών που έρχεται με την αγορά. Η Cooler Master αποφάσισε να μη συμπεριλάβει στη συσκευασία κάποιο palm rest. Αυτή η έλλειψη δεν μας προβλημάτισε παρόλο που μετά από πολύωρη χρήση έρχεται μια σχετική κούραση στους καρπούς. Άλλωστε τα palm rest δεν βολεύουν τους πάντες και δεν υπάρχει λύση one-size-fits-all.



Το XTI έχει ξεχωριστό LED για κάθε πλήκτρο και κάθε ένα από αυτά ανταποκρίνεται με 32 διαφορετικά χρώματα. Εδώ θα περίμενε κανείς μια τυπική επιλογή χρωμάτων, όμως η Cooler Master έκανε την έκπληξη. Τα 32 αυτά χρώματα είναι αποχρώσεις του μπλε και του κόκκινου. Λείπει ολοκληρωτικά το πράσινο και το λευκό και αυτό μας ξένισε λίγο. Κάποιος με αχρωματοψία θα έλεγε πως έχει μονάχα τέσσερα χρώματα σε διαφορετικές εντάσεις: μπλε, κόκκινο, μοβ και ροζ. Και ίσως μόνο μπλε και κόκκινο. Η έλλειψη πλήρους σετ χρωμάτων δεν είναι μια έκπτωση αλλά ένδειξη μιας διαφορετικής νοοτροπίας. Σε τελική ανάλυση κανείς δεν θα χρειαστεί περισσότερα από 32 χρώματα για να φτιάξει τα gaming profiles που πραγματικά θα χρησιμοποιήσει. Τα στοιχεία του είναι ομοιόμορφα φωτιζόμενα, με μοναδική παραφωνία (κάτι που φαίνεται να κληρονομούν όλα τα φωτιζόμενα πληκτρολόγια) τα σύμβολα στα πλήκτρα των αριθμών. Ευχάριστη προσθήκη είναι τα Media & Volume keys που καλούνται με το fn και τα Insert, Home, Del, End και Page Up , Page Down. Οι αλλαγές στα mode φωτισμού γίνονται με το συνδυασμό fn + F3. Οι επιλογές μας είναι έξι και μία χωρίς φωτισμό. Αυτές είναι οι γνωστές Full On, Breathing, Active Light On Touch, Color wave, Waterdrop Effect, Cross Mode και Off. Στο QuickFire XTI αποθηκεύονται μέχρι και τέσσερα διαφορετικά προφίλ. Αυτά αφορούν μόνο το φωτισμό όμως και όχι το repeat rate. Αυτό ρυθμίζεται ανεξάρτητα. Η Coοler Master φροντίζει οι μακροεντολές να λειτουργούν όπως θα απαιτούσαμε από νέα gaming keyboard. Αυτές καταχωρούνται με fn + F9 και κάθε μία τους μπορεί να κληθεί και να «τρέξει» είτε one time, Toggle ή repeat. Διατηρεί 4 προφίλ που τα κρατάει στη μνήμη του και ανακαλούνται χωρίς αντιληπτή καθυστέρηση.



Δεύτερο χαρακτηριστικό της τεχνοτροπίας του μοντέλου αυτού, είναι η πλήρης απουσία λογισμικού. Εμείς αυτό το θεωρήσαμε ως πλεονέκτημα, αλλά είναι κάτι που εξαρτάται από το χρήστη και δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το αν πρέπει η όχι να έρχεται πακέτο κάποιο λογισμικό. Από τη μία πλευρά όλες οι επιλογές μάς ακολουθούν χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρουμε τα settings κάποιου software. Από την άλλη για να καταχωρήσουμε και να αλλάξουμε τα settings θα χρειαστεί να μάθουμε δύστροπους συνδυασμούς πλήκτρων.  Η παραμετροποίηση γίνεται εξ ολοκλήρου μέσω του πλήκτρου fn. Το δεξί fn βρίσκεται στη θέση που συνηθίζουμε να βρίσκουμε το δεξί κλικ. Οπότε αυτό είναι ίσως ένα πλήκτρο που θα σας λείψει. Τελευταία έλλειψη που σημειώσαμε είναι αυτή του επαρκούς documentation. Το μικρό δίφυλλο που βρήκαμε στο κουτί περιέγραφε τα απολύτως απαραίτητα, ενώ για να μάθουμε όλους τους μηχανισμούς του χρειάστηκε να αναζητήσουμε οδηγίες στο site της εταιρείας.



Τίποτα από όλα τα παραπάνω βέβαια δεν είναι τόσης σημασίας όσο η επιλογή του μηχανισμού που συνοδεύει τα πλήκτρα. Το μοντέλο αυτό αξιοποιεί το μηχανισμό Cherry MX Brown. Για όσους δεν γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στις μηχανικές επιλογές, αρκεί να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη επιλογή προσφέρει ταχύτερα double taps, γρηγορότερη και ίσως (μετά από αρκετή ενασχόληση) λιγότερο θορυβώδη πληκτρολόγηση. Αυτήν τη στιγμή οι περισσότεροι gamers προτιμούν τα μηχανικά πληκτρολόγια με αυτό το setup. Αυτοί ξέρουν.


 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ποιότητα Κατασκευής
  • Αποσπώμενο USB
  • Μινιμαλιστικό σχέδιο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έλλειψη λευκού και πράσινου χρώματος
  • Έλλειψη ικανοποιητικού documentation
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*