Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Evil Within

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Bethesda Softworks

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bethesda Softworks

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    AVE

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • The Evil Within
    • 18+ pegi 18+
      • 7.9 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (51)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://theevilwithin.com/ FOLLOWERS 15 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE

    8

    ENTERNITY SCORE
*
Ο Shinji Mikami δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Συνδέοντας το όνομά του με το Resident Evil καθιερώθηκε ως αυτός που όρισε το είδος του Survival Horror, ενώ ταυτόχρονα, με το RE4, παρέδωσε έναν από τους τίτλους που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό όχι ένα, αλλά δύο είδη gameplay. Από το 2005, το όνομα του εμφανίστηκε σε ελάχιστες παραγωγές οι οποίες μάλιστα δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με το survival horror - με το κοινό να αναμένει καρτερικά την επιστροφή του Ιάπωνα δημιουργού στο είδος που ο ίδιος όρισε. Η αρχή για αυτό έγινε το 2010 με τις πρώτες δηλώσεις του Mikami περί… επιστροφής του στο survival horror, το “Project Zwei” - και την ανάπτυξή του από το νεοσύστατο studio Tango Gameworks. Το studio σύντομα εξαγοράστηκε από την Bethesda Softworks και η ανακοίνωση του τίτλου δεν θα γινόταν μέχρι το 2013, όταν και το “The Evil Within” αποκαλύφθηκε. Ένα χρόνο μετά, η κυκλοφορία του τίτλου είναι γεγονός και προσκαλεί το κοινό σε μια νέα περιπέτεια με την υπογραφή του Shinji Mikami. Άξιζε όμως η αναμονή;

The Evil Within Image 01
Οι… ζωντανοί εχθροί δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο στον δρόμο του πρωταγωνιστή
Οι… ζωντανοί εχθροί δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο στον δρόμο του πρωταγωνιστή

Τo Evil Within αφηγείται την ιστορία του Sebastian Castellanos, ενός σκληροτράχηλου ντετέκτιβ της Krimson City με μυστηριώδες παρελθόν, πρωταγωνιστή που θα ταίριαζε στην πλέον στερεοτυπική b-movie της δεκαετίας του ’80. Όταν ο Castellanos (ή αλλιώς Seb) και οι συνεργάτες του καλούνται να εξερευνήσουν μια μαζική δολοφονία σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, πολύ σύντομα βρίσκονται σε μια εναλλακτική, διεστραμμένη εκδοχή της πραγματικότητας. Παρά το γεγονός ότι οι βάσεις υπάρχουν για την δημιουργία ενός εξαιρετικού -και πρωτότυπου- σεναρίου, το μόνο κομμάτι που δείχνει να εκμεταλλεύεται τα μέγιστα είναι η ατμόσφαιρα και το σκηνικό. Ο πρωταγωνιστής και το υπόλοιπο καστ –με μοναδική εξαίρεση τον ‘κακό’- είναι αδιάφοροι, ενώ η ιστορία αρχίζει να βγάζει κάποιο νόημα πολύ μετά τα μισά της περιπέτειας. Έστω και έτσι, η δράση καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον μέχρι τέλους χωρίς να κάνει «κοιλιά», κρατώντας τους παίκτες σε μια διαρκή διαδικασία αναζήτησης και προσπάθειας κατανόησης της όλης κατάστασης, η οποία -με μοναδική ίσως ένσταση τα τελευταία λεπτά- στο τέλος τους επιβραβεύει για την επιμονή τους.

The Evil Within Image 02

Ο χαρακτηρισμός του τίτλου ως βίαιος και ατμοσφαιρικός θα ήταν μάλλον μια συγκρατημένη εκτίμηση. Έχοντας αναφέρει αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το “The Evil Within” δεν είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα survival horror, τουλάχιστον με την τυπική έννοια του είδους, αφού το ‘horror’ κομμάτι του περισσότερο θυμίζει ταινίες τρόμου όπως το Hostel και το Saw. Οι επιρροές είναι στο σύνολό τους πολλές και διαφορετικές, από την σειρά Silent Hill μέχρι το ιαπωνικό horror, με κοινό παρονομαστή σε όλα τα παραπάνω την κληρονομιά του RE4.
Τo Evil Within αφηγείται την ιστορία του Sebastian Castellanos, ενός σκληροτράχηλου ντετέκτιβ της Krimson City με μυστηριώδες παρελθόν, πρωταγωνιστή που θα ταίριαζε στην πλέον στερεοτυπική b-movie της δεκαετίας του ’80.
Σε αντίθεση με αρκετούς από τους σύγχρονους τίτλους του είδους ο Seb κάθε άλλο παρά αβοήθητος είναι, αφού το πλούσιο οπλοστάσιό του περιλαμβάνει μια σειρά από λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι εν προκειμένω ο τίτλος παίρνει το συνθετικό survival στα σοβαρά, με την συντριπτική πλειοψηφία των όπλων να είναι μονίμως χωρίς πυρομαχικά - και την ενέργεια του Seb στο ελάχιστο όριο. Βέβαια, πάντα υπάρχουν οι melee επιθέσεις, οι οποίες όμως δεν προκαλούν κάποιο ουσιαστικό damage και περισσότερο λειτουργούν ως έσχατη λύση, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στον πρωταγωνιστή να αποδράσει.

The Evil Within Image 03

Οι… ζωντανοί εχθροί δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο στον δρόμο του πρωταγωνιστή, αφού το περιβάλλον είναι γεμάτο από θανατηφόρες παγίδες που απαιτούν την συνεχή προσοχή των παικτών κατά την διάρκεια της πλοήγησης στους στενούς διαδρόμους  των επιπέδων. Ο Seb μπορεί να τις απενεργοποιήσει ή να τις χρησιμοποιήσει προς όφελός του, δελεάζοντας τους αντιπάλους προς την θέση του και αφήνοντας τες να κάνουν την δουλειά του για αυτόν. Επιπρόσθετα, ανάμεσα στην γκάμα των όπλων υπάρχει και το Agony Crossbow, μια βαλίστρα με διαφορετικά είδη πυρομαχικών, η πλειοψηφία των οποίων ενεργοποιούνται με την κίνηση. Παγώνοντας, ανατινάζοντας, εκπέμποντας ηλεκτρικό ρεύμα, ή και τυφλώνοντας τους αντιπάλους, o Seb έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις δικές του παγίδες και να σχεδιάσει την προσέγγισή του αναλόγως. Η αλήθεια είναι πως το stealth στοιχείο παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επιβίωση, αφού όπως προαναφέρθηκε τα πυρομαχικά ποτέ δεν είναι αρκετά για μια κατά μέτωπον επίθεση. Τέλος, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και τα boss fights, απαιτώντας έναν συγκεκριμένο τρόπο δράσης ο οποίος όμως δεν είναι πάντα γνωστός εξ’ αρχής, «επιβάλλοντας» μια σειρά από deaths μέχρι αυτός να αποσαφηνιστεί.
Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας οι παίκτες θα συναντήσουν δωμάτια με καθρέφτες, τα οποία και θα τους μεταφέρουν σε έναν νοσοκομείο, όπου και μπορούν να αποθηκεύσουν την πρόοδό τους ή να κάνουν τα διαθέσιμα upgrades. Φυσικά, ποτέ δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την αναβάθμιση όλων των επιθυμητών χαρακτηριστικών, επιβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο μια μορφή συμβιβασμού από πλευράς παικτών και συνεχούς προσαρμογής. Τέλος, η συνεχής εναλλαγή του σκηνικού και των διαφορετικών εκδοχών της πραγματικότητας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της περιπέτειας -και μετά τα μισά ίσως και το πλέον ενδιαφέρον- ιδιαίτερα όταν όλα τα κομμάτια της ιστορίας αρχίζουν και «μπαίνουν» στη θέση τους. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και τα πάντα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν, ακόμα και η δομή της ίδιας της πραγματικότητας.

The Evil Within Image 04

Είναι πραγματικά κρίμα το γεγονός ότι ο καθαρά τεχνικός τομέας μάλλον λειτουργεί αρνητικά στην δημιουργία μιας εμπειρίας μοναδικής, αφού χαρακτηρίζεται από πολλά θέματα, ορισμένες φορές ικανά να αποσυντονίσουν τους παίκτες. Τα frame drops είναι κάτι περισσότερο από συχνά, ιδιαίτερα στις πιο ανοιχτές περιοχές, ενώ εξίσου συχνό είναι και το φαινόμενο του texture pop-in. Δεδομένης της trial & error φύσης ορισμένων αναμετρήσεων και σημείων, ο θάνατος είναι μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία, η οποία όμως δυστυχώς συνοδεύεται και από χρόνους loading που ορισμένες φορές ξεπερνούν και τα 20 δευτερόλεπτα.
Οι επιρροές είναι στο σύνολό τους πολλές και διαφορετικές, από την σειρά Silent Hill μέχρι το ιαπωνικό horror, με κοινό παρονομαστή σε όλα τα παραπάνω την κληρονομιά του RE4.
Ταυτόχρονα, οι μπάρες στο πάνω και κάτω μέρος της οθόνης μπορεί να προσφέρουν ένα κινηματογραφικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό όμως με την προβληματική κάμερα δεν επιτρέπουν πλήρη εποπτεία του χώρου και δεν είναι λίγες οι φορές όπου σημαντικές λεπτομέρειες χάνονται από την προσοχή των παικτών, έχοντας ως αποτέλεσμα deaths που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συνέβαιναν. Από ηχητικής πλευράς τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα, με μοναδική ίσως εξαίρεση τις αδιάφορες ερμηνείες των χαρακτήρων, παρά το γεγονός ότι στο καστ συγκαταλέγονται ηθοποιοί όπως η Jennifer Carpenter και ο Jackie Earl Haley. Οι συνθέσεις και τα ηχητικά εφέ χτίζουν την ένταση και να δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα με τρόπο αριστοτεχνικό, ενώ ακόμα και το Clair De Lune του Claude Debussy που χρησιμοποιείται για την υπόδειξη των ειδικών σημείων-portals προσδίδει στον τίτλο έναν μοναδικό χαρακτήρα.

The Evil Within Image 05
Οι μαύρες μπάρες προσφέρουν μεν ένα πιο κινηματογραφικό αποτέλεσμα, στερούν όμως κάποιες φορές τη δυνατότητα σωστής εποπτείας του χώρου
Οι μαύρες μπάρες προσφέρουν μεν ένα πιο κινηματογραφικό αποτέλεσμα, στερούν όμως κάποιες φορές τη δυνατότητα σωστής εποπτείας του χώρου

Η αλήθεια είναι πως η επιστροφή και μόνο του Shinji Mikami είναι αρκετή για να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες από έναν τίτλο - σίγουρα μεγαλύτερες απ’ ότι συνήθως, όταν μιλάμε για τον «πατέρα» του survival horror. Είναι αυτό που περίμεναν οι fans, όμως; Ναι… και όχι. Η πρώτη αίσθηση που αφήνει το The Evil Within είναι αδιαμφισβήτητα αυτή ενός νέου Resident Evil 4. Η δράση, ο ρυθμός, ο τρόπος με τον οποίο οι παίκτες αναγκάζονται να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις, η έμφαση στο στοιχείο της επιβίωσης και το replayability δίνουν όλα δυναμικά το παρόν και φέρνουν μαζί τους ένα άρωμα μιας εποχής διαφορετικής. Ταυτόχρονα, οι επιρροές από παραγωγές που διαδέχθηκαν τους τίτλους του Mikami, αλλά και από διαφορετικές μορφές horror δημιουργούν ένα σύνολο από στοιχεία ευδιάκριτα, αλλά όμορφα «δεμένα» μεταξύ τους. Η ιστορία σίγουρα δεν αποτελεί δυνατό χαρτί - και η «ιαπωνική» γραφή με τους αδιάφορους χαρακτήρες δεν βοηθούν ιδιαίτερα, ωστόσο η επιβλητική ατμόσφαιρα και οι έξυπνες ιδέες του Mikami σώζουν την παρτίδα και κάνουν τον τίτλο να ξεχωρίζει.



Ατοπήματα υπάρχουν, σχεδιαστικά - και πολλά τεχνικά, ωστόσο ο τίτλος από άποψης περιεχομένου δεν είναι σε καμία περίπτωση κακός. Ίσως όχι το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα survival horror, αλλά πλούσιος σε περιεχόμενο και με μεγάλο replayability. Ίσως το “The Evil Within” είναι ένας από αυτούς του τίτλους που αδικούνται περισσότερο από τον ίδιο τους το εαυτό, όπως για παράδειγμα από την κακή χρήση της idTech 5. Σίγουρα όμως έχει να προσφέρει πολλά σε αυτόν που θα αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί του. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή - και όποιος αντιμετωπίσει το… The Evil Within, θα βρει τελικά πολλά πράγματα που θα τον κρατήσουν - και θα τον καλούν να επιστρέφει ξανά και ξανά.


 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Περιεχόμενο
  • Δράση
  • Έντονο Survival Στοιχείο
  • Ατμόσφαιρα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τεχνικά λάθη
  • Αδιάφοροι Χαρακτήρες
  • Αδύναμη Ιστορία
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
23 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • aplwsninja
    • Ωραιο review. Πραγματικα πιστευω οτι ειδικα σε ολους οσους αρεσε το Resi 4 δεν γινεται να μην τους αρεσει το Evil within. Δεν χανεται!

    • AriesGR
    • Μου είχε δώσει την εντύπωση ότι πάμε για πολύ χαμηλότερη βαθμολογία. Όταν μαζευτεί χρήμα θα αγοραστεί πάραυτα

    • Koel700
    • Το score αυτο αντιπροσωπευη το πως θα ειναι αφου φτιαχτει..διοτι στο pc το παιχνιδι ειναι ΓΤΠ...
      (αυτο ειναι βεβαια ενα χιλιοσηζητημενο δικο μου κολημα με τα review...διοτι απο οσο ειδα στο stream αξιζει ως παιχνιδι)

    • NickTheGreek87
    • Ωραίο παιχνιδάκι το ευχαριστιέμαι πολύ! Πολύ ωραία ατμόσφαιρα..
      Το παίζω σε PC και στα τεχνικά τουλάχιστον δεν αντιμετωπίζω θέμα όπως επίσης με γραμμή εντολών μίκρυνα λίγο τις μαύρες μπάρες. 9/10 Για μένα.

    • korko
    • ωραίο το review και αναλυτικότατο.όταν μαζέψω τα φράγκα για το ps4 θα είναι η πρώτη μου αγορά.απλά ξενέρωσα λίγο με το αδύναμη ιστορία.πίστευα ότι θα ήταν τρομερό...

    • Geovra
    • Connie ftw. Ευτυχως που υπαρχουν και τα stream και μπορουμε να εχουμε μια καλυτερη εικονα απο ενα απλο review που μπορει να χαντακωσει ενα παιχνιδι μενωντας μονο στον τεχνικο τομεα και οχι στο παιχνιδι καθ'αυτο. Ας ελπισουμε σε ενα Patch που να διορθωνει (τουλαχιστον) την εκδοση για Pc που βαση του rage του Καρετσου την προηγουμενη βδομαδα, απλα ειναι τραγικο.

    • mariodm22
    • Για μενα παρολα τα καποια θεματακια που εχει ειναι ενα αρκετα καλο παιχνιδι και για τους Fan του Re4 θα ειναι οτι πρεπει πιστευω ...

    • Raphael
    • Αδιάφοροι χαρακτήρες και αδύναμη ιστορία είναι πολύ βασικά.... τι να κάνω ένα παιχνίδι με γραφικάρες και μηδέν ιστορία....;

    • Connie GR
    • @Raphael
      Δεν αντιλέγω πως είναι πολύ σημαντικά στοιχεία, αλλά υπάρχει πλήθος περιεχομένου και καλό replayability. Επίσης, υπάρχει πάντα και το gameplay... ;)

    • trianta78
    • ωραιο παιχνιδι σε κραταει χωρις να βαρεθεις απο την αρχη μεχρι το τελος και σε μερικα του σημεια σε στρεσαρη απιστευτα!!

    • brutal3012
    • ΟΚ δεν είναι οι χαρακτήρες με το βάθος το ιδιαίτερο αλλά η ιστορία εμένα προσωπικά μου φαίνεται ενδιαφέρουσα. Χαοτική μεν αλλά πολύ καλύτερη από τα μυριάδες θρίλερ που κυκλοφορούν εκεί έξω. Εξάλλου το παιχνίδι θυμίζει και θέλει να θυμίζει ταινίες τρόμου και ψυχολογικά θρίλερ. Θα διαφωνήσω σε ένα σημείο με το πολύ καλό κατά τα άλλα review. Δε θα έλεγα πως παραπέμπει σε Ηostel και Saw γιατί η ατμόσφαιρα θυμίζει αρκούντως γιαπωνέζικα θρίλερ απλά έχει και αρκετό gore που θα μπορούσε να θυμήσει τα αμερικάνικα καφροθρίλερ. Αλλά η ιστορία και η αίσθηση σαφώς διεγείρει τον εγκέφαλο και όχι το στομάχι. Για τους φίλους του horror που έχουν κονσόλα η ενασχόληση με το παιχνίδι κρίνεται επιτακτική.

    • Ada23
    • Διαβαζω για resident evil και για μια ιστορια που ξετυλιγεται σταδιακα οσο προχωραει το παιχνιδι και ψηνομαι να το αγορασω.
      Μαλλον θα μπει στη λιστα αυτων που θα αγοραστουν στο μελλον. :D

    • Connie GR
    • @RODIFIRE
      Θυμίζει πολύ το Resident Evil 4, ενώ υπάρχουν και αρκετά στοιχεία (κυρίως όσον αφορά την ατμόσφαιρα) του Silent Hill. Αν θέλεις να πάρεις μια ιδέα, μπορείς να δεις το stream του τίτλου που έχει γίνει στο Twitch channel του Enternity!
      URL: http://www.twitch.tv/enternitygr/profile/past_broadcasts

    • Harkyn
    • Ωραίο review once again Κώστα!Με αυτά που διάβασα και αφού φέρνει σε RE4 ψηθηκα να το αγοράσω μόλις πεσει λίγο η τιμή του...

    • james earl cash
    • μιας που το αγορασα επιτελους μου θιμιζει το resident evil 4 σε μια grindhouse εκδοση με story b-movie 1980s χαρακτιρες πιστευω πως αξιζει η αγορα σε οσους αρεσει το resi4 και γενικως τα horror

    • dawnstar
    • Ενα παιχνιδι που δεν το ειχα στα πλανα μου και επεσε κατα τυχη στα χερια μου πραγματικα ειναι υπεροχο σε οσους αρεσε το resident 4 και τα silent hill (τα παλια) ας το παρουν και δεν θα χασουν ειναι εξαιρετικο

*