Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Greek Way: Χριστούγεννα με sold-out

Η στήλη «The Greek Way» επιστρέφει για τη νέα χρονιά και ευελπιστούμε πως φέτος θα έχουμε αρκετά πιο ευχάριστα πράγματα να συζητήσουμε από περιορισμούς κίνησης κεφαλαίου, προβλήματα εισαγωγών και ελλείψεις στην αγορά. Τα τρία αυτά χαρακτήρισαν τις πιο άσχημες στιγμές που πέρασε η εγχώρια αγορά των videogames και σίγουρα τρία από τα στοιχεία που δημιούργησαν πρόβλημα σε μια χρονιά που οι ελληνικές εταιρείες ευελπιστούσαν πως θα μπορέσουν να δουν άνοδο στον τζίρο τους.

Η ομαλοποίηση της κατάστασης από το Σεπτέμβριο και μετά (που έχουμε αναφέρει πολλάκις) επετεύχθη, μια ηρεμία στην αγορά επήλθε και συνολικά η αγορά κινήθηκε εξαιρετικά μέσα στα Χριστούγεννα. Ξεκινώντας από τα του software, οφείλουμε να πούμε ότι είδαμε αρκετές προσφορές στα καταστήματα τόσο των γνωστών αλυσίδων, όσο και τα συνοικιακά, οπότε όποιος έκανε τις απαραίτητες βόλτες ή τη σχετική έρευνα βρήκε «διαμαντάκια». Και να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τις πολύ καλές προσφορές που έγιναν στο PlayStation Store και στο Xbox Games Store, τις οποίες και προώθησαν όσο μπορούσαν τα δύο στρατόπεδα.

Το μεγάλο ενδιαφέρον έχει πλέον το hardware και σε αυτό θα εστιάσουμε στο πρώτο κείμενο της χρονιάς. Όπως καταγράψαμε λοιπόν από τις πηγές μας στην αγορά, οι δύο κονσόλες (Xbox και PlayStation) τα πήγαν εξαιρετικά. Ξεκινώντας με τα του Xbox, η κονσόλα της Microsoft φαίνεται πως κατάφερε να πετύχει με τη λογική των πολλών bundles, ενώ και η κυκλοφορία του Rise of the Tomb Raider βοήθησε και το software αλλά και το hardware του συστήματος. Συνολικά, οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε είναι πως το Xbox One κατάφερε να κινηθεί περί το 50% πάνω σε σχέση με την περσινή σεζόν, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην ελληνική αγορά (όπου ξέρουμε πως τα μερίδια είναι υπέρ του αντιπάλου).



Στα του PlayStation 4, η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Η κονσόλα κινήθηκε εξαιρετικά μετά την ανακοίνωση της μειωμένης τιμής λιανικής που έφερε το σύστημα στα €299 χωρίς κάποιο παιχνίδι και αυτό σε συνδυασμό με την έντονη διαφημιστική καμπάνια που «έτρεξε» από το ελληνικό τμήμα του PlayStation και τα διάφορα καταστήματα έφερε άνοδο τις τάξης του 45%-55%. Το εντυπωσιακό είναι πως η μειωμένη τιμή δεν έφερε πωλήσεις αποκλειστικά και μόνο στο εν λόγω bundle, αλλά οδήγησε τους καταναλωτές στην αγορά και των πιο ακριβών πακέτων, αυτών που έρχονται με παιχνίδια, περιφερειακά και συνδρομή στο PlayStation Plus. Χαρακτηριστικά, τα καταστήματα μας είπαν πως εντυπωσιακή ήταν και η πορεία των εκδόσεων που πωλούνται πάνω από τα €400! Ταυτόχρονα, η εικόνα ήταν παρόμοια και στα του hardware, με τα ράφια των καταστημάτων να ξεμένουν από στοκ λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, αφού χειριστήρια, καλώδια και διάφορα αξεσουάρ είχαν…κάνει φτερά. Στα του PS4 ειδικότερα, μια πολύ πρόχειρη εκτίμηση είναι πως πουλήθηκαν πάνω από 10.000 κονσόλες μέσα στο Δεκέμβριο, αριθμός που έκανε τους ανθρώπους του εμπορίου να τρίβουν τα μάτια τους.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως δύο πράγματα. Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι επίσημα, καθώς αυτά δεν μοιράζονται και δεν ανακοινώνονται. Το δεύτερο και ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως σε μία τόσο δύσκολη χρονιά για την αγορά, το να κινείται το hardware σε ποσοστά 50% πάνω σε σχέση με το 2014 είναι σχεδόν θαύμα. Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι ο περσινός Δεκέμβριος ήταν πολύ δύσκολος, αφού η ελληνική κοινωνία γνώριζε πως πάει σε εκλογές και όλος ο κόσμος ήταν μαζεμένος και δεν έκανε αγορές.

Συμπερασματικά, αυτό που συμφώνησαν όλες οι πηγές μας είναι πως αν είχαν αποφευχθεί το καλοκαίρι τα capital controls, το 2015 θα ήταν χρονιά ρεκόρ για τα δύο συστήματα. Ο τρίτος της παρέας, το Wii U, απουσιάζει καθώς η κατάσταση με την Nortec (που ήταν γνωστή πριν το καλοκαίρι στα περισσότερα καταστήματα) δεν οδήγησε σε αγορές και άρα το στοκ ήταν μηδενικό. Όπως ήταν λογικό με την απουσία software αλλά και το Nintendo NX να έρχεται μέσα το 2016, ελάχιστοι κινήθηκαν προς την πρόταση της Nintendo. Περισσότερα για το θέμα αναμένουμε να έχουμε τους επόμενους μήνες και μέχρι τότε, οι πληροφορίες για το νέο αντιπρόσωπο που διαρρέονται είναι αντικρουόμενες. Ως εκ τούτου, δεν έχει νόημα να μπούμε σε διαδικασία σχολιασμού, όσο η κατάσταση είναι τόσο ρευστή.

Ραντεβού σε 15 μέρες! Μέχρι τότε, ρίξτε μια ματιά στην επόμενη σελίδα και σε φωτογραφίες που καταγράψαμε στα καταστήματα πριν και μετά τον…Αρμαγεδδών!

Πριν


Μετά


Πριν


Μετά


Πριν


Μετά


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
35 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • periklis
    • Παυλο ετσι ειναι...ο κοσμος κινηθηκε για την αγορά των συστημάτων καθως οι τιμές ηταν πολύ καλές.
      Ακόμη και τα ανω των 400ευρώ πακέτα συμφεραν επειδη αυτά που περιείχαν ηταν ακρως σημαντικά.
      Ενας που θα αγόραζε τη κονσόλα σκετη στα 300 ευρώ με την αγορά ολων των υπολοίπων θα εφτανε το 500αρι!
      Παντως αυτη η εικόνα μετά τις εορτές που τα ραφια ειναι αδεια απο προιόντα, ειναι λιγο ασχημη αλλα αστεια ταυτόχρονα! σου δινει και καταλαβαίνεις τι εγινε!!! ΧΑΜΟΣ!!!

      ...άλλωστε, πως θα βγάζαμε το δυσκολο χειμώνα που ερχεται!???? οεο???
      τρεξαμε και οποιος πρόλαβε τον κύριο ειδε!!!

    • Naked Snake
    • Μαλιστα...Αφου πρωτίστως κυνυγήθηκε με λύσσα το you που τόλμησε να βγάλει το ps4 στα 300 νωρίτερα απο τους νταβατζήδες της αγοράς, ήρθε το δεκαπενθήμερο των γιορτών και έπαιξαν μπάλα άνετα, ωραία και φυσικά...μόνοι τους.Μόνο θλίψη και όνειδο προκαλεί το πόσο αλόγιστα και αδιάφορα κινούνται οι έλληνες καταναλωτές.Φορολογούνται μέχρι το μεδούλι, για να δίνουν τα λεφτά τους σε αυτούς που φοροαπαλλάσονται για τους οποίους ταυτόχρονα ξαναφορολογούνται.Κάτι τέτοια βλέπουνε και οι κυβερνώντες της χώρας εκ Βρυξελλών, γι'αυτό σε λίγο θα δουλεύουμε για 200 ευρω.Και το πιο θλιβερό είναι ότι όλο αυτό το διάστημα, έχει πιάσει φαγούρα ακόμα και τον τελευταίο μπαρμπα θωμά να ''κινηθεί η αγορά''.Μιλάμε για μεγάλη πρεμούρα.Που?Στην χώρα των μαγκαλιών και των 3 εκ. ανέργων...H αμερικανοποίηση στην νοοτροπία και η κινεζοποίηση του βιοπορισμού βαίνουν καλώς.Εύγε!

    • Tim of Heavens
    • Naked Snake@ Στην Ελλάδα (στην χώρα του ποτέ) όσα και να γραφτούν ή να ειπωθούν, από το ένα αυτί στο άλλο του Έλληνα θα περάσουν μέχρι βέβαια που φτάνει μια στιγμή που οι καταστάσεις (λέγε με κρίση) επηρεάζουν άμεσα την τσέπη και την καθημερινότητα του κι εκεί ζητάει τα ρέστα και παραπονιέται για αδικίες ξεχνώντας ότι τα ''χρυσά'' χρόνια (όπως αποκαλούνται από αρκετούς) που έπαιρνε το χοντρό μηνιάτικο, δεν έδινε δεκάρα για το συμβαίνει γύρω του παρά μόνο για μεροληπτικούς σκοπούς. Ο μέσος Έλληνας πολίτης ποτέ δεν προβλέπει τα πράγματα και πάντα ρίχνει ευθύνες όταν τα προβλήματα έχουν φτάσει μέχρι το κεφάλι.
      Όποιος έχει την δυνατότητα φεύγει από αυτήν την χώρα διότι στην Ελλάδα εξυμνούν την λαμογιά και την εκμετάλλευση και την τιμιότητα την έχουν για τους αφελείς και βλάκες. Λογικό είναι βέβαια όταν μας κυβερνούν ανώμαλοι και πολίτες επί το πλείστον λειτουργούν σαν κοπάδι πιθήκων. Το νιονιό και η λογική έχουν πάει περίπατο.

    • Solidarity
    • @Naked Snake : Δεν γνωριζω τι εχει γινει με το you που λες, παντως το σχολιο σου "Και το πιο θλιβερό είναι ότι όλο αυτό το διάστημα, έχει πιάσει φαγούρα ακόμα και τον τελευταίο μπαρμπα θωμά να ''κινηθεί η αγορά''.Μιλάμε για μεγάλη πρεμούρα.Που?Στην χώρα των μαγκαλιών και των 3 εκ. ανέργων..." με βρισκει 100% συμφωνο.

    • periklis
    • Aυτές οι νοοτροπίες μας εχουν φάει....@Naked Snake....
      Δηλ δεν εχει δικαιωμα ο Ελληνας να κανει την αγορά του...να παρει οτι γουστάρει....αυτα σε πειραξαν εσενα?
      Εδω πανε αλλοι και σκάνε 700ευρω για κινητά!
      Ο καθένας θα μου πεις οπως τη βρισκει....οκ...
      ομως δεν αγορασαν δα και κανενα σπιτι ουτε κανενα αυτοκινητο! ουτε πηγαν διακοπές στην ιταλία και χαλασαν 1000ευρώ για 3 μέρες!
      Πηραν απλα να κανουν τη καψα τους μια κονσόλα και εδωσαν το πολύ 500 ευρώ.
      Ξερω ξερω...η κοπέλα μου (μη παω μακριά) δουλευει το μηνα για 400 ευρω...
      Αυτο ειναι ομως η λογικη η σωστη για να μιζεριάσεις και να μην αγοράζεις τιποτα ανω των 100 ευρώ? η μηπως να φοβάσαι να πεις οτι το πήρες γιατι θα κριθεις απο ατομα με νοοτροπια σα τη δικη σου?
      Οι ελληνες κυβερνόντες να κανουν τουμπεκί γιατι εκεινοι ειναι που κυκλοφορούν με αμαξάρες και πανε για φαγητό σε high class εστιατόρια...τη στιγμη που εμεις παμε πλακα για σουβλάκι στη γυριστρούλα! λοιπον...χαλάρωσε ...
      Ο ελληνας gamer πχ καταναλωτης δεν θα παθει τιποτα αν αν 5-6 χρόνια αγοράζει μια κονσόλα και τα συναφί της 500 ευρώ....δεν ειναι αυτά που του λείπουν......
      Πριν το παιξεις Ελληνάρας σκέψου τι πραγματικά λειπει απο τη ζωη του ελληνα και γιατι στρέφεται σε λυσεις σαν αυτές για να πει οτι ξοδεψε και αυτος μια φορα στο τοσο ενα "μεγάλο" (ο θεος να το κάνει) ποσό!!!
      Εχουμε καταντησει να λεμε τα 500 ευρώ πολλά λεφτά!!! Βαση των δεδομένων της εποχης γινεται αυτό, αλλα δε θα επρεπε γιατι ετσι κατεβάζουμε το βιοτικό μας επιπεδο παρα πολυ....
      Με τη λογική σου ουτε 50 ευρώ δε θα επρεπε να χαλάς και εσυ, εξυπνε...γιατι υπάρχουν ανθρωποι που δεν εχουν ουτε αυτά!!! Η οικονομία μιας χώρας δεν πεφτει επειδη εγω και αλλοι 10.000 σε ενα μηνα σκασανε τα λεφτά τους για να παρουν κονσόλες...ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

    • Toymaker
    • Nintendo: Περισσότερα για το θέμα αναμένουμε να έχουμε τους επόμενους μήνες και μέχρι τότε, οι πληροφορίες για το νέο αντιπρόσωπο που διαρρέονται είναι αντικρουόμενες. Καμιά πληροφορία παραπάνω; Τι ακούγεται;

    • Sephiroth
    • Θα γίνει νέο blog post όταν έχουμε κάτι ουσιώδες Toymaker. Μέχρι στιγμής ακούω και ότι δεν θα έχουμε σύντομα νέο συνεργάτη και ότι δεν θα έχουμε. Αν δεν έχω κάτι συγκεκριμένο και επιβεβαιωμένο, δεν μπορούμε να γράψουμε κάτι, ως εκ τούτου έκανα αυτό το σχόλιο στο άρθρο

    • Scott_Pilgrim
    • @periklis ως 21 χρονών ελληνόπουλο το οποίο δεν παρακολουθεί καθημερινώς τις ειδήσεις και ότι άλλη μπαρούφα βγει προς τα έξω, απλά ξέρει τι του γίνεται επέτρεψε μου να κάνω μια διόρθωση στο κείμενο σου. Εμείς οι τωρινοί Έλληνες δεν είμαστε περήφανος λαός αλλά χαζός λαός. Με πονάει που το λέω αλλά αυτό βλέπω καθημερινά.

      Καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο Snake και δεν είναι παράλογος. Παρόλα αυτά ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με τη τσέπη του, αρκεί μετά να μην κλαίγεται και να μην του κακοφαίνεται ότι γίνεται στη χώρα του. Καλό gaming σε όλους και να χαίρεστε τις νέες σας κονσόλες.

      @Naked Snake μήπως θα μπορούσες να μου ρίξεις λίγο φως σχετικά με το τι έγινε με το you; Αν δεν θες να μιλήσεις δημόσια στείλε μου pm. Θυμάμαι κάποιες κακές αντιδράσεις από κάποιους αλλά δεν άκουσα για κάτι παραπάνω.

    • Sephiroth
    • @Scott_Pilgrim, δεν χρειάζεται να το κάνει μέσω PM. Ας πει δημοσίως τι έγινε, γιατί δεν κατάλαβα πραγματικά τι εννοεί ότι την έπεσαν στην εταιρεία και καλό θα είναι να διευκρινιστεί για να γίνει κουβέντα και να βγουν τα σωστά συμπεράσματα

    • Solidarity
    • @Periklis
      Αραξε λιγο ρε λεβεντοπαιδο, που αρπαχτηκες και αρχισες να μαυριζεις κιολας τα σχολια.
      Μακαρι να καταλαβαινες τι ηθελε να πει το αρθρο του Παυλου και ο σχολιασμος του Naked Snake.
      Κανεις δεν εκρινε κανεναν για το τι ξοδευει και ποσο ξοδευει. Αν κατι τετοιο υπονοουσε ο Παυλος θα τον εκραζα γιατι πραγματικα δεν ειναι αυτη η αιτια της κρισης.
      Τα πατριωτικα - λεβεντικα για περηφανο λαο, τα ακουω βερεσε, ο περηφανος λαος εχει φαει 3 μνημονια και συνεχιζει ακαθεκτος για τεταρτο.
      Τελος, τα "Ξυπνατε" θα ηθελα να τα πεις στον εαυτο σου, γιατι αμφιβαλλω αν εχεις κατεβει εστω σε μια πορεια εδω και τοσα χρονια ή μουτζωνεις εξ αποστασεως.

      -Προς διαχειριστες : με ποια λογικη ο τυπος γραφει με Κεφαλαια, χλευαζει και αποκαλει "προβατα" και "π%^#$!" τους υπολοιπους;

    • Sephiroth
    • @Solidarity, κατάλαβες τι ήθελα να πω, ο @Perikilis μπερδεύτηκε προφανώς.

      Σβήστηκε και ο χαρακτηρισμός που αναφέρεις

    • Tim of Heavens
    • Περήφανος λαός όντως. Η γενιά που στην μια άκρη του μυαλού της έχει την λέξη Μπρούσκο και στην άλλη έχει την Πάολα ή Παντελίδη. Α, ναι και άπειρες φατσοβιβλιώρες για να σκοτώνουμε την ώρα. Με τόσο δυνατό intellectual περιεχόμενο (εδώ γελάμε) που μας νοθεύουν στην ζωή μας από δώ και από κει είναι να αναρωτιέται κανείς ποια είναι τα standards της εποχής μας. Υπάρχουν άπειρα ερεθίσματα για να κάνουν την ζωή μας ομορφότερη/ πλουσιότερη και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων από τα παιδιά μέχρι τους παππούδες ικανοποιούνται με ότι πιο στεγνό και επιφανειακό κυκλοφορεί ανά καιρούς. Είναι μόδα σου λέω...η λεγόμενη περηφάνια του πουθενά.

      Συγνώμη που εκτροχιάζω ένα ακόμη θέμα και το αφήνω εδώ.

    • diver_gr
    • Συμφωνώ ρε παιδιά με αρκετά από αυτά που αναφέρθηκαν αλλά νομίζω ότι δεν αρμόζει αυτή η συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα. Θα μπορούσατε πολύ άνετα να ανοίξετε ένα topic στο Forum στο οποίο η συζήτηση θα παραμείνη και δεν χαθεί μετά από 1-2 μέρες.

      Μπαίνουμε για να διαβάσουμε κάτι διαφορετικό εδώ μέσα να ξεχαστούμε δεν χρειάζεται να γυρνάμε της συζήτησης των άρθρων σε άλλο επίπεδο.

    • bill123456
    • Ενταξει ο naked snake λεει αληθειες με την αποψη του,αλλα ο καθενας κανει αυτο που θελει.Ο αλλος βαζει στην πιστωτικη καρτα μια τηλεοραση 1000 ευρω,ξερει οτι δεν μπορει να την πληρωσει και ομως το κανει και μετα παιρνει τηλεφωνο η τραπεζα και ο χιλιαρατος κανει τον τρελο.Αυτο γινεται και με κονσολες,παιχνιδια και τα ρεστα.Ο καθενας εχει το μυαλο του και με αυτο πορευεται.Η αγορα πηγε καλα γιατι ηταν γιορτες και ο κοσμος αγορασε οσο μπορουσε και οτι μπορουσε.Τωρα για ξεπουλημα δεν νομιζω,μην τρελαθουμε και τελειως.Μια μεγαλη μεριδα ελληνων κυριολεκτικα πεινα.Εγω πηρα ενα Ps vita στα 170 ευρω και τελος.Εβγαλα ολο το 2015 δινοντας 170 ευρω για ps vita και 90 ευρω για παιχχνιδια καθως ειχα πολλα απο το 13,14.Ολα χρειαζονται ενα μετρο.Καλος ο ενθουσιασμος,αλλα ως εκει

    • warlock
    • Όλα τα καταστήματα έχουν φοροαπαλλαγες ή τουλάχιστον το 90% μη λέτε χαζά, συνήθως τα περισσότερα καταστήματα που κλείνουν είναι λόγω αναλογιας πωλησεων-ενοικιου... επίσης και στις Βρυξέλλες τα ίδια γίνονται, αν ήθελες να πεις κάτι άλλο naked snake θα τα ακούσω με ενδιαφέρον!

    • Solidarity
    • Παιδια δεν θεωρω πως ο σκοπος του αρθρου ηταν να υπονοησει πως αφου υπηρξε sold out, αρα "λεφτα υπαρχουν".
      Οσο και να ειναι γεματες οι καφετεριες, οσα ps4 και να πουλιουνται, οι συνεπειες της κρισης θα φανουν στο αμεσο μελλον, οταν δεν θα εχουμε καμια ασφαλιση και καμια συνταξη.
      Θεωρω πως λογω του τιτλου "The Greek Way: Χριστούγεννα με sold-out " υπηρξε μια παρανοηση πως σχολιαζεται η οικονομικη κατασταση της χωρας ή των Ελληνων.
      Παντως, ενας λογος για sold out μπορει να ηταν και οτι υπηρξε μικρο αποθεμα; ισως.

    • Naked Snake
    • Προφανώς για μερικούς, η περηφάνια ισοδυναμεί με κατανάλωση και βαρβάτους λογαριασμούς, γιατί άλλωστε ο ΕΛΛΗΝΑΣ (το τονίζουμε αυτό) και δη ο έλληνας καταναλωτής, μπροστά στις λευκές Κυριακές, τους απλήρωτους για μήνες του ιδ. τομέα, το εργασιακό απαρτχαϊντ και τις απολύσεις κατα ριπάς, μπροστά λοιπόν σε όλα αυτά, ο ΕΛΛΗΝΑΣ λέει YOLO πετάει μια κλανιά, και φορώντας την περικεφαλαία του Λεωνίδα υψώνει το λάβαρο της αντίστασης ενάντια στην χρεοκρατία ψωνίζοντας απο μαγαζιά-αεροδρόμια που την λογική της 'ελεύθερης αγοράς' την αντιλαμβάνονται σαν μια πορτούλα που μπορούν να ανοιγοκλείνουν κατα το δοκούν.Όλο αυτό μου θυμίζει το περίφημο σκετσάκι των ΑΜΑΝ, γι'αυτο ενεκα και της κουβέντας το δανείζομαι και το παραποιώ μερικώς :

      ''Τα βλέπεις ωρε Σόϊμπλε?Αυτό θα πει μαγκιά''

      Έτσι λοιπόν, η περηφάνια γίνεται ίδιον της κατανάλωσης και της αγοραστικής δύναμης που έχει κάποιος έστω και προς στιγμήν.Γεννιέται και πεθαίνει σε εμπορικά καταστήματα, και δυναμώνει ή αδυνατίζει ανάλογα της 'ζημιάς' που κάνει, και οσονούπω θα έχουμε και πανεθνικό πρωτάθλημα περηφάνειας με Black Friday και αγώνες ταχύτητας αρπαγής μίξερ και τηλεόρασης.Αυτά περι περηφάνιας και εθνικής παλιγγενεσίας μέσω λιανικής κατανάλωσης.Το ακούσαμε και αυτό δηλαδή...ελα θεε μου.O tempora O mores.

      ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

      Παύλο τι θες να πω?Η περίπτωση είναι πασίγνωστη, το you είχε βγάλει νωρίτερα απο εμπορικούς κολοσσούς το ps4 στα 300 ευρώ και μάλιστα αν δεν κάνω λάθος την είχανε ανεβάσει και κάποια παιδιά στο forum.Δηλαδή τι μου λες?Ότι ψάχνεις σύννεφο να προσγειωθείς?Άνθρωπος της αγοράς είσαι ξέρεις πολύ καλά γιατι μιλάω.Γιατί σαν δημοσιογράφοι δεν κάνετε μια έρευνα να μάθετε λεπτομέρειες γιατί κατέβηκε άρον άρον η προσφορά απο το site?Απο μενα περιμενετε να τα μάθετε?Είναι ελεύθερη αγορά αυτή?Παίζετε το παιχνίδι επι ίσοις όροις για μικρομάγαζο και αλυσίδα?Που ζούμε?Στον κόσμο της Merendas?

      Ή μάλλον όχι, ζούμε στην περήφανη χώρα, που το άσπρο γίνεται μαύρο και τούμπαλιν.Στην χώρα που οι ουρές των ΑΤΜ μετράνε περισσότερο απο τις ουρές στα συσσίτια και στον ΟΑΕΔ.Στην χώρα που η αιθαλομίχλη δεν σκεπάζει μόνο τον αττικό ουρανό, αλλά και τα μυαλά όλων των πολιτών της φράξιας 'δεν είδα-δεν είπα-δεν άκουσα'.Στην χώρα που τα μνημόνια γίνονται πακέτα σωτηρίας και οι τροϊκανοί δυνάστες γίνονται εταίροι.

      Αυτά απο μένα,και επειδή το gaming πρεπει να είναι πάντα επίκαιρο, εγώ σε αυτό το 'παιχνίδι' εδώ ΔΕΝ παίζω.

    • Solidarity
    • +1000 για το ποστ του Naked Snake. H δικη μου απαντηση προς το (ρητορικο) ερωτημα περι ελευθερης αγορας : "φυσικα και δεν υπαρχει ελευθερη αγορα και οι τιμες καθοριζονται απο τους ισχυρους παιχτες". Ο,τι γινεται επι δεκαετιες και σε επιπεδο κρατων δηλαδη.

    • Sephiroth
    • @Naked Snake, κατάλαβα τι εννοείς, ωστόσο γι αυτό λέω να μην βγαίνουν συμπεράσματα χωρίς να γνωρίζετε όλα τα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά λοιπόν στα καταγράφω παρακάτω:
      - Η προσφορά των €299 έπαιξε στην αγορά της Ευρώπης από τις 13-14/12 περίπου.
      - Στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 27/12 (από τις 26/12 μετά το κλείσιμο των καταστημάτων υπήρχε διαθέσιμο online για παραγγελία) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού promotion για την περίοδο των Χριστουγέννων.
      - Το You.gr έβαλε την προσφορά στις 17/12, το επικοινώνησε μέσω newsletter και το ανεβάσαμε κι εμείς ως είδηση >>> http://enternity.gr/e0u8b
      - Το You.gr ΔΕΝ αγοράζει από τη Sony Hellas και σίγουρα πήρε κάποια κομμάτια από το εξωτερικό (όταν και έτρεχε ήδη η προσφορά). Ως εκ τούτου βγήκε πρώτο και ανέφερε πως πουλούσε και στη «χαμηλότερη τιμή της αγοράς».
      - Η προσφορά των €299 ήταν για συγκεκριμένο αριθμό κομματιών σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Άρα, ο προμηθευτής του You.gr του έδωσε συγκεκριμένο αριθμό κονσολών.
      - Είναι λογικό, με το μπαμ που έγινε από την προσφορά τα κομμάτια να έγιναν καπνός. Η μη συνεργασία με τη Sony Hellas δεν εξασφάλισε έξτρα κομμάτια στο You.gr, το οποίο -σημειώνεται- πως δεν είναι παραδοσιακός «παίκτης» της αγοράς του gaming. Ως εκ τούτου, δεν θεωρώ απίθανο να μην είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για τη ζήτηση.
      - Αν αναφέρεις το You.gr ως μικρομάγαζο, να σου πω πως κάνεις τεράστιο λάθος. Το You.gr ανήκει στον όμιλο της InfoQuest, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών πληροφορικής στη χώρα μας.

      Από όλα τα παραπάνω λοιπόν συμπεραίνω ότι το You.gr έδωσε άμεσα όλα τα κομμάτια που είχε και επειδή δεν είχε έξτρα στοκ, αναγκάστηκε να κατεβάσει την προσφορά. Αν υπολογίσεις αυτά που έχω γράψει στο άρθρο, είναι εμφανέστατο ότι πολύς κόσμος περίμενε να αγοράσει αυτά τα Χριστούγεννα την κονσόλα. Η προσφορά ήταν «λουκούμι» και επειδή ανέβηκε σε διάφορα sites/forum, ήταν λογικό να εξαφανιστούν τα κομμάτια.

      Δεν ξέρω λοιπόν από που έβγαλες το συμπέρασμα του πολέμου που έγινε στο You.gr. Αν έχεις κάποια απόδειξη περί αυτού, είμαι στη διάθεσή σου και στη διάθεση των ανθρώπων της InfoQuest με την οποία έχουμε χρόνια συνεργασία, να αναρτήσουμε το οτιδήποτε σχετικό γιατί είναι σοβαρό. Δεν θεωρώ όμως ότι υπάρχει το κάτι «σκοτεινό» στην υπόθεση.

    • Sephiroth
    • Δες και στο άρθρο το σχόλιο του GiannisRethymno που λέει ότι μπήκε η ίδια προσφορά και στον Κωτσόβολο και εξαφανίστηκε γρήγορα. Το ίδιο πράγμα θα έγινε και εκεί/

    • periklis
    • Παυλο, σορρυ....με δικό σου σχόλιο δεν ασχοληθηκα καθολου....δεν αναφέρθηκα σε σενα πουθενα! εγω εκραξα και ναι με καυστικό τρόπο τη ΛΟΓΙΚΗ καποιων να κρίνουν αυστηρα οσους χαλάνε καποια λεφτά μια στο τόσο εν καιρώ κρισης. Λες και αμα δε τα δινανε αυτα τα λεφτά θα ειχαν σωθει!!!

      Πειτε μου ομως πραγματικά σε ποιο νομιζετε οτι αναφέρθηκα σχολιο του Παυλου...ειλικρινα δε καταλαβα !

    • periklis
    • @solidarity.............

      μηπως θα μας πεις πως θα γράφουμε και τι θα λέμε? αυτο ενιωθα αυτο γουσταρα να πω και το ειπα.
      Οπως εσυ κρινεις εμενα, ετσι εγω κρινω εσενα και οποιον θέλω.
      Το αν θα κριθώ "κωλόπαιδο" για καποιους απο εσας η σωστός για καποιους αλλους ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ.
      Ανέφερες πορείες...οσες πορείες και να κάνει κανείς σε αυτό το τόπο, με πορείες δεν αλλαξε ποτε τιποτα! αποψη μου.
      Πορείες κανανε και του Συριζα και ηταν για μέτρα που οι ιδιοι ψηφισαν! χαχαχα δηλ θα τρελαθούμε! εχουν γινει οι πορειες μόδα...δεν ειμαι της πορείας....
      Ειμαι ομως βιοπαλαιστης και γω και η οικογενεια μου, εχουμε περάσει δυσκολες και καλες εποχές και δε μας περισσεύουν λεφτα.
      εχω πληρη συναισθηση του τι γινεται γυρω μου, και τι χρηματα χρειάζεται το ιδιο μου το σπιτι, αλλα γουσταρα να παρω το παιχνιδάκι μου να σκασω 460 ευρώ και να γουστάρω.
      Ουτε με σωζουν αυτά τα λεφτά ουτε με καταστρεφουν. Για αυτο νευρίασα και φωναξα πως δε γουστάρω κανεναν να κρινει εμενα η οποιον εκανε παρομοια κινηση αγορών με πολλά λεφτά.
      Εγω δε το εχω παιξει ανθρωπιστης...ουτε γραφικός θα γίνω.
      Συμφωνω πως ο Νεο-Ελληνας εχει θεματα νοημοσυνης...παιδειας...ολοι εχουμε θέματα σωστης παιδείας και ολοι παραδόξως το παιζουμε ΕΠΙΠΕΔΟ κ κουλτούρα...
      Ουτε με σενα εχω προθεση να κοντραριστώ ουτε με κανεναν...

      Οσο αφορά το Παυλο...(sephiroth) δε καταλαβα που πως εμπλεκεται σε οσα ειπα..ΙΣΑ ΙΣΑ εμένα το αρθρο αυτο μου αρεσε και δεν σχολιασα ποτέ κατι αρνητικά σε αυτα που εγραψε...
      Λαθος καταλαβατε......(?????)

    • diver_gr
    • @Sephiroth

      Έχουμε καμιά ενδεικτική πόσο πούλησε το ΧΒΟΧ στην Ελλάδα? τα 10.000 περίπου PS4 φοβερό νούμερο για την Ελληνική αγορά! Μακάρι να πηγαίνουν καλά οι πωλήσεις μπας και μας πάρουν περισσότερο σοβαρά σαν αγορά.

    • Sephiroth
    • Με δεδομένο ότι η αναλογία πωλήσεων PS4:Xbox One είναι στην Ελλάδα 8:1 με 9:1, μπορείς να βγάλεις μία (ανεπίσημη) εκτίμηση

    • PanosGR82
    • πουλησε σαν ζεστο ψωμακι το PS4!!!!!!!!!!LOLOLOLOL..αδεια ραφια....!τελικα λεφτα υπαρχουν στην Αθηνα!!!!φαντασου τι θα γινονταν εποχες 2001-2009,θα ειχαν ξηλωσει και τα ραφια!!!!!!!!!!!!!

    • nkav64
    • Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, όλοι, σε κάθε ευκαιρία, κυνηγάνε τη διασκέδαση. Όπως και αν ο καθένας την εννοεί. Για ορισμένους, αυτό συνεπάγεται αγορά νέας κονσόλας και καλά κάνουν. Τα ράφια δεν άδειασαν επειδή υπάρχουν λεφτά, αλλά επειδή πλέον η έννοια της οικονομίας και της αποταμίευσης έχουν χαθεί. Η μικρομεσαία τάξη, το σκέφτεται σοβαρά πλέον. Τι να αποταμιεύσω σου λέει κάποιος, €50 ανά μήνα; Για ποιο λόγο; Για να μου τα φορολογήσει το κράτος όσο δεν πάει; Προχώρα χάλασέ τα σκέφτεται, μόνο κοίτα να τα χαρείς. Γι' αυτό τα ράφια άδειασαν, γι' αυτό η Αράχωβα και οι λοιποί χειμερινοί προορισμοί ήταν γεμάτοι, γι' αυτό στις ταβέρνες της Πειραϊκής έπρεπε να έχεις κρατήσει τραπέζι πριν από μια εβδομάδα.
      Έχει αλλάξει τελείως ο τρόπος με τον οποίο η μεσαία τάξη αντιμετωπίζει το χρήμα. Εφόσον, σκέφτονται οι περισσότεροι, δεν πρόκειται να αποκτήσω ποτέ περιουσία, γιατί, τουλάχιστο, να μη χαρώ όσα έχω; Μια ζωή την έχουμε.

    • GamingFun
    • Το ότι ξεπουλήθηκαν αρκετά πράγματα όσον αφορά τον ελληνικό gaming κλάδο είναι κάπως ενθαρρυντικό, λαμβάνοντας τις οικονομικές συνθήκες που περνάει η Ελλάδα.
      Παρόλο που σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο, μιας και από αρκετό κόσμο για την ελληνική αγορά, δυστυχώς, αναμένουν ότι κλάδοι σαν το gaming θα έχουν αύξηση των κερδών τους μόνο ή κυρίως στις γιορτές, προσωπικά εκτιμώ, το τονίζω αυθαίρετα, πως η αγοραστική κίνηση στο gaming μπορεί να ξεπέρασε πολλές προσδοκίες.
      Το θετικό είναι πως υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι κλάδοι στην ελληνική αγορά δεν λύγισαν ακόμη από την οικονομική κρίση.
      Μακάρι και οι υπόλοιποι να πάρουν τα πανω τους. Βεβαίως για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν πολλά και με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο, προς το παρόν, φαίνεται ουτοπικό.
      Ίσως στο μέλλον...

    • Sephiroth
    • Tanno, δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά το πουλάκι που στο είπε δεν έχει προφανέστατα ιδέα από την αγορά. Τέτοια περιστατικά γίνονται κατά κόρον στο ελληνικό λιανεμπόριο. Ειδικά με αυτά που γράφω παραπάνω είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ ότι το You.gr βρήκε κομμάτια, έκανε την προσφορά, του τελείωσαν και δεν μπόρεσε να βρει άλλη.

      Αν υποθέσουμε ότι έπαιρνε τα προϊόντα από την Sony Hellas (που ΔΕΝ τα πήρε γιατί ΔΕΝ είναι πελάτης της) και έσπαγε το "street date" της προσφοράς. Θα μπορούσαν οι άλλες αλυσίδες να διαμαρτυρηθούν στην ίδια τη Sony. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο εισαγωγέας και καλά έρχεται σε συνεννόηση με τον "υπαίτιο" και φροντίζει να μην επαναληφθεί το θέμα. Ωστόσο, επειδή έχει ήδη γίνει το κακό (το να μειώσει κάποιος επίσημος συνεργάτης την τιμή νωρίτερα και να βγάλει ένα προϊόν πιο φθηνά στο ράφι από την προγραμματισμένη ημερομηνία), οι μεγάλες αλυσίδες θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο. Αν λοιπόν μιλούσαμε για επίσημο συνεργάτη της Sony Hellas και αν, αν, αν, είμαι 100% σίγουρος ότι οι "μεγάλοι" της αγοράς θα είχαν βγάλει την ίδια προσφορά την ίδια ακριβώς ημέρα.

      Αυτό με το ότι "έπεσαν να φάνε το You" μου κάνει λες και είμαστε στο Σικάγο και έχουν σκάσει απ' έξω οι μπράβοι σε φάση "κατέβασε την προσφορά ή σου γαζώνουμε το μαγαζάκι. Υπογραφή: οι μπράβοι του Public/Πλαισίου/Κωτσόβολου/Media Markt". Μην τρελαθούμε ρε παιδιά, λείπουν πολλά κομμάτια από το υποτιθέμενο παζλ του...κακόμοιρου You.gr που το...έφαγε η αγορά. Μην ακούτε την παπάρα που πετάει ο καθένας στο internet, επειδή...έτσι το φαντάστηκε.

    • Solidarity
    • @periklis
      Δεν νομιζω να ασκησα βια πανω σου για να γραψεις κατι ή να μην το γραψεις.

      Απο τον λεβεντικο-πατριωτικο τροπο γραφης του πρωτου σου κειμενου, ειχα καταλαβει οτι δεν εισαι των πορειων, αλλα εγω λεγοντας πορειες, δεν εννοω τις εθιμοτυπικες βολτες στο Συνταγμα, αν δεν σε εκφραζουν αυτες, υπαρχουν και αλλα συλλογικα εγχειρηματα σε γειτονιες κλπ. Επειδη δηλωνεις βιοπαλαιστης, οικογενειαρχης δεν αγιοποιεισαι που δεν συμμετεχεις σε τιποτα κοινωνικο, αλλα ταυτοχρονα προβαλεις τον τροπο ζωης σου (βιοπαλη και ξοδευω οπως γουσταρω εγω) ως τον ιδανικο. Μπραβο σου, ιδανικος για σενα, οχι για μενα.
      Και παλι ξαναλεω, οτι κακως επιτεθηκες στον Snake κι εμενα, γιατι δεν θεωρω οτι εκρινε την ταση να ξοδευουμε 300 ευρω , αλλα κατεκρινε κατι πολυ βαθυτερο.
      Οσα ps4 και να πουληθουν, οσα sold out να γινουν, η "αναπτυξη" (αλλη θεοποιημενη λεξη...) δεν ερχεται, και ουτε θα ερθει σε μια χωρα που ισχυει εργασιακος μεσαιωνας, ανασφαλιστη εργασια και φοροδιαφυγη των πλουσιων.

      Επειδη ολα αυτα δεν φαινεται να σε απασχολουν ιδιαιτερα, εσυ το σχολιο του Snake το εξελαβες εγωκεντρικα, οτι σου υπεδειξαν που θα ξοδευεις τα λεφτα σου και οτι η λυση σε ολα ειναι "να μη μιζεριασουμε" και ξεσπαθωσες.
      Πιθανοτατα εχεις δικιο οτι ο Παυλος ως αρθρογραφος δεν εμπλεκεται σε αυτο.

    • periklis
    • @solidarity

      τεσπα....κακως σπαζόμαστε και ερχόμαστε σε ρήξη....μαγκες ας χαλαρώσουμε...και γω το ιδιο πρεπει να κανω...
      το θεμα ειναι απλα οτι καποια πραγματα δεν κοβονται....
      γηπεδο δε κοβεται...
      gaming δε κοβεται....
      sex δε κοβεται....
      Βλέπεις καθε χρονο με κριση οικονομικη και φευγουν τα διαρκείας του Ολυμπιακού αέρας...
      τι παει να πει...οτι οσοι τα δινουν εχουν ανεσεις? δεν ειναι απόλυτο...οχι οτι πεινάνε βεβαια...οκ....
      αλλα οταν εχεις μια αγάπη, μια καψούρα, δε την αφήνεις...
      και εγω ισως υπερέβαλα, ζητω συγνωμη αν δεν κατάλαβα καλα...ουτε πατριώτης θελω να το παιξω ουτε να παρω εξτρα ποντους συμπάθειας διεκδικόντας το τιτλο του "βιοπαλαιστη του μηνα".....
      Περιέγραψα αυτα που ειπα για να σας δειξω οτι οπως εγω ετσι κ πολλοι αλλοι θελουν να κανουν τη καψα τους δεν σημαινει πως ειναι στο κοσμο τους και ενω εχουν 1000 εννοιες παρολα αυτα κινούνται για αγορές....
      anyway, ας το ληξουμε φιλε εδω...
      (σχετικά με τα των πορειών, δε θα ασχοληθώ μη το παρεις ασχημα, αλλα γιατι οι αποψεις του καθενος ειναι διαφορετικες...και ειναι θεμα που μονο απο κοντα με επιχειρηματα και συζητηση ηρεμη μπορεις να βγαλεις ακρη..μπορει δηλ να εχεις δικιο εσυ σε αυτο...η μπορει να το λέμε αλλιως και αλλιως να εννοουμε.......)

    • TomTom
    • @ Tanno

      Θα σου πω μια ιστορία η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

      Μπαίνει την ημέρα της προσφοράς κάποιος στο skroutz και βλέπει πρώτο το μαγαζί που αναφέρεις.
      Κάνει αμέσως παραγγελία online10 τεμάχια. Τα πληρώνει κιόλας.

      Μετά από λίγο δέχεται τηλεφώνημα :
      - Ρε φίλε δεν μπορώ να σου δώσω 10 τεμάχια σε αυτή την τιμή.
      - Και γιατί την έβαλες (την τιμή) τότε ?
      - Απλά για ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. Να κάνουν 5-10 άνθρωποι παραγγελία να ακουστεί το κατάστημα και μετά θα την ξαναβάλω εκεί που ήταν. Βρήκα κάποια φτηνά τεμάχια από έξω.
      - Ακύρωσέ την τότε.

      Αυτά έγιναν με το "καημένο" το κατάστημα που αναφέρεις.

      PS : Μην ακούς πολλά πουλάκια να κελαηδάνε. Κελαηδάνε άσχημα.

    • mirrage
    • Την ίδια στιγμή που στην Αμερική το PS4 ΜΕ παιχνίδι το έδιναν 299$ (περίπου 275€)
      στην Ευρώπη το έδιναν σκέτο στα 299€.
      Τώρα στην Αμερική το δίνουν 350$(περιπου 321€) ME παιχνίδι και στην Ευρώπη 350 σκέτο.
      Δλδ στην Ευρώπη το πληρώνουμε καπου 25 ευρώ ακριβότερα αν δεν υπολογίσουμε την αξία
      των δώρων.

*