Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
** ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Μουσική δωματίου: Παρασκευή και 1(E)3

*
Στο νέο κείμενο της στήλης «Μουσική δωματίου» η συντακτική ομάδα σχολιάζει το θέμα που συζητήσατε περισσότερο στο group μας, την ακύρωση της E3 2020.

Αναμενόμενα, η εξέλιξη των ημερών που ξεχωρίζει στη βιομηχανία των videogames, είναι η επίσημη ακύρωση της E3 με παράλληλη κάλυψη του επικοινωνιακού κενού που δημιουργείται από stream events που προγραμματίζουν μεμονωμένα οι συνήθεις ύποπτοι, οι εταιρείες δηλαδή που έτσι κι αλλιώς οργανώνουν παρουσιάσεις κάθε χρόνο στην E3. Ή, έστω, περίπου κάθε χρόνο. Κι αφού το θέμα αυτό απασχόλησε περισσότερο στο Enternity Game Room, ήρθε η ώρα να το «πιάσει» και η συντακτική ομάδα.

Έκτωρ Αποστολόπουλος
H ακύρωση της Ε3 δε μου προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλη έκπληξη, αφού σε όλους τους χώρους του θεάματος και διασκέδασης (συναυλίες, μεγάλα events, αθλητικά γεγονότα) η μία διοργάνωση μετά την άλλη ακυρώνεται ή αναβάλλεται. Με τους χιλιάδες επισκέπτες να θέλουν να έρθουν σε επαφή με τα πολυαναμενόμενα παιχνίδια των αγαπημένων τους developers, η ακύρωση της Ε3 δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Για τη ρομαντική πλευρά του gaming, τούτη η εξέλιξη είναι στενάχωρη. Όταν έχεις μεγαλώσει με τις παρουσιάσεις, τα ξενύχτια και τα press conferences, όλα αυτά θα σου λείψουν, ακόμα σε αυτήν την ψηφιακή εποχή που διανύουμε. Ο χαμούλης που γινόταν με τον Μιγιαμότο και το Hylian Shield ή με την παρουσία του Keanu Reeves στο περσινό Xbox Media Showcase, είναι στιγμές που σου μένουν στο μυαλό και για τις οποίες θες να συζητάς τις επόμενες μέρες, μήνες ή και χρόνια. Αν κοιτάξουμε όμως το θέμα με πιο ψυχρή και ουσιαστική ματιά, πόσο κακό κάνει η ακύρωση της φετινής Ε3;

Θεωρώ ότι από άποψη ενημέρωσης, ανακοινώσεων και γενικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη δική μας ενημέρωση, η ζημιά είναι ελάχιστη. Αρκετές εταιρείες θα ακολουθήσουν την οδό του digital event μέσω streaming και θα ανεβάσουν όλα τα απαραίτητα βίντεο και livestreams μέσω των δικών τους καναλιών και υπηρεσιών. Οπότε αν κοιτάξουμε την ουσία και αφήσουμε λίγο στην άκρη το ρομαντικό του θέματος, θεωρώ ότι θα απολαύσουμε στον ίδιο βαθμό τις ανακοινώσεις μέσω των διαδικτιακών παρουσιάσεων. Περισσότερο με ανησυχεί το θέμα του κορωνοϊού και το πόσο έχει επηρεάσει παραγωγές νέου hardware ή και το development νέων παιχνιδιών, παρά ο τρόπος με τον οποίο θα μου μεταφερθούν τα εν λόγω νέα.

Για την Ε3 ως έκθεση πάντως, η συγκεκριμένη κατάσταση σίγουρα δεν είναι καλή. Από τη μία έχεις τη σταδιακή αποχώρηση και την απουσία εταιρειών όπως είναι η Sony και από την άλλη μία γενικότερη ανεξαρτοποίηση των studios και των developers σε ό,τι αφορά τα live events. Πλέον, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να περάσεις το μήνυμά σου ως δημιουργός σε χιλιάδες και εκατομμύρια κόσμο, που η απουσία από ένα τέτοιο event δε μοιάζει φαντάζει καταστροφή. Και αυτό έχει αρχίσει να μπαίνει στο κεφάλι του κόσμου για τα καλά, οι fans αρχίζουν και το συνηθίζουν. Μία σύγκριση ανάμεσα στα σχόλια του κοινού και του ειδικού Τύπου όταν ανακοίνωσε η Nintendo ότι θα αντικαταστήσει την E3 Press Conference με τα Nintendo Direct, με τα σχόλια που γίνονται τώρα στο άκουσμα ότι η Sony θα απουσιάζει, φτάνει για να καταλάβει κανείς προς τα πού πάει το όλο πράγμα. Η Ε3 ως θεσμός σίγουρα δεν πετάει τη σκούφια της που ο κόσμος θα μάθει φέτος να ζει χωρίς το αγαπημένο του gaming event και σίγουρα δεν θέλει αυτός ο κόσμος να συνηθίσει μία και καλή να ζει χωρίς την Ε3 στην καθημερινότητα του τα επόμενα χρόνια.

Μάνος Βέζος
Αν μπορεί η Nintendo να τη «βγάζει» με stream εδώ και χρόνια, μπορεί να τα καταφέρει κι οποιοσδήποτε άλλος. Ως προς ανακοινώσεις και βασική επικοινωνία, αυτή είναι η απλή πραγματικότητα και η βιομηχανία είναι εξ ορισμού τεχνικά προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξεβολεύεται και κανείς. Άλλη παραγωγή είναι η ζωντανή μετάδοση με κοινό, άλλο η μαγνητοσκοπημένη ή ακόμη και η ζωντανή χωρίς κοινό. Χώροι που είχαν μισθωθεί θα μείνουν στην άκρη, πλάνα θα αλλάξουν, προετοιμασία θα πάει χαμένη, αλλά, τουλάχιστον, ο δρόμος που μένει είναι ξεκάθαρος. Συνεπώς ο καταναλωτής είναι εκείνος που θα χάσει τα λιγότερα (σε πρώτη φάση τουλάχιστον) θεωρώ, ακόμη κι αν το θέαμα είναι πιο προσγειωμένο. Σίγουρα ο Τύπος δεν θα έχει πρόχειρες εντυπώσεις, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις κ.λπ. που θα μπορούσε να (υπερ)αναλύσεις ύστερα το κοινό. Βέβαια αυτό σημαίνει και καλύτερο έλεγχο του μηνύματος από κάθε εταιρεία, οπότε μπορεί όλο και κάποια ανακούφιση χωρά εδώ από την πλευρά της εκάστοτε διοίκησης.

Με την ακύρωση της E3 να είναι σύμπτωμα όμως, άλλη μια επίπτωση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας που απασχολεί όλον τον πλανήτη, τα σημαντικά παραμένουν στο προσκήνιο. Ό,τι σχέδια και να έχει κάνει μια εταιρεία για πρόγραμμα κυκλοφορίας, για κατασκευή συστημάτων, για αποτελεσματική διανομή κ.λπ. κινούνται σε ένα τόξο που ξεκινά από «κινδυνεύουν» και καταλήγει στο «πήγαν περίπατο». Ειδικά Sony και Microsoft που έχουν να λανσάρουν νέα συστήματα, έχουν μεγαλύτερο πονοκέφαλο από το αν γίνεται E3 ή όχι και με τι μοιάζει.

Η επίπτωση που δεν θα φανεί σε καμία παρουσίαση και δεν απασχολεί άμεσα κανέναν καταναλωτή είναι οι χαμένες εμπορικού ενδιαφέροντος συναντήσεις που γίνονται ακόμη και σήμερα σε εκθέσεις όπως η E3. Δεν είναι τόσο απαραίτητες όσο πριν από 10 και 15 χρόνια αλλά στις δουλειές η προσωπική επαφή παίζει πάντα ρόλο, κάνει πάντα διαφορά σε κάποια επίπεδα και αυτή ακριβώς είναι που ακυρώνεται πρώτα πρώτα σε αυτήν την περίπτωση. Και η αξία τέτοιων αλληλεπιδράσεων κοστολογείται πολύ δύσκολα και κυρίως στη θεωρία.

Όσο για εμάς τους ίδιους, αν και δεν θα παραμείνουμε στην κλασική ρουτίνα -τόσες παρουσιάσεις θα γίνουν άλλωστε-, η απλή αλήθεια είναι πως αισθανόμαστε και λίγο σαν να πήραμε άδεια μετ’ αποδοχών που δεν αφαιρείται καν από την κανονική άδεια.

Σταύρος Βέργος
Η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει φέρει πολλαπλές ακυρώσεις σε μεγάλα events τις τελευταίες μέρες. Ακυρώνονται αγώνες ή γίνονται κεκλισμένων των θυρών στο NBA, στις διοργανώσεις της UEFA και ακόμη και το Overwatch League αλλά και οι λίγκες του League of Legends έπραξαν αναλόγως. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πολύ πιθανόν να πάνε μερικούς μήνες πιο πίσω και το φετινό Euro μάλλον θα διεξαχθεί του χρόνου. Όσον αφορά την E3 ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος.

Η Ε3 έχει χάσει πλέον την αίγλη της, μεγάλες εταιρείες απουσιάζουν απ' την έκθεση και όλο και μεγαλύτερο μέρος της πίτας πήραν events για εντυπώσεις παρά για ουσιαστικές ειδήσεις. Αν μη τι άλλο η ακύρωση της φετινής έκθεσης ίσως και να λειτουργήσει θετικά για τον ίδιο το θεσμό. Πρέπει να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός της έκθεσης, τόσο ως προς το σε «ποιους» θα απευθύνεται, «πώς» θα τους απευθύνεται αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος της Ε3 μέσα στο ετήσιο καλεντάρι. Η Gamescom συνεχίζει να παίρνει μεγάλο μέρος της πίτας των ανακοινώσεων και ακολουθούν Paris Games Week και Tokyo Game Show που είναι platform agnostic μαζί με το PSX που προτιμά τον τελευταίο καιρό η Sony.

Οι εταιρείες φαίνεται να προτιμούν το άπλωμα των ανακοινώσεων μέσα στη χρονιά, ώστε να κερδίζουν τις εντυπώσεις, να κρατούν το hype και να μη χρειάζεται από αρκετά νωρίς να δεσμευθούν με πράγματα που μπορούν να ανακοινώσουν αργότερα. Απ' την άλλη, ένα μεγάλο ανεξάρτητο event σίγουρα αποτελεί όφελος για όλη τη βιομηχανία. Είναι σαν μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη νέα και προσδοκίες. Πάντα είχε και θα έχει θέση μια Ε3 στο καλεντάρι, αρκεί να γνωρίζουν οι διοργανωτές πώς θα την πλάσουν.

Τώρα εμάς στο Enternity δεν ξέρω κατά πόσο θα μας επηρεάσουν τέτοιου είδους ακυρώσεις. Δεν ήμουν απ' αυτούς που τραβούσαν κουπί το συγκεκριμένο διάστημα αλλά στην ταβέρνα μετά τη λήξη του event πήγαινα. Εύχομαι να μην ακυρωθούν τα μπριζολίκια.
 
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!