Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

 

EA Play 2018: Ατονία με τόνο

*
Είναι γεγονός πια πως ο σωστός τρόπος προσέγγισης μιας παρουσίασης της EA γίνεται με μικρό καλάθι. Εν μέρει, είναι αναπόφευκτο. Διότι πάντα αφήνει η ίδια η εταιρεία πράγματα στην άκρη, ώστε να τα δείξει επί σκηνής μεν αλλά σε παρουσίαση κάποιου platform holder, με το σύνηθες ταίριασμα να γίνεται με τις παρουσιάσεις της Microsoft. Αυτός ο ειδικός περιορισμός ίσχυσε και φέτος. Φέτος, επίσης, είχαμε λιγότερα παρατράγουδα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Κοινώς δεν έχασε κανείς τα λόγια του, δεν ξέχασε ποιο παιχνίδι προλόγιζε, δεν αυτοκτόνησε κάποιο teleprompter οπότε, τεχνικώς τουλάχιστον, τα πράγματα κύλησαν ομαλότερα αυτήν τη φορά. Ωραία όλα αυτά, αλλά με το περιεχόμενο της παρουσίασης τι συνέβη;

Updates, updates, updates

Κατά παράδοση το μεγαλύτερο μέρος κάθε ετήσιου ρόστερ της EA αποτελείται από sequels. Τα περισσότερα εξ αυτών μάλιστα είναι απλά αδύνατο να ανακοινωθούν στην E3, αφού η κυκλοφορία τους θεωρείται αυτονόητη. Οπότε είχαμε τους 3 συνήθεις υπόπτους, δύο προφανείς και ακυκλοφόρητες επιλογές αλλά και αναφορά σε τρέχουσα παραγωγή.

Αθλητικά
Μπορεί να λέμε ό,τι θέλουμε για Battlefield και Star Wars, αλλά τα αθλητικά games, και ειδικά το FIFA, συνθέτουν το σταθερότερο πυλώνα της εταιρείας. Είναι σχεδόν αδύνατο να τα αποφύγει κανείς και, αναμενόμενα, κερδίζουν πάντα χώρο επί σκηνής, ακόμη και όταν η ίδια η EA έχει αποφασίσει ότι δεν αναλύσει και πολλά για αυτά.

FIFA 19 (PC, PS4, XO, Switch)
Τεχνικώς, σε αυτήν ακριβώς την παρουσίαση έγινε η αποκάλυψη του FIFA 19. Βέβαια, επειδή κανείς δεν είχε ποτέ αμφιβολία για κάτι τέτοιο και, ταυτόχρονα, ούτε η EA δεν είχε πολλά να πει σε αυτό το στάδιο για το παιχνίδι, δεν το κατατάσσουμε στη λίστα με τους τελείως νεοανακοινωθέντες τίτλους.

Είναι χαρακτηριστικό πως αφιερώθηκε περισσότερος χρόνος στην προσθήκη του Champions League, κάτι που περιμέναμε από τότε που αποκαλύφθηκε πως η Konami έχασε τα σχετικά δικαιώματα για το PES, στην επισήμανση της χαρακτηριστικής κούπας που βρισκόταν στη σκηνή, παρά στο ίδιο το παιχνίδι. Ήταν τόσο ισχνή η πληροφορία που ακούσαμε και ειδικές ευχαριστίες για τη συνεισφορά του Hans Zimmer στη μίξη της μουσικής του trailer. Όχι μόνο αυτό αλλά απλά εκφράστηκε πως η ομάδα ακούει το feedback του κόσμου και πως μπορεί να μας πει πως ο πήχης ανέβηκε κι άλλο φέτος. Ε τότε εντάξει. Δεν είναι ανάγκη να φανεί από τώρα.

Από το να αναφέρει χρήσιμες λεπτομέρειες, η EA προτίμησε να μας θυμίσει το World Cup update του FIFA 18 καθώς και για περιορισμένη διάρκεια δωρεάν διάθεση τόσο του FIFA 18 όσο και του update, για να μπορεί να δοκιμάσει το παιχνίδι οποιοσδήποτε.

Τουλάχιστον ανακοινώθηκε ότι ο τίτλος έρχεται στις 28 Σεπτεμβρίου σε PC, PlayStation 4, Xbox One και Nintendo Switch. Ειδικά η ύπαρξη της έκδοσης για Switch είναι μια ένδειξη πως, πιθανώς, πήγε καλά το περσινό πείραμα της EA με την πλατφόρμα.NBA Live 19 (PS4/XO)
Αν το FIFA 19 είναι κάτι που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μείνει εκτός, το NBA Live 19 μπορεί κάλλιστα να είναι ο αθλητικός τίτλος της EA που κανείς δεν ξέρει αν όντως θέλει να γνωρίσει καλύτερα. Το κάποτε κραταιό franchise της EA έχει χρόνια να δει πραγματική άσπρη μέρα, έχει βγει όμως από τον πάγο και, τουλάχιστον, η EA προσπαθεί να σταθεί έναντι του βράχου που λέγεται NBA 2K της μάλλον επαναπαυμένης πια Visual Concepts.

Θα περίμενε κανείς λοιπόν να γίνει μια προσπάθεια παραπάνω αφού το franchise είναι σε μειονεκτική θέση έναντι του προφανούς ανταγωνισμού του. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο όμως. Απλά θυμηθήκαμε ότι επανέρχεται το The One mode, με δημιουργία παίκτη και τη σταδιοδρομία του, τη δυνατότητα για κανονικούς αγώνες αλλά και αγώνες «του δρόμου» με τα αντίστοιχα modes και τόσο επίσημο περιεχόμενο που μάλλον θα χανόμαστε στα διαθέσιμα αθλητικά παπούτσια που θα μπορούμε να διαλέξουμε. Το ότι το παιχνίδι αλλάζει μηχανή για τα animations των παικτών είναι κάτι που θα μπορούσε να είχε επιδειχθεί, αλλά, τελικά, δεν έγινε τέτοιος κόπος.

Έτσι, λοιπόν, η σημαντικότερη εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση της ημερομηνίας κυκλοφορίας και το αυτονόητο trailer. Ο τίτλος αναμένεται στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 για PlayStation 4 και Xbox One.Madden NFL 19 (PC, PS4, XO)
Αν θέλετε να καταλάβετε πόσο αυτονόητες είναι οι πωλήσεις του Madden NFL στις ΗΠΑ, δεν έχετε παρά να συνειδητοποιήσετε τι είδους πληροφορίες για το παιχνίδι μοιράστηκε η EA κατά την παρουσίαση. Για αρχή είπε πως θα προστεθούν Legends σε σχέση με πέρυσι και πως, ύστερα από χρόνια, γίνεται επιστροφή στο PC με το Madden NFL 19. Τουλάχιστον ανακοινώθηκε και ημερομηνία κυκλοφορίας. Ο τίτλος έρχεται στις 10 Αυγούστου σε PC, PlayStation 4 και Xbox One. Τρεις μέρες νωρίτερα θα τον παραλάβουν όμως όσοι παραγγείλουν την έκδοση Hall Of Fame.

Είναι κι εκείνα που παίζονται χωρίς μπάλες


Star Wars Battlefront II
Η EA είχε περισσότερα να πει για το Star Wars Battlefront II παρά για όλα τα αθλητικά της games μαζί. Είναι λογικό άλλωστε, από τη στιγμή που όλα ξεκίνησαν πολύ στραβά για το παιχνίδι κάτι που παραδέχθηκε ανοιχτά επί σκηνής η εταιρεία. Οπότε είναι δεδομένο πως πρέπει να δουλέψει για να εξασφαλίσει την επιθυμητή εμπιστοσύνη και η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι σαφής και θορυβώδης προκειμένου να γίνει αντιληπτή κι αποδεκτή σε βάθος χρόνου.

Βέβαια η παραδοχή της πραγματικότητας δεν έρχεται εύκολα, κάτι που καλό είναι να θυμόμαστε. Διότι όταν ήταν προφανές ότι κοινό και κριτικοί θα αντιδρούσαν άσχημα στα πλάνα της EA για το παιχνίδι, η πρώτη σκέψη ήταν να προσπαθήσει να βγάλει τους πάντες τρελούς. Κάτι τέτοια συγχωρούνται μεν, όπως και τόσα άλλα στη ζωή, αλλά όχι με ένα “mea culpa” σε παρουσίαση. Πράξεις, μόνο πράξεις ξεπλένουν κάποια πράγματα.

Σίγουρα όμως θα στηριχθεί ο τίτλος. Είναι των ημερών η προσθήκη περιεχομένου που σχετίζεται με το λεγόμενο Han Solo season. Μόλις όμως τελειώσει κι αυτό, σειρά έχουν τα Clone Wars και ο πλανήτης Geonosis που, όπως ακούστηκε, θα περιλαμβάνει πολλαπλά επίπεδα. Μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο που σχεδίασε ποτέ η DICE για τίτλο Battlfront. Φυσικά θα προστεθούν και οι κατάλληλες φυσιογνωμίες όπως General Grievous, Count Dooku, Anakin Skywalker και Obi Wan Kenobi. Το νέο περιεχόμενο θα απλωθεί σε σειρά μηνών και συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπάρχει ακόμη.

Το καλοκαίρι όμως θα φέρει κι άλλες προσθήκες, όπως νέο squad system για ευκολότερη σύνδεση με φίλους, το Starfighter Mode που θα εστιάζει σε «αερομαχίες» αλλά και ένα ακόμη mode που δεν έχει συγκεκριμένο όνομα. Υποτίθεται πως θα είναι μεγάλο multiplayer sandbox mode με τους παίκτες να καλούνται να καταλαμβάνουν command posts, να αντιμετωπίζουν και να καταρρίπτουν εχθρικά σκάφη κ.λπ.

Συνεπώς, με τη νέα σεζόν περιεχομένου να ξεκινά στις 12 Ιουνίου, η EA αποφάσισε να αρχίσει να ενημερώνει για την αμέσως επόμενη. Δεν αναμένεται νέος τίτλος Star Wars από τα χέρια της EA πριν τα τέλη του 2019 άλλωστε, οπότε έχει κι ένα λόγο παραπάνω να συνεχίσει έτσι. Εξ αρχής άλλωστε, το περασμένο καλοκαίρι, η εταιρεία είχε υποσχεθεί τρία χρόνια δωρεάν περιεχομένου για να φτάσει τελικά το παιχνίδι σε όγκο τριπλάσιο από εκείνο του πρώτου σύγχρονου Star Wars Battlefront. Βέβαια όταν γινόταν εκείνη η υπόσχεση τα πλάνα έλεγαν και για έσοδα από loot boxes. Αλλά τι να γίνει. Συμβαίνουν κι αναποδιές.

Battlefield V (PC/PS4/XO)
Λίγα πράγματα ειπώθηκαν και προβλήθηκαν για το Battlefield V. Διότι η αποκάλυψη έγινε νωρίτερα έτσι κι αλλιώς, ενώ, όπως είπε η EA χτες το βράδυ, έχει προγραμματίσει την προβολή του Nordlys War Story στην παρουσίαση της Microsoft για το Xbox. Βέβαια δεν έμεινε και τελείως άπραγη η EA, μιας και το Battlefield V είναι σίγουρα η μεγαλύτερή της κυκλοφορία για φέτος, εξαιρώντας το FIFA 19.

Έρχεται λοιπόν Battle Royale mode στο Battlefield V. Σε λίγο καιρό θα είναι λιγότερα τα παιχνίδια χωρίς Battle Royale από εκείνα που έχουν ή και εστιάζουν σε τέτοιο mode. Η DICE υπόσχεται ότι θα ξεχωρίζει από ανάλογες προτάσεις στο «είδος», αφού θα βασίζεται σε ειδικά χαρακτηριστικά της σειράς Battlefield, δηλαδή οχήματα, ομαδική προσέγγιση και όση καταστροφή χωρά οπουδήποτε. Λεπτομέρειες δεν υπάρχουν με λίγα λόγια, για αυτό και ακούσαμε υπόσχεση για περισσότερες πληροφορίες μέσα στους επόμενους μήνες. Υπολογίστε όμως ότι το mode αυτό δεν θα προλάβει το λανσάρισμα του παιχνιδιού, πράγμα που μας κάνει να εικάζουμε ότι η προσθήκη του σε αυτό το Battlefield αποφασίστηκε σχετικά αργά, ως αντίδραση στο χαμό των PUBG, Fortnite και λοιπών.

Έγινε και απλή αναφορά στο Grand Operation mode, τη βελτιωμένη υποτίθεται εκδοχή του αντίστοιχου Operations mode του Battlefield 1. Όλα περιορίστηκαν σε trailer για το multiplayer, ενώ, εκτός σκηνής, προέκυψε και video της Nvidia από το παιχνίδι να τρέχει σε PC με GeForce 1080 Ti. Σε κάθε περίπτωση το Battlefield V αναμένεται σε PC, PlayStation 4 και Xbox One στις 19 Οκτωβρίου.
Anthem (PC, PS4, XO)
H EA προσπάθησε να μας δείξει πως το Anthem είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό στο σχετικά άμεσο μέλλον της και άνοιξε με αυτό την παρουσίαση. Τρόπος του λέγει βέβαια, αφού ετοίμασε ένα στιγμιότυπο που θα λειτουργούσε σε περιβάλλον AR, απλά για να στραφεί η συζήτηση αλλού. Το Anthem επανήλθε στο τέλος της παρουσίασης για να καταλάβει και τον περισσότερο χρόνο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι. Είδαμε τεχνικώς εντυπωσιακό trailer με in-game, κατά τα δηλούμενα, footage, όχι και πολύ gameplay όμως. Ακολούθησε panel με ακόμη λιγότερο gameplay στο φόντο, που γέμισε κυρίως με “early concept art”, καθώς μερικοί εκ των παραγωγών, μεταξύ και ο γενικότερα αγαπητός Casey Hudson, μετέφεραν το απαραίτητο διαφημιστικό μήνυμα. Μετά τη συζήτηση συμπληρώθηκε μια ιδέα από gameplay, κι αυτό πάλι αρκετά σκηνοθετημένο για να θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Στη διαδικασία αυτή είδαμε δύο βασικά προβλήματα. Το ένα είναι πως ο τρόπος με τον οποίο διάλεξε να εξηγεί η EA το Anthem εξασφαλίζει, αντί να το αποτρέπει, πως το κοινό θα αντιλαμβάνεται το παιχνίδι ως κάτι που φιλοδοξεί να γίνει το Destiny στη θέση του Destiny. Ακόμη και τα λόγια που ακούσαμε ήταν συχνά δανεικά από την επικοινωνία της Bungie. Ενώ θεωρείται αυτονόητο πως ο καθένας παλεύει να δείξει ότι το προϊόν, το δημιούργημά του είναι ξεχωριστό από τα υπόλοιπα, εδώ φαίνεται να μην απασχολήθηκε κανείς με αυτή τη βασική αρχή του product marketing. Μπορεί να πει κάποιος πως έγινε ειδική αναφορά στην ιστορία, στην οποία έχει και καλύτερη προϋπηρεσία η BioWare σε σχέση με την όποια Bungie. Βέβαια η ιδέα πως υπάρχουν κεντρικές ιστορίες και ένας δυναμικός κόσμος πέρα από αυτές, κόσμος που μοιράζονται πολλοί παίκτες, δοκιμάστηκε, πάλι από EA και BioWare στο Star Wars: The Old Republic. Και αν ένα είναι σίγουρο, αυτό είναι πως κι εκείνος ο τίτλος τα βρήκε σκούρα, παρότι στηρίχθηκε στις πλάτες ενός κατά πολύ δυνατότερου franchise. Ταυτόχρονα η Bungie έχει δείξει ότι η ιστορία πάει περίπατο στην πραγματικότητα όταν το design είναι τέτοιου είδους, αλλά, σε αντίθεση με την BioWare, ξέρει τι κάνει όταν σχεδιάζει shooter. Ένας λόγος παραπάνω να κάνει ό,τι μπορεί η EA για να πείσει για το χειρισμό της ιστορίας. Διότι το ενδεχόμενο να πείσει για το shooting πάνω από όλα θα είναι κουφό ακόμη και αν γίνει πραγματικότητα. Κουφό επειδή θα έχει φτάσει εκεί η BioWare και, στην πορεία, έχουμε δει ότι απέκτησε και φοβερή αστάθεια στις ιστορίες που διηγείται.

Αυτό είναι το ένα μόλις πρόβλημα από τα δύο, όπως είπαμε. Το άλλο είναι πως ο τίτλος προοριζόταν για το φετινό φθινόπωρο και θα έρθει, όπως αποκαλύφθηκε, στις 22 Φεβρουαρίου του 2019 σε PC, PlayStation 4 και Xbox One. Ας εστιάσουμε λίγο καλύτερα σε αυτό το σημείο. Αν υποθέσουμε ότι δεν αλλάζει κάτι, την ίδια μέρα βγαίνει το Days Gone. Ωραία, θα πείτε, το ένα είναι αποκλειστικό, το άλλο βγαίνει σε τρεις πλατφόρμες, δεν έγινε και τίποτα, δεν θα πάθει κάτι το Anthem. Το θέμα βέβαια δεν είναι αν θα πάθει κάτι το Anthem, αλλά αν θα πάρουμε κάτι εμείς κι εσείς μαζί.

Το συνολικό gameplay που έχουμε δει από το Anthem (που πέρυσι το gameplay trailer φρόντιζε, συνειδητά, να αναδεικνύει τα loot boxes που προφανώς λείπουν πλέον και δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για την προσαρμογή του αρχικού design και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο σύνολο) είναι λιγότερο από αυτό που είδαμε όταν αποκαλύφθηκε, πριν χρόνια, το Days Gone. Για να μην αρχίσουμε να μετράμε τα υπόλοιπα δείγματα από τότε μέχρι σήμερα.

Αυτή η σκέψη μας οδηγεί και στην επόμενη: πως δεν ακούγεται ούτε περίεργο αλλά ούτε και άσχημο να καθυστερήσει κι άλλο το Anthem, να μην τηρηθεί δηλαδή η νεοανακοινωθείσα ημερομηνία κυκλοφορίας. Να μη σας πούμε ότι το ελπίζουμε κιόλας. Για το καλό της BioWare κυρίως. Βέβαια μπορεί απλά να έχει δεχθεί η εταιρεία ότι θα ξεκινήσει με σχετικά ελαφρύ πυρήνα στην αρχή. Έγινε άλλωστε λόγος για υποστήριξη σε βάθος χρόνου, με προσθήκη νέων ιστοριών για να διατηρείται το ενδιαφέρον του παίκτη και πέρα από τη δράση στον online κόσμο.

Από καθαρή πληροφορία, η σοδειά είναι μικρή. Αναφέρθηκε πως η ιστορία τρέχει στη βάση του παίκτη, ενώ οι διάφορες αποστολές, η συνεργασία, η δράση, τρέχουν έξω από αυτήν. Έτσι μπορούν να προχωρούν γραμμικά τα πράγματα σε μια πλευρά και τελείως ανοιχτά όλα τα υπόλοιπα. Φυσικά αυτό σημαίνει πως η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι πάντα απαραίτητη προϋπόθεση. Ξεκαθαρίστηκε επίσης πως δεν θα δούμε loot boxes, επί χρήμασι θα διατίθενται κοσμητικά αντικείμενα και μόνο, τίποτα που να αλλάζει την ισορροπία του παιχνιδιού. Το συνοδευτικό χειροκρότημα ελπίζουμε να ήταν ειρωνικό. Δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία η απουσία loot boxes από τίτλο της BioWare.

Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως πληροφορίας, πέραν του ότι όλοι οι NPC μένουν στη βάση, όλες οι επαφές γίνονται εκεί, όλη η ιστορία τρέχει εκεί, το παιχνίδι δεν θα έχει PvP κατά την κυκλοφορία, θα είναι σχεδιασμένο πρωτίστως για online co-op. Αυτό είναι στοιχείο που διαφοροποιεί σημαντικά το παιχνίδι από το Destiny, που είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό. Φυσικά αυτό δεν αναφέρθηκε στην παρουσίαση, παρά το χρόνο που αφιερώθηκε και τη συζήτηση που έγινε. Διευκρινίστηκε μέσω…Twitter. Μετά φταίμε εμείς που λέμε για επικοινωνιακό πλάνο τοπικού πρωταθλήματος. Αν ακούγεται υπερβολικό, ανακοινώθηκε εκτός της παρουσίασης πως ετοιμάζεται και demo η πρώιμη πρόσβαση στο οποίο προσφέρεται ως…ανταμοιβή σε όσους παραγγείλουν μια από τις δυο εκδόσεις του παιχνιδιού (Standard Edition και Legion Of Fawn Edition) που επίσης ανακοινώθηκαν εκτός παρουσίασης και κατόπιν εορτής.

Πάντως μπορούμε να πούμε ότι και με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυκλοφορίας και της παραγωγής, ο τεχνικός τομέας είναι εντυπωσιακός, ειδικά δε για τα συνήθη δεδομένα της BioWare που καταλήγει να είναι πάντα μερικά κλικ κάτω από τα καλύτερα δείγματα που μπορεί να βρει κάποιος την εποχή που κυκλοφορεί και δικός της νέος τίτλος.

Τα νέα πρόσωπα

Φέτος μπορούμε να πούμε ότι η EA έδειξε, για τα δεδομένα της, περισσότερους νέους τίτλους από το αναμενόμενο. Ώρα να στραφούμε σε αυτούς λοιπόν.

Τα εκ των έσω

Star Wars: Jedi Fallen Order
Ήταν γνωστό πως η Respawn Entertainment ετοιμάζει τίτλο Star Wars για την EA, ήταν γνωστό και πριν αγοραστεί πριν λίγους μήνες ολόκληρη η ομάδα και γίνει εσωτερική. Δεν ήταν γνωστό βέβαια το όνομα του τίτλου. Να που το μάθαμε λοιπόν, αφού προσγειώθηκε ένα μικρόφωνο στην αγκαλιά του Vince Zampella ο οποίος ανακοίνωσε πως η ομάδα του ετοιμάζει το Star Wars: Jedi Fallen Order, το οποίο υπολογίζεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2019. Πρόκειται για third person action adventure, φυσικά και θα πιάνει ο παίκτης lightsabre στο χέρι και φανταζόμαστε ότι θα περιλαμβάνει και ακροβατικά που όλο και κάποια τεχνική συγγένεια θα έχουν με τα όσα κατάφερε η Respawn Entertainment στη σειρά Titanfall. Και…αυτό ήταν. Λογότυπο δεν είδαμε, πληροφορία πραγματική δεν ακούσαμε, ούτε υπονοούμενο

A Way Out

της προκοπής δεν ακούσαμε. Τόση εμπιστοσύνη είχε η EA στην υπόλοιπη παρουσίασή της που θεώρησε λογικό να ανακοινώσει με αυτόν τον τρόπο τον επόμενό της τίτλο Star Wars.

Command & Conquer Rivals (iOS, Android)
Κάποια στιγμή λοιπόν ξεκίνησε ένας αγώνας μεταξύ δυο παικτών με smartphone στο χέρι. Ήταν ξεκάθαρο ότι είχαμε κάποιο RTS μπροστά μας. Ο αγώνας συνεχιζόταν και κανείς δεν έκανε τον κόπο να αναφέρει το όνομα του παιχνιδιού. Όπως φάνηκε αργότερα, αυτό αφέθηκε για το τέλος του αγώνα, χάριν έμφασης.

Μάθαμε λοιπόν ότι πρόκειται για το Command & Conquer: Rivals, πρώιμη έκδοση του οποίου θα διατεθεί πρώτα σε Android, αρκεί να κάνει κάποιος εγγραφή και να ελπίζει να επιλεγεί για τη δοκιμή σε pre-alpha, και αναμένεται για iOS, χωρίς βέβαια να είναι σαφές για πότε προγραμματίζεται η κανονική του κυκλοφορία.

Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο για αγώνες 1v1 με στόχο την κατάληψη control points στη μέση κάθε χάρτη. Η εξασφάλισή του ανοίγει το δρόμο για εκτόξευση πυραύλου προς το αντίπαλο στρατόπεδο με τα προφανή αποτελέσματα. Όλη η δράση τρέχει σε πραγματικό χρόνο, προφανώς και οι χάρτες δεν είναι τεράστιοι διότι πρέπει να εξασφαλίζεται εύκολη εικόνα για το πεδίο της μάχης ακόμη και σε μικρές οθόνες.

Όπως αντιλαμβάνεστε πάντως, όλο και κάτι ύποπτο χωρά στο επιχειρηματικό μοντέλο, κρίνοντας και από ανάλογες ιδέες της EA από το παρελθόν. Είχαμε άλλωστε και την «αναβίωση» του Dungeon Keeper, που κατάφερε να εκνευρίσει παίκτες που είχαν και μια κάποια συνήθεια στα τερτίπια των παραγωγών free-to-play για φορητές και μη συσκευές.

Για τους παλιούς φίλους του Command & Conquer δεν λέμε κάτι. Δεν νομίζουμε να ακουστούμε πάνω από τους λυγμούς τους έτσι κι αλλιώς.Τα…εκ των έξω

Μακράν το πιο ενδιαφέρον μέρος της παρουσίασης ήταν το τμήμα που αφιερώθηκε στα λεγόμενα EA Originals. Όχι επειδή ένα FIFA ή ένα Battlefield δεν μπορούν τάχα να είναι καλά παιχνίδια, αλλά επειδή αν είναι να δούμε κάτι νέο με τη στάμπα της EA, είναι χρόνια που μας τυχαίνει μόνο σε EA Originals που δεν είναι καν δικές της παραγωγές. Απλά αναλαμβάνει τη διανομή και, σε κάποιο βαθμό, την προώθηση. Έμφαση το «σε κάποιο βαθμό». Θα καταλάβετε σε λίγο.

Unravel two (PC, PS4, XO)

Μία που φημολογήθηκε η ύπαρξή του, μία που εμφανίστηκε επί σκηνής και μία που κυκλοφόρησε και επί τόπου.

Ο νέος τίτλος δεν γράφεται τυχαία έτσι, μιας και παίζεται όλος με δυο Yarnys, είτε αυτό σημαίνει πως ελέγχονται και οι δύο από έναν παίκτη, είτε πως συμμετέχει και δεύτερος. Το πρώτο Unravel είχε τα προβλήματά του, είχε όμως και προσωπικότητα αντί για υποσχέσεις για “shared worlds”, περισσότερους Legends, cosmetics και ό,τι άλλο. Και ο δεύτερος τίτλος είναι εξωτερική παραγωγή βέβαια και, μάλιστα, το πρώτο sequel που βλέπουμε σε τίτλος που έχει παρουσιαστεί ως EA Original.

Κυκλοφορεί λοιπόν. Βρείτε έναν καλό φίλο για να το παίξετε όπως του πρέπει. Άλλωστε υποστηρίζει μόνο local co-op. Ούτε ο Fares με το A Way Out τέτοιο θάρρος.Sea Of Solitude (PC, PS4, XO)

Για πρώτη φορά όμως παρουσιάστηκε και δεύτερη εξωτερική παραγωγή αντί για μία όπως γίνεται τελευταία χρόνια στις παρουσιάσεις της EA. Το Sea Of Solitude αναπτύσσεται από τη βερολινέζικη ομάδα Jo-Mei Games (Γιο-Μάι, γερμανικά γαρ) και αναμένεται στις αρχές του 2019 για PC, PlayStation 4 και Xbox One.

Πριν καν δούμε το παιχνίδι, πριν ακούσουμε για αυτό, ήμασταν έτοιμοι να βγάλουμε το καπέλο στο μέλος της ομάδας που ανέβηκε στη σκηνή για την παρουσίαση. Θεωρούσε αδιανόητο ότι εμφανιζόταν σε παρουσίαση τέτοιου μεγέθους και έχασε για λίγο τα λόγια της, ενώ η ταχυπαλμία της δεν κρυβόταν από κανένα stream. Φρόντιζε να την προδίδει η γλώσσα του σώματος. Ό,τι κι αν είναι το παιχνίδι, έχουμε να κάνουμε τουλάχιστον με δημιουργούς που δεν ξέρουν, ακόμη, από ανούσια επικοινωνιακά παιχνίδια, ξέρουν να νοιάζονται μόνο για το παιχνίδι τους.

Και η αλήθεια είναι πως από ιδέες καλά φαίνεται να πηγαίνει το Sea Of Solitude, που απασχολείται με την επιρροή της μοναξιάς στον άνθρωπο. Οι πλέον μοναχικοί άνθρωποι στο παιχνίδι μετατρέπονται σε τέρατα. Ταυτόχρονα η πρωταγωνίστρια, Kay, εξερευνά τον κόσμο του παιχνιδιού, ως τέρας κι αυτή, αναζητώντας άλλα πλάσματα με τη δική της τύχη και ελπίζοντας να μάθει από αυτά αν υπάρχει τρόπος να σωθεί η ίδια.

Η αλληγορία είναι προφανής όσο και καίρια βέβαια. Ένας λόγος παραπάνω να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον το δημιούργημα της Jo-Mei Games.Origin Access Premier

Συνεχίζοντας την προσπάθειά της να εστιάσει περισσότερο ακόμη στις υπηρεσίες, συνδρομητικές και μη, η EA ανακοίνωσε το Origin Access Premier. Πρόκειται για νέα βαθμίδα που «κάθεται» πιο πάνω από τη συνδρομή για το Origin Access που είναι το ανάλογο του EA Access αλλά για PC. Η διαφορά της βαθμίδας Premier είναι πως εξασφαλίζεται ότι και το Origin Access αλλά, επιπλέον, δίνει πρόσβαση σε πλήρεις εκδόσεις κάθε νέου τίτλου της EA που εμφανίζεται σε PC, πολύ δηλαδή πριν καταλήξει στο Vault, και νωρίτερα επίσης και από την κανονική κυκλοφορία του παιχνιδιού. Φανταζόμαστε ότι αυτό σημαίνει μερικές μέρες προβάδισμα, κατά το αντίστοιχο τριήμερο προβάδισμα που προσφέρεται με συνδρομή στο EA Access που διατίθεται για Xbox One.

Δεν ανακοινώθηκε το ύψος τη συνδρομής, αν θα γίνει κάποια προσαρμογή στην απλούστερη βαθμίδα Origin Access, αν η μία υπηρεσία θα αντικαταστήσει την άλλη κ.λπ. Το σίγουρο είναι πως αναμένεται συμπερίληψη και τίτλων τρίτων, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη σε Origin Access. Εικάζουμε μάλιστα ότι κάπως έτσι προέκυψαν και οι πολύ πρόσφατες συμφωνίες με εταιρείες όπως η Warner Bros. για την εμφάνιση τίτλων του προς διάθεση μέσω του Origin.

Για να το πούμε πιο απλά, το Origin Access Premier είναι το ανάλογο του Xbox Game Pass για την EA. Και χωρίς τίτλους τρίτων δεν υπάρχει ελπίδα για συνδρομή της προκοπής. Όσο περιοριζόταν σε δικούς της τίτλους ξέρουμε ότι οι συνδρομές σε Origin Access και EA Access ήταν πραγματικά πολύ χαμηλές. Το πιο πιθανό είναι να αρχίσουν να αλλάζουν κάποιες ισορροπίες.

Τα παραπάνω μας βάζουν σε σκέψεις και για την παρουσία της EA στην προγραμματισμένη παρουσίαση της Microsoft. Αν χωρά μια βαθμίδα ακόμη σε Origin Access, ίσως να χωρά και μια σε EA Access. Φανταζόμαστε ότι η συμμετοχή τρίτων είναι πιο ακανθώδες θέμα εκεί, αφού θα έθετε την υπηρεσία EA Access σε πιο ευθεία αντιπαράθεση με το Xbox Game Pass. Υπάρχει ένα θεωρητικό ενδεχόμενο πάντως η εμφάνιση της EA για χάρη του Xbox να μην εστιάσει μόνο στο Battlefield V ή την όποια πιθανή συνεργασία για χάρη του Anthem.

Bonus Round: Όχι αγαπητέ κύριε Wilson. Απλά όχι.

Πριν λίγες μέρες ο Yves Guillemot της Ubisoft δήλωσε αρκετά σίγουρος πως επόμενη γενιά θα υπάρξει, όχι όμως και μεθεπόμενη. Λέει πως η ανάγκη για εξειδικευμένο hardware στο χώρο του χρήστη θα έχει ελαχιστοποιηθεί αρκετά ώστε να είναι βιώσιμη η εναλλακτική του game streaming. Δεν θα ανοίξουμε το θέμα αυτό τώρα, αναφέρουμε όμως τις δηλώσεις αυτές διότι πιθανολογούμε πως οδήγησαν στις παρόμοιες δηλώσεις του Andrew Wilson, με στόχο να μπει στη συνείδηση του κόσμου η EA ως εταιρεία που ακολουθεί αυτήν την εξέλιξη με θέρμη, όχι πως έρχεται δεύτερη σε σχέση με άλλους. Δεν είναι παράλογη η κίνηση αυτή.

Παράλογος είναι ο δημόσιος λόγος της EA, διά στόματος Andrew Wilson, διότι δείχνει πόσο εξωτική ακούγεται στο εσωτερικό της εταιρείες η σκέψη πως ό,τι ενθουσιάζει τους μετόχους δεν είναι απαραίτητο πως ενθουσιάζει και τον καταναλωτή. Προκειμένου να προλογίσει τα παραπάνω λοιπόν, είπε πως η μεγαλύτερη ριζοσπαστική εξέλιξη στην κατανάλωση ψυχαγωγικού περιεχομένου είναι το συνδρομητικό μοντέλο και το streaming. Δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να αναφέρει καταναλωτικά οφέλη, τρέχοντα ή μελλοντικά, απλά θεώρησε πως επειδή οι μέτοχοι ανά την υφήλιο λατρεύουν τις συνδρομές για προφανείς λόγους, πως οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι creators/streamers/influencers/“EA Game Changer” [we kid you not] και οι θεατές από όλον τον κόσμο θα ενθουσιαστούν παρέα τους σαν να μην υπάρχει αύριο. Ο γράφων δεν συμπαθεί καθόλου την ιδέα του game streaming για πάμπολλους λόγους. Ο ίδιος γράφων μπορεί να σκεφτεί διάφορα καταναλωτικά οφέλη που θα προέτασσε προκειμένου να προωθήσει προϊόντα και υπηρεσίες game streaming. Η EA δεν καταλαβαίνει πως είναι δική της ευθύνη να πείσει, όχι υποχρέωση του άλλου να πεισθεί με λόγια του αέρα;

Σε αυτό το σημείο πεισθήκαμε εμείς πλήρως πως η EA έχει όλη την επαφή που χρειάζεται με την επιχειρηματική πραγματικότητα, καμία όμως επαφή με το κοινό που κυνηγά. Αυτό που γνωρίζει είναι η τυπική του συμπεριφορά, τα μοτίβα. Το ίδιο το κοινό δεν το γνωρίζει ως κάτι πέρα από μοτίβο συμπεριφοράς πάντως.

Γενικά

10 τίτλοι και μια υπηρεσία ήταν η φετινή σοδειά. Από τους 10 τίτλους οι 4 ήταν νέοι και εξ αυτών οι μισοί παραγωγές άλλων. Στους αριθμούς το 2018 είναι καλύτερη χρονιά για παρουσίαση EA σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια δεν ξεπερνιέται η τραγική ειρωνεία του να ονομάζεται ολόκληρη η εκδήλωση EA Play και να αποφεύγεται τόσο η προβολή gameplay επί σκηνής, για τίτλους που βρίσκονται 2 έως 8 μήνες μακριά μας. Αν όλο αυτό φαίνεται λογικό εσωτερικά αλλά κατακρίνεται σταθερά, επί σειρά ετών μάλιστα (θυμάστε το αφιέρωμα στις διακοπές της Criterion Games;), τότε γιατί κάνει καν τον κόπο η EA για τέτοιες εκδηλώσεις; Μόνο για χτίσιμο καλής θέλησης με μεγάλους streamers και σχέσεων που αποδίδουν τον υπόλοιπο χρόνο με ανάλογη προβολή; Και σε τι τους προφύλαξε αυτό από την κατάληξη του Star Wars Battlefront II; Πότε τους γλίτωσε αυτή η τακτική από την αγανάκτηση για το κλείσιμο μιας ακόμη ομάδας ή ακόμη και το σαρκασμό για την αγορά της Respawn Entertainment, ταυτόχρονα με προκαταβολική λύπη για την ενδεχόμενη κατάληξη της τελευταίας; Πότε μια στρατιά από ενθουσιώδεις streamers διέγραψε την αντίληψη της αγοράς και του κοινού για την πορεία της BioWare;

Το ότι μπορούμε να προτάσσουμε στα σοβαρά τόσα θέματα ακριβώς τη χρονιά που παρουσίασε βελτίωση το ρόστερ της παρουσίασης σημαίνει, το λιγότερο, πως η ΕΑ έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη. Και κάποτε καλό είναι να πείσει και κάποιον ότι θέλει να τον διανύσει. Κι αν δεν θέλει, δεν πειράζει. Καλά να ‘μαστε να γράφουμε 4000 λέξεις για την εταιρεία κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Τουλάχιστον θα μας φτιάχνουν τη διάθεση τα EA Originals. 
13 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Altair
  • Αναλυτικότατος,καυστικότατος με κριτική ματιά και γενικά πάρα πάρα πολύ καλό άρθρο.Εύγε ρε Μάνο.Συνέχισε να γράφεις,γουστάρουμε να σε διαβάζουμε.
   Για την ΕΑ,τι να πω;Άστα,βράστα.

   • yaponvezos
   • Η καφεΐνη να 'ναι καλά. Αν και δεν είναι λογικό να χρειάζεται να γράφει κανείς τόσα για την ΕΑ. Το ότι είναι εφικτό είναι κακό σημάδι. Δεν θα έπρεπε να έχουμε να λέμε τέτοια και τόσα. Επίσης θα έπρεπε να έχουμε φτάσει στο στάδιο όπου ξέρει να εξηγήσει κάποιος εκεί μέσα τι είναι το Anthem.

  • mysterious
  • Πλακα πλακα τρομερο το οπλοστασιο της ΕΑ.Ναι σιγουρα τα περισσοτερα εναι ετησιες κυκλοφοριες αλλα δε παυουν να ειναι πολυ δυνατοι τιτλοι.Το ανεκδοτο του C&C μην υπηρχε μονο...φυσικα τα unravel 2 και sea of solitude ακρως καλοδεχουμενα και μακαρι το NBA Live να πετυχει διαφορετικα σκουρα τα πραγματα.Οσο για το FIFA ρε PES ενα champions league ειχες,το εχασες κι αυτο.Αληθευει οτι πλεον τελος για τις last gen κονσολες?δεν της το ειχα της ΕΑ,την τιμα απο το να το βγαζει για να το βγαζει.

   • yaponvezos
   • Πολύ κρα για το C&C πάντως. Προσωπικά δεν ενοχλήθηκα τόσο διότι είχα συνηθίσει να θεωρώ νεκρό το franchise στο μυαλό. Πιο πολύ είχα συγκλονιστεί που αφιερώθηκε τόσος χρόνος σε live gameplay από mobile game.

    • mysterious
    • Αυτο ειναι ομως το θεμα,εκει που λες οτι το C&C εχει τελειωσει(κι εγω αυτο πιστευα)ακους για νεο τιτλο και βλεπεις αυτο το πραμα.Ξενερωμα.Καλα ας μην ειχε αυτο το ονομα και θα βλεπαμε ποσο χρονο θα διεθεταν.Αυτοι που πηραν την αποφαση γι'αυτη την υλοποιηση τρομερα μυαλα.Οκ ειμαστε στην εποχη του mobile game αλλα και παλι...

  • mysterious
  • Α και ξεχασα να πω για το Battlefield V.Απιστευτη χρωματα και η λεπτομερεια του χιονιου ηταν το κατι αλλο.Αν και μου φερνει πολυ το ολο στησιμο σε Bad Company.

  • PORTAL
  • Διαβασα ενα σχολιο καπου "Δεν περιμενα τιποτα και παλι απογοητευτηκα".

   • yaponvezos
   • Πιστή στο concept η EA. Μπορεί να την φτάσει κι η Bethesda κάποτε. Θα έλεγα για Activision αλλά αυτοί κάτι ξέρουν και δεν έχουν συνεντεύξεις Τύπου σε E3.

    • PORTAL
    • Η Bethesda παραμενει φαβορι για χρυσο βατομουρο

    • yaponvezos
    • Πραγματικά πιστεύω πως η Bethesda τη γλιτώνει επειδή σε τέτοιες παρουσιάσεις έχει open bar πριν την έναρξη. Έχεις κουμπώσει κάτι ποτάκια, πατάνε αυτοί play, πάει όλο στον αυτόματο πιλότο, νομίζεις ότι βγήκες από μνημόνιο, πιστεύεις τα καλύτερα για Bethesda.

  • Alias
  • Μονο για το Anthem ειχα ενδιαφερον και οσο παει το περιμενω ολο και λιγοτερο

   • yaponvezos
   • Δεν ξέρουν καν να το πλασάρουν για να μασήσεις κιόλας.

  • LIONHEART
  • Ax αρχιζουμε να ονειροπολουμε εποχές 2007.....

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!

Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity