Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

NieR: Automata End of Yorha Edition Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    PlatinumGames

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Square Enix

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
To NieR: Automata End of Yorha Edition φτάνει στο Nintendo Switch. Αξίζει να ασχοληθείτε;

H μεταφορά του NieR:Automata στο Nintendo Switch αποτελεί μία από τις πιο ικανοποιητικές και χαρμόσυνες εξελίξεις για την πλατφόρμα της Nintendo το τελευταίο διάστημα. Όχι απαραίτητα επειδή ο συγκεκριμένος τίτλος επωφελείται σημαντικά από την φορητότητα του Nintendo Switch, αλλά επειδή η ιδιαίτερη δημιουργία του Yoko Taro και της Platinum Games αποτελεί ένα must have για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την δυτική λαίλαπα των blockbusters και να απολαύσουν κάτι το διαφορετικό, κάτι που θα τους μείνει στο μυαλό. Είναι ένα παιχνίδι που εμπλουτίζει την βιβλιοθήκη οποιουδήποτε συστήματος με την παρουσία του και μόνο και κάπως έτσι καταλήξαμε μ’ ένα νέο, γεμάτο πακέτο και σε νορμάλ τιμή για το Switch. Το NieR:Automata The End of YoRHa Edition συμπεριλαμβάνει το DLC "3C3C1D119440927", τρία colosseums και επιπρόσθετα κουστούμια που βασίζονται σε χαρακτήρες του NieR Replicant, προσφέροντας ουσιαστικά μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τους χρήστες που θα μπουν αργοπορημένα στον κόσμο των ανδροειδών και των mechs.




Το NieR:Automata κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2017 στις πλατφόρμες των ανταγωνιστών της Nintendo και τα θετικά σημεία του παιχνιδιού συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα. Η Square Enix εμπιστεύτηκε την Platinum Games να της δημιουργήσει ένα γρήγορο, διασκεδαστικό και εθιστικό σύστημα μάχης και το έμπειρο στούντιο δεν τους απογοήτευσε. Ακόμα και αν μιλάμε για τεχνικούς περιορισμούς του Switch που μας εγκλωβίζουν στα 30FPS, η δράση και η ταχύτητα που προσφέρεται μέσω του combat system του NieR: Automata παραμένει αυτό που θέλαμε να δούμε από κάθε action RPG της αγοράς. Σίγουρα δεν επιδιώκουμε να υποτιμήσουμε την ανωτερότητα των εκδόσεων του τίτλου σε άλλες κονσόλες και στο PC, αν είχαμε την επιλογή να επιλέξουμε ανάμεσα στην έκδοση του Nintendo Switch και π.χ. εκείνης στο PC, θα επιλέγαμε προφανώς τα υψηλότερα frames των δυνατότερων συστημάτων. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που στηρίζεται στις γρήγορες κινήσεις, τα εντυπωσιακά boss fights και στο να εξαπολύονται αλλεπάλληλες επιθέσεις στους αντιπάλους, οπότε η ομαλή κίνηση των χαρακτήρων είναι κάτι που θα εκτιμηθεί δεόντως απ΄ όλους τους gamers.



To παιχνίδι έτρεχε κατά 95% απροβλημάτιστα στα 1080p σε docked mode και 720p σε portable mode, με το δεύτερο να το έχουμε τεστάρει περισσότερο, μιας και πρόκειται για το βασικό selling point της έκδοσης. Αν εξαιρέσουμε κάποια δυσκολία στο να διαβάσουμε κάποιες περιγραφές εξαιτίας των πολύ μικρών γραμμάτων και της μικρότερης οθόνης, γενικότερα το παιχνίδι έτρεχε ικανοποιητικά. Κάποια μικρά stutterings και frame drops έκαναν την εμφάνισή τους σε συγκεκριμένες περιοχές, χωρίς όμως να μπορούμε να προσδιορίσουμε τον λόγο πίσω από αυτές τις τεχνικές ενοχλήσεις. Δεν υπήρχαν δηλαδή απαραίτητα μεγάλα boss fights ή μεγάλος αριθμός εχθρών όταν αντιμετωπίσαμε κάποια πεσμένα frames και γενικότερα μιλάμε για σπάνια προβλήματα που διαρκούσαν ελάχιστα δευτερόλεπτα.



Προφανώς και για να μπορεί το open world περιβάλλον του Nier: Automata να κλειδώσει στα 30fps έγιναν συγκεκριμένες εκπτώσεις, αφού σε κάποιες περιοχές τα textures ήταν χαμηλού επιπέδου. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το εν λόγω παιχνίδι δεν ήταν ποτέ γνωστό για τα φοβερά ή εντυπωσιακά γραφικά του, οπότε ο κόσμος που θα θέλει να το χαρεί σε μία φορητή διαδικασία, προφανώς και δεν θα νοιαστεί ιδιαίτερα για τα downgrades που υπάρχουν σε κάποια σημεία. Όπως και να’χει, βάζοντας στην εξίσωση τι προϋπήρχε, την ιπποδύναμη του Nintendo Switch και το τελικό αποτέλεσμα που λάβαμε, η Virtuos έκανε μία άκρως ικανοποιητική δουλειά στο συγκεκριμένο port και συγκαταλέγεται εύκολα ανάμεσα στα καλύτερες μεταφορές ενός third party τίτλου στο Nintendo Switch.



Η δύναμη όμως του NieR: Automata δεν βρίσκεται στα γραφικά ή σ’ ένα άρτιο open world design, αφού σίγουρα υστερεί στον οπτικό εντυπωσιασμό ή στον σχεδιασμό ενδιαφερόντων side quests απέναντι σε μεγαλύτερα projects. Αυτό που ξεχώριζε στον τίτλο ήταν το σενάριο, η ατμόσφαιρα, οι χαρακτήρες του και το εκπληκτικό του soundtrack. To σύνολο που διαμορφώθηκε από τις ιδέες του Yoko Taro και τις μουσικοσυνθέσεις του Keiichi Okabe είναι ανά διαστήματα εκπληκτικό, ενώ τα βαθύτερα μηνύματα του παιχνιδιού που πηγάζουν σ’ αυτό το post-apocalyptic σκηνικό καταφέρνουν να κρατήσουν τον χρήστη κολλημένο στην οθόνη του. Οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι σε τέτοιο βαθμό καλογραμμένοι, που ακόμη και όταν υπάρξουν κάποιες κοιλιές στη ροή λόγω της ιδιαιτερότητας του τίτλου να απαιτεί πολλαπλά playthroughs, οι παίκτες δύσκολα θα το παρατήσουν το εγχείρημα, γιατί καταλαβαίνουν ότι στο τέλος θα επιβραβευτούν από τους δημιουργούς του NieR: Automata. Πράγματι, μας είναι δύσκολο να θυμηθούμε παιχνίδι που μας έβαζε στο τρυπάκι να το ολοκληρώσουμε τρεις φορές και να μη μετανιώνουμε ούτε στιγμή για την επιλογή μας, με το τρίτο playthrough να εξυψώνει τον τίτλο στα ουράνια.



Σε όποιες πλατφόρμες και συσκευές και να μεταφερθεί το Nier: Automata The End of YoRHa Edition και με όση καθυστέρηση και αν χρειαστεί ένα τέτοιο εγχείρημα, η μεταφορά και μόνο αξίζει. Σπανίζουν τα παιχνίδια που μεταφέρουν στον χρήστη τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις με τα video games ως μέσο, ενώ παράλληλα στηρίζονται σ’ ένα άκρως ικανοποιητικό, χαρακτηριστικό και εθιστικό gameplay. Μπορεί το Nier: Automata The End of YoRHa Edition να μην αποτελεί την κορυφαία έκδοση του τίτλου σ’ ο’τι αφορά το καθαρά οπτικό και τεχνικό κομμάτι, αλλά ο πυρήνας είναι γεμάτος με συναισθήματα γύρω από την περιπέτεια των κεντρικών ηρώων σ’ έναν δυστοπικό κόσμο απέναντι σε γιγάντια ρομπότ και τρομακτικούς εχθρούς. Η περιπέτεια όμως ξεφεύγει από τις εκρήξεις και τα λίγα άλλα εντυπωσιακά boss fights και φέρνει τον παίκτη αντιμέτωπο με ηθικά ερωτήματα και έντονα συναισθήματα .  Όταν βυθιστεί ο χρήστης σε αυτόν τον σκοτεινό και κατεστραμμένο κόσμο και ανακαλύψει τις περαιτέρω πτυχές της ιστορίας κρατώντας το Nintendo Switch αναπαυτικά στο κρεβάτι του, μάλλον θα δυσκολευτεί να αφήσει από τα χέρια την κονσόλα και θα νιώθει σαν να κρατάει ένα καλό βιβλίο στα χέρια του. Αυτή η αίσθηση και μόνο αξίζει για κάποιον που δεν είχε την τύχη να απολαύσει μέχρι τώρα την κυκλοφορία της Square Enix σε κάποια άλλη κονσόλα και κατά την άποψή μας δεν θα έπρεπε να σταθούμε ιδιαίτερα στην ηλικία του τίτλου.



Το Nier: Automata The End of YoRHa Edition είναι από την φύση του ένα παιχνίδι που ξεχώρισε πολύ εύκολα το 2017 και συνεχίζει να ξεχωρίζει ακόμη και σήμερα με σχεδόν την ίδια ευκολία, ανάμεσα σε πάμπολλες κυκλοφορίες που βλέπουμε στην αγορά. Το κατά πόσο βέβαια είναι θετικό σημάδι για την βιομηχανία το γεγονός ότι ένας τίτλος πενταετίας συνεχίζει και αποπνέει μία φρεσκάδα χωρίς κάποιες αλλαγές σε gameplay και άλλους τομείς, αυτό δεν το ξέρουμε. Ενδεχομένως να αποτελεί τροφή για σκέψη για μία άλλη κουβέντα σε κάποιο άλλο κείμενο, για την ώρα θα προτιμήσουμε να βουτήξουμε ξανά στο Nier: Automata The End of YoRHa Edition και να εξερευνήσουμε τα πάνω από 20 εναλλακτικά φινάλε μίας περιπέτειας που είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία σκοτεινή ιστορία νιχιλισμού. 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Σχεδόν απροβλημάτιστη εμπειρία σε docked και portable mode
  • Μία εξαιρετική και ιδιαίτερη ιστορία
  • Χαρακτήρες που μένουν στο μυαλό του χρήστη
  • Απολαυστικό gameplay
  • Εξαιρετικό και διαχρονικό soundtrack
  • Πετυχημένο port που προσφέρεται σαν ολοκληρωμένο πακέτο και δίκαιη τιμολόγηση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα side quests είναι το μόνο στοιχείο που μοιάζει ξεπερασμένο
  • Μικρά frame drops και μέτρια textures σε συγκεκριμένα σημεία
  • Το δεύτερο playthrough κάνει μία κοιλιά εξαιτίας έντονων κοινών στοιχείων με τον πρώτο τερματισμό
  • Θα θέλαμε παραπάνω boss fights
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*