Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Devolo Gigagate Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Devolo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Devolo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Devolo

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Τη Devolo τη γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος από τα προϊόντα home plug που διαθέτει. Τέτοια έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές, με το κορυφαίο της να είναι η σειρά dLan 1200+, η οποία προσφέρει θεωρητική σύνδεση του 1,2Gbit μεταξύ των homeplug. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος θέλει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα;  Ή θέλει να συνδέσει δυο χώρους που βρίσκονται σε διαφορετικό ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά ταυτόχρονα δε θέλει να ρίξει δεκάδες μέτρα καλωδίου Lan; Αυτή την απάντηση έρχεται να δώσει η Devolo με το Gigagate, τη νέας γενιάς συσκευή.



Το βασικό πακέτο που διατίθεται στα καταστήματα αποτελείται από δυο συσκευές, μια κεντρική η οποία συνδέεται με το router του σπιτιού και ένα δορυφόρο. Πάνω σε αυτές τις δυο ο χρήστης μπορεί να επεκτείνει τις δυνατότητές του προσθέτοντας επιπλέον δορυφόρους. Πριν όμως μιλήσουμε για την επέκταση, το θέμα είναι να δούμε πως λειτουργεί το Gigagate. Όπως είπαμε, η κεντρική συσκευή συνδέεται με το router (μέσω gigabit lan, αρκεί βέβαια και το router να έχει θύρα Gigabit). Ο δορυφόρος τοποθετείται σε ένα άλλο χώρο και δίπλα στη συσκευές που θέλουμε να συνδέσουμε στο οικιακό δίκτυο. Στη δική μας περίπτωση, ο δορυφόρος μπήκε πάνω στο έπιπλο της τηλεόρασης. Η συσκευή αυτή διαθέτει στο πίσω μέρος 4+1 θύρες Lan, με τις τέσσερις να είναι ταχύτητας 10/100 και τη πέμπτη να είναι Gigabit. Άρα, μπορούμε να συνδέσουμε στο δίκτυο πέντε συσκευές. Εμείς επιλέξαμε να βάλουμε στη Gigabit Lan το Steam Link (συσκευή για stream των PC games από το PC στη τηλεόραση) και στις άλλες τέσσερις τοποθετήθηκαν τα PS4 Pro, Raspberry Pi (που τρέχει το XBMC και εκτελεί χρέη media player), η τηλεόραση της Samsung και ο αποκωδικοποιητής της COSMOTE TV. Άρα γεμίσαμε όλες τις θύρες.



Τι έχουμε πετύχει με την παραπάνω σύνδεση; Πολύ απλά να χρησιμοποιήσουμε τη ταχύτατη ασύρματη σύνδεση που επιτυγχάνεται μεταξύ κεντρικής μονάδας και δορυφόρου. Αξιοποιώντας ένα 802.11ac δίκτυο στα 5Ghz, οι δυο συσκευές συνδέονται αυτόματα μεταξύ τους (point-to-point) και καθώς κάθε μια χρησιμοποιεί κεραίες διάταξης 4x4 Quantenna, μπορεί να επιτευχθεί απευθείας σύνδεση μεταξύ των συσκευών με ταχύτητα της τάξης των 2Gbps. Στη δική μας περίπτωση έχουμε παρατηρήσει ότι οι ταχύτητες σύνδεσης κυμαίνονται μεταξύ 1-1,3GBps. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο, έχουμε για όλες τις συσκευές που βρίσκονται στο δίκτυο το ίδιο μέγιστο bandwidth, χωρίς να εξαρτόμαστε από τις ταχύτες σύνδεσης που η κάθε μια συσκευή θα πετύχαινε με απευθείας σύνδεση μέσω WiFi με το router (πχ PS4 Pro, Steam Link, τηλεόραση, ενώ φυσικά λύνουμε και το πρόβλημα της μη ύπαρξης δυνατότητας ασύρματης δικτύωσης του αποκωδικοποιητή και του Raspberry Pi.



Οι ταχύτητες που έχουμε είναι πάντα σταθερά υψηλές ενώ ταυτόχρονα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα ασύρματο δίκτυο στο σπίτι μέσω του δορυφόρου αν και αυτό είναι στα 2,4Ghz με μέγιστη ταχύτητα τα 300Mbps. Παρόλα αυτά, ακόμα και έτσι, κάποιος μπορεί να φέρει Internet χωρίς καλώδια σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού με σαφώς καλύτερη απόδοση σε σχέση με τη χρήση WiFi extender. Επιπλέον, είναι δυνατό κάποιος να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την οικιακή δικτύωση μέσω επιπλέον δορυφόρων (έως 8), οι οποίοι συγχρονίζονται με τις υπόλοιπες συσκευές.



Όλο το παραπάνω setup μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα και σε συνδυασμό με παραδοσιακές home plug συσκευές. Στη δική μας περίπτωση έχουμε το κεντρικό router πάνω στο οποίο συνδέσαμε όπως προαναφέραμε το Gigagate, ενώ ο κεντρικός υπολογιστής του σπιτιού που βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο είναι συνδεδεμένος μέσω dLan 1200+. Επιπλέον, υπάρχουν δυο ασύρματα δίκτυα, ένα στο χώρο του router και ένα στο χώρο του δορυφόρου. Με όλα τα παραπάνω, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ανά πάσα στιγμή, όπως πχ. να κατεβάζουμε αρχεία στο PC, να βλέπουμε ταινίες από το δίσκο που είναι συνδεδεμένος στο router στην τηλεόραση μέσω Raspberri Pi, να κατεβάζουμε καινούρια επεισόδια σειρών από τον αποκωδικοποιητή της COSMOTE TV και να παίζουμε μέσω Remote Play παιχνίδια του PS4 στο PS Vita ασύρματα. Βασικά τα πάντα μπορούν να γίνουν! 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*