Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Back Log, εχθρός και φίλος μαζί

Backlog: τα videogames που έχουμε στη συλλογή μας για να τα παίξουμε «σε πρώτη ευκαιρία». Στατιστική πιθανότητα να το κάνουμε οποτεδήποτε: κάτω του 20%.

Το backlog πρέπει να υπάρχει από τότε που τα διαθέσιμα στην αγορά παιχνίδια ξεπέρασαν τα 5. Η δημιουργία του είναι ένας συνδυασμός της τρέλας που πιάνει τον gamer να γίνει ένα καταναλωτικό τέρας και να αγοράζει ό,τι υπάρχει εκεί έξω, του περιορισμένου χρόνου αλλά και της πιθανότητας όλος αυτός ο φαταουλισμός να είχε τελικά ως αποτέλεσμα να αγοράσεις και μούφες, πολλές μούφες (σ.α.: Superman Returns στο Xbox 360 - η ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί ποτέ).

Για μένα το backlog άρχισε να δημιουργείται κυριολεκτικά μόλις απέκτησα το πρώτο μου σύστημα για gaming, δηλαδή τον Atari ST. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να πει ότι και τα Game & Watch της Ninty, που είχα από 5 χρονών, θα μπορούσαν να θεωρηθούν backlog, μιας και ουδέποτε τα «τερμάτισα» όλα (δεν τερματίζονταν απλά μηδενίζονταν οι πόντοι). Αλλά ας μη γινόμαστε υπερβολικοί. Εκεί λοιπόν ο πατέρας μου, μού είχε φέρει καμιά δεκαριά παιχνίδια. Άπληστος εγώ, μόλις ανακάλυψα ότι με ένα τηλεφωνάκι μπορούσες να παραγγείλεις πειρατικά, έφτασα τη συλλογή κάπου στα 50-60 παιχνίδια, χωρίς ποτέ να καταφέρω να τερματίσω πάνω από 10, ενώ είμαι σίγουρος ότι άλλα 10 δεν μπήκαν ποτέ στο πολύπαθο drive του ST.

Τα ίδια λίγο πολύ συνεχίστηκαν και στην πρώιμη εποχή του PC στη ζωή μου, όμως η αλήθεια είναι ότι μαζεύτηκα λίγο, μιας και τερμάτιζα πολύ περισσότερα από τα αποκτήματά μου και μάλιστα σε αρκετά διαφορετικά είδη παιχνιδιών. Ήταν βλέπεις και η εποχή που κόψαμε τα πειρατικά μιας και γνωρίσαμε τον paladin που μας μύησε στα γνήσια. Πάντως, η παγίδα με τα πειρατικά φταίει για την δημιουργία των περισσότερων backlog εκεί έξω, μιας και το σχεδόν τζάμπα ή τζάμπα videogame σε κάνει ακόμα πιο αχόρταγο.

Όντας υπέρ των γνησίων με τον φίλο Nίκο Παπακωνσταντίνου, δεν “τσιπάραμε” ποτέ το PSοne και άρα καταλήξαμε με λίγα παιχνίδια, τα οποία, ανάλογα με τα γούστα του καθενός, σχεδόν πάντα τερματίζαμε. Εξάλλου, όπως είχαμε γράψει και παλιότερα, τότε τα παιχνίδια ήταν πανάκριβα. Και πάλι όμως με θυμάμαι να θέλω να τελειώσω σε όλες τις δυσκολίες παιχνίδι στο οποίο δεν κατάφερα να το πετύχω ποτέ. Ε, μετά την οικονομική μας ανεξαρτητοποίηση, αρχή εργασίας στον ειδικό Τύπο, πρόσβαση σε όλες τις κονσόλες το backlog άρχισε να μεγαλώνει. Όταν δε η Microsoft έβγαλε τα achievements σήμανε την καταστροφή, όπως έχουμε ξαναπεί.

Έως και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε και συμπεριλαμβανομένων τίτλων που δόθηκαν στα πλαίσια τόσων ετών συνδρομής στο Xbox Live, οι συνολικοί τίτλοι για τη δεύτερη κονσόλα της MS που έχω στην κατοχή μου πρέπει να ξεπερνούν τους 400. Όλους αυτούς και καλά κάποτε «θα τους παίξω». Περίοπτη θέση σε αυτή τη λίστα, και εδώ θα με καταλάβουν οι Married With Children, έχουν αρκετά και μάλιστα εξαιρετικά RPG που η διάρκεια τους είτε τα άφησε στο tutorial, είτε στην τέταρτη-πέμπτη αποστολή, είτε ακόμα χειρότερα στο κουτί ή στο download list.

Το τελευταίο είναι η πηγή δημιουργίας των μεγαλύτερων backlog στην ιστορία του gaming. Αν και τελευταία προσωπικά έχω διορθωθεί, ανεβάζοντας έως και το 50-60% το ποσοστό των τίτλων που φτάνω έως τον τερματισμό (στο Xbox One) ή κοντά σε αυτό, το υπόλοιπο σύμπαν, λόγω του φθηνού ή τσάμπα ψηφιακού περιεχομένου, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με Steam sales, Humble Bundle και ανάλογες ενέργειες στα PC έχει δημιουργήσει backlog που φθάνει σε τρελά νούμερα, ενώ μερικοί φίλοι αγοράζουν ως και season pass σε παιχνίδια που δεν θα αγγίξουν ποτέ! Αν εγώ έχω στο Steam, που δεν ασχολούμαι, λίστα 75+ τίτλων από τους οποίους δεν έχω παίξει τους 60, φαντάζεστε. Εδώ μιλάμε ξεκάθαρα για λαιμαργία και αχορταγιά. Το βλέπεις, το θέλεις, το πήρες που λέει και η κόρη μου. Προς υπεράσπιση βέβαια των φίλων μου, να πω ότι κάποιες φορές η τιμή είναι τόσο χαμηλή, ε που αν δεν το πάρεις μάλλον εσύ χάνεις και όχι η όποια εταιρεία.



Μια άλλη πηγή δημιουργίας backlog για μένα έγινε για κάποια εποχή και το tablet/smartphone, λόγω του τζάμπα/υπερβολικά φθηνού περιεχομένου. Η επιστροφή στο gaming κανονικών ρυθμών με συγκράτησε ευτυχώς, μιας και το mobile gaming θέλει πολλή δουλειά ακόμα για να βγάλει στοιχειωδώς σοβαρούς τίτλους.

Από εκεί και πέρα, η συνταγή μου για την μείωση του backlog, όσο αυτό είναι εφικτό, είναι η καταπολέμηση ενός πάθους με τη χρήση ενός άλλου. Έτσι τους τελευταίους μήνες πολλοί φίλοι από τα παλιά έχουν βγει από τα συρτάρια για να κάνω achievements και να θυμηθώ μερικά, κάθε άλλο παρά άσχημα παιχνίδια. Έτσι και Fable II έπαιξα και Dirt 3, ακόμα και Condemned. Όλα αυτά βέβαια και χάρη στην εξαιρετική δυνατότητα που προσφέρει η Microsoft μέσω του backwards compatibility, που με έκανε να αντιμετωπίζω ως πολύ πιο εύκολη την ενασχόληση με έναν παλαιότερο τίτλο. Το θέμα είναι ότι επί του παρόντος αφαιρώ από τη λίστα παιχνίδια που έχω ήδη αρχίσει. Για τα υπόλοιπα, πολύ φοβάμαι ότι θα τα φάει η…μαρμάγκα και η σκόνη.

Πάντως, επειδή έχω πρόσφατη την όλη εμπειρία, μη διστάσετε να γυρίσετε σε παλιότερους τίτλους. Μπορεί σε κάποιο επίπεδο τα γραφικά να σας φανούν παρωχημένα, μπορεί να μη θυμάστε την τύφλα σας, αλλά παλέψτε το λίγο, μπορεί να σας ανταμείψουν, αφήστε που φεύγουν και απωθημένα τα οποία, ακόμα και στο gaming, είναι άσχημο πράγμα. Να εγώ π.χ. δεν τελείωσα ποτέ το Torment και δεν ξεκίνησα ποτέ Pillars Of Eternity και Skyrim.

Και πονάει.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • john-data
    • Αυτό το άρθρο εκπροσωπεί πολύ μεγάλο κοινό.
      Πόσα game να έχω αφήσει σε xbox 360 - ps3...
      Σε ps4 k one με έχουν αφήσει αυτά λόγω οικονομικών :p Μόνο ΑΑΑ τίτλους και όταν πέφτουν οι τιμές.

      Καλά σε sonysite και σε άφησαν να αναρτήσεις κείμενο που αναφέρεις xbox; :p

    • Roronoa
    • To backlog ειναι ευλογια και καταρα μαζι. Την μια λες εχω πολλα παιχνιδια να παιξω και νιωθεις ευτυχισμένος και την αλλη νιωθεις πως πρεπει να αρχιζεις να τα τελειωνεις γιατι θες να παρεις καινουργια και νιωθεις πως πετας λεφτα.
      Βεβαια το πραγματικο προβλημα ειναι οταν εχεις κυριολεκτικα εκατονταδες παιχνιδια αλλα "δεν εχεις τιποτα να παιξεις" xD

      Τωρα ειμαι σε φαση "θα αγορασω παιχνιδια στο επομενο winter sale του steam" και παιζω οτι μου κανει κλικ απο το library. Αλλα και παλι προσπερναω deals και bundles και νιωθω πως χανω μεγαλες ευκαριες, τουλαχιστον δεν μεγαλωνει η λιστα
      .
      Ειχα φτιαξει και λιστα στην αρχη της χρονιας με παιχνιδια που ηθελα να τερματισω μεσα στην χρονια αλλα ανακαλυψα πως τετοια "τρικ" δεν πιανουν, παντα παιζω κατι αλλο εκτος λιστας!

    • Georgebor
    • Δεν έχω αφήσει ποτέ παιχνίδι που να μου αρέσει και να μην το τελειώσω εκτός του Atari st sorry αλλά κάποια δεν τα τερμάτιζες ούτε με αίτηση. @Blackstorm όταν ανακάλυψα τα πειρατικά στο Atari st έπαιρνα ότι είχε στο ντοσιέ που μου έδειχνε τα παιχνίδια φεύγανε τα 500αρικα χωρίς να το καταλάβει ο πατέρας!!Sensible soccer,Kick Off,professional manager,Dragon ninja,Shinobi,Double Dragon και shadow warriors τα είχα πάρει όλα μαζί σε μια μέρα δεν ξέρω και εγώ ποσά είχα δώσει που κάποια ήταν 3-4 δισκέτες.Αυτές ήταν οι εποχές!!

    • joehok
    • πολυυυυυυυυ ωραιο αρθρο. μου αρεσε παρα πολυ.
      ωραιο πραγμα παντως να εχεις και χαζα παιχνιδια και να μειωνεις ενα backlog και γενικα να εχεις λιγο χρονο να μπορεις να γυρισεις σε μερικα αγαπημενα .ολα πολυ σημαντικα

*