Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Azkend 2: The World Beneath Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    10tons Ltd

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    10tons Ltd

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
H 10tons Ltd. είναι παλιά γνώριμος για τους κατόχους κονσολών. Είναι μια εταιρεία που ενώ ειδικεύεται κυρίως σε τίτλους για iOS έχει τελευταία την τάση, με αρκετή καθυστέρηση είναι η αλήθεια, να μεταφέρει τους εν λόγω τίτλους σε home consoles. Τελευταίος τέτοιος τίτλος που είχαμε ασχοληθεί ήταν το Sparkle 2. Δυστυχώς ή ευτυχώς το Azkend 2: The World Beneath είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία σε όλα τα επίπεδα, με μόνα κοινά το δημιουργό και το είδος. Διότι το Azkend 2, αν και κάποιοι θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν match-3 game (μιας και αυτός είναι ο ελάχιστος συνδυασμός που πρέπει να κάνετε) δεν θυμίζει Bejewelled, αλλά μάλλον αντλεί την επιρροή του από το Hexic. Διότι ναι μεν στόχος του παίκτη είναι να κάνει συνδυασμούς άνω των τριών όμοιων πλακιδίων, αλλά αυτά εμπεριέχονται σε πολύγωνες πίστες με εξάγωνα πλακίδια.


Μια κλασική πίστα του παιχνιδιού. Το background εξαρτάται από το κεφάλαιο της ιστορίας που βρίσκεστε.

Για να ενεργοποιηθεί ο όποιος συνδυασμός και να φύγει από την πίστα, ο παίκτης πρέπει να κάνει highlight όλα τα κομμάτια που θέλει να συμπεριλάβει σε αυτόν, φτάνοντας καμιά φορά ακόμα και σε νούμερα που ξεπερνούν τα 30+ πλακάκια. Ταυτόχρονα κάθε συνδυασμός που οδηγεί προς την εκπλήρωση της πίστας φορτίζει κάποια Tesla charges στο πάνω μέρος της πίστας, που όταν συμπληρωθούν 5 ρίχνουν τρεις κεραυνούς στην πίστα που καθαρίζουν πλακίδια. Κάθε συνδυασμός από 6 κομμάτια και πάνω προκαλεί επίσης εκκένωση με τα πολλαπλάσια να οδηγούν σε πολύ περισσότερες. Υπάρχουν διάφορες πίστες με διαφόρους στόχους. Πιο συχνή είναι η κλασική όπου πρέπει να κάνετε όλα τα πλακίδια μπλε περιλαμβάνοντας κάθε ένα από αυτά σε κάποιο συνδυασμό (ορισμένα και δύο φορές), και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Υπάρχουν αυτές όπου πρέπει να εξοντώσετε κάποια σκαθάρια που ανεβαίνουν προς την κορυφή της πίστας κάνοντας συνδυασμούς κοντά τους, υπάρχουν και εκείνες αυτές όπου η πίστα καίγεται, έχει πάγο ή «λουλούδια» και εσείς πρέπει να τα βγάλετε πέρα κάνοντας συνδυασμούς κοντά στα φλεγόμενα/παγωμένα πλακίδια ή στα λουλούδια. Τέλος υπάρχουν και αυτές στις οποίες ο γρίφος είναι προκαθορισμένος και εσείς πρέπει να αδειάσετε την πίστα με συγκεκριμένους συνδυασμούς.


Πίστα με σκαθάρια. Δεν πρέπει να φτάσουν με κανένα τρόπο στην κορυφή.

Όταν ο τίτλος κυκλοφόρησε το 2012 για iOS και PC ήταν ένας από τους πρώτους που είχε δοκιμάσει ο γράφων σε iPad και είχε κάνει πραγματικά, πάρα πολύ καλή εντύπωση. Όμως από τότε έχουν μεσολαβήσει αφενός τέσσερα χρόνια και αφετέρου (όπως έχει λεχθεί πάμπολλες φορές πια), άλλο οθόνη αφής και άλλο χειριστήριο. Εδώ έγκειται και το μεγαλύτερο ελάττωμα του port στο Xbox One, ο χειρισμός. Για να επιλέξετε το συνδυασμό που θέλετε πρέπει να κρατάτε πατημένο το πλήκτρο Α και με τον αριστερό μοχλό να στρίβετε στην πίστα επιλέγοντας τα πλακίδια που θέλετε να συμπεριλάβετε. Όσο απλό και εύκολο ήταν αυτό στην οθόνη αφής, τόσο δύσκολο και κακά υλοποιημένο είναι εδώ, κάτι που δεν βοηθά την όλη εμπειρία, υπολογίζοντας ότι όλες οι πίστες έχουν χρόνο και ειδικά στο τελευταίο τους κομμάτι όταν ο μοχλός κάνει τα δικά του, τα νεύρα διαλύονται.
Το Azkend 2, αν και κάποιοι θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν match-3 game δεν θυμίζει Bejewelled, αλλά μάλλον αντλεί την επιρροή του από το Hexic.
Κατά τα άλλα φυσικά και υπάρχουν τα power-ups, η υλοποίηση των οποίων είναι εξαιρετική, μιας και πρόκειται για μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες δύσκολα θα βρείτε κάποιο που θα αποκαλέσετε πραγματικά άχρηστο. Κάθε ένα έχει τη χρησιμότητά του, κάτι που θα διαπιστώσετε όταν τελειώσετε το -μάλλον σύντομο- story mode και επικεντρωθείτε στα ουκ ολίγα challenges και medals, κάθε ένα απαιτεί ξεχωριστή αντιμετώπιση, και αυξάνουν τον κύκλο ζωής του παιχνιδιού, ειδικά εάν είστε κυνηγός achievement. Tα power-ups χωρίζονται σε ενεργά (που εμφανίζουν σχετικά πλακίδια που πρέπει να συνδυάσετε) και παθητικά που δίνουν κάποια ιδιότητα που ισχύει σε όλη τη διάρκεια της πίστας (π.χ. περισσότερος χρόνος).


Η οθόνη επιλογής power-ups με όλα ξεκλειδωμένα μετά τον τερματισμό του τίτλου.

Θα ήταν όμως άδικο να μην αναφερθούμε στο αξιοπρεπέστατο story του τίτλου, που μπορεί να περιγράφεται με στατικές εικόνες και απλά κείμενα, όμως είναι πολύ πιο αξιόλογο από άλλους τίτλους με πολύ μεγαλύτερο budget, για τα οποία και καλά πληρώθηκαν και σεναριογράφοι. Μια κοπέλα χάνεται μέσα στα βάθη της γης (οι επιρροές από το Ταξίδι στο Κέντρο της Γης του Ιουλίου Βερν είναι τεράστιες) και εκεί εκτυλίσσεται η όλη ιστορία καθώς ανακαλύπτει ένα χαμένο πολιτισμό και προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια. Εξ ου και η σπηλαιολογία του τίτλου, μιας και όλα τα πλακίδια θυμίζουν (και είναι), είτε απολιθώματα είτε ανάλογα ευρήματα.



Το Azkend 2 είναι ένας σαφώς καλοφτιαγμένος τίτλος που θα ακονίσει το μυαλό σας και θα σας κάνει να περάσετε αρκετό χρόνο μαζί του και μάλιστα σε σχετικά καλή τιμή (κατά τη συγγραφή του review η τιμή του στο Xbox Store ήταν €7,99). Δυστυχώς ο χειρισμός του δημιουργεί αρκετά προβλήματα, ενώ δεν είναι και ακριβώς ο ιδανικός τίτλος που θα μπορούσε να μεταφερθεί από την οθόνη αφής στο χειριστήριο.


 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εθιστικό και με αρκετό περιεχόμενο
  • Αναπάντεχα καλή ιστορία για puzzle game
  • Κατηγορία: «Θα παίξω άλλη μία και το κλείνω»
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Προβληματικός χειρισμός
  • Γενικά κάπως παρωχημένο
  • Μικρό story mode
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*