Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Pokémon Legends: Arceus Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Game Freak

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Pokémon Legends: Arceus
    • 7+ pegi 7+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://legends.pokemon.com/en-gb/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

    9

    ENTERNITY SCORE
*
Το Pokémon Legends: Arceus είναι ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα που κερδίζει η Nintendo. Περισσότερα στο review του Νικήτα Καβουκλή.

Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, ο γράφων δηλώνει ότι μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με παιχνίδι της σειράς Pokémon. Η μόνο επαφή που είχε μαζί τους ήταν τα δεκάδες κουτιά τους που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του, τα εικονίδια σε DS, 3DS, Nintendo Switch και ένα Pokéball που έτυχε να πατήσει μια μέρα και παραλίγο να τον στείλει στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο. Μέχρι που, λίγο πριν μπει στην έκτη δεκαετία της ζωής του, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου με τη μορφή του Pokémon Legends: Arceus.




Αν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία παικτών, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πτοηθείτε. Το Pokémon Legends: Arceus είναι τόσο φιλικό με τους χρήστες που πολύ εύκολα θα μπείτε στο νόημά του, πολύ εύκολα θα εξοικειωθείτε τους μηχανισμούς του, θα χρειαστεί όμως μία μικρή προσπάθεια για να τους κατακτήσετε απόλυτα. Ο μέτριος βαθμός δυσκολίας του τοποθετείται στα υπέρ μιας και λίγες ως ελάχιστες θα είναι οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί να επαναλάβετε μία δοκιμασία, οπότε αυτομάτως το παιχνίδι καθίσταται προσιτό για όλες τις ηλικίες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Τα γεγονότα που θα βιώσετε διαδραματίζονται πολλούς αιώνες πριν τον παρόν, στην περιοχή Hisui. Τότε δεν υπήρχαν γυμναστήρια, δεν υπήρχαν εκπαιδευτές Pokémon. Ο χαρακτήρας που θα κληθείτε στην αρχή να διαμορφώσετε- με πολύ λίγες επιλογές όσον αφορά την εμφάνισή του- θα έχει ως αποστολή να αποδείξει τις ικανότητές του και να συνδράμει στις έρευνες που πραγματοποιούνται για τα Pokémon. Η απόλυτη επιτυχία θα έρθει όταν κατορθώσετε να συμπληρώσετε όλο το Pokédex αλλά και ορισμένες επιπλέον απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα να αιχμαλωτίσετε συγκεκριμένο αριθμό ενός είδους Pokémon, να τα δείτε να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες κινήσεις σε μάχη, να τα εξελίξετε και πολλά άλλα, που προσθέτουν στη ζυγαριά πολλούς πόντους υπέρ της ποικιλίας και αυξάνουν το ενδιαφέρον.



Για πρώτη φορά σε παιχνίδι της σειράς, ο πρωταγωνιστής γίνεται level up. Υπάρχουν δέκα διαφορετικές βαθμίδες. Experience points κερδίζετε κάθε φορά που συμπληρώνετε ένα νέο κομμάτι του τεράστιου puzzle που δεν είναι άλλο από το Pokédex. Όσοι κάνουν όνειρα ότι απλά θα μπορέσουν να παρακάμψουν τη διαδικασία και με κάποιο speedrun θα φτάσουν στο τέλος, θα απογοητευτούν. Ο χάρτης είναι χωρισμένος σε περιοχές, με αποστολές κλιμακούμενης δυσκολίας, όπως επίσης και Pokémon ανώτερου επιπέδου. Αν ο χαρακτήρας σας δεν έχει φτάσει στο απαιτούμενο rank, απλά συνεχίζετε να μαζεύετε experience points, διαφορετικά η πρόσβαση στην επόμενη περιοχή θα συνεχίζει να είναι κλειδωμένη. Θα χρειαστεί λοιπόν να επιδοθείτε σε κάποιου είδους grinding. Όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που θα βαρεθείτε και θα παρατήσετε τα πάντα. Ίσα ίσα που η σύνδεση του grinding με την εκπλήρωση επιπλέον απαιτήσεων του Pokédex δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση να πλατειάσει το gameplay. Στην παραπάνω εξίσωση, προσθέστε τα side missions. Καθ' όλη τη διάρκεια της περιπέτειας θα συναντήσετε δεκάδες NPCs που όλο και κάτι θα σας ζητήσουν. Από το να συμπληρώσετε τις απαιτήσεις του Pokédex για συγκεκριμένο Pokémon, μέχρι να βρείτε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο που αγνοείται ή ακόμα και να βρείτε συγκεκριμένα αντικείμενα. Ναι μεν δεν θα αποφύγετε τα fetch quests, ευτυχώς όμως δεν είναι μόνο αυτά και η διαφοροποίηση των side missions είναι τέτοια που θα θελήσετε να τα ολοκληρώσετε μέχρι να εξαντληθούν.



Το σύστημα μάχης παραμένει τύπου turn based, με προσθήκες που το κάνουν ακόμα πιο πλούσιο και συναρπαστικό. Πετώντας προς ένα αντίπαλο ένα από τα Pokémon που έχετε στην ομάδα σας αρχίζει η μάχη. Όπως πάντα, τα κατά τα άλλα συμπαθή πλάσματα είναι χωρισμένα σε είδη, οπότε έχουν συγκεκριμένες ικανότητες, όπως επιθετικές κινήσεις και άμυνες. Κερδίζοντας μάχες ανεβαίνει ο λογαριασμός των experience points των Pokémon που "κουβαλάτε" και με τον τρόπο αυτό ανεβαίνει σταδιακά το επίπεδό τους, δηλαδή γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικά, με τα στατιστικά τους να τροποποιούνται αυτομάτως και κάποια στιγμή φτάνουν σε κατάσταση που μπορούν να εξελιχθούν στην πιο ισχυρή μορφή τους. Επιπλέον, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από αντικείμενα που επιτρέπουν την μόνιμη ή προσωρινή αύξηση των στατιστικών ενός Pokémon αλλά και εξειδικευμένος εκπαιδευτής που θα τους διδάξει νέες κινήσεις, έναντι πάντοτε του κατάλληλου αντίτιμου. Μια σημαντική προσθήκη έχει να κάνει με τα Strong και τα Agile moves. Πρόκειται για περισσότερο ή λιγότερο ισχυρές εκδοχές των διαθέσιμων ενεργειών μάχης και ένα βασικό τους γνώρισμα είναι, μετά την εκτέλεσή τους, πόσο δύσκολα ή εύκολα θα αντιδράσει το εκάστοτε Pokémon σας στις κινήσεις του αντιπάλου, δηλαδή το κατά πόσο θα είναι εκτεθειμένο ή όχι σε επικείμενη επίθεση. Εννοείται ότι σκοπός δεν είναι μόνο οι νίκες αλλά και η σύλληψη Pokémon. Πέρα από τα διαφόρων ειδών Pokéballs θα έχετε στη διάθεσή σας μια σειρά από επιλογές, όπως να αποσπάσετε την προσοχή ενός Pokémon προσφέροντάς του φαγητό ή να ρίξετε προπέτασμα καπνού είτε να κρυφτείτε σε ψηλή βλάστηση, απλοποιώντας ως ένα βαθμό την αιχμαλώτισή του.



H Nintendo θέλησε να προσφέρει στους φίλους της σειράς έναν ανοικτό κόσμο και με τους μηχανισμούς που έχει χρησιμοποιήσει το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό. Μπορείτε να κινηθείτε σε οποιοδήτε σημείο των περιοχών που έχετε ξεκλειδώσει είτε με τα πόδια, είτε καβάλα σε ένα από τα Noble Pokémon που θα δεχτούν να σας φιλοξενήσουν στην πλάτη τους, όχι μόνο μειώνοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο που θα χρειαστεί για να διανύσετε μια απόσταση αλλά και αποκτώντας πρόσβαση σε περιοχές που σε διαφορετική περίπτωση θα τις βλέπατε από μακριά, όπως νησιά στη μέση του πελάγους. Μοναδικό παράπονο η απουσία mini map, που θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τον προσανατολισμό. Συν όλα τα άλλα, κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα έχετε όλο τον χρόνο να συγκεντρώσετε πρώτες ύλες για τη δημιουργία αντικειμένων πρώτης ανάγκης, όπως Pokéballs και θεραπευτικών σκευασμάτων. Το σύστημα crafting είναι τόσο βαθύ όσο πρέπει και σταδιακά, όσο προχωράει το gameplay θα αποκτάτε εγχειρίδια για τη δημιουργία νέων, χρήσιμων αντικειμένων. Στα θετικά συγκαταλέγεται και το σύστημα fast travel. Οπουδήποτε και αν βρίσκεστε, πολύ εύκολα θα μπορέσετε να μετακινηθείτε στο base camp που στήνεται σε κάθε περιοχή. Εκεί θα αναπαυθείτε για όσο χρονικό διάστημα θέλετε, δίνοντας την ευκαιρία στα Pokémon σας να ανακτήσουν πλήρως όλες τους τις δυνάμεις, είτε να επιλέξετε νέα Pokémon για την ομάδα σας, είτε να ενημερώσετε τον υπεύθυνο καθηγητή για την πορεία των ερευνών σας. Προφανώς, όλα τα παραπάνω αποκτούν επιπλέον αξία με την επένδυση ενός προσεκτικά γραμμένου σεναρίου. Λόγω των περιορισμών που υπάρχουν δεν είναι δυνατό να σας πούμε ιδιαίτερα πράγματα, πέραν του ότι η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα, γεμάτη ανατροπές και αποτελεί έναν πρώτης τάξης λόγο να παραμείνετε καρφωμένοι στην οθόνη για πολλές ώρες, δίχως να καταλάβετε πότε πήγε δύο τα ξημερώματα.



Όλα τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι άψογα, σε βαθμό να ξεχωρίζουν από το μάλλον λιτό περιβάλλον, που πέρα από αισθητικούς λογούς δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση το gameplay. Αυτό που καταντάει εκνευριστικό είναι το έντονο pop in, ειδικά όταν ταξιδεύετε στην πλάτη ενός Noble Pokémon και αυτό τρέχει. Εκεί γκρεμίζεται κυριολεκτικά η όποια καλή εικόνα μπορεί να είχατε δημιουργήσει για τον τεχνικό τομέα του τίτλου. Η μουσική υπόκρουση, οι ήχοι της μάχης και τα διαφόρων ειδών εφέ λειτουργούν υπέρ της δημιουργίας ατμόσφαιρας, ενώ για όσους έχουν την απορία, όχι δεν υπάρχουν voice overs.



Επεκτείνοντας την ήδη πετυχημένη συνταγή, η Nintendo προσφέρει στο κοινό ένα παιχνίδι που έχει τα φόντα να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Pokémon franchise. Αν και για χρόνια είχαμε την πεποίθηση ότι δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με παιχνίδι της σειράς, το κάναμε και το λατρέψαμε. Πόσο μάλλον κάποιος που είναι fan. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η καλύτερη επιλογή που θα έχετε να κάνετε στις 28 Ιανουαρίου, είναι να αποκτήσετε το Pokémon Legends: Arceus. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καλογραμμένο σενάριο με ανατροπές
  • Πλούσιο σύστημα μάχης με νέες προσθήκες
  • Ποικίλα και ενδιαφέροντα side missions
  • Αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για τη συμπλήρωση του Pokédex
  • Το σύστημα fast travel
  • Προσιτό για κάθε κατηγορία παικτών
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Απουσία mini map
  • Πολύ έντονο pop in
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • bahamut zero
    • Έσκασε πραγματικά από το πουθενά. Προσωπικά κράζω την Game Freak εδώ και χρόνια για το ξαναζεσταμένο φαγητό που μας δίνει αλλά επιτέλους βλέπουμε ένα next gen Pokemon τίτλο. Τον περίμενα τίτλο του 5 αλλά φαίνεται ότι είναι διαμαντάκι. Digital pre-order από μένα και ανυπομονώ να έρθει η Παρασκευή να παίξω.

    • clapiotis
    • ΕΡΩΤΗΣΗ: Όλες οι μονάδες μέτρησης στο Pokémon Legends Arceus είναι γραμμένες για Αμερικάνους (πόδια, ίντσες, λίβρες, ανάποδος τρόπος γραφής ημερομηνίας ΜΜ/ΗΗ/ΧΧΧΧ). Η κονσόλα είναι ρυθμισμένη στην χώρα Ελλάδα και γλώσσα Αγγλικά. Πώς θα πω στο παιχνίδι ότι δεν είμαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μου γράφει κανονικά τις μονάδες μέτρησης με τον διεθνή τρόπο (μέτρα, εκατοστά, κιλά, σωστός τρόπος γραφής ημερομηνίας ΗΗ/ΜΜ/ΧΧΧΧ);

*