Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Greek Way: Αναζητείται ελπίδα για το Xbox

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε το ότι η Ελλάδα θεωρείται “PlayStation territory”. Είναι γνωστό εντός και εκτός των τειχών και κάτι τέτοιο φαίνεται ακόμη και σε όποιον κάνει μια απλή βόλτα στα καταστήματα ή παρακολουθεί τις προσφορές που εμφανίζονται δεξιά κι αριστερά. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με το Xbox One; Ας δούμε λίγο τα πράγματα με τη σειρά και κυρίως ψύχραιμα. Η πορεία του Xbox One στη χώρα μας ξεκίνησε με δύο τεράστια μειονεκτήματα: α) την τεράστια καθυστέρηση κυκλοφορίας της κονσόλας και β) την τεράστια απουσία «ελληνικού» περιεχομένου στο Xbox Store σε επίπεδο apps. Για το πρώτο δεν μπορεί να πει κανείς το παραμικρό. Η Microsoft είδε εξαρχής το θέμα με τη διάθεση του συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα, εστίασε μόνο στην Αμερική και φαίνεται πως κατάφερε να εξαγριώσει και την Ευρώπη. Πρέπει να γυρίσω χρόνια πίσω για να θυμηθώ λανσάρισμα συστήματος με τόσο μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το δεύτερο είναι σίγουρα αρκετά πιο σημαντικό. Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε σε επαφή με το Xbox One στην Ε3 του 2013, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε όλες αυτές τις περίφημες λειτουργίες του cloud, το πόσο έχει εστιάσει η Microsoft στα των multimedia και τι ακριβώς θέλει να κάνει η αμερικανική εταιρεία. Πού όμως θα είχαν εφαρμογή όλα αυτά στην Ελλάδα, τη χώρα που δεν έχει ούτε καν το 1/10 των υπηρεσιών παροχής περιεχομένου της Αμερικής; Και προφανώς αυτή η σκέψη αγγίζει και άλλες χώρες που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Είχαμε κάνει την ερώτηση και στην προπέρσινη και στην περσινή Ε3 σε στελέχη της Microsoft και κυρίως είχαμε εστιάσει στο κατά πόσο θα καταφέρει να κάνει τη διαφορά ένα μηχάνημα που θα φτάσει ένα χρόνο αργότερα σε αγορά όπου επικρατεί παραδοσιακά πια το PlayStation.

Όπως φάνηκε από τις απαντήσεις, ουδείς γνώριζε/ήθελε να πει. Η γενικευμένη θέση ήταν πως το σύστημα έχει να προσφέρει πολλά σε επίπεδο video games και πως αυτό και μόνο θα μπορούσε σε λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές να βοηθήσει. Κοιτώντας λοιπόν τις κυκλοφορίες που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα, θα πω πως μόνο τυχαία δεν είναι η κατάσταση στην ελληνική αγορά. Το software που έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής σαφώς και δεν μπορεί να οδηγήσει εύκολα κάποιον στο να προτιμήσει το Xbox One από το PS4, ενώ και οι πάρα πολλές ενέργειες που έχει κάνει το ελληνικό τμήμα του PlayStation σε πολύ συγκεκριμένες χρονικές στιγμές (π.χ. λανσάρισμα Titanfall, λανσάρισμα Halo: The Master Chief Collection) δείχνουν πως η Microsoft θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να δώσει ελπίδα στην πρότασή της. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς Microsoft Hellas έχουν να κάνουν καθαρά με το εμπόριο και τα καταστήματα, δηλαδή στο πώς θα προσφέρει τις καλύτερες δυνατές προσφορές στους λιανέμπορους για να προβάλλουν το σύστημα στους καταναλωτές, αλλά και ορισμένες πολύ καλές εκπτώσεις. Ήδη «τρέχει» μέχρι τα τέλη του μήνα η μειωμένη κατά €50 τιμή του βασικού πακέτου, ενώ κυκλοφορεί και στα Public διατίθεται το 1TB Call of Duty: Advanced Warfare Xbox One Bundle €100 πιο φθηνά. Αρκούν αυτά;

Η άποψή μου είναι πως όχι και κυρίως γιατί το ελληνικό κοινό (και το κοινό κάθε μικρότερης αγοράς, που δεν έχει πολυτέλειες τύπου Netflix κ.τ.λ.) αναζητά περισσότερο περιεχόμενο, καλύτερες προσφορές και σίγουρα μεγαλύτερη υποστήριξη. Δυστυχώς βρισκόμαστε στην κατάσταση που το Xbox αποτελεί τμήμα μιας εταιρείας που έχει χρήματα να επενδύσει, αλλά σίγουρα δεν θα τα επενδύσει για να «σπρώξει» την κονσόλα σε αγορές μεγέθους Ελλάδας. Αντίθετα, το PlayStation στην «πονεμένη» οικονομικά Sony αποτελεί μία από τις βασικές πηγές κερδοφορίας, οπότε και είναι λογικό να είναι πιο εύκολη η συνεχιζόμενη επένδυση ακόμη και σε μικρότερου βεληνεκούς ενέργειες. Γνωρίζω μετά από αρκετά χρόνια συνεργασίας και με τις δύο εταιρείες πως τα κεντρικά γραφεία είναι συνήθως η πηγή του «προβλήματος» και αυτά που μπορεί να κολλήσουν μια ενέργεια ή απλά να δώσουν λιγότερη σημασία σε μια πρόταση του ελληνικού τμήματος. Ωστόσο, στη φάση που βρίσκεται τώρα το Xbox One στην Ελλάδα, η Microsoft θα πρέπει να αποφασίσει κεντρικά να στηρίξει περισσότερο την κονσόλα της. Θα πρέπει να βοηθήσει το ελληνικό τμήμα να επενδύσει στην πλατφόρμα, να κάνει ενέργειες που θα την καταστήσουν «αναγκαία για το σαλόνι» και που θα εκμεταλλευτεί το momentum της όποιας σημαντικής κυκλοφορίας (π.χ. Halo 5). Διαφορετικά, απλά θα περιορίσει τις εμπορικές δυνατότητες του συστήματος στη χώρα μας.

Δεν περιμένω ποτέ να δούμε αντιστροφή κλίματος και π.χ. το Xbox One να κινείται υψηλότερα από το PS4 στην Ελλάδα. Είναι τέτοιες οι συνθήκες που δύσκολα θα το επιτρέψουν. Ωστόσο δεν γίνεται να μας αναφέρουν οι επιχειρήσεις ότι οι προ-παραγγελίες π.χ. του Xbox One πήγαν μέσα στον Αύγουστο εξαιρετικά και απλά να μένουμε εκεί. Η εικόνα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στα καταστήματα είναι πως η κατάσταση για το Xbox One στέκεται ελαφρώς καλύτερα εμπορικά έναντι του PS4 από ότι το Xbox 360 έναντι του PS3. Είναι όμως κρίμα να έχουν εγκαταλειφθεί όλες οι μικρές αγορές στην τύχη τους, απλά γιατί ο αρχικός προγραμματισμός ήταν εντελώς λανθασμένος. Και φέτος στην Ε3 θα προσπαθήσουμε να συνομιλήσουμε με ανθρώπους της Microsoft και θέλω να πιστεύω πως μπορούμε να ζητήσουμε μια πιο συγκεκριμένη απάντηση για όλα τα παραπάνω.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
39 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Microsoft

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Microsoft

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Microsoft Hellas

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • AnimaPura
    • Αν είσαι μικρός/μικρή ηλικιακά και θες να πάρεις μια κονσόλα για τον εαυτό σου, αυτή την στιγμή το One δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να το προτιμήσεις έναντι του PS4. Το δίλημμα υφίσταται μόνο αν είχες πχ μόνο 360 ή αν ψάχνεις γενικά κάτι διαφορετικό στην τωρινή γενιά.

      Κοιτώντας τα μειονεκτήματα του ενός και τα πλεονεκτήματα του άλλου, είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει το One από πλευράς πωλήσεων, κάτι που μελλοντικά θα κοστίσει στο brand. Όπως έχω επισημάνει στο παρελθόν, η Sony λόγω εμπειρίας (είχε μια ολόκληρη γενιά χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό επί PS1) έχει διασυνδέσεις με παρα πολλά studio, κάτι που λειτουργεί αρνητικά για την MS, αφού καινούργιο IP βλέπουμε από αυτήν με το κυάλι.

      Αυτά συμβαίνουν όταν πλασάρεις το κουτί σου με λάθος τρόπο και ο αντίπαλος τάζει διάφορα, άσχετα από το αν πραγματοποίησε το 1/3 εξ αυτών.

    • Whitey
    • @commenter, αν δεν κάνω λάθος η προσφορά με τα 50€ κάτω που ίσχυε παγκοσμίως, ίσχυε και εδώ κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Έγιναν φιλότιμες προσπάθειες με πακέτα του τύπου Xbox One + 2 controllers + PES 2015 με τιμή στα 429€. Οι προσφορές υπήρχαν τα Χριστούγεννα.

    • Whitey
    • Επίσης, το πακέτο με τα Assassin's Creed ήταν μια παγκόσμια κίνηση από την Microsoft. Πάλι, στην Ελλάδα υπήρχαν πολλά πακέτα σε συνδυασμό με αυτό τα Χριστούγεννα. Δε νομίζω να ήθελαν όλοι ντε και καλά το limited edition.

    • strawhat nikos
    • Ο έλληνας είναι αυτός που επειδή του βγήκε καλό το toyota δε θα αλλάξει ποτέ μάρκα αυτοκινήτου τηλεόρασης κλπ, προσωπικά προτίμησα το ΧΒΟΧ επειδή έκρινα πως είχε ανώτερη ποιότητα υλικών στη κατασκευή και ανώτερο χειρηστήριο, το πρόβλημα στις δύο κονσόλες δεν είναι η εταιρεία όμως είναι πως είναι το ίδιο πράγμα και απλώς διαλέγεις ανάμεσα σε HALO & Gears με - δε μπορω να θυμηθω καποια αποκλειστηκοτητα του PS :P- Αυτό είναι όλο,, μέχρι στιγμης η αγαπημένη μου κονσόλα είναι το wiiU και αυτό σημαίνει για μενα τουλάχιστον πως οι δυο εταιρείες βαδίζουν σε λάθος μονοπάτι διαμοιραζόμενες τα ίδια παιχνίδια.

    • nkav64
    • Δυστυχώς από το Xbox One λείπει, για την Ελλάδα τουλάχιστον, το λεγόμενο value for money. Όλες αυτές οι υπηρεσίες που έγραψε και ο Παύλος οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες στη χώρα μας σίγουρα αφαιρούν πολύ από το "όραμα" του Xbox One.
      Μου θυμίζει ότι διαβάζαμε πέρσι με το Wii U, όπου ακόμα δεν είχε αρχίσει η παρέλαση των ΑΑΑ τίτλων από πλευράς Nintendo. Όλοι διαμαρτύρονταν για την υψηλή τιμή και την έλλειψη παιχνιδιών. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται τώρα και το One. Η τιμή του είναι πολύ υψηλή, η ποικιλία τρανταχτών 1st party τίτλων απουσιάζει, ενώ και οι 3rd party τίτλοι που κυκλοφορούν για την κονσόλα, δυστυχώς μέχρι τώρα, στον τεχνικό τομέα είναι πίσω σε σχέση με τις αντίστοιχες κυκλοφορίες στο PS4.
      H Microsoft έχει ξεκινήσει τις υποσχέσεις. Λέει ότι στην φετινή Ε3 θα δούμε ακόμα περισσότερα παιχνίδια, ότι θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση. Ο καιρός θα δείξει, όπως επίσης καλό θα είναι να αναμένουμε την έλευση του DX12 που όπως λένε πολλοί θα είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των developers.
      Εύχομαι κάποια στιγμή η κονσόλα να βρει το δρόμο της. Για χάρη του ανταγωνισμού και της προόδου, κανένας "παίκτης" δεν θα πρέπει να φύγει από την αγορά.

    • strawhat nikos
    • υψηλη τιμη δε θα το ελεγα για καποιο λογο που δε γνωριζω στο ινσομνια γινεται χαμος στις αγγελιες απο xbox one καινουρια στα 280 ευρω..

    • nkav64
    • Δεν μπορούμε όμως να παίρνουμε ως βάση συζήτησης την τιμή που πωλείται οποιοδήποτε προϊόν σε αγγελίες.

      Πιστεύω, αυτό το οποίο θα πρέπει να λαβαίνουμε υπόψη είναι η τιμή διάθεσης του Xbox One ως νέο και αχρησιμοποίητο προϊόν, στα ράφια των καταστημάτων. Επειδή βεβαίως η έννοια υψηλή τιμή είναι σε ορισμένες περιπτώσεις υποκειμενική, θα πρέπει πάντα να γίνεται αντιπαραβολή με τα όσα προσφέρει τη δεδομένη στιγμή στους gamers.

    • strawhat nikos
    • πάντως δεν ειναι θεμα τιμης το γιατι οι ελληνες προτιμουν PS νομιζω ειναι συνηθεια απλως ανεφερα το θεμα του ινσομνια για να δειξω πως η τιμη δεν ειναι προβλημα.

    • Sephiroth
    • ABTR, το σχόλιό σου ήταν εντελώς άκυρο, δεν βοηθάει την κουβέντα και ως εκ τούτου διεγράφη. Αν θέλεις να πεις κάτι για το θέμα, you are more than welcome.

    • Sephiroth
    • @strawhat nikos, κατανοητό, απλά αυτό που λέει ο Νικήτας είναι πως οι "τάσεις" της αγοράς δεν δημιουργούνται βάσει της τιμής πώλησης μεταχειρισμένων συστημάτων.

    • lovesfool
    • Να κάνω κι εγώ ένα μικρό, πεσιμιστικό σχόλιο; Νομίζω το ότι τα καταστήματα δηλώνουν ότι το Xbox One στέκεται λίγο πιο επάξια έναντι του PS4 από ότι το Xbox360 σε σχέση με το PS3 δεν έχει να κάνει με την Microsoft. Έχει να κάνει με το πόσο έχει μικρύνει η αγορά, ειδικά στη χώρα μας.

      Στην προηγούμενη γενιά, όλο και κάποιος ξέμπαρκος έπαιρνε PS3 μόνο και μόνο Pro ή CoD ή κάτι τέτοιο. Οι casual, που λέμε.

      Τώρα έχουν μείνει μόνο οι σκληροπυρηνικοί, μόνο οι πολύ hardcore, die hard gamers. Μόνο αυτοί ενδιαφέρονται, ειδικά για την μετάβαση σε μία νέα γενιά που δεν είναι και τόσο νέα σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτοί οι λίγοι αγοράζουν τις νέες κονσόλες. Αυτοί οι λίγοι συνήθως ή δεν είναι και τόσο fanboys κι αγοράζουν τα πάντα, ή είναι εντελώς fanboys κι αγοράζουν ότι κι αν βγάλει η ομάδα που υποστηρίζουν οπαδικά, όσο καλό ή κακό κι αν είναι, όσο κι αν κάνει.

      Η δική μου ερμηνεία είναι ότι αυτό φταίει για την μικρή απόσταση μεταξύ των δύο κονσολών σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Η πίτα έγινε ατομικό cupcake κι αντί για κομμάτια παίρνουν μικρές μπουκίτσες. Πόσο διαφορά να έχουν μεταξύ τους δύο μπουκιές από cupcake; Φαντάζομαι ότι ακόμα κι η εγκατεστημένη βάση του Wii U δεν θα απέχει και τόσο από το Xbox One. Κάτι θα τσιμπολόγησαν κι αυτοί από το cupcake...

    • giopa62
    • Προτίμησα το One για το σταθερότερο Online και γιατί μου αρέσει το home entertainment (που στο PS απουσιάζει εντελώς). Όσον αφορά το online - εξαίρεση HALO Που δεν παίζω - έχω δικαιωθεί θεωρώ (και ίσως κακώς δεν αναφέρεται στο άρθρο) όσον αφορά το home entertainment (εκτός gaming) έχω ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙ!.
      Μια χαρά διασκεδάζω και με το Χ1 όμως θα ήθελα πιο πολλά στο μη Gaming κομμάτι..

    • DevilSpawn
    • Από τη στιγμή που στην Ελλάδα κανείς δεν πήρε το κατά πολύ δυνατότερο xbox από το ps2 ή το 360 ενάμιση χρόνο πριν το ps3 και με 280€ που ήταν φθηνότερο και σε αρκετά , αν όχι σε όλα τα multiplatform, καλύτερο και με τεράστιες αποκλειστικότητες τα πρώτα χρόνια, ME, Bioshock κτλπ δεν νομίζω ν αλλάξει κάτι με το One για τον πολύ απλό λόγο που όλοι γνωρίζουμε αλλά κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
      Μέχρι και οι δημοσιογράφοι στους αγώνες για playstatio αναφέρουν γιατί πολύ απλά είναι εύκολο σαν όνομα και δεν γνωρίζουν κάτι άλλο. Επίσης υπάρχει και το κόμπλεξ η MS έχει λεφτά και μόνο σαν λεφτά μας βλέπει...post από iPhone 6plus!

      Τα ελληνικά δεν νομίζω να είναι θέμα γιατί όταν βγαίνεις για ένα καφέ και οι περισσότεροι μιλάνε με lol, nice, swag και yolo κ.α. εκεί οι αμερικανιές δεν τους ενοχλούν;

      Και αν το One που είναι 25% περίπου πιο αδύναμο από το ps4 δεν πουλήσει το Wii U τι πρέπει να κάνει που έχει και έλλειψη τίτλων;

    • Whitey
    • Lovesfool, θα διαφωνήσω όσο δεν πάει. Έχεις δει πόσα FIFA 14 γύρισαν στα ράφια των μεταχειρισμένων; Είμαι σίγουρος πως αυτοί που παίζουν μόνο με PES FIFA κτλ ζουν και βασιλεύουν, φαίνεται και από τις πωλήσεις άλλωστε που βλέπουμε από την Gfk. Εγώ πιστεύω πως βοηθούν οι μόνιμες προσφορές που έχει η κονσόλα από την μέρα που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και όχι πως μίκρυνε η αγορά. Και αν έγινε αυτό, πιο πιθανό μου ακούγεται να μειώθηκε το hardcore κοινό και να μεταφέρθηκε στο PC για τους γνωστούς λόγους παρά το πιο "causal" που παίζει ποδοσφαιράκια.

    • Harkyn
    • Προσωπικά πιστεύω οτι οι δυο κονσόλες είναι αρκετά παρόμοιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έχω και τις 2 στην κατοχή μου και δεν βλέπω κάποια μεγάλη διάφορα ούτε σε γραφικά ούτε σε τίτλους. Από τη στιγμη που το Ps4 έχει έστω και λίγο δυνατότερο μηχάνημα (έστω στα χαρτιά ρε παιδι μου) και απο τη στιγμή που ο Ελληνας τοσα χρόνια Plaustation αγοράζει γιατί αυτό εμπιστεύεται και αφού η Microsoft δεν κυνήγησε χώρες όπως Η Ελλάδα για διάφορους λόγους λογικό είναι να μείνει πίσω. Θα μπορούσε όμως να εκμεταλλευτεί καλυτερα τη κονσόλα της και να κανει μια συμφωνία με Ote tv και να δουμε ωραία πραγματα που δεν έχει το Playstation 7/10 σήμερα έχει Ote Tv, δεν θα ηταν θελκτική μια τέτοια πρόταση?

    • kokouman
    • Τα πραγματα στην Ελλαδα δεν προκειται να αλλαξουν.Playstation ξερει ο ελληνας,Playstation θα ακολουθει.Ειδικα αν δε αλλαξε καποιος σε εποχες 360/PS3, δεν υπαρχει περιπτωση να αλλαξει τωρα.Ο απλος κοσμος, οι λεγομενοι ''casuals'', εχουν στο μυαλο τους το One ως ενα κακο συστημα..Φταιει λιγο το σχημα της κονσολας,το τοσο κραξιμο που εχει φαει, το Halo και το Gears που δεν τα γνωριζει ο Ελληνας, και το χειρηστηριο που δεν το προτιμαει σε σχεση με του playstation..Προσωπικα εγω αμεσως μετα την E3 θα παρω την αποφαση μου η οποια θα βασιζεται εντελως στα exclusives και πουθενα αλλου.Δεν περιμενω να δειξει η MS κανενα τρομερο ενδιαφερον για το Ελληνικο κοινο, αλλα ουτε και απο μεριας Sony βλεπω κατι που να με συγκινει...

    • lovesfool
    • Έχεις διαφορετικό όρο για να περιγράψεις τους early adopters των τριών κονσολών G3n3raL86; Ή έχεις διαφορετική άποψη ότι τις τρεις κονσόλες έχουν αγοράσει αυτή τη στιγμή μόνο οι early ή πολύ early adopters και κανένας άλλος (είτε επειδή δεν έχει πεισθεί, είτε επειδή πλέον δεν ενδιαφέρεται για τα video games, τις κονσόλες ή και τα δύο);

      Αν προτιμάς το early adopters από το hardcore, μαζί σου. Αν προτιμάς, τους λέμε και "καμένους", "εθισμένους" ή ότι άλλο θέλεις. Κι εγώ είμαι early adopter μίας εκ των τριών.

      Το hardcore δεν σημαίνει απαραίτητα καλό γούστο, γνώση, αισθητική ή ότι δεν είναι πρόβατα. Επίσης, δεν σημαίνει ότι δεν είσαι 10 χρονών, ή ότι δεν είσαι 30. Το hardcore, ή καλύτερα το early adopters, σημαίνει ότι δεν πήραν την κονσόλα καταλάθος, ότι δεν θα την παρατήσουν, όπως και το gaming συνολικά, μετά από 6-16 μήνες, ότι θα αγοράσουν περισσότερα από 1-2 παιχνίδια για την κονσόλα και δεν θα μείνουν σε αυτά που αγόρασαν μαζί με την κονσόλα. Ένα τεράστιο ποσοστό της εγκατεστημένης βάσης της προηγούμενης γενιάς, κυρίως για το Wii και το PS3 τέτοιοι ήταν.

      Πιστεύεις ότι έχω πέσει τόσο έξω σε σχέση με το ότι μιλάμε για λίγους early adopters μέχρι στιγμής;

      Θες να το πάω παρακάτω; Παρότι στον κύκλο ζωής των κονσολών φέτος και του χρόνου θα πρέπει να έχουν γεωμετρική ανάπτυξη πωλήσεων, εγώ προβλέπω αποκλιμάκωση, ήδη από φέτος. Θεωρώ ότι στο τέλος της χρονιάς και οι τρεις κονσόλες θα έχουν πουλήσει λιγότερο από πέρσι κι ότι η κατρακύλα από εκεί και πέρα θα περιορίζεται μόνο πλασματικά, μέσω δραματικών πτώσεων τιμής.

      Δεν θα περάσουν οι παρούσες κονσόλες ποτέ πραγματικά το χάσμα των early adopters. Με αυτούς θα μείνουν, όντας πλέον πολύ πιο niche, απολύτως εσωστρεφής αγορά, με ότι καλό ή κακό αυτό σημαίνει για καταναλωτές όπως εσύ κι εγώ, με το δικό μας αισθητήριο, εμπειρία, προσδοκίες, απαιτήσεις.

      @raysod. Δεν υπάρχει φθηνό κι ακριβό. Μπορεί να ζητάει 100€ και να σου φαίνονται πολλά, ή να ζητάει 1.000€ και να το θεωρείς ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή η παρούσα γενιά είναι παντελώς αδιάφορη για το ευρύ κοινό. Σε μεγάλο βαθμό, είναι σχετικά αδιάφορη και για το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργών χρηστών της προηγούμενης γενιάς. Εκεί είναι το πρόβλημα. Για αυτό εγκλωβίζεται σε εμάς, τους λίγους "καμένους".

    • RiderSoMysterious
    • Δεν περιμένω να δείξει ενδιαφέρον ούτε η Sony ούτε η Microsoft για την Ελληνική αγορά. Όπως και να χει, για μένα δεν αποτελεί κριτήριο για αγορά κονσόλας το αν θα έχει netflix. Αν υπάρχει, έχει καλώς. Αν δεν θες να μου το πουλήσεις, υπάρχει και άλλος τρόπος.

      Τα exclusives παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο. Τείνω προς PS4 αλλά σκέφτομαι State Of Decay, Gears Of War, Forza Horizon και ζορίζομαι. Ευτυχώς υπάρχει ακόμα χρόνος.

      Η συνήθεια και η άγνοια είναι μεγάλο πράγμα. Ξέρω κόσμο που αγόρασε PS4 πρώτη μέρα ή τουλάχιστον πολύ νωρίς αλλά όταν του λέω ότι παίζω Gears Of War αυτός ΠΑΝΤΑ καταλαβαίνει GOD Of War. Δεν έχει συμβεί μια και δυό. Προχθές προσπαθούσα να πείσω έναν να δώσει 10 ευρώ για να πάρει την 3μηνη του PS Plus, εξηγώντας του τα πλεονεκτήματα. Δεν τα κατάφερα.

    • yaponvezos
    • Θυμάμαι το λανσάρισμα του PS3 πάντως. Περίμενα ουρά σε ταμείο για κάτι άσχετο και μπροστά έβλεπα ένα τέρας παρατηρητικότητας να παρκάρει ένα κομμάτι για το πληρώσει. Και μετά του είπαν ότι κάνει 660.

      "Εγώ νόμιζα ότι θα κάνει το πολύ 300" είπε. Κατά το "θεωρώ ότι αξίζει τουλάχιστον για 9".

      Φυσικά και δεν το αγόρασε. Το ότι πήγε βέβαια κάποιος να αγοράσει σύστημα στα τυφλά, χωρίς να τσεκάρει, για σιγουριά έστω, την τιμή, είναι μια μικρή γεύση από την πετριά που έχει η χώρα με το PlayStation brand.

    • Deathracer2009
    • Eγω γιατι πιστευω οτι και 200 ευρω να πουλιοταν το One παλι στην Ελλαδα δεν θα βλεπαμε μεγαλη αυξηση στις πωλησεις; Εδω πουλαει οτισηποτε λεει Sony πανω. Bεβαια πρεπει και απο μεριας MS αμα την ενδιαφερει εστω και λιγο η ελληνικη αγορα μια πιο "επιθετικη" πολιτικη. Λιγο διαφημιση. Η MS Hellas τι κανει για αυτο το θεμα; Δειξε κανα spot-ακι στην ΤV κατι τελος παντων.....

      ΥΓ. Περιμενω το επομενο αρθρο που θα αναφερει τις πωλησεις για το προηγουμενο μηνα απο την GfK. Εκει που θα λεει οτι πουληθηκαν 3 One και αυτα ηταν που εδωσε στο διαγωνισμο το site.

    • john-data
    • Πολύ καλό το άρθρο !
      Απο ποιο νέο παλικάρι να το έκλεψε ο Παύλος;
      Εγω σαν παλιό καψιμιτζής gamer σε κάθε γενιά τις έπαιρνα όλες τις κονσόλες γιατι η κάθε μια έχει τα της super game αλλό που παλιά αγόραζα και game ενω τώρα με το σταγονόμετρο...

    • alessan
    • Πρωτον το αρθρο εχει σε αρκετα δικιο!! καθυστερημενη ελευση στην Ελλαδα, μπερδεμενο οραμα και αλλαγη πλευσης μετα, πιο αδυναμο HW, μεγαλυτερη υποστηριξη της Σονυ στην Ελλαδα!

      ΑΛΛΑ οπως λεει και απο πανω ο Deathracer και με ρωσιδα δωρο να το δωσει η MS στην Ελλαδα παλι δεν θα κοντραρει το playstation! ps2,xbox ποιος το πηρε το πρωτο? αν θεωρουμε διαφορα δυναμης την σημερινη οπου σε καποια παιχνιδια η αναλυση ειναι μικροτερη -και περιμενουμε και directx12- τοτε απλα δεν μπορουσαν να κυκλοφορησουν στο ps2 -πχ doom,riddick- !

      Οπως ειπαν και τα παιδια παραπανω αφου ο Ελληνας δεν προτιμησε το 360 στα 2-3 πρωτα χρονια της κυκλοφοριας του και περιμενε η προτιμησε το ps3 με σχεδον διπλο κοστος και στην αρχη χωρις καποιο σοβαρο τιτλο -μετα το γυρισε η Σονυ οποτε λογικες οι πωλησεις- , οπου και οπτικα τα παιχνιδια εδειχναν καλυτερα στην πιο φθηνη κονσολα, δεν ειναι μονο θεμα λαθους και σωστου! απλα η Ελλαδα ειναι σαν δευτερη Ιαπωνια για την MS!

    • Whitey
    • @Raysod, τα αντίτυπα στα οποία αναφέρομαι είναι εκδόσεις του PS4 και όχι του Xbox One. Έπρεπε να δεις 20-30 κομμάτια του FIFA 14 μόνο στο κατάστημα του Public στο The Mall Athens όταν κυκλοφόρησε το 15. Επίσης, τα αρχικά bundles που είχε η Microsoft με το FIFA συμπεριελάμβαναν τον τίτλο σε ψηφιακή μορφή και όχι σε retail (και το ξέρω επειδή αυτό αγόρασα), άρα όχι, δεν ήταν από bundles.

      Έχω φίλους που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το gaming και παίζουν κυρίως LoL και αγόρασαν PS4 για το FIFA και το PES αντί να αρκεστούν στις εκδόσεις του PS3. Και δεν μένω σε καμία ιδιαίτερη περιοχή για να πεις ότι ο κόσμος εδώ έχει χρήματα.

      Δεν απαντώ ευθέως στο άρθρο γιατί ορισμένα σχόλια με έχουν καλύψει πλήρως.

    • tsoumak
    • Εχω και τις 2 κονσολες αλλα πιστευω οτι καθεμια εχει τα δικα της συν και πλυν.Το xbox one αργησε πολυ να ερθει ελλαδα και στην αρxη η τιμη του ηταν τσιμπημενη ,Πηγαινε υποχρεωτικα με το kinect και λιγοι τιτλοι ειχαν βγει στην αγορα αξιοι αγορας.Το ps4 ναι μεν ειχε πλεονεκτημα, ημερομηνιας καλυτερους τιτλους μερικα παιχνιδια με ελληνικους υποτιτλους πολυ σημαντικο πιστευω αλλα αφου πηρε τον αερα απο την microsoft "εκατσε " πανω σε αυτο το πλεονεκτημα και η συνεχεια ηταν λιγο αποκαρδιωτικη.Το καλο ειναι οτι ανεβασε στροφες η microsoft εκανε κινησεις οχι εντυπωσιασμου,κινησεις οτι ναι μαθαμε απο τα λαθη μας και παλευουμε να τα διορθωσουμε και ταυτoχρονα θα εχουμε φρεσκες ιδεες αρα τιττλοι ,αρα αναγκασε και τη sony αγχωθει και φουλαρει ρυθμους με τιτλους οπωσ το the order,bloodborne.Oσο αφορα την ελληνικη αγορα δυστυχως αποτελουμε μειοψηφια και εχουμε μειονεκτημα τρανο παραδειγμα οτι το football manager του χρονου ισως να μην εχει ελληνικη περιγραφη οκ δεν ηρθε και το τελος του κοσμου αλλα ειναι ενα πληγμα.Πιστευω η κοντρα των 2 MS και SONY δεν θα εχουν χαωτικη διαφορα πλεον

    • Geovra
    • Εξαιρετικο αρθρο Παυλο. Το κακο με την Microsoft ειναι οτι (ετσι οπως φαινεται) πληρωνει την κακιστη πρωτη παρουσιαση του Xbox1. Απο την αλλη το κακο ειναι οτι οσες καλες κινησεις εκανε απο τοτε και το πως ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ η κονσολα (και οι υπηρεσιες της) περνανε στα πολυ ψηλα γραμματα.
      Αν συγκρινουμε τις βελτιωτικες κινησεις αναμεσα στους 2 (Microsoft-Sony) η 1η νικαει κατα κρατος. (Ακομα περιμενω ποτε θα μπει το DLNA για το ps4...ΕΛΕΟΣ)

      Αν δεν υπηρχε το Plus αυτη τη στιγμη στην Sony (και εννοειται οτι αναφερομαι στα δωρεαν παιχνιδια κατα κυριο λογο) η διαφορα στο ποια κονσολα να διαλεγες θα ηταν μηδαμινη. Στο κομματι του Online εχουμε δει τα προβληματα που εχει η Sony εδω και πολυ καιρο.

      Μακαρι να δουμε καλυτερα πραγματα για τις μικροτερες αγορες απο πλευρας Microsoft ωστε να δουμε και καλυτερα πραγματα απο την ηδη (κατα γενικη ομολογια) αντιμετωπιση που εχει η Sony σε χωρες οπως εδω που πραγματικα κανουν καλη δουλεια.

      Μπορει να εχω παρει κονσολα της Sony αλλα αν βλεπεις καθαρα τα πραγματα μονο αν υπαρχει "κοντρα" αναμεσα στους ανταγωνιστες βγαινεις ωφελημενος.

      Υγ αναμενω με ιδιαιτερη ελπιδα προς το καλυτερο, τις κινησεις της Nintendo σε αυτη την Ε3...ΠΡΕΠΕΙ να κανει επιτελους αποφασιστικα σωστες κινησεις

    • Whitey
    • @raysod, Whitey. Και σωστά νόμιζες και κακώς δεν το έκανα ξεκάθαρο στην απάντηση μου προς τον lovesfool. Έγραφα γενικά για το hardcore και το casual κοινό και όχι για κάποια από τις κονσόλες. :)

    • vonzuchter
    • to kourazoume paides. H Ellada einai kai tha einai agora ps giati ayto emsthe o Ellhnas. TELOS. de xreiazetai peraiterw anslysh. Oi agorastes tou one einai synhthws enhlikes gamers katoixoi tou 360 pou emeinan ikanopoihmenoi san pelates. Einai atoma epishs pou goustaroun halo ktlp. Einai sygkekrimeno to koibo tou XBOX. kai sth prohgoumenh genia to 360 mphke sta ellhnika spitia otan 'espase' kai arxise h peiratia kai exei poulhsei kai ligo edw kai 2xronia pou epese h timh tou. Oson afora tous 'epaggelmaties' gamers pou kseroun ti theloun h agora einai moirasmenh analoga me to ti thelei o kathenas. Alla h maza tou laou pou tha agorasei konsola gia pro/fifa h opoia einai kai h Syntriptikh pleopshfia katanalwtwn sthn ellada den yparxei periptwsh na parei one... kai ayto dyskola tha allaksei. o ellhnas tha parei ps giati a) ayto kserei b) ayto exoun OLOI oi kollhtoi tou, c) ayto blepei sta rafia, sta media ,sth thleorash.... h MS pote de proothise to proion ths sthn Ellada... Kai gia thn twrinh genia to ONE exei kai to meionekthma oti apo ta kalodia kai ta services pou exei pali to live , emeis pali tha exoume mono ena youtube kai ena nba gametime

    • zerocool7545
    • Οι Αμερικανικές εταιρίες έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα από την δεκαετία του 80 και μετά.Οσοι είμαστε στο χώρο της τεχνολογίας το γνωρίζουμε πολύ καλά.

      Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι, όπως είναι η δική τους αγορά, έτσι είναι και οι αγορές του υπόλοιπου κόσμου.Θεωρούν ότι όλος ο κόσμος έχει την κουλτούρα τους.
      Αδυνατούν να καταλάβουν την διαφορετικότητα των λαών, τις διαφορετικές κουλτούρες, τις διαφορετικές αγορές.Επειδή αυτοί έχουν συνδρομητική/καλωδιακή τηλεόραση νομίζουν ότι το ίδιο ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες.Επειδή αυτοί θεωρούν την σύνδεση στο internet το ίδιο σημαντική με την σύνδεση για οικιακό ρέυμα, νομίζουν ότι έτσι είναι και στον υπόλοιπο κόσμο.Μπορώ να δώσω άπειρα παραδείγμα αλλά νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ.
      Η MS έχει βάλει ένα σωρό καλούδια στην κονσόλα της και θα βάλει ακόμα περισότερα.Καλούδια που στην Αμερική έχουν αξία αλλά για εμάς δεν έχουν καμία αξία.
      Αυτό το λάθος το έχουμε δει να γίνεται από τις Αμερικανικές εταιρίες πολλές φορές και για αυτό υπάρχει η παγκοσμιοποίηση, υπάρχει για να μας κάνει όλους μία αγορά, να μην υπάρχουν διαφορές, και έτσι οι έταιρίες να μπορούν ευκολότερα να πλασάρουν τα καλούδια τους.

      Η Sony από την άλλη είναι πιο ευέλικτη.Ως γνωστό οι Ιάπωνες είναι μια ιδιαίτερη αγορά, η κουλτούρα τους είναι "περίεργη" για τα δικά μας δεδομένα.Αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητά τους τους κάνει να αντιλαμβάνονται πως οι αγορές και οι ανάγκες του καταναλωτή (τα γούστα του) είναι διαφορετικά σε κάθε χώρα.Για αυτό το λόγο είναι πιο προσαρμόσιμη η Sony στις δικές μας ανάγκες σε σχέση με την MS.Ακριβώς για το ίδιο λόγο η MS αποτυγχάνει επανειλημένα στην αγορά της Ιαπωνίας.

      Πέρα 'ομως από τις αναλύσεις υπάρχει και κάτι ακόμα πιο σημαντικό.Οι Ελληνες είμαστε 'ανθρωποι της συνήθειας.Αυτό ξέρουμε αυτό εμπιστευόμαστε.Το XBOX1 θα πρέπει να κάνει παπάδες, θα πρέπει να γίνει 2 ή και 3 φορές καλύτερο από το PS4 για να δούμε κάποια αλλαγή.Εκτός αν το XBOX1 σπάσει και είναι πολλή έυκολη η πρόσβαση σε πειρατικό υλικό, τότε ίσως αλλάξουν λίγο οι ισορροποίες, αλλά μέχρι τότε το PS θα είναι κυρίρχο στην Ελληνική αγορά.

    • SoPa
    • Εξαιρετικό άρθρο που θίγει ένα βασικό (για μένα) θέμα σχετικά με το υποδεέστερο (σε σχέση με USA) περιεχόμενο. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια της MS να βελτιώνει το σύστημά της με τα μηνιαία updates αλλά ανάλογη προσπάθεια θα πρέπει να κάνει για να προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες (ή τουλάχιστον κατά ένα 90%) σε όλους. Θα συμφωνήσω και με raysod για την κατάσταση που περιγράφει. Η MS αυτή τη στιγμή έχει λανσάρει περισσότερα exclusives από τη Sony και το χειμώνα έρχονται πολλά ακόμη και καλά, αλλά όντως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να δημιουργηθούν exclusives που να φέρνουν κάτι καινούριο (όχι μόνο FPS...), που όντως λείπει από τη συλλογή του xbox. Δεν μπορείς να στηρίζεσαι μόνο σε Halo, Gears of War, Forza κτλ. H Sony τα τελευταία χρόνια του PS3 έδωσε διαμάντια (π.χ. last of us, heavy rain, journey κτλ) στην gaming κοινότητα και κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνει και η MS. Πολύ σημαντικό που ο Παύλος θα συνομιλήσει εκ νέου με ανθρώπους της MS στη νέα Ε3 γιατί όπως έχει δείξει με το xbox one, η MS ακούει τους υποστηρικτές της. :)

    • pankar94
    • Εγω απο την αρχη πηγαινα για ps4.Διαβαζα και οτι ειναι πιο δυνατο.Αλλα τελευταια στιγμη ειπα να κανω μια ερευνα αγορας.Να δω τι αποκλειστικα θα βγουν κλπ.Τελικα ως φαν του halo και του χειριστηριου του xbox και εχοντας καλυτερες εμπειριες με το 360 σε σχεση με το ps3(τα ειχα και τα δυο) κατεληξα στο one και δεν το εχω μετανιωσει.Ειδικα μετα την beta του halo 5.

    • Guardian
    • Δεν θεωρειται μονο η Ελλαδα "playstation territory" αλλα γενικα η Ευρωπη. Την ιδια αναλογια αν οχι χειροτερη βλεπουσε και σε αλλες μεγαλυτερες ευρωπαικες αγορες.

    • PocoB
    • Επειδή έχουμε γίνει εξαιρετικά αριθμολάγνοι τα τελευταία χρόνια, το XBOX One έχασε με το καλημέρα, όταν ξεκίνησε η καταραμένη κουβέντα για τα FPS, τα terraflops της κάρτας γραφικών κλπ. Σε αυτό βοήθησε και η PC like αρχιτεκτονική των νέων συστημάτων, που μας έδωσε την άνεση (λόγω της εξοικίωσης με τους υπολογιστές) για αμπελοαναλύσεις και αναίτιους flame wars.
      To ΧΒΟΧ είχε ανέκαθεν πιστούς οπαδούς, αλλα αδυνατούσε στην σύγκριση όταν ένας ουδέτερος αποφάσιζε να επενδύσει τα λεφτά του στην αγορά της κονσόλας. Στο μυαλό του "μη φανατικού" καταναλωτή, η σύγκριση την ώρα της αγοράς είναι Playstation Vs Microsoft και και όχι μεταξύ XBOX Vs PS, καθώς συγκρίνει μια παιχνιδομηχανή ενάντια σε ένα ακόμα προϊόν της MS.
      Το XBOX One θα έχει πάντα μια πολύ ισχυρή μειοψηφία να το ακολουθεί στην Ελλάδα, αλλά για να στοχεύσει παραπάνω πρέπει να εμπλουτιστεί το κομμάτι της οικιακής ψυχαγωγίας και να μας δώσει η MS περισσότερες συνέργειες μεταξύ της κονσόλας και των οικιακών υπολογιστών. Όσο παραπάνω μας κρατάει στο σαλόνι μας η κονσόλα για θέματα ξέχωρα του gaming , τόσο περισσότερο θα ανεβαίνει η αξία του στα μάτια του καταναλωτή.

    • Tegian
    • Παιδια να πω καταρχην ότι έχω κ τις 2 next Gen consoles. Την προηγούμενη γενιά την άρχισα με απόκτηση day one Xbox 360 και μπορω να πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος παρολο που αργοτερα πήρα και το ps3. Νομίζω ότι το hardware και η απόδοση των γραφικών ηταν ανώτερη στο 360. Αυτή τη γενιά την άρχισα με το ps4 για το λόγο ακριβώς ότι είναι τεχνολογικα ανώτερο σε θέμα hardware αλλά πήρα το xboxone λόγω τρελης προσφορας (η οποια τρέχει ακόμα) στον Γερμανο. €499 με 4 παιχνίδια και το Lumia 930 δώρο. Αυτό ρε παιδιά δεν είναι ευκαιρία; Πως να μην το αγορασεις μετά όταν περνεις και κινηταρα μαζί; Και για κάποιον φίλο που λέει παραπάνω ότι βρίσκει προσφορά το xbox1 στα 280, αυτός είναι ο λόγος, πολλοί αγορασαν αυτή την προσφορά και γιαυτο βλέπεις πολλούς να πουλάν σφραγισμένα είτε Xbox ή Lumia930 στα 280-300€. Ειμαι απόλυτα ικανοποιημένος με όσα παιχνίδια έχω δοκιμάσει και στις δυο κονσόλες απλώς περιμένω να δώσουν ποιο καλά παιχνίδια και οι δυο στις συνδρομές τους.

    • vagos1983
    • γιατι ομως ειναι playstation territory η Ελλαδα?τι εχει κανει κατι η microsoft να το αντιστρεψει αυτο?αργο λανσαρισμα xbox one.ανυπαρκτη προωθησης προιοντος απο εποχη απο το πρωτο xbox.μηδενικη διαφημιση της κονσολας.
      μικροτερη αναλυση για οσους ειναι number freaks στα περισοτερα παιχνιδια xboxone-ps4(που για μενα δεν ειναι κυριος λογος επιλογης κονσολας)
      τελευταια βεβαια κανει μεγαλη επιθετικη προσπαθεια με μειωση τιμης κ με πολλα παιχνιδια πακετακι το one
      αλλα νομιζω το εχει χασει ηδη το τραινο αλλα οχι μονο στην ελλαδα αλλα παγκοσμιως μιλανε οι πωλησεις.
      αλλα καλο για τον ανταγωνισμο να συνεχισει ετσι ωστε να μην εφισυχαζει η καθε εταιρια και αραξει στα κυβικα της για να βλεπουμε ποιοτικους τιτλους.

      σιγουρα ο ελληνας ειναι πιο παραδοσιακος γιατι την σονυ την ακολουθουσε κ σε αλλα προιοντα(tv,hifi,laptops,dvd players και παει λεγοντας)
      η σονυ κατα καιρους κανει προσπαθειες και διαφημιζει τα προιοντα της σε ολα τα μεσα απο εποχη ps1.
      μεταγλωτισμενα παιχνιδια στην γλωσσα μας,παιχνιδια με υποτιτλους.παρα πολλους exclusives τιτλους.
      πολυ καλα bundles σε περιοδους γιορτων και οχι μονο.

    • joehok
    • Βασικα το αρθρο καλα τα λεει.....αλλα ας πουμε την αληθεια ακομα και με τζαμπα υπηρεσιες σε ελλαδα ακομα και με απειρες εφαρμογες κτλ το χβοχ δεν θα περνουσε ποτε την σονυ. απλα τοσο απλα. το μαζικο ενηλικο κοινο γνωρισε τα παιχνιδια με την σονυ και αυτο δεν αλλαζει. ακομα και αν ολοι εδω μεσα ειμαστε παλιοι εκει εξω εχει πολλους παραπανω που αρχισαν τα παιχνιδια με την σονυ. η ελλαδα και η ιαπωνια ειναι αρκετα κολλημενες χωρες σε πωλησεις... οι συνδρομες στο χβοχ πανε μια χαρα....και θα πρεπει να καταλαβετε ολοι πως η μαικροσφτ ενδιαφερεται κυριως για χωρες που παιζουν ονλαιν. η σονυ τα παει μια χαρα σε ελλαδα αλλα οι συνδρομες οπως και το ονλαιν της ειναι ακλαυτο. γενικα νομιζω ο μεσος καταναλωτης θα χαρει με την αγορα του απο την μαικροσφτ και την σονυ...αλλα θα πρεπει να μας προβληματιζει οτι αμφοτεροι και οι δυο βγαλαν ανετοιμεσ κονσολες με ανετοιμα παιχνιδια και ακομα περιμενουμε το θαυμα....

*