Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Updates και patches 2

*
Όσοι είστε πιστοί αναγνώστες της Σαύρας (όσοι δεν είστε να γίνετε, ρεμάλια), θα θυμάστε ότι ή πρώτη μας στήλη ασχολήθηκε με το ευαγές θέμα των updates και patches. Σήμερα, 3 χρόνια και κάτι μετά, η άποψή μου παραμένει ακριβώς ίδια, μη σας πω και χειρότερη. Γιατί και αυτά αυξήθηκαν και παρά την άνοδο της ταχύτητας των συνδέσεων στο internet, την πληθώρα εναλλακτικών και την κάποια προσπάθεια, κάποιων εταιρειών να απαλύνουν το φαινόμενο, αυτά παραμένουν και είναι ΑΧΩΝΕΥΤΑ.

Αφορμή για όλο αυτό στάθηκε το περιστατικό που αναφέρω εδώ, αλλά όσοι βαριέστε να κάνετε κλικ, να το πω εν τάχει και εδώ. Χρειάστηκε να λείψω για μια εβδομάδα, και όταν λείπω από το σπίτι, επειδή στο παρελθόν έχω καεί με διακοπές ρεύματος, παρά το UPS, συνηθίζω να βγάζω τις επίμαχες συσκευές από την πρίζα. Ε, γυρνώντας Σαββάτο βράδυ, μην έχοντας παίξει τίποτα επί μία εβδομάδα και θέλοντας να παίξω κάποια συγκεκριμένα παιχνίδια, έπεσα πάνω σε updates και στο Xbox One και στο PS4. Μου γύρισε το μάτι ανάποδα, τελικά δεν έπαιξα και το ξεχαρμάνιασμα έγινε την επόμενη μέρα. Όταν έκανα λοιπόν το ποστ πολλοί φίλοι με είπαν υπερβολικό, οπισθοδρομικό, γκρινιάρη (αν είναι δυνατόν) και άλλα ωραία. Αφήστε με να σας το εξηγήσω από την σκοπιά ενός ανθρώπου 45 ετών, με δύο μικρά παιδιά. Αν δεν το καταλάβετε, ένα θα σας πω. Just wait for it.


Ναι είναι σαφές ότι οι συνδέσεις έγιναν πιο γρήγορες (καλά όχι παντού, σε λίγους μήνες θα σας πω), ναι, υπάρχουν κάποιες επιλογές, αλλά, παιδιά, δεν κάνουν για όλους. Είναι γεγονός ότι μπορείς να βάλεις την κονσόλα στην επιλογή sleep και αυτή να κάνει όσα update βρίσκει όσο κοιμάσαι. Λαμπρά, αλλά ακόμα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα κάποιες φορές. Βλέπετε κάτι Xbox One ρουφάνε bandwidth. Μια φορά δούλευα σε ένα online εργαλείο μετάφρασης και σερνόμουν. Εκεί που ήμουν έτοιμος να σιχτιρίσω τον ΟΤΕ έριξα μια ματιά στο Xbox που κατέβαζε, κλασικά, ένα μικρό update των 46 GB.

Ναι, θα πείτε πάλι, βάλτο συγκεκριμένες μέρες. Ναι, θα σας πω κι εγώ, το κάνω αυτό, αλλά κλασικά ο Μέρφι θα κάνει τη δουλειά του. Ναι, θα μου πείτε ξανά μανά, μπορείς να παίξεις κάτι offline χωρίς δίκτυο. Ναι, θα σας πω εγώ, γιατί να μην μπορώ να παίξω αυτό που θέλω την ώρα που το θέλω; Γιατί οι εταιρείες μάς στερούν την επιλογή να κάνουμε το update όποτε γουστάρουμε χωρίς να είναι υποχρεωτικό για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις online υπηρεσίες τους; Δηλαδή ενώ μπορούμε να τα κάνουμε όλα, πόσο ακατόρθωτο είναι αυτό; Και να βάλουμε άλλη μια παράμετρο: γιατί να υπάρχουν παιχνίδια always online που δεν έχουν πρακτικό λόγο να είναι έτσι; Γιατί πρέπει το Dirt Rally 2.0 να είναι μόνιμα συνδεδεμένο στο Racenet για το career;

Για πάμε στο γονιό που λέγαμε τώρα που αναφέραμε τα ανωτέρω. Ως έχει η ζωή μου, λοιπόν, ο χρόνος για παιχνίδι είναι ελάχιστος. Ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να παίξω λοιπόν είναι όταν κοιμηθούν οι μικρές, διάστημα όμως κατά το οποίο απολύτως λογικά θέλει και η γυναίκα μου να χαλαρώσει βλέποντας Netflix ή για να μιλήσουμε σαν άνθρωποι βρε αδερφέ. Οπότε καλό είναι το λίγο που μου μένει, δεν είναι και πολύ, να μην κάνω updates. Αμ δε. Κάντε το εικόνα: έχετε με νύχια και με δόντια εξασφαλίσει μια ωρίτσα (λέω πολύ, λιγότερο είναι πάντα), για να παίξετε. Ανοίγετε και ο διάολος κάνει update. Μπορεί να μην είναι η κονσόλα, μπορεί να είναι το παιχνίδι. Το κάνει όμως.

Είναι σαφές ότι το PS4 είναι πιο user-friendly σε αυτήν τη γενιά και κάνει το update πιο γρήγορα από το Xbox One, κάτι ακριβώς αντίστροφο με την προηγούμενη γενιά, μιας και έχουν μείνει στην ιστορία κάτοχοι του PS3 που κοιμήθηκαν σε διάρκεια update (κι εγώ). Και είναι καλύτερο και σε ό,τι έχει να κάνει με αγορά παιχνιδιών day one, μιας και συνήθως δεν θες δύο, τρεις ή και παραπάνω ώρες για να παίξεις όταν αγοράσεις νέο παιχνίδι. Το οποίο παρεμπιπτόντως γιατί δεν κάνει πια σε κανέναν εντύπωση;

Γιατί θεωρούμε εντελώς φυσιολογικό να αγοράζουμε day one και όχι μόνο έναν τίτλο και ενώ πηγαίνουμε όλο χαρά να παίξουμε να ζητάει τεράστια update και να μην μπορούμε να χαρούμε την αγορά μας την ώρα που την κάνουμε; Ξέρετε πόσοι άσχετοι με το αντικείμενο γονείς και παιδιά μού έχουν κάνει αυτήν την ερώτηση αγοράζοντας νέα κονσόλα; Και ναι κι εγώ ψωνίζω πλέον ψηφιακά, αλλά όταν ψωνίζω από μαγαζί, θέλω να παίξω. Εκείνη την ώρα, όχι το άλλο Σαββάτο.
Σε όλους σας τους μικρότερους, τους εργένηδες, τους άνετους όλα αυτά φαίνονται απλά και πιθανά να είναι. Όταν όμως ζεις και προσπαθείς να στριμώξεις την αγαπημένη σου συνήθεια μέσα σε 100 υποχρεώσεις, τότε ίσως να καταλάβεις γιατί μου τη σπάνε τα updates. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
10 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • mrpangpap
    • Ισχύουν 100% όλα αυτά που είπες! Πήγα να παίξω Division 2 και έκανε update 19 GB. Όπως καταλαβαίνεις το ότι το ψώνισα πιο νωρίς δεν έχει καμία απολύτως σημασία γιατί θα το παίξω μετά την επίσημη κυκλοφορία του

      • Blackstorm
      • Και αυτό το έχω πάθει με το Forza Horizon 4. Και μη του δίνει περισσότερο γιατί γκρινιάζουμε, έχουμε δίκιο και τα ακούμε και από πάνω

    • RiderSoMysterious
    • Τι παίζει με τα updates του GT Sport; Για να κατεβάσεις 1,5gb update πρέπει να διαγράψεις 30gb πράμα ενώ έχεις ήδη ελεύθερα καμιά 15αριά. Κάθε μήνα η ίδια ιστορία.
      Οκ, το ξέρω, πρέπει να πάρω εξωτερικό. :)

    • sdragon
    • Καλώς ή κακώς η τεχνολογία εξελίσσεται. Όχι πάντα προς το συμφέρον του καταναλωτή όμως. Γενικά ο τρόπος αποθήκευσης των παιχνιδιών στις τρέχουσες γενιάς κονσόλες είναι ελαττωματικός.

      • Blackstorm
      • Θέλω να εξελιχθεί η τεχνολογία. Δώσε μου επιλογές. Μη μου επιβάλλεις πράγματα. Για την αποθήκευση συμφωνώ τρελά.

        • sdragon
        • Δυστυχώς το θέμα του online είναι θέμα ασφάλειας. Επειδή δεν γίνεται να ελέγχεται το κάθε patch ξεχωριστά τι διορθώνει, το ρύθμισαν έτσι ώστε όλοι να έχουν την ενημερωμένη έκδοση. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Για τον τρόπο αποθήκευσης έγινε έτσι λόγω αδύναμης cpu. Πολλές φορές όταν διορθώνουν κάτι αλλάζουν τον μισό κώδικα, οπότε φτιάχνουν μεγάλα patch. Αυτό μελλοντικά θα αλλάξει.

*