Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Xiaomi 13 Review

*
Μικρότερο από το Pro, το Xiaomi 13 είναι ένα compact flagship με κάμερες Leica και Snapdragon 8 Gen 2.

Έχοντας ήδη παρουσιάσει το κορυφαίο μοντέλο της σειράς Xiaomi 13, το Pro, έρχεται η ώρα για το μικρό του αδερφό, το απλό Xiaomi 13, το οποίο έρχεται σε μια έκδοση, 8GB/256GB στη τιμή των €999 και η αλήθεια είναι ότι οι διαφορές μεταξύ των δυο είναι πολύ περισσότερες από ότι το Pro στο όνομά τους.




Το Xiaomi 13 μια μικρότερη σε σχέση με του Pro συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM και ένα γρήγορο φορτιστή 67Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, αντιλαμβάνεται κανείς την εντελώς διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση της Xiaomi. Ένα μικρότερο σε διαστάσεις τηλέφωνο με περισσότερο boxy σχεδιασμό, που πραγματικά θυμίζει… iPhone.



Έχει όλες τις πλευρές του επίπεδες, όπως επίσης επίπεδη είναι και η οθόνη, οι γωνίες είναι στρογγυλεμένες και η πλάτη είναι γυάλινη, με την έκδοση που έχουμε εμείς στο μαύρο χρώμα να λειτουργεί από τη μια σαν… καθρέπτης και από την άλλη να μαζεύει συνεχώς δακτυλικά αποτυπώματα.



Στη  πλάτη είναι και το τριπλό σύστημα καμερών  τοποθετημένο σε ένα όμορφο, γεωμετρικό bump στο πάνω αριστερό μέρος της, το οποίο είναι σαφώς μικρότερο από του Pro ενώ και οι κάμερες είναι όλες διαφορετικές. Για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το power κα τα volume control πλήκτρα. Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (USB 2.0) παρέα με τη μια έξοδο ήχου, το ένα μικρόφωνο και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM. Στο πάνω μέρος βρίσκονται δύο μικρόφωνα και μια IrDA ενώ στα όρια της οθόνης, δίπλα στο πλαίσιο έχουμε το ακουστικό, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν δεύτερο ηχείο. Προφανώς και έχουμε στερεοφωνικό ήχο, ο οποίας είναι σε γενικές γραμμές δυνατός και ισορροπημένος. Μάλιστα, έχει πάρει πιστοποίηση Dolby Atmos και το λειτουργικό προσφέρει σχετικές δυνατότητες παραμετροποίησης του ήχου.



Όπως είπαμε, το τηλέφωνο είναι μικρότερο και ο σημαντικότερος λόγος είναι προφανώς η μικρότερης διαγωνίου οθόνη των 6,36’’ το οποίο λειτουργεί σε ανάλυση 2400x1080 και υποστηρίζει ταχύτητες έως 120Hz. Στο χέρι πραγματικά είναι εξαιρετικά άνετο, αλλά σίγουρα όσοι έχουν συνηθίσει μεγαλύτερες οθόνες θα νοιώσουν περιορισμένοι. Τα bezel είναι ανύπαρκτα ενώ η ίδια η οθόνη καλύπτεται από γυαλί Gorilla Glass Victus, πάνω από το οποίο υπάρχει ζελατίνα προστασίας και η φωτεινότητά της είναι υψηλή (σύμφωνα με τη Xiaomi φτάνει στα 1900nits). Εμείς μετρήσαμε 400 nits με ρύθμιση max brightness, με την οθόνη να φτάνει στα 1200 nits με το auto brightness σε συνθήκες υψηλού περιβάλλοντος φωτισμού.



Στη πράξη όμως αυτό που θα πάρει ο χρήστης είναι μια εξαιρετικά φωτεινή οθόνη στην οποία μπορεί άνετα να βλέπει και κάτω από το φως του ήλιου. Καθώς έχουμε Amoled panel, υποστηρίζεται πλήρως always on οθόνη, με το νέο MIUI 14 (πάνω από Android 13) να προσφέρει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Έχουμε όπως είπαμε ένα επίπεδο panel το οποίο χρωματικά είναι άριστο (DeltaE 1.0), είναι 10bit με τη συσκευή να υποστηρίζει αναπαραγωγή HDR10+ αλλά και Dolby Vision.


Χρωματική απόδοση στο Original (αριστερά) και στο Vivid με warm θερμοκρασία χρώματος (δεξιά).

Δεν είναι όμως LTPO 3 και άρα το refresh rate αλλάζει μόνο μεταξύ 60-120Hz, υποστηρίζοντας και τα 90Hz. Όσον αφορά στα παιχνίδια, το αποτέλεσμα που πήραμε είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό στο Xiaomi 13 Pro, δηλαδή κανένα παιχνίδι δε κατάφερε να τρέξει στα 120fps με την οθόνη στα 120Hz. Δοκιμάσαμε πλήθος παιχνιδιών που για παράδειγμα στο Xiaomi Mi 11 Ultra παίζουν στα 120fps, αλλά… τζίφος. Είτε με το refresh rate στην αυτόματη ρύθμιση είτε καρφωμένο στα 120Hz, είτε στο performance mode της μπαταρίας είτε στο κανονικό, δεν έγινε τίποτα, όπως και τίποτα δεν άλλαξε χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Game Turbo που διαθέτει πλήθος από ρυθμίσεις για τα games. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως εφόσον βάλουμε την οθόνη στα 120Hz, ξεκλειδώνει ένα επιπλέον menu, μέσω του οποίου έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε ξεχωριστά το μέγιστο refresh rate ανά εφαρμογή. Ακόμα και έτσι, κανένα παιχνίδι δε γύρισε στα 120fps, με την οθόνη να παραμένει στα 60Hz.



Πάντως το gaming είναι μια χρήση που θα εκτιμήσουν όλοι όσοι το αποκτήσουν. Όσα παιχνίδια δοκιμάσαμε παίζουν άνετα, ακόμα και το Genshin Impact (max ρυθμίσεις, 60fps). Κάτι άλλο που δοκιμάσαμε στη συσκευή είναι οι διάφοροι emulators που κυκλοφορούν για παιχνιδομηχανές όπως το PS2. Και εδώ το Xiaomi 13 εντυπωσιάζει όπως ακριβώς έκανε το Xiaomi 13 Pro καθώς «φοράνε» το ίδιο SoC, έναν Snapdragon 8 Gen2.  αφού από την μια η ωμή δύναμη του διδύμου SD8 Gen 2/Adreno740 και από την άλλη η μέγιστη συμβατότητα με τους emulators του Adreno, κάνουν τους emulator να τρέχουν άνετα. Έτσι, το God of War 2 στον Aethersx2 που εξομοιώνει το PS2 παίζει σε 1080p ανάλυση (3x της βασικής), με τη συχνότητα της GPU όμως να είναι… πάντα καρφωμένη στα 475Mhz. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο review του Xiaomi 13 Pro, αλλά σε γενικές γραμμές, η Xiaomi φαίνεται να έχει κλειδώσει τη συχνότητα της GPU στα 475MHz όταν τρέχουν 3D games και αυτή φτάνει στη μέγιστη τιμή της (680Mhz) μόνο στα benchmarks. Από την άλλη βέβαια, η επιλογή της Xiaomi έχει και τα καλά της, καθώς το throttling –στη πράξη- είναι μηδενικό καθώς συγκεκριμένα μπορούσαμε να παίζουμε το God of War 2 στον AetherSX2 σε 3x ανάλυση για ώρες, χωρίς να ζεσταίνεται το τηλέφωνο.



Από εκεί και πέρα οι επιδόσεις που προσφέρει το Xiaomi 13 είναι άριστες. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το Xiaomi 13 είναι μια πραγματικά άριστη επιλογή. Τα 8Gb μνήμης LPDDR5x είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 256GB αποθηκευτικού χώρου USF 4 είναι υπεραρκετά. Από εκεί και πέρα, το τηλέφωνο είναι συμβατό με 5G δίκτυα και υποστηρίζει το WiFi7, φυσικά διαθέτει NFC ενώ έχει λάβει και πιστοποίηση IP68. Όσον αφορά τώρα στην αυτονομία, αυτή είναι αρκετά καλή και ταυτόχρονα πολύ καλύτερη από την αυτονομία του προκατόχου του (Xiaomi 12). Σε φυσιολογικές συνθήκες η μια μέρα χρήσης βγαίνει πολύ εύκολα. Η μπαταρία είναι σχετικά μικρή είναι η αλήθεια όμως αυτή φορτίζει γρήγορα. Χάρη στο φορτιστή των 67Watt που συνοδεύει τη συσκευή, το Xiaomi 13 Pro μπορεί να φορτίσει από εντελώς άδειο στο 100% σε περίπου 40 λεπτά. Επιπλέον, το τηλέφωνο υποστηρίζει και υπερταχεία ασύρματη φόρτιση στα 50Watt κάτι που δοκιμάσαμε στον συμβατό φορτιστή της Xiaomi με τη φόρτιση να είναι και εδώ εξαιρετικά γρήγορη. Υπάρχει φυσικά και δυνατότητα για αντίστροφη ασύρματη φόρτιση στα 10Watt σε περίπτωση που κάποιος θέλει να δώσει λίγη ενέργεια σε άλλη συσκευή (πχ ασύρματα ακουστικά).



Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το τριπλό σύστημα καμερών το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Leica. Έτσι, όλες οι φακοί ονομάζονται Leica VARIO-SUMMICRON όμως όπως αναφέραμε και νωρίτερα, οι αισθητήρες που χρησιμοποιεί το Xiaomi 13 είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς του Pro. Κεντρικός είναι ένας νέος αισθητήρα (Sony IMX800) στα 54MP με μέγεθος 1/1,49’’, πολύ μικρότερος δηλαδή από τον IMX989 της 1’’. Ωστόσο, η Xiaomi χρησιμοποιεί τα 50MP του αισθητήρα οπότε το χρήσιμο κομμάτι του αισθητήρα έχει μέγεθος 1/1,56’’, διαστάσεις δηλαδή ανάλογες με αυτές του IMX766 που έχουμε δει στο παρελθόν σε πάμπολες συσκευές. Ο αισθητήρας υποστηρίζει auto focus ενώ έχει και οπτική σταθεροποίηση (HyperOIS το ονομάζει η Xiaomi).


Ultrawide Vs Wide Vs Zoom 3.2x


Ultrawide Vs Wide Vs Zoom 2x (Digital) Vs Zoom 3.2x

Οι άλλες δυο κάμερες είναι ένας ultrawide στα 12MP με f/2.2 χωρίς autofocus και ένας telephoto με f/2.0 και OIS με οπτικό zoom 3.2x και focal length αντίστοιχο ενός των 75mm σε full frame. Μπροστά υπάρχει μια selfie κάμερα των 32MP, χωρίς autofocus, ίδια ακριβώς με αυτή του Xiaomi 13 Pro.  Πριν αρχίσει κανείς να βγάζει φωτογραφίες, καλείται να επιλέξει ποιο χρωματικό προφίλ της Leica θα χρησιμοποιήσει, το Vibrant που δίνει περισσότερο ζωντανά χρώματα ή το Authentic που προσπαθεί να δώσει χρώματα που ταιριάζουν με το αυθεντικό προφίλ της Leica. Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο, είναι απλά τι προτιμά ο καθένας. Ο υπογράφων προτιμά το Authentic αλλά οι περισσότεροι άλλοι που ρωτήσαμε προτιμούν το Vibrant.


Ultrawide Vs Wide Vs Zoom 2x (Digital) Vs Zoom 3.2x

Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο IMX800 ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 50Mpixel. Κάνει αρκετά καλά τη δουλειά του κυρίως την ημέρα, αλλά και τη νύχτα δεν απογοητεύει. Ωστόσο, δε μπορεί να συγκριθεί με το αποτέλεσμα που βγάζει η κεντρική κάμερα του Xiaomi 13 Pro.


Ultrawide Vs Wide Vs Zoom 3.2x

Ο ultrawide είναι κάπως soft (σίγουρα η έλλειψη autofocus δε βοηθάει), δυσκολεύεται αρκετά σε λήψεις που έχουν δέντρα ενώ και ο θόρυβος είναι υπαρκτός και την ημέρα. Χρωματικά ματσάρει τον βασικό και δίνει μια ωραία εικόνα συνολικά με κάπως όμως περιορισμένο δυναμικό εύρος. Το βράδυ πάλι δυσκολεύεται αρκετά.


Ultrawide Vs Wide Vs Zoom 2x (Digital) Vs Zoom 3.2x

Όσον αφορά στο telephoto, αυτός δεν έχει το σύστημα φακών που συναντάμε στο Xiaomi 13 Pro οπότε δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν macro. Πάντως την ημέρα βγάζει όμορφες φωτογραφίες με αρκετή λεπτομέρεια, ωραία χρώματα και ικανοποιητικό δυναμικό εύρος. Το βράδυ οι λήψεις είναι ΟΚ, αν και δε θα είναι λίγες οι φορές που το Xiaomi 13 θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει το βασικό αισθητήρα με digital zoom. Κάτι που συμβαίνει και όταν θέλουμε να φωτογραφήσουμε κάτι που είναι σχετικά κοντά μας και ο telephoto δε μπορεί να εστιάσει σε αυτό.


Ultrawide Vs Wide Vs Zoom 3.2x

Υποστηρίζεται portrait mode, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από το κύριο φακό (στο full body mode) όσο κυρίως με το telephoto, προσφέροντας εξαιρετικό διαχωρισμό. Στο portrait mode όμως έχουμε και τέσσερις Pro Lenses όπως τις αναφέρει το software, τέσσερις επιλογές που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Leica: Black & White στα 35mm με f/1.2, Swirly Bokeh στα 50mm με f/0.95 (και οι δυο με crop από το βασικό αισθητήρα), Portrait στα 75mm με f/1.25 και soft focus στα 90mm με f/2.2  (από το telephoto).


Portrait Leica φίλτρα από αριστερά: 35mm / 50mm / 75mm / 90mm

Το αποτέλεσμα που πετυχαίνουν είναι κάτι διαφορετικό, ενώ μάλιστα τα metadata που αποθηκεύονται στις λήψεις αντιστοιχούν στα αντίστοιχα focal length/aperture.


Ultrawide Vs Wide Vs Zoom 3.2x

Όσον αφορά τώρα στο video, μπορεί κανείς να τραβήξει σε 4K60 (bitrate στα 62Mbps) μόνο με το βασικό φακό, με το 4K30  να είναι διαθέσιμο σε όλες τις κάμερες χωρίς όμως δυνατότητα εναλλαγής κατά την εγγραφή.


4Κ60 με τη βασική κάμερα

Μια σημαντική σημείωση όμως. Το 4K30 video όταν επιλέγουμε «και καλά» 3,2x zoom δεν έρχεται από το telephoto αλλά είναι digital zoom από το βασικό φακό με το αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου ωραίο.


4Κ60 με 3.2x zoom (που έρχεται από τη βασική κάμερα)

Ο telephoto υποστηρίζει native μόνο έως 1080p60, κάτι που επιβεβαιώνεται μέσα από το Pro mode όπου μόνο αυτή η ανάλυση είναι διαθέσιμη. Στη πραγματικότητα, μόνο σε 1080p30 μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα εναλλαγής φακών κατά την εγγραφή βίντεο.


1080p60 με το telephoto (native)

Όσον αφορά στη ποιότητα, ο ultra wide προσφέρει απλά ΟΚ βίντεο, ο telephoto καλύτερα να μη χρησιμοποιείται σε 4K αλλά σε 1080p60 το βίντεο είναι όμορφο. Όσον αφορά στο βασικό φακό , το 4K60 που υποστηρίζει είναι πραγματικά όμορφο, ενώ για όσους θέλουν μεγαλύτερη ανάλυση, υποστηρίζει και 8k24 με συμπαθητικό αποτέλεσμα.


8Κ24 με τη βασική κάμερα

Από εκεί και πέρα έχουμε πλήθος από επιλογές. Σε ρύθμιση 4K30, υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης της ρύθμισης motion tracking focus (βασική και telephoto), μέσω της οποίας το software αντιλαμβάνεται ανθρώπους και ζώα και προσπαθεί να διατηρήσει την εστίαση σε αυτά είτε αυτόματα, είτε επιλέγοντάς πάνω στην οθόνη.


4Κ30 με την ultrawide

Κάτι ακόμα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να γράψει βίντεο HDR10+ και HLG (μόνο με τη κύρια κάμερα και σε 4K30). Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μπορούμε να γράψουμε βίντεο Dolby Vision σε 4K60 πάλι με το κύριο φακό.  Έχουμε επίσης slow motion στα 1920fps σε ανάλυση 1080p με το βασικό φακό. Υπάρχει δυνατότητα για portrait βίντεο με τη βασική ή με τη selfie κάμερα σε 1080p30, το οποίο καταφέρνει να πετύχει ωραίο διαχωρισμό ακόμα και με το εντονότερο bokeh εφέ. Φυσικά υπάρχει και δυνατότητα για dual video με τη βασική και τη selfie κάμερα. Η selfie κάμερα των 32MP είναι καλή αν και χωρίς autofocus. Βγάζει όμορφες φωτογραφίες με αρκετά καλό portrait mode, ενώ υποστηρίζει και Nightmode.


Selfie χωρίς/με portrait mode

Στο τομέα του βίντεο υποστηρίζει μόνο 1080p/30 fps με το αποτέλεσμα να είναι συμπαθητικό μεν, αλλά πραγματικά πρέπει κάπου να σταματήσει η Xiaomi να προσφέρει μόνο 1080p30 βίντεο στη selfie κάμερα.



Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Xiaomi 13. Διαθέτει κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά του Xiaomi 13 Pro όπως κορυφαία οθόνη από πλευράς φωτεινότητας και χρωμάτων, αλλά μικρότερη και με λιγότερα στάδια όσον αφορά στο refresh rate. Τον ίδιο κορυφαίο επεξεργαστή με υψηλές επιδόσεις χωρίς φαινόμενα υπερθέρμανσης αλλά με λιγότερη μνήμη. Το ίδιο εξαιρετικά γρήγορη ασύρματη φόρτιση αλλά τη μισή ταχύτητα ενσύρματης φόρτισης. Και κάμερες που έχει επιμεληθεί η Leica μεν αλλά με εντελώς άλλους αισθητήρες που δεν αποδίδουν το ίδιο καλά. Σίγουρα είναι μια όμορφη και βολική στο χέρι συσκευή που κοστίζει σημαντικά λιγότερα χρήματα από το Pro, όμως η αλήθεια είναι πως κάποια πράγματα δε δικαιολογούνται για flagship τηλέφωνο που κοστίζει €1000, όπως η έλλειψη autofocus του ultrawide και η μη δυνατότητα πραγματικού 4K βίντεο από το telephoto καθώς στη πραγματικότητα, ο αισθητήρας δεν έχει την απαραίτητη ανάλυση για 4K video. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ωραία, φωτεινή οθόνη με Dolby Vision
  • Γρήγορη φόρτιση, με ασύρματη και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση
  • Διαστάσεις που το καθιστούν πρακτικό για χρήση ακόμα και με το ένα χέρι
  • Εξαιρετικές επιδόσεις
  • Ποιοτική κατασκευή με IP68 προστασία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ο telephoto, native, δε μπορεί να τραβήξει 4K video
  • Θα θέλαμε auto focus στον ultawide
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*