Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Greek Way: FIFA Vs PES

H κατάσταση με τις πωλήσεις ανάμεσα στο FIFA και το PES στην παγκόσμια αγορά είναι εδώ και καιρό γνωστές. Το παιχνίδι της ΕΑ έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει στην κορυφή και εδώ και μερικά χρόνια είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής ανάμεσα στα δύο franchises. Τόσο η καλή δουλειά που κάνει η ΕΑ, όσο και το γεγονός ότι στη μάχη των licenses έχουμε σχεδόν πανωλεθρία για την Konami, φαίνεται πως οι προϋποθέσεις για τη μόνιμη εγκατάσταση του FIFA στην κορυφή πληρούνται.

Σχετικά με το θέμα των δικαιωμάτων μάλιστα, και επί της ευκαιρίας αυτού του blog, οφείλω να σημειώσω πως από τα όσα καταλαβαίνω με τις συζητήσεις που γίνονται off the record με ανθρώπους που εμπλέκονται στη διαδικασία (που θα περιγράψω στη συνέχεια), η ίδια η Konami φαίνεται να μην ενδιαφέρεται και τόσο για πολλά licenses. Σαφώς και οι αποκλειστικές συνεργασίες της ΕΑ της έχουν προκαλέσει ζημιά, ωστόσο φαίνεται πως δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία και σε πράγματα που θα μπορούσαν π.χ. να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το προϊόν της σε αγορές όπου έχει ήδη προβάδισμα. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες πλέον χώρες στις οποίες το PES πουλούσε ξεκάθαρα (μέχρι προσφάτως) πάνω από το FIFA, ωστόσο η Konami δεν έδειξε να ενδιαφέρεται ποτέ να επενδύσει σε κάτι παραπάνω.



Ήδη, η φετινή ελληνική περιγραφή του παιχνιδιού δεν έχει την παραμικρή βελτίωση, ενώ και στην όποια απόπειρα για ενσωμάτωση περισσοτέρων ελληνικών ομάδων, η ιαπωνική εταιρεία κράτησε μια στάση που δείχνει πως δεν…καίγεται. Είναι δε εμφανές ότι και η διοργάνωση του PES League έχει πλέον ατονήσει, αφού και μεγάλος χορηγός δεν υπάρχει και πλέον το πρωτάθλημα έχει περιοριστεί σε μικρότερου βεληνεκούς εκδηλώσεις. Πως λοιπόν επηρέασαν όλα αυτά την εμπορική πορεία των δύο τίτλων; Ήταν λογικό να μας απασχολήσει κάτι τέτοιο και το ψάξαμε τόσο με τις αλυσίδες, όσο και με τη βοήθεια της GfK Hellas.

Απλά, για λόγους συγκρίσεων, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι και το PES 2015, ο τίτλος της Konami δείχνει να τερματίζει πάντα πρώτος σε επίπεδο πωλήσεων στο 12μηνο, με τη διαφορά ανάμεσα στα δύο franchises να μειώνεται ωστόσο χρόνο με το χρόνο. Ήδη, για το FIFA 15 τα μηνύματα που πήραμε είναι πως ειδικά στο ξεκίνημα τα δύο games ήταν σχεδόν χέρι-χέρι. Κάτι που ακόμη πρέπει να σημειωθεί είναι και η μόνιμη διαφορά τιμής των δύο franchises, καθώς η Zegetron έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χαμηλότερη τιμή λιανικής από τα συνηθισμένα επίπεδα των €69.

Τι γίνεται φέτος λοιπόν; Τα μηνύματα που πήραμε είναι τα εξής (δεν αναφέρουμε τα ονόματα των αλυσίδων, σεβόμενοι το γεγονός ότι κάτι τέτοιο μας ζητήθηκε από τους υπευθύνους):
- Η πρώτη από τις μεγάλες αλυσίδες της αγοράς, μας είπε πως το FIFA 16 κινείται σαφώς καλύτερα από το PES φέτος και ειδικά η ενέργεια με το bundle που έγινε με νέες κονσόλες PS4 του έδωσε μεγάλο προβάδισμα. Σε ερώτηση για το πώς κινήθηκε πέραν των bundles, η απάντηση ήταν πως τα FIFA 16 και PES 2016 πήγαιναν κοντά, με τον τίτλο της ΕΑ πάντως να δείχνει τάση να πάρει προβάδισμα. Η συγκεκριμένη αλυσίδα τόνισε πως τα FIFA κατά κανόνα τα τελευταία χρόνια πουλάνε (στα καταστήματά της) περισσότερο, σε βάθος χρόνου.
- Οι υπόλοιπες τρεις αλυσίδες καταστημάτων της αγοράς τόνισαν ότι το FIFA δείχνει από πέρσι να έχει πάρει κεφάλι και πως και στην περίοδο λανσαρίσματος των δύο φετινών εκδόσεων, ο τίτλος της EA δείχνει να διατηρεί και να διευρύνει ένα προβάδισμα.

Από την πλευρά της, η GfK σημείωσε πως το PES 2015 τερμάτισε πρώτο στις εκδόσεις για PC και συστήματα PlayStation, ενώ το FIFA 15 βγήκε πρώτο στα συστήματα Xbox. Όσον αφορά στις εκδόσεις του 2016, το FIFA 16 δείχνει να πηγαίνει πολύ καλύτερα στις κονσόλες νέας γενιάς (PS4 και Xbox One), την ώρα που το PES 2016 έχει κάνει δυνατό ξεκίνημα στα last gen συστήματα (PS3 και Xbox 360), αλλά και στο PC.

Τα πράγματα δείχνουν πως άλλο ένα κάστρο της Konami πέφτει, ωστόσο παρακολουθώντας εδώ και χρόνια από κοντά την πολιτική της Konami στα της υποστήριξης του PES σε μια τόσο δυνατή (για εκείνο) αγορά, δεν μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι. Ίσως, αν υπήρχε ακόμη το ελληνικό γραφείο της ΕΑ και γίνονταν περισσότερες ενέργειες και events (όπως τα EA Challenges), η ανατροπή αυτή να είχε συμβεί νωρίτερα. Τώρα το πως θα καταλήξει η φετινή κούρσα, θα το δούμε ξεκάθαρα κατά το καλοκαίρι του 2016. Μέχρι τότε…


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
10 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • periklis
    • πραγματικά η στάση της κονάμι απέναντι στους ελληνες pro evolution gamers ειναι ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!
      ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΟΜΩΣ διότι βλέπουν τι γινεται και παρόλα αυτά συνεχίζουν να υποστηρίζουν φανατικά το παιχνιδι λες και παίρνουν ποσοστα!!!
      Τι στο δι@ολ0!!!! ελεο!!!
      Εχω φίλους που τους παρακαλάω να δουν και ασχοληθούν λιιιγο με το FiFA μπας και τους κερδίσει το ενδιαφέρον, και ομως εκεινοι το ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ..!!!
      ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ.
      το να στηρίζεις μια εταιρία η οποία δειχνει αδιαφορία(!) για σενα ειναι ανωμαλια....συγνωμη αλλα αυτη ειναι η αποψη μου.
      ΜΕΓΑΛΩΣΑ παίζοντας ΙSS, winning eleven, Pro evolution & η εμπειρία τους ηταν μοναδική...ομως το 2015 πρεπει να παραδεχτώ για δικό μου καλό πως το FiFA εχει ξεφύγει...(εχω ομως παρατηρήσει αρνητικά και σε αυτό...που οφείλονται στο γεγονός οτι επαναπαύονται λογω της υπεροχής τους εναντι του Pro evolution)

    • n78.
    • Πιστεύω πως όποιες μικρές ή μεγάλες διαφορές υπάρχουν μεταξύ pro και fifa, το ατού της ΕΑ είναι τα licenses.
      Δεν μπορεί το 2015 να βλέπω ακόμα π.χ. London FC κλπ. Ούτε και θέλω να περιμένω τον καθένα να βγάλει patch.
      Πότε τελειώνει το συμβόλαιο Premier League-Bundesliga με το fifa μπας και κάνει πρόταση η ΚΟΝΑΜΙ;
      Το ότι δεν υπάρχει η Γερμανία στο pro έστω με ψεύτικα ονόματα ως τελευταία λύση απλά τραγικό...
      Σαν να σε σπρώχνουν οι "Ιάπωνας" να πας στους απέναντι ρε παιδί μου!

    • Alias
    • Αμα σκαλωσει ο Ελληνας σε brand name δεν τον ξεκολλας ουτε με ρυμουλκο... Pro! Τελος! Nokia! Τελος! Playstation! Τελος! Και γενικα βλεπουμε τα παντα τελειως οπαδικα, οτιδηποτε και να ναι αυτο.

    • Alias
    • Και στο συγκεκριμενο θεμα, μη νομιζετε οτι αλλαξε ο πολυς κοσμος γνωμη σχετικα με τα ποδοσφαιρακια και κοντραρονται σε πωλησεις. Απλα αλλαξανε οι γενιες, σταματησαν να ασχολουνται οι παλιοτεροι και οι νεοι gamers αποκτουν το δικο τους σκαλωμα.

    • Dimit
    • Η ΚΟΝΑΜΙ κάνει συχνά πολλά ερασιτεχνικά λάθη. Όπως αυτό με τα ρόστερ. Της πήρε 1 και παραπάνω μήνα να φτιάξει ροστερ που ο καθένας μας θα έφτιαχνε σε 1 εβδομάδα το πολύ. Νομίζει ότι αυτές οι λεπτομέρειες δεν είναι σημαντικές και όμως είναι. Επίσης η ΕΑ καταπατάει την ΚΟΝΑΜΙ όσον αφορά το online που στο προ είναι unplayable. Ελπίζω να δούμε πολύ καλά PES2017 και FIFA17 μιας και λογικά θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στις next-gen κονσόλες και στο pc.

    • vonzuchter
    • παντως και στο εξωτερικο που παρακολουθω συζητησεις το pro βασταει ακομα... υπαρχει κοσμος που το προτιμα απο το φιφα. Τωρα οσον αφορα για την Ελλαδα φυσικα και δε θα ασχοληθει η κοναμι με εμας. ειμαστε πολυ μικρη αγορα απλα.

    • john-data
    • Το πρόβλημα είναι οτι το pro συνδέθηκε με το μπάφο και επειδή τώρα τελευταία πιάνουν τους προμηθευτές και καίνε μεγάλες εκτάσεις για αυτό έχουν πέσει και οι πωλήσεις του pro...
      Την άνοιξη θα εκτοξευθούν ξανά στη κορυφή!

    • baldur21
    • Πραγματικά το Fifa τα τελευταία 2 χρόνια έχει ξεπεράσει το Pro. Έχει άλλη αίσθηση να παίζεις με τα πραγματικά ονόματα των ομάδων! Βέβαια μ' έχει ενοχλήσει πολύ που δεν υπάρχει το ελληνικό πρωτάθλημα σε κανένα από τα 2 παιχνίδια! Βλέπω χώρες με πολύ χαμηλότερου επιπέδου πρωτάθλημα και μικρές αγορές να υπάρχουν σε ποδοσφαιράκια και τρελένομαι!

    • periklis
    • εμένα το παραπονό μου με το FIFA & το Pro ειναι οτι εν ετη 2015-2016 δεν εχουν καταφέρει ακομη να εχουν σε ολες τις ομάδες που διαθέτουν, τα προσωπα των παιχτών...
      Ναι ρε φιλε, θα ηθελα πχ να παιξω Ολυμπιακός-River Plate η τη πιο μικρή ομάδα και να εχει τα προσωπα των παιχτών.
      Τοοοοσο δυσκολο ειναι πια?
      Ακόμη και το Pro που στα πρόσωπα ηταν παντα μακραν καλυτερο εχει ριξει το επιπεδο....στον Ολυμπιακό πχ απο οτι ειδα μονο τον Φορτούνη εχει καλο...οι αλλοι.......Γ@....@ τα!!!!

*