Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung U28D590D

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Τα τελευταία δυο χρόνια οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεοράσεων έχουν φέρει στην αγορά μοντέλα με ανάλυση λειτουργίας 4K ή αλλιώς γνωστή και UHD. Αν και δεν υπάρχει ακόμα υλικό 4K για να μπορέσει κάποιος να το απολαύσει στη native ανάλυση, εντούτοις το 4Κ έχει έρθει για να μείνει στις τηλεοράσεις. Πλέον, έρχεται σιγά σιγά και στις οθόνες των υπολογιστών, όπου εδώ έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία και αξία. Και αυτό γιατί ένας ικανός υπολογιστής μπορεί να παίξει παιχνίδια σε native 4K ανάλυση, δίνοντας στο gamer την ευκαιρία να απολαύσει ακόμα περισσότερο τα αγαπημένα του παιχνίδια. Αν και τα 4K monitor έκαναν την εμφάνισή τους πριν από περίπου ένα χρόνο, τόσο το υψηλό κόστος όσο και η τεχνολογία λειτουργίας των οθονών πρώτης γενιάς καθιστούσαν μέχρι σήμερα την αγορά μιας τέτοιας οθόνης επιλογή για πολύ λίγους.

Samsung U28D590D Image 1
Η οθόνη της Samsung είναι όμορφη, με μικρό bezel και εύχρηστη βάση στήριξης
Η οθόνη της Samsung είναι όμορφη, με μικρό bezel και εύχρηστη βάση στήριξης


Με την έλευση της οθόνης της Samsung (αλλά και μοντέλων από άλλους κατασκευαστές), το κόστος μειώθηκε αρκετά και είναι -σχετικά- προσιτό, με τη τιμή της Samsung U28D590D να ανέρχεται στα €699. Προφανώς και δεν είναι λίγα χρήματα, όμως απευθύνεται σε χρήστες με ούτως ή άλλως υψηλές απαιτήσεις που έχουν το εξίσου ακριβό hardware να την υποστηρίξουν. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα 27άρι monitor ανάλυσης 1440p κοστίζει γύρω στα €500-€600, τα €699 για 28’’ με ανάλυση τετραπλάσια του Full HD (3840x2160) είναι λογική τιμή. Όμως για να την πετύχει η Samsung, αναγκάστηκε να επαναφέρει στο προσκήνιο μια τεχνολογία οθονών που είχε σχεδόν εκλείψει, την TN. Αλλά για αυτό θα μιλήσουμε παρακάτω.
Μέσω της λειτουργίας PiP μπορούμε να έχουμε το κεντρικό PC συνδεδεμένο μέσω Display Port και σε μια από τις δυο HDMI (ή και στις δυο) να έχουμε κονσόλες.
Το Samsung U28D590D λοιπόν είναι ένα gaming monitor με διαγώνιο οθόνης που φτάνει στις 28’’. Στη συσκευασία έρχεται σε τρία τμήματα, με τα δυο από αυτά να αποτελούν τη βάση και το βραχίονα στήριξης και να απαιτούν από το χρήστη τη γρήγορη και εύκολη συναρμολόγησή του. Συνολικά η σχεδίαση θυμίζει αυτή ενός άλλου gaming monitor που είχαμε παρουσιάσει πρόσφατα, του S24D590L, με το βραχίονα και τη βάση να σχηματίζουν ένα ανάποδο Τ.
Samsung U28D590D Image 3
Η βάση στήριξης θυμίζει ανάποδο T και προσφέρει αλλαγή της γωνίας μόνο στο κατακόρυφο άξονα
Το πλαίσιο γύρω από την οθόνη είναι σχετικά μικρό, αλλά όχι αμελητέο, κάτι λογικό βέβαια αν σκεφτεί κανείς πως το panel είναι αρκετά μεγάλο. Από πλευράς εισόδων, η οθόνη διαθέτει δυο HDMI και μια Display Port 1.2 ενώ προσφέρει και μια 3.5mm έξοδο ακουστικών, η οποία μεταφέρει στα ακουστικά των ήχο της HDMI. Δυστυχώς, ηχεία δεν υπάρχουν, κάτι που για πολλούς μπορεί να μην είναι σημαντικό αλλά πιστεύουμε πως έστω και ένα τυπικό ζεύγος ηχείων θα ήταν χρήσιμο. Κάτι ακόμα που λείπει είναι βάση στήριξης VESA, κάτι που σημαίνει πως η οθόνη δεν μπορεί να στηριχθεί στον τοίχο, αλλά ούτε και σε κάποιο σύστημα στήριξης πολλαπλών οθονών.

Samsung U28D590D Image 2
Η ρύθμιση του μενού επιλογών γίνεται από ένα μοχλό πέντε κατευθύνσεων που βρίσκεται στο πίσω μέρος
Η ρύθμιση του μενού επιλογών γίνεται από ένα μοχλό πέντε κατευθύνσεων που βρίσκεται στο πίσω μέρος


Για τη χρήση του μενού επιλογών, η Samsung έχει επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση, αφού ξεχωριστά πλήκτρα δεν υπάρχουν παρά μόνο ένας μοχλός πέντε κατευθύνσεων, τοποθετημένος στο πίσω και κάτω δεξί μέρος της οθόνης. Το πάτημα του μοχλού εμφανίζει το OSD και με τις άλλες τέσσερις κατευθύνσεις μετακινούμαστε μεταξύ των επιλογών. Υπάρχει πληρότητα όσον αφορά στα ρυθμιστικά, καθώς πέρα από τα βασικά που αφορούν φωτεινότητα και αντίθεση, έχουμε ξεχωριστές επιλογές για τα χρώματα RGB, δυνατότητα ρύθμισης του gamma σε τρια επίπεδα, αλλά και έτοιμες χρωματικές προ-ρυθμίσεις σε επίπεδο θερμοκρασίας χρώματος. Επίσης, η επιλογή Samsung MagicBright, πέρα από την custom ρύθμιση, προσφέρει τρεις επιλογές (Standard, Cinema, Dynamic Contrast) που διαφοροποιούν διάφορες άλλες ρυθμίσεις, δίνοντας αποτέλεσμα που αντιστοιχεί στις σχετικές ονομασίες.

Samsung U28D590D Image 9
Οι επιλογές που προσφέρει το σχετικό μενού είναι πάρα πολλές, δίνοντας το δικαίωμα στο χρήστη να προσαρμόσει την εικόνα στα μέτρα του
Οι επιλογές που προσφέρει το σχετικό μενού είναι πάρα πολλές, δίνοντας το δικαίωμα στο χρήστη να προσαρμόσει την εικόνα στα μέτρα του


Για ακόμα μια φορά συναντάμε το Gaming Mode, το οποίο ρυθμίζει αυτόματα μια σειρά από επιλογές ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο στα παιχνίδια, ωστόσο η άποψή μας για αυτή την επιλογή δεν είναι η καλύτερη, καθώς γίνεται έντονη χρήση του sharpening ενώ και τα χρώματα δείχνουν αφύσικα. Κάτι άλλο που πρέπει να αναφέρουμε έχει να κάνει με τη λειτουργία PiP (Picture-in-Picture), μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει δυο πηγές εισόδου ταυτόχρονα. Έτσι, μπορούμε να έχουμε για παράδειγμα το κεντρικό PC συνδεδεμένο μέσω Display Port και σε μια από τις δυο HDMI (ή και στις δυο) να έχουμε κονσόλες, με το μενού να μας δίνει δυο τρόπους εμφάνισης της δεύτερης πηγής. Είτε σε παράθυρο, το οποίο απεικονίζει τη native ανάλυση 1080p της κονσόλας σε μια από τις τέσσερις γωνίες, είτε ενεργοποιώντας τη λειτουργία split screen που χωρίζει την οθόνη στη μέση. Η αλήθεια είναι ότι επειδή έχουμε να κάνουμε με 4K monitor, το να βάλει κανείς το PS4 να παίζει σε παράθυρο που καταλαμβάνει το 1/4 της οθόνης -που αντιστοιχεί σε native 1080p- είναι μια χαρά επιλογή. Όμως η έλλειψη ηχείων με τη σειρά της δημιουργεί πρόβλημα, αφού θα πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο να ακούμε τον ήχο από τη κονσόλα, όπως πχ ακουστικά συνδεδεμένα στο DualShock 4.
Samsung U28D590D Image 8
Για να μπορέσει κανείς να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την οθόνη πρέπει να τη συνδέσει σε υπολογιστή υποχρεωτικά μέσω Display Port, ούτως ώστε να έχει 4Κ ανάλυση στα 60Hz
Για να μπορέσει κάποιος να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ανάλυση λειτουργίας της οθόνης, πρέπει να τη συνδέσει υποχρεωτικά μέσω Display Port σε μια αντίστοιχη κάρτα γραφικών που επίσης υποστηρίζει απεικόνιση σε 4K. Και μέσω HDMI γίνεται, όμως το refresh rate περιορίζεται στα 30Hz. Κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όταν κάποιος παίζει παιχνίδια, όμως σε περιβάλλον Windows τα 30Hz είναι εξαιρετικά κουραστικά. Γι' αυτό λοιπόν Display Port για να έχει ο χρήστης 4K/60Hz. Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα των επιδόσεων, η οθόνη τα καταφέρνει μια χαρά στα παιχνίδια, αρκεί βέβαια να υπάρχει το αντίστοιχο hardware. Εμείς δοκιμάσαμε μια σειρά από games σε native 4K με max settings αλλά χωρίς AntiAliasing ενεργοποιημένο, σε ένα σύστημα με επεξεργαστή Core i7 2600K @ 4.5Ghz και GTX780Ti. Το αποτέλεσμα ήταν γενικά gaming στα 30fps πάνω-κάτω, με αρκετές περιπτώσεις όπου πέσαμε και κοντά στα 20fps.

Samsung U28D590D Image 11
Τρέξαμε το ενσωματωμένο benchmark του Tomb Raider σε ανάλυση 4K με όλα τα εφέ στο μέγιστο αλλά χωρίς AntiAliasing και το αποτέλεσμα που πήραμε ηταν 32,7fps.
Τρέξαμε το ενσωματωμένο benchmark του Tomb Raider σε ανάλυση 4K με όλα τα εφέ στο μέγιστο αλλά χωρίς AntiAliasing και το αποτέλεσμα που πήραμε ηταν 32,7fps.


Η προσθήκη δεύτερης 780Ti ήταν επιβεβλημένη και όποιο από τα παιχνίδια υποστήριζε SLI είδε το frame rate του να ανεβαίνει σε πολύ περισσότερο playable νούμερα. Κάτι άλλο που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια των game sessions αφορά στα ίδια τα παιχνίδια, τα οποία μπορεί μεν να υποστηρίζουν rendering σε 4K, ωστόσο τα assets του δείχνουν… θολά σε αυτή την ανάλυση. Και αυτό γιατί τα textures που χρησιμοποιούν δεν είναι σχεδιασμένα για αυτή τη ρύθμιση (πχ Batman Arkham).



Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα της οθόνης αλλά των παιχνιδιών, τα οποία δεν είναι ακόμα έτοιμα για τη μετάβαση στη 4k εποχή. Κάτι άλλο που πρέπει να αναφέρουμε αφορά το σχεδόν τέλειο upscaling που κάνει το monitor, κυρίως από τα 1080p. Πραγματικά, δύσκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η παίζει σε 1080p, με τα ηλεκτρονικά να κάνουν εξαιρετική δουλειά.
Αποτελεί μια πολύ καλή λύση για gaming, έχει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως το PiP και παρέχει πλήθος ρυθμίσεων για να φέρει κανείς την απεικόνιση στα μέτρα του.
Η ίδια η οθόνη πάλι, έχει τα δικά της μειονεκτήματα όσον αφορά στη θέαση. Όπως είπαμε είναι μια χαρά για να παίζει κάποιος παιχνίδια, με κορυφαία απόκριση και μηδενικό input lag, όμως αντιμετωπίζει τα προβλήματα της τεχνολογίας του TN Panel. Οι γωνίες θέασης δεν είναι τόσο υψηλές (κυρίως στο κατακόρυφο άξονα), ενώ και τα χρώματα δεν έχουν τη ποιότητα ενός IPS/PLS panel. Πραγματικά σε περιβάλλον Windows μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η μετάβαση από το 27αρι monitor τεχνολογίας PLS στο 28άρι TN λόγω κυρίως της μέτριας απόδοσης των χρωμάτων και του όχι τόσο ομοιογενή φωτισμού. Αν κάποιος θέλει τη συγκεκριμένη οθόνη για επεξεργασία φωτογραφικών, δεν είναι καλή λύση. Από την άλλη, για μοντάζ βίντεο θα λατρέψετε τον άπλετο χώρο που προσφέρει, ενώ όσοι χρησιμοποιούν το Excel απλά δε θα μπορούν να επιστρέψουν πίσω.



Σε γενικές γραμμές το Samsung U28D590D είναι μια λύση που αξίζει τα χρήματά της. Μπορεί να μην είναι το τέλειο 4K monitor, ωστόσο κάποιος που δε θέλει TN panel θα πρέπει να δαπανήσει σχεδόν τετραπλάσια χρήματα για να αποκτήσει ένα 4K monitor τεχνολογίας IPS. Αποτελεί μια πολύ καλή λύση για gaming, έχει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως το PiP και παρέχει πλήθος ρυθμίσεων για να φέρει κανείς την ποιότητα απεικόνισης στα μέτρα του. Όσοι θέλουν να παίζουν παιχνίδια σε ανάλυση 4Κ και έχουν το αντίστοιχο hardware, μπορούν να το επιλέξουν σχετικά άφοβα.


 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Διαγώνιος
    • 28 ίντσες
    • Ανάλυση
    • 3840x2160 (UHD/4K)
    • Τεχνολογία
    • TN
    • Είσοδοι εικόνας
    • 2x HDMI, Display Port
    • Ονομαστική αντίθεση
    • 1000:1
    • Ονομαστική φωτεινότητα
    • 370cd/m2
    • Ηχεία
    • ΟΧΙ
    • Κατανάλωση
    • 32 Watt
    • Διαστάσεις
    • 660,9 x 486,3 x 169,4mm

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Κόστος
  • Ανάλυση
  • Είσοδοι εικόνας
  • Λειτουργία PiP
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Γωνίες θέασης
  • Χρωματική απεικόνιση
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*