Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Επανάστα ή VRάστα κι άστα; - Μέρος Τρίτον

*
Ο Λεωνίδας Μαστέλλος καταγράφει στο νέο του κείμενο για τη στήλη Κόψε-Ράψε το πόσο πολύ του άλλαξε η εικόνα για το PS VR, αφού το αγόρασε.

Πριν από καιρό είχα ασχοληθεί (δύο φορές μάλιστα) με το PSVR και είχα εκφράσει τις αμφιβολίες μου για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Το θέμα με εκείνες τις στήλες ήταν ότι δεν είχα δει το μηχάνημα από κοντά και ότι οι υποθέσεις μου στηρίζονταν σε εμπειρίες τρίτων αλλά και στην κοινή λογική.


Πλέον, εδώ και πολύ καιρό, είμαι κάτοχος του PSVR και επιτέλους μπορώ να το κρίνω καλύτερα. Φυσικά η στήλη δεν θα προσπαθήσει να κάνει αναλυτικό review. Αποφάσισα να ασχοληθώ επειδή πρόσφατα διάβαζα τυχαία ότι το σύστημα εικονικής πραγματικότητας της Sony ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 3 εκατομμύρια, ενώ το software άγγιξε τα 22 εκατομμύρια (όλα αυτά μέχρι τον Αύγουστο που μας πέρασε).

Αλλά ας ξεμπερδεύουμε με τις προηγούμενες στήλες πρώτα. Ναι, τα καλώδια είναι μπέρδεμα, αλλά με λίγη οργάνωση έχω καταφέρει να έχω την κάσκα ετοιμοπόλεμη στο σαλόνι χωρίς πολλά μπερδέματα (και γκρίνιες). Ναι, εμποδίζουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά όλα συνηθίζονται αν υπάρχει η καλή διάθεση. Και ναι το hardware έχει τους περιορισμούς του (δεν είναι εύκολο να συνηθίσει κανείς τη θολούρα και τη χαμηλότερη ανάλυση, αλλά μόλις μπει στο «πετσί του ρόλου» και ο τίτλος αξίζει, όλα ξεπερνιούνται), αλλά αυτό δεν μειώνει τη σημασία του ότι η Sony κατάφερε -σε σχέση με τον ανταγωνισμό- να φέρει την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας σε εκατομμύρια σπίτια, έστω και με το πιο «αδύναμο» σύστημα εκ των τριών. Οπότε, για μένα, η προσπάθεια της Sony είναι, τελικά, πετυχημένη.

Η πολύμηνη ενασχόλησή μου με το PSVR μού απέδειξε ότι το hardware, ναι, παίζει ρόλο, αλλά είναι το software που θα το αναδείξει. Και το PSVR είχε αρκετούς ενδιαφέροντες τίτλους, αν και οι περισσότεροι ήταν μικρότερες παραγωγές. Δεν με χαλάει, αλλά σίγουρα δεν μου αρκεί. Οι προοπτικές υπάρχουν αλλά προφανώς οι πωλήσεις δεν δικαιολογούν ακόμη θαρραλέους πειραματισμούς. Ναι, είναι εξαιρετικές, αλλά όχι αρκετές για να προσελκύσουν πολύ μεγάλες παραγωγές. Η Sony πάντως δείχνει να πιστεύει στην κάσκα και είμαι σίγουρος ότι ετοιμάζει το διάδοχο παρέα με το προφανές PS5.

Φυσικά και όλα μπορεί να ξεθωριάσουν και να αφήσουν το στίγμα της πρόσκαιρης μόδας, αλλά για την ώρα υπάρχει ακόμη χρόνος. Χρειάζονται τίτλοι που να δικαιολογήσουν την αγορά, να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας, κάτι σαν το πρόσφατο Tetris Effect, ίσως και το Astrobot που, ναι, δεν είναι παραδοσιακά system sellers, αλλά σίγουρα ο ντόρος που δημιούργησαν είναι ικανός να τα μεταμορφώσει σε δικαιολογίες για αγορά.

Οπότε τι; Το PSVR είναι σίγουρα καλύτερο από όσο νόμιζα στις παλαιότερες στήλες, τους περιορισμούς του μπορεί κανείς να τους διαχειριστεί (εκτός από την καταραμένη ναυτία που νιώθω) και ίσως με λίγη τύχη να βρει κάποιος και έναν τίτλο που να τον εντυπωσιάσει πραγματικά. Φυσικά είμαστε στην αρχή ακόμη και όλα εξαρτώνται από την Sony για το αν θα υπάρξει συνέχεια.

Για την ώρα φέρτε τίτλους να ασχολούμαστε. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Talk Show Host
    • Top 5 games που προτείνεις Λεώ;

      • Lonas
      • Astrobot, Tetris Effect, Moss (αν και μισοτελειωμένο είναι πανέμορφο), Statik, Until Dawn: Rush of Blood (όχι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά καλή arcade δράση). Δεν βάζω το Resident Evil γιατί δεν το χω δει σε VR (νομίζω ότι θα με ζαλίζει, όχι ότι τρέμω να το παίξω). Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να δω μερικά ακόμη που δείχνουν ενδιαφέροντα, οπότε η λίστα δεν είναι ολοκληρωμένη:)

      • Lonas
      • Εγώ το είχα πάρει με την περσινή προσφορά που έδιναν και το Gran Turismo. Τότε 299. Νομίζω φέτος το είχαν 199 αλλά τώρα δεν ξέρω πόσο πάει. Το αν αξίζει μάλλον θα πρέπει να το δεις μόνος σου. Βρες κάποιον να το δοκιμάσεις (εγώ δεν σε καλώ) και ψάξου για τίτλους που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Η πρώτη εντύπωση είναι συναρπαστική αν δεν την έχεις ξαναζήσει οπότε πρόσεχε τον αρχικό ενθουσιασμό. Και δεν αν θα πάρεις το version 1 ή το 2 (το δεύτερο έχει κάτι με το HDR, δεν ξέρω δεν έχω τιβι:( )

    • PORTAL
    • Εγω δοκιμασα τo PSVR και εντυπωσιαστηκα. To Moss μου αρεσε παρα πολυ. Το μονο κακο με το VR ειναι οτι χανεσαι τελειως και μπαινεις σε αλλη "διασταση" . Δεν ξερω αν ειναι κατι που θα ηθελα να κανω καθε μερα. Γενικα παντως εχει προοπτικη το VR.

*