Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

FIFA Games: Προσφέροντας διασκέδαση από το 1993

Τα αθλητικά video games είναι σίγουρα από τα πιο εμπορικά για τη βιομηχανία τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται σε εταιρείες που έχουν επενδύσει αρκετά πάνω τους. Η ΕΑ Sports δείχνει να πιστεύει αρκετά το ποδόσφαιρο και έτσι προσφέρει από το καλοκαίρι του 1993 στους fans των video games τη δυνατότητα να ζήσουν μοναδικές στιγμές στο σπίτι, αντιμετωπίζοντας είτε φίλους τους, είτε ομάδες που ελέγχονται από τη CPU, είτε και άγνωστους μέσω των διαφόρων online υπηρεσιών. Η σειρά videogames FIFA αριθμεί πάρα πολλούς τίτλους μέχρι σήμερα και φαίνεται πως είναι από τις λίγες που μπορεί να οδηγεί κάθε χρονιά τον καταναλωτή στα καταστήματα, έτσι ώστε να προμηθεύεται κάθε νέο μέρος της. Το FIFA franchise πέρασε πολλά σκαμπανεβάσματα και πλέον βρίσκεται ξανά στην κορυφή. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο παρελθόν του.



Η αγορά των video games ζητούσε επίμονα ποδοσφαιρικά video games, όσο και το πραγματικό ποδόσφαιρο συνέχιζε να αποκτά ολοένα και περισσότερους fans και τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας έμπαιναν σε ολοένα και περισσότερα σπίτια. Οι παίκτες στην αγορά των video games ήταν ήδη αρκετοί όταν η ΕΑ αποφάσισε να μπει δυναμικά μέσω της EA Sports στην αγορά και να δημιουργήσει το video game FIFA. Το πρώτο FIFA game κυκλοφόρησε στις 15 Ιουλίου του 1993 με την ονομασία FIFA International Soccer και την επίσημη άδεια της ομώνυμης ομοσπονδίας. Ήταν σαφές από εκείνη τη στιγμή πως η ΕΑ θα έμπαινε γερά στο «κόλπο» και θα επένδυε αρκετά χρήματα.

FIFA International Soccer (FIFA 94)
Το FIFA International Soccer ξεκίνησε με την κωδική ονομασία EA Soccer και κυκλοφόρησε με την τελική του ονομασία και τους David Platt, Piotr Swierczewski, Packie Bonner και Ruud Gullit στο εξώφυλλο σε εκδόσεις για PC, Amiga, SEGA CD, 3DO, SNES, SEGA MegaDrive, SEGA Master System, SEGA Game Gear και Game Boy στις 15 Ιουλίου του 1993. Ο τίτλος ξεχώρισε στην εποχή των συστημάτων 16-bit χάρη στην ισομετρική οπτική του, περιελάμβανε μόνο εθνικές ομάδες, ενώ δεν φιλοξενούσε πραγματικά ονόματα παικτών. Η εμπορική του πορεία ήταν εξαιρετική φτάνοντας μέχρι και την κορυφή των charts στην Αγγλία, ενώ ανά περιοχές και formats περιελάμβανε και μερικές έξτρα ομάδες.



FIFA 95
Η επιτυχία της πρώτης κυκλοφορίας ήταν αναμενόμενο πως θα οδηγούσε την EA Sports και σε μετέπειτα εκδόσεις. Το FIFA 95 κυκλοφόρησε στις 8 Ιουλίου του 1994 για SEGA MegaDrive με τον Erik Thorstvedt και τον Alexi Lalas στο εξώφυλλο. Χρησιμοποιούσε την ίδια μηχανή γραφικών, εισήγαγε σωματεία από οκτώ πρωταθλήματα (Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία και ΗΠΑ), χωρίς ωστόσο τα πραγματικά τους στοιχεία. Το παιχνίδι παρουσίαζε αλλαγές στο σύστημα της πάσας, ενώ ήταν και το πρώτο από τα βασικά που κυκλοφόρησε μόνο σε ένα format.



FIFA 96
To FIFA 96 κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουλίου του 1995 για PC, PlayStation, SEGA Saturn, SEGA 32X, SNES, SEGA MegaDrive, SEGA Game Gear και Game Boy. Έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο game της σειράς που υποστήριζε real-time 3D graphics στις εκδόσεις για PC, SEGA Saturn και PlayStation χάρη στην τεχνολογία Virtual Stadium, καθώς και πραγματικά ονόματα στους παίκτες, αλλά και πολλά customization tools. Στα SNES και SEGA MegaDrive, ο τίτλος κυκλοφόρησε ως μια αναβαθμισμένη έκδοση του προηγούμενου game. Το FIFA 96 ήταν και το πρώτο game της σειράς που προσέφερε editor για τις ομάδες και τους παίκτες, ενώ εισήγαγε για πρώτη φορά και σωματεία από την Σκωτία, τη Μαλαισία και τη Σουηδία.



FIFA 97

Το FIFA 97 κυκλοφόρησε στις 24 Ιουνίου του 1996 σε εκδόσεις για PC, PlayStation, SEGA Saturn, SEGA MegaDrive, SNES και Game Boy, με τους David Ginola και Bebeto στο εξώφυλλο. H μεγαλύτερη αλλαγή του ήταν το ποδόσφαιρο εσωτερικού χώρου με ομάδες 6 παικτών (που είχαν βασιστεί στο μοντέλο του David Ginola) σε ένα ξεχωριστό mode, ο εμπλουτισμός ομάδων και πρωταθλημάτων, αλλά και η προσθήκη σχολιασμού από τους John Motson, Andy Gray και Des Lynam.



FIFA 64
Η έκδοση του FIFA 97 για το Nintendo 64 κυκλοφόρησε με την ονομασία FIFA 64. Το παιχνίδι δεν ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, ωστόσο λόγω έλλειψης πολλών ανταγωνιστών, οι κάτοχοι του συστήματος του έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Ήταν ο πρώτος τίτλος της σειράς που εμφανίστηκε για το «φρέσκο» ακόμη τότε σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας της Nintendo.



FIFA: Road to World Cup 98
Το 1998 ήταν χρονιά Παγκοσμίου Κυπέλλου και η EA Sports φρόντισε να ετοιμάσει το κοινό κατάλληλα. Έτσι, κυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου 1997 το FIFA: Road to World Cup 98 για PC, PlayStation, Nintendo 64, SEGA Saturn, SNES, SEGA MegaDrive και Game Boy, με τους Roy Lassiter, David Beckham, Paolo Maldini, David Ginola, Andreas Moller και Raul στο εξώφυλλο. Το παιχνίδι παρουσίασε μια βελτιωμένη μηχανή γραφικών, την καλύτερη μουσική εισαγωγή μέχρι σήμερα (Blur - Song 2), πολλά γνωστά κομμάτια, νέα γήπεδα και βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη. Το Road to World Cup mode επέτρεπε στον παίκτη να διαλέξει από όλες τις εθνικές ομάδες που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε video game της σειράς ο κανόνας του offside, ενώ εκείνη τη χρονιά τελειώνει και η παρουσία του franchise στα συστήματα 16-bit.



FIFA 99
Αθλητές όπως οι Dennis Bergkamp, Kasey Keller, Fabien Barthez, Hidetoshi Nakata, Olaf Thon, Rui Costa, Christian Vieri και Fernando Morientes συνοδεύουν το επόμενο game της σειράς που κυκλοφόρησε για PC, PlayStation και Nintendo 64 στις 10 Ιουνίου του 1998. Το ποδόσφαιρο εσωτερικού χώρου αποσύρθηκε από το game, ενώ η προγραμματιστική ομάδα άρχισε να βελτιώνει αρκετά τη ροή των αγώνων. Πολλές αλλαγές εμφανίστηκαν στον τομέα των γραφικών με τους παίκτες να αποκτούν πιο λεπτομερή πρόσωπα, ενώ οι παίκτες είχαν τη δυνατότητα να φτιάξουν δικά τους πρωταθλήματα και κύπελλα. Οι 20 κορυφαίες της ομάδες της Ευρώπης μπορούσαν να συμμετέχουν στο European Dream League, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται στη σειρά και η ενότητα Rest of Europe, περιλαμβάνοντας ομάδες μικρότερων χωρών.


FIFA 2000
Η νέα δεκαετία μπήκε δυναμικά για την ΕΑ με το FIFA 2000 να κυκλοφορεί για PC, PlayStation και Game Boy Color στις 26 Οκτωβρίου 1999, για πρώτη φορά δηλαδή στα μέσα του φθινοπώρου. Στο εξώφυλλο μπορούσαμε να βρούμε αθλητές όπως ο Sol Campbell, Pep Guardiola, Emmanuel Petit, Jaap Stam, Mehmet Scholl, Par Zetterberg, ενώ στη χώρα μας το game κυκλοφόρησε με βασικό «πρωταγωνιστή» τον Βασίλη Τσιάρτα, ελληνικό μενού (για πρώτη φορά) και περιγραφή από τους Γιώργο Θαναηλάκη, Χρήστο Σωτηρακόπουλο και Γιάννη Δάρρα. Πάνω από 40 κλασικές ομάδες συμπεριλαμβάνονταν στο game, μαζί με αρκετές ελληνικές, ενώ πλέον είχαμε εκτελέσεις φάουλ, βελτιωμένες συνθήκες συγκρούσεων σώμα με σώμα και πιο δυνατά τάκλιν.



FIFA 2001
Το FIFA 2001 έκανε την εμφάνισή του στις 8 Νοεμβρίου του 2000 για PC, PlayStation και PlayStation 2 (το πρώτο της σειράς για την τότε νέα κονσόλα). Στο εξώφυλλό του εμφανίστηκαν αθλητές όπως ο Paul Scholes, Gheorghe Hagi, Sa Pinto, Filippo Inzaghi, Lothar Matthaus, Thierry Henry, Leonardo και Θοδωρής Ζαγοράκης, ενώ από τις βασικές αλλαγές ήταν μια διαφορετική μηχανή γραφικών που βοηθούσε στο να παρουσιάζεται κάθε εμφάνιση ομάδας με μεγαλύτερο επίπεδο λεπτομέρειας. Για πρώτη φορά είδαμε επίσημα εμβλήματα σε αρκετές ομάδες, καθώς και την ειδική μπάρα ισχύος στα σουτ. Στην Ελλάδα το game κυκλοφόρησε κι αυτό με τη σειρά του με περιγραφή Χρήστου Σωτηρακόπουλου και Γιάννη Δάρρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η έκδοση PC προσέφερε για πρώτη φορά και δυνατότητα για online αγώνες.



FIFA Football 2002
Το FIFA Football 2002 κυκλοφόρησε την 1η Νοεμβρίου του 2001 για PC, PS2, GameCube και PlayStation με αθλητές όπως οι Thierry Henry, Zlatan Ibrahimovic, Francesco Totti, Ruud Van Nistelrooy, Roberto Carlos και Iker Casillas στο εξώφυλλο. Στη χώρα μας ήταν το πρώτο game της σειράς με περιγραφή από τον Μανώλη Μαυρομμάτη, το εξώφυλλο κοσμούσε ο Λάμπρος Χούτος, αλλά ήταν και η χρονιά που το ελληνικό πρωτάθλημα μάς αποχαιρέτησε οριστικά. Στα του game, εμφανίστηκαν μπάρες ισχύος για τις πάσες, ενώ άλλαξε και το σύστημα της ντρίμπλας. Η Panini ενεπλάκη στο video game με ένα ειδικό σύστημα επιβράβευσης με κάρτες της, ενώ οι καταναλωτές έβρισκαν και ένα bonus mode με εθνικές ομάδες που είχαν προκριθεί για τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002. Το FIFA Football 2002 ήταν και το τελευταίο βασικό game της σειράς που φιλοξένησε την εθνική ομάδα της Ιαπωνίας, μιας και η ιαπωνική ομοσπονδία έδωσε τα αποκλειστικά δικαιώματα στην Konami το 2002.



FIFA Football 2003
Η επόμενη έκδοση του γνωστού τίτλου ήρθε στις 25 Οκτωβρίου του 2002 για PC, PS2, Xbox, GameCube, PlayStation, Game Boy Advance και κινητά τηλέφωνα. Στο εξώφυλλο βρέθηκαν οι Roberto Carlos, Ryan Giggs και Edgar Davids, ενώ η ΕΑ έκανε σε αυτή την έκδοση αρκετές βελτιώσεις σε επίπεδο γραφικών, αφού αποφάσισε να παρατήσει το DirectX 7 και να πάει σε μετέπειτα έκδοση που βοηθούσε στην καλύτερη δυνατή απεικόνιση. Κάτι τέτοιο έφερε πιο ρεαλιστικούς παίκτες, πιο αληθοφανή γήπεδα, ενώ από πλευράς modes είδαμε και το Club Championship Mode, που έδινε στον παίκτη τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει 17 κορυφαίους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Σημαντικές προσθήκες ήταν αυτές του Freestyle Control, (το οποίο έδινε στον παίκτη καλύτερο έλεγχο της μπάλας), των highlights στο ημίχρονο και στη λήξη, αλλά και η πρώτη εμφάνιση του EA Trax (του μουσικού μενού που υφίσταται μέχρι και σήμερα στη σειρά).



FIFA Football 2004
Λίγο πριν μπούμε στη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η EA Sports διέθεσε το FIFA Football 2004. Στις 18 Οκτωβρίου του 2003 κυκλοφόρησε ο τίτλος για PC, PS3, Xbox, GameCube, PlayStation, Game Boy Advance, Nokia N-Gage και κινητά τηλέφωνα, με τους Thierry Henry, Alessandro Del Piero και Ronaldinho στο εξώφυλλο. Το FIFA Football 2004 ήταν από τα games με τις λιγότερες αλλαγές, αφού απλά προσέθετε αρκετές ομάδες από μικρότερες κατηγορίες κάθε χώρας. Από βελτιώσεις είδαμε για πρώτη φορά το χαρακτηριστικό off the ball για ταυτόχρονο έλεγχο δύο παικτών και καλύτερους συνδυασμούς, αλλά και βελτιώσεις στο online mode.



FIFA Football 2005
Στις 11 Οκτωβρίου του 2004 κυκλοφόρησε το FIFA Football 2005 για PC, PS2, Xbox, GameCube, PlayStation, PSP, Game Boy Advance, Nokia N-Gage, Gizmondo και κινητά τηλέφωνα, με τους Patrick Vieira, Fernando Morientes και Andriy Shevchenko στο εξώφυλλο. Ο τίτλος εισήγαγε το create a player mode, βελτιωμένο Career mode, καθώς και μεγάλες βελτιώσεις στο επίπεδο της πρώτης επαφής με τη μπάλα. Για πρώτη φορά προσέφερε το μεξικανικό πρωτάθλημα, ενώ το soundtrack «υπέγραφε» ο πασίγνωστος DJ Paul Oakenfold.



FIFA 06
Μετά από αρκετό καιρό, η EA Sports αποβάλλει από τον τίτλο του παιχνιδιού τη λέξη “Football” αφήνοντας απλά το FIFA με τη χρονολογία. Το FIFA 06 εμφανίστηκε με τους Wayne Rooney και Ronaldinho στο εξώφυλλο και σε εκδόσεις για PC, PS2, GameCube, PSP, Nintendo DS και Game Boy Advance. Στο Xbox 360 έκανε την εμφάνισή του ως Road to FIFA World Cup. Το παιχνίδι είχε πάρα πολλές αλλαγές και αυτό γιατί η ομάδα ανάπτυξης δούλεψε ξανά από την αρχή, ανανεώνοντας σχεδόν το μισό κώδικα. Αυτό προκάλεσε αρκετές προσθήκες στα του gameplay, ενώ για πρώτη φορά είδαμε να μετράει για την εξέλιξη του αγώνα και η «χημεία» της ομάδας. Αλλαγές είχαμε και στην περιγραφή, όπου πλέον τα ηνία ανέλαβαν οι Clive Tyldesley και Andy Gray.



FIFA 07
Με τον Wayne Rooney και τον Ronaldinho να παραμένουν στο εξώφυλλο, συνέχισε η σειρά FIFA την πορεία της φτάνοντας στο FIFA 07 και στην κυκλοφορία του στις 27 Σεπτεμβρίου του 2006. Το παιχνίδι εμφανίστηκε σε εκδόσεις για PC, Xbox 360, PS2, Xbox, GameCube, PSP, Nintendo DS και Game Boy Advance με περισσότερα γήπεδα, το τουρκικό πρωτάθλημα και τη λειτουργία των Interactive Leagues. Η έκδοση για το Xbox 360 ήταν η μόνη που εμφανίστηκε με νέα μηχανή γραφικών, αλλά με σαφώς πιο «φτωχό» περιεχόμενο.



FIFA 08
Οι δύο αθλητές του εξωφύλλου από το FIFA 07 παρέμειναν στη θέση τους και στο FIFA 08 που κυκλοφόρησε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2007 για PC, PS3, Xbox 360, Wii, PS2, PSP και Nintendo DS. Σε αυτήν την έκδοση συναντήσαμε για πρώτη φορά το Be A Pro mode, στο οποίο ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο ενός μοναδικού παίκτη σε όλο το γήπεδο. Το FIFA 08 ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που δεν κυκλοφόρησε στο πρώτο Xbox και ταυτόχρονα το πρώτο FIFA game που εμφανίστηκε στο PS3. Στο Wii, ο τίτλος προσέφερε ένα ειδικό μηχανισμό motion controls για τα σουτ, καθώς και τρία mini games που εκμεταλλεύονταν τα ειδικά χαρακτηριστικά του Wii Remote.


FIFA 09
Το ετήσιο ραντεβού των Wayne Rooney και Ronaldinho δόθηκε την επόμενη σεζόν στις 3 Οκτωβρίου του 2008, όταν και εμφανίστηκε το FIFA 09 για PC, PS3, Xbox 360, Wii, PS2, PSP και Nintendo DS. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε με ένα νέο σύστημα επαφής των αθλητών, 10-vs-10 Be A Pro online mode, το Adidas Live Season, καθώς και βελτιωμένο online mode. Οι Clive Tyldesley και Andy Gray εμφανίστηκαν ξανά στην περιγραφή, αν και ο πρώτος αντικαταστάθηκε στις εκδόσεις για PS3 και Xbox 360 από τον Martin Tyler. Για πρώτη φορά μάλιστα ο παίκτης είχε τη δυνατότητα να αγοράσει στις δύο αυτές εκδόσεις και έξτρα φωνές περιγραφής από τα αντίστοιχα online stores.



FIFA 10
Ο Wayne Rooney παρέμεινε και στο εξώφυλλο του FIFA 10 και αυτή τη φορά συνοδεύτηκε από τους Theo Walcott και Frank Lampbard. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου για PC, Xbox 360, PS3, Wii, PS2, PSP, Nintendo DS, iOS και Android προσφέροντας εκτενές Manager Mode, δυνατότητα ελέγχου της μπάλας σε 360 μοίρες (αντί για τις 8 κλασικές κατευθύνσεις), αλλά και πολλές νέες ομάδες και γήπεδα (συνολικά με 50 γήπεδα και 31 πρωταθλήματα).



FIFA 11
Ο Wayne Rooney υποδέχτηκε τον Kaka στο εξώφυλλο του επόμενου game που εμφανίστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου για PC, Xbox 360, PS3, Wii, PS2, PSP, Nintendo DS και iOS. Τη θέση του Manager Mode πήρε το Career Mode, όπου ο παίκτης μπορούσε να συμμετέχει ως Manager, παίκτης ή παίκτης/manager. Αλλαγές είχαμε ακόμη στο σύστημα πάσας, αλλά και στην εμφάνιση γνωστών αθλητών που άρχισαν να προσεγγίζουν ακόμη περισσότερο την πραγματικότητα.



Διαβάστε περισσότερα για το game στο FIFA 11 Review μας.

FIFA 11 Video Review


FIFA 12
Wayne Rooney και Jack Wilshere υποδέχτηκαν τους παίκτες στο FIFA 12 που κυκλοφόρησε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 σε PC, Mac, PS3, Xbox 360, Wii, PS2, PS Vita, Nintendo 3DS, PSP και iOS. Tο βάρος έπεσε (όπως ήταν λογικό) στις εκδόσεις για PS3 και Xbox 360, προσφέροντας δυνατότητα 11-vs-11, career mode, Be A Pro. O τίτλος ήταν ο πρώτος της σειράς που κυκλοφόρησε για συστήματα με λειτουργικό OS Χ (σημ. δηλαδή Mac), υπό την εποπτεία της TransGaming Technologies, καθώς και ο πρώτος που εμφανίστηκε για PS Vita (ως FIFA Football).



Διαβάστε περισσότερα για το game στο FIFA 12 Review μας.

FIFA 12 Video Review


Διαβάστε περισσότερα για την έκδοση του τίτλου στο PS Vita στο FIFA Football Review μας.

FIFA 13
O Lionel Messi έχει αρχίσει να «κεντάει» στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και η ώρα που θα τον βλέπαμε και σε εξώφυλλο της σειράς FIFA είχε έρθει. Στο FIFA 13 ο δημοφιλής αθλητής υποδέχτηκε τους κατόχους PC, Wii U, PS3, Xbox 360, Wii, PS2, PS Vita, Nintendo 3DS, PSP, iOS, Android και Windows Phone στις 28 Σεπτεμβρίου του 2012. Στα PS3 και Xbox 360 ο τίτλος ήταν συμβατός με PlayStation Move και Kinect, ενώ αρκετές αλλαγές ήρθαν και στη συμπεριφορά και τεχνητή νοημοσύνη των παικτών, στο σύστημα ντρίμπλας και στο 1st Touch Control.



Διαβάστε περισσότερα για το game στο FIFA 13 Review μας.

FIFA 13 Video Review


FIFA 14
O Lionel Messi παρέμεινε για άλλη μια χρονιά στο εξώφυλλο και πλαισιώθηκε στις διάφορες αγορές από αθλητές όπως ο Javier Hernandez, Radamel Falcao, Gareth Bale και Robert Lewandowski. Το FIFA 14 κυκλοφόρησε για PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Wii, PS2, PS Vita, Nintendo 3DS, PSP, iOS, Windows Phone και Android στις 26 Σεπτεμβρίου του 2013. Στις “new-gen” εκδόσεις, ο τίτλος εμφανίστηκε με τη νέα game engine Ignite, η οποία και βοήθησε στο να προσφερθεί καλύτερη απεικόνιση, πιο πλούσια καιρικά φαινόμενα, δυναμικός φωτισμός, αλλά και αλλαγές στα του gameplay όπως η πιο…ανθρώπινη συμπεριφορά των παικτών. Η έκδοση PC ήταν η «ρηγμένη» της υπόθεσης, αφού κυκλοφόρησε με την παλιά μηχανή και με ελάχιστες διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο game.



Διαβάστε περισσότερα για το game στο FIFA 14 Review μας.

FIFA 14 Video Review


Διαβάστε περισσότερα για τη new-gen έκδοση του τίτλου στο FIFA 14 New Gen Review μας.

FIFA 14 New Gen Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός


FIFA 15
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 κυκλοφόρησε το FIFA 15 με τον Lionel Messi ξανά στο εξώφυλλο, μαζί με αθλητές όπως ο Eden Hazard, Gonzalo Higuain, Robert Lewandowski και Robin Van Persie. Ο τίτλος έκανε την εμφάνισή του σε εκδόσεις για PC, PS3, PS4, PS Vita, Xbox 360, Xbox One, Nintendo 3DS, Wii και iOS, με τις new-gen (εκδόσεις) και αυτήν για τους προσωπικούς υπολογιστές να χρησιμοποιούν την Ignite Engine. O τίτλος ήταν το πρώτο fully licensed FIFA video game από την Premier League, ενώ στα βασικά του χαρακτηριστικά ήταν το Ultimate Team, αλλά και ακόμη περισσότερες ομάδες.



Διαβάστε περισσότερα για το game στο FIFA 15 Review μας.

FIFA 15 Video Review


Άλλα games της σειράς
Πέραν των κλασικών games της σειράς που συμβάδιζαν χρονολογικά με τη σεζόν που ακολουθούσε, η σειρά έχει χαρακτηριστεί και από διάφορες άλλες κυκλοφορίες. Για την Premier League κυκλοφόρησαν το 2000 και το 2001 τα FA Premier League Stars games ενώ, βασισμένα στο UEFA Champions League, εμφανίστηκαν τα UEFA Champions League 2004-2005 και UEFA Champions League 2006-2007. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν διάφορα games για τις δημοφιλέστερες διοργανώσεις. Αναλυτικά.

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
World Cup 98
2002 FIFA World Cup
2006 FIFA World Cup
2010 FIFA World Cup South Africa
2014 FIFA World Cup Brazil (2014 FIFA World Cup Brazil Review)



Euro
UEFA Euro 2000
UEFA Euro 2004
UEFA Euro 2008
UEFA Euro 2012 ως expansion του FIFA 12 (UEFA Euro 2012 Review)



Street Football
FIFA Street (FIFA Street Review)
FIFA Street 2
FIFA Street 3
FIFA Street 4



Manager Games
FIFA Soccer Manager
The FA Premier League Football Manager 99
The FA Premier League Football Manager 2000
The FA Premier League Football Manager 2001
The FA Premier League Football Manager 2002
Total Club Manager 2003
Total Club Manager 2004
Total Club Manager 2005
FIFA Manager 06
FIFA Manager 07
FIFA Manager 08
FIFA Manager 09
FIFA Manager 10
FIFA Manager 11
FIFA Manager 12
FIFA Manager 13
FIFA Manager 14


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
22 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • nfs_maniac
    • Γιατί το κολπάκι που στεκόσουν μπροστά στον τερματοφύλακα πριν επαναφέρει την μπάλα, και την έστελνε πάνω σου, και το κόλλαγες? :D

    • VagDog
    • Δε θα ξεχάσω τη πρώτη φορά π έπαιξα φιφα... Σε σπίτι οικογενειακό με το παιδί τους να έχει PlayStation κ εγώ σαν μικρούλης τότε να παίζω μαζί του fifa98 στο γηπεδάκι σαν 5 επί 5... Αρε χρονια κ αναμνήσεις... :)

    • mixalisss
    • τι μου θυμισες εποχες mega drive το πρωτο φιφα μπορουσες να σκοραρεις και κανοντασ κλικ 3 φορες το c χαχα

    • alex4444
    • Ξεκινησα με fifa 98 και ανδρωθηκα με fifa 2000! Εξαιρετικο αφιερωμα για μια τοσο ιστορικη σειρα. Πιστευω πως και τωρα να τα πιασω στα χερια μου καποια παλιοτερα, δε θα ξεκολλησω ευκολα!

    • mysterious
    • ΕΠΙΚΟ αφιερωμα για μια ΜΥΘΙΚΗ σειρα...πολλα συγχαρητηρια Παυλο και πολυ σωστη η επισημανση για το soundtrack του FIFA 98 που κατ'εμε ειναι το κορυφαιο στην ιστορια των videogames!Και πιστευω πως αναλογικα το FIFA 98 ειναι και το κορυφαιο της σειρας.Ειναι τρομερο να συνειδητοποιεις πως εχεις παιξει σχεδον ολα τα παιχνιδια της και ειδικα το πρωτο και το τελευταιο...oh the memories...just priceless.

    • alex4444
    • Να κανω μια σπεσιαλ αναφορα στο εκτος φασης τακλιν με το R1 στο fifa 2000. Tο ενα ποδι σηκωμενο 1 μετρο απο το εδαφος, τραυματισμος και κοκκινη καρτα σχεδον εγγυημενα. Πολυ γελιο!

    • vonzuchter
    • κανεις δεν επαιζε τοτε φιφα εκτος απο τους κονσολαδες.... μεχρι το 1993 παιζαμε kick off 2... απο 1994 εως 97-98 παιζαμε sensible soccer (η καλυτερη εποχη ever). Το fifa αρχισε να γινεται δημοφιλες εkει τα τελη 90's 1997 και περα.... μεχρι που βγηκε το iss pro evolution και για 7-8 χρονια μεχρι το 2008 ολη η Ελλαδα επαιζε pro... και θυμαμαι μαλιστα τους φιφακηδες τοτε τους κοροιδευαμε. Απο το 2008 και μετα που αρχισε η αντεπιθεση και αρχισε να βελτιωνεται το φιφα συνεχως και το προ να μενει στασιμο , αρχισαμε ξανα να κοιταμε αυτο το παιχνιδι. Noμιζω οτι απο το φιφα 2010 και περα ειναι καλυτερο πλεον το φιφα.

    • lovesfool
    • Τι συζητάμε; Γιάνγκο Τιάνο κι Ενρίκο Σαλαμάρ, το απόλυτο δίδυμο στην επίθεση και γκολ από τη σέντρα (κυριολεκτικά)!!!

      Αυτοί ήταν επιθετικοί, όχι μπαρμπούτσαλα.

      Εννοείται ότι παράλληλα παίζαμε και Sensible Soccer, με Σερεβάκο και Επεστελάκη...

      Μεγάλη ζημιά το άρθρο. Να ψάξω σε κανένα emulator για το FIFA 1994 ή τσάμπα κόπος;

    • Sephiroth
    • Δύσκολα lovesfool.

      Πάντως και το θέμα της ελληνικής περιγραφής είχε κάνει τότε μεγάλη φασαρία. Στο εντελώς ξεκούδουνο και με πολύ χαμηλότερη διείσδυση τότε στα video games για την ελληνική αγορά.

    • peterf76
    • τι ωραία χρόνια τα καλύτερα τότε σε Gaming τι ωραιότερο να μαθαίνουν οι καινούργιοι και να να θυμούνται οι Παλιοί ...

    • Zegr
    • Επαιζα Φιφα μεχρι και το Φιφα 2004 οταν ανακαλυψα το Προ,αν θυμαμαι καλα ηταν το PES3,απο τοτε δεν ηθελα ουτε να ξαναδω Φιφα μπροστα μου αφου η διαφορα ηταν χαοδης.Μεχρι που αρχισε να χαλαει και το Προ....Το PES 2008 ηταν σιχαμερο,τα υπολοιπα που ακολουθησαν μετρια και δεν ασχοληθηκα παρα πολυ οπως απειχα και απο το Φιφα.Επαιξα πολυ το PES 2013,το οποιο ηταν καλο μεν αλλα ειχε πολλλους περιορισμους.Επεστρεψα στο Φιφα περσυ με το Φιφα 15 το οποιο μου αρεσε μεν αλλα ειχε καποια στοιχεια απιστευτα εκνευριστικα ιδιως οταν παιζεις στο Legendary(αμυνα,κεφαλιες,μαρκαρισματα,τερματοφυλακας τραγικα).Το περσυνο Προ δεν το παιξα καθολου.Το PES 2014 ηταν παρωδια πραγματικα.Πιθανως να συνεχισω με Φιφα τη νεα χρονια..δεν εχω αποφασισει ακομα.Παντως ειναι δυσκολο να μαθεις να παιζεισ καλα και τα δυο.Αναγκαστικα πρεπει να διαλεξεις ενα

    • vonzuchter
    • @Zegr αν ζεις Ελλαδα καλυτερα να μαθεις pro καθως η πλειονοτητα των Ελληνων παικτων παιζουν pro... θα περασουν χρονια και θα πρεπει να βγουν καραπαιχνιδαρες φιφα και εμετοι pro για να ξεκολλησει ο Ελληνας ο οποιος οταν κολλαει και μαθει κατι δε ξεκολλαει ευκολα

    • Platini_Athens
    • Θυμαμαι επαιζα φιφα 99 στο πισι και προσπαθουσα να πετυχω οσα περισσοτερα γκολ γινεται στο ευκολο επιπεδο μεχρι να τελειωσει ο αγωνας. Τρελη αγωνια χα χα χα!
      Ελπιζω να φτιαξουν τους τερματοφυλακες στο φιφα16...στο φιφα15 τρωνε γκολ απο συγκεκριμενα σημεια ΠΑΝΤΑ! ...θα επρεπε επισης να μπορεις να τον επιλεξεις μεσα στον αγωνα οπως γινοτανε στον ανταγωνιστη πχ στο προ13.

    • bobo1704
    • Πολύ καλή η παρουσίαση... Με πήγε πίσω στο χρόνο... Προσωπικά έχω να θυμάμαι το FIFA 96 στο Mega Drive... Δεν ξέρω πώς γινόταν, αλλά όποιος τύχαινε να έχει άσπρη στολή, έχανε!!!!! Απο εκεί και πέρα, το FIFA 99 στο Playstation έκανε πάταγο.... μέχρι που έπεσε στα χέρια μου το PES 2...Κάπου εκεί άφησα το FIFA μέχρι και σήμερα... Είχα πάρει βέβαια και το 2000 στο PC, αλλά το PES 2 ήταν πολλών κλάσεων ανώτερο...

    • DIMITRIS1983
    • ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΛΩ.ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ GAME ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΣΚΕΔΑΣΗ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΤΕ ΩΡΑΙΑ ΧΡΩΝΙΑ ΤΩΡΑ

*