Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Η αιώνια γκρίνια πολλών σκοτεινών εγκεφάλων

*
Ο Δημήτρης Βασιλάκης σχολιάζει στο νέο κείμενο της στήλης «Δεινή Σαύρα» για τη γκρίνια γύρω από τα δωρεάν παιχνίδια του μήνα στο PS Plus.

Μόλις χθες ζήσαμε άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ: «Ο Έλληνας χρήστης και η ατέρμονη γκρίνια του όσον αφορά τα παιχνίδια του μήνα του PS Plus η του Live”. Ναι, έχουμε ασχοληθεί ξανά με αυτό, στη Μουσική Δωματίου, αλλά μετά το χθεσινό το θεματάκι θέλει ένα reprise, για διάφορους λόγους, για να είμαι ακριβής τους εξής δύο: μου φαίνεται ότι κατάλαβα τι έγινε εχθές με την αλλαγή μεταξύ PES 2019 και Detroit και θέλω να το εξηγήσω και θέλω να ασχοληθώ και λίγο περισσότερο με τα, περισσότερο κακομαθημένα, παιδιά της Sony, ή αλλιώς χρήστες του PlayStation, που εξάλλου είναι ένα είδος που ευδοκιμεί στην Ελλάδα σε σχέση με τα πιο σπάνια νομιστεράκια του Xbox.


Τα γεγονότα. Ενώ η Sony είχε ανακοινώσει ως τίτλο του μήνα (μετά βαΐων και κλάδων) το PES 2019, χθες το πήρε πίσω και μας έδωσε αντ’ αυτού το Detroit. Στα δικά μου μάτια, ευελπιστώ και όλων, πρόκειται για μια υπέροχη αλλαγή. Όχι μάλλον όμως για κάποιους Έλληνες. Γιατί; Γιατί έτσι.

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Λόγω της θητείας μου σε εταιρείες αντιπροσώπευσης videogames, έχω την εντύπωση ότι η απόσυρση του PES 2019 έχει να κάνει με τη διάρκεια των δικαιωμάτων και συγκεκριμένα την ιδιάζουσα περίπτωση του ότι κάποιες ομάδες κάθε χρόνο μπορεί να αλλάζουν στρατόπεδο.  Παλιά το licence είχε διάρκεια για ένα χρόνο και ο τίτλος δεν διατίθονταν πια από την εταιρεία στα καταστήματα, παρά μόνο τα υπάρχοντα αντίτυπα και τα μεταχειρισμένα. Στην ψηφιακή εποχή το παιχνίδι συνεχίζει να διατίθεται μεν, αλλά κάτι τρέχει σίγουρα με το γεγονός ότι ανακλήθηκε η δωρεάν διάθεσή του, σε κάτι θα είχε να κάνει με το licencing.

Τέλος πάντων αυτό ως παρένθεση επειδή τα έχω ζήσει στο παρελθόν. Ας πάμε τώρα στο διά ταύτα της γκρίνιας. Όταν ανακοινώθηκε το PES υπήρχε κόσμος που γκρίνιαζε είτε γιατί το είχε (Ελλάδα + gaming = PS και Pro) είτε γιατί αυτό είναι ποδοσφαιράκι κι εμείς οι hardcore δεν το παίζουμε, είτε είτε. Μετά άρχισαν οι αντίστροφες διαμαρτυρίες: πού είναι το ποδόσφαιρό μας, το Detroit το έχουμε (αυτό να μη ρωτάει η Sony ποιο παιχνίδι έχει ο Μπάμπης από τον Κολωνό για να το λαμβάνει υπόψη, τραγικό), ποιος ο λόγος να  αγοράζω full price τα παιχνίδια αν είναι να τα δίνει μετά η Sony (ω ναι, το διάβασα ΚΑΙ αυτό), κ.λπ., κ.λπ.

Δεν σας κάνω πλάκα, στην επίσημη ομάδα του PlayStation είδα άνθρωπο που διαμαρτυρόταν για το PES να διαμαρτύρεται επειδή έκοψαν το PES (!!!), να αποκαλεί το Detroit έκτρωμα και να ωρύεται ότι η Sony πρέπει να κάνει δημοψήφισμα (ορίστε η πολιτικοποίηση των videogames και εδώ μονόκεροι).

Βασικά δεν υπάρχουν λέξεις να σχολιάσεις καν τη χαζομάρα, ειδικά επειδή συνδέεται άμεσα με την κουτοπονηριά του Έλληνα και τη νοοτροπία του. Κι εκεί έρχομαι να διαμαρτυρηθώ για τα «παιδιά» της Sony, μιας και όσο πιο μαζικά γίνεται κάτι, τόσο περισσότερο κατιμά μαζεύει. Στην περίπτωση της χώρας μας δε είναι σαφές ότι ο Έλληνας χρήστης, όταν του είπαν δωρεάν παιχνίδια (πόσο λάθος ο όρος), κατάλαβε ότι θα παίρνει ό,τι γουστάρει και σε τίτλους που δεν έχει. Ε, λυπάμαι Μπάμπη μου.

Από εκεί και πέρα απολαύστε το Detroit, είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά, και θαυμάστε μία δημιουργία που είναι εκπληκτικό το ότι χώρεσε στα videogames, όσο και να λένε κάποιοι ότι δεν είναι παιχνίδι. Ναι, ΟΚ, ξεπεράστε το.

ΥΓ: Δύο λόγια για τις εκλογές. Μην κάνετε το λάθος να μην ψηφίσετε. Μην απεμπολείτε τη μοναδική ευκαιρία που έχετε να εκφράσετε τη γνώμη σας για τη διακυβέρνηση της χώρας. Πάτε ψηφίστε και μετά βουρ για μπάνια. Και μην ξεχνάτε, ακόμα και το άκυρο και το λευκό, στην προσωπική κλίμακα αξιών μου, είναι καλύτερα από τη μη ψήφο. Και σας μιλάει κάποιος που δεν έχει ιδέα τι θα ρίξει για πρώτη φορά στα 27 χρόνια που ψηφίζει. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
13 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • joehok
    • Δυστυχώς το άρθρο δεν έχει κανένα νόημα...οσο και σωστά να τα λέει....το μοναδικό θέμα είναι η ίδια η Σόνυ που έκανε ότι πιο αντί επαγγελματικο υπάρχει... ανακοίνωσε παιχνίδι ύστερα κόσμος ανανέωσε κτλ και μετά το αφαίρεσε... αυτό μόνο έχει σημασία για την ώρα.

      • Blackstorm
      • Αφού τα λέω σωστά, γιατί δεν έχει νόημα;
        Και αν ο κόσμος ανανέωσε επειδή ανακοινώθηκε το PES, ε με συγχωρείς αλλά έχω ακόμα περισσότερο δίκιο. Αν είναι δυνατόν να εξαρτάται η ανανέωση της συνδρομής σου από κάτι που 1) δεν σου ανήκει και δεν θα σου ανήκει ποτέ και 2) Δεν έχει μπει καν στον server ακόμα ως διαθέσιμο. Αν διαβάσεις τους όρους χρήσης θα δεις ότι η Sony (και όχι μόνο) αλλάζει τα παιχνίδια όποτε γουστάρει.
        Αντιλαμβάνομαι να έχουν κάποιοι προσωπική πικρία, κι εγώ έχω, αγορασμένο day1 το Detroit 70 ευρουδάκια. Ε δεν φταίει η Sony, που μου το δίνει 2 χρόνια μετά. Δεν μπορώ να γράφω όμως με βάση τα προσωπικά μου γούστα, πρέπει να γράφω με βάση τη λογική. Επιμένω, δώσε μία ευκαιρία στο Detroit, αν δεν το έχεις φυσικά, ΔΕΝ θα χάσεις. Καλημέρα να έχουμε.

        • joehok
        • Δυστυχώς δεν προχωράει η συζήτηση...σε καταστήμα είμαι καθημερινά και ήρθε κόσμος πατέραδες με παιδια να πάρουν συνδρομες ....η Σόνυ έκανε διαφήμιση και μετά την πήρε πίσω... αυτό είναι το θέμα....αν είναι καλά παιχνίδια η ο
          δεν είναι καλά δεν είναι το ζητούμενο όταν έχουμε τέτοια ακραία λάθη. Και μόνο η δικαιολογία που κανεις ότι δεν είχε μπει σε σέρβερ φανερώνει την αδυναμία να σχολιάσουμε την είδηση....η είδηση είναι ότι βγήκε διαφήμιση και αφαιρέθηκε. Οταν έγινε χακ δλδ σε Σόνυ έπρεπε να σχολιάσουμε αν είναι καλά τα τζάμπα παιχνίδια που έδωσε.... ή ότι έγινε χακ

    • VonL
    • Η πλειοψηφία όσων γκρινιάζουν δεν θυμούνται/δεν έχουν ζήσει την εποχή όπου πλήρωνες συνδρομή για να έχεις online ΜΟΝΟ. Τα δωρέαν παιχνίδια ήταν/είναι ένα έξτρα για να δώσεις το 60άρι. Αλλά θα ήθελα να δώ πόσοι από αυτούς που γκρινιάζουν δεν παίρνουν την άδεια του δωρεάν. Γιατί αυτός είναι ο τρόπος να διαμαρτυρηθείς στην Sony. ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ.Τοτε θα πάρει η Sony και η κάθε Sony το μύνημα οτι έχω Χ βάση Plus και την άδεια την πήραν X/4, μάλλον πρέπει να βάλω κάτι καλύτερο.

    • Altair
    • Το ότι το βίντεο με την ανακοίνωση των παιχνιδιών πρώτη φορά είχε τόσo μεγάλη διαφορά like/dislike ratio με τα δεύτερα να κυριαρχούν δε λέει κάτι;
      Το ότι η Σόνυ άκουσε τη γκρίνια και τα παράπονα κι έκανε κάτι για να διορθώσει την όλη κατάσταση δε λέει κάτι;
      Λέει πολλά.Όταν φωνάζουμε ενωμένοι,μας ακούνε,αυτό είναι το νόημα.Τώρα το ποιος έκανε ανανέωση για το Προ και ποιος όχι,πρόβλημά του.Κι εγώ έχω ήδη το Detroit τι πρέπει να κάνω δηλαδή,να βγω να φωνάζω;

      • joehok
      • Για να δεις πόσο μονόπλευρα το βλέπεις αν πράγματι κάποιος σε σονυ ανησυχούσε για τα dislikes θα εβγαζε το horizon .... όχι το pro....αλλα προφανώς κάτι άλλο παίχτηκε με τα δικαιώματα απο τα νεα μοντέλα που έρχονται....και όχι επίσης έχουμε δει χειρότερο ποσοστό σε dislikes από αυτό που είδαμε. Οι καταναλωτές έχουν δύναμη αλλά έχεις ερμηνεύσει σίγουρα λάθος το τι ακριβώς συνέβει.

        • Altair
        • Όλα τα σχόλια είχαν να κάνουν με το ότι δίνουν τίτλο από ετήσιο franchise 3 μήνες πριν βγει το επόμενο.

      • joehok
      • Και πάλι όχι. Σχόλια είχαμε και για horizon και για pro και για το δίδυμο και τέλος τα περισσότερα σχόλια κραζαν χωρίς επεξήγηση.fact. Είναι 2019 και στο youtube το πιο συνηθισμένο είναι να κράζει κάποιος μάντεψε χωρίς αιτιολόγηση.double fact. Τώρα περιμένω προσωπική επίθεση αλλα Σοπενχάουερ.

        • Altair
        • Προσωπική επίθεση από που κι ως που;Και για ποιο λόγο;Δεν μπορούμε να μιλάμε πολιτισμένα;Τι έχω χάσει;

    • PORTAL
    • Η γκρινια υπαρχει επειδη το Plus δεν ειναι σοβαρη υπηρεσια. Δεν σου λεει ουτε τι κοστος πληρωνεις ουτε τι θα παρεις. Αυτα τα πραγματα υπαρχουν μονο στα περιπτερα. Kinder εκπληξη. Πρωτα αγοραζεις, μετα ανοιγεις το αυγο, βλεπεις τι μλκια εχει μεσα και φυσικα σιχτιριζεις.
      Αυτοι που διαμαρτυρονται οτι ηδη αγορασαν τα παιχνιδια, ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ και διαμαρτυρονται, ιδιαιτερα οσοι τα αγοραζουν εναν μηνα πριν σε προσφορα του store.
      Το Plus ειναι μια ηλιθια απο καθε αποψη συνδρομη, απαρχαιωμενη, και ο μονος λογος υπαρξης της ειναι ο εκβιασμος που βαζει στον καταναλωτη. Αυτη η ειναι η αληθεια και ολα τα αλλα ειναι για να χαιδευουμε τα αυτια της Sony. Ευτυχως εχω αρχισει να βλεπω μια μικρη μαζικη αντιδραση σε αυτο το πραγμα.

    • vonzuchter
    • πολλοι ανανεωνουν ή οχι τις συνδρομες τους με βαση τα παιχνιδια που ανακοινωνονται. Και το κανουν και χρηστες στο εξωτερικο αυτο , οχι μονο Ελληνες. Οποτε αρθρογραφε δεν εχεις απολυτο δικιο. Οταν ανακοινωνεις κατι και μετ το μαζευεις ειναι ηττα. Για φαντασου να ειχαν ανακοινωσει Madden ή ΝBA2k στις ΗΠΑ και μετα να το ακυρωναν τι θα ειχε γινει.

      • Blackstorm
      • Λυπάμαι, αλλά δεν έχω εγώ λάθος. Αλίμονο εάν για να νοικιάσω κάτι που μπορεί να εξαφανιστεί ανά πάσα στιγμή ανανεώσω τη συνδρομή μου. Το Plus είναι υπηρεσία για να παίζεις online που δίνει και 2 παιχνίδια (απαρχαιωμένη όπως είπε ο φίλος Portal από πάνω, ναι). Αν θέλετε να μιλήσουμε για υπηρεσία που παρέχει παιχνίδια να μιλήσουμε για το Xbox Pass ή για το υπέροχο πακέτο που λέγεται Ultimate. Επι προσωπικού, Δημήτρη με λένε, όχι αρθρογράφο, και αν και 20 χρόνια στο κουρμπέτι, δεν την έχω ψωνίσει ακόμα :-)

*