Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Xbox Game Pass: Πολύ παιχνίδι και λίγο μπέρδεμα

Το Xbox Game Pass είναι η τρίτη συνδρομή που μπορεί να έχει κανείς στο Xbox. Η πρώτη φυσικά είναι για την υπηρεσία Xbox Live Gold που θεωρείται αυτονόητη ουσιαστικά για οποιονδήποτε πλην εκείνων που αδιαφορούν πλήρως για το online multiplayer ή/και τις εκπτώσεις που γίνονται ειδικά για συνδρομητές. Η δεύτερη είναι για την υπηρεσία EA Access που δεν είναι ακριβώς υπόθεση της Microsoft, υφίσταται όμως μόνο για την κονσόλα της. Ακόμη και η υπηρεσία Origin Access από την EA και πάλι είναι μεν παρόμοια αλλά ουσιαστικά όχι ένα και το αυτό. Ακόμη κι αν αγνοήσει κάποιος λοιπόν τα περί EA Access, μιλάμε για τη δεύτερη συνδρομητική υπηρεσία της Microsoft για το Xbox (για την ώρα τουλάχιστον). Και όπου μαζεύονται πολλαπλές συνδρομές αναζητείται και ένα κάποιο νόημα.Περιθώριο για…περιθώριο
“Τι νόημα έχει μια συνδρομή ακόμη” θα αναρωτηθεί κάποιος. Είμαστε στην εποχή που όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται στις συνδρομές, όσο και όπου έχουν περιθώριο να το κάνουν, διότι έτσι είναι πολύ πιο προβλέψιμα τα οικονομικά τους μεγέθη, με μικρότερες διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα δηλαδή, γεγονός που που εξασφαλίζει μια κάποια ηρεμία στον εταιρικό σχεδιασμό μα και το ανάλογο περιθώριο κέρδους. Μπορούμε να προσποιούμαστε ότι “κερδίζει” όποιος πουλά τις περισσότερες κονσόλες, αλλά η δουλειά “βγαίνει” μια χαρά όσο κάθε κονσόλα, με τη χρήση της, αποφέρει κέρδος. Όσο δεν μπαίνει μέσα η πλατφόρμα, όλα καλά, όλα ανθηρά. Το μόνο που αλλάζει με το μέγεθος είναι το ενδιαφέρον των developers. Αυτό δεν επηρεάζεται από τις συνδρομές αυτές όμως, είναι άλλη υπόθεση, άλλη συζήτηση.

Η κεντρική ιδέα
Το Xbox Game Pass είναι διαφορετικό άθλημα από το Xbox Live Gold. Οι δυο βασικές παροχές, δηλαδή παιχνίδια και εκπτώσεις, υπονοούν ομοιότητα, ωστόσο στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε αντίθεση με Xbox Live Gold και EA Access, το Xbox Game Pass πληρώνεται ένα μήνα τη φορά, δεν υπάρχει επιλογή για πληρωμή περισσότερων μηνών ή ενός έτους σε μικρότερο κόστος δηλαδή. Ακριβώς ό,τι ισχύει με Netflix με λίγα λόγια. Αυτομάτως, το Xbox Game Pass, με συνδρομή στα 10 ευρώ το μήνα, είναι η ακριβότερη συνδρομητική υπηρεσία που έχει να κάνει με gaming.

Η υπηρεσία αυτή λοιπόν δεν προσφέρει μια χούφτα τίτλους κάθε μήνα, αλλά πάνω από 100 διαφορετικούς, τόσο από Xbox 360 (κυρίως, για να πούμε την αλήθεια), αλλά και από Xbox One. Κάθε μήνα προστίθενται μερικοί, 5 και κάτι όπως φάνηκε κατά την πάροδο του πρώτου διμήνου της υπηρεσίας, με την Microsoft να λέει ότι οι μεγάλες αλλαγές θα γίνονται συνήθως προς το τέλος του χρόνου, το Νοέμβριο περίπου. Πράγμα που δείχνει ότι οι συμφωνίες που κάνει με τους publishers έχουν κατά βάση εξάμηνη διάρκεια. Τότε θα μπει ουσιαστικά το τελευταίο κομμάτι του παζλ της υπηρεσίας, αφού θα γίνουν και πιο μαζικές αφαιρέσεις τίτλων. Σε μηνιαία βάση δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη απώλεια μέχρι τότε πάντων.

Εφόσον δεν έχει λήξει η συμφωνία με publisher/developer, ο χρήστης έχει πάντα πρόσβαση στους διαθέσιμους τίτλους όσο είναι ενεργή η συνδρομή του. Άπαξ και αφαιρεθεί ένας τίτλος από την υπηρεσία όμως, παύει και η δυνατότητα αυτή, ακόμη και για ενεργούς συνδρομητές. Η εναλλαγή δεν γίνεται με λογική Xbox Live Gold δηλαδή. Όπως και να ‘χει, τα achievements λειτουργούν κανονικά, τα saves το ίδιο, και διατηρούνται σε περίπτωση που πάψει να πληρώνει κάποιος τη συνδρομή και αποφασίσει, αργότερα ίσως, να αγοράσει το παιχνίδι από το οποίο προέρχονται ή αν αυτό βρεθεί ποτέ στην αγκαλιά του μέσω Games with Gold.
Οι τίτλοι
Προκειμένου να ξεχωρίζει το Xbox Game Pass, το μείγμα των διαθέσιμων τίτλων είναι σαφώς διαφορετικής λογικής από αυτήν που βλέπουμε σε Xbox Live Gold, με πάρα πολλούς τίτλους του Xbox 360, διαλεγμένα (δηλαδή μιας κάποιας εγνωσμένης ποιότητας) indie games, τίτλους μετρίου οικονομικού αναστήματος από διάφορες πλευρές αλλά και τίτλους που είτε δεν πρόκειται να δούμε σύντομα να διατίθενται ως Games with Gold είτε δεν πρόκειται να γίνει και ποτέ κάτι τέτοιο. Το Halo 5: Guardians είναι καλός “κράχτης” για την περίπτωση, ενώ η υπηρεσία περιλαμβάνει όλα τα Gears Of War (και το Ultimate Edition του πρώτου) πλην του Gears Of War 4. Από τρίτους βρίσκουμε περιπτώσεις όπως το Mad Max, τα Resident Evil 6 και Resident Evil 0 (έκδοση Xbox One) και Dead Island: Definitive Edition.

Οι τίτλοι για Xbox 360 έχουν βάθος πάντως, αφού βρίσκουμε όλα τα BioShock, Virtua Fighter 5: Final Showdown, XCOM: Enemy Within και πολλά ακόμη. Στη λίστα εντοπίζονται πάντως και τίτλοι που διατέθηκαν στο παρελθόν ως Games with Gold οπότε, κατά μία έννοια, κάποιο χρήστες έχουν μια ευκαιρία ακόμη να τους παίξουν, έστω και αν δεν πρόκειται να μείνουν στη συλλογή τους για πάντα.Το δεύτερο όφελος
Αν οι ίδιοι οι τίτλοι είναι το προφανές όφελος για το συνδρομητή, τουλάχιστον δεν είναι το μόνο. Πολλοί τίτλοι διατίθενται με έκπτωση 10% ή 20% σε συνδρομητές Xbox Game Pass που επιλέγουν να τους αγοράσουν και να τους κρατήσουν κανονικά στη συλλογή του. Το ποσοστό αυτό φαίνεται να είναι σταθερό, σε ειδικές περιπτώσεις μάλιστα αθροιστικό εφόσον ο ίδιος τίτλος είναι σε προσφορά για συνδρομητές Gold κ.λπ., αν και αυτό δεν είναι ό,τι ευκολότερο να το διαπιστώσει κανείς, κάτι που θα μας απασχολήσει παρακάτω.

Το μελλοντικό όφελος
Η Microsoft έχει πει ανοιχτά ότι το Xbox Game Pass δεν θα μείνει μόνο στο Xbox One αλλά θα καλύπτει και τα Windows 10 από ένα σημείο κι έπειτα. Και πάλι βέβαια φαίνεται ότι θα μένουμε σε τίτλους που μπορούν να παιχτούν εκατέρωθεν, αλλιώς θα μπερδευτούμε χειρότερα. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι η εμφάνιση τίτλων με υποστήριξη Xbox Play Anywhere είναι απλά θέμα χρόνου για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ενώ το Xbox 360 και Xbox emulation θα φτάσει κανονικά και σε Windows PC. Το πότε παραμένει άγνωστο. Παίρνουμε στα σοβαρά την πρόθεση πάντως διότι η Microsoft έχει κάνει ήδη τη δύσκολη δουλειά σε αυτό το θέμα και, μεταξύ των “μεγάλων” είναι και η μόνη εταιρεία που μπορεί να ισχυριστεί τέτοια πράγματα, να τα εννοεί και να τα κάνει πράξη αργά ή γρήγορα.

Το παράπλευρο όφελος
Όπως είναι κανόνας πλέον στις συνδρομές που αφορούν στο Xbox, μία συνδρομή αρκεί για όσους παίζουν στο ίδιο μηχάνημα ή, τέλος πάντων, στο μηχάνημα του δικαιούχου της υπηρεσίας. Πράγμα που σημαίνει ότι με πολλαπλούς gamers υπό την ίδια σκέπη, αυτή η συνδρομή, όπως και οι υπόλοιπες, καταλήγουν πιο δελεαστικές.

Παρεξηγήσεις
Η Microsoft, με τον ερχομό του Xbox Game Pass, καταλήγει να έχει ουσιώδες χρηστικό πρόβλημα. Άλλωστε ποτέ κανένα άλλο σύστημα δεν χρειάστηκε να ενσωματώσει στο λειτουργικό του δυο και τρεις συνδρομητικές υπηρεσίες με οφέλη που διασταυρώνονται κατά περίπτωση. Δεν ξέρουμε αν αυτά που παρατηρούμε την περίοδο αυτή μένουν ως έχουν με το σκεπτικό ότι έπεται πιο εκτεταμένος ανασχεδιασμός του Xbox UI (υποτίθεται ότι τα Windows 10 έχουν πάρει σειρά για αυτό με το Fall Creators Update), για την ώρα όμως είναι απίθανο να γλιτώσει κανείς το μπέρδεμα στην πράξη.Ας ξεκινήσουμε με το σε ποια/πόσα σημεία εμφανίζεται το περιεχόμενο του Xbox Game Pass. Στο Xbox Store είναι πλέον η δεύτερη ομάδα που προβάλλεται, κάτω από τα Games και πάνω από τα Apps. Το ότι διαχωρίζονται οι τίτλοι του Xbox Game Pass από την κατηγορία Games δεν είναι και τόσο λογικό. Το σκεπτικό είναι πως από τη μία είναι οι αγορές, από την άλλη ο “μπουφές”. Θα ήταν λίγο πιο λογικός ο διαχωρισμός αν υπήρχε και ξεχωριστή ομάδα στη βασική οθόνη του Store για τα του Xbox Live Gold.

Οργανωμένη προβολή των συνδρομητικών υπηρεσιών βρίσκουμε στην οθόνη Memberships, για την οποία υπάρχει συντόμευση στο Store τουλάχιστον. Από εκεί μπορούμε να βρούμε πληροφορίες, συντομεύσεις σε πρόσφατους τίτλους που προστέθηκαν κ.λπ.
Καρτέλα Memberships υπάρχει όμως και στην εφαρμογή Games & Apps. Εκεί πάντως εμφανίζονται οι ενεργές συνδρομές, πάλι με συντομεύσεις προς τίτλους που προστέθηκαν πρόσφατα. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή όμως, σε αντίθεση με όσα ισχύουν για αγορασμένους τίτλους ή τίτλους που αποκτήθηκαν μέσω Games with Gold. Δηλαδή οι τίτλοι του Xbox Games Pass δεν αντιμετωπίζονται ως κανονικό μέρος της βιβλιοθήκης του παίκτη, εκτός όμως από την περίπτωση που κατεβούν στο σύστημα. Ως συνήθως, στους εγκατεστημένους τίτλους δεν υπάρχει φίλτρο για προέλευση και είδος ιδιοκτησίας. Εσκεμμένα βέβαια διότι για κάθε εταιρεία σε παρόμοια θέση προέχει η προβολή της αφθονίας από την υπενθύμιση της “ας πούμε” ιδιοκτησίας που χαρακτηρίζει γενικά τις συνδρομητικές υπηρεσίες στις κονσόλες.

Με όποιο τρόπο και αν καταλήξουμε στο περιεχόμενο του Xbox Game Pass, βρίσκουμε μπροστά μας μια λίστα με τίτλους με διαγραφόμενη τιμή και την ένδειξη “Δωρεάν”. Ο μόνος τρόπος να δούμε, από εδώ, αν υπάρχει έκπτωση για συνδρομητές που θέλουν να αγοράσουν κανονικά το παιχνίδι είναι να μπούμε στην καρτέλα του παιχνιδιού, είτε από τη λίστα της υπηρεσίας είτε στο Store. Υπάρχει ειδική αναφορά του Game Pass σε τέτοια περίπτωση ενώ αναφέρεται και μέχρι πότε ισχύει η έκπτωση. Η οποία έκπτωση ταυτίζεται σε πολλές περιπτώσεις με το συμφωνημένο διάστημα παραμονής του τίτλου στο Xbox Game Pass μιας και βλέπουμε ημερομηνίες λήξης έκπτωσης ακόμη και για το επόμενο καλοκαίρι.Στο τέλος τα πράγματα έχουν ως εξής. Στο Store δεν βλέπουμε αν ο τίτλος διατίθεται μέσω Game Pass, αν έχει έκπτωση λόγω αυτού όμως, σημειώνεται αναλόγως αλλά στην καρτέλα του δεν υπάρχει επιλογή για απευθείας download χωρίς χρέωση στο πλαίσιο των παροχών της υπηρεσίας. Στο μενού του Game Pass από την άλλη βλέπουμε όλους τους τίτλους με διαγραφόμενη τιμή, ένδειξη “Δωρεάν” και μόνο στην καρτέλα τους βλέπουμε αν προσφέρεται έκπτωση σε περίπτωση αγοράς και ποια είναι αυτή. Δηλαδή η καρτέλα του παιχνιδιού, ανάλογα με το πώς φτάσαμε σε αυτήν, χάνει/κερδίζει πληροφορία, πράγμα που μόνο μπερδεύει.

Λογική ιδέα, ανώριμη, ακόμη, εφαρμογή
Η σκέψη ότι με μια συνδρομή και μια κονσόλα ο παίκτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε εκατό και πλέον παιχνίδια από δυο, και αργότερα ίσως, τρεις γενιές είναι ό,τι πρέπει για εκείνους που δεν παρακολουθούν πιστά τις εξελίξεις, θέλουν πρωτίστως να δοκιμάζουν πράγματα, να έχουν πάντα κάτι πρόχειρο, κι ας μην κάνουν συλλογή ή προσπάθεια για να είναι οι πρώτοι στις ψηφιακές ουρές. Όσοι θέλουν περισσότερες προσφορές, οnline multiplayer και κάποιες αυτόματες προσθήκες στη θεωρητική συλλογή τους δεν έχουν λόγο να ξεφύγουν από το Xbox Live Gold.

Δεδομένου πάντως πως η συνδρομή αυτή εξασφαλίζει τίτλους με ημερομηνία λήξης και σίγουρα είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη, θα θέλαμε δυο πράγματα ακόμη. Από τη μία καλύτερη ενσωμάτωσή της στο σύνολο του Xbox UI. Αν είναι να ζητά κανείς το κάτι παραπάνω σε τιμή καλό είναι να εξασφαλίζει ότι κάθε σχετικό βήμα είναι πιο φιλικό. Βέβαια δεν είναι και απλή η ιδέα αυτή, αν κρίνουμε από τη συστηματική, συγκριτικά, αποτυχία του Amazon Prime Video σε σχέση με το Netflix σε τέτοια ζητήματα. Και εννοείται πως η Amazon ξέρει πολλά περισσότερα από όλους τους άλλους μαζί σχετικά με πώληση. Από την άλλη, για 120 ευρώ το χρόνο πιστεύουμε ότι έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται και το online multiplayer, έστω, τουλάχιστον, για τους τίτλους του Xbox Game Pass.Γενικότερα πάντως, μπορεί ο core gamer να μπαίνει ασυνείδητα σε αμυντική στάση μπροστά στην ιδέα του Xbox Game Pass και δεν μας φαίνεται αδιανόητο μιας και, στην παρούσα του μορφή τουλάχιστον, αυτό δεν απευθύνεται σε αυτόν όσο σε εκείνον που θέλει επιλογές, απλά και γρήγορα. Θα λέγαμε “και εύκολα” αλλά τα είπαμε τα του UI.

Θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας το πρώτο βήμα σε μια πορεία κατά την οποία θα προστεθούν χρήστες Windows, υποστήριξη τίτλων του πρώτου Xbox και η ιδέα ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει πρόσβαση σε μια ευτραφή βιβλιοθήκη τίτλων, έστω και αν αυτή δεν μένει απολύτως σταθερή στο χρόνο, με ετήσιο κόστος που ισοδυναμεί με την αγορά δύο κανονικών κυκλοφοριών σε ετήσια βάση.

Θα έχουμε το νου μας. 
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • joehok
  • το χβοχ πας ειναι απατη γιατι οχι μονο εχεις ενα σωρο τιτλους που εχουν ονλαιν και δεν μπορεις να παιξεις αλλα γενικοτερα ειναι για να καλυψει μονο οσους δεν ξερουν τιποτα απο μαικροσοφτ την τελτευταια 10ετια ..πραγμα περιεργο καθως ή απειχε τοσο πολυ απο δρωμενα ή ηταν σονακιας. ..τωρα οπως ειναι τα πραγματα ειναι η καλυτερη στιγμη να εχει παλι κονσολα απο σονυ... τελος θα ηθελα να πω απλα πως το χβοχ πας απλα κατεστρεψε ολες τις ελπιδες που ειχαμε για νεους και δυνατους τιτλους οπως το sunset overdrive που ειχαμε παρει.....νομιζω παλι χαμενοι βγηκαμε και παλι η μαικροσοφ μαζευει λεφτα χωρις ουσιαστικα να χτιζει προφιλ.

  • blackmore
  • Η συνδρομή αυτή, για κάποιον που παίζει ένα games, και πάει σε άλλο, χωρίς να ενδιαφέρετε να τα κάνει συλλογή (δηλαδή να τους έχει για πάντα), είναι πολύ καλή, και η τιμή για αυτο που προσφέρει, πιστεύω (χωρίς να εχω δοκιμάσει την υπηρεσία), πως δεν είναι και τόσα πολλά.

   Το κακό είναι πως για κάποιον στην Ελλάδα, που δεν έχει μεγάλη ταχύτητα ίντερνετ, τα παιχνιδια που το καθένα στο one είναι 40 και 70 GB, για να κατεβάσει κάποιο ένα games, και να το παίξει, θα πρέπει να περιμένει αρκετές ώρες, πχ εγώ, ένα παιχνίδι του 360 7 GB, κάνω περιπου 1 - 2 ώρες...., οπότε αν κατεβάσω ένα games 50 GB μετά από αρκετές ώρες, και τελικά δεν μου αρέσει, μέχρι να κατεβάσω κάποιο άλλο, θα νυχτώσει και, εγώ ακόμα θα περιμένω να παίξω :(

   • joehok
   • το αξιοπεριεργο ειναι πως τα ιδια παιχνιδα που βγαινουν δωρεαν τα κατεβαζω και σε 360 μου και σε one...και αλλεπαληλες φορες εχω διαπιστωσει οτι κατεβαινουν δραματικα πιο γρηγορα στο 360!!!!!!!! τρεχα γυρευε!!!! και οι δυο κονσολες με καλωδιο ιντερνετ φυσικα.

    • RiderSoMysterious
    • Αυτό γίνεται επειδή οι εκδόσεις για Xbox One έχουν ενσωματωμένο emulator με ειδικές ρυθμίσεις για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις η διαφορά να είναι αρκετά GB παραπάνω. Πχ Lost Odyssey στο 360 είναι 16GB και στο One είναι 22,4GB.

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!