Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Assassin's Creed Unity

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Ubisoft Montreal

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Ubisoft

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  CD Media

 • PEGI

  18+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Την εποχή που η μοναρχία έδινε τη θέση της προσωρινά στη συνταγματική δημοκρατία, που η μεσαία τάξη εκτόπιζε την αριστοκρατία και ο καπιταλισμός διαδεχόταν την φεουδαρχία, οι Ασασίνοι και οι Ναΐτες της Ubisoft αποφάσισαν ότι ο χαμός που συντελείται γύρω τους είναι αρκετά σοβαρός λόγος ώστε να σταματήσουν για λίγο να σφάζονται μεταξύ τους, όμως δύσκολα κάτι τέτοιο θα συνεχιζόταν για πολύ. Φυσικά και τα δύο τάγματα μπλέκονται με την Γαλλική Επανάσταση, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Assassin's Creed Unity Image 01

Ο Arno Dorian, έχοντας ως πατέρα έναν Assassin και ως θετό πατέρα έναν Templar, δεν ενδιαφέρεται και τόσο για δόγματα όταν εν τέλει καταλήγει να χάνει και τους δύο. Το αιματηρό ταξίδι του νέου Assassin προς την κορυφή της ιεραρχίας των Templars, από τον ένα τρυπημένο λαιμό στον επόμενο, είναι καθαρά προσωπικό. Το ταξίδι αυτό δεν στερείται ενδιαφέροντος, ειδικά όταν εισέρχεται στην εξίσωση η δυναμική Elise, όμως θα παρατηρήσετε ότι στο Unity οι προσωπικές ιστορίες των ηρώων λαμβάνουν πρωταγωνιστική θέση, με τα ιστορικά τεκταινόμενα να αποτελούν πολλές φορές απλό υπόβαθρο. Πρόκειται για μία ώριμη και -τηρουμένων των αναλογιών- ρεαλιστική προσέγγιση, η οποία όμως μειώνει τον αντίκτυπο της ιστορικής φύσης του παιχνιδιού, που αποτελεί και τον κεντρικό πόλο έλξης της σειράς.
Ο πραγματικός πρωταγωνιστής του Assassin’s Creed: Unity είναι το Παρίσι του τέλους του 18ου αιώνα, η πιο όμορφα υλοποιημένη σε ψηφιακή μορφή ιστορική πόλη όλων των εποχών
Οι χαρακτήρες δεν είναι κακογραμμένοι και έχει γίνει μία προσπάθεια να σκιαγραφηθούν σε ρεαλιστικά υποτονικό πλαίσιο, με πιστευτά χαρακτηριστικά και έλλειψη υπερβολών σε διαλόγους και συμπεριφορές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και αξιομνημόνευτοι όσο προηγούμενοι της σειράς. Η βρετανική προφορά των voice-actors δεν βοηθάει επίσης στην επίτευξη ενός καλύτερου αποτελέσματος. Παραδόξως, λείπει από το Unity ένα στοιχείο που δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε να αφαιρείται. Αν και εξακολουθεί να υπάρχει σύνδεση με τον σύγχρονο κόσμο, όπου οι Assassins και οι Templars εξακολουθούν να «τρώγονται» και να το ρίχνουν στη γενετική, πλέον δεν υπάρχουν playable τομείς στη σύγχρονη εποχή. Αν και σε πολλούς θα λείψει ο σημαντικός εκτοπισμός του sci-fi στοιχείου, πρόκειται για μία απόφαση που αυξάνει κατακόρυφα τον παράγοντα της συνοχής του κόσμου του παιχνιδιού και της εμπειρίας γενικότερα.

Assassin's Creed Unity Image 02
Ο αριθμός των NPC εντυπωσιάζει, όμως συνοδεύεται από πολλά glitches
Ο αριθμός των NPC εντυπωσιάζει, όμως συνοδεύεται από πολλά glitches

Ο πραγματικός πρωταγωνιστής του Assassin’s Creed: Unity είναι το Παρίσι του τέλους του 18ου αιώνα, η πιο όμορφα υλοποιημένη σε ψηφιακή μορφή ιστορική πόλη όλων των εποχών. Πρόκειται για έναν τομέα όπου κανένα Assassin’s Creed δεν θα αποτύχει ποτέ, όμως εδώ ο συνδυασμός γοτθικών, μπαρόκ, ροκοκό και νεοκλασικών στοιχείων στην αρχιτεκτονική δημιουργεί έναν εικονικό περίπατο που θα σας αναγκάσει να σταματάτε και να τραβάτε screenshots σαν αργόσχολος τουρίστας, ακόμη και στη μέση του πιο έντονου κυνηγητού. Επιπλέον, μπορείτε πλέον να κινηθείτε στο εσωτερικό μεγάλου αριθμού κτιρίων, γεγονός που διευρύνει σε τεράστιο βαθμό την αίσθηση του ανοιχτού κόσμου και της αληθοφάνειας και καθιστά το Παρίσι του Unity σαν κάτι παραπάνω από ένα σύνολο από μεγάλα κουτιά για παρκούρ. Κι αν αναρωτιόσασταν πώς θα ήταν να σκαρφαλώσετε τον Πύργο του Άιφελ, το meta σεναριακό υπόβαθρο του παιχνιδιού έχει φροντίσει και για αυτό.
Οι βελτιώσεις στη δομή και στον πλούτο του περιεχομένου έρχονται να συμπληρωθούν και από βελτιώσεις στον τομέα όπου πονάει περισσότερο η σειρά, εκείνο των μηχανισμών χειρισμού
Όλα αυτά ενώ για πρώτη φορά δεν υπάρχουν οι περιορισμοί της ταυτόχρονης κυκλοφορίας last-gen εκδόσεων, αφού το Unity κυκλοφορεί αποκλειστικά σε PS4 (έκδοση δοκιμής), Xbox One και PC. Η δύναμη των νέων συστημάτων αναδεικνύεται όχι μόνο από την λεπτομερή αποτύπωση των κτιρίων και του περιβάλλοντος γενικότερα, αλλά κυρίως από την απεικόνιση του πλήθους. Όταν λέμε «πλήθος», το εννοούμε: μιλάμε για εκατοντάδες NPCs ταυτόχρονα επί της οθόνης, οι οποίοι, στο πλαίσιο των αναταραχών της εποχής, βρίσκονται σε συνεχή ένταση, δημιουργώντας την τεταμένη ατμόσφαιρα που ταιριάζει στην περίοδο. Ο τεράστιος αριθμός τους ευνοεί φυσικά και το social stealth στοιχείο του παιχνιδιού, αλλά εμποδίζει την γρήγορη κίνηση ανάμεσά τους, αναγκάζοντας τον Arno να χρησιμοποιήσει το βελτιωμένο παρκούρ του Unity για να κινηθεί στις οροφές των κτιρίων, που λόγω της μορφής και της συνολικής πυκνότητάς τους καθιστούν το Παρίσι παράδεισο του σκαρφαλώματος και του free running.

Assassin's Creed Unity Image 03

…Αν ο παράδεισος όμως τρέχει στα 20fps, ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε. Όλα τα προαναφερθέντα επιτεύγματα χαντακώνονται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη optimization, σε συνδυασμό με την προφανώς υπερβολική φιλοδοξία των δημιουργών. Παίζοντας θα συναντήσετε κάθε είδους κόλλημα, από απλώς χαμηλό frame-rate, μέχρι stuttering, σκαλώματα του χειρισμού, pop-in, θέματα με το LoD και ό,τι άλλο θέλετε, ενώ ο αριθμός των glitches που αφορούν τη συμπεριφορά του πλήθους είναι ανεπίτρεπτα μεγάλος. Η Ubisoft έχει επιδείξει διάθεση να διορθώσει την κατάσταση με δύο πολύ γρήγορα patches κι ένα ακόμη να αναμένεται σύντομα, όμως το γεγονός παραμένει ότι το Assassin’s Creed: Unity κυκλοφόρησε ανολοκλήρωτο, με την άσχημη εντύπωση που δημιουργήθηκε να επισκιάζει τα πολλά θετικά στοιχεία του παιχνιδιού που προαναφέρθηκαν και που ακολουθούν.

Assassin's Creed Unity Image 04
Πολλές φορές θα βρεθείτε να χαζεύετε τη θέα
Πολλές φορές θα βρεθείτε να χαζεύετε τη θέα

Πέρα από την επιστροφή σε πυκνό οικιστικό ιστό, με το Unity έχει επιχειρηθεί και μία επαναφορά της έμφασης στις δολοφονίες. Πράγματι, οι δολοφονίες ξεχωρίζουν όχι μόνο λόγω του αριθμού τους, αλλά και λόγω της διεύρυνσης της ποικιλίας των πιθανών προσεγγίσεων κάθε στόχου. Η αρχική ενημέρωση του παίκτη σχετικά με τον ακριβή αριθμό διαφορετικών εισόδων, φρουρών κτλ μοιάζει να έχει βγει από το λογιστήριο της Ubisoft (μια αίσθηση που θα αποκομίσετε και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού), όμως το γεγονός παραμένει ότι οι δολοφονίες είναι πιο open-ended και καλοστημένες από ποτέ.
Οι αποστολές αποτελούν γενικά έναν από τους πιο προσεγμένους τομείς του παιχνιδιού, κυρίως λόγω της ποικιλίας τους και της αποφυγής των εκνευριστικών παραδειγμάτων του παρελθόντος, όπως οι διαβόητες αποστολές κρυφακούσματος. Η λογική είναι ότι το κεντρικό campaign εστιάζει στις δολοφονίες και περιστρέφεται γύρω από τα προσωπικά ζητήματα του Arno, ενώ οι δευτερεύουσες αποστολές εστιάζουν στην Επανάσταση και στη ζωή της πόλης γενικότερα. Δημιουργείται έτσι μια ενδιαφέρουσα αντίθεση, που μειώνει ίσως τη συνολική αίσθηση συνοχής, όμως καθιστά τις δευτερεύουσες αποστολές πιο ενδιαφέρουσες και πιο άξιες ολοκλήρωσης από κάθε άλλο επεισόδιο της σειράς.

Assassin's Creed Unity Image 05
Οι εσωτερικοί χώροι έχουν αποδοθεί με εξαιρετικό τρόπο
Οι εσωτερικοί χώροι έχουν αποδοθεί με εξαιρετικό τρόπο

Τα μεγαλύτερα highlights είναι οι περιπτώσεις όπου θα κληθείτε να διαλευκάνετε δολοφονίες και η προσπάθεια επίλυσης των γρίφων του Νοστράδαμου. Στις πρώτες θα κληθείτε να μελετήσετε τα στοιχεία που υπάρχουν στο περιβάλλον και να μιλήσετε με υπόπτους στην προσπάθειά σας να καταλήξετε στον ένοχο, ενώ στη δεύτερη θα πρέπει να βρείτε κρυμμένα σύμβολα με βάση στοιχεία από αινίγματα, με μόνα όπλα τη φαντασία σας και την άριστη γνώση των γεωγραφικών και αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του Παρισιού (ή το internet). Σε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, έρχονται να προστεθούν τα online co-op missions, τα οποία είναι ομαλά ενσωματωμένα στα τεκταινόμενα και όχι ανεξάρτητα όπως τα παλιότερα multiplayer modes της σειράς. Πρόκειται για εξαιρετική προσθήκη, η οποία όμως δυσκολεύεται να αναδειχθεί λόγω των προβλημάτων στο frame-rate και της ανυπαρξίας μηχανισμών ειδικών για το multiplayer, όπως εκείνων που είχε εισάγει, για παράδειγμα, το Splinter Cell: Chaos Theory.
Ο συνδυασμός γοτθικών, μπαρόκ, ροκοκό και νεοκλασικών στοιχείων στην αρχιτεκτονική δημιουργεί έναν εικονικό περίπατο που θα σας αναγκάσει να σταματάτε και να τραβάτε screenshots σαν αργόσχολος τουρίστας
Οι βελτιώσεις στη δομή και στον πλούτο του περιεχομένου έρχονται να συμπληρωθούν και από βελτιώσεις στον τομέα όπου πονάει περισσότερο η σειρά, εκείνο των μηχανισμών χειρισμού. Πλέον, για πρώτη φορά ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια, ο παίκτης μπορεί να προχωρήσει σκυφτός, ενώ έχει γίνει… άτοκο δάνειο του μηχανισμού του Last Seen Position από το Splinter Cell, στο πλαίσιο του οποίου οι εχθροί ελέγχουν την τελευταία θέση στην οποία έγινε αντιληπτός ο Arno. Έχει εισαχθεί και μηχανισμός κάλυψης, όμως δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος, αφού δεν δίνει δυνατότητα να κινηθεί ο Arno ομαλά από τη μία πλευρά μιας γωνίας στην άλλη, ενώ είναι πολλές οι φορές που ενώ εμφανίζεται στο ανάλογο πλήκτρο το prompt για κάλυψη, αυτή δεν είναι εφικτή γιατί… έτσι. Το πάντα αδύναμο σύστημα μάχης της σειράς έχει επίσης υποστεί αλλαγές προς το καλύτερο, υπό την έννοια ότι πλέον οι εχθροί που σας έχουν περικυκλώσει επιτίθενται συνεχώς και από όλες τις γωνίες, καθιστώντας το parry πιο δύσκολη υπόθεση από πριν, ενώ οι μάχες κρατούν αρκετή ώρα, θυμίζοντας περισσότερο κανονικές ξιφομαχίες και αυξάνοντας έτσι τη συνολική δυσκολία. Το γεγονός παραμένει όμως ότι η σειρά χρειάζεται πλήρη αλλαγή του συστήματος μάχης και όχι τροποποιήσεις του ήδη υπάρχοντος. Το Shadow of Mordor έχει δείξει το δρόμο…

Assassin's Creed Unity Image 06

Μπαίνοντας στο μενού του Unity θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για την παιδική χαρά του… λογιστηρίου της Ubisoft που αναφέραμε προηγουμένως. Υπάρχουν τέσσερα(!) διαφορετικά currencies, ίσως για να κρυφτεί όσο γίνεται πιο επιμελώς η ύπαρξη microtransactions. Και χωρίς αυτά όμως, πρόκειται για ένα εντελώς περιττό layer πολυπλοκότητας. Δεν ισχύει το ίδιο για την δυνατότητα απόκτησης εξοπλισμού, είτε μέσω ανταμοιβών από επιτυχημένες αποστολές, είτε με in-game χρήμα, όχι μόνο λόγω της εγγενώς εθιστικής φύσης της συλλογής νέου εξοπλισμού, αλλά και επειδή έχει γίνει προσπάθεια κάθε αντικείμενο να διαθέτει αληθοφανή ιστορική υπόσταση σε επίπεδο εμφάνισης και περιγραφής. Τα skills, από την άλλη, αν και είναι χωρισμένα σε λογικές κατηγορίες (melee, stealth κτλ) δεν μοιάζουν να έχουν αποτελέσει αντικείμενο παρόμοιων επιπέδων μελέτης, αφού πρόκειται στην ουσία για παλιές κινήσεις που πλέον έχουν μετατραπεί σε skills που θα πρέπει να οικειοποιηθείτε με ένα από τα currencies (όπως το Double Assassination) ή σε απλή αύξηση στατιστικών.

Assassin's Creed Unity Image 07
Η αρχιτεκτονική του Παρισιού είναι ιδανική για σκαρφάλωμα και παρκούρ
Η αρχιτεκτονική του Παρισιού είναι ιδανική για σκαρφάλωμα και παρκούρ
    
Τα συλλεκτικά αντικείμενα είναι όπως κάθε φορά πολυάριθμα, όμως και εδώ το… λογιστήριο έκανε το θαύμα του, αφού θα δείτε κάποια σεντούκια που μπορούν να ανοιχθούν μόνο αν συνδέσετε το παιχνίδι με την αντίστοιχη εφαρμογή για smartphones, ενώ για κάποια άλλα θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το Initiates, ένα προφίλ που μετράει την πρόοδό σας σε όλη τη σειρά… Ακόμη και τα καλοδεχούμενα random crowd events, που συμβαίνουν τυχαία όσο προχωράτε εν μέσω του πλήθους σε τακτά χρονικά διαστήματα, «μυρίζουν» Excel γιατί συμβαίνουν ύστερα από φαινομενικά καθορισμένη ώρα και στο τέλος τους υπάρχει, όπως και μετά από κάθε άλλη δραστηριότητα, πινακάκι με αριθμούς που ενημερώνει πόσα πρέπει να ολοκληρώσετε ακόμη για να ανταμειφθείτε και να μεταβείτε στο επόμενο σετ από crowd events, που είναι πάντα κατά πέντε περισσότερα και δίνουν ελαφρώς καλύτερη ανταμοιβή. Γενικά πολλές φορές θα δοθεί η εντύπωση ότι μια δραστηριότητα είναι αποτέλεσμα εταιρικού meeting και όχι της φαντασίας του developer, κάτι που μειώνει ελαφρώς τον θετικό αντίκτυπο του μεγάλου πλούτου δραστηριοτήτων.Η Ubisoft έχει δείξει έμπρακτα ότι σκοπεύει να διορθώσει την κατάσταση με τα τεχνικά προβλήματα στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, όμως υπάρχουν και ζητήματα που μπορούν να διορθωθούν μόνο με patch στην διαδικασία λήψης αποφάσεων της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, το Assassin’s Creed: Unity θα μπορούσε να φτάσει τη σειρά σε νέα ύψη ποιότητας και να αποτελέσει ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της νέας γενιάς hardware. Η ημιτελής του κατάσταση δεν του επιτρέπει τίποτε από τα δύο, όμως δεν αναιρεί τις βελτιώσεις σε πολλούς τομείς και το γεγονός ότι πρόκειται ίσως για την πιο εντυπωσιακή αναπαράσταση ιστορικής εποχής και τοποθεσίας που έχουμε δει. Όλα δείχνουν ότι θα έρθει κάποια στιγμή η μέρα που θα μπορούμε να το προτείνουμε ανεπιφύλακτα για αγορά, όμως προς το παρόν η ασφαλέστερη επιλογή είναι το Assassin's Creed Rogue.


 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
 • Εκπληκτική αποτύπωση του Παρισιού και της συγκεκριμένης περιόδου
 • Βελτίωση του πυρήνα του παιχνιδιού: των δολοφονιών
 • Προσθήκη μηχανισμών stealth
 • Η πυκνότητα και η μορφή των κτιρίων καθιστά το Παρίσι ιδανικό για παρκούρ
 • Μπορείτε πλέον να κινηθείτε προς τη βάση κτιρίων με ομαλό τρόπο, μέσω του μηχανισμού «parkour down»
 • Πολυάριθμα side-quest, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι αδιάφορα
 • Δεν υπάρχουν τομείς του gameplay που να διαδραματίζονται στα γραφεία της Abstergo
 • Το co-op ταιριάζει στο πνεύμα του παιχνιδιού και δεν αποτελεί περιττή προσθήκη
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
 • Το παιχνίδι απλώς δεν είναι ολοκληρωμένο, υπάρχουν πολυάριθμα glitches ακόμη και μετά από δύο patch
 • Το σύστημα μάχης έχει βελτιωθεί ελαφρώς, αλλά παραμένει προβληματικό στον πυρήνα του
 • Το frame rate είναι αρκετά χαμηλό ώστε να δημιουργεί πρόβλημα στο gameplay σε πολλές περιπτώσεις
 • Το σύστημα κάλυψης παρουσιάζει προβλήματα
 • Η Γαλλική Επανάσταση προσεγγίζεται επιφανειακά στο κεντρικό campaign, αν και αυτό αλλάζει στα side missions
 • Οι χαρακτήρες είναι αρκετά καλογραμμένοι, αλλά όχι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτοι
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
29 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

  • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
  • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Tom_Poulo
  • Κρίμα... Όταν "μαζέψουν" το παιχνίδι θα το αγοράσω μιας και δεν έχω βιώσει ποτέ τίτλο Assassins Creed(πέραν του πρώτου). Δεν έπρεπε να βγάλουν τίτλο ανολοκλήρωτο για κανένα λόγο πάντως.

  • Tobajaras
  • Ακριβοδίκαιο κείμενο, και μιλώντας επί προσωπικού διάβασα αρκετά πράγματα που θα με ενοχλούσαν ιδιαίτερα σαν παίκτη, με πρώτη τη χρήση της περιόδου καθαρά σαν άψυχο ντεκόρ με ένα σχηματικό σενάριο (ό,τι και να λέει το κείμενο :P) και δεύτερο το σύστημα μάχης. Πέρα από τα τεχνικά προβλήματα, το παιχνίδι προφανώς είναι πανέμορφο αλλά όταν δεν περπατάς, ενώ ακόμα και από τα απλά screenshots φαίνεται η ψιλοβελονιά στον περίγυρο. Το παιχνίδι προσπαθεί να επιβιώσει πολύ περισσότερο σαν eye candy παρά σαν κάτι άλλο, με μόνη ουσιαστική βελτίωση στις δολοφονίες. Έτσι δεν πας μακριά.

   Τα περί τεχνικών προβλημάτων, microtransactions, αντιμετώπισης του κοινού και του Τύπου από τη Ubisoft κλπ τα έχουμε πει αλλού.

  • Sisyphus
  • @Tobajaras +1

   Δε γίνεται ρε Ubi να έχεις στα χέρια σου και να αποφασίσεις να ασχοληθείς με μια από τις πιο ιντριγκαδόρικες περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας και στην ουσία να επικεντρώνεσαι στα γκομενιλίκια,και τις απόψεις του πρωταγωνιστή. Απλά δε γίνεται. Τα AC,ανέκαθεν, είχαν να προσφέρουν ενδιαφέρουσες ιστορίες οι οποίες πατούσαν και "μετάλλασσαν" την αληθινή ιστορία, τουλάχιστον μέχρι το AC3. Εντάξει το καταλαβαίνω, πολυεθνική είσαι και "πρέπει" να είσαι politically correct και ολίγον unpolitical αλλά ειδικά στο watch dogs και το unity το έχεις τερματίσει...
   Κατά τα άλλα το παιχνίδι έχει εξελίξει σε αρκετά σημεία τη σειρά όπως γράφει, ωραία και ο Ηλίας, αλλά για ακόμα μια φορά η Ubisoft θεωρεί τους πελάτες της μαλάκες(για να το θέσω και κόσμια)

  • Alucard
  • Raysod, οι αποστολές co-op έχουν παρόμοια δομή με εκείνες του single-player mode, απλά ίσως εξελίσσονται σε περισσότερα στάδια. Έχει την πλάκα του το να σφάζεις μαζί με άλλα 3 άτομα, αλλά αν δεν είναι φίλοι απλά τρέχουν να προλάβουν, κάτι που σε συνδυασμό με το χαμηλό frame rate κάνει το παιχνίδι unplayable σχεδόν. Offline δεν κατάλαβα διαφορά, σύμφωνα με το DF άντε να κερδίζεις 2-3 frames και πάλι όχι at all times.

  • korko
  • ωραίο το review και μας λέει αυτά που ξέραμε.πάντως τα χριστούγεννα ή το πάσχα που και η τιμή θα έχει πέσει και το παιχνίδι θα έχει βελτιωθεί από τα patch θα το αγοράσω

  • Bloodimir528
  • Ti simvenei edw ? ehoume ena NEXT GEN game me ediposiaka grafica para polles allages sto gameplay kai sto interface poli kalo story kai megali diarkeia. Oraia ws edw alla diafono me tin vathmologia. Poli kalo review alla giati akrivos tou vazeis 7,5 ? eno axizei 9 ? apo pote agapito enternity siberilamvaneis ta bugs kai ta glitches se toso megalo vathmo stin teliki vathmologia ? OK ipes tin gnomi sou kai egw tha po tin diki mou.

   To game axizei 9 giati...
   1) H laptomeria sta grafika einai terastia, ta animations zodana kai i geniki zwh tou parisiou miazi alithofanei
   2) gia ali mia fora exeretiko soundtrack
   3) epitelous endiaferon story ! To black flag itan aparadekto ston tomea tou story (parola afta pire 9)
   4)terastios xartis, megali pikilia se opla kai armors + pola rpg stihia (pou den ihe to black flag alla pire 9)
   5) poli endiaferon coop kai exipnoi tropoi sindesis tou singleplayer me to multiplayer (uplay)

   To mono provlima einai ta glitches, ta bugs, kai to astathes framerate ta opia omos einai prosorina (opos kai sto watch dogs)

   me pia logiki vazeis 9 sto black flag pou itan makran to pio adiaforo game tis siras, sto opio den eihe allaxei TIPOTA apolitos + o ilithios xaraktiras + oti itan pirates creed kai ohi assassins creed.
   me pia logiki vazeis sto rogue 8.5 pou itan apla ena copy paste tou black flag.
   ME PIA LOGIKI DEN IPOSTIRIZEIS TIS ALLAGES TOU UNITY, GIATI NA ADIKITAI HORIS LOGO ?!

  • Geovra
  • Αναλυτικοτατο review ! Νομιζω οτι το παιχνιδι αξιζει να το παρει κανεις. Απλα περιμενω κι εγω να διορθωθουν τα αρκετα bugs που υπαρχουν αυτη τη στιγμη. Νομιζω οτι η βαθμολογια ( για μενα) ισως ειναι και παραπανω αφου υπαρχουν τοσα προβληματα (οχι οτι ειναι κακο παιχνιδι) αλλα οτι χαλαει την εμπειρια ειτε σε single player ειτε στο multi. Ποσο πιο καθαρα να το γραψει και ο Ηλιας πια

  • Bloodimir528
  • @raysod

   to diavasa to review kai akousa tin gnomi tou kai ipa tin diki mou. To thema einai allo, auto pou mou tin edose einai h vathmologia tou black flag se shesi me to unity. an einai dinaton na vathmologis to black flag me 9 horis na ehei allaxei tipota + oti se polous tomeis den itan kalo, kai na vathmologeis toso adika to unity.

   To review einai review kai tha minei opos einai, den prokite na allaxei kati efoson graftike kaios apotelesma epireazei tin apopsi polwn. Tou evale 7,5 ... ok to dehome giati etiologise tin vathmologia tou alla eki pou diafono einai oti ta arnitika eite einai diorthosima ite den einai 100% arnitika, diladi
   1) ta bugs, ta glitches, kai to framerate diorthonode
   2) to kalitero kai pio challenging combat giati akrivos einai arnitiko ? itan kalitero to button smash tou black flag ?
   3) ipotithete oti to story akolouthi tin zwh tou Arno me FONTO thn epanastash ! kai ohi to aditheto ! ara einai logiko giati ta side missions ehoun epanastasi enw to campaigh ohi.

   Opote giati pire 7,5 kai ohi 8,5 as poume ?

  • Tobajaras
  • Πέρα από οτιδήποτε το Unity είναι GPU bound - όπως οτιδήποτε βγήκε τον τελευταίο χρόνο που βλέπει 4GB μνήμη κάρτας και την καταπίνει αμάσητη - όχι CPU bound, που η χρήση της είναι σε ποσοστά 30 - 50% συνήθως.

   Για τα υπόλοιπα, η πρώτη και απολύτως στοιχειώδης υποχρέωση που έχει ένα παιχνίδι είναι να δουλεύει. Το Unity δε δουλεύει. Δεν είναι πως απλά έχει ψιλοπροβλήματα απόδοσης, ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙ. Όλα τα υπόλοιπα έπονται, και εκτός των άλλων το κείμενο αναφέρεται και σε συγκεκριμένα κομμάτια του gameplay που η κατάσταση είναι άσχημη, και το κάνει αυτό με συγκεκριμένα παραδείγματα.

  • G.k.K
  • Κατατοπιστικό το review...Βέβαια ξέραμε κάποια πράγματα...Με την ολοκλήρωση και διάθεση των patch, θα ολοκληρωθεί και το παιχνίδι και τότε θα αξίζει την αγορά!!!

  • thanos K A
  • Εγω δεν εχω παιξει το παιχνιδι αρα δεν μπορω να εκφερω και αποψη. Αυτο που θελω να πω ειναι οτι γενικα η σειρα assasins ειναι απο τις καλυτερες οσο αφορα τα ιστορικα γεγονοτα που καταπιανεται, και η γαλλικη επανασταση μοιαζει απο τα καλυτερα εξ αυτων, αποτα λιγα gameplay videos που ειδα σε twitch και youtube γενικοτερα φαινεται οπτικα εξαιρετικο , δεν ξερω ομως με ολα αυτα τα αρνητικα reviews που εχουν βγει για τα τεχνικα θεματα που αντιμετωπιζει και αν επιλυονται ολα με update patches και γενικα η γνωμη του reviwer αν αξιζει καποιος με περιορισμενο χρονο να αποφασισει να ασχοληθει με το unity? Ευχαριστω.

  • mysterious
  • Τι να τα κανεις ρε παιδια τα λουσα οταν δεν ειναι λειτουργικα;broken κατασταση εχουμε εδω.Προβλημα εδω,προβλημα εκει,προβλημα παρακατω,προβλημα ενδιαμεσα...απαραδεκτη κυκλοφορια.

   Και η λογικη ενταξει μωρε θα στρωσει με τα patch ειναι βουτυρο στο ψωμι τους για να σου ξαναβγαλουν ανολοκληρωτα παιχνιδια.Τετοιες κυκλοφοριες θα πρεπει να τιμωρουνται παραδειγματικα και να αγοραζονται μετα απο καιρο μονο αν εχουν διορθωθει τα προβληματα και σε χαμηλοτερη τιμη.

  • marius_octavus
  • το παιχνίδι, από το λίγο που έχω δει φαίνεται καλό και θέλω να πιστεύω πως και η ιστορία του θα είναι καλή. και για αυτά που είχα δει θα ήταν το πρώτο day one παιχνίδι που έπαιρνα.
   ΘΑ ΉΤΑΝ.
   Δεν είμαι άνθρωπος που τον νοιάζουν τα γραφικά τόσο πολύ. πιο πολύ με ενδιαφέρει το στόρυ, άσχετα αν περιμένω απο ένα υποτίθεται ξεκάθαρο next-gen παιχνίδι να έχει ΤΑ γραφικά, που το ac unity δεν τα έχει. Αλλά το όλο πρόβλημα, που με απέτρεψε απο το να το πάρω όχι απο τη πρώτη, αλλά μάλλον θα περάσει καιρός για να το παίξω, είναι όλα τα bugs που έχει το παιχνίδι και η πτώση των frames. Μπορεί για κάποιον να φαίνεται ασήμαντο, αλλά δεν είναι. Γιατί χαλάει την ευχαρίστηση που νιώθεις όταν παίζεις ένα παιχνίδι. Γιατί δεν νομίζω να αρέσει σε κανέναν εκεί που παίζει να του κολλάει η εικόνα, ούτε να βλέπει ανθρώπους ενωμένους με δέντρα ή χωρίς πρόσωπο.
   Ας ελπίσουμε, πως η ubisoft με το χαστούκι που έφαγε(το -9% στη μετοχή εννοώ) θα βάλει μυαλό.

  • Ada23
  • Πολυ ωραιο review,αναλυτικο και ειλικρινες.
   Πως καταφερνει αυτη η εταιρια και ενω κανει παιχνιδια διαμαντια,τα χαλαει με τα glitches δε μπορω να το καταλαβω,

   Εγω θ'αργησω να το αγορασω (δεν εχω φτασει καν ακομα στο Black flag),οποτε σιγουρα θα εχει διορθωθει μεχρι να φτασει στα χερια μου.

  • iankysyrath
  • ωραιο review..εμ δε γινονται απο χρονο σε χρονο επαναστασεις σ ενα κουρασμενο πλεον gameplay...μονο γι booth στο λουβρο κανει για να παιζεις περιμενοντας την ουρα για να βγαλεις καρτα εισοδου

  • AnimaPura
  • To παιχνίδι το έπαιξα σε PS4 φίλου. Μ' άρεσε αρκετά αν εξαιρέσεις τα τεχνικά θέματα τα οποία σπάνε... μπάλες μετά από λίγο. Επομένως ο βαθμός που του έδωσε ο Ηλίας είναι σποτ-ον για εμένα.

   Σχετικά με το παιχνίδι το ίδιο, το θεωρώ κατώτερο σε γενικές γραμμές (story, ατμόσφαιρα, προσθήκες, βελτιώσεις κτλ) σε σχέση με το Black Flag, το οποίο και θεωρώ το καλύτερο AC μέχρι στιγμής. Θα αγορασθεί σίγουρα όταν πέσει αρκετά η τιμή του.

   Εξαιρετική συνοχή και λεπτομέρεια Ηλία, cudos!

  • ant0nis
  • Και πολύ του είναι το 7.5 και το λέω εγώ που λέω εγώ που έχω λιώσει όλα τα AC και καταχάρηκα που έβγαλε 2 φέτος. Τι να το κάνω όμως όταν το περιμένω πως και πως και δεν μπορώ να το παίξω στο PC μου (το υπερβαρύ Shadow of Mordor τρέχει στα 1080p στο ίδιο PC με 50 fps). Πρώτη φορά παράτησα παιχνίδι για τέτοιο λόγο!
   Ψέματα, είχα παρατήσει και το Dracula στον Pentium I :-)...

  • zerocool7545
  • Δεν υπάρχει ελπίδα...

   Τα παιχνίδια (και όχι μόνο) θα πρέπει να κρίνονται με βάση το τι είναι και όχι με βάση το τι θα μπορούσαν να είναι (σε ένα παράλληλο σύμπαν).
   Το σχόλιο του commenter με καλύπτει απόλυτα.

  • Jim P
  • Νομίζω ότι πλέον ο Ηλίας πρέπει να πάρει εργολαβία όλα τα Ubisoft Open World Games. Φιλαράκο για άλλη μια φορά Μ@μησες!

   Να πω πως έχω αφιερώσει αμέτρητες ώρες από την περασμένη παρασκευή από τις οποίες έχω κλέψει από την σύζυγο και τον ύπνο (κλαψ λυγμ σνιφ)

   Επίσης να δηλώσω ότι είμαι Die Hard Core φανατικός μέχρι το μεδούλι οπαδός και λάτρης της σειράς, αλλά καθόλου biased, τουναντίον! Πάμε λοιπόν.

   Τα προβλήματά του είναι ουκ ολίγα, ακόμα και μετά από 2 Patch, έχω χρειαστεί να κάνω Force Close το παιχνίδι 3 φορές αφού ο Arno είχε κολλήσει στη γεωμετρία του παιχνιδιού, και 1 φορά όταν το παιχνίδι "τρελάθηκε" με μια Side Mission όπου την διέκοψε απρόσκοπτα και απρόσμενα.

   Να μην αναφέρω για τα Texture Loading, NPC Streaming, Pop in, Framerate, είναι χιλιοειπωμένα, αλλά τα τελευταία όχι Gamebraking. απλά χαλάνε το Immersion, στοιχείο που σε αυτού του είδους τους τίτλους είναι σοβαρό πλήγμα.

   -Σαν παιχνίδι αντικειμενικά- είναι γ@μάτο, ωραία ιστορία, καλό gameplay, αρκετό Content και διάρκεια. Σαν ένα Assassin's Creed υστερεί τα μάλα. Η οριοθέτηση και δυναμικότητα των δογματισμών έχει πάει περίπατο, η ραχοκοκαλιά του στόρυ που αφορά την παρούσα χρονική στιγμή έχει εξαφανιστεί, γιαυτό άλλωστε δεν πήρε και την ονομασία Πέντε (V) και ο πρωταγωνιστής είναι μία ας το πούμε συνέχεια του edward kenway, που απλά έχει γραμμένη στα... Καλαμπαλίκια του τους ασσασίνους. Όσο αφορά το Parkour, έχει αλλάξει δραστικά από το πλέον κουρασμένο παλαιότερο σύστημα αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι καλύτερο ή/και βελτιωμένο. (Wall Eject μου λείπεις)

   Τέλος οι CoOp Missions προσφέρουν μια νέα γεύση σε αυτό το τεράστιο δίσκο ποικιλίας η οποία είναι ευπρόσδεκτη αλλά θέλει δουλειά ακόμα.

   Εν κατακλείδι, η σειρά έχει πάρει την κάτω βόλτα σαν συνοχή και ιστορία, παρ'όλα αυτά παραμένουν σαν Video Games πολύ διασκεδαστικά.

  • Jim P
  • Να προσθέσω λίγο κλαψονουμιασμα (αναγραμματισμος για να μη φαω κανα ban :P)

   Το παιχνίδι έχει κάποια meta στοιχεία, όπως το Πρόγραμμα Initiates που κρατάει log την πρόοδο σε όλα τα Assassin's Creed το οποίο ξεκλειδώνει τα κιντρινα σεντούκια τα οποία περιλαμβάνουν In Game Currency & Legacy Στολές, μέχρι χθες ΔΕΝ δούλευε.

   Το βασικό στοιχείο Uplay το οποίο και αυτό έχει πρόγραμμα Action/Reward τις πρώτες μέρες υπολειτουργούσε

   Και τέλος το Companion App που ξεκλειδώνει τα μπλε σεντούκια μέχρι και αυτή τη στιγμή ΔΕΝ δουλεύει.

   Ευτυχώς κανένα από αυτά τα meta στοιχεία δεν απαιτούνται για το Platinum, δυστυχώς για τους Fans δεν μπορούν να αποκτήσουν το 100% του Content

   Για εμένα αυτά είναι εξίσου απαράδεκτα με τα τεχνικά προβλήματα.

   Εαν ήμουν πολύ αυστηρός το παιχνίδι δεν έπρεπε να πάρει πάνω από 5 κυρίως για αυτόν τον συνολικό εμπαιγμό. Αλλά ας όψεται.

  • kokouman
  • Παιδια εγω δεν εχω δοκιμασει το παιχνιδι και για αυτο δεν μπορω να πω πολλα.Ηθελα να το παιξω στο PC αλλα η ubi δεν ηθελε για αυτο περιμενω την στιγμη που θα το λιωσω σε κονσολα.Απο καποια walkthrough που εχω δει παντως φαινεται να τρεχει καλα και το Παρισι πανεμορφο τοπιο για να μεγαλουργησει ενας Assassin.Βεβαια δεν μπορεις να καταλαβεις και πολλα απο video..

  • peterf76
  • Ολα τα εχω παιξει μεχρι Black Flag Ps3 Τα προηγουμενα σε Pc Ειμαι φαν της σειρας και απο οτι είδα σε Videos Το game Τα σπάει απο Γραφικά τώρα απο Story Θα το αρχίσω και θα δω....

  • Jim P
  • Αν χρειάζονται; Όχι! Αν είναι ωραίο που υπάρχουν; σε μερικά σημεία που αποτελούν set pieces Ναι, είναι και ταιριαστό και εντυπωσιακό, Αλλιώς στο κανονικό gameplay είναι καθαρά αρνητικό μιας και η μηχανή μειώνει την ταχύτητα τρεξίματος του χαρακτήρα και σκοντάφτεις Συνέχεια πιάνω τους...

  • apollyon
  • @raysod
   "Αυτό που με προβληματίζει αρκετά είναι το ότι όταν θα βγουν τα next gen APΙ δεν σημαίνει ότι οι developers θα παρατήσουν την DX11 συμβατότητα, γιατί έτσι θα αποκλείσουν έναν τεράστιο αριθμό χρηστών που έχουν παλαιότερο hardware…"

   Ποια συμβατότητα να παρατήσουν? Το DX12 σε επίπεδο pipeline είναι το DX11, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, γι αυτό και όποια κάρτα υποστηρίζει DX11 όσο παλιά και να είναι, θα υποστηρίζει και το 12. Για άλλα πράγματα το έφτιαξαν το νέο API. Φυσικά σε επίπεδο κονσόλας δεν θα κάνει καμία διαφορά, αλλά σε επίπεδο PC gaming θα φέρει τρομερή βελτίωση. Τουλάχιστον για όσες εταιρίες επιλέξουν να το αξιοποιήσουν και όχι απλά να κάνουν θλιβερά port - καλή ώρα η Ubisoft.

  • apollyon
  • Δεν διαφωνώ, το CPU load πέφτει ανα περιπτώσεις ακομα και 50% κάτω
   (άρα λιγότερη κατανάλωση->μικρότερες θερμοκρασίες->mobile gaming λέω εγώ τώρα...) αλλά αυτό θα τονώσει κυρίως το πεθαμένο εδώ και χρόνια AI τομέα στα παιχνίδια (και πάλι μόνο για όσους επενδύσουν σε αυτό).
   Δεν πρόκειται να βελτιώσει τις επιδόσεις του ONE ούτε σε ανάλυση ούτε σε frame rate ούτε στην απόδοση των γραφικών γιατί δεν υπάρχει τίποτα να βελτιωθεί.
   Όταν μιλάμε για console developement οι προγραμματιστές έχουν έτσι και αλλιώς access στα cores της εκάστοτε GPU και οποιοδήποτε optimisation γίνεται απευθείας.

  • Roronoa
  • http://blogs.nvidia.com/blog/2014/09/19/maxwell-and-dx12-delivered/


   Απο οτι γραφει στο blog απο fermi και πανω θα εχουν dx12.
   Η nvidia εχει αποφασισει να διαφημίσει τα νεα maxwell chips ως dx12 με full support, πιθανο να μην υπαρχει πληρης προσβαση σε ολα τα features απο παλιοτερες καρτες; Απο την αλλη στο blog γραφουν :

   "DX12 contains a number of improvements that can be used to improve the API’s CPU efficiency; we’ve announced that all Fermi, Kepler, and Maxwell GPUs will fully support the DX12 API."

   Εχει ανακοινωθει και το dx 11.3 αλλα απο οτι λενε μαλλον θα ειναι το "ευχάριστo" της microsoft για οσους αγορασαν τα 7 και τα 8 το οποιο δεν θα εχει το low overhead και να τους αναγκασει να πανε στα 10.

  • james earl cash
  • τι εκανε η ubisoft? μια copia ac rogue μια σχεδον copia far cry και ενα ac που ειχε τη δυνατοτητα να γινει απ τ καλυτερα της σειρας.δεν μας τα ειπε καλα φετος.

*