Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Digital Foundry: Hands-on με το Rise Of The Tomb Raider

Μέχρι στιγμής η κανονική πρόσβαση στο Rise Of The Tomb Raider ήταν περιορισμένη, άρα η ευκαιρία να δοκιμάσουμε οι ίδιοι τον αποκλειστικό τίτλο της Microsoft σε πρόσφατη εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Λονδίνο, δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει ανεκμετάλλευτη. Τα καλά νέα είναι ότι η τελευταία προσπάθεια της Crystal Dynamics δείχνει πολύ εντυπωσιακή. Η Lara δείχνει πιο πειστικά σχεδιασμένη από ποτέ και το preview code που δοκιμάσαμε μας πήγε σε ζωντανά, ποικίλα τοπία. Από τους παγετώνες της Σιβηρίας (όπως είδαμε στην E3) στα χτυπημένα από τον πόλεμο σύνορα της Συρίας αναζητώντας τον τύμβο ενός προφήτη, κάθε μέρος είναι λεπτομερές και καλλιτεχνικά ακριβές. Παρόλα αυτά είναι επίσης δίκαιο να πούμε ότι συγκεκριμένες πτυχές του συγκεκριμένου κώδικα δεν πιάνουν τους φιλόδοξους στόχους του παιχνιδιού. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περιοχή Soviet Installation Hub που εμφανίζεται στην πρώτη ώρα του παιχνιδιού. Ένα επίπεδο στο οποίο επιτρεπόταν η καταγραφή και ακολουθεί τις περιοχές που είδαμε στα demo της E3 και της Gamescom. Εδώ η Lara εισβάλλει σε στρατιωτική βάση που εδράζεται μεταξύ των βουνοκορφών, σε τοπία γεμάτα κωνοφόρα δέντρα, καλυμμένα με χιόνι και πάγο. Το demo ξεκινά με εμάς στην άκρη ενός γκρεμού, από όπου η μηχανή φροντίζει να έχουμε πολύ καλή θέα του τοπίου με ελάχιστο pop-in στην κατάβαση με zip line.


Το μοντέλο της Lara έχει αναβαθμιστεί, είναι πιο ραφιναρισμένο, έχει καλύτερους shaders αλλά και ανανεωμένο σύστημα TressFX.

Η ίδια η Lara είναι εκ νέου στο επίκεντρο αυτή τη φορά, με προφανή την αύξηση της λεπτομέρειας στο μοντέλο της. Τα shaders του δέρματος είναι πιο φυσικά σε σχέση με το παρελθόν, με τις χιονονιφάδες να συγκεντρώνονται σταδιακά στα ρούχα της. Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι το εύρος της εκφραστικότητάς της, με τα μάτια της να αγναντεύουν ρεαλιστικά το τοπίο και όμορφο parallax effect που αποδίδει πιο ρεαλιστικό βάθος. Καθώς φυσά ο άνεμος κατά μήκος της κοιλάδας, βλέπουμε και την ανανεωμένη έκδοση του TressFX, που χειρίζεται επιδέξια τα ανεμοδαρμένα μαλλιά της. Ακόμη και τα αναρριχητικά της εργαλεία αναπηδούν ρεαλιστικά καθώς τρέχει, εφέ που είδαμε πρώτη φορά στο Tomb Raider Definitive Edition. Κάνοντας ένα βήμα πίσω για να δούμε τη "μεγάλη εικόνα", φαίνεται ότι η ανάλυση είναι 1080, κάτι που είχε επιβεβαιωθεί και από τον game director, Brian Horton, για το demo της E3, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία οδηγούν σε συμβιβασμούς στη συνολική παρουσίαση.

Η ανάλυσή μας για το Rise Of The Tomb Raider καλύπτει λεπτομέρειες και ζητήματα που συναντήσαμε στο λίγο χρόνο που είχαμε με το παιχνίδι.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου demo, υπάρχουν άκρες με εμφανώς χαμηλότερη ανάλυση σε σχέση με την υπόλοιπη εικόνα. Αυτές εμφανίζονται υπό τη μορφή χοντρών, πιξελιασμένων ακμών κατά μήκος μεγάλους εύρους επιφανειών, όπως σε κιβώτια και τσιμεντένια κτίσματα. Δεν φαίνεται να μειώνεται η ανάλυση της εικόνας, αφού γραμμές με πλάτος μόλις ενός pixel εξακολουθούν να προβάλλονται κανονικά, αλλά το όλο φαινόμενο παραμένει μυστήριο. Μήπως πρόκειται για τεχνούργημα που απορρέει από το post processing; Επίσης, παρότι δεν μπορούμε να περιλάβουμε cut-scenes στα στιγμιότυπα της ανάλυσής μας, πρέπει να σημειωθεί ότι οι σκηνές αυτές δίνουν την εντύπωση ότι προβάλλονται σε ανάλυση χαμηλότερη από 1080p, κάτι που είχε παρατηρηθεί και στην έκδοση του Tomb Raider Definitive Edition για το Xbox One. Υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας του texture filtering, κάτι που ελπίζουμε να βελτιωθεί στην τελική έκδοση. Το σχετικά χαμηλού επιπέδου anisotropic filtering που χρησιμοποιείται, αφήνει πολλές επιφάνειες αρκετά θολές ακόμη και σε φυσιολογικές γωνίες λήψης. Το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως κατά την εξερεύνηση εσωτερικών χώρων με πολλές επίπεδες επιφάνειες. Πιστοί μας αναγνώστες θα ξέρουν ότι αυτό είναι κλασικό φαινόμενο σε πολλούς τίτλους αυτής της γενιάς και σίγουρα δεν περιορίζεται ούτε στο Rise Of The Tomb Raider, ούτε και στο Xbox One.


Η παραμόρφωση του χιονού είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό εφέ που προσφέρει περισσότερο βάθος κατά την εξερεύνηση των τοπίων. Ωστόσο η μέθοδος anti-aliasing που χρησιμοποιείται δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά με πιο λεπτά αντικείμενα όπως τα κλαδιά των δέντρων.

Αυτό συνδυάζεται με μη ιδανικό post-process anti-aliasing που παράγει τρεμόπαιγμα και sub-pixel break-up. Τα άγριο παγωμένο τοπίο είναι απαιτητικό σενάριο, εν μέρει  λόγω τις προσομοίωσης του παγωμένου πάγου στα κλαδιά των δέντρων, που τρεμοπαίζει σε όλη τη διάρκεια του demo. Στα θετικά, μας άρεσε πάρα πολύ η εφαρμογή του motion blur στο Rise Of The Tomb Raider. Επηρεάζει τόσο την κάμερα όσο και τα αντικείμενα και δίνει χαρακτήρα στην εικόνα και την εμπειρία. Βοηθά τονίζοντας κάποια animations της Lara και προσθέτει ένα επίπεδο ομαλότητας στην εμπειρία που υπό άλλες συνθήκες δεν συναντούμε στα 30fps. Το Tomb Raider Definitive Edition δεν χρησιμοποιούσε τόσο έντονα αυτό το εφέ, οπότε η γενική ομαλότητα της εμπειρίας παρουσιάζεται αναβαθμισμένη σε σχέση με εκείνη την έκδοση του προηγούμενου τίτλου.


Το ανά αντικείμενο motion blur συνεισφέρει στη εντύπωση πιο ομαλού animation. Σημειώστε επίσης την ρεαλιστική απεικόνιση των κρυστάλλων στα δεξιά της Lara αλλά και την ποιότητα των σκιάσεων.

Ο φωτισμός και τα υλικά βρίσκονται σε μια μέση κατάσταση. Δεν είμαστε σίγουροι πώς ακριβώς δημιουργήθηκαν τα assets του παιχνιδιού, αλλά η απεικόνιση των υλικών δεν φαίνεται να βασίζεται στη φυσική. Ενώ τα specular effects βοηθούν στη δημιουργία όμορφων επιφανειών υπό το φως του ήλιου, οι πιο σκοτεινές περιοχές φαίνονται συγκριτικά πιο άτονες. Το rendering με βάση τη φυσική μπορεί να μεταμορφώσει ακόμη και τα πιο απλά αντικείμενα, προσδίδοντάς τους μεγάλη δόση ρεαλισμού στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το φως, αλλά το Rise Of The Tomb Raider ακολουθεί περισσότερο το παράδειγμα του Tomb Raider Definitive Edition σε αυτήν την περίπτωση.


Το χαμηλής ποιότητας texture filtering έχει αντίκτυπο στα texture επιφανείας αλλά και σε άλλα σημεία του demo.

Από την άλλη, το ambient occlusion και οι σκιάσεις λειτουργούν εξαιρετικά καλά στο νέο παιχνίδι. Με SSAO εσωτερικής παραγωγής, που λέγεται Broad Temporal Ambient Obscurence,  η τελική ποιότητα είναι ανάλογη ή και υψηλότερη από εκείνη του HBAO και μάλιστα με λιγότερο κόστος σε πόρους. Εξαιρετικής ποιότητας είναι και ο σκιές σε όλη τη διάρκεια χωρίς τεχνουργήματα που να χαλάνε την εικόνα. Το Rise Of The Tomb Raider χρησιμοποιεί επίσης ασύγχρονους υπολογισμούς για να παράγει μερικά εντυπωσιακά ογκομετρικά εφέ. Αυτό συμβαίνει με τις στήλες φωτός αλλά και τα σώματα ομίχλης. Επιπλέον βλέπουμε τη χρήση compute shaders και tessellation για την απόδοση της παραμόρφωσης του χιονιού, που παίζει σημαντικό ρόλο σε παγωμένα επίπεδα σαν και αυτό.


Καθόλη τη διάρκεια του demo παρατηρήσαμε πιξέλιασμα σε ακμές αντικειμένων. Ενώ το παιχνίδι φαίνεται να λειτουργεί σε ανάλυση 1080p, αυτού του είδους το τεχνούργημα καταφέρνει να υποβαθμίζει την ποιότητα εικόνας σε αυτό το στάδιο.

Όσον αφορά στο frame rate, πρόκειται για τομέα στον οποίο πρέπει να γίνει δουλειά ακόμη. Η Crystal Dynamics έχει θέσει ως στόχο τα 30fps για το Rise Of The Tomb Raider και ενώ η συνολική επίδοση που είδαμε είναι πολύ κοντά στο στόχο, υπάρχουν περιοχές στις οποίες το frame rate πέφτει, οδηγώντας και σε tearing μιας και το v-sync είναι δυναμικό και χρησιμοποιείται ανάλογα με την περίπτωση. Όταν ο χρόνοι του rendering ξεφεύγουν από τα ιδανικά χρονικά περιθώρια βλέπουμε “σκισμένα” καρέ στο πάνω μέρος της οθόνης. Η επίδοση σίγουρα δεν είναι άσχημη στο demo και είναι καλό σημείο εκκίνησης για τη διαδικασία της βελτιστοποίησης, αλλά οι περιοχές όπου παρουσιάζεται πρόβλημα είναι σχετικά μικρές.

Υπάρχει η αίσθηση πως το υλικό που μπορέσαμε να καταγράφουμε δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο όσων πετυχαίνει οπτικά το Rise Of The Tomb Raider. Το demo της Gamescom έδειχνε εξαιρετικό πάντως.

Αν μια απλή αναμέτρηση σε μια αυλή με μια χούφτα εχθρών απαιτεί βελτιστοποίηση σε αυτό το σημείο, τι γίνεται με μεγαλύτερες μάχες σε πιο γεμάτες δασικές περιοχές; Τα σκισμένα καρέ εμφανίζονται ακόμη και όταν η Lara στέκεται μόνη στον γκρεμό της εκκίνησης, χωρίς να συμβαίνει τίποτα άλλο γύρω από τον παίκτη, άρα το Rise Of The Tomb Raider μπορεί να δείχνει πολύ όμορφο, αλλά θέλουμε να δούμε την ομορφιά αυτή να συμβαδίζει με σταθερό frame rate. Είχαμε πρόσβαση σε μικρό μόνο τμήμα του gameplay και μάλιστα από κώδικα που μαθαίνουμε ότι είναι αρκετά πρώιμος, αλλά οι ενδείξεις λένε ότι το Rise Of The Tomb Raider ετοιμάζεται να γίνει μια πολύ καλή προσθήκη στο franchise. Οπτικά το παιχνίδι είναι εντυπωσιακό, αλλά μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το συγκεκριμένο demo δεν αφήνει το ίδιο δυνατή εντύπωση με προηγούμενο υλικό, ειδικά σε σχέση με το εκπληκτικό demo της Gamescom. Για αυτό και η εντύπωση που μας μένει είναι ότι το παιχνίδι έχει πολλά να δώσει ακόμη. Με βάση όσα είδαμε στο μικρό αυτό δείγμα που είδαμε, η εντύπωσή μας είναι ότι μεγάλος μέρος της τεχνικής προσπάθειας που έγινε για το προηγούμενο παιχνίδι, αξιοποιείται ξεκάθαρα στο sequel, συνεπώς αυτό που βλέπουμε εδώ είναι αποτέλεσμα ραφιναρίσματος όσων είδαμε στο Tomb Raider Definitive Edition, όχι απαραίτητα το τεράστιο άλμα που μπορεί να περιμέναμε. Ακόμη κι έτσι, η προσθήκη παραμόρφωσης χιονιού, το βελτιωμένο TressFX, ο ογκομετρικός φωτισμός και διάφορα άλλα στοιχεία συνθέτουν ένα ξεκάθαρα πιο εντυπωσιακό οπτικά παιχνίδι, ενώ τα προηγούμενα στιγμιότυπα υπόσχονται πολλά περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα καλύψουμε πιο ενδελεχώς το παιχνίδι όταν κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
7 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Crystal Dynamics

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Square Enix

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Rise of the Tomb Raider
    • 18+ pegi 18+
      • 7.8 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (6)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.tombraider.com/ FOLLOWERS 27 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Tim of Heavens
    • Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, μόλις το βάλεις να παίξεις θα λες πόσο γαμάτο είναι και δεν θα θυμάσαι γρι τα μου και σου του digital foundry.

    • Spartan343
    • Ε, απ' όσο μπορώ να καταλάβω, τα άρθρα του Digital Foundry απευθύνονται στους λάτρεις της τεχνικής ανάλυσης, οπότε είναι συγκεκριμένο το κοινό που και πριν και μετά την κυκλοφορία του game τους δίνει σημασία :)

    • BigBOSS
    • άρχισα να παιζω ξανά τα παλιά καλά Tomb Raider, καλό το reboot αλλά τα παλαιότερα (εως Chronicles) για μένα ειναι αξεπέραστα.

    • Tim of Heavens
    • Spartan343 συμφωνώ. Απλώς το πράγμα έχει και την αρνητική πλευρά του, όπως συμβαίνει συνήθως σε κάθε σύγκριση με τους χρόνιους άσχετους να γίνονται ξερόλες αποστηθίζοντας παραγράφους του digital foundry με σκοπό να καταφέρουν τι; Εδώ πάνω κάτω κρατάμε ένα επίπεδο, στα sites του εξωτερικού και ειδκότερα στα comments του foundry να δεις τι μπινελίκι πέφτει.
      Έχει την πλάκα του ώρες ώρες είναι η αλήθεια.

    • Eternity Gamer
    • Αξέχαστες μέρες με Tomb Raider 2-3-4 ειδικά το the last revelation (4) που ήταν με θέμα τη Αίγυπτο φοβερό για την εποχή του.... Αρκετά καλή η επιστροφή της miss Croft αλλά εγώ σε τέτοιου είδους game προτιμώ το uncharted έχει περισσότερο πιστολίδι....

*