Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Pokemon X & Y

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Game Freak

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Nintendo

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  Nortec Multimedia

 • PEGI

  3+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Με μια μακρά πορεία που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 1996, με την εισαγωγή πολλών gamers στον κόσμο του RPG και με συνεχή εξέλιξη στο περιεχόμενο του, το Pokémon franchise της Nintendo προσφέρει και φέτος ακόμη ένα κομμάτι στην ιστορία του, τα X και Y. Η νέα Pokemon περιπέτεια της original σειράς στο video gaming έρχεται με την μικρότερη χρονολογική διαφορά από την προκάτοχο της, αν φυσικά εξαιρέσουμε επανεκδόσεις ή τρίτες εκδοχές της ίδιας γενιάς.

Pokemon X & Y Image 01
Εκτός αυτού, τα Pokemon X και Υ είναι η πρώτη εμφάνιση της original σειράς στο Nintendo 3DS. Επιπλέον, πέραν του ολοκαίνουργιου κόσμου με την ονομασία Kalos, υπάρχουν και 65 ολοκαίνουργια Pokemon. Ο αριθμός σίγουρα φαίνεται μικρός, η νέα region όμως της σειράς περιέχει συνολικά τρία Pokedex με περισσότερα από 700 Pokemon. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η μετάβαση από το Nintendo DS, με τελευταίες τις Pokémon Black 2 και White 2, στο Nintendo 3DS είναι προφανώς αυτό που απασχολεί περισσότερο την πλειοψηφία των fans του franchise. Αυτή η μεταφορά έγινε με τον καλύτερο πιθανό τρόπο για τους εξής λόγους: υπάρχει μια ολοκαίνουργια μηχανή γραφικών, ένας εντελώς ανανεωμένος 3D (από μεριάς gameplay) κόσμος που είναι εξαιρετικός, ένα νέο σύστημα μάχης που αποστασιοποιείται πλήρως από ότι η σειρά μας έχει συνηθίσει καθώς και δεκάδες άλλες πανέξυπνες και διασκεδαστικές προσθήκες.

Pokemon X & Y Image 02

Πως είναι όμως πραγματικά η ίδια η 3D απεικόνιση στα Pokemon X και Y; Σίγουρα λιγότερο επιτυχημένη και γι’ αυτό υπάρχουν δύο αιτιολογήσεις. Η πρώτη είναι το γεγονός ότι καθ’ όλη την διάρκεια του gameplay εκτός μάχης, ο gamer θα έχει την ευκαιρία να χαρεί την 3D απεικόνιση αποκλειστικά και μόνο εντός κάποιας σπηλιάς ή κάποιου εργοστασίου. Η δεύτερη είναι ότι η τρισδιάστατη λειτουργία του συστήματος είναι διαθέσιμη μόνο για τις μάχες ενός εναντίον ενός. Μάλιστα, εντός των μαχών, σπάνια παρατηρείται πρόβλημα στο 3D με αποτέλεσμα ορισμένα Pokemon να φαίνονται διπλά. Το αμέσως επόμενο χαρακτηριστικό των Pokemon X και Y που απασχολεί περισσότερο είναι το gameplay. Η περιοχή Kalos περιέχει πολλές περιοχές, αρκετά περισσότερες απ’ αυτές που χρειάζονται για τα οκτώ γυμναστήρια στα οποία υπάρχει η πρόκληση για κάποιο έμβλημα. Ο gamer θα βρεθεί να διαλέγει συνεχώς ανάμεσα σε νέες εμφανίσεις για τον χαρακτήρα του, με νέα διαθέσιμα αντικείμενα ανά περιοχή. Επίσης, κάθε μια από αυτές τις περιοχές παρουσιάζει νέους και διασκεδαστικούς τρόπους παιχνιδιού, όπως την προσπέραση εμποδίων καβαλώντας Pokémon.

Pokemon X & Y Image 03

Οι μάχες είναι όσο πιο εντυπωσιακές γίνεται στον κόσμο του Pokémon gaming αυτή την στιγμή. Όλα τα Pokémon έχουν σχεδιαστεί εξ’ ολοκλήρου και μπορούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπου να χρησιμοποιήσουν τις επιθέσεις που τους αντιστοιχούν, σημειώνοντας έτσι εδώ την μεγαλύτερη αλλαγή που παρουσίασε ποτέ το franchise.
Σειρά έχουν οι mega εξελίξεις, κάτι που εξέπληξε το κοινό από την στιγμή κι όλας που πρωτοπαρουσιάστηκε. Προχωρώντας στο παιχνίδι μαθαίνουμε πως χρειαζόμαστε το Mega Ring και την αντίστοιχη mega πέτρα για να μπορέσει κάποιο Pokémon να μεταφερθεί στην πιο προχωρημένη μορφή του. Οι νέες αυτές εξελίξεις είναι διαθέσιμες για πολλά αλλά συγκεκριμένα Pokémon και ισχύουν μόνο εντός των μαχών. Η προσθήκη αυτή είναι κλασσικά ιαπωνικού anime στοιχείο και σίγουρα προσδίδει τεράστιο ενδιαφέρον στο γενικό σύνολο.

Pokemon X & Y Image 04

Η original σειρά των Pokémon κατάφερνε πάντα να κρατήσει τον gamer για πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα στην κονσόλα του. Τα Pokémon X και Y όμως απαιτούν στο μέγιστο μόλις 20 ώρες για την ολοκλήρωση του. Φυσικά και υπάρχουν πολύ λόγοι συνέχειας, η κεντρική ροή του όμως είναι μικρότερη των standards του franchise. Δύο αιτίες οδηγούν σε αυτό: η δομή των περιοχών, οι οποίες συνδέονται με ασυνήθιστα μικρές διαδρομές, και η σχεδόν απογοητευτική τεχνίτη νοημοσύνη. Αν μείνουμε στο τελευταίο, τότε μπορούμε με ευκολία να σχολιάσουμε πως ένας έμπειρος Pokemon gamer θα μετρά τις ήττες του στα δάχτυλα του ενός χεριού στο τέλος του παιχνιδιού. Η συνέχεια που εννοείται πως υπάρχει και κατά το πέρας του πρωταθλήματος. Με την ανάδειξη του νέου πρωταθλητή, νέες περιοχές γίνονται προσβάσιμες. Όπως είναι λογικό, μαζί μ’ αυτές γίνονται διαθέσιμα και Pokémon που δεν ήταν ανιχνεύσιμα νωρίτερα, με σημαντικότερα όλων μερικά από τα “θρυλικά”. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τον Mewtwo, το Zygarde και τα Articuno, Zapdos και Moltres.

Pokemon X & Y Image 05

Η ζωή του gameplay μετά την ολοκλήρωση του βασικού παιχνιδιού δεν περιορίζεται εκεί. Τα Pokemon X και Y έχουν το καλύτερο online mode, κάτι που σημαίνει πως οι μάχες αλλά και οι ανταλλαγές με παίκτες από ολόκληρο τον κόσμο θα χτυπήσουν μεγάλα επιπλέον νούμερα στις ώρες του gaming. Ένα συν εδώ είναι η ικανότητα να αποτυπωθούν αυτές οι μάχες και ύστερα, κατ’ επιλογή του gamer, να “ανέβουν” στο διαδίκτυο. Το εν λόγω χαρακτηριστικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαρτιά του παιχνιδιού μιας και μπορεί να κρατήσει απασχολημένο τον χρήστη του πολύ περισσότερο από την κεντρική του ιστορία. Το soundtrack, όπως ήταν αναμενόμενο, παραμένει πιστό στην κληρονομιά της σειράς ηχώντας στο ίδιο μοτίβο ή και εντελώς ίδιο με ελαφριές ηλεκτρονικές αλλαγές. Είτε πρόκειται για απλή εξερεύνηση κάποιας περιοχής ή σπηλιάς, είτε για κάποια μάχη με έναν απλό εκπαιδευτή ή κάποιον από την Elite Four του πρωταθλήματος (τους οποίους ο gamer προκαλεί με όποια σειρά θέλει), ο ήχος των νέων Pokemon ακολουθεί τη γνωστή συνταγή, και πολύ καλά κάνει.

Pokemon X & Y Image 06

Τα νέα Pokemon X και Y είναι φυσικά αυτό που περιμέναμε κατά την μετάβαση του franchise στο Nintendo 3DS. Περιέχει διάφορα ελαττώματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν καθυστερούσε λίγο, από την άλλη όμως είναι δικαιολογημένη η κυκλοφορία του τώρα μιας και, μεταξύ άλλων, αποτελεί μια πολυαναμενόμενη προσθήκη στο ιστορικό του Nintendo 3DS από την στιγμή της κυκλοφορίας του και είχε ήδη αργήσει αρκετά. Δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητεύσει τους οπαδούς του franchise και εννοείται πως θα τραβήξει περισσότερο κοινό. Για το φορητό της Nintendo, τα Pokemon X και Υ είναι οι πιο απαραίτητοι τίτλοι του 2013.


 
EDITOR’S CHOICE

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε πρώτοι όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
10 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Scott_Pilgrim
  • Μου κάνει εντύπωση που λες για διάρκεια 20 ωρών. Μόλις τελειώσα το 3ο gym και έχω συμπληρώσει ήδη 20-25 ώρες. Πάντως η συγκεκριμένη κυκλοφορία είναι ίσως μια από τις πιο δυνατές μέχρι στιγμής σε handheld σύστημα.

  • PetrifieD-
  • Ωραίο review. Συμφωνώ για το 3D, θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Είναι ωραίο όμως στις σπηλιές και στα εργοστάσια. Δεν ξέρω βέβαια και κάτα πόσο θα είχε νόημα στην εξοχή. Δεν μου φαίνεται ότι θα ήταν και πολύ έντονο. Επίσης στις μάχες με 3D πέφτουν και τα fps στιγμιαία μερικές φορές. Όσο για τη διάρκεια συμφωνώ με τον Scott_Pilgrim. Εγώ στις πρώτες 10 ώρς είχα πάρει ένα έμβλημα μόνο. Το θέμα είναι ότι οι 20 ώρες που λές είναι αν βάλεις το κεφάλι μέσα και τρέχεις από τη μία περιοχή στην άλλη χωρίς να σε νοιάζει να εξερευνήσεις, να πιάσεις pokemon, να κάνεις online μάχες ή ανταλλαγές, ή να ασχοληθείς με τα Super Training και pokemon amie. Αν το πας σε νορμάλ ρυθμούς σε απασχολεί για πάρα πολλές ώρες. Εγώ φτάνω τώρα στους Elite 4 και έχω παίξει 62,5 ώρες έχοντας γεμίσει μόνο 3 κουτιά με pokemon και χωρίς να έχω ασχοληθεί με breeding. Η συνολική ενασχόληση με τον τίτλο πάντως άνετα ξεπερνάει τις 100 ώρες. Αλλά ακόμα και 20 ώρες να ήταν πάλι πολύ θα μου φαινόταν σε σχέση με κάτι 6ωρα παιχνίδια. Αλλά τα pokemon παιχνίδια πάντα ξεπερνάνε τις 100 ώρες (πολλές φορές και 200 και 300). Όσο για την ευκολία με τους εκπαιδευτές στο δρόμο θα συμφωνήσω αν και αν έχεις το exp share κλειστό το leveling γίνεται πιο δύσκολο και οι μάχες πιο δύσκολες επίσης εφόσον τα pokemon των εκπαιδευτών είναι πιο κοντά στα δικά σου. Οι μάχες που με δυσκόλεψαν περισσότερο ήταν οι εναέριες γιατί είχα μόνο 1 ή 2 pokemon που μπορούσαν να πετάξουν και οι εκπεδευτές συνήθως είχαν ιπτάμενα pokemon με κινήσεις πάγου ή ηλεκτρισμού ή άλλων δυνατών ενάντια σε flying οπότε τα πράγματα δυσκόλευαν. Εγώ θα έδινα ένα 9, δηλαδή θα έκοβα μόνο ένα βαθμό λόγω του 3D διότι το υπόλοιπο παιχνίδι είναι εκπληκτικό και πολύ διασκεδαστικό κρατώντας τον παίκτη απασχολημένο για πολλές ώρες. Γενικώς όμως το review είναι καλό και δίκαιο. Το μόνο που παρέλειψες ήταν τα Pokemon Amie και Super Training.

  • aytias
  • εχω να παιξω ποκεμον καμια 10ετια μεγαλωσα για αυτα πλεον αλλα εχω παρακολουθησει την πορεια ετσι απο περιεργεια......αλλα ρε παιδια τι ειναι αυτο το πραγμα με τα 3 αρχικα καθε φορα ειναι και χειροτερα και απο οτι ειδα τα 3 αρχικα στισ X kai Y ειναι πραγματικα αθλια(κατεμε τουλαχιστον)....μεχρι την τριτη γενια μου αρεσαν με τον blaziken αν δεν κανω λαθος μετα απο αυτα αρχιζει η κατηφορα με αποκορυφωμα τα φετινα......απο τη μια τουλαχιστον ειναι λογικο γιατι με τοσα που εχουν βγαλει καποια στιγμη θα στερεψουν σε ιδεες οποτε θα αρχισουν οι μουφες..!!!! :)

  • PetrifieD-
  • @ aytias

   Γι αυτό τώρα βάλανε και τα πρώτα πρώτα αρχικά στο παιχνίδι όπου διαλέγεις ένα αρκετά νωρίς. Και έχουν βάλει και το Torchic να μπορείς να το πάρεις ως mystery gift μέχρι τον Ιανουάριο. Οπότε σου δίνουν την επιλογή να μην χρησημοποιήσεις καν κάποιο από τα καινούρια αρχικά.

  • vonzuchter
  • ποτέ δε τη κατάλαβα αυτη τη τρέλα με τα ποκεμον...

  • Scott_Pilgrim
  • ^Ούτε και εγώ μέχρι που ασχολήθηκα με την Black II...

  • clapiotis
  • Οι 20 ώρες που αναφέρεις μου κάνουν εντύπωση γιατί 20 ώρες έχω ήδη σε gameplay και δεν νομίζω να έχω φτάσει ούτε στη μέση. Τις ώρες τις βγάζεις με μέσο όρο ενός μέσου χρήστη ή όσο γρήγορα το έκανες αποκλειστικά εσύ για να γράψεις το review? Το ένα έχει διαφορά με το άλλο. Κατά τα άλλα πολύ όμορφο το review σου.

  • Baby Face Assassin
  • Παντως μετα τους elite four το εχουν κανει πολυ μελοδραμα!Εμενα μου χρειαστηκαν 27 και κατι ωρες

  • jack124
  • Όλα τα pokemon μου άρεσαν , πολύ καλό review και το παιχνίδι αρκετά καλό :D

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!