Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Entwined

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Pixelopus

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι επιχειρούν να ενωθούν, δύο εντελώς διαφορετικά στοιχεία προσπαθούν να συνυπάρξουν αρμονικά και μέσα από τους έμψυχους εκπροσώπους τους επιθυμούν να ζήσουν μαζί για πάντα σα δύο σύντροφοι ταξιδιώτες του χρόνου, της ύλης, της ζωής και του έρωτα. Κάπως έτσι θα ήταν η λογοτεχνική προσέγγιση του Entwined ή κάτι παρόμοιο θα περίμενε κανείς να εισπράξει από τον τίτλο της Pixelopus αφού από την πρώτη στιγμή που θα τον αντικρύσει θα εντοπίσει το φανερό… φλερτάρισμα καθώς και την προσέγγιση των δημιουργιών της Thatgamecompany. Παραγωγές δηλαδή όπως το Fl0w, το Flower και το πρόσφαστο -εκπληκτικό- Journey, φαίνεται πως ενέπνευσαν τη δημιουργία του Entwined. Είναι κακό όμως αυτό;

Entwined Image 01
Άλλο ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των PlayStation games από μικρά studios
Άλλο ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των PlayStation games από μικρά studios


Σαφέστατα και όχι αλλά, βλέποντας κανείς κάτι παρόμοιο, υποσυνείδητα περιμένει να εισπράξει μία αντίστοιχη εμπειρία κι εκεί είναι που εντοπίζεται το αδύνατο σημείο του πονήματος της Pixelopus. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το Entwined στη συνέντευξη Τύπου της Sony στην Ε3 2014, έτυχε θερμής υποδοχής καθώς και υποστήριξης και, αναπόφευκτα, οι προσδοκίες ήταν υψηλές και όχι άδικα. Δυστυχώς, όμως, ενώ σαν ένας ιδιαίτερος τίτλος προσπαθεί να περιπλέξει τον παίκτη στον κόσμο του και να τον ταξιδέψει, κάπου χάνεται η αίσθηση του μοναδικού και του συναρπαστικού και καταλήγει να προσφέρει κάτι απλοϊκό, μονότονο και επαναλαμβανόμενο. Μέσω των αναλογικών μοχλών, ο παίκτης ελέγχει δύο ψυχές που ενσαρκώνουν τη μορφή δύο πλασμάτων, ενός πορτοκαλί ψαριού και ενός γαλάζιου πουλιού και κάθε μοχλός είναι αφιερωμένος σε κάθε πλάσμα ξεχωριστά κι έτσι μέσα από το ταξίδι τους στη ζωή θα πρέπει να τα οδηγεί μέσα από τα αντίστοιχα χρωματιστά τεταρτημόρια που θα εμφανίζονται στη ροή του χρόνου.
Παραγωγές όπως το Fl0w, το Flower και το πρόσφαστο -εκπληκτικό- Journey, φαίνεται πως ενέπνευσαν τη δημιουργία του Entwined
Αν το πετύχει αυτό, η μπάρα που αφορά κάθε πλάσμα γεμίζει με αποτέλεσμα στο τέλος να συγχωνεύονται και να ελέγχονται ταυτοχρόνως, ένα λάθος όμως αρκεί για να χαθεί η ισορροπία και να αδειάσει σταδιακά η ενέργεια αλλά υπάρχουν ειδικά orbs στη ροή που γεμίζουν εκ νέου την εκάστοτε μπάρα. Στο τέλος οι δύο ψυχές συγχρονίζονται και ενώνονται για να σχηματίσουν ένα μοναδικό πλάσμα (σα φοίνικα ή δράκο) και είναι το σημείο που αποτελεί την κορύφωση του τίτλου καθώς και την ολοκλήρωση του εκάστοτε επιπέδου ή αλλιώς timeline.

Entwined Image 02

9 ζωές ή αλλιώς 1.5-2 ώρες gameplay είναι η διάρκεια του Entwined τουλάχιστον όσον αφορά στο κεντρικό campaign, αλλά ακόμα και το challenge mode που υπάρχει δεν επιμηκύνει πολύ τη διάρκεια του τίτλου ενώ και η ίδια η παραγωγή δεν έχει την αντοχή στο χρόνο που χαρακτήρισαν κάποιες άλλες εξίσου μικρές δημιουργίες… Και αυτό γιατί από το πρώτο κιόλας επίπεδο ο τίτλος έχει δείξει ακριβώς τι προσφέρει και μάλιστα πολλές φορές όσο μικρός είναι ο ρόλος του τείνει να τον «ξεχνάει» ή να μην τον ακολουθεί σωστά.
Entwined Image 04
Δε θα είναι δύσκολο να χαθείτε στα χρώματα του Entwined
Αυτό παρατηρήθηκε στον τομέα του χειρισμού: κατά τη διάρκεια της ροής υπήρχαν φορές που η οθόνη πάγωνε με αποτέλεσμα ο συγχρονισμός να μην ήταν επιτεύξιμος κι επιπλέον το χτίσιμο της μπάρας κατέρρεε κι έπρεπε πάλι να γίνει προσπάθεια ανάκτησης της ενέργειας. Επιπροσθέτως, η ίδια η φύση του gameplay όσο απλή κι αν είναι, σε κάποια σημεία κουράζει (ειδικά στα σημεία της ένωσης) κι επίσης η απότομη άνοδος της δυσκολίας προς το τέλος της παραγωγής θα επιφέρει πολλές στιγμές εκνευρισμού στους παίκτες. Στον αντίποδα είναι ο εξαιρετικός οπτικός τομέας, ο οποίος με χρώματα, σχέδια και αλλόκοτους πειραματισμούς δημιουργούν μια οπτική ψυχεδέλεια που δύσκολα περνά απαρατήρητη…

Entwined Image 03

Ακόμα, ο τομέας του ήχου συναρπάζει με την επιλογή του soundtrack καταφέρνοντας να προσδώσει στο Entwined ένα αίσθημα λυρικό που σίγουρα θα επηρεάσει θετικά την όλη εμπειρία που θα εισπράξει όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με τον εν λόγω τίτλο. Η πιο όμορφη στιγμή που θα συλλάβει ο παίκτης είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ιστορία αλλά κατά βάθος θα αντιληφθεί εσωτερικά την ιστορία των δύο ψυχών, κάτι που συνέβη και στο Enternity και σε όποιον προσπάθησε να ερμηνεύσει τον τίτλο και κάτι που σίγουρα θέλησε να επιτύχει το μικρό studio της Pixelopus. Είναι σαν το «Ένα παραμυθάκι για Χειμώνα και Καλοκαίρι» του Αλέξη Κυριτσόπουλου να έγινε παιχνίδι και να αποδόθηκε ψηφιακά.



Δύσκολα, όμως, μπορεί να προταθεί για αγορά το Entwined καθότι παρόλο που ο οπτικός, εικαστικός τομέας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρoν και το soundtrack όμορφο και χαλαρωτικό, το gameplay του τίτλου σίγουρα θα απομακρύνει την πλειοψηφία των παικτών. Ωστόσο αν υπάρχει πρόσβαση και μπορεί κάποιος να το δοκιμάσει και να αποφασίσει αν θα προβεί ή όχι σε αγορά, είναι κάτι που θα προτείναμε να κάνει, καθώς και η τιμή διάθεσης είναι πολύ χαμηλή.


 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*