Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Ζητώ Συγνώμη

*
Σήμερα που γράφεται η στήλη, στην επικαιρότητα κυριαρχεί μια συγνώμη, αυτή του Ελληνορώσου προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβαν Σαββίδη, που αφού μπούκαρε οπλισμένος στο γήπεδο για να την πέσει στο διαιτητή, ζήτησε συγνώμη με δήλωσή του από όλους τους Έλληνες. Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας, κι εγώ, να ζητήσω μερικές συγνώμες.

Συγνώμη που εδώ και 14 χρόνια που γράφω για videogames (ημερολογιακά, είχα και κάτι αποχές) δεν επιχείρησα ποτέ να χαϊδέψω αυτιά αναγνωστών, να γίνω αρεστός σε εταιρείες, να χρησιμοποιήσω τα όσα έκανα για να κάνω σχέσεις υποτακτικού με ανθρώπους του χώρου, να γίνω διάσημος (εδώ γελάνε τα μασαζοκαλτσόν).


Συγνώμη που στα review μου γράφω πάντα την αλήθεια που βλέπω, μην προσπαθώντας να στρογγυλοποιήσω καταστάσεις και να αφήσω ικανοποιημένους τυχόν οπαδούς εταιρειών, σειρών videogames ή κατασκευαστών. Συγνώμη που βάζω πολύ συχνότερα βαθμούς γύρω στο 5 και όχι γύρω στο 8 αποτελώντας λαμπρή εξαίρεση από τον υπόλοιπο πλανήτη από τον οποίο έχω διαβάσει την επική πρόταση (αμερικανικό μέσο): «Βασικά στον τίτλο δεν λειτουργεί τίποτα σωστά» και του βάζει 6. Εγώ ο κακός του είχα βάλει 3 για τους ίδιους λόγους ο πρόστυχος.

Συγνώμη που δεν έχω κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μου για την εκπαίδευση του Έλληνα gamer, με αποτέλεσμα αυτός να είναι δέσμιος συνηθειών του 1980-1990. Να αποκαλεί τα παιχνίδια κασέτες, τα χειριστήρια μοχλούς, τα δισκάκια κάθε είδους CD, ενώ όλες οι φορητές κονσόλες είναι Game Boy και οι άλλες «πλειστέσιο». Συγνώμη που δεν του έχω μάθει να παίζει (στη συντριπτική του πλειοψηφία) τίποτα άλλο εκτός από PES, FIFA, Manager και CoD, άντε στο τσακίρ και Gran Turismo που το αγόρασε και το ξαναπούλησε γιατί δεν καταλαβαίνει τι το χρειάζεται το internet (το 2018).

Συγνώμη που σαν άνθρωπος -και όχι σαν gamer- δεν έχω κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μου να μη γράφει η τεράστια πλειοψηφία στο internet πιο ανορθόγραφα από κουλό πίθηκο με μισό εγκέφαλο. Και όποιος κόπανος πει ότι για αυτά φταίει η τεχνολογία, αυτή σου προσφέρει σε ό,τι και να κάνεις τη δυνατότητα προγράμματος ελέγχου ορθογραφίας και διόρθωσης, να πάει να κοιταχτεί. Απλά κανείς δεν το χρησιμοποιεί και βλέπουμε προτάσεις του τύπου: «ΤΗ ΚΑΝΗ ΤΟ ΚΟΥΜΠΗ ΜΕ ΤΟ ΛΑΜΠΑΚΗ ΣΤΟ 360 ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΦΑΙΡΑΝ ΔΟΡΟ ΧΤΑΙΣ (σημείωση: φρέσκο πράμα σου έφεραν);» Η πρόταση είναι πραγματική, έχει γραφτεί από παιδί 15 χρονών με ελληνικό όνομα και επώνυμο σε σελίδα ομάδας στο FB. Δεν χρειάζεται άλλωστε να το πάω παραπέρα, το ζείτε όλοι κάθε μέρα.

Συγνώμη που δεν έχω κάνει τίποτα για να διορθώσω το γεγονός πως σε όλα τα πεδία, με οποιαδήποτε έννοια ανταγωνισμού (και στα games), κάποιοι μετατρέπουν συμμετέχοντες και θεατές σε άγρια θεριά που τους νοιάζει μόνο να κερδάει η ομάδα τους και οι άλλοι να πάνε να μπιπ, ανεξάρτητα από τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία επιτυγχάνεται αυτό. Συγνώμη που ο Έλληνας δεν αγαπάει την ομάδα του, αλλά τις νίκες της ομάδας του, του κόμματός του, της αγαπημένης του εταιρείας. Που τη μια στιγμή κάποιος είναι θεός του και την άλλη τον βρίζει με τα χειρότερα λόγια, που τη μια βδομάδα το Χ είναι παιχνιδάρα που τα σκίζει όλα και την άλλη έτσι και γίνει κάτι που δεν του αρέσει ή επιλέγει να μην το βλέπει, ή απλά το αγνοεί.

Πάνω από όλα θέλω να ζητήσω συγνώμη από τις δύο μου κόρες που τις έφερα σε έναν κόσμο που δεν γουστάρω καθόλου και που κάθε μέρα που περνάει τον γουστάρω όλο και λιγότερο σε κάθε δυνατό επίπεδο, χωρίς ο χώρος των games να αποτελεί εξαίρεση. Συγνώμη στα κορίτσια μου λοιπόν που θα τα βγάλω σε μια κοινωνία που τα έχει χαμένα και που στο μέλλον το μόνο που μένει είναι να τα χάσει κι άλλο. Το μόνο που μπορώ να τους υποσχεθώ είναι ότι θα τους δώσω όσα όπλα μπορώ για να τα βγάλουν πέρα και ότι θα τις κάνω, αν θέλουν φυσικά, gamers.

Τέλος συγνώμη από σένα φίλε αναγνώστη για το παραλήρημα…

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Solidarity
    • Αν μου επιτρεπεις να σχολιασω το κειμενο , θα έλεγα πως είναι όντως παραληρηματικό και γραμμένο στο πόδι, σαν σχολική έκθεση όπου προσπαθουσαμε να χωρεσουμε τα παντα σε λιγες γραμμες.
      Τα μεμονωμενα νοηματα ειναι σωστα, αλλα οπως αραδιαζονται ετσι, απο το ενα σημειο στο αλλο, αδικουνται.
      Απο τον Ιβαν Σαββιδη και την ...τεχνικη ορολογια του gaming, φτανουμε στον οπαδισμο του Ελληνα (λες και δεν σφαζονται αυτη τη στιγμη στον κοσμο για θρησκειες, ομαδες, αιρεσεις, εθνικισμους), μετα στην καταντια του ματαιου τουτου κοσμου γενικως και τελικα στις κορες σου.
      Οπως καταλαβαινεις, δεν εχουν ολοι τις ιδιες ευθυνες : Αυτη τη στιγμη οι κορες σου δεν εχουν καμια, εσυ δεν εχεις ευθυνη που ενα 15χρονο δεν ξερει να γραφει ουτε το ονομα του σωστα, το 15 χρονο δεν εχει επισης την ιδια ευθυνη (περαν της οποιας ατομικης) για την ανορθογραφια του σε σχεση με τον καθηγητη του, ο Σαββιδης δεν εχει την ιδια ευθυνη με ολους τους προηγουμενους.
      Δεν είναι δυνατον να παλεψεις ατομικα σε ολους τους τομεις της ζωης και το προβλημα είναι αυτό :
      αντι να προσπαθουμε ατομικα (οσοι προσπαθουμε) να κανουμε τον κοσμο καλυτερο (ενα χιππικο και αρκετα αοριστο νοημα με το οποιο διαφωνω αρκετα, αλλα ας του δωσουμε ενα θετικο προσημο για χαρη της κουβεντας), χρειαζεται συλλογικοποιηση και πολιτικοποιηση. Πολιτικοποιηση δεν σημαινει να γραφτεις σε κομματα, γραφεια, ΜΚΟ, οργανωσεις και λοιπα. Σημαινει να συνειδητοποιησεις την (αδικη) ιεραρχιση της κοινωνιας, προερχόμενη από ένα συγκεκριμένο οικονομικο συστημα, απο τον Σαββιδη (Μαρινακη,Αλαφουζο κλπ)ως τον απλο εργαζομενο που εισαι εσυ κι εγω.
      Αυτοι λοιπον καθοριζουν τις ζωες μας, αυτοι καθοριζουν τι μισθους θα παιρνουμε, αυτοι καθοριζουν τι θα μαθαινουμε στα σχολεια και στα πανεπιστημια.
      Αφηνοντας τη "μοιρα" μας στα χερια των "ειδικων" γινομαστε κρεατα στην κρεατομηχανη τους.
      Γινομαστε εγωκεντρικοι , απολιτικ και απαθεις ακριβως γιατι αυτο μας μαθαινουν και αυτο θελουν. Η δικη μας ευθυνη ειναι να ωψωθουμε εναντια σε αυτη την ταση.
      Καμια συγγνωμη δεν οφειλεις , μιας και τα συγχωροχαρτια ειναι δουλεια αλλων "ειδικων".
      Ειμαστε ανθρωποι, κανουμε λαθη, ομως πρεπει να βλεπουμε και λυσεις, αντι να γεμιζουμε ενοχες και τυψεις.
      Οταν (ξανα)μαθουμε να συμμετεχουμε ενεργα στην κοινωνια, και (ξανα)μαθουμε πως η κοινωνια δεν ειναι το μερος που θα βγαλουμε ολα μας τα προσωπικα κομπλεξ, τοτε θα διορθωθουν και τα κακως κειμενα.
      Οσο προτασσεται ο ατομισμος και το "κοιταζω τη δουλεια μου" (σεβαστη η δουλεια σου και μακαρι να την εκανα, αλλα δεν θα κανει καλυτερο τον κοσμο στην ουσια του το τι ειδους video games θα παιζει), ο καθενας θα απομονωνεται.
      Και μιας και εβαλες μεσα διασπαρτα τα video games, και εγραψες οτι δεν καταφερες να μαθεις τον κοσμο να παιζει κανενα σωστο παιχνιδι.Πως θα γινει αυτο; ζουμε σε ενα καπιταλιστικο συστημα που οι εταιρειες θα βγαλουν απο τη μυγα ξυγκι. Το εμπορικο και "ευκολο" παιχνιδι διαφημιζεται και προωθειται αφου αποφερει χρημα.Θα τα βαλεις μονος σου με αυτο το συστημα ή θα παλεψεις συλλογικα;

    • Altair
    • Δημήτρη για πολλά που ζητάς συγνώμη,δεν είσαι εσύ υπεύθυνος.Εσύ μια χαρά τα έγραφες τόσα χρόνια,άμα δεν διαβάζουν αυτά που γράφεις επειδή βαριούνται,τι ευθύνη φέρεις;
      Εξαιρετικό κείμενο για μια ακόμα φορά.

*