Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Grand Theft Auto V PS5 and Xbox Series X Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Rockstar North

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Take Two Interactive

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Grand Theft Auto V PS5 and Xbox Series X
    • 18+ pegi 18+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.rockstargames.com/gta-v FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE

    9

    ENTERNITY SCORE
*
To Grand Theft Auto V κυκλοφόρησε στα PS5 και Xbox Series X και αξίζει σίγουρα τον χρόνο σας!

Άλλος ένας χρόνος, άλλο ένα Grand Theft Auto V Review. Η Rockstar Games αποφάσισε να επαναλανσάρει το πέμπτο entry μιας σειράς που έκανε παγκόσμιο πάταγο στη βιομηχανία των video games. Αυτή τη φορά όμως, το έκανε χωρίς να πατήσει φρένο πουθενά. Φυσικά, το αγαπημένο της παιδί, επιμελήθηκε η ίδια η Rockstar Games σε αντίθεση με το πρόσφατο φιάσκο του Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition που δημιουργήθηκε από εξωτερικό studio. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και συμβαδίζει με το μέγεθος της Rockstar και την ποιότητα που μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια. Το αποκαλούμενο Grand Theft Auto V: Expanded & Enhanced Edition πραγματοποιεί μια ευχή που οι περισσότεροι GTA fans έχουν κάνει στο παρελθόν και αυτή είναι η εξής: “Τι καλά να μας χάριζαν ένα PC που να κοστίζει όσο ένα αυτοκίνητο για να παίξουμε το GTA V όπως πρέπει.”




Σε περίπτωση που μένατε στο φεγγάρι μέχρι σήμερα και δεν γνωρίζετε καθόλου για το Grand Theft Auto V, μπορείτε να διαβάσετε το PS3 review, το PS4/Xbox One review ή το PC review μας. Σε αυτό το - τέταρτο και ελπίζουμε τελευταίο - review για τον τίτλο, θα αναλύσουμε την ποιότητα του remaster, τις νέες δυνατότητες που προσφέρει και το αν αξίζει να επενδύσετε τον χρόνο σας για να παίξετε τη συγκεκριμένη έκδοση. To Grand Theft Auto V: Expanded & Enhanced Edition μας δείχνει την ποιότητα της αναβάθμισής του από τη στιγμή που θα πατήσουμε την έναρξη στο μενού της κονσόλας.



Σε αντίθεση με τις παλαιότερες εκδόσεις, δεν υπάρχει κανενός είδους εγκατάσταση και σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα βρισκόμαστε στο κεντρικό μενού. Ξεκινώντας το story θα διαπιστώσετε πως τα κάποτε δυόμιση λεπτά (!) που απαιτούνταν για να φορτώσει, έχουν μειωθεί σε 20 δευτερόλεπτα, κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο. Επιπλέον, μετά από το αρχικό loading για να εισέλθετε στο campaign του παιχνιδιού, δεν θα ξαναδείτε οθόνη φόρτωσης, ούτε όταν o χαρακτήρας σας πεθάνει ή συλληφθεί αλλά ούτε όταν χειροκίνητα θελήσετε να ανακτήσετε παλαιότερο save.

Οπτικά, το GTA V next gen update έχει τρείς επιλογές:

•    Performance Mode (1440p/60 καρέ ανά δευτερόλεπτό)
•    Fidelity Mode (4K/30 καρέ ανά δευτερόλεπτό/ ray tracing)
•    Performance Mode RT (1440p/ στόχος τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτό με ray tracing)

Αν θέλετε να νιώσετε έντονα τη διαφορά στην αναβάθμιση, καλό είναι να διαλέξετε κάποιο από τα modes που υποστηρίζουν 60 καρέ ανά δευτερόλεπτό, καθώς το Fidelity ενώ έχει την καλύτερη εικόνα, παραμένει στα 30, κάτι το οποίο δεν είναι βέλτιστο σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Σίγουρα η νέα τεχνολογία motion blur που έχει εφαρμοστεί το κάνει καλύτερο σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις, αλλά τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο είναι που κάνουν την ουσιαστική διαφορά. Περνώντας στα performance modes, το δίχως ray traycing είναι μερικώς αδιάφορο, καθώς είναι ουσιαστικά η έκδοση των PS4/ Xbox One, αλλά σε 60 καρέ ανά δευτερόλεπτό. Ο λόγος που θεωρούμε τη συγκεκριμένη επιλογή μερικώς αδιάφορη, είναι η καταπληκτική επίδοση και όψη του Performance Mode RT, το οποίο ναι μεν έχει ως "στόχο" τα 60 καρέ αλλά σπάνια πέφτει κάτω από αυτά και σε στιγμές που δύσκολα θα γίνει αντιληπτό. Κατ’ επέκταση, η επιλογή που λάμπει σε αυτό το update είναι η τρίτη.



Ο τίτλος σε Performance Mode RT, δείχνει εξαιρετικός, με τις αντανακλάσεις ray tracing σε  στερεές επιφάνειες, καθρέπτες, νερό και αυτοκίνητα να είναι πανέμορφες και να αναβαθμίζουν το σύνολο. Εκτός από τις αντανακλάσεις όμως, η νέα έκδοση του GTA V χρησιμοποιεί και ray traced shadows, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό στις σκιές από όλα τα αντικείμενα, τα οποία ανταποκρίνονται εξαιρετικά ανάλογα με τη θέση προέλευσης του φωτός. Τα πρόσωπα, οι στερεές επιφάνειες, τα πάρκα με τα δέντρα, τα νερά και τα κτίρια του San Andreas είναι χάρμα οφθαλμών. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το GTA V είναι σχεδόν 10 ετών βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα. Για να είμαστε ακριβείς, τα μόνα σημεία στα οποία ο τίτλος δείχνει τα χρόνια του, είναι οι εκφράσεις, η κίνηση των προσώπων στα cinematics, και η ποιότητα των μοντέλων του περιβάλλοντος αν ζουμάρουμε πολύ, ή παίξουμε σε οπτική πρώτου προσώπου. Φυσικά, τα - ως επί το πλείστον - σταθερά 60 καρέ στο Performance Mode RT, κάνουν την οπτική πρώτου προσώπου, επιτέλους, μια βιώσιμη επιλογή. Έχοντας περάσει πάνω από τις μισές μας ώρες με αυτή την οπτική, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι είναι πλέον εξίσου απολαυστική με την κλασσική οπτική τρίτου προσώπου. Λόγω της αύξησης των καρέ του τίτλου στα 60,  απογειώνεται η απόκριση του χειρισμού στην οδήγηση, στα όπλα, και στην κίνηση του χαρακτήρα στο περιβάλλον.



Χάρη στο ray tracing και την εφαρμογή τεχνολογιών που μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο στο Red Dead Redemption 2, οι εκρήξεις και η φωτιά αναπαρίστανται πολύ πιο όμορφα στην οθόνη. Οι αλλαγές στον φωτισμό, τα χρώματα και τις σκιές είναι έντονες όταν υπάρχει φλεγόμενο αντικείμενο, ή άνθρωπος. Οι εκρήξεις είναι πολύ πιο ρεαλιστικές, πιο φωτεινές, με περισσότερα κομμάτια να διαλύονται και με πιο έντονο φωτισμό στην οθόνη. H Rockstar Games έβαλε τα δυνατά της για να χρησιμοποιήσει όσο πιο πολύ γίνεται τα χαρακτηριστικά του PlayStation 5. Η εφαρμογή των adaptive triggers και του haptic feedback στο DualSense είναι από τις καλύτερες μέχρι σήμερα, φτάνοντας σχεδόν στα επίπεδα των first party games της Sony, όπως το Horizon Forbidden West και το Returnal. Η αίσθηση του δρόμου κατά την οδήγηση αλλάζει αν το όχημα κινείται σε άσφαλτο, πεζοδρόμιο ή χωμάτινη επιφάνεια. Υπάρχει αντίστοιχη πλευρική δόνηση αν το όχημα συγκρουστεί στην αριστερή ή στη δεξιά πλευρά και συνολική δόνηση αν η σύγκρουση είναι μετωπική. Η σκανδάλη του φρένου είναι πιο σκληρή σε αυξημένες ταχύτητες, ενώ αυτή του γκαζιού αλλάζει την αντίστασή της ανάλογα με την επιφάνεια και την πρόσφυση του οχήματος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα βήματα των χαρακτήρων, το κολύμπι και το αν και που δέχονται σφαίρες. Η τεχνολογία των adaptive triggers εφαρμόζεται και στα όπλα, με κάθε ένα από αυτά να έχει διαφορετικές αντιστάσεις και ανάδραση όταν οι χαρακτήρες πυροβολούν. Τέλος, υπάρχει και εφαρμογή 3D audio, με τους ήχους του παιχνιδιού να συμβαδίζουν τέλεια με την κατεύθυνσή τους σε σχέση με τη θέση του παίκτη κάθε στιγμή. Τα πάντα ακούγονται διαφορετικά σε οπτική πρώτου ή τρίτου προσώπου.



Όσον αφορά το GTA Online, εκτός από τις προσθήκες που προαναφέρθηκαν, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές. Η πιο σημαντική είναι το λεγόμενο "Career Builder" το οποίο βοηθά πολύ τους νέους παίκτες και τους εισάγει με περισσότερες γνώσεις στον χαοτικό του κόσμο. Πλέον, με αυτή την προσθήκη, ο παίκτης καλείται να διαλέξει μια από τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις για να ξεκινήσει τον χαρακτήρα του. Αυτές είναι executive office, bunker, motorcycle club και nightclub. Επιπλέον, δίνεται το πολύ γενναιόδωρο ποσό των $4.000.000 σε νέους παίκτες για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αρχικές απαιτήσεις του San Andreas. Επίσης, οι παλιοί παίκτες έχουν την επιλογή να επανεκκινήσουν τον χαρακτήρα τους για να εκμεταλλευτούν το Career Builder. Μια άλλη προσθήκη είναι το Hao’s Special Works Auto Shop, όπου οι χρήστες μπορούν να αναβαθμίσουν με νέους τρόπους τα αυτοκίνητά τους, τόσο σε επιδόσεις όσο και σε εμφάνιση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αγώνες ταχύτητας και time trials, αποκλειστικά για τα οχήματα που έχουν αναβαθμιστεί στο μαγαζί του Hao. Η τελευταία προσθήκη στο GTA Online είναι πέντε νέα οχήματα υψηλών επιδόσεων.



Εν κατακλείδι, η Rockstar Games παρέδωσε ένα πολύ αξιόλογο remaster του πολυαγαπημένου τίτλου. Το Grand Theft Auto V Expanded & Enhanced Edition έχει μπόλικες οπτικές προσθήκες για να κάνει τους παίκτες που το έχουν ξαναπαίξει να βιώσουν μια πολύ καλύτερη εμπειρία. Ασυζητητί, είναι η καλύτερη έκδοση του τίτλου μέχρι σήμερα. Αν δεν έχετε ασχοληθεί ως τώρα με το παιχνίδι, προτείνεται ανεπιφύλακτα να το απολαύσετε σε αυτή την έκδοση. Σίγουρα υπάρχει το παράπονο ότι φτάσαμε στην τρίτη επανέκδοση του GTA V, χωρίς να υπάρχουν προσθήκες σε κάτι πέραν του οπτικού τομέα. Πιστεύουμε ότι για έναν τίτλο που έχει βγάλει τα λεφτά του και μάλιστα με το παραπάνω, η αναβάθμιση για τους ήδη κατόχους θα έπρεπε να είναι δωρεαν. Πάραυτα, δεν αναιρείται το γεγονός πως ο εν λόγω τίτλος είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική παρουσίαση και γραφικά
  • Πλήρης και σωστή υλοποίηση DualSense και 3D αudio
  • Παραμένει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών
  • Το Career Builder είναι καλή προσθήκη και καλωσορίζει νέους παίκτες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Δεν υπάρχει δωρεάν αναβάθμιση για τους κατόχους
  • Ουσιαστικές αλλαγές μόνο στον οπτικό τομέα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*