Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Κύκλος ζωής κονσόλας

Μια φορά και έναν καιρό, έπαιρνες κονσόλα, ειδικά κοντά στο λανσάρισμα και την παντρευόσουν. Το πολύ στην πορεία να έβγαινε κάνα slim μοντέλο, καμιά συλλεκτική και να ψηνόσουν να αλλάξεις. Τώρα πια αυτά αποτελούν παρελθόν, καταρρίπτοντας μαζί τους και το χάσμα των γενεών. Είναι για το καλό μας; Δεν θα το έλεγα.

Δεν θα πιάσουμε καν την εποχή προ έλευσης της Sony, διότι εκεί εξ ορισμού οι τιμές ήταν τόσο ψηλές ώστε έπρεπε κάποιος να είναι εξαιρετικά προνομιούχος για να μπορέσει να αλλάξει κονσόλα ή να έχει δυο κονσόλες μαζί.  Για να είμαστε ακριβείς και όπως έχω περιγράψει και σε παλιότερη σαύρα, τα παιχνίδια ήταν ακριβά και δεν σε άφηναν να ξοδέψεις παραπάνω. Μετά μπήκε στην αγορά η Sony και άλλαξε το παιχνίδι. Ας δούμε ενδεικτικά τι κύκλο ζωής επεφύλασσε για τις κονσόλες της.

To πρώτο PlayStation κυκλοφόρησε το 1994 και έμεινε μόνο του στην αγορά έως το 2000 οπότε και κυκλοφόρησε το μικρό, slim και λοιπά PSone. Το PlayStation 2 έμεινε μόνο του στην αγορά έως το 2006, ενώ το 2004 κυκλοφόρησε το μοντέλο PlayStation 2 Slimline, που είχε άλλες δύο διορθωμένες εκδόσεις. Το PlayStation 3 κυκλοφόρησε το 2006 κι έμεινε μόνο στην αγορά έως το 2013, έχοντας στο μεταξύ δύο επανεκδόσεις την Slim και την Super Slim. Το PlayStation 4 κυκλοφόρησε το 2013. Είναι 2016 και ήδη έχουμε και slim έκδοση και μία νέα έκδοση που είναι σημαντικά καλύτερη από την προηγούμενη και κάνει τον early adopter να αισθάνεται μάλλον άβολα. Τρία χρόνια λοιπόν χρειάστηκε η Sony για να παραμερίσει ουσιαστικά το PlayStation 4 για χάρη του Pro. Και από εδώ και πέρα φοβάμαι ότι, όπως και να ανταποκριθεί η αγορά, αυτός θα είναι ο κανόνας, καθιστώντας την αγορά των κονσολών σχεδόν όμοια με αυτή των PC. Ναι ντε, αυτών που θα πέθαιναν και τελικά έζησαν και έθαψαν και μερικές κονσόλες μαζί τους (περισσότερα για αυτό, άλλη στιγμή).

Φυσικά και η Microsoft δεν θέλησε να μείνει πίσω και έκανε ακριβώς το ίδιο με τη Sony, πουλώντας και αυτή το One για χάρη του Scorpio, προσπαθώντας να ακολουθήσει τις κινήσεις της μεγάλης αντιπάλου. Σε αυτό το πλαίσιο βέβαια ανοίχθηκε και προς τα PC ουσιαστικά καθιστώντας όλους του κοινούς της τίτλους διαθέσιμους και εκεί, χωρίς έξτρα χρέωση (για την ώρα). Και το παιχνίδι εξελίσσεται. Ταυτόχρονα στο ίδιο παιχνίδι μπήκε -για άλλους λόγους- και η εταιρεία που είχε τις πλέον μακρόβιες κονσόλες, η Nintendo. Η παταγώδης αποτυχία του Wii U, -και ας λένε κάποιοι, τα νούμερα κάποιες φορές είναι ο πιο εύσχημος τρόπος να πεις ψέματα- οδήγησε την Ninty να βγάλει πολύ γρήγορα αντικαταστάτη με την μορφή του Nintendo Switch. Ουσιαστικά, όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, μιλάμε για την γενιά με τον μικρότερο χρόνο ζωής, για να μην πούμε και την τελευταία.

Σε επίπεδο λογικής, απορώ γιατί δεν το είχαμε δει να έρχεται. Οι εταιρείες θέλουν να πουλήσουν, οι διαφορές μεταξύ των γενεών έχουν να κάνουν πλέον με τη σύγκριση ενός pixel εδώ και ενός εκεί, ώρες καβγάδων καταναλώνονται μεταξύ ασχέτων που πιθανώς να νομίζουν ότι ο ΑΝΤ1 εκπέμπει σε HD 30 και 60 καρέ και 1080p. Οπότε πάρε «βελτιωμένη» κονσόλα κάθε χρόνο (εκεί θα φτάσουμε), στην οποία όμως, ως διά μαγείας, για την ώρα τουλάχιστον οι Sony και Microsoft ανακάλυψαν ότι μπορεί να υπάρξει backwards compatibility. Η μοναδική -υπέρ της MS- διαφορά είναι ότι η αμερικανική  εταιρεία τουλάχιστον έχει μερικό backwards compatibility και μεταξύ 360 και One την ώρα που στο PS γίνεται του Remaster το πανηγύρι. Είναι φοβερό ότι χρόνια ακούγαμε ότι δεν είναι δυνατόν γιατί τα μηχανήματα έχουν άλλη αρχιτεκτονική και μπλά-μπλα-μπλα και άρα δεν μπορούμε να τα κάνουμε να παίζουν παλιά παιχνίδια, πόσο εύκολα το κατάφεραν τώρα που αποφάσισαν να κάνουν πιο συχνά hardware updates.

Εν τω μεταξύ πάντα θα υπάρχει τυράκι, ειδικά τώρα που ψάχνεις τη διαφορά με το κιάλι. Τα καλύτερα γραφικά έγιναν HD, που έγινε 3D, που έγινε 4Κ, τα 480, έγιναν 720, μετά 1080 και μετά p και φέρε να τσακωθούμε Μήτσο μου. Τώρα έχουμε και την επέλαση των VR (ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ματιών του αρχισυντάκτη) και σε  κάνα χρόνο, κάτι θα βρούμε πάλι. Και κάπου εδώ θα γίνω δεινόσαυρος…

Με συγχωρείτε αλλά όλο αυτό δεν έχει νόημα. Το γεγονός ότι έχω πέσει με τα μούτρα στο back log μου, κάπου με σόκαρε, μιας και παίζοντας παιχνίδια, ειδικά από το 2008 και μετά, οι διαφορές είναι λίγες. Υπάρχουν σαφώς, αλλά για μένα δεν είναι παράγοντας που θα με κάνει να αγοράσω καινούρια κονσόλα, με την εξαίρεση ίσως των sport και racing games όπου στους κορυφαίους τίτλους, ναι υπάρχει σημαντική διαφορά. Όταν όμως παίζω το Assassin’s Creed ΙΙ του 2009 και βλέπω και το Unity του 2014 και ψάχνω να βρω κάπου που το δεύτερο να ξεπερνά το πρώτο, κάπου η βιομηχανία έχει κάνει λάθος και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη σειρά της Ubisoft.

Όλο αυτό με χαλάει λοιπόν. Αγόραζα κονσόλα να την κρατήσω χρόνια ξέροντας ότι είχα μια σταθερή ποιότητα για χ έτη, χωρίς να νιώθω ότι στερούμαι κάτι από αυτά που υπάρχουν στην αγορά. Αν ήθελα να βελτιώνω συνέχεια το μηχάνημα μου, είχα την επιλογή του PC, όπου έβαζα και έβγαζα εξαρτήματα για να πετύχω καλύτερα αποτελέσματα. Το σημερινό πανηγύρι όπου έγιναν όλα αχταρμάς δεν με εκφράζει, πόσο μάλλον όταν δείχνει ότι είναι μια ακόμα απόπειρά να βγει από τη μύγα ξίγκι για να πιαστούν ίσως ανεδαφικοί στόχοι ανάπτυξης και εταιρικά νούμερα.

Από την άλλη μπορεί πολύ απλά να γέρασα και να έχω μείνει σε άλλες εποχές...

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
18 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • lamprost
    • Θεωρώ ότι αν βγαίνει κονσόλα κάθε 3 χρόνια , αλλά να υπάρχει συνεχές backwards compatibility είναι καλύτερο από το να βγαίνει μία κάθε 5-6 χρόνια χωρίς να το υποστηρίζει... Αν μάλιστα η προηγούμενη κονσόλα παίζει και τα τελευταία games με μειωμένα settings (όπως τώρα το PS4) όποιος θέλει ακολουθεί και όποιος δεν θέλει αλλάζει κάθε 5-6 χρόνια... Αυτό βέβαια θα φανεί στο επόμενο μοντέλο που θα βγάλει η SONY... θα παίζει άραγε τα παιχνίδια του το PRO?

    • Blackstorm
    • Δεν διαφωνούμε σε αυτό. Εγώ όμως αισθάνομαι βλάκας που τα πήρα και τα δύο κοντά στο λανσάρισμα και τώρα έχω δύο ουσιαστικά παραχημένες κονσόλες την ώρα που η δικιά μου έχει χάσει την αξία της.

    • stefoukos
    • Οι εταιρείες μια ζωή αυτά κάνουν.Κοιτανε την τσέπη τους και όχι τον πελάτη το θέμα είναι αν θέλει ο καθένας να μπει στο τρυπακι αυτό είναι καθαρά θέμα δικό του δε σε πιέζει κάνεις να μπεις απλά η κοινωνία μας έχει γίνει χάλια από την υπέρ κατανάλωση που υπάρχει.....κάθε χρόνο κινητά τηλεοράσεις και ότι αλλά αγαθά που και καλά χρειαζόμαστε.Εγω στην παρούσα φάση έχω xboxone θα παρω το προ γιατί ήθελα να πάρω ps4 και στην προηγούμενη γενιά είχα και τις δυο τωρα αμα βγάλουν και αλλες κονσολες τα επόμενα τρία χρόνια να μαστε καλα να χουμε λεφτά να κάνουμε οτι θέλουμε

    • platonxii
    • Ο πραγματικός χαμός θα γίνει τη στιγμή (που είναι σίγουρο ότι θα έρθει) που θα ανακοινωθεί ο πρώτος PS4 Pro Only τίτλος.

      Και το μεγαλύτερο κρίμα είναι ότι θα φύγουν τα PS4 και Xbox One και θα μας έχουν μείνει από πλευράς εκμετάλλευσης ιπποδύναμης, ένα Gears και ένα Uncharted.

      Αυτή μάλλον είναι και η μεγαλύτερη παγίδα στο μοντέλο με τις ανανεώσεις hardware ανά τριετία.

    • billbig
    • @Blackstorm

      Δεν έχεις τίποτα παρωχημένο στα χέρια σου. Το στήσιμο του PS4 Pro απέδειξε πως το χάσμα δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Αν αυτό ίσχυε θα ήταν αυτονόητο να πέσουμε όλοι τώρα στο PS4 Pro πράγμα που δεν φαίνεται πως χρειάζεται. Συν ότι από τη στιγμή που οι τίτλοι τρέχουν σε όλα τα PS4, δεν έχεις πρόβλημα ότι μένεις πίσω πραγματικά σε κάτι.

      Η όλη γενιά (αν χρειαστεί να κάνουμε αυτό το διαχωρισμό αυτή τη στιγμή) είναι απόλυτα μεταβατική. Το ότι θα σκάσει PS4 Pro only game κάποια στιγμή είναι λίγο πολύ βέβαιο, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα και (αν δεν κάνουν κάποια φαντασμαγορική μπαρούφα) όχι σε σημείο που να σαμποτάρει την ουσιαστική εγκατεστημένη βάση. Όπως πάει το πράγμα και πάλι αν θες θα μπορείς να αλλάζεις κονσόλα ανά 5-6 χρόνια και να μην έχεις καμία έλλειψη ουσίας.

      Επίσης δεν νομίζω πως η MS θα χρεώσει 2 φορές τον ίδιο τίτλο στο μέλλον (για διαφορετικές πλατφόρμες) από τη στιγμή που το κάνει αυτή τη στιγμή έτσι. Δεν νομίζω πως υπάρχει λογικό πισωγύρισμα μετά από τέτοια απόφαση αλλά και με τον τρόπου που “ενώνει¨τώρα την πλατφόρμα της.

    • Blackstorm
    • @billbig Με ενοχλεί η κατάργηση των γενεών. Με ενοχλεί ότι κάποιος με 2 χρόνια διαφορά από μένα και τα ίδια ή λιγότερα λεφτά αποκομίζει περισσότερα ωφέλη. Για την MS συμφωνούμε αλλά το για την ώρα έπρεπε να το βάλω για να είμαι δίκαιος.

    • billbig
    • @Blackstorm

      Για την κατάργηση γενεών προσωπικά δεν έχω ιδιαίτερο ζήτημα. Επι της ουσίας είναι περισσότερο μια παλιά συνήθεια που μας ενοχλεί επειδή αλλάζει παρά πρόβλημα ουσίας. Έχει νέο hardware πιο συχνά, ίσως σε λίγο πιο χαμηλή τιμή λόγω της συχνότητας, και που δεν είσαι υποχρεωμένος να το αγοράζεις κάθε φορά για να μην μείνεις πίσω. Και πάλι η 5ετια-6ετια μπορεί να σε κρατήσει μια χαρά.

      Για τα περισσότερα ωφέλη που λες, σχεδόν σε κάθε κατηγορία προϊόντων όποιος κάνει αγορά 2 χρόνια αργότερα θα πάρει κάτι καλύτερο. Και δεν είναι παράλογο με τις ταχύτητες που τρέχει πλέον η αγορά. Το να μένεις στην απ' έξω κάθε 2 χρόνια από τα πάντα, ναι, θα ήταν καταστροφικό. Τώρα στην ουσία σου δίδεται μια παραπάνω επιλογή που αν θες την υιοθετείς. Απόλυτα τετριμμένη σύγκριση αυτή που θα κάνω, αλλά είναι όπως με τα smartphones. Κάθε χρόνο καινούριο. Χάνεις κάτι αν δεν το παίρνεις κάθε έτος; Οχι.

    • nkav64
    • Ζήσαμε να το δούμε και αυτό. Αναβαθμισμένες κονσόλες με σαφώς καλύτερα χαρακτηριστικά από τις original. Άραγε, στο gameplay πότε θα δούμε κάποια αναβάθμιση; Κάθε πέρσι και καλύτερα. Μας έχουν βάλει στη λογική των καλύτερων specs αλλά επί της ουσίας (gameplay) τα βήματα εμπρός έχουν καταντήσει κάτι όπως οι αναλαμπές ανθρώπου που πασχει από γεροντική ανία.

    • darthneon
    • Από την μία λοιπόν οι εταιρείες θέλουν περισσότερα κέρδη, από την άλλη οι καταναλωτές θέλουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην καλύτερη δυνατή τιμή (αυτό ισχύει σε κάθε βιομηχανία). Μέχρι τώρα σου επέτρεπαν να έχεις καλή σχετικά ποιότητα και να την έχεις για 6-7 χρόνια χωρίς να νιώθεις ότι το μηχάνημά σου είναι παρωχημένο. Τώρα δοκιμάζουν να μειώσουν αυτόν τον κύκλο στην 3ετία. Αν οι εταιρείες διαπιστώσουν ότι έτσι αυξάνονται τα κέρδη τους- που κατά τη γνώμη μου θα γίνει- η νόρμα αυτή θα παγιωθεί. Μεταξύ μας δεν είναι δα και τόσο παράλογο. Όταν για να αγοράσεις 1 decent smartphone δίνεις € 300 κατά μ.ο. και το αλλάζεις ανά 2 χρόνια κατά μ.ο. δεν μου φαίνεται υπερβολή, εφόσον είσαι gamer και το να κάθεσαι σπίτι είναι 1 φθηνή εναλλακτική του να βγαίνεις έξω, να επενδύεις στη διασκέδασή σου € 300 τα 3 χρόνια για 1 κονσόλα.

      Γενικά είναι στοιχείο της φύσης μας να μην είμαστε δεκτικοί στην αλλαγή πόσο μάλλον όταν αυτή πονάει την τσέπη μας. Πάντως δε μας αναγκάζει κάποιος να είμαστε early adopters. Εγώ πχ όταν βγεί το επόμενο μοντέλο κινητού θα πάρω το προηγούμενο. Τηλεόραση δε θα αγοράσω ότι καλύτερο υπάρχει γιατί ξέρω ότι οι αναλύσεις που λανσάρουν αξιοποιούνται μετά από χρόνια. Πάντως είναι 1 αλλαγή απέναντι στην οποία είμαστε όλοι σκεπτικοί γιατί είχαμε μάθει αλλιώς.

    • catcaridoctono
    • το scorpio ανακοινωθηκε πριν το pro και η sony ακολουθησε την Microsoft για να μη μεινει πισω,και οχι το αντιθετο που γραφεις.

    • yaponvezos
    • @blackmore

      Αυτό έχει να κάνει με το packaging των αρχείων.

      Οι εγκαταστάσεις χρειάζονται τον ίδιο χρόνο (οι πλήρεις). Αυτό που βλέπεις ως διαφορά είναι το πέρασμα των essential files πριν από launch. Στo PS4 είναι χαμηλότερο το απαιτούμενο ποσοστό από ότι στο Xbox. Οπότε μπορείς να ξεκινήσεις να παίζεις πιο γρήγορα. Αυτό δεν δείχνει πόσο μεγάλο είναι το παιχνίδι ή πόσο γρήγορη είναι η εγκατάσταση.

      Plus, στο Xbox One μπορείς να κοτσάρεις και εξωτερικό δίσκο. Που είναι πολύ πιθανό να έχει και καλύτερη απόδοση διότι τόσο sad είναι οι ενσωματωμένοι δίσκοι στις κονσόλες.

      On a lighter note, όπου έχεις (αν έχεις) Call Of Duty είναι αυτονόητο το πρόβλημα χώρου.

    • VonL
    • Όλα εξαρτώνται από την τιμή που βγαίνουν οι κονσόλες και από την αρχιτεκτονική που έχουν. Xbox360 και PS3 κόστιζαν 400ευρώ το πρώτο και 600 το δεύτερο(με το 360 να μην έχει WiFi, HDMI, BR) και είχαν Custom επεξεργαστές που έσπαιρναν. Οταν μπήκαμε στην Χ86 αρχιτεκτονική για λόγους κόστους(400 ευρώ launch price με κέρδος στις εταιρείες από αυτές τις κονσόλες εξ'αρχής) λογικό να έχεις μέτρια προς χαμηλά specs. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην τριετία σχεδόν να σου παρουσιάζουν πιο δυνατό revision για να μπορεσουν να είναι ανταγωνιστικοί.

      P.S Κονσόλα αγοράζεις για να έχεις σταθερό Hardware που θα σε κρατήσει μια 5ετία και για αυτό πληρώνεις ακριβά παιχνίδια και περιφερειακά. Αν ήθελα να αλλάζω Hardware κάθε τρία χρόνια και να υπάρχει εκει έξω κάποιος που αγοράζει το ίδιο ακριβώς παιχνίδι και το παίζει σε καλύτερα γραφικά από εμένα πήγαινα σε PC. Άλλωστε μην ξεχνάμε οτι όποιος έχει κονσόλα έχει και PC (και μπορεί να το βελτιώσει), το αντίστροφο δεν ισχύει!

    • vonzuchter
    • Aπλα καταρρεει ενα ακομα απο τα ετσι και αλλιως ανυπαρκτα και ανουσια επιχειρηματα των κονσολαδων κατα του PC gaming. Aυτο της αντοχης στο χρονο και του χαμηλοτερου ταχα κοστους για hardware. Εχουμε και λεμε εσκασα 980 τον Απριλιο του 11 για νεο PC. Tα Χριστουγενα που μας περασαν εσκασα 280 ευρω για νεα καρτα γραφικων γιατι καποια παιχνιδια ειχαν αρχισει να σερνονται και να μη μπορω να τα παιξω αξιοπρεπως ουτε καν στα medium settings. ΟΛΑ τα υπολοιπα ειναι ακριβως τα ιδια. Δεν εχω ριξει αλλη δεκαρα δηλαδη. CPU (i5) μνημη (8gb) σκληροι δισκοι κτλπ. Χειρηστηρια χρησιμοποιω αυτα του 360.... Συνολο δηλαδη σχεδον 1300 ευρω το hardware με το οποιο θα παιζω τουλαχιστον 3 χρονια ακομα . Κονσολες εσκασα 360 στο WiiU συν μια 50αρα για εξτρα wiimote και ευτυχως δηλαδη που πηρα γαματο bundle απο Αγγλια που ειχε μεσα wiimote ηδη. Τωρα μετα απο σκαρτα 3 χρονια καλουμαι να σταξω καμια 450αρα για το switch και ποιος ξερει ποσα σε εξτρα περιφερειακα (χειρηστηρια για το γυναικακι και τον μικρο) . ΧΒΟΧ εσκασα (ευτυχως) 199 ευρω για το refurbished και μετα αλλο ενα κατοσταρικο σε ακουστικα και 2 εξτρα μοχλους. Το xbox one το πηρα μολις πριν κανα 6μηνο και τωρα ξαφνικα βλεπω να βγαινει το Scorpio. Βαζοντας στη ζυγαρια και τη τιμη των παιχνιδιων εκει η διαφορα στο κοστος ειναι χαωτικη υπερ του PC ειδικα αν βαλω στην εξισωση και τα πανακριβα γκεημς της Νιντεντο που δυστυχως πρεπει να τα αποκτησω γιατι εχω το μικροβιο της Νιντεντιτιδας. Συνοψιζοντας το κοστος της κονσολας μεσοπροθεσμα βγαινει το ιδιο με το PC πλεον με τις κονσολες 3.5 ετους ετων διαρκειας ζωης . Μακροπροθεσμα ετσι και αλλιως ηταν με το PC εφοσον το κοστος των παιχνιδιων ειναι εξωφρενικα χαμηλοτερο αλλα πλεον και σε μεσοπροθεσμο οριζοντα το PC ειναι η καλυτερη επιλογη για οσους μπορουν να εχουν μονο μια πλατοφορμα για να παιζουν λογω οικονομικων.
      Ηταν με διαφορα η πιο απατη γενια κονσολων , δεν ειδαμε ΤΙΠΟΤΑ απο παιχνιδια.. ενα Uncharted και ΤΙΠΟΤΑ αλλο. Απο Microsoft δε θεωρω οτι βγηκε κατι που θα μεινει αξεχαστο... Κατα τα αλλα remastered. Μιλαμε για γελια πραγματικα. Οσο για τα γραφικα δεν ειδαμε τιποτα , ή μαλλον ειδαμε γραφικα που εβλεπα εγω στο PC μου απο τα τελη δεκαετιας 2000.... Μονο η Νιντεντο κρατησε ψηλα τον πηχη και εβγαλε παιχνιδια πραγματικα διαμαντια που ομως λογω της εμπορικης αποτυχιας του WiiU δεν μπηκαν σε αρκετα σπιτια και δε τα απολαυσε ο κοσμος και ηταν κριμα αυτο. Μας επιασαν κοτσο με λιγα λογια. Εγω προσωπικα επειδη το ημερολογιο γραφει 2016 και οχι 2006 οταν και ειχαμε τις τσεπες γεματες 100ευρα και βλεπαμε κατω το 50λεπτο και δε σκυβαμε να το μαζεψουμε, και ειμαι με 50% κατω εισοδημα και βιοτικο επιπεδο και επειδη για να συνεχισω να μη στερουμε τιποτα απο το αγαπημενο μου χομπι κανω τρομερες θυσιες και κοβω αλλα πραγματα , θα ειμαι ΠΟΛΥ επιφυλακτικος απο εδω και περα. Κοτσο δε με ξαναπιανουν. Ενταξει εκτος απο τη νιντεντο που οτι και να βγαλει θα το αγορασω γιατι εχω κολλημα , αν δε παιξω καινουργιο μαριο καθε 3 χρονια κατι παθαινω... Scorpio δεν θα αγορασω.... Την επομενη γενια και παλι θα το σκεφτω αν συνεχιστει αυτη η τακτικη τους. Γιατι δηλαδη να μη δινω 600-700 καθε τριετα να τουμπανιαζω το PC μου? Για να παιζω remastered και ξαναζεσταμενο φαγητο? Ας βγαλουν software της προκοπης και αλλαζει τοτε η συζητηση. Με Gears of war 8 και Halo 7 δε τσιμπαω

    • diver_gr
    • Καλός η κακός όσο ποιο γρήγορα προχωράει η τεχνολογία τόσο ποιο γρήγορα θα βλέπουμε νέες υλοποιήσεις. Πάντως για να λέμε και την αλήθεια η διαφορά του PS4 Pro με το κλασικό PS4 δεν είναι και τόσο μεγάλη σε 1080p ώστε να δικαιολογεί τη ανάγκη για αγορά του νέου μοντέλου στους υπάρχον χρήστες.

      Σαφώς και ο νέος αγοραστής θα προτιμήσει το Pro δεν το συζητάω αλλά αυτός που έχει ήδη PS4 δεν χάνει και κάτι το τρομερό. Μην ξεχνάμε πως για να αξιοποιήσεις το PS4 Pro θες και 1200+ tv....... καθόλου μικρό κόστος προς το παρών.

      Και μην ακούσω για 4Κ με 400-500 γιατί θα γελάνε και τα τσιμέντα. HDR με TV των 500 απλά ξεχάστε το και ας γράφει η LG ότι υποστηρίζει (στο ελάχιστο). Υπάρχουν συγκριτικά και διαγράμματα όσο αφορά τα χρώματα και τις αποδόσεις σε HDR το οποίο προς το παρόν κοστίζει.

      Όσο αφορά τις αναβαθμίσεις από τη στιγμή που παραμένει ίδια αρχιτεκτονική (τα καλά των PC) ας βγάζουν κάθε 3έτια, μικρό το κακό και ο καθένας κινείται ανάλογα με τη τσέπη του. Λες και απολαύσαμε λιγότερο το Uncharted 4 από αυτούς που θα το παίξουν στο Pro? και οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι.

      Από τη βιασύνη όμως πολλών να κράξουν τη κυκλοφορία της νέας κονσόλας αγνοείται και τα καλά που φέρνει μια τέτοια απόφαση η οποία αφορά μεγάλο αριθμό gamer οι οποίοι μπορούν με λιγότερα πλέων λεφτά να αγοράσουν το κλασικό σε αρκετά bundle με πολύ καλές τιμές και δεύτερο controller.

    • vonzuchter
    • @diver_gr οντως η καλη πλευρα της φασης ειναι οτι πεφτουν οι τιμες πολυ πιο γρηγορα απο το παρελθον... αυτο ειναι απο τα λιγα καλα της φασης... επισης ισχυει δυστυχως κατι που εχω πει και αλλες φορες σε αλλα παρομοια αρθρα... οτι αυτοι που βγαζουν τις τιμες και τα προιοντα δεν εχουν υποψιν τους τον μεσο Ελληνα με τα 500 ευρω μισθο ουτε τη μιζερια τη δικη μας... εχουν τον μεσο καταναλωτη στη Βορεια Αμερικη και την Αυστραλια και την Ιαπωνια και τη Βορεια και Κεντρικη Ευρωπη και τη Κορεα.... Για τον μεσο Βορειο Αμερικανο ειναι αστεια τα ποσα του να δωσεις 300 ευρω για μια κονσολα.. ειναι μισθοι 2-3 ημερων. Τα 60 για ενα παιχνιδι ειναι με το ζορι μεροκαματο για τον μεσο Ολλανδο. Απλα εμεις κοιταμε τα πραματα με τη δικη μας πραγματικοτητα

*