Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Console Hunter: Amstrad CPC 6128

*
Ο Console Hunter κάνει άλλο ένα ταξίδι στο παρελθόν και μας συστήνει τον Amstrad CPC 6128.

O Amstrad CPC 6128 ήταν ένα θρυλικό home micrο - computer που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα μέσα των 80’s και στις αρχές των 90’s. Η τότε αγορά των computers είχε να επιδείξει αρκετούς ανταγωνιστές, με βασικότερους τον Commodore 64 και τον ZX Spectrum.


Ο CPC6128, που η ονομασία του αντιστοιχεί στο Colour Personal Computer και στα 128 kilobytes (!) μνήμης RAM, ήταν ο αντικαταστάτης των ήδη επιτυχημένων CPC464 και CPC664. Εκτός από την περισσότερη μνήμη που επέτρεπε μεγαλύτερη άνεση στην εκτέλεση προγραμμάτων και παιχνιδιών, το νέο αυτό μοντέλο ερχόταν με ενσωματωμένο disk drive 3 ιντσών αλλά και με την επιλογή ανάμεσα σε 2 monitors στην τιμή αγοράς. Οι επιλογές ήταν το φτηνότερο πράσινο - μαύρο GT65 και το έγχρωμο CTM644  monitor. Για το δεύτερο έπρεπε να δοθεί ένα μεγαλύτερο ποσό, που δεν ήταν ευκαταφρόνητο την εποχή εκείνη. Πληροφοριακά, η απλή έκδοση στην Ελλάδα, το 1986, κόστιζε 130.00 δραχμές.

O δημοφιλής Amstrad λανσαρίστηκε στις γιορτές του 1985 και με τις καινοτομίες που εισήγαγε έγινε instant-hit. Βασισμένος στον επεξεργαστή Zilog Z80A αλλά και με ποιοτικά υποσυστήματα να τον συνοδεύουν, όπως αυτά των γραφικών και του ήχου, ο CPC6128 ήταν το home-micro computer με το οποίο όλοι οι πιτσιρικάδες ήθελαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον μαγικό κόσμο της πληροφορικής.  Έχοντας ως γλώσσα προγραμματισμού τη Locomotive Basic και λειτουργικό σύστημα το CP/M, o CPC ήταν το πάτημα και η αρχή για πολλούς μελλοντικούς και σημαντικούς ανθρώπους που ενεπλάκησαν στον τομέα της πληροφορικής. Πολλοί από όσους έγραψαν τα πρώτα τους προγράμματα σε αυτόν, σήμερα είναι προγραμματιστές ή χομπίστες.



Software όμως δεν είναι μόνο τα προγράμματα αλλά και τα video games. Ο CPC6128 αγαπήθηκε το ίδιο για τη μεγάλη και ποιοτική του βιβλιοθήκη από την οποία ξεχώρισαν πολλοί και σημαντικοί τίτλοι. Αναφορικά κάποιοι που έγραψαν ιστορία είναι οι Barbarian, Batman, Robocop, Elite, Rainbow Islands, Hero Quest, Rick Dangerous, Prince of Persia, Gauntlet, Prehistoric II, Lemmings, Indiana Jones and the Last Crusade, Ikari Warriors, Golden Axe, Turican II, Strider II, U.N. Squadron και η λίστα φυσικά δεν τελειώνει εδώ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν έπαιξα για πρώτη φορά video games στον Amstrad του θείου μου, 6 χρονών παιδί το 1988, γράφοντας τις εντολές cat και “ run batman”.

Ο Amstrad CPC6128 σταμάτησε να κυκλοφορεί στο εξωτερικό το 1990, αλλά στην χώρα μας συνέχισε να πωλείται και τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της χαμηλής του τιμής (περίπου 66% λιγότερο) σε σχέση με τον νέο ‘’οδοστρωτήρα’’ που λεγόταν Amiga 500. Πολλοί ήταν οι γονείς που αγόραζαν στα παιδιά τους τον, πλέον, οικονομικό, αξιόπιστο και δημοφιλή CPC6128 με 50.000 δραχμές. Σύντομα όμως, το 1995, τα IBM compatible PC’s με την νέα αρχιτεκτονική τους και το, multi-tasking λειτουργικό Windows 95, ήταν ο λόγος για να πεταχτούν στα σκουπίδια εκατοντάδες CPC6128, ως απαρχαιωμένα εργαλεία με τεχνολογία 10ετίας. Το 1990 κυκλοφορεί ο αντικαταστάτης του, ο CPC6128 Plus με αρκετές βελτιώσεις, αλλά δεν έτυχε της ίδιας εμπορικής επιτυχίας. Τέλος, η Αmstrad κρίνοντας πως τα επόμενα χρόνια θα υπήρχε μεγάλη άνοδος των κονσολών, κυκλοφορείτο 1990 και τον Amstrad GX4000, κάνοντας έτσι μια απεγνωσμένη κίνηση να μπει και στη συγκεκριμένη αγορά. Ουσιαστικά ήταν ένα CPC6128 Plus καμουφλαρισμένο σε μια φουτουριστική κονσόλα με επιρροές θαρρώ, από Τurbografx-16. Αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο δημιούργημα της αγαπητής  Amstrad.



Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την συμβολή των τότε περιοδικών του χώρου, που ήταν ο τρόπος ενημέρωσης αλλά και αστείρευτες πηγές γνώσης επάνω σε θέματα προγραμματισμού και hardware. Πρωτοπόρο περιοδικό της εποχής που μέτρησε 141 τεύχη (1983-1998) ήταν το δημοφιλές Pixel, που στις σελίδες του έγραφαν σημαντικοί δημοσιογράφοι του χώρου όπως ο Αντώνης Λεκόπουλος, ο Γιώργος Κυπαρίσσης, ο Δημήτρης Παυλής, ο Ανδρέας Τσουρινάκης και άλλοι. Ο CPC6128 φιγουράριζε πολλές φορές ως το πιο δημοφιλές computer, καθώς η αλληλογραφία στο συγκεκριμένο περιοδικό αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά απορίες πάνω σε προγράμματα και άλλα για το εν λόγω μηχάνημα!

Στο παρακάτω επεισόδιο του Retro Video Games καναλιού Console Hunter, o Nίκος απέκτησε εν έτη 2021 το αγαπημένο του computer, με το οποίο έπαιζε μικρός στον θείο του, το παρουσιάζει μαζί με τίτλους του αλλά και περιφερειακά, παίζει το Batman μετά από 31 χρόνια και φυσικά στο τέλος παίρνει συνέντευξη από τον αγαπημένο του συντάκτη, που διάβαζε έφηβος στο Pixel, τον κύριο Αντώνη Λεκόπουλο!

Ηit the Like and the Sub button! Keep it Retro!

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • sani54
    • Ο Αντώνης Λεκόπουλος ήτανε το ίνδαλμα μας !!! Πιο δημοφιλής και από τον Σαραβάκο τότε !!! Ευχαριστώ για τις αναμνήσεις , θελουμε και άλλο !!!!!!!!!!!!!

*