Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Portal 2

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Valve

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Valve

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  CD Media

 • PEGI

  12+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Όταν η Valve κυκλοφορούσε το πρώτο Portal, δεν ήταν σίγουρη για την επιτυχία του. Ήταν ένα πείραμα, ένα νέο concept που παρουσίαζε ενδιαφέρον, αλλά κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα είχε απήχηση στο κοινό -εξ ου και η τοποθέτησή του στο εμπορικό «μαξιλαράκι ασφαλείας» του Orange Box. Η ιστορία έδειξε ότι το πείραμα αυτό ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένο. Πανέξυπνοι γρίφοι που βασίζονταν σε έναν πρωτότυπο μηχανισμό, καλογραμμένο, πνευματώδες σενάριο και μια πραγματικά αξιομνημόνευτη και αναπάντεχη κορύφωση, συνετέλεσαν στην ανάδειξη του Portal σε μία από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της τελευταίας τετραετίας.

Portal 2 Image 01

Αναμενόμενα, το Portal 2 δεν χρειάζεται τεχνητούς τρόπους εξασφάλισης της εμπορικής βιωσιμότητάς του. Πρόκειται για αυτόνομο προϊόν, το οποίο ξεφεύγει από τα όρια του πειράματος, αφού επεκτείνει και εξελίσσει τις ιδέες του –σύντομου σε διάρκεια- προκατόχου του και χαρακτηρίζεται από πληρότητα σε όλους τους τομείς. Η σιωπηλή ηρωίδα-πειραματόζωο του πρώτου παιχνιδιού, γνωστή ως Chell, πρωταγωνιστεί και πάλι και καλείται για μία ακόμη φορά να περάσει μια σειρά από τεστ, ώστε να δραπετεύσει από τα ενδότερα του... ιδιαίτερου τεχνολογικού ινστιτούτου της Aperture Science. Το μέσο για να τα καταφέρει είναι και πάλι το περίφημο Portal Gun, το οποίο είναι σε θέση να δημιουργήσει μία πύλη εισόδου και μία πύλη εξόδου σε συγκεκριμένες επιφάνειες. Έτσι, η Chell μπορεί να φτάσει σε απροσπέλαστα σημεία και να διαχειριστεί με τον κατάλληλο τρόπο την κατάσταση που συναντά στο εκάστοτε δωμάτιο, λύνοντας τους γρίφους χωρικής φύσεως που εμποδίζουν την εκ νέου απόδρασή της από το «τρελοκομείο» της Aperture Science.

Portal 2 Image 02

Οι προφανέστερες διαφορές σε σχέση με το παρελθόν είναι η μεγαλύτερη –σχεδόν 10ωρη- διάρκεια του single-player campaign, το πιο εκτεταμένο σενάριο και ο μεγαλύτερος αριθμός παραγόντων που παίζουν ρόλο στην επίλυση των γρίφων. Ελατήρια, συμπαγείς γέφυρες φωτός, ενεργειακές σήραγγες που μπορούν να μεταφέρουν ύλη, ακτίνες λέιζερ που ενεργοποιούν διακόπτες, κύβοι με διαθλαστικές επιφάνειες και τρία διαφορετικά είδη παχύρευστων υγρών, με αντίστοιχο αριθμό ξεχωριστών ιδιοτήτων που προσδίδουν στις επιφάνειες που καλύπτουν, συνδυάζονται σταδιακά για να προσφέρουν δύσκολους, αλλά άψογα ισορροπημένους, γρίφους.

Portal 2 Image 03

Πράγματι, αν και πολλές φορές ο παίκτης θα οδηγηθεί ένα βήμα πριν την κατάποση ενός Depon, ο σχεδιασμός των γρίφων είναι μελετημένος ώστε να προσφέρουν πρόκληση, χωρίς όμως να αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Έτσι, η προσεκτική και ψύχραιμη παρατήρηση του περιβάλλοντος και η συνδυαστική αξιολόγηση των μέσων που παρέχονται σε κάθε δωμάτιο, αργά ή γρήγορα οδηγούν στην έξοδο και την εκκίνηση της επόμενης εγκεφαλικής δοκιμασίας. Γρήγορα βέβαια διαπιστώνει κανείς ότι η αυστηρώς κλιμακούμενη δομή του πρωτότυπου που έστελνε την Chell από δωμάτιο σε δωμάτιο ισχύει μόνο στο πρώτο κομμάτι του Portal 2. Από ένα σημείο και μετά, η αλληλουχία των test chambers διακόπτεται από τις περιπλανήσεις στις εγκαταστάσεις της Aperture Science, στη διάρκεια των οποίων η Chell εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Portal Gun για να προχωρήσει.

Portal 2 Image 04

Ωστόσο, οι γρίφοι εδώ απλοποιούνται και βασίζονται κυρίως στην ανάγκη ανακάλυψης επιφανειών κατάλληλων για τη δημιουργία portals, οι οποίες δεν βρίσκονται πάντα σε προφανές σημείο. Οι τομείς αυτοί εξυπηρετούν δύο σκοπούς: την προσπάθεια απόδοσης action/adventure χροιάς στο παιχνίδι και την παροχή χώρου και χρόνου για την εξέλιξη του σεναρίου. Το γεγονός ότι η Valve, γνωστή για την ικανότητά της να αφηγείται μέσω του gameplay, επέλεξε να διαχωρίσει σε ένα βαθμό τη δράση από την αφήγηση μοιάζει -και ίσως να είναι- σχεδιαστικό πισωγύρισμα, όμως δύσκολα θα ενοχληθεί κανείς όταν η γραφή προσεγγίζει τόσο δυσθεώρητα ύψη ποιότητας.

Η ξεκαρδιστικά σαρκαστική τεχνητή νοημοσύνη GLaDOS, το συμπαθέστατο, αλλά... αργόστροφο, μηχανικό personality core, Wheatley και ο ιδρυτής της Aperture Science, Cave Johnson, που εμφανίζεται μέσω των αυτοματοποιημένων μηνυμάτων του, αποτελούν μία από τις κωμικότερες τριάδες που έχουν εμφανιστεί στην ιστορία των videogames. Ο συνδυασμός της χιουμοριστικής γραφής και του εξαιρετικού voice-acting, καθιστά το Portal 2 όχι απλώς ένα παιχνίδι με αστείες στιγμές, αλλά μία πλήρη κωμωδία, που είναι πολλές φορές σε θέση να ξεπεράσει το επίπεδο του χαμόγελου και να προκαλέσει δυνατά γέλια. Η ευχάριστη διάθεση συνεχίζεται και στην μεγαλύτερη προσθήκη του Portal 2, στο ανεξάρτητο co-op campaign mode. Τα διαθέσιμα portals είναι πλέον τέσσερα και η πολυπλοκότητα των γρίφων μεγαλύτερη, όμως ο συνδυασμός της νοημοσύνης δύο παικτών εξισσοροπεί την κατάσταση.

Portal 2 Image 05

Η φύση των γρίφων είναι ελαφρώς διαφορετική, αφού απαιτείται άψογος συντονισμός κινήσεων, ενώ αρκετές φορές η ζωή του ενός παίκτη βρίσκεται στα χέρια του άλλου, με αποτέλεσμα πολλές ξεκαρδιστικές στιγμές «κατά λάθος» θανάτων, που διανθίζονται από τα περιπαικτικά σχόλια της GLaDOS. Το αποτέλεσμα είναι μία πραγματική εμπειρία συνεργασίας, που κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο διασκεδαστικές και ευφυείς co-op υλοποιήσεις έως σήμερα. Από τεχνικής άποψης, το Portal 2 δεν εντυπωσιάζει όσο το περιεχόμενό του, αλλά, παράλληλα, δεν παρουσιάζει κανένα λειτουργικό πρόβλημα, σε καμία έκδοση. Η μηχανή Source μπορεί να έχει παλιώσει, όμως είναι σε θέση να υποστηρίξει την καλλιτεχνική διεύθυνση του παιχνιδιού, ενώ έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να μπορεί να απεικονίσει τις μερικώς κατεστραμμένες, από το πρώτο Portal, εγκαταστάσεις της Aperture Science με πιο οργανικό τρόπο, μέσω της υλοποίησης των -μεγάλης κλίμακας- εξωτερικών χώρων και της έξυπνης χρήσης του φωτός.

Portal 2 Image 06

Φυσικά, η έκδοση για τους υπολογιστές είναι αυτή που προηγείται τεχνολογικά, όμως την έκπληξη σε επίπεδο χαρακτηριστικών κάνει το PS3. Η Valve «ξεπλένει» τη ντροπή της πρόχειρης μεταφοράς του Orange Box, εξαλείφοντας τα τεχνικά προβλήματα του παρελθόντος και εμπλουτίζοντας την έκδοση της κονσόλας της Sony με δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας Steamworks σε συνδυασμό με το PSN. Έτσι, οι κάτοχοι PS3 μπορούν, εκτός των άλλων, να παίξουν co-op με τους κατόχους PC και Mac, αλλά και να αποκτήσουν την έκδοση για υπολογιστές δωρεάν μέσω ενός download code που βρίσκεται στη συσκευασία. Ακόμα πάντως και η φτωχή, συγκριτικά, έκδοση για Xbox 360, παρέχει μια πλήρη εμπειρία, χωρίς προβλήματα.Το Portal 2 είχε πολύ δύσκολο έργο. Ήθελε να εμπλουτίσει μία συνταγή που έμοιαζε άψογη και θα μπορούσε πολύ εύκολα να αλλοιωθεί. Ωστόσο, η Valve τα κατάφερε πανηγυρικά, προσφέροντας μία εμπειρία λιγότερο μινιμαλιστική σε σχέση με το πρωτότυπο, αλλά πλουσιότερη σε όλα τα επίπεδα, με ένα sequel που διατηρεί τη φήμη της ως ενός εκ των καλύτερων developers στον κόσμο.


 

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε πρώτοι όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
9 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Rav3n0r
  • Mακράν ένα απο τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει μέχρι στιγμής!Πολύ καλό review!

  • ckalatz 93 11
  • Πολυ καλο review.
   Το παιχνιδι ειναι Παιχνιδαρα το εχω στο PC και το λιωνω συνεχεια

  • Shepard
  • Mολις πεσει η τιμη του στο steam, τρεχω για αγορα!

  • Scott_Pilgrim
  • θα το πάρω σε πτώση τιμής για PS3, μιας και μπήκε και εκεί το steam..

  • BigDaddy
  • steam και μαλλο αγορα σε ps3 .Πολυ καλο review.Παιχιδαρα θελουμε επιγωντως παιχνιδοδανειο.

  • clubakias
  • θα το πάρω σε πτώση τιμής για PS3,

  • Spiros20
  • Αυτό το Review με έπεισε να το πάρω για Ps3 τώρα!

  • Sackboy
  • Το αξιζει απολυτα και με το παραπανω. :)

   Λιγο να πεσει η τιμη και το αγοραζω στο PS3,Steam ftw! ;D

  • geros_10
  • ειναι παρα πολυ καλο !! μακαρι να πεσει συντομα η τιμη !!

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!