Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Μουσική δωματίου: Σε συλλεκτική υπερπολυτελή συσκευασία

*
Συλλεκτικές εκδόσεις, scalpers, δυσκολία αγοράς και άλλα κουλά στον κόσμο των videogames. Οι συντάκτες του Enternity καταγράφουν την άποψή τους για το θέμα στο νέο κείμενο της στήλης "Μουσική δωματίου".

Στο facebook group του Enternity έγινε κακός χαμός με τον καημό για τις συλλεκτικές εκδόσεις, τη δυσκολίας εξασφάλισής τους, την απόδοση ευθυνών σε τέτοια ενδεχόμενα κ.λπ. Οπότε η συντακτική ομάδα κοντοστάθηκε και αναρωτήθηκε ποια είναι η δική της σχέση με τις συλλεκτικές ύστερα από χρόνια και χρόνια σε αυτό το «άθλημα». Ιδού οι σκέψεις μας.

Έκτωρ Αποστολόπουλος
Το status των collector’s, limited και των special editions στον τομέα των video games έχει φτάσει σε μία ιδιαίτερη κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια διανύουμε εποχή στην οποία σχεδόν όλες οι κυκλοφορίες έχουν τουλάχιστον μία έκδοση μ’ ένα steelbook, ενώ οι φιγούρες και οι τσάντες αποτελούν πλέον μόνιμο συστατικό των συλλεκτικών εκδόσεων.

Παρ’ ότι βρίσκομαι κι εγώ σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, όπου κυνηγάω περισσότερο από ποτέ τέτοιου είδους εκδόσεις, εκτός από τα προσωπικά γούστα, ψηφίζω αρκετά και με το πορτοφόλι μου. Το «limited» ως όρος είναι πλέον πολύ σχετικός αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η πραγματική αξία και σημασία της λέξης πάει περίπατο. Καταλαβαίνω τα παιδιά που εκνευρίστηκαν με περιπτώσεις σαν του The Last of Us Part II και Marvel’s Spider-Man και την τραγική κατάσταση που υπάρχει με τους scalpers, αλλά προσωπικά θεωρώ επίσης μεγάλη ξενέρα να δεις τη συλλεκτική για την οποία χρεώθηκες έναν τριψήφιο αριθμό τρεις ή έξι μήνες μετά να έχει κατρακυλήσει στη μισή τιμή. Αυτό το βίωμα με έχει ωθήσει πολλές φορές να αποφύγω π.χ. μία αγορά day one συλλεκτικής έκδοσης παιχνιδιών της Ubisoft, όπως στην περίπτωση του Assassin’s Creed Odyssey, όπου εννέα μήνες μετά βρήκα την Medusa Edition με 55 ευρώ σε online μαγαζί του εξωτερικού.

Δεν είναι κακό μία limited έκδοση να είναι κυριολεκτικά limited και να βγαίνει προφανώς σε περιορισμένα κομμάτια. Σύμφωνοι, στην Ελλάδα έχουμε σε αυτόν τον τομέα αρκετές δυσκολίες, αλλά τουλάχιστον ξέρεις ότι τις φορές που θα ’σαι τυχερός ή γρήγορος, θα έχεις όντως στα χέρια σου κάτι που, εκτός από όμορφο, είναι όντως συλλεκτικό. Το gaming έχει γίνει πιο mainstream από ποτέ, η ζήτηση για τέτοιου είδους συλλεκτικές εκδόσεις έχει φτάσει στα ύψη και αυτό φυσικά φέρνει μαζί του και κάποια προβλήματα, όπως π.χ. το να προλάβεις τη συλλεκτική που θέλεις.

Το σημαντικότερο όμως είναι να ψηφίζουμε με το πορτοφόλι μας σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο. Μη φτάνουμε δηλαδή στην άλλη άκρη του να αγοράζουμε τα πάντα, επειδή είναι απλώς σπάνια. Με τόσες συλλεκτικές εκδόσεις που κυκλοφορούν ο ανταγωνισμός έχει ανέβει. Με τις βασικές εκδόσεις να πέφτουν από το εξηντάρι και το εβδομηντάρι κατά 20 ευρώ μέσα σ’ ένα μήνα και σε βάθος χρόνου να φτάνουν με το ζόρι τα 20 ευρώ, τα 150 και 250 ευρώ για μία φιγούρα θα έπρεπε να τα δίνουμε πιο δύσκολα και ύστερα από δεύτερες σκέψεις. Όχι από άποψη τσιγκουνιάς, αλλά περισσότερο για να δείξουμε τη προτίμησή μας σε πραγματικά «γεμάτες» εκδόσεις που προσφέρουν ωραία καλούδια, όμορφα εξτραδάκια που γεμίζουν βιτρίνες ή που θα διακοσμήσουν τα δωμάτιά μας. Εγώ προσωπικά δίνω τεράστια βάση σε αυτόν τον τομέα, γιατί η πραγματική αξία βρίσκεται προφανώς στο περιεχόμενο της έκδοσης. Με την αγορά να πηγαίνει σε μία εντελώς ψηφιακή κατάσταση, θεωρώ ότι οι collector’s editions έχουν ένα σταθερό μέλλον. Ακόμα και αν εξαλειφθούν τα «δισκάκια», η αγοραστική δύναμη των gamers που αγοράζουν αυτές τις εκδόσεις θα υπάρχει για μια ζωή. Στο μέλλον ενδεχομένως να μπορείς να πάρεις ένα «δισκάκι» μόνο μέσω collector’s ή limited edition. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι καλό είναι να στηρίζουμε τις πραγματικά καλές εκδόσεις, για να δώσουμε κίνητρα στις εταιρείες να φτιάχνουν περιποιημένα πακέτα και όχι υπερκοστολoγημένες αρπαχτές σε συσκευασία δώρου.

Δημήτρης Βασιλάκης
Εγώ και οι συλλεκτικές… μία πονεμένη ιστορία. Έχω πολύ πρόσφατο τον πόνο, διότι πρόσφατα μετακόμισα από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη και φυσικά έπρεπε να με ακολουθήσουν και αυτές. Με μεγάλη μου λύπη, το 80% αυτών κατέληξε σε κούτες και πατάρι, διότι δεν χωρούσαν πια πουθενά. Και αυτό μου δείχνει και το δρόμο για το μέλλον.

Εξηγούμαι. Το να αγοράζεις συλλεκτικές είναι απίστευτα εύκολο αν είσαι εργένης, εύκολο αν δεν έχεις παιδιά και αφήστε το καλύτερα αν έχεις. Έχοντας κολλήσει το μικρόβιο από τα Halo και το WoW, δεν έχω και λίγες συλλεκτικές στην κατοχή μου, ενώ σχεδόν πάντα με τραβούσαν άλλα πράγματα και όχι απαραίτητα αγαλματάκια ή κάποιο περίεργο gadget. Π.χ. γούσταρα πολύ να έχουν t-shirt ή φούτερ, να έχουν κάποιο ωραίο φλασάκι, ενώ πάντοτε, και όσο είχα καιρό να τα βλέπω, ήθελα πολύ τα making of. Πια, με τελευταία συλλεκτική που αγοράστηκε, για προσωπικούς λόγους το GT Sport, δεν το βλέπω στον ορίζοντα να ασχολούμαι με το άθλημα και εξηγούμαι.

Το κακό έχει παραγίνει, οι εκδόσεις πολλές, τα κομμάτια λίγα, η διαθεσιμότητα περιορισμένη και ΜΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ, ανεξάρτητα από το αν προπαραγγείλεις από εδώ ή έξω, και οι τιμές στο Θεό. Να κάτσω να μπω στη διαδικασία να δώσω ένα σκασμό λεφτά, να μπω στο τριπάκι της χαράς ότι έρχεται και θα την χαρώ και τελικά ή να μην έρθει καθόλου ή να έρθει και να μην έχω που να τη βάλω. Ε όχι και ας έχω μετανιώσει π.χ. που δεν πήρα το Assassin’s Creed: Odyssey σε κάποια -οποιαδήποτε- συλλεκτική. Απλά για την ιστορία να επισημάνω ότι στο γραφείο και γενικά στο σπίτι μου έχουν επιβιώσει κομμάτια από τα Halo 2, Fallout 3, Doom και… De Blob.
 
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
    • T_K_L_L_LUIGI
    • Προσωπικά δεν αγοράζω ποτέ, ότι συλλεκτική κυκλοφορεί απλά για να κάνω φιγούρα. Η αγορά μιας συλλεκτικής θα πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια για να έχει αξία για μένα που θα την στολίσω στον χώρο μου. Μετρημένες στα δάχτυλα είναι λοιπόν αυτές που έχω πάρει, αλλά δυστυχώς λόγο συνθηκών δεν μπορώ να τις ευχαριστηθώ, μιας και μένω στο εξωτερικό και δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος να έχουν τις θέσεις τους. Έχει τύχει να αγοράσω συλλεκτική παιχνιδιού, ναι του γνωστού Risen 2, στα 15-20 ευρώ. Ο λόγος που την αγόρασα ήταν γιατι ήθελα να πάρω το παιχνίδι, καθώς και για την πειρατική σημαία. Στην προκειμένη περίπτωση το να αγόραζα, μια απλή πειρατική σημαία ίσως και να μου κόστιζε τα μισά χρήματα της συγκεκριμένης συλλεκτικής, οπότε έχουμε μια value for money αγορά. Επόμενη value for money αγορά ήταν του Kingdom come deliverance, μιας και το 60ρι που έδωσα για να πάρω την έκδοση με την goty έκδοση του παιχνιδού δεν θεωρείται πολύ, μιας και είχε διάφορα αναμνηστικά του παιχνιδιού καθώς και το ήδη εξαιρετικό παιχνίδι. Περισσότερο μια κίνηση για την στήριξη της εταιρείας, από την πλευρά μου αλλά σε value for money επίπεδα. Υπάρχουν και οι συλλεκτικές που έχω πάρει για να κάνω δώρο, στην αδερφή μου. Κάποιες συλλεκτικές έκδοσεις σου δίνουν την δυνατότητα να μοιραστείς με κάποιο άλλο πρόσωπο την χαρά και την αγάπη του παιχνιδιού δίνοντας εξαιρετικά αναμνηστικά πράγματα απο τον κόσμο του παιχνιδιού. Πραγματικά πανέμορφη συλλεκτική και με σοβαρή συναισθηματική αξία, μιας και αγαπάει η αδερφή μου το κόσμο του συγκεκριμένου παιχνιδιού, δεν ήταν άλλη απο την έκδοση του Nino kuni 2, με το εξαιρετικό music box και φυσικά το soundtrack του παιχνιδιού σε βινύλιο, πράγμα το οποίο δεν το βρίσκεις συχνά. Η μουσική είναι κάτι που το ζητάω και το ξεχωρίζω όταν υπάρχει σε ολοκληρωμένη μορφή και ιδιαίτερα σε βινύλια. Τεράστια απογοήτευση και στιγμή ήταν όταν αγόρασα την συλλεκτική του Syberia 3, και το βλέμα της αδερφής μου όταν αντίκρυσε την σπασμένη φιγούρα της Kate walker. Απο τα αγαπημένα μας adventure, αλλά η συγκεκριμένη έκδοση δεν πέρασσε κανένα ποιοτικό έλεγχο και απλά γύρισε πίσω με την μια στο κατάστημα. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα, εταιρείς να εκμεταλεύονται την δίψα του κοινού, και να προσφέρουν την χειρότερη ποιότητα, είτε στην λεπτομέρια της εκάστοτε φιγούρας, είτε στην ποιότητα της, βλέπε και fallout 76 και η απαίσια ποιότητας τσάντα, ξεκάθαρη κοροϊδία απο την πλευρά της Bethesda. Απο εκεί και πέρα, το να δώσω πάνω απο 100 ευρώ, είναι κάτι δύσκολο. και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πάρω κάτι το ιδιαίτερο αλλά και να μου δώσει ξεχωριστό περιεχόμενο για να μπει στην συλλογή μου. Μεγαλύτερη τρέλα το Cyberpunk 2077 και μάλλον η τελευταία. Έσπασα το ρεκόρ μου, μιας και η τιμή της συκγκεριμένης έκδοσης έχει φτάσει σε τρελά επίπεδα. Το περιεχόμενο βέβαια της συγκεκριμένης έκδοσης με έκανε να προβώ στην προπαραγγελία της συγκεριμένης έκδοσης, και φυσικά πληρώθηκε για να μπορώ να κάνω την προπαραγγελία και να εξασφαλίσω την αγορά.

    • T_K_L_L_LUIGI
    • Το να επιτρέπουν καταστήματα προπαραγγελίες σε τέτοιες περιπτώσεις χωρίς να πληρώσει, κάνουν την κατάσταση δυσκολότερη. Για να κλείσω, μια συλλεκτική παιχνιδιού που θα ήθελα να προσθέσω στην συλλογή μου και να μπει πιο πάνω απο όλες, είναι η συλλεκτική έκδοση του The elder scrolls Morrowind, ναι του 2002, ναι ναι του single player όχι του MMO. Μπορεί να μην είναι η ομορφότερη συλλεκτική, μπορεί να είναι αρκετά φτωχή σε περιεχόμενο, αλλά θα μπει στην κορυφή, πρόκειται για ένα απο τα παιχνίδια που με συγκλόνισαν, μάγεψαν και δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Ναι στις συλλεκτικές λοιπόν, αλλά με μέτρο και να ελέγχουμε πάντα την ποιότητα των αντικειμένων.

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!