Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Tech Philosophers: Μετακόμιση σε άδειο σπίτι

*
Ο Πλάτων Πέππας εγκαινιάζει τη νέα στήλη "Tech Philosophers" και μεταφέρει τις πρώτες εντυπώσεις του μετά τις πρώτες ώρες με το hardware και το software του PS5.

Γράφω αυτές τις γραμμές καθώς κλείνω μια εβδομάδα με την επιτυχημένη μου συμβίωση με το PlayStation 5. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα κι από εδώ να ευχαριστήσω τον Παύλο Παπαπαύλου, ο οποίος έκανε ό,τι ήταν καλύτερο για να το παραλάβω as soon as possible που λένε. Όπως και να έχει. To the point!




Το μηχάνημα εκ πρώτης όψεως είναι εντυπωσιακό και δείχνει ποιοτικό (σχεδόν) χωρίς αστερίσκους. Η κατασκευή της ίδιας της κονσόλας όπως και του DualSense (περισσότερα για αυτό αργότερα), είναι καλή, χωρίς τριξίματα και ατέλειες. Το ματ λευκό πλαστικό με τα μικροσκοπικά σύμβολα του PlayStation, που χρησιμεύουν και για τεστ μυωπίας, είναι πολύ ποιοτικό και το ίδιο ισχύει και για το γυαλιστερό εσωτερικό του τμήμα. Χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να μου εγγυηθεί πως το συχνό του καθάρισμα (ναι, γεμίζει δακτυλιές ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ) δεν θα επιφέρει μικρές επιφανειακές γρατζουνιές όσο περνά ο καιρός. Εξυπακούεται βέβαια πως η Sony σχεδόν απαιτεί να το τοποθετήσετε κάθετα, όπου το μέγεθος και η επιβλητικότητα του σχεδιασμού του αποτελεί κάτι πραγματικά ξεχωριστό σε οποιοδήποτε σαλόνι. Στη δική μου περίπτωση, η οριζόντια τοποθέτηση ήταν μονόδρομος λόγω του media center, όσο κι αν με ξενίζει το γεγονός πως ξαπλωμένο φαίνεται σχεδόν σαν κάπου να σκόνταψε και να “έπεσε”. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το Xbox Series X. Αξίζει δε να σχολιάσουμε λιγάκι και τη βάση στήριξης που έρχεται στο πακέτο, η οποία είναι τόσο φτηνιάρικη που χαλάει την υπόλοιπη καλή εικόνα της κατασκευής του μηχανήματος. Με το μηχάνημα σε οριζόντια θέση, τοποθέτησα τον εξωτερικό HDD που είχε εγκατεστημένα τα παιχνίδια του PlayStation 4 στη μια πίσω θύρα USB-A και μόνο η πίεση που άσκησα στη θύρα ήταν αρκετή να σπρώξει το μηχάνημα εκτός βάσης. Δεν ξέρω αν κάτι κάνω λάθος, εξάλλου είναι γνωστό τοις πάσι πως οι τεχνικοί δεν διαβάζουν ποτέ οδηγίες, οπότε οποιαδήποτε πρόταση είναι δεκτή. Αλλιώς με βλέπω να την θερμοκολλώ στα δύο σημεία πίεσης, τα δύο τετραγωνάκια στο πίσω μέρος που λειτουργούν ως “δείκτες” τοποθέτησης, και να ξενοιάζω.



Φαίνεται πως η θυσία της Sony να το κάνει ένα κτήνος από άποψη μεγέθους απέδωσε καρπούς και είχε να κάνει καθαρά και μόνο με τη ψύξη. Ναι μεν ζεσταίνεται, πλην όμως του μηχανισμού του drive που κάνει σαν δαιμονισμένος και πρέπει να είναι (μαζί με τη βάση στήριξης) ό,τι πιο φτηνό έχει τοποθετήσει η Sony σε μηχάνημα, ακούγεται ελάχιστα, ενώ ταυτόχρονα εξάγει μεγάλη ποσότητα θερμού αέρα από το εσωτερικό του. Με αστειότητες τύπου coil whine δεν πρόκειται να ασχοληθώ, καθώς στην προκειμένη “ακούω” από ένα 2.1 ηχοσύστημα των 80W, ικανό να μετακινήσει και τον καναπέ που κάθομαι στα καλύτερα του, οπότε ακόμα κι αν υπήρχε κάτι δεν θα μου ήταν δυνατόν να το αντιληφθώ. Εκ πρώτης όψεως πάντως, η χρήση του Liquid Metal ως μέσο μεταφοράς της θερμότητας από την APU προς τον περιβάλλοντα χώρο, αποτελεί την καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση και, αν εξαιρέσουμε τη σκόνη, το μηχάνημα θα συνεχίσει να αποβάλλει τον θερμό αέρα από το εσωτερικό του με την ίδια ευκολία, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Και σε αυτό το σημείο του “κειμένου” έρχεται το DualSense. Το χειριστήριο είναι απείρως καλύτερο από το DualShock 4 που αντικαθιστά, το οποίο με τη σειρά του ήταν κι αυτό άλματα μπροστά από το DualShock 3, ή Six-Axis αν προτιμάτε. Η πρώτη μας επαφή επιβάλλεται να γίνει με το επίσημο demo του controller, το Astro’s Playroom και εκεί, λάμπει. Η εξαντλητική λεπτομέρεια σε διαφορετικούς τύπους δονήσεων, η εξαιρετική χρήση των triggers που μας μεταφέρουν επιτυχώς την αίσθηση ενός γυαλιού που σπάει, ή μιας σκανδάλης ενός όπλου που έχει αντίσταση όταν αυτό πυροδοτεί, θα εντυπωσιάσουν και τον πιο δύσπιστο. Τα ίδια ακούω και για τη χρήση του στο νέο Call Of Duty, οπότε δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω πως το χειριστήριο θα είναι εκπληκτικό και εκεί.

Όμως. Τα ηλεκτρονικά από μόνα τους είναι άτιμα. Αστοχούν χωρίς προειδοποίηση στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είτε αυτό αφορά ηλεκτρονικά μέρη σε αυτοκίνητα, είτε σε ηλεκτρική σκούπα, είτε σε ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές τύπου κονσόλας ή Η/Υ. Και στην περίπτωση του DualSense, υπάρχουν καμπανάκια που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Η διάρκεια της μπαταρίας, ήταν, είναι και θα είναι (απ’ ότι φαίνεται) τραγική. Για να ολοκληρώσω το main campaign του Spider-Man: Miles Morales μου πήρε περίπου 10 ώρες, κατά συνέπεια δύο φορτίσεις του DualSense. Και μιλάμε για έναν τίτλο που δεν αξιοποιεί ούτε στο ελάχιστο τις πολλές δυνατότητες του controller, παρά μόνο έχει λίγο πιο λεπτομερή δόνηση και χρησιμοποιεί το μεγάφωνο του για την αναπαραγωγή των ήχων του ιστού. Η μόνη μου αμφιβολία, μιας και είναι πολύ νωρίς ακόμα, είναι μήπως μετά τις πρώτες φορτίσεις η μπαταρία ξεκινήσει να αποδίδει καλύτερα στο άμεσο μέλλον. Μου έχει συμβεί προσωπικά σε άλλου τύπου συσκευές, ωστόσο δεν έχω κάποια πηγή να το στηρίξω επιστημονικά κάπως. Μόνο την προσωπική μου εμπειρία και αίσθηση.



Το δεύτερο καμπανάκι αφορά τη γενικότερη πιθανότητα αστοχίας υλικών. Ο κανόνας έχει ως εξής. Από όσο περισσότερα μέρη αποτελείται μια ηλεκτρονική συσκευή, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες κάποιο εξ αυτών να αστοχήσει. Σε μια συσκευή δε με κινούμενα ηλεκτρονικά και μηχανικά μέρη, που ταλαιπωρείται όπως θα ταλαιπωρηθεί το DualSense στα χέρια παικτών τον επόμενο καιρό, είναι φυσιολογικό και επόμενο να υπάρχουν περισσότερες αστοχίες υλικών από αυτές που μας έχουν συνηθίσει τα controllers τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το controller είναι τόσο καλύτερο που αντισταθμίζει αυτήν την πιθανότητα, το ρίσκο κάτι μέσα του να αστοχήσει. Στην τελική, καλύτερα να έχεις τολμήσει το άλμα και να αποτύχεις, παρά να μην προσπαθήσεις να βελτιωθείς σε έναν τομέα που ούτως ή άλλως ήσουν πίσω από τον ανταγωνισμό. Επιπροσθέτως, κάπως πρέπει να βγάλουμε το ψωμάκι μας κι εμείς οι ηλεκτρονικοί, όπως αλλάζαμε πάστες τόσα χρόνια στα PlayStation 4.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν μειώνουν σε τίποτα την αξία του PlayStation 5, ως κονσόλα. Αυτό που την μειώνει και την απαξιώνει, και που βέβαια όσο περνά ο καιρός θα διορθώνεται, είναι το ίδιο το περιεχόμενό της. Εν μέσω πανδημίας, ο ένας τίτλος μετά τον άλλον μετατίθεται για το 2022, με το PlayStation franchise να μένει μόνο με έναν αποκλειστικό τίτλο για την ώρα, το Ratchet & Clank που θα κυκλοφορήσει (μάλλον) τον Ιούνιο. Όχι πως οι “απέναντι” τα πάνε καλύτερα βέβαια σε αυτόν τον τομέα. Σε προσωπικό επίπεδο, αν δεν είχα την πρεμούρα να κάνω τα reviews στην τρέχουσα γενιά, για όσο το δυνατόν πιο σωστή κάλυψη μιας κυκλοφορίας, ή δεν είχα δώσει πάνω στη χαρά μου το PlayStation 4 για δώρο Χριστουγέννων (που να ξέρα τι θα παιχτεί με διαθεσιμότητες), δεν υπήρχε περίπτωση να πληρώσω 500 ζεστά ευρουλάκια για την απόκτηση κονσόλας νέας γενιάς.

Τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή, ακόμα και έτσι, οι gaming ανάγκες μου είναι κάτι παραπάνω από καλυμμένες. Θα συνεχίζω να παίζω τα exclusives που μου ξέφυγαν από τη μικρή οικογένεια των PlayStation 4 & 5, μιας και για κάποιο λόγο τα δύο αυτά μηχανήματα μοιάζουν “μαλωμένα” με την υπόλοιπη “οικογένεια” της Sony. Ταυτόχρονα θα έχω στην κατοχή μου ένα current gen μηχάνημα για να καλύπτω τις ανάγκες του Enternity, με την υπόσχεση πως στο μέλλον θα προβεί ικανό να καλύψει και τις δικές μου. Την ίδια στιγμή το Xbox One X μου θα συνεχίσει να αποδίδει και αυτό υπέροχα το (τύπου) 4K/HDR του όπου αυτό παρέχεται και κατά πάσα πιθανότητα θα απασχολεί για καιρό ακόμα την πλειονότητα του gaming χρόνου μου, μιας και το Game Pass είναι απλά ό,τι πιο ασυναγώνιστο από πλευράς αναλογίας περιεχομένου/τιμής.

Για να κλείσω αυτό το κομμάτι κάπως θετικά, αυτό που αξίζει να κρατήσουμε είναι πως η νέα γενιά είναι εδώ, θέλουμε δεν θέλουμε. Μπορεί να μην έχει ακόμα το περιεχόμενο που της αρμόζει και συνεπώς να μην αξίζει σε καμία περίπτωση την επένδυσή σας σε αυτήν, ενώ πάντα υπάρχει η πιθανότητα το πραγματικά εντυπωσιακό περιεχόμενο να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο από όσο έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε οι gamers. Όμως όταν αυτό έρθει, είναι σίγουρο πως θα δούμε σπουδαία πράγματα. Για την ώρα συνιστώ υπομονή και, όσο κι αν αντιλαμβάνομαι πως αυτό είναι δύσκολο, μην τρελαίνεστε για την απόκτηση ενός PlayStation 5 ή Xbox Series X. Εν καιρώ, η μετακόμισή σας στη νέα γενιά θα γίνει ούτως ή άλλως. Γιατί να βιαστείτε να την κάνετε σε ένα σπίτι που ακόμα χτίζεται;

My 2 cents,
Πλάτων 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Phantomas23
    • Πολύ ωραία προσέγγιση στο θέμα της μετάβασης στην νέα γενιά. Πιστεύετε πως στην επερχόμενη Black friday(ή στις γιορτές) του 21 να δούμε κάποιο bundle από τα 2 στρατόπεδα? Κι εγώ δν το πολυψηνω για αγορά PS5 κι έχω GamePass στο PC οπότε περιμένω κάποιο exclusive από Sony ή Halo Infinite από ΧΒΟΧ.

      • Sephiroth
      • Αν υπάρχει διαθέσιμο στοκ, μπορεί, ίσως όχι κάτι τρομερό, αλλά με κανένα παιχνίδι τύπου FIFA. Απλά μένει να δούμε αν θα υπάρξει διαθεσιμότητα μέχρι τότε...

      • platonxii
      • Κι εγώ δεν περιμένω κάποιο bundle τουλάχιστον για φέτος. Εδώ ιδρώνουν για να καλύψουν τη ζήτηση της βασικής κονσόλας. Το 2022 πιθανώς. Αν και θεωρώ πως με την άνοδο του Game Pass (και του αδελφού του που θα ανακοινώσει κάποια στιγμή η Sony) τα bundles (κονσόλα+παιχνίδι(α)) θα γίνουν πολύ σπανιότερο είδος.

*