Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

James Armstrong, SVP SCEE @ E3 2015

*
O James Armstrong δεν είναι νέος για την κοινότητα του Enternity, αφού το καλοκαίρι του 2014 είχε μιλήσει στο Enternity και στο πλαίσιο της Gamescom για τις πωλήσεις του PlayStation, τα ελληνικά στα video games, αλλά και το παρόν και μέλλον της αγοράς μας. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη στη Sony Computer Entertainment Europe και εν τέλει ο άνθρωπος που λαμβάνει τις οριστικές αποφάσεις για ό,τι έχει να κάνει με το PlayStation και την ελληνική αγορά. Μετά τα όσα ενδιαφέροντα είχαμε συζητήσει πέρσι λοιπόν, ήρθε η ώρα για να δούμε τι «φρέσκο» είχε να μας μεταφέρει τόσο για το PS4, όσο και για τα PS3 και PS Vita, τις ψηφιακές αγορές, τα μερίδια αγοράς και το μέλλον των συστημάτων της ιαπωνικής εταιρείας.



Enternity: Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που τα είπαμε τελευταία φορά, οπότε θα μπορούσατε να μας δώσετε μια εικόνα σχετικά με τις πωλήσεις του PS4 μέχρι και τις μέρες της Ε3 2015;
James Armstrong: Η εγκατεστημένη βάση χρηστών του PlayStation 4 έχει φτάσει στην Ελλάδα στους 70.000 καταναλωτές. Στόχος μας είναι να πουλήσουμε άλλες 60.000 κονσόλες μέχρι το τέλος του οικονομικού μας έτους που είναι στα τέλη Μαρτίου του 2016. Κάτι τέτοιο θα μας δώσει μια εγκατεστημένη βάση στα 130.000 συστήματα μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς.

E: Κάποια αντίστοιχη ένδειξη για τα PS3 και PS Vita;
J.A.: Το PS3 αυτή τη στιγμή πουλάει λιγότερο, προφανώς γιατί ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις πωλήσεις του PS4. Αυτό που θέλουμε και πάνω στο οποίο δουλεύουμε είναι να οδηγήσουμε τους κατόχους PS3 στην αγορά της νέας κονσόλας. Οι πωλήσεις δεν είναι σε υψηλό επίπεδο γιατί δεν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να πουλήσουμε κονσόλες PS3. Τα παραπάνω ισχύουν και για το PS Vita. Θα συνεχίσουμε να παραμένουμε στην αγορά του portable gaming, καθώς από πλευράς πωλήσεων το PS Vita πηγαίνει καλά σε κάποιες αγορές, όπως η Ιαπωνία, η Ασία, η Ισπανία. Στην Ελλάδα η τιμή του PS Vita είναι ψηλή και ταυτόχρονα, έχουμε επικεντρωθεί στο να πουλήσουμε περισσότερα PS4, οπότε έχετε μια εικόνα.



E: Τι σχολιάζετε για την άποψη ότι η Sony δείχνει να εγκαταλείπει πλήρως τα PS3 και PS Vita; Ειδικά στη φετινή Press Conference είδαμε ελάχιστα…
J.A.: Δεν συμφωνώ απόλυτα στο ότι εγκαταλείπουμε τις δύο κονσόλες. Το PS3 ειδικά, είναι στο τέλος του κύκλου «ζωής» του, δεν θέλουμε να το προωθήσουμε περαιτέρω, η τιμή του παραμένει σταθερή, δεν επενδύουμε χρήματα σε αυτό. Στόχος μας είναι ο κόσμος να οδηγηθεί προς το PS4. Για τα του PS Vita, έγιναν κάποια λάθη, ωστόσο και για τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν παιχνίδια από πλευράς μας και από πλευράς συνεργατών, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός videogames για μικρότερες ηλικίες.

Ε: Να περιμένουμε λοιπόν κάποια μείωση τιμής (στο PS3);
J.A.: Όχι, όχι.

E: Μπορείτε να μας πείτε ορισμένα πράγματα για το θέμα της ψηφιακής διανομής (digital distribution), το κατά πόσο είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή για την ελληνική αγορά και ποια είναι τα σχέδιά σας;
J.A.: H ψηφιακή διαδικασία διανομής αρχίζει και γίνεται από τα πιο σημαντικά κομμάτια στη βιομηχανία του gaming. Μεγαλώνει συνεχώς και στην Ελλάδα ειδικά αναμένουμε ανάπτυξη σχεδόν 50% μέσα στη χρονιά (σε σχέση με την περσινή σεζόν). Νομίζω ότι για τη φετινή σεζόν, το κομμάτι των ψηφιακών πωλήσεων θα φτάσει στο 1/3 των πωλήσεων προϊόντων στην παραδοσιακή τους μορφή (boxed). Ίσως φτάσει και το 40%. Είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μας που μεγαλώνει αρκετά, ακόμη και σε μικρές αγορές όπως η ελληνική.



E: Δεν τίθεται πλέον (με αυτά τα δεδομένα), ένα σημαντικό ζήτημα για τη σχέση σας με τους λιανεμπόρους; Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει αρκετά καλή συνεργασία με το λιανεμπόριο. Ποια είναι τα πλάνα σας για να κρατήσετε τις ισορροπίες;
J.A.: Οι retailers θα παραμείνουν στο «παιχνίδι» της αγοράς. Θα πουλάμε μέσω του δικτύου τους κάρτες για το PS Plus, κάρτες για έξτρα περιεχόμενο (ειδικές κάρτες που θα προσφέρουν DLC και expansions με μορφή scratch cards) και θα κάνουμε και κάποιες άλλες ενέργειες. Το θέμα είναι να γίνει κατανοητό ότι το κομμάτι του λιανεμπορίου δεν πέφτει. Διατηρείται σε ένα επίπεδο και μεγαλώνει αυτό των ψηφιακών αγορών.

E: Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, μας είχατε πει πως η υπηρεσία PS Now δεν θα καθυστερήσει να έρθει και στη χώρα μας, έχουμε κάτι νεότερο για το θέμα;
J.A.: Αρχικά θα πρέπει να περιμένουμε να λανσαριστεί στην Ευρώπη. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, το PS Now θα ξεκινήσει να προσφέρεται στους ευρωπαίους πολίτες 3-4 μεγάλων αγορών προς τα τέλη της χρονιάς κλιμακωτά και μετά θα ακολουθήσουν και άλλες (αγορές) σε κύματα. Είναι λογικό, μια υπηρεσία σαν το PS Now να χρειάζεται κάτι παραπάνω από μία απλή ADSL και όπως είναι κατανοητό, η υποδομή δεν είναι ακόμη έτοιμη στη χώρα σας. Χωρίς να είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτή τη στιγμή κάτι στο 100%, θα πρέπει να το περιμένετε στην Ελλάδα κάποια στιγμή μέσα στο 2017.



Ε: Μιας και είναι ξεκάθαρο ότι το βάρος πέφτει στην προώθηση του PS4, τι θα δούμε από πλευράς πακέτων μέσα στους επόμενους μήνες;
J.A.: Κυκλοφορήσαμε μέσα στον Ιούνιο το πακέτο του PS4 με το Batman: Arkham Knight, μετά έχουμε τον Σεπτέμβριο το πακέτο με το Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain και το Destiny: The Taken King, θα υπάρξουν και μερικές ακόμη ανακοινώσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και μετά θα ακολουθήσει ένα πακέτο με το Star Wars: Battlefront.

Ε: Στην ελληνική αγορά και με τα νέα δεδομένα της μεγάλης εγκατεστημένης βάσης που υπάρχει πλέον, φανταζόμαστε ότι η υπόθεση εξελληνισμός παιχνιδιών ή έστω υποτιτλισμός είναι πιο εύκολη, έτσι;
J.A.: To Uncharted: The Nathan Drake Collection θα έχει ελληνικούς υπότιτλους, όπως έχουμε ανακοινώσει σχετικά
. Για το Uncharted 4: A Thief’s End παλεύουμε να υπάρξει πλήρης εξελληνισμός, ωστόσο είμαστε ακόμη σε συζητήσεις. Θα θέλαμε πολύ να κυκλοφορήσει στα ελληνικά και σε επίπεδο φωνής και υποτίτλων. Πιστεύω ότι πρέπει να προσφέρουμε ελληνικούς υπότιτλους για πολλά από τα videogames μας. Αν το κάνουμε, οι πωλήσεις θα ανέβουν. Είχα μια σειρά από συζητήσεις με διάφορους publishers, τονίζοντας ότι θα πρέπει να κάνουν το ίδιο. Γνωρίζω ότι υπάρχει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι που δεν θέλω να κατονομάσω (σημ: το PES) και που κάνει…αστρονομικές πωλήσεις γιατί είναι στα ελληνικά. Είναι λογικό, όσο μεγαλύτερη είναι η εγκατεστημένη βάση, τόσο υψηλότερες μπορεί να είναι οι πωλήσεις. Όσο μεγαλύτερες είναι οι πωλήσεις, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να μπουν ελληνικοί υπότιτλοι ή να εξελληνιστεί ένα videogame. Είμαι μεγάλος υποστηρικτής του localization, θεωρώ ότι όλα τα μεγάλα games θα πρέπει να κυκλοφορούν στην Ελλάδα στα ελληνικά. Θα πρέπει πάντως να σημειώσω ότι το κόστος του localization είναι μεγάλο. Το πιστεύω όμως ότι μπορεί να βοηθήσει και γι’ αυτό πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση σε επίπεδο publishers.

Ε: Έχετε κάποιο παράδειγμα κάποιας χώρας που έχει πετύχει και είναι κοντά στα δεδομένα της ελληνικής αγοράς;
J.A.: Ναι, στην Πορτογαλία έτσι ξεκινήσαμε και πλέον σχεδόν τα πάντα από πλευράς videogames γίνονται localize στα πορτογαλικά. Κάτι τέτοιο βοήθησε και στην άνοδο των πωλήσεων. Στην Πορτογαλία είχαμε αντίστοιχες συζητήσεις για κάτι τέτοιο, κάποιο το δοκίμασαν, έπιασε και πλέον είναι κάτι σαν δεδομένο. Νομίζω θα ισχύσει κάτι αντίστοιχο και για την Ελλάδα. Νομίζω ότι από του χρόνου θα δείτε αρκετά περισσότερα videogames στα ελληνικά.

E: Μπορούμε να πούμε κάποια στοιχεία και για το PlayStation Plus και τα ποσοστά που έχει πιάσει στην ελληνική αγορά;
J.A.: Μέχρι στιγμής τα ποσοστά είναι χαμηλά. Σίγουρα χαμηλότερα απ’ όσο θα έπρεπε. Στη Νότια Ευρώπη κινείται γύρω στο 55%, στην Βόρεια Ευρώπη στο 63% και στην Ελλάδα είμαστε κάτω από το 40%. Θα κάνουμε κάποιες ενέργειες και πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη του οικονομικού έτους θα ανέβουμε πάνω από το 45%, να πλησιάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης.



Ε: H τελευταία ερώτηση έχει να κάνει με το θέμα του πόσο μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω το PlayStation στην ελληνική αγορά, ειδικά με την εξαιρετική πορεία που καταγράφει τα τελευταία 3 χρόνια.
J.A.: Υπάρχει ανταγωνισμός. Μπορεί στην Ελλάδα να μην τα πηγαίνει τόσο καλά, όσο σε άλλες χώρες, αλλά υπάρχει. Πιστεύω πως θα συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. Θέλω να συνεχίσουμε να βοηθούμε την ελληνική αγορά να μεγαλώνει. Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ δεν βοηθάει σίγουρα (σημ: η συνέντευξη έγινε στα μέσα Ιουνίου). Αν δεν αλλάξει κάτι, πιστεύω πως θα πάμε αρκετά καλά και φέτος.



 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
18 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Demolition7
    • Μαλιστα. Λιγο πολυ τα ξεραμε ολα. Μακαρι να υπαρξουν περισσοτερα παιχνιδια στα ελληνικα. Για το ps now παντως πολυ αισιοδοξος μου φανηκε που λεει για 2017. 2020 και βαλε βλεπω εγω για να λειτουργει απροβληματιστα.

    • Sephiroth
    • Βασικά, απ' όσο φάνηκε, θα τρέξει δοκιμαστικά στις χώρες και θα ανοίγεται σιγά σιγά. Θα δούμε όταν φτάσει σε μας πως και αν θα λειτουργεί :P

    • lovesfool
    • Πολύ ενδιαφέρον το στοιχείο της ψηφιακής διανομής. Έχει αρχίσει να αποκτά κρίσιμη μάζα.

      Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η αντίδραση του λιανεμπορίου όταν το ποσοστό της ψηφιακής διανομής ξεπεράσει τα όρια ανοχής τους κι τι αυτό θα σημαίνει για τον τρόπο που πωλούνται οι κονσόλες κι από που.

      Μπορεί στο PC το 40% να φαίνεται μικρό ποσοστό πλέον για ψηφιακή διανομή, αλλά στις κονσόλες νομίζω ότι είναι ήδη τεράστιο. Απορώ που δεν έχει ήδη επέλθει επανάσταση από τους λιανεμπόρους. Ίσως είναι ενδεικτικό της μειωμένης βαρύτητας που δίνουν πλέον στη κατηγορία λόγω της συρρίκνωσης της.

      Νομίζω ότι πλησιάζουμε σε συθέμελες και ταχύτατες αλλαγές στο εμπορικό περιβάλλον των "παραδοσιακών" video games.

    • Jim P
    • "Οι retailers θα παραμείνουν στο «παιχνίδι» της αγοράς. Θα πουλάμε μέσω του δικτύου τους κάρτες για το PS Plus, κάρτες για έξτρα περιεχόμενο (ειδικές κάρτες που θα προσφέρουν DLC και expansions με μορφή scratch cards)"

      Αυτά δεν αφήνουν ούτε ένα ευρώ κέρδος στους λιανεμπόρους, και μάλιστα οι περισσοτεροι που ΔΕΝ είναι αλυσίδες, δεν στοκάρουν καν DLC Scratch Cards.

      So, though shit για τους μικρούς.

    • gamer
    • Οσο για το Vita, οπω ηταν λογικο, ακομα και στην συνεντευξη λιγο χρονο πηρε (ok, no offense xD).

      "Για τα του PS Vita, έγιναν κάποια λάθη [> υπαρχει και καποιος που ζει στην πραγματικοτητα, και ο μονος που το παραδεχεται! Αντε αληθεια? Εγω δεν εχω δει καποιο παιχνιδι απο πλευρας Sony, εκτος το RE Revelations 2 - που τον τελευταιο καιρο ειναι κυριολεκτικα αφαντο- ή εννοει τα indies που η SONY ειναι publisher Τι/πως/που/ τι εγινε? τα indies εννοει?.... ωραια αυτα αλλα δεν θελω μονο τετοια... Εγω πληρωσα (και) για να εχω ΑΑΑ τιτλους εμεις οι "γηραιοτεροι", τι θα γινει... με τα παιδικα θα την βγαλουμε?

    • PORTAL
    • Η αντιστοιχη συνεντευξη με τον υπευθυνο της Microsoft:
      -Τι σχεδια εχετε για την ελληνικη αγορα
      -Derp

    • AnimaPura
    • Λίγο πολύ αυτό που περιμέναμε, το PS4 ακόμα και σε περίοδο τρομερής κρίσης πάει τρένο στην Ελλάδα και το PS Now δεν είναι ακόμα κάτι που θα δούμε σίγουρα στο σύντομο μέλλον.

      Με εντυπωσίασε αρνητικά το γεγονός ότι οι συνδρομές Plus είναι σε επίπεδα κάτω του 40%. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να παίζει μόνιμα χωρίς σύνδεση, ίσως γιατί εγώ έχω συνηθίσει έτσι.

      Ιδαίτερα σημαντική είναι και η πιθανότητα του πλήρως εξελληνισμού των τίτλων. Αν αυτό επιτευχθεί ίσως να ξυπνήσουν και άλλες εταιρίες γκουχMicrosoftγκουχουγκουχου.

    • JDraKe
    • Ωραία συνέντευξη! Λέει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα όπως η πωλήσεις στην Ελλάδα και ο εξελληνισμός παιχνιδιών.
      Μακάρι να ξέραμε κάτι περισσότερο για το Uncharted 4 και αν τελικά θα γίνει η Ελληνική μεταγλώττιση... #Hype

    • Pirederas
    • Μου κάνει εντύπωση το χαμηλό ποσοστό Ελλήνων κατόχων PS4 με συνδρομή PS Plus. Ίσως στην Ελλάδα οι gamers δεν παίζουν τόσο πολύ online (όπως κι εγώ, άλλωστε). Δεν βοηθάνε και τα παιχνίδια του IGC που δίνονται. Αν έχεις μόνο PS4, τί να σου πούνε 2 (ή περισσότερα, όταν παίζει cross-buy) indie games κάθε μήνα, που άλλοτε είναι καλά παιχνίδια και άλλοτε αδιάφορα.

      Το PS Now έτσι και αλλιώς είναι ακόμα σε φάση δοκιμών. Δεν είναι έτοιμο όχι για την Ελλάδα, αλλά ούτε καν στις ΗΠΑ ή στην Αγγλία. Έχουμε συνδέσεις με επαρκή ταχύτητα, αλλά ίσως το ping δεν είναι καλό. Θυμάμαι που το 2013 στην Gamscom ο Jack Ryan είπε "θα προσπαθήσουμε, σε συνεννόηση με τους ISPs ανά την Ευρώπη, να δώσουμε στους gamers προνόμια". Σημαίνει ότι στην Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα.

      //Αυτό που κρατάω, είναι ότι ο Armstrong τρελάθηκε με το PES που ξεπατώνεται στις πωλήσεις!!! Δεν είναι βέβαια τα ελληνικά που το πουλάνε, αλλά το ότι το Pro έχει ένα status στην Ελλάδα.

    • Ada23
    • Πολυ ωραια συνεντευξη.
      Φαινεται σοβαρος επαγγελματιας και μου αρεσει που λαμβανουν σοβαρα την αγορα στην ελλαδα,αν και εδω το gaming ισως να μην ειναι τοσο διαδομενο.Πολυ καλο που ακομα και σε περιοδο κρισης,θα πρωωθησουν bundles στην ελλαδα και φυσικα καλη κινηση το να προσθεσουν ελληνικους υποτiτλους (αν και εγω πιθανοτατα θα προτιμησω τους αγγλικους :D).

    • Sephiroth
    • To ζήτημα του PS Plus ήταν αυτό που θεωρεί όντως σημαντικότερο για την Ελλάδα. Κατά τα άλλα, για τους ελληνικούς υπότιτλους, θεωρώ πως από το Uncharted 4 και μετά θα είναι στάνταρ για όλες τις ΑΑΑ κυκλοφορίες που θα δούμε

    • AnimaPura
    • Το ping θεωρώ και εγώ ότι θα είναι το βασικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να ληθεί αν μπουν servers στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει δείξει την στήριξή του στο PS4 και αν συνεχίσει έτσι η πορεία του, δεν βλέπω απίθανο το ενδεχόμενο αυτό.

    • Spartan343
    • Θετικό το ότι ανέβηκε τόσο πολύ η εγκατεστημένη βάση πάντως παιδιά. Νομίζω θα βοηθήσει κατά πολύ να γίνουν πράγματα από εδώ και πέρα

    • alex4444
    • "Γνωρίζω ότι υπάρχει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι που δεν θέλω να κατονομάσω" (σημ: το PES)

      Τον εδωσε στεγνα ο Παυλος!!

      Ωραια τα λεει, ειναι σημαντικο οτι μας υπολογιζουν σαν αγορα. Δεν ειναι και λιγο να εχεις πουλησει εν μεσω κρισης 70.000 κομματια βεβαια! Αξιζουμε το σεβασμο τη Σονυ τουλαχιστον.

    • Geovra
    • Εξαιρετικα ενδιαφεροντα πραγματα....η παραδοχη οτι εγιναν λαθη με το Vita....για το Playstation Now δεν ξερω κατα ποσο θα εχει τυχη στην Ελλαδα ακομα και να υπηρχαν τωρα οι υποδομες

      Υγ περιμενω να μου στειλετε το Battlefront Bundle.... η εστω την Collectors που δεν εχει ανακοινωθει ακομα :)

    • PadPoet
    • Εμείς άλλα λέμε συνήθως με τον James όταν μας συναντάει. Είναι κάτι σαν μπαμπάς μας! Φοβερός άνθρωπος πάντως, πολύ ευχάριστος.

      Όσο αφορά την ψηφιακή διανομή έχει να κάνει και με την κουλτούρα του κάθε λαού. Όσο πιο βόρεια τόσο πιο πολύ είναι συνηθισμένοι στο digital γενικότερα οι καταναλωτές και στα Βαλκάνια γενικότερα είναι πιο πολύ του physical αλλά γίνονται σιγά-σιγά δειλά βήματα προς το digital.

    • Sephiroth
    • Γενικά το θέμα με τα καταστήματα στην Ελλάδα πάντως είναι αρκετά σημαντικό. Θέλει προσοχή στο πως θα το χειριστεί η Sony. Δεν μπορεί να τα "πετάξει" εκτός συνάρτησης, ούτε να κάνει κινήσεις που θα τους ρίξουν κατά πολύ τον τζίρο. Θα υπάρξει πρόβλημα. Εκεί είναι όλη η ουσία.

    • bill123456
    • Αυτο το psvita ειναι κριμα που δεν το στηριζουν με aaa τιτλους.Απο κει και περα ειναι φανερο οτι για την σονυ υπαρχει μονο το ps4.Το ps plus δεν παει καλα στην ελλαδα,παρα την φτηνη του τιμη και αυτο οφειλεται στα χαλια παιχνιδια που προδφερει.Παντως γενικα το ps4 αρχιζει να στρωνει και να εχει πλεον πολλους αξιολογους τιτλους

*