Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Huawei Mate 50 Pro Review

*
Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Huawei τα τελευταία χρόνια είναι γνωστά σε όλους. Ωστόσο η εταιρεία δε τα παρατάει και θέλει να παραμείνει ενεργή στην αγορά των smartphones, προσφέροντας εντυπωσιακές συσκευές με νέες τεχνολογίες. Και μπορεί τη σειρά Mate να είχαμε να τη δούμε επίσημα στην Ελλάδα από το άριστο εκείνη την εποχή Mate 20 Pro, αυτή επιστρέφει με ένα μοντέλο για τη χώρα μας. Το Huawei Mate 50 Pro είναι το νέο flagship τηλέφωνο της εταιρείας, και έρχεται με κορυφαίο hardware και μια βασική κάμερα που όμοιά της δεν έχουμε δει ξανά σε smartphone, καθώς έχει ένα μεταβλητό διάφραγμα 10 επιπέδων από f/1.4 έως f/4.0. Έρχεται σε μια έκδοση με 256GB χώρου και 8GB μνήμης με τη τιμή του να βρίσκεται στα €1399 ή στα €1499 για την έκδοση με τη πορτοκαλί δερμάτινη πλάτη (η οποία είναι πανέμορφη, αλλά εμείς είχαμε για τις δοκιμές μας τη μαύρη γυάλινη πλάτη).



Το Huawei Mate 50 Pro έρχεται σε μια όμορφη μεγάλη συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια λεπτή και διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής καρτών SIM και ένα γρήγορο φορτιστή 66Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Η φόρτιση είναι αρκετά γρήγορη ενώ υποστηρίζεται ασύρματη φόρτιση στα 50Watt καθώς και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση.



Παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, αντιλαμβάνεται μια πραγματικά ξεχωριστή αίσθηση. Το τηλέφωνο είναι πραγματικά λεπτό (8,5mm) και αναλογικά με τις διαστάσεις του ελαφρύ (209gr), μεταφέροντας μια εξαιρετική αίσθηση ποιότητας στο κάτοχό του. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η οθόνη των 6,74’’ με τις κυρτές πλευρές και τα ελάχιστα bezel. Κάποιοι βέβαια δεν αρέσκονται στις κυρτές πλευρές επειδή το κράτημα δεν είναι τόσο σταθερό, ωστόσο με τη θήκη που βρίσκεται στο κουτί, το πρόβλημα αυτό λύνεται άμεσα. Το πλαίσιο είναι μεταλλικό και έχει ματ όψη, με καμπυλωτές όλες τις πλευρές. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το πλήκτρα power και τα volume control πλήκτρα.



Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (USB 3.1 με δυνατότητα εξόδου εικόνας και υποστήριξη Desktop Mode) παρέα με το ένα ηχείο, το ένα μικρόφωνο, και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM με υποστήριξη 4G δικτύων και από τις δυο.



Στο πάνω μέρος βρίσκουμε ένα ακόμα μικρόφωνο και έναν αισθητήρα υπερύθρων. Μέσα στην οθόνη στο πάνω μέρος έχουμε ένα μεγάλο είναι η αλήθεια notch, το οποίο όμως έχει λόγο που έχει τέτοιες διαστάσεις.



Εκεί βρίσκεται η selfie κάμερα παρέα με μια ακόμα που λειτουργεί για ασφαλές (3D) face unlock καθώς και το ακουστικό, το οποίο ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και σαν ηχείο. Έτσι, το τηλέφωνο έχει στερεοφωνικό ήχο ο οποίος είναι δυνατός και με καλή ποιότητα. Η πλάτη του τηλεφώνου είναι γυάλινη, προσθέτοντας πόντους στην premium αίσθηση που αφήνει το τηλέφωνο, είναι όμως «μαγνήτης» δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στη πλάτη συναντάμε και το τριπλό σύστημα καμερών, αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω.



Όπως είπαμε, η οθόνη έχει διαγώνιο 6,74’’, λειτουργεί σε ανάλυση 2616x1212), είναι τεχνολογίας Amoled με 10bit χρώμα και τρέχει στα 120Hz, με δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών ρυθμίσεων (dynamic, high και standard). Όσον αφορά τώρα στο πως συμπεριφέρεται η κάθε επιλογή του refresh rate, στο high αυξομειώνεται το refresh rate μεταξύ 60hz και 120Hz, ανάλογα με το περιεχόμενο. Τα 120Hz ενεργοποιούνται όταν κάνουμε scrolling στο λειτουργικό ή σε σελίδες web, ενώ το panel επιστρέφει στα 60Hz όταν έχουμε στατικές εικόνες ή δε κάνουμε κάτι με το τηλέφωνο. Στη ρύθμιση dynamic το refresh rate κάνει αντίστοιχες αυξομειώσεις μόνο που το ταβάνι είναι κυρίως τα 90Hz εκτός και αν παίξουμε παιχνίδια οπότε μπορεί να πάει στα 120Hz ενώ στο standard έχουμε πάντα 60Hz. Η Huawei έχει φροντίσει ώστε όσοι παίζουν παιχνίδια να μπορούν να εκμεταλλευτούν τα 120Hz. Για παράδειγμα δοκιμάσαμε το Titan Quest και το Dead Cells και παρατηρήσαμε πως το πρώτο κατάφερε να φτάσει τα 120fps ανάλογα με το τι γινόταν στην οθόνη ενώ το Dead Cells φαίνεται να καρφώθηκε στα 120fps. Μέσα στην οθόνη έχουμε και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος λειτουργεί γρήγορα και χωρίς προβλήματα προσφέροντας και αυτό τον τρόπο ασφάλειας, πέρα από τη 3D selfie cam. Καθώς έχουμε AMOLED panel, υποστηρίζεται πλήρως always on οθόνη, με το νεότερο EMUI 13 (πάνω από Android 12, το οποίο όμως σαν όνομα δεν εμφανίζεται πουθενά) να προσφέρει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Αρκετές είναι και οι επιλογές για τη ρύθμιση των χρωμάτων, με το Normal να είναι αυτό που δίνει τη πιστότερη χρωματική απεικόνιση (άριστο average DeltaE μόλις 1.0) και το Vivid να δίνει περισσότερη ζωντάνια στην οθόνη. Σε κάθε μια από τις δυο αυτές επιλογές μπορούμε πάντα να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία χρώματος. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως το γυαλί της οθόνης (που προστατεύεται από προ-εγκατεστημένη ζελατίνα) είναι Kunlun Glass όπως το λέει η Huawei και προσφέρει εξαιρετική αντοχή, όμως το βρίσκουμε μόνο στην ακριβότερη πορτοκαλί, δερμάτινη έκδοση της συσκευής.



Το EMUI 12 έχει και επιλογή για ρύθμιση της ανάλυσης, καθώς πέρα από το High (που είναι η native ανάλυση της οθόνης) υπάρχει το Low (1744x808) για εξοικονόμηση ενέργειας και το smart resolution που εναλλάσσει αυτόματα την ανάλυση μεταξύ των δυο. Εμείς πάντως αφήσαμε τη συσκευή στο high. Από εκεί και πέρα, έχουμε Dark Mode, έχουμε το Eye Comfort που λειτουργεί σαν Blue filter έχοντας μέσα στο υπομενού και δυνατότητα για ενεργοποίηση της μείωση του flicker (ενεργοποιείται ξεχωριστά). Γενικότερη η οθόνη είναι εξαιρετική, τα χρώματα είναι πραγματικά ολοζώντανα η φωτεινότητα παραπάνω από ικανοποιητική ακόμα και για χρήση κάτω από το φως του ήλιου (μετρήσαμε 528nits μέγιστης φωτεινότητας η οποία έφτασε στα 900nits στο auto mode), με το panel να είναι HDR/HDR10+ συμβατό. Το HDR λειτουργεί στο Youtube (μπορεί να λειτουργήσει μέσω του GSpace όπως και άλλες εφαρμογές της Google) όμως δεν είναι ενεργό στο Netflix με τη συσκευή πάντως να είναι Widevine L1 συμβατή και να παίζει Netflix περιεχόμενο σε ανάλυση Full HD (υποστηρίζοντας και AV1 decoding).



Στο κομμάτι του hardware, το Huawei Mate 50 Pro έρχεται με τον Snapdragon 8+ Gen 1 αλλά στη 4G έκδοσή του. Το SoC έρχεται με 8 πυρήνες και το Adreno 730 GPU. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε επίπεδο SoC για συσκευές Android με τη Huawei να καταφέρνει να έχει το νεότερο SoC. Δε πρόκειται να έχει κανείς παράπονο από τις επιδόσεις του τηλεφώνου, προφανώς ενώ και τα games παίζουν όλα άνετα. Στη πράξη, είδαμε πως τα παιχνίδια παίζουν άνετα, ακόμα απαιτητικότεροι τίτλοι όπως το Genshin Impact. Δοκιμάσαμε και emulators για παιχνιδομηχανές όπως το PSP, το Gamecube, το Wii και το PS2. Και εδώ το Mate 50 Pro τα πάει άριστα. Στο τομέα του throttling τώρα, μπορεί το 3D Mark να δείχνει έντονο throttling (35,1% στο Wild Life Stress Test με μέγιστο σκορ 10536 και ελάχιστο 3693), όμως η θερμική συμπεριφορά του τηλεφώνου είναι πραγματικά καλή παρατηρώντας τα διαγράμματα.



Στη πράξη όμως, τα πράγματα είναι καλύτερα κάτι που παρατηρήσαμε με το αγαπημένο μας τεστ του emulation του God of War 2 (PS2) μέσω του AetherSX2. Το Mate 50 Pro δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να κρατήσει σταθερά 60fps στο test scene (ανάλυση 2x, 720p) μας για παραπάνω από 30 λεπτά με τη θερμοκρασία του SoC να ξεκινάει από τους 31 βαθμούς κελσίου και να ανεβαίνει μέχρι τους 43 βαθμούς.


Η σκηνή του God of War 2 του PS2 στον AetherSX2 που κάνουμε τις δοκιμές του throttling. Το frame rate παραμένει στα 60fps από την αρχή, στα 10 λεπτά, στα 20 λεπτά και στα 35 λεπτά.

Σε αυτή τη τιμή φαίνεται πως γίνεται το throttling, όμως η περίσσεια ισχύος του SD 8+ Gen 1 επιτρέπει στο παιχνίδι να μη χάνει fps ακόμα και όταν η συχνότητα της GPU πέφτε αρκετά χαμηλά (γύρω στα 220MHz). Αν παρατηρήσετε και τις θερμικές φωτογραφίες, θα δείτε ότι το θερμότερο μέρος της συσκευής είναι στο άκρο του τηλεφώνου, ενώ η πλάτη είναι σχεδόν κρύα!


Οι θερμοκρασίες στη μπροστά και πίσω πλευρά του τηλεφώνου μετά από 35 λεπτά gaming.

Πραγματικά εντυπωσιακό μπορούμε να πούμε και σίγουρα από μόνο του αυτό καθιστά το τηλέφωνο μια εξαιρετική επιλογή για όσους παίζουν ώρα στο κινητό τους. Ειδικά από τη στιγμή που μπορεί κανείς να το συνδέσει με εξωτερική οθόνη, να συνδέσει ένα Bluetooth χειριστήριο και να μετατρέψει το Mate 50 Pro σε… κονσόλα! Γενικότερα στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το τηλέφωνο είναι μια εξαιρετική λύση. Κατά τα άλλα, το τηλέφωνο υποστηρίζει δικτύωσης WiFi 6 (802.11ax). Τα 8Gb μνήμης είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 256GB αποθηκευτικού χώρου (UFS 3.1) είναι υπερ-επαρκής ποσότητα. Και πάμε λίγο στο κομμάτι του software.


Το Mate 50 Pro συνδεδεμένο σε εξωτερική οθόνη απευθείας με Type-C καλώδιο για να παίξουμε παιχνίδια.

Το τηλέφωνο τρέχει τη τελευταία έκδοση (13) του EMUI της Huawei. Στη πράξη, όπως αναφέραμε νωρίτερα, το τηλέφωνο τρέχει Android 12. Γενικότερα η εμπειρία χρήσης του EMUI 13 είναι εξαιρετική και θεωρούμε πως είναι μια από τις ομορφότερες και πλέον εύχρηστες που έχουμε δει. Ειδικά δε στο κομμάτι της συνεργασίας με άλλες συσκευές της Huawei, το EMUI δίνει ρεσιτάλ. Ειδικά η λειτουργία που συνδέεται ασύρματα το Mate 50 Pro με το Matepad 11 (που έχουμε για καθημερινή χρήση) με το πρώτο να εμφανίζεται σαν παράθυρο στην οθόνη του δεύτερου, έχοντας τη δυνατότητα για μεταφορά αρχείων και φωτογραφιών από το ένα στο άλλο, είναι εξαιρετικά βολική. Φυσικά υπάρχουν δυνατότητες multitasking «τραβώντας» ένα συρτάρι με εφαρμογές που έχουμε επιλέξει από τη δεξιά ή αριστερή πλευρά, και να χωρίσουμε την οθόνη στα δυο με δυο εφαρμογές. Μπορούμε επίσης να φορτώσουμε και τρίτη σε pop up παράθυρο, πάνω από τις άλλες. Όλο αυτό δουλεύει απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις. Τώρα βέβαια έρχεται η ώρα που θα ρωτήσετε «και ποιες εφαρμογές τρέχουν, αφού δεν έχουν Google». Τις εφαρμογές τις κατεβάζει κανείς κυρίως από το Huawei AppGallery, το οποίο πλέον έχει πραγματικά πάρα μα πάρα πολλές εφαρμογές, με πληθώρα επιλογών που αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό κοινό. Από τραπεζικές εφαρμογές μέχρι delivery (efood, box) και από video streaming (Vodafone TV, Cosmote TV, Ertflix, Nova Go) μέχρι ενημερωτικά site, αναζήτηση taxi (Taxiplon, Free Now –πρωην Beat), social όπως το TikTok, το Viber και το Telegram και πάρα πολλές ακόμα. Οι ανέπαφες πληρωμές υποστηρίζονται μέσω της Curve, μια εφαρμογή που ουσιαστικά γίνεται το ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη, ώστε να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα Nova για ανέπαφες πληρωμές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσει τη κάρτα (ή τις κάρτες) που θέλει στο Curve και τέλος. Σε γενικές γραμμές πάντως, το 95% των χρηστών θα βρουν αυτό που θέλουν και θα κάνουν άνετα τη δουλειά τους και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στη Huawei συνολικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο όσον αφορά στο Ελληνικό γραφείο για την υπερπροσπάθεια που έχουν κάνει ώστε να εμπλουτιστεί το AppGallery με όλες εκείνες τις εφαρμογές που κατά κόρον χρησιμοποιεί ο κόσμος. Από εκεί και πέρα και για αυτούς που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές της Google ή σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν Google API, υπάρχει το GSpace, μια εφαρμογή μέσα από την οποία μπορεί να δημιουργήσει κανείς ένα μικρό «Google Space» και να τρέχει από εκεί τα πάντα. Πλέον αυτή είναι διαθέσιμη μέσα από το AppGallery και –τουλάχιστον στο Mate 50 Pro- τρέχει χωρίς διαφημίσεις καθώς είναι η add-free έκδοση.



Τι παίζει όμως με το σύστημα καμερών; Όπως είπαμε νωρίτερα, το τηλέφωνο έχει ένα τριπλό σύστημα καμερών τοποθετημένο μέσα σε ένα κυκλικό «νησί», σε δυο ζευγάρια, μαζί με το Led flash και ένα ακόμα μικρόφωνο. Βέβαια οι κάμερες είναι τρεις με τη «τέταρτη» κάμερα να είναι …ψεύτικη για λόγους συμμετρίας, η βασική κάμερα, μια ultrawide των 13MP με αυτόματη εστίαση και μια telephoto (periscope) με οπτικό ζούμ 3,5x και OIS.


UW Vs Main Vs 3.5x Vs 7x


UW Vs Main Vs 3.5x

Κυρίαρχη κάμερα είναι η βασική με το μεταβλητό διάφραγμα από f/1.4 έως f/4.0. Μπορεί να μην είναι η πρώτη τέτοια υλοποίηση καθώς η Samsung παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει τη σειρά S10 στα οποία ο βασικός φακός είχε δυο διαθέσιμα διαφράγματα (f/1.5 και f2.4), ωστόσο η υλοποίηση της Huawei είναι σαφώς δυσκολότερη τεχνικά καθώς έχει μεγαλύτερο εύρος και περισσότερα βήματα. Για όσους δε γνωρίζουν, το διάφραγμα είναι κάτι αντίστοιχο με τη κόρη του ματιού, η οποία μικραίνει και μεγαλώνει ανάλογα με το περιβάλλοντα φωτισμό. Στο σκοτάδι μεγαλώνει πολύ για να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερο φως ενώ την ημέρα μικραίνει για να δέχεται όσο το δυνατόν λιγότερο φως. Αντίστοιχα λειτουργεί και το διάφραγμα, το οποίο ανοίγει περισσότερο (με μικρότερες τιμές f πχ f/1.4) για να πάρει περισσότερο φως ο αισθητήρας που βρίσκεται από πίσω και κλείνει (με μεγαλύτερες τιμές f πχ f/4.0) για να πάρει λιγότερο φως ο αισθητήρας, πάντα ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε λήψεις φωτογραφίας ή συνθήκες βιντεοσκόπησης.


Main camera: F1.4 / F2.0 / F2.8 / F4.0


Main camera: F1.4 / F2.0 / F2.8 / F4.0

Μια σειρά από «λεπίδες» κλείνουν και ανοίγουν μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας την οπή μέσα από την οποία περνάει το φως, κάτι που ταυτόχρονα αλλάζει και το φυσικό bokeh που δημιουργείται. Πέρα από τους φωτογραφικούς όρους που αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να σημειώσουμε ότι ούτως ή άλλως η τιμή f/1.4 είναι μια από τις φωτεινότερες που έχουμε δει σε κινητά τηλέφωνα. Όλο το σύστημα του φακού βρίσκεται μπροστά από έναν αισθητήρα των 50MP ο οποίος ενσωματώνει και οπτική σταθεροποίηση.


UW Vs Main Vs 3.5x

Μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 50Mpixel επιλέγοντας High-Res ρύθμιση μέσα από τα μενού και κατά προτίμηση την υπορύθμιση 50MP AI. Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει άριστη δουλειά, προσφέροντας ζωντανά χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα, καθώς μπορεί να έχει πάντα πραγματικά καλές φωτογραφίες, χωρίς καν να χρειάζεται κάποιος να ενεργοποιήσει το Night mode. Και αυτό γιατί το ISO μπορεί να ανέβει πολύ ψηλά με το θόρυβο να παραμένει ελεγχόμενος.


UW Vs Main Vs 3.5x (Night)


UW Vs Main Vs 3.5x (Nightmode)

Γενικότερα, τις περισσότερες φορές, δε θα χρειαστεί κανείς το Night Mode για να βγάλει όμορφες φωτογραφίες. Η ύπαρξη οπτικής σταθεροποίησης κάνει τα πράγματα ακόμα καλύτερα και σε γενικές γραμμές ο χρήστης θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από τη βασική κάμερα. Στην αυτόματη λειτουργία, η κάμερα συνήθως χρησιμοποιεί διάφραγμα f/2.0, ρυθμίζοντας την έκθεση περισσότερο μέσω της ταχύτητας κλείστρου και του ISO, τουλάχιστον την ημέρα. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού θα δούμε και λήψεις με f/1.4. Ο λόγος που γίνεται αυτή η επιλογή προφανώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε αυτό το f stop έχουμε τη καθαρότερη εικόνα (και στους επαγγελματικούς φακούς, σχεδόν ποτέ αυτός δεν αποδίδει τα μέγιστα όταν είναι τέρμα ανοιχτός).


Main camera: F1.4 / F2.0 / F2.8 / F4.0

Μπορούμε όμως χρησιμοποιώντας τις χειροκίνητες ρυθμίσεις, να δοκιμάσουμε πως αποδίδει. Παρακάτω μπορείτε να δείτε συγκριτικά που αφορούν τις λήψεις ανά stop (f/1.4, f/2.0, f/2.8, f/4.0) τόσο για να καταλάβετε τη διαφορά στο bokeh όσο και πόσο διαφορετικές λήψεις βγάζει κανείς το βράδυ, καθώς με μικραίνοντας το διάφραγμα (δηλαδή μεγαλώνοντας το f) και έχοντας σταθερή ταχύτητα κλείστρου για τις ίδιες λήψεις, πρέπει να διπλασιάζουμε τη ταχύτητα του ISO για να έχουμε την ίδια φωτεινότητα, κάτι που προσθέτει περισσότερο ψηφιακό θόρυβο και από ένα σημείο και μετά χαλάει εντελώς τις φωτογραφίες.


F/1.4, ISO 800                F/2.0, ISO 800              F/2.0, ISO 1600           F/2.8, ISO 1600


F/2.8, ISO 3200                F/4.0, ISO 3200              F/4.0, ISO 3200      

Το μεταβλητό διάφραγμα σαν επιλογή είναι διαθέσιμο και στη λειτουργία Aperture, η οποία βέβαια έχει και τη δυνατότητα για χρήση του fake bokeh effect. Προφανώς, το f/1.4 του fake με το f/1.4 του μηχανικού διαφράγματος δε μπορούν να συγκριθούν καθώς στη πρώτη περίπτωση προσομοιώνεται το f/1.4 ενός full frame φακού ενώ στη δεύτερη έχουμε το f/1.4 ενός μικρού αισθητήρα που για να το συγκρίνουμε με αυτό ενός full frame θα έπρεπε να ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι το crop factor.

 
Main Camera: Auto (f/2.0) Vs Aperture (f/1.4) Vs Portrait Vs Aperture (digital f/1.4)

Αν η τιμή του πραγματικού focal length που αναφέρει το Device Info HW αληθεύει, δηλαδή είναι 5,75mm με το φακό να έχει focal length σε αντιστοιχία με full frame 24,3, το crop factor είναι 24,3/5,75=4.22 άρα το f Stop f/1.4 σε αναλογίες full frame είναι 1,4x4.22=5.91. Γι αυτό λοιπόν δεν έχουμε έντονο bokeh effect όταν πχ βγάλουμε ένα μακρινό αντικείμενο που έχει επίσης μακριά του κάτι πίσω του και για να δούμε τη διαφορά στο bokeh πρέπει να είμαστε σχετικά κοντά σε αυτό που φωτογραφίζουμε. Όπως και να έχει πάντως, και αφού τελειώσαμε τα φωτογραφικά μαθήματα, μπορούμε να πούμε ότι η βασικά κάμερα είναι εξαιρετική.


UW Vs Main Vs 3.5x Vs 7x

Η  ultrawide κάμερα έχει auto focus και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν macro. Δίνει και αυτή καλά αποτελέσματα τη μέρα.


Macro με τον Ultrawide

Οι φωτογραφίες είναι αρκετά ευρυγώνιες και έχουν εξαιρετικά χρώματα, λεπτομέρεια και αντίθεση. Ακόμα και το βράδυ πάντως, οι λήψεις είναι καλές. Ναι, υπάρχει περισσότερος θόρυβος και η λεπτομέρεια δε φτάνει στα επίπεδα του βασικού φακού, όμως το αποτέλεσμα είναι πλήρως αξιοποιήσιμο.  


UW Vs Main Vs 3.5x (Night)


UW Vs Main Vs 3.5x (Nightmode)

Εξαιρετικός είναι και ο telephoto ο οποίος μας δίνει λήψεις με πολύ λεπτομέρεια αλλά κυρίως μεγάλο δυναμικό εύρος, κυρίως στο 3,5x native ζούμ. Ακόμα όμως και το 10x που είναι το μέγιστο άμεσα διαθέσιμο με μορφή πλήκτρου ζουμ, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά καλό. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης κάμερας έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο αισθητήρας δεν είναι Quad Bayer αλλά Bayer και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και τα 64MP του χωρίς απώλεια, κάτι που η Huawei έχει εκμεταλλευτεί ώστε το τηλέφωνο να βγάζει λήψεις με 7x zoom χωρίς καμία απώλεια, κάνοντας crop στο κέντρο του αισθητήρα που ισοδυναμεί με 16MP! Στο 10x γίνεται επιπλέον crop και μετά upscale στα 16MP αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι ωραίο.

 
UW Vs Main Vs 3.5x Vs 7x Vs 10x

Το βράδυ πάντως, δε μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για το ποιος αισθητήρας θα χρησιμοποιηθεί καθώς ανάλογα με το φωτισμό το τηλέφωνο αξιοποιεί είτε τον telephoto είτε το βασικό με digital zoom. Κάτι που όμως συμβαίνει με όλα τα τηλέφωνα.


UW Vs Main Vs 3.5x - digital zoom από το βασικό και φαίνεται (Night)


UW Vs Main Vs 3.5x - digital zoom από το βασικό και φαίνεται (Nightmode)

Τέλος, η selfie κάμερα είναι πραγματικά πολύ καλή. Έχει autofocus και βγάζει εντυπωσιακές φωτογραφίες με μπόλικη λεπτομέρεια ενώ υποστηρίζει και Night Mode. Μάλιστα, ο φακός μπροστά από τον αισθητήρα είναι εξαιρετικά ευρυγώνιος με τη βασική επιλογή φωτογράφισης 1x να είναι στη πραγματικότητα cropped λήψη, ενώ η Wide να χωράει ακόμα περισσότερη πληροφορία (υπάρχει μια ενδιάμεση ρύθμιση στο 0,8x που είναι και αυτή cropped). Πραγματική η selfie είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει σε smartphobne.


Selfie: UW vs 0.8x vs 1x

Όσον αφορά στο video, το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει σε 4K60 με όλους τους φακούς. Σε κάθε ρύθμιση μπορεί κανείς να εναλλάσσει τους διαθέσιμους φακούς αλλά δυστυχώς το software ελέγχουν δεν έχει έτοιμα πλήκτρα για τον κάθε φακό κατά τη βιντεοσκόπηση και έτσι αν για παράδειγμα θέλουμε να πάμε από τον UW στον telephoto, πρέπει να ζουμάρουμε όλη τη διαδρομή. 4K60 video με βασικό και telephoto.


4K60 με όλες τις κάμερες.

Η ποιότητα του βίντεο είναι εξαιρετική με το βασικό φακό όπως επίσης και με το telephoto ενώ ο UW είναι κάπως soft αλλά και πάλι λίγοι θα δώσουν σημασία. Άριστο είναι και το selfie video.


4K60 με τη selfie κάμερα

Το μόνο μας παράπονο είναι πως σε όλες τις κάμερες είναι πάντα ενεργό το EIS, κάτι που μπορεί να χαλάσει τα πλάνα όταν ο περιβάλλον φωτισμός μειωθεί. Κάτι άλλο που μας άφησε ανικανοποίητους στο κομμάτι του video είναι το χαμηλό bitrate στην εγγραφή ήχου το οποίο είναι μόλις 96Kbps (στα 48KHz πάντως), ενώ άλλα τηλέφωνα υποστηρίζουν ακόμα και 320Kbps. Υπάρχουν και άλλες επιλογές που αφορούν στο βίντεο, όπως το slow motion, αλλά και το Story Creator. Μια από αυτές είναι και η δυνατότητα να τραβήξει κανείς βίντεο με χειροκίνητες ρυθμίσεις, αλλάζοντας σε πραγματικό χρόνο τη τιμή του f stop.


4K60 με μεταβλητό διάφραγμα κατά τη λήψη του βίντεο

Για ακόμα μια φορά θα κάνουμε ένα μικρό μάθημα, όσον αφορά στο βίντεο τώρα. Ένα βίντεο που έχει κίνηση (όχι κάτι κάπως στατικό), για να πετυχαίνει το καλύτερο motion blur πρέπει να «γυρίζεται» με ταχύτητα κλείστρου διπλάσια του frame rate, δηλαδή αν γράφουμε στα 60fps, με 1/120sec, αν γράφουμε στα 30fps με 1/60sec. Όσον μεγαλύτερη η ταχύτητα κλείστρου βέβαια (μιλάμε για κλάσματα, άρα το 1/60 είναι μεγαλύτερο από το 1/120) τόσο περισσότερο φως τραβάει ο αισθητήρα.  Αν θέλουμε να τραβήξουμε βίντεο την ημέρα τώρα, είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνει κανείς με smartphone με τιμές ταχύτητας κλείστρου όπως οι παραπάνω, καθώς μιλάμε για πολύ φως όταν το f stop είναι κλειδωμένο σε τιμές f/1.6-f/1.8. Ωστόσο, με το Mate 50 Pro μπορεί κανείς να πετύχει κάτι καλύτερο, βάζοντας το f στο 4.0, άρα αφήνοντας λιγότερο φώς να μπει μέσα στον αισθητήρα, κάτι που μας επιτρέπει να μειώσουμε τη ταχύτητα κλείστρου ποιο κοντά στο 1/120sec (για βίντεο 4K60), με αποτέλεσμα το τελικό βίντεο να έχει καλύτερο motion blur, να είναι δηλαδή η κίνηση περισσότερο φυσική.


4K60 με μεταβλητό διάφραγμα κατά τη λήψη του βίντεο

Σημαντική είναι και η ύπαρξη του Petal Clip, μια δυνατότητα που δίνει ο video player της Huawei για edit των video που έχει τραβήξει ο χρήστης, επιτρέποντας δε και τη συρραφή συνεχόμενων βίντεο, το ένα μετά το άλλο.



Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Huawei P50 Pro, ένα τηλέφωνο που πραγματικά δείχνει τις ικανότητες της Huawei. Εξαιρετική κατασκευή (με πιστοποίηση IP68), γρήγορη φόρτιση, κορυφαίο SoC με εντυπωσιακή θερμική συμπεριφορά, ωραίος ήχος, άριστη οθόνη αλλά πρώτα και πάνω από όλα ένα υπερπλήρες σύστημα καμερών που δίνει άριστα αποτελέσματα και πολλές δυνατότητες πειραματισμού αλλά και εκμάθησης φωτογραφίας χάρη στο μεταβλητό διάφραγμα της βασικής κάμερα. Η Huawei έχει καταφέρει να φτιάξει μια πραγματική ναυαρχίδα που δε πρόκειται να αφήσει κανένα ασυγκίνητο. 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Άριστη χρωματικά οθόνη με υψηλή ανάλυση που τρέχει στα 120Hz
  • Γρήγορη φόρτιση, με ασύρματη και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση
  • 3D Face unlock
  • Ποιοτική κατασκευή με IP68 προστασία
  • Το μεταβλητό διάφραγμα έχει πολλαπλές χρησιμότητες
  • Γρήγορο SoC, με το τηλέφωνο να διαχέει άριστα τη θερμότητα στο σώμα του
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα χρήματα που ζητάει είναι αρκετά σαν ποσό
  • Θα θέλαμε το refresh rate της οθόνης να έχει περισσότερα "σκαλιά"
  • Η δυνατότητα αλλαγής του διαφράγματος θέλει λίγο tweeking σε επίπεδο software για να είναι ταχύτερα προσβάσιμη
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*