Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

PES 2016 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Konami

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Konami

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Zegetron

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • PES 2016
    • 3+ pegi 3+
      • 5.8 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (6)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://pes.konami.com/ FOLLOWERS 10 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Το ντεμπούτο της Fox Engine στο Pro έγινε. Το ντεμπούτο του Pro στις κονσόλες νέας γενιάς έγινε. Έμενε πλέον η πρώτη φορά που η ποδοσφαιρική σειρά της Konami θα κυκλοφορούσε χωρίς να χρειάζεται να σηματοδοτήσει κάποιου είδους ξεκίνημα. Έτσι, θα μπορούσε πλέον να εστιάσει στην πραγματική βελτίωση του τελικού αποτελέσματος και όχι στην προσαρμογή σε νέα μηχανή και νέο hardware, όπως τώρα. Το PES 2016 λοιπόν, έχοντας τη δυνατότητα να στηριχτεί στην καλή προσπάθεια που έγινε πέρυσι, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα αξιόλογο αποτέλεσμα, με λιγότερα «αλλά» σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και σε γενικές γραμμές την εκμεταλλεύτηκε.



Αναφέραμε ήδη κάποια πράγματα στο PES 2016 preview με βάση demo του παιχνιδιού, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν και στην τελική έκδοση. Οι παίκτες κινούνται καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Το animation είχε ήδη αρχίσει να βελτιώνεται από το PES 2014, όμως τώρα είναι που έγινε ουσιαστική δουλειά σε ό,τι αφορά την σωστή συνεργασία του με το χειρισμό. Αν και παραμένουν κάποιες περιστάσεις όπου και πάλι κάποιες ρουτίνες animation «επιμένουν» να ολοκληρωθούν, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση κάποιων συγκρούσεων ανάμεσα στους παίκτες, όσο ελέγχετε άμεσα τον παίκτη έχοντας την μπάλα στην κατοχή σας, μπορείτε πλέον να «διακόψετε» τα animation και να πραγματοποιήσετε την επιθυμητή ενέργεια, χωρίς αισθητό input lag. Ως αποτέλεσμα, η εκτέλεση πάσας συμβαίνει πιο ομαλά και γρήγορα σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε να πραγματοποιήσει ο παίκτης όλη την σχετική κίνηση. Παράλληλα, έχουν γίνει μικρές, αλλά επιτυχημένες επεμβάσεις στον τομέα του χειρισμού, όπως για παράδειγμα η ευκολότερη εκτέλεση συρτών σουτ και η πιο ορθολογική χρήση του δεξιού αναλογικού μοχλού για εκτέλεση ειδικών κινήσεων.



Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορείτε πλέον να αλλάζετε κατεύθυνση άμεσα, γεγονός που επαναφέρει στο οπλοστάσιο του επιτιθέμενου τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την κίνηση και την αδράνεια του αντιπάλου προκειμένου να τον ντριμπλάρει. Υπήρξαν φόβοι στο demo ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγούσε σε εκμετάλλευση του χαρακτηριστικού αυτού από ευκίνητους παίκτες με καλή τεχνική, όμως ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αν ο αμυντικός δεν τρέχει απλώς σε ευθεία γραμμή προς το μέρος του επιθετικού. Επιπλέον, έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα να κινήσετε τον αμυντικό με σκοπό την καθαρή απόσπαση της μπάλας από τον επιθετικό. Είχαν σημειωθεί ήδη κάποιες βελτιώσεις και εδώ πέρυσι συγκριτικά με την «αόρατη» μπάλα του παρελθόντος, όμως τώρα πλέον φτάνουμε σε επίπεδα FIFA: αν μετακινήσετε τον παίκτη σας προς τη μπάλα με τον κατάλληλο τρόπο, εκείνος σχεδόν πάντα θα τη θέσει στην κατοχή του, προσθέτοντας ένα βαθμό αξιοπιστίας που έλειπε από τη φυσική του παιχνιδιού.
Το PES 2016, έχοντας τη δυνατότητα να στηριχτεί στην καλή προσπάθεια που έγινε πέρυσι, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα αξιόλογο αποτέλεσμα, με λιγότερα «αλλά» σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και σε γενικές γραμμές την εκμεταλλεύτηκε.
Η φυσική γενικότερα και ο τομέας των συγκρούσεων ειδικότερα έχουν τύχει ειδικής προσοχής από την Konami. Όπως πάντα, οι παίκτες του PES έχουν πολύ καλή αίσθηση βάρους και μπορείτε να καταλάβετε την ορμή τους όταν τρέχουν, ενώ είναι εμφανής και η διαφορά ανάμεσα σε παίκτες με υψηλό και χαμηλό κέντρο βάρους. Πρόκειται στην ουσία για τη μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το FIFA και για το λόγο που ο τίτλος της Konami αφήνει πιο ικανοποιητική αίσθηση σε σχέση με εκείνον της EA, ο οποίος αντίστοιχα εξακολουθεί να υπερτερεί, λιγότερο όμως σε σχέση με το παρελθόν, σε ό,τι αφορά την αίσθηση ελέγχου της μπάλας. Κατά τις συγκρούσεις λαμβάνεται πιο σωστά υπόψη ο σωματότυπος των παικτών, η τοποθέτησή τους, η ορμή που έχουν εκείνη τη στιγμή και η γωνία πρόσκρουσης.



Κατά τις μονομαχίες όπου δεν ανακηρύσσεται άμεσα κάποιος νικητής οι δύο παίκτες ακινητοποιούνται για κλάσματα του δευτερολέπτου, ο επιτιθέμενος συνήθως ολοκληρώνει όλο το animation, χωρίς να μπορείτε εσείς για λίγο να επηρεάσετε την κίνησή του μέσω του χειριστηρίου και η μπάλα καθίσταται διεκδικήσιμη. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, όποιος από τους δύο παίκτες κάνει γρηγορότερα switch στον κοντινότερο παίκτη που τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα προς το σημείο διεκδίκησης, θα κερδίσει την μπάλα, ενώ δεν αποκλείεται και ο ίδιος ο επιτιθέμενος να ανακτήσει κατοχή. Αν όμως υπάρχουν εκεί κοντά αμυντικοί και δεν ανακόψετε έγκαιρα την πορεία του παίκτη σας προς αυτούς, τότε η κατοχή της μπάλας θα χαθεί, ξανά και ξανά, μέχρι κάποιος να κάνει τις απαραίτητες πάσες για να αποφορτίσει την κατάσταση και να σιγουρέψει την κατοχή της μπάλας.
Πρόκειται για κάτι που θα συμβαίνει πολύ συχνά στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα τις πολύ συχνές εναλλαγές κατοχής. Εάν θέλετε να ξεφεύγετε από αυτού του είδους τις διεκδικήσεις αναίμακτα, θα πρέπει να έχετε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και αντίληψη του χώρου, ώστε να πραγματοποιείτε άμεσα το συνδυασμό δύο ή τριών πασών που θα σας εξασφαλίσει την κατοχή. Πρόκειται για μια κατάσταση που παρουσιάζει δύο όψεις: η αρνητική είναι το «μπούκωμα» που δείχνουν να παθαίνουν τα animation cycles, αφαιρώντας για λίγο τον έλεγχο του παίκτη από τον χρήστη. Επίσης, κατά την αρχή της νέας προσπάθειας κίνησης προς την μπάλα, η πορεία των παικτών μοιάζει κλειδωμένη. Πρόκειται για έναν τομέα που σίγουρα θα αποτελέσει στόχο βελτίωσης για το επόμενο PES. Από την άλλη, οι διεκδικήσεις αυτές και η απελευθέρωση της μπάλας από τα πόδια των παικτών που συνήθως συνεπάγεται καθιστά το παιχνίδι πιο απρόβλεπτο και τις μονομαχίες στο κέντρο πιο ενδιαφέρουσες. Γενικά πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που βοηθάει στην διατήρηση της ομαλής ροής του παιχνιδιού, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την βρετανικού τύπου διαιτησία, η οποία βασίζεται στη συνεχή παραχώρηση πλεονεκτήματος και γενικά στα ελάχιστα σφυρίγματα. Κάποιες φορές όμως αυτό συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό, με αποτέλεσμα μερικοί παίκτες να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και να χρησιμοποιούν τα τάκλιν καταχρηστικά. Μόλις διορθωθεί αυτό και τα θέματα με τα animation cycles και το cursor switching, θα μπορούμε να μιλάμε για ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό, που θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην περαιτέρω εξέλιξη του PES.


Η εκτέλεση πάσας συμβαίνει πιο ομαλά και γρήγορα σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε να πραγματοποιήσει ο παίκτης όλη την σχετική κίνηση.

Ένα ακόμη στοιχείο που συμβάλει στις συχνές εναλλαγές της μπάλας είναι ο τρόπος που λειτουργεί το passing game. Οι πάσες εκτελούνται μεν χωρίς input lag, όμως η μπάλα κινείται σχετικά αργά, ενώ οι assisted πάσες, ακόμα και με βοήθεια level 1 από τη CPU, σχετικά συχνά πηγαίνουν σε λάθος παραλήπτη. Περιορίζεται έτσι το ping pong passing σε μεγάλο βαθμό, όμως αν θέλετε να έχετε μικρότερο ποσοστό λάθος πασών θα πρέπει να μάθετε να παίζετε με manual passing, είτε με τη σχετική ρύθμιση, είτε με κράτημα του κατάλληλου πλήκτρου κατά την εκτέλεση της πάσας σε assisted mode. Αν και ενδέχεται να εκνευριστείτε κάποιες φορές, το συνολικό αποτέλεσμα κρίνεται αρκετά ρεαλιστικό και σίγουρα καλύτερο από το να κυριαρχούσε το ping pong. Κάθε πάσα απαιτεί σκέψη και οι προωθημένες μπαλιές είναι αποτελεσματικές, αρκεί να πραγματοποιούνται την κατάλληλη χρονική στιγμή. Η παρουσία της άμυνας είναι συμπαγής και δύσκολα μπορεί να γίνει «κακόβουλη» εκμετάλλευση της ψηλής προωθημένης μπαλιάς.
Οι πάσες εκτελούνται μεν χωρίς input lag, όμως η μπάλα κινείται σχετικά αργά, ενώ οι assisted πάσες, ακόμα και με βοήθεια level 1 από τη CPU, σχετικά συχνά πηγαίνουν σε λάθος παραλήπτη.
Η άμυνα έχει γενικότερα ενισχυθεί, αφού η ίδια η Konami τονίζει ότι ευνοείται στις περισσότερες διεκδικήσεις, ενώ έχουν βελτιωθεί και τα τάκλιν, υπό την έννοια ότι μπορείτε εύκολα να εκτελέσετε το «τέλειο» τάκλιν που θα αποσπάσει την μπάλα από τον αντίπαλο. Αυτό που θα παρατηρήσετε φέτος είναι ότι αν επιχειρήσετε να πιέσετε τον αντίπαλο με πολλούς παίκτες να τρέχουν στην μπάλα κάθε φορά (το κλασικό «τετράγωνο συν Χ»), τότε θα δεχτείτε πολλά γκολ, πολύ γρήγορα. Θα πρέπει λοιπόν να είστε πολύ προσεκτικοί στην τοποθέτηση των παικτών σας και στο βαθμό έντασης της άμυνάς σας, ώστε να εκμεταλλευτείτε τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε αυτήν και να μη μείνετε εκτεθειμένοι. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ισορροπία, που απαιτεί από τον παίκτη απόλυτη συγκέντρωση, αλλά και σχολαστική διαχείριση της αντοχής των παικτών, η οποία πέφτει χαμηλά αρκετά πριν τη λήξη του παιχνιδιού αν δεν προσέξετε, όπως συνέβαινε και πέρυσι.



Πολλά γκολ μπορεί να μπουν και για άλλο λόγο όμως και για αυτό συνδυάζονται δύο παράγοντες: τα σουτ και οι τερματοφύλακες. Γενικά τα σουτ ακολουθούν την περσινή λογική, όμως λόγω καλύτερης φυσικής της μπάλας μοιάζουν πιο ρεαλιστικά, χωρίς να χάνεται η ικανοποίηση του δυνατού σουτ. Τα μακρινά σουτ είναι τόσο εύστοχα όσο χρειάζεται. Τα κοντινά σουτ είναι εύστοχα σχεδόν κάθε φορά. Πρόκειται για ανισορροπία που δεν είναι εντελώς παράλογη, ενώ θετική είναι και η αίσθηση ότι δεν εμπεριέχεται μεγάλο ποσοστό τεχνητού error στα σουτ, όμως είναι εύκολο να προκύψουν ματς με πολλά γκολ, ειδικά αν οι άμυνες είναι απρόσεκτες. Συν τοις άλλοις, πάει στράφι μέχρις ενός σημείου η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στους τερματοφύλακες, οι οποίοι έχουν πολλά νέα animations και διακριτές διαφορές μεταξύ τους στον τρόπο που παίζουν. Όταν όμως γίνονται ακόμη και πολύ αδύναμα σουτ από κοντά, απλώς τα «πνίγουν». Επίσης, το κλασικό γκολ που μπαίνει σχεδόν εγγυημένα από τις αρχές της σειράς, με την παράλληλη πάσα προς το κέντρο της περιοχής, μπαίνει ακόμη πιο συχνά για αυτό το λόγο.



Όπως προαναφέρθηκε όμως, πρόκειται για ανισορροπίες που μπορεί να συγχωρήσει κάποιος επειδή έχουν μία λογική, αλλά και επειδή γενικά θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα γκολ που σημειώνονται. Λόγω της φυσικής της μπάλας και των ρυθμίσεων στους τερματοφύλακες, θα διαπιστώσετε ότι ποτέ δεν αποκλείεται 100% κάτι να καταλήξει στα δίχτυα, όπως συμβαίνει συνήθως στο FIFA ας πούμε, ενώ κάποιες εντυπωσιακές ενέργειες των παικτών που λειτουργούν σε context-sensitive πλαίσιο μπορεί να οδηγήσουν σε εκπληκτικά γκολ, που μέχρι πέρυσι δύσκολα μπορούσαν να σημειωθούν. Γενικά το PES 2016 δίνει την αίσθηση του απρόβλεπτου με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο, σε κάθε σχεδόν έκφανση του παιχνιδιού.
Όπως έτεινε να ισχύει σχεδόν πάντα στη σειρά, υπάρχει διακριτή διαφοροποίηση τόσο σε επίπεδο ομάδων, όσο και σε επίπεδο παικτών (Team ID και Player ID). Μάλιστα φέτος οι διαφορές είναι πιο έντονες, λόγω των επιπλέον animations και της έμφασης που έχει δοθεί στην αληθοφανή αντιστοίχιση των σωματότυπων των παικτών με τη φυσική που τους αναλογεί. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι απαραίτητο να πάρει κανείς τη γρηγορότερη ομάδα για να πετύχει, αλλά αυτή που ταιριάζει περισσότερο στο στιλ παιχνιδιού του. Θα το διαπιστώσετε αυτό παίζοντας online, όπου ανακουφισμένοι θα δείτε ότι δεν θα συναντάτε μόνο Real και Barcelona ως αντιπάλους. Αντίστοιχα, οι γρήγοροι παίκτες δεν είναι αυτόματα οι πιο πολύτιμοι, αφού θα πρέπει να εκτιμηθούν συνολικά οι ιδιότητες κάθε παίκτη προκειμένου να εκμεταλλευθείτε σωστά κάθε ομάδα. Σύμφωνα με την Konami βελτιώσεις έχουν σημειωθεί και στην τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που εκφράζεται συνήθως με καλύτερη κίνηση των συμπαικτών σας χωρίς την μπάλα. Στα single-player modes παρατηρείται το φαινόμενο της μεταβλητής δυσκολίας ανάλογα με το mode στο  οποίο συμμετέχετε. Αν, για παράδειγμα, παίζετε ένα απλό φιλικό, ο αντίπαλος θα είναι πιο εύκολος, αν όμως παίζετε στο Master League θα ζοριστείτε αισθητά περισσότερο. Σε γενικές γραμμές η τεχνητή νοημοσύνη της CPU κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, όμως δεν θα παρατηρήσετε εδώ άλματα σε σχέση με την περυσινή έκδοση.



Αυτό που θα διαπιστώσετε παίζοντας online, στο PS4 τουλάχιστον, είναι ότι το lag παρουσιάζεται ακόμη πιο σπάνια σε σχέση με πέρυσι, καθιστώντας το online multiplayer στο PES πιο playable από ποτέ. Θα πρέπει όμως στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι, πρώτον, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε γρήγορη σύνδεση και ότι, δεύτερον, υπάρχουν αναφορές για το αντίθετο, ιδίως στην (κουτσουρεμένη) έκδοση για PC. Τα προβλήματα που συναντήσαμε εμείς ήταν το αργό matchmaking και οι περιστασιακές αποσυνδέσεις, όμως με το ίδιο το gameplay δεν υπήρξε θέμα σχεδόν ποτέ. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος η ενασχόληση με τα single-player modes του PES είναι μία ιδιαίτερα ευχάριστη και εθιστική εμπειρία, ειδικά στην περίπτωση του Master League, όπου έχουν ενσωματωθεί πιο ευανάγνωστα μενού, βελτιωμένο σύστημα μεταγραφών, εκτεταμένα στατιστικά που σας επιτρέψουν να αναλύσετε ενδελεχώς τον τρόπο παιχνιδιού σας και το Team Spirit, δηλαδή μια μεταβλητή που επηρεάζει τη χημεία της ομάδας σας.
Τα κοντινά σουτ είναι εύστοχα σχεδόν κάθε φορά. Πρόκειται για ανισορροπία που δεν είναι εντελώς παράλογη, ενώ θετική είναι και η αίσθηση ότι δεν εμπεριέχεται μεγάλο ποσοστό τεχνητού error στα σουτ.
Πρόκειται για δάνειο από το, επίσης αναβαθμισμένο, myClub mode και έμπνευση που έχει προέλθει από το Chemistry του Ultimate Team mode του FIFA. Σε αντίθεση όμως με τον τίτλο της EA, όπου η χημεία της ομάδας καθορίζεται από την εθνικότητα των παικτών και το αν έπαιζαν στην ίδια ομάδα, εδώ εξαρτάται από τον τρόπο διαχείρισης της ομάδα σας πριν ή κατά τη διάρκεια του αγώνα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάποιοι παίκτες μπορούν πλέον να αποκτήσουν Team Roles, ρόλους δηλαδή που τους επιτρέπουν να επηρεάζουν και τους συμπαίκτες τους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι η διαχείριση του Team Spirit είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη συμμετοχή στα δύο αυτά modes. Πρόκειται για δύο χαρακτηριστικά που ευνοούν το χτίσιμο ισορροπημένης ομάδας και όχι απλώς το κυνήγι παικτών με καλύτερα στατιστικά. Το myClub έχει αποκτήσει, εκτός των άλλων, σύστημα leveling των παικτών, που το καθιστά ακόμη πιο εθιστικό, ενώ το Become A Legend Mode δεν περιέχει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή. Σε γενικές γραμμές πάντως η offline, εναντίον της CPU, παρουσία του PES ενισχύθηκε έντονα φέτος, καθιστώντας το όλο «πακέτο» πιο ολοκληρωμένο.


Γενικά το PES 2016 δίνει την αίσθηση του απρόβλεπτου με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο, σε κάθε σχεδόν έκφανση του παιχνιδιού.

Από αυτό το πακέτο φυσικά εξακολουθούν να λείπουν σημαντικές άδειες ομάδων, αφού η Konami έδωσε και πάλι φέτος έμφαση σε εξασφάλιση δικαιωμάτων γνωστών διοργανώσεων. Πρόκειται για μια κατάσταση που θεωρείται από άλλους κουραστική και από άλλους αναπόφευκτη και όχι άξια αναφοράς πλέον, όμως το γεγονός ότι η ενημέρωση των roster για τα offline modes δεν έχει συμβεί ακόμα (αναμένεται στις 29 Οκτωβρίου), δεν μπορεί να μη σχολιαστεί αρνητικά. Ωστόσο η Konami προχώρησε σε μία πολύ σημαντική κίνηση για τους κατόχους του PS4, αφού τους επιτρέπει να εισάγουν custom Option Files. Η ιστορία (και οι εκδόσεις για PC) έχει δείξει ότι η κοινότητα του παιχνιδιού θα διευθετήσει σύντομα και αποφασιστικά οποιοδήποτε ζήτημα licensing υφίσταται. Σε τεχνικό επίπεδο δεν έχουμε κάποια θεαματική αλλαγή και ούτε περιμέναμε άλλωστε κάτι τέτοιο. Το παιχνίδι τρέχει απροβλημάτιστα σε 1080p60 στο PS4, ενώ θα παρατηρήσετε ότι έχουν βελτιωθεί τα textures του αγωνιστικού χώρου και ο νυχτερινός φωτισμός, όπως και η απεικόνιση, αλλά κυρίως, η αίσθηση της βροχής, η οποία πλέον μπορεί να εμφανιστεί στη διάρκεια ενός παιχνιδιού, στο πλαίσιο του συστήματος δυναμικής εναλλαγής καιρού που εμφανίζεται για πρώτη φορά φέτος. Ενώ πέρυσι η φυσική που χρησιμοποιήθηκε για την αποτύπωση της αλληλεπίδρασης των παικτών με το βρεγμένο αγωνιστικό χώρο ήταν παντελώς άστοχη, φέτος συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού οι παίκτες και η μπάλα συμπεριφέρονται με αληθοφανή τρόπο και δίνεται όντως η αίσθηση του βρεγμένου τερέν. Ο ήχος, από την άλλη, παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά τα ηχητικά εφέ και την ατμόσφαιρα που επιτυγχάνεται από τους θεατές, όμως δεν έχουμε κάποιου είδους βελτίωση στην ελληνική περιγραφή. Η αγγλική περιγραφή έχει ανανεωθεί και έχει γίνει πιο ενθουσιώδης φέτος, όμως στο συγκεκριμένο τομέα το FIFA εξακολουθεί να προπορεύεται.



Συνυπολογίζοντας όλα τα προαναφερθέντα, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι πρόκειται για το καλύτερο PES της μετά-PS2 εποχής. Δε θα μπούμε στη λογική του αν «επέστρεψε ο βασιλιάς» ή όχι, γιατί η εμπειρία που προσφέρεται παραμένει αρκετά διαφορετική σε σχέση με το FIFA ώστε να βγει συγκεκριμένο συμπέρασμα. Το PES 2016 είναι η καλύτερα ισορροπημένη και πιο διασκεδαστική κυκλοφορία της πρόσφατης ιστορίας της σειράς και, παρά τα υπαρκτά περιθώρια βελτίωσης, έχει φτάσει σε επίπεδο ποιότητας που δεν απαιτεί πλέον την αναμονή της επόμενης έκδοσης ώστε να ξεφύγει από το επίπεδο μιας ακόμη ελπιδοφόρας προσπάθειας επιστροφής στις δόξες του παρελθόντος.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Βελτιωμένος χρόνος απόκρισης
  • Πιο αληθοφανής φυσική σε ό,τι αφορά επαφές μεταξύ παικτών
  • Εμπλουτισμένο Master League
  • Ομαλή online εμπειρία σε γενικές γραμμές (στο PS4)
  • Πολύ καλή αίσθηση βάρους-αδράνειας
  • Βελτιωμένα μενού
  • Πολύ καλή απόδοση της μοναδικότητας κάθε παίκτη και κάθε ομάδας
  • Ευπρόσδεκτες τροποποιήσεις στον χειρισμό
  • Δυνατότητα εισαγωγής τροποποιημένων Option Files στο PS4
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ελλιπείς άδειες και καθυστερημένη ενημέρωση των rosters
  • Υπερβολική ευστοχία από κοντινή απόσταση, που οδηγεί σε ματς με πολλά γκολ
  • «Χαλαροί» διαιτητές
  • Καμία βελτίωση στην ελληνική περιγραφή
  • Κάποια θέματα με τα animations των συγκρούσεων
  • Ενίοτε προβληματικές assisted πάσες
  • Δεν έχει εκλείψει η ανάγκη χρήσης του Super Cancel
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
14 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • bill123456
    • 60 ευρω για λαθος roster,λιγα γηπεδα,οτι να ναι ομαδες.Δεν ξερω η κατασταση παραμενει η ιδια.Πας το αγοραζεις και μετα πιανεις δουλεια οχι στο να παιξεις,αλλα να τριγυρνας στο ιντερνετ να φτιαξεις μονο σου το παιχνιδι.Απο κει και περα ναι αν το δεις θετικα και παιξεις στα ελαχιστα αυθεντικα γηπεδα και με τις ελαχιστες αυθεντικες ομαδες παιρνει ενα 8,αλλα σαν συνολο και οχι το τι θελω να βλεπω,αγνοωντας το 70% του προιοντος παιρνει 5.

    • Spartan343
    • Συμφωνώ με bill123456, γενικά απαράδεκτη η κατάσταση. Απορώ πως πουλάει ακόμη καλύτερα από το FIFA στην Ελλάδα...

    • darthneon
    • Το φετινό pro απέσπασε πολύ καλές κριτικές από το σύνολο του τύπου και πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί.
      ΄Εδώ και χρόνια έχω αφήσει τη σειρά και παίζω FIFA, αλλά είπα να το δοκιμάσω και έχω να πω τα εξής. Τα μοντέλα των παικτών και οι κινήσεις είναι η μέρα με τη χύχτα σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις. Το σύστημα της άμυνας επίσης πολύ βελτιωμένο και υπάρχει αμεσότητα στην ανταπόκριση των παικτών. Τέλος η φυσική της μπάλας είναι ok, δεν παρατήρησα τπτ περίεργο.
      Παρόλ' αυτά το τεχνικό κομμάτι είναι το 1 σκέλος και δεν αρκεί αυτό για να προσεγγίσεις σε ικανοποιητικό βαθμό το άθλημα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το pro 16 δεν θυμίζει σε τπτ ποδοσφαιρικό αγώνα Είναι εντελώς arcade. Για να το διαπιστώσεις δες ένα ημίχρονο αγώνα Primera Division όπου γενικά οι ομάδες τρέχουν και μόλις τελειώσει βάλε 1 ματς pro και βρες τις ομοιότητες. (Δε θα τις βρεις)
      Κοντρολάρεις τη μπάλα και αμέσως παίκτης του αντιπάλου είναι πάνω σου έχοντας καλύψει μεγάλη απόσταση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τύπου πρέπει να πασάρεις συνεχώς για να ελευθερωθείς και την περισσότερη ώρα με παίκτες κολλημένους επάνω σου. (Η ανταπόκριση του δεξί μοχλού ασχολίαστη. Σε 5 αγώνες άντε να ολοκλήρωσα 1 ντρίμπλα, οπότε πάσες κ άγιος ο θεός)
      Προφανώς στόχος του παιχνιδιού δεν είναι να είναι 1 καλό simulation αλλά κάποια πράγματα που συμβαίνουν στο παιχνίδι δεν έχουν καμμία σχέση με ποδόσφαιρο. Η εξωφρενική ταχύτητα είναι κάτι που χαλάει, κατά τη γνώμη μου όλη την εμπειρία και αφήνει οποιαδήποτε κουβέντα για ρεαλισμό εκτός συζήτησης. Δν είναι δυνατόν οι παίκτες να τρέχουν από το 1' έως το 90' λες και πήραν ντόπα για άλογα.
      Ίσως υπερβάλλω και το contrast στα μάτια μου ήταν τόσο μεγάλο λόγω τριβής ετών με το FIFA, το οποίο ήταν και παραμένει, παρά τα ελαττώματα του ο μόνος προσομοιωτής ποδοσφαίρου στην αγορά.

      Προφανώς το pro εξακολουθεί και επιλέγει να απευθύνεται σε μερίδα του κόσμου που θέλει να παίξει κάτι γρήγορο και διασκεδαστικό, αλλά εγω δε θα πάρω ούτε φέτος...

    • n78.
    • Πραγματικά το καλύτερο Pro των τελευταίων ετών, αλλά το θέμα με τις ομάδες δεν πάει άλλο! Εμείς πρέπει να ψάχνουμε για patch κάθε φορά αλλά η ΚΟΝΑΜΙ δεν ρίχνει την τιμή...

      ΥΓ. Μεγάλε Καρέτσο, ο λαός σου απαιτεί να κάνεις my career μετά το ΝΒΑ2k16, PES 2016 και στο WWE2k16. Να δω Dimcar σε Wrestlemania με Undertaker και τίποτα στον κόσμο!!!

    • femto
    • Εχουν δικιο ολοι οσοι φωναζουν για τις αδειες και τα ροστερ στο ΠΡΟ. Ειναι μεγαλο αγκαθι, αλλα εμενα προσωπικα με αφηνει αδιαφορο. Ασφαλως και θα ηθελα να παιζω με την αγαπημενη μου ομαδα και να μην λεγεται "Γουεστ Λιβερμπερντ οβ Γουαιτ Λαιον" αλλα η πανω απ' ολα μετραει η αισθηση που σου δινει το παιχνιδι οτι παιζεις πραγματικα ποδοσφαιρο, γι' αυτο και θεωρω το ΦΙΦΑ εντελως διαφορετικο ειδος.

    • sbeltos
    • Πρεπει να παρουμε αποφαση οτι δεν προκειται ποτε να βγει προ με την premier league απο την στιγμη που εχει η ΕΑ τα δικαιωματα τουλαχιστον μεχρι το 2019 αν δεν κανω λαθος. Βεβαια αυτος ο λογος ποτε δεν με ενοχλησε εμενα προσωπικα απο την στιγμη που υπαρχουν και μπορουν να μπουν patch, ενα βραδυ δουλεια ειναι, γιατι να κρινουμε ολοκληρο το παιχνιδι απο μια τετοια λεπτομερεια.
      Οσο για το θεμα των ροστερς οντως ισως να ειναι ενοχλητικο για τους offline παιχτες γιατι στα online modes υπαρχουν κανονικα ολες μεταγραφες, αν ενοχλει αυτο το προβλημα ομως νομιζω θα ενοχλουσε πολυ περισσοτερο αν η ημερομηνια κυκλοφοριας του παιχνιδιου θα ηταν ιδια με περυσι.
      Επισης μην ξεχναμε πως official patch απο την Konami περιμενουμε μαζι με τα roster update,1-2 ζητηματα που υπαρχουν με τους τερματοφυλακες στα κοντινα σουτ ισως διορθωθει και αυτο.

    • Zegr
    • Καταλαβαινω οτι πολλοι ξενερωνουν με τις αδειες αλλα αν το gameplay τα σπαει,ολα τα αλλα γινονται και στην τελικη ειναι φθηνοτερο του Φιφα.Το θεμα ειναι οτι απο gameplay μας τα χει χαλασει η Κοναμι τα τελευταια χρονια.Το ποδοσφαιρακι που απολαυσα πιο πολυ απο ολα ηταν το PES 6 στο pc.Εκτος του οτι ηταν φουλ πατσαρισμενο,καποιοι editors ειχαν φτιαξει ενα προγραμματακι που λεγοταν stadium server και σ αυτο ειχαμε βαλει κυριολεκτικα ολα τα γηπεδα των ομαδων!Κυριολεκτικα,καθε ομαδα μες στο παιχνιδι ειχε το δικο της (real life accurate) γηπεδο!Ατελειωτες ωρες το χα παιξει εκεινο το παιχνιδι..Το επομενο PES εγινε next gen αρχισε η κατηφορα...Tωρα σε οτι αφορα το καινουριο Φιφα συμφωνω ειναι μια βελτιωμενη (κατα πολυ) εκδοση το περσυνου και κατα την γνωμη πραγματικα το περσυνο δεν χρειαζοταν πολλυ πραγματα για να γινει σχεδον τελειο.Μονο την αμυντικη λειτουργια και καποιες αλλες διορθωσεις,πραγματα τα οποια εγιναν.Πραγματα τα οποια μπορουσαν να γινουν και με ενα απλο patch (για να λεμε την αληθεια) και οχι με μια κυκλοφορια 70 ευρω.Παρολα αυτα αν το παιχνιδι ειναι καλο και το ευχαριστιεσαι ολα τα ξεχνιουνται

    • periklis
    • γενικα στην Ελλάδα εχουμε κολλήματα....με πολλά θεματα...
      ενα απο αυτά ειναι το Pro evolution...
      οταν λέω κολλήματα δεν το λέω με θετικη εννοια αλλα με αρνητικη!
      και γω Pro επαιζα χρονια πριν αλλα δε μπορω να παιζω ακομη...
      με εχει κουράσει...
      ροστερ χαλια, εμφανισεις χαλια, γηπεδα μηδεν, δηλαδη αν καποιος δεν εχει Internet πρεπει να κατσει 10 ωρες να προσπαθησει να φτιαξει τα παντα μονος του?
      ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΟΝΑΜΙ
      το γεγονός πως οποιος κανει σχολια αρνητικα για το εν λογω παιχνιδι καταψηφιζεται απο διαφορους καμμένους λάτρεις του δειχνει ποσο κολλημένοι ειμαστε σα λαός...
      Αν ειχε η τιμή του 20 ευρώ (και πολλά λέω) τοτε να πω ναι αξιζει!
      γιατί αν σκεφτούμε οτι η βελτίωση στα γραφικά απο το προηγουμενο pro ειναι μικρη, τοτε η αξία του βαση των διαφορών τους ειναι το πολύ στα 20 ευρώ!
      Διαφωνείτε???
      αναρωτιέμαι οι κολλημένοι σαν αυτους που επιμένουν να υποστηρίζουν το παιχνιδι αυτο, εχουν σκεφτεί καθολου πως με αυτη τους τη στάση δινουν το ερεθισμα στη κονάμι να συνεχισει αυτο το τροπάριο και να μη κανει κατι ωστε να το βελτιώσει το παιχνιδι?
      Πάντως, εγω αλλιως φανταζόμουν το Pro evolution εν ετη 2015......αν οι υπόλοιποι λάτρεις του το φανταζονταν ετσι τοτε κλαφτα χαράλαμπε....
      FiFA & πάλι FiFA !!! (και απο αυτό περιμένω πολλά περισσότερα)........

    • Georgebor
    • Βλέπω πολλά σχόλια και διάφορα..Εγώ pro παίζω αν κ δοκιμάζω Fifa τελευταία και την μεγάλη διαφορά τη βλέπω στο single player αν βάλεις στο legendary το φιφα την Barcelona παίρνω με την κολοπετινίτσα να παίξεις θα σου παίζουν πασσούλες στο κέντρο και δ τους παίρνεις κ την μπάλα(μπορεί να φταίω και εγώ αλλά όποιον έχω ρωτήσει αυτό μου είπε ότι γίνεται) Αντίθετα στο διπλό είναι κλάσεις ανώτερο παίζεις μπάλα και δεν έχεις τα εξωφρενικά σκορ του pro 5-5 και 6-4!Με λίγα λόγια εγώ που θέλω πιο διασκεδαστικό ποδοσφαιράκι και παίζω κυρίως με τον υπολογιστή προτιμώ Pro τώρα αν έχει άδειες η όχι δεν με ενδιαφέρει οι παίχτες είναι σωστοί αν και καθυστερημένα και αυτό είναι το σημαντικό. Πιστέυω πάντως ότι εφόσον δεν αλλάζουν και τίποτα κάθε χρόνο πλέον ας κάνουν απλά Update τα ρόστερ η κάποιες μικρο διορθώσεις με κάποια Patch και όταν έχουν κάποια σημαντική εξέλιξη να βγάλουν το επόμενο Προ ή Φιφα.. Αλλά είναι πολλά τα λεφτά και πρέπει να κάνουν κ τις αρπαχτές τους.
      Υ.Γ. Η 2Κ θα βγάλει κανένα ποδοσφαιράκι ;;;
      Υ.Γ.2 Για όσους δεν ξέρουν η 2Κ είχε βγάλει ενα NFL το όποιο όπως λέγεται ήταν πολύ καλύτερο απο τις ΕΑ άλλα τότε η ΕΑ πήρε όλα τα δικαιώματα και δεν επέτρεψε να βγάλει άλλη εταιρεία NFL. Είναι δύσκολο λοιπόν να πάρει τις άδειες για πολλά χρόνια η Konami.

    • vonzuchter
    • @spartan ο Ελληνας τρωει κολληματα και δε ξεκολλαει ευκολα... η μεγαλη πλειοψηφια των Ελληνων μυηθηκε στο gaming απο αυτο το παιχνιδι. Αυτο εμαθε ε δε ξεκολλαει.. το ιδιο πραμα εχει γινει με το playstation. Απο το Playstation εγινε μοδα το gaming στη Ελλαδα και απο αυτο εχει μεινει στη συνηδειση του ε αυτο θα αγοραζει.. (δεν ειναι τυχαιο που πολλοι ανθρωποι αντι να λενε παιζω βιντεοπαιχνιδια λενε 'παιζω playstation' 'αυτου του αρεσει να παιζει Playstation' κ.ο.κ. ενω μπορει να ειναι αλλη η κονσολα... Εδω οταν βγηκε το ps3 σε ολο το πλανητη σαπιζαν στα ραφια και ο κοσμος αγοραζε wii και 360 και εμεις εδω αγοραζαμε ps3. Ετσι παει. Θα περασουν πολλα χρονια για να ξεκολλησει απο το pro ο Ελληνας και αν συνεχιζει να βελτιωνεται και κλεισει και αλλο τη ψαλιδα με το φιφα ισως δε ξεκολλησει ποτε μεχρι να σταματησει να υπαρχει το pro.

      @georgebor το nfl της 2κ ηταν χρονια μπροστα και ενω εχει σταματησει να βγαινει αν δεν απατωμαι απο το 2006 , παιζοταν μεχρι και πριν 3-4 χρονια φανατικα απο τους λατρεις του σπορ. Αλλα τα δικαιωματα ειναι δικαιωματα δυστυχως

    • finplay
    • Πολύ καλό game αλλά έχει τα θέματα του όπως οι απαράδεκτους διαιτητες και περσόνα ρόστερ αλλά πιστεύω πως με update θα ληθουν

*