Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI Mortar B350M Review

*
Με τους επεξεργαστές Ryzen η AMD κατάφερε να πετύχει τζακ ποτ, προσφέροντας στους χρήστες αυτό που ήθελαν: πολλούς πυρήνες και ισχύ με λογικό κόστος. Βέβαια για να βάλει κανείς Ryzen θέλει και ένα board με αντίστοιχα λογικό κόστος. Κάπου εδώ έρχεται το B350 chipset της εταιρείας, το οποίο δεν είναι το κορυφαίο μεν, αλλά είναι μια χαρά για όσους θέλουν να χτίσουν σε γερά θεμέλια. Το MSI Mortar B350M βασίζεται σε αυτό όπως μαρτυρά και το όνομά του και ακολουθεί διάταξη MicroATX, δηλαδή είναι μικρό σε διαστάσεις, με τη τιμή του αντίστοιχα να είναι χαμηλή (γύρω στα €80). Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου chipset είναι ότι υποστηρίζει τους νέους Ryzen με ενσωματωμένη GPU, κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να συναρμολογήσει ένα χαμηλού κόστος σύστημα με ενσωματωμένα γραφικά, για κάθε χρήση, ακόμα και ελαφρύ gaming. Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά λιτό, διαθέτοντας ψύκτρες στο southbridge και στο κύκλωμα τροφοδοσίας του του επεξεργαστή. Παρόλο που μιλάμε για ένα χαμηλού κόστος board, η MSI έχει ενσωματώσει  το Mystic Light, μια σειρά από RGB Leds που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του board. Ο χρήστης μπορεί να φωτίσει σε διάφορα χρώματα και με διάφορους συνδυασμούς, χρησιμοποιώντας το software της εταιρείας. Καθώς μιλάμε για RGB leds, αυτά μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε χρώμα, κάτι που ανάλογα με τα κέφια του χρήστη μπορεί να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό εσωτερικό τμήμα. Πόσο μάλλον αν κάποιος το συνδυάσει και με επιπλέον κεντρικό φωτισμό στο ίδιο το case.



Πάνω στο ίδιο το board βρίσκουμε τέσσερις θέσεις για μνήμη DDR4, με το chipset να υποστηρίζει μέσω overclocking μνήες στα 3200Μhz.    Χάρη στο DDR4 Boost, μια ειδικού τύπου σχεδίαση του PCΒ γύρω από τα Dimm,, η MSI υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και κυρίως σταθερότητα σε υψηλές συχνότητες, κάτι που επιτυγχάνεται από το διαχωρισμό του εν λόγω κυκλώματος από τα υπόλοιπα. Κάτι άλλο που συναντάμε στο board, είναι το One click VR, μια αυτόματη μέθοδος overclocking που χρονίζει όλα τα απαραίτητα υποσυστήματα στα μέγιστα ρολόγια, για τις βέλτιστες επιδόσεις. Από εκεί και πέρα, έχουμε τα κλασσικά της εταιρείας, όπως μεγάλη προσοχή στα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει κάτω από την ονομασία Military Class IV, τα οποία περιλαμβάνουν υψηλής ποιότητας μεταλλικούς πυκνωτές, dark chockes και γενικότερα ποιοτικά components, τα οποία διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του board ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.
Από πλευράς υποστήριξης καρτών, το board διαθέτει 4 PCI-Express. Από αυτές οι 2 είναι πλήρους μήκους (μια x16 και μια x4), με το motherboard να υποστηρίζει διπλή διάτάξη καρτών γραφικών Crossfire και τις άλλες 2 να είναι μικρού μήκους PCI-E x1, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τοποθέτηση καρτών επέκτασης. Η MSI έχει «ντύσει» τη βασική PCI-E x16 με μεταλλικό περίβλημα που ονομάζει Steel Armor, το οποίο ενισχύει την ανθεκτικότητά της, μειώνοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα να σπάσει από το μεγάλο βάρος μιας GPUs.



Πηγαίνοντας στις θύρες επικοινωνίας, θα βρούμε στο πίσω από μέρος 4 USB 3.1 Gen1 (3 κανονικές και μια Type-C) και 2 απλές USB 2. Μέσω headers μπορούν να υποστηριχθούν άλλες 4 USB 3.1 (Gen1) και άλλες 4 USB 2.0. Πέρα από τις USB, στο πίσω μέρος βρίσκουμε μια PS/2 για πληκτρολόγιο ή ποντίκι, HDMI+DVI+Display Port για την υποστήριξη του ενσωματωμένου στον επεξεργαστή υποσυστήματος γραφικών (πχ κάποιος Ryzen 5 2400G), μια Gigabit LΑΝ και τη γνωστή εξάδα εισόδων/εξόδων ήχου, με τις 5 αναλογικές και την οπτική. Όλο το σύστημα ήχου χαρακτηρίζεται σαν Audio Boost . Υποστηρίζεται από το νέο Realtek ALC892 chip, το PCB που αφορά τον ήχο είναι απομονωμένο από τα υπόλοιπα κυκλώματα, χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένοι για παραγωγή ήχου πυκνωτές, διπλός ενισχυτής για χρήση ακουστικών με εξειδικευμένα headers για την έξοδο ακουστικών στη πρόσοψη του case και άλλα τέτοια καλούδια. Όσον αφορά τώρα στον τομέα σύνδεσης αποθηκευτικών μέσων, δύσκολα κάποιος θα παραπονεθεί. Συνολικά προσφέρει 4 θύρες SATA III ενώ πέρα από αυτές βρίσκουμε και μια M.2, στην οποία κάποιος μπορεί να συνδέσει κάποιο M.2 SATA, NVMe. Φυσικά, υπάρχουν πολλές επιλογές overclocking μέσα από το BIOS με γραφικό περιβάλλον (αλλά και το software της MSI).



Το MSI Mortar B350M δε προσπαθεί να κρυφτεί, και ξεκάθαρα φωνάζει πως είναι μια οικονομική πρόταση για όσους θέλουν να χτίσουν ένα οικονομικό PC. Είναι κατάλληλο για να μπει σε κάποιο μικρό κουτί, με CPU Ryzen που έχει ενσωματωμένα γραφικά και να λειτουργεί απροβλημάτιστα. Αυτό δε σημαίνει πως δε μπορεί να γίνει βάση ακόμα και για gaming PC, αφού και όλους τους επεξεργαστές της AMD δέχεται και κάθε κάρτα γραφικών και δυνατότητα για φωτισμό LED διαθέτει και προσφέρει overclocking. Ο χρήστης απλά θα επιλέξει πως θα το αξιοποιήσει, αφού ούτως ή άλλως σε επίπεδο επιδόσεων, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με board που φοράνε το X370 chipset. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Χαμηλό κόστος
  • Υποστήριξη Ryzen με onboard GPU
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Λίγες θύρες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*